Časová náročnost chodského psa

Chodský pes
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Olga777

16.2.2020 10:57
Olga777

XXX.XXX.48.124

Zdravím,
měla bych dotaz ohledně Choďáka, konkrétně se tedy jedná o to, kolik hodin denně by bylo potřeba se mu po pořízení(mám na mysli celkivě, nejen jako štěněti) věnovat. Od malička zbožňuju psy a moje opravdová láska je mezi velkými plemeny. Jsem studentka střední školy a tak je u mě typický denní režim: v 6:30 vypadnout z domu a mezi 14:30-15:50 se vracím domů. Přestože venčení, procházky, běhání a cvičení psa jsou pro me naprostý psychický relax, mám už dost práce se školou. Jde právě o časovou náročnost, poslední co bych chtěla by bylo, aby pejsek trpěl na nedostatek pohybu. Ráda bych tedy věděla, jestli by pro mě byl Chodský pes ideální nebo ne na základě níže psaného:
Ranní venčení a procházku-max 30 minut bych pejskovi dopřála, dále po mém odchodu by byl mimo výjimky doma sám do mého příchodu( už to muže být problém, jsem si toho vědoma), po mem návratu prochazka s jistou aktivitou( aport, cvičení..), pak bych se věnovala asi tak, že by mi ležel po boku při učení, načež jednou denně bych mu dopřála například běhu u kola nebo společného běhu. Venčení je samozřejmost, to do časové náročnosti nepočítám, jde o to, jestli mu stačí zhruba 2 hodiny aktivity denně a cvičení navíc.
Pokud by u mě Choďák spíše strádal, poprosila bych vás o případně návrhy jiného podobného plemene.
Děkuji:)

Olga777

16.2.2020 11:13
Olga777

XXX.XXX.48.124

Jinak chován by byl v domě s menším dvorkem, takže přístup k zahradě téměř minimání. K mé zkušenosti se psy bych řekla asi tak jen, že jsme dříve měli čínského chocholatého psa, který je ovšem uplne něco jiného než Choďák. Hledala jsem tedy i plemeno pro “začátečníky”.
Mimo výše uvedené aktivity, bych s nim velice ráda na cvičák.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.2.2020 11:17

Možná budete muset vstávat ve 4, aby byl pes unavenější, aby spinkal, než se přijde domů. Teda čím bude starší. Zajistit nějaké vyvenčení někým z rodiny, sousedy. Nebo co se stane, když onemocníte apod., nějakou trochu podporu mít, je to přece jen velký pes.
A jinak ten rozvrh je víc, než má většina psů :-)

Olga777

16.2.2020 11:29
Olga777

XXX.XXX.48.124

Děkuju moc za radu, bojím se právě hlavně toho, aby mu například nevadil ten časový úsek, kdy je sám, kdyby měl v noci spat a pak zase dopoledne. Pokud teda stačí unavit ranní prochazka, aby nebylo doma peklo až se člověk vrátí, tak super.
Děkuju za odpověď :)

16.2.2020 13:08

Mám v podobném režimu dvě borderky (teda jen s tím rozdílem, že už nejsem student :-)), v bytě. A v pohodě. Ráno venčení na půl hoďky v šest ráno, pak až do čtyř jsou doma, hned jak přijdu, jdeme ven - dle situace, počasí a nálady tak na hoďku až dvě na procházku - tam něco cvičíme, případně ještě potom cvičím doma s klikrem, 1x-2x týdně trénink agility na cvičáku a tak jednou do týdne kolo nebo běh. Byt nedemolují, sousedi o nich neví. Myslím, že pro choďáka by to mohlo být dostačující. Jen pozor na to, že choďáci jsou velcí hlídači a hodně štěkají, mohl by to být problém, pokud bydlíte v nějaké hodně rušné lokalitě - myslím z hlediska štěkání v bytě. Ale co se týče pohybu, který mu můžete nabídnout si myslím, že by mohlo být dostačující.

16.2.2020 13:13
sisi58

XXX.XXX.191.1

Olga777 napsal(a):
Zdravím,
měla bych dotaz ohledně Choďáka, konkrétně se tedy jedná o to, kolik hodin denně by bylo potřeba se mu po pořízení(mám na mysli celkivě, nejen jako štěněti) věnovat. Od malička zbožňuju psy a moje opravdová láska je mezi velkými plemeny. Jsem studentka střední školy a tak je u mě typický denní režim: v 6:30 vypadnout z domu a mezi 14:30-15:50 se vracím domů. Přestože venčení, procházky, běhání a cvičení psa jsou pro me naprostý psychický relax, mám už dost práce se školou. Jde právě o časovou náročnost, poslední co bych chtěla by bylo, aby pejsek trpěl na nedostatek pohybu. Ráda bych tedy věděla, jestli by pro mě byl Chodský pes ideální nebo ne na základě níže psaného:
Ranní venčení a procházku-max 30 minut bych pejskovi dopřála, dále po mém odchodu by byl mimo výjimky doma sám do mého příchodu( už to muže být problém, jsem si toho vědoma), po mem návratu prochazka s jistou aktivitou( aport, cvičení..), pak bych se věnovala asi tak, že by mi ležel po boku při učení, načež jednou denně bych mu dopřála například běhu u kola nebo společného běhu. Venčení je samozřejmost, to do časové náročnosti nepočítám, jde o to, jestli mu stačí zhruba 2 hodiny aktivity denně a cvičení navíc.
Pokud by u mě Choďák spíše strádal, poprosila bych vás o případně návrhy jiného podobného plemene.
Děkuji:)

Chodský pes bude dělat to, co vy a s vámi. Když se budete povalovat, bude on taky. Když pojedete na vodu, budete jezdit na kole,na koni, na lyžích, tak on taky. Budete-li stanovat,ať v létě či v zimě, žádný problém. Dog-trekking? Paráda! Povalování u vody? No super! Jakékoliv psí aktivity si vzpomenete, bude rád spolupracovat. Jen snad obrany budou slabší.Je to pes veskrze kamarádský. Podle toho taky vyberte cvičák. Drilování pro tohle plemeno není.
Nedělejte si hlavu s dobou, kdy nejste doma. Pes to prospí a u dveří vás bude vítat, protahujíc se.
Venčení je samozřejmost, ale není to nějaký šílenec,abyste musela nějak utahat, před odchodem do školy/práce. Klidně můžete odpoledne. Navíc, pokud si koupíte fenku, je schopna se vyprázdnit za čtvrt hodiny(mám vyzkoušeno)kdybyste zaspala či bylo fest hnusně, u psů musíte déle,nečůrají naráz, občůrávají různá místa.
Prostě jaký režim nastavíte, takový budete mít. Ještě poznámku k těm velkým aktivitám. Pes bude vždy čipernější než vy(pokud neděláte něco vrcholově).Když si ho namakáte, padat na hubu budete vy, ne on. O štěně Choďáka pečujete stejně, jako o kterékoliv jiné štěndo. Láska, spravedlnost, důslednost.

16.2.2020 13:28
karo2702

XXX.XXX.162.156

Dobře vybírejte, ono záleží i na spojení.

Sestřenice má chovnou stanici. Fenka je kliďas, stačí jí prochajda a něco málo pocvičit (nosework/obedience), jednou do týdne kolo nebo agi. Její první vrh rodinní pejsci, stejní jako ona. Teď druhý vrh vážně sporťáci, neunavitelní. Nechala si psa a je na zabití. Jo, má teď rok, takže je to i věkem a bude lepší. Ale momentálně chvilku neposedí, mohl by běžet s kolem tři hodiny a byl by pořád ok. Aspoń má možnost ho pustit na zahradu se svými dalšími psy, tak se vybije i tam, když není nikdo doma.

16.2.2020 13:28

Hmm, tak já tomu nerozumím. Vedle ve vlákně chce školačka pomeranče, nebo trpaslíka špice a podle přispěvků ho mít nemůže, ale druhá slečna Choďáka za v podstatě stejných podmínek ho mít může. Tak jak to tedy je ?

16.2.2020 13:32

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Hmm, tak já tomu nerozumím. Vedle ve vlákně chce školačka pomeranče, nebo trpaslíka špice a podle přispěvků ho mít nemůže, ale druhá slečna Choďáka za v podstatě stejných podmínek ho mít může. Tak jak to tedy je ?

Za předpokladu, že sebe a psa dokážu uživit sama, můžu klidně navštěvovat mateřskou školku.
Když to nezvládnu (a to já ve 4 letech byla přesvědčená, že všichni okolo lžou a přivedla jsem něco jako mini krávu), tak potřebuji něčí podporu.
Ta střední je k 18 letům přece jen malinko blíže ;-) Ale jinak je to úplně fuk.

neverend

16.2.2020 13:35
neverend

XXX.XXX.213.247

Já nevím kolik času potřebuje pes podle odborné literatury,ale moji pesani vždy byli názoru,že čím více tím lépe.Ovšem otázka je definice slova "věnovat" se.Co si pod tím představit.

16.2.2020 14:07
rapotacka11

XXX.XXX.212.34

Obě ho mít musí.
Musí nabrat zkušenosti.
Jak jinak, než na svým psu.
Kdy , když ne teď, v mladosti.
Ničeho bych se nebála.
Ani toho moru z Číny,
ani zdražování, ani čerta.

16.2.2020 17:01

K tomu, co napsali osatatní, dodám, že je dobrý se upřímně a s dostatečnou dávkou pesimismu zamyslet nad tím, jestli ten nynější čas a možnosti budu mít i v průběhu příštích 10-15 let.
Protože životní situace se bude měnit, ale pes a jeho nároky na čas bude pořád stejný, bez ohledu na člověkovo zdraví, zkouškový, zaměstnání, přítele, rozchod, depku, rizikový těhotenství, mimino, a kdoví co všechno.

neverend

16.2.2020 17:08
neverend

XXX.XXX.213.247

K tomu, co napsali osatatní, dodám, že je dobrý se upřímně a s dostatečnou dávkou pesimismu zamyslet nad tím, jestli ten nynější čas a možnosti budu mít i v průběhu příštích 10-15 let.
Protože životní situace se bude měnit, ale pes a jeho nároky na čas bude pořád stejný, bez ohledu na člověkovo zdraví, zkouškový, zaměstnání, přítele, rozchod, depku, rizikový těhotenství, mimino, a kdoví co všechno.

Tohle si říkám vždy také..Není důležité zběsile podávat velké "výkony" jednorázově,ale přiměřené a stabilní po dlouhá léta.🙂

16.2.2020 19:36
rapotacka11

XXX.XXX.212.34

- zamyslet nad tím, jestli ten nynější čas a možnosti budu mít i v průběhu příštích 10-15 let.

NEBUDOU
No a co.
Dají inzerát, že darují.
Na diskuzi všem vysvětlí, že:
nemohly vědět, co bude za 3 roky.
No, zpravidla vydrží 5 let.

17.2.2020 07:55
sisi58

XXX.XXX.191.1

rapotacka11 napsal(a):
- zamyslet nad tím, jestli ten nynější čas a možnosti budu mít i v průběhu příštích 10-15 let.

NEBUDOU
No a co.
Dají inzerát, že darují.
Na diskuzi všem vysvětlí, že:
nemohly vědět, co bude za 3 roky.
No, zpravidla vydrží 5 let.

Jak to víte? Máte křišťálovou kouli,ve které to vidíte? Nebo jen zde pravidelně dopisující dámy jsou ty jediné,pravé a zodpovědné majitelky psů? A ostatní nemají nárok, jsou blbí a nezodpovědní?
Jsou miliony milujících majitelů pejsků.A nedostávají rady na iFauně. Byly ženy,které pro psi obětovaly život.A představte si, že nejspíš o nějaké diskuzi na iFauně vůbec nevěděly.
Z jakého titulu vy posuzujete charakter případného nového majitele psa? Já kvituji s povděkem, že se slečna ptá.Ale nejspíš by se měla ptát jinde.

17.2.2020 08:37
rapotacka11

XXX.XXX.212.34

Byly ženy,které pro psy obětovaly život.  

Nejspíš byly, možná jsem něco někdy četla. 
Teď zase často čtu: 
https://zvirata.bazos.cz/inzeraty/daruji-psa/
Mladý pes spotřebuje veškerý volný čas.
Jestli má holčina sebemenší pochyby, radím počkat.

Z jakého titulu vy posuzujete charakter ...
Charakter?
Snad podmínky, možnosti.

17.2.2020 08:55

Obecně mi přijde, že dneska má psa tolik lidí, že to lidem připadá normální, jednoduchý, a "já chci taky". Mezi přáteli mám nejméně dva případy, kdy lidi viděli našeho psa ve fázi vychovanej, klidnej, a na to konto si nenechali poradit a pořídili si taky psa. V obou případech litují, že neslyšeli, nezeptali si, byli umanutý, v obou případech řeší se psem nemalý problémy (v jednom ho chtěli dokonce vrátit, ale už to nebylo možný). Neříkám, že si ho neměli pořídit, ale proč si nenechali poradit jakýho psa, odkud, za jaký peníze, jak vychovat štěně, co to všechno obnáší a co může nastat?
Pořídili byste si svýho prvního psa, kdyby vám někdo řekl, že bude startovat po vašich dětech? Nebo že půjde po psech tolik, že ho neudržíte na vodítku? Nebo že ho nebudete moct prvních 8 let pustit z vodítka?

Mysleli si, že když je náš pes klidnej a celou návštěvu prospí v pelechu, nic na tom není a můžou taky. Neviděli, jak jsme se spoustu let trápili na stopovačce, jak vypadá agrese, kolik cvičáků jsem vystřídala, kolik víkendů jsem strávila tím, že jsem někam jela učit se, jak s ním pracovat, a přesto to bylo málo a nedostatečný. Posledních pár let nejsem v situaci, do který by mi přišlo dobrý si pořídit psa, a přesto mu ty 2-3 hodiny denně a danou částku měsíčně musíme věnovat (a to už je starej a bez větších zdravotních problémů) a řídí se jím naše bydlení a uspořádání bytu.
Já obecně lidi od pořízení psa odrazuju :)

17.2.2020 08:59
janaa

XXX.XXX.250.132

Já bych to zas tak nehrotila, prvního psa jsem dostala ve čtrnácti a dala bych za něj život a naučil mě nejvíc.
Pro zadavatelku - vzhledem k věku,studiu, bydlení je priorita,aby s tím souhlasili rodiče a byli se i oni ochotní do péče o psa zapojit (a taky do financování). Pokud tomu tak je, tak klidně choďáka, samozřejmě ale počítat s tím,že štěně celou tu dobu nevydrží, je potřeba ho naučit samostatnosti,čistotnosti, je potřeba počítat s tím,že první rok může ledaco zničit atd. Takže ano, do psa klidně jděte, ale jen pokud to bude pes celé rodiny, byť vy budete ten hlavní,kdo se bude starat, cvičit,pečovat atd.

17.2.2020 09:11
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Obecně mi přijde, že dneska má psa tolik lidí, že to lidem připadá normální, jednoduchý, a "já chci taky". Mezi přáteli mám nejméně dva případy, kdy lidi viděli našeho psa ve fázi vychovanej, klidnej, a na to konto si nenechali poradit a pořídili si taky psa. V obou případech litují, že neslyšeli, nezeptali si, byli umanutý, v obou případech řeší se psem nemalý problémy (v jednom ho chtěli dokonce vrátit, ale už to nebylo možný). Neříkám, že si ho neměli pořídit, ale proč si nenechali poradit jakýho psa, odkud, za jaký peníze, jak vychovat štěně, co to všechno obnáší a co může nastat?
Pořídili byste si svýho prvního psa, kdyby vám někdo řekl, že bude startovat po vašich dětech? Nebo že půjde po psech tolik, že ho neudržíte na vodítku? Nebo že ho nebudete moct prvních 8 let pustit z vodítka?

Mysleli si, že když je náš pes klidnej a celou návštěvu prospí v pelechu, nic na tom není a můžou taky. Neviděli, jak jsme se spoustu let trápili na stopovačce, jak vypadá agrese, kolik cvičáků jsem vystřídala, kolik víkendů jsem strávila tím, že jsem někam jela učit se, jak s ním pracovat, a přesto to bylo málo a nedostatečný. Posledních pár let nejsem v situaci, do který by mi přišlo dobrý si pořídit psa, a přesto mu ty 2-3 hodiny denně a danou částku měsíčně musíme věnovat (a to už je starej a bez větších zdravotních problémů) a řídí se jím naše bydlení a uspořádání bytu.
Já obecně lidi od pořízení psa odrazuju :)

Ono kdyby si opravdu alespoň lidi vybírali plemeno podle povahy a ne podle vzhledu. A kdyby každý byl ochotný uznat, že to nezvládnul a měl by snahu to napravit.

Znám třeba případ úplně nevychovaného unuděného psa. A majitelé mi ještě tvrdí, jak je ten jejich pes hyperaktivní, oproti mým. Že oni ho třeba nemůžou vzít do restaurace, protože by se tam zbláznil , ale ti moji jsou takoví kliďasové a flegmouši, že si tam klidně lehnou . Oni nevidí, že to ty psy někdo musel naučit. Nevidí kolik času jim věnuji, jakože aktivně věnuji. Oni mají psa sice taky doma, ale to je tak celé. Když se snažím naznačit, že by ten pes jen potřeboval trochu unavit, dát nějaká pravidla, zaměstnat - tak mi zase odpoví, že já mám psy sportovce a to oni vůbec, oni ho mají jen jako parťáka a tohle mu stačí. Takže za psa takhle rozhodnou oni. Všichni z nás by viděli, že tohle tomu psovi nestačí,ale oni to asi vidět nechtějí, nebo opravdu nevidí a myslí si, že je to asi normální, že je jen aktivní. Je teda pravda, že je to malej pes, kdyby to byl velkej pes, tak by to asi bylo horší a možná by to řešit museli. No a nebo by skončil na zahradě a neřešilo by se nic.

A takových případů je....

17.2.2020 09:19
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

janaa napsal(a):
Já bych to zas tak nehrotila, prvního psa jsem dostala ve čtrnácti a dala bych za něj život a naučil mě nejvíc.
Pro zadavatelku - vzhledem k věku,studiu, bydlení je priorita,aby s tím souhlasili rodiče a byli se i oni ochotní do péče o psa zapojit (a taky do financování). Pokud tomu tak je, tak klidně choďáka, samozřejmě ale počítat s tím,že štěně celou tu dobu nevydrží, je potřeba ho naučit samostatnosti,čistotnosti, je potřeba počítat s tím,že první rok může ledaco zničit atd. Takže ano, do psa klidně jděte, ale jen pokud to bude pes celé rodiny, byť vy budete ten hlavní,kdo se bude starat, cvičit,pečovat atd.

Já měla prvního vlastního psa v 11 letech. Ale hodně velký rozdíl byl v tom, že jsme bydleli v baráku se zahradou a pes byl venku, no a taky se byli ochotní zapojit rodiče - i když to zase nebylo tak často, já jsem se opravdu starala. Ten pes byl můj sen, já jsem tím žila - ostatní děti v tu dobu třeba měli jiné aktivity po škole, nebo potom v pozdějším věku kino, randění, atd. - já ne, já spěchala domů za psem - a ne proto, že bych musela - ono by se vůbec nic nestalo, vzhledem k tomu, že byl venku, ale bylo to proto, že já jsem chtěla.

Ale takhle to nemá každý. Právě v tom věku, a i později, jsem měla další kamarádky, které si vyprosily psa a ne u všech to dopadlo takhle - u některých to dopadlo tak, že psa si po roce nikdo nevšimnul - všechno to byli venkovní psi.

Ale jo, pokud jsou ochotní se do péče zapojit rodiče - a hlavně pokud počítají i s tím, že ta péče zůstane celá na nich a nemají s tím problém - tak potom proč ne. Mě z toho úvodního příspěvku právě moc nepřijde, že by se rodiče nějak měli nebo chtěli zapojovat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík