Poslušnost psa u jiných lidí

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.2.2020 11:05
klara7

XXX.XXX.168.238

Ahoj, mám dotaz ohledně poslušnosti psa, ráda bych poprosila o radu. Mám 3 letou fenku hovawarta, je na mě jako na paničku hodně fixovaná, je poslušná a velmi učenlivá, k cizím lidem dost rezervovaná (ačkoli je mezi lidmi poměrně často, beru ji s sebou všude, kam můžu), záleží, jak je jí člověk sympatický, podle toho se chce sama seznámit nebo naopak ne. Cvičila jsem ji jen já a všechny aktivity s ní provádím taky já. Všimla jsem si (bylo to tak vždy), pokud jsem přítomna já, ostatní členy rodiny nebere moc v potaz, pomazlí se s nimi, ale hlídá si jen mě, jak udělám krok jinam.
Ve středu pozornosti jsem já, na zavolání k nim jde až s odsupem
Když ji ale venčí sám táta, který je u ní v hierarchii hned podemnou, poslouchá ho jako hodinky.
Nedávno se mi stal úraz, při kterém nesmím 6 týdnů došlapovat na nohu, chodím o berlích. Kamarádka (kterou má fenka moc ráda a dobře ji zná) se nabídla, že mi ji bude brát na delší procházky. V případě, že ji na vodítku bere, když tam nejsem (když fena vidí, že já zůstávám, nechce s ní jít, ani s nikým z rodiny, ale jen dokud se jim neztratím z očí), jde s ní bez problémů, na procházce ji poslouchá.
Ačkoli nemůžu na nohu došlapovat, můžu si vzít kolo a bez zátěže jet s nimi, jen jí musela vést kamarádka. Jakmile jsem tam já, kamarádku vůbec neposlouchá, táhne ke mě. Když dá kamarádka povel k noze, fena si jde sednout k mojí noze. Já se snažím dělat, že tam nejsem, nenavazovat s fenou oční kontakt, aby bylo jasné, že já povel nedala a ke mě opravdu jít nemá. Na několikátý a důraznější povel fenka přejde poměrně neochotně ke kamarádce (kde si vyzvedne pamlsek). Kamarádka se musí dožadovat kontaktu a reakce, protože ji fena směřuje na mě, přestože jsem s nimi chtěla jít jen jako navíc.
Můj hlavní dotaz zní, jestli má pes poslouchat na povely i ostatní lidi, v přítomnosti pána? Nevím,jak se mám zachovat.

16.2.2020 11:10
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Nevím, proč by váš pes měl reagovat na povely jiných lidí. Ano, ještě tak rodiných příslušníků, pokud se do výcviku průběžně zapojovali, poslechne i kámošku, protože je prostě vycvičená a poslušná, ale pokud je tam panička, čeká se na povel paničky. Nevidím na tom nic divného.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.2.2020 11:40

"se snažím dělat, že tam nejsem"...... ....no, jsi tam a pes to ví, ten si na "jako" hrát nebude
buď si ji poveluj sama, nebo se jim do vycházky nepleť, neboli nech ji s kámoškou jít samotnou

neverend

16.2.2020 12:59
neverend

XXX.XXX.213.247

Hele to by bylo dobrý až by někdo cizí dal povel třeba "trhej" a můj pes mě sežral.😀😀 Lidi se mnou asi moc souhlasit nebudou,ale já mám takový pocit,že lidi často svými požadavky psovi spíš "blbnou" hlavu.Pes bude vždy tíhnout ke svému "milujícímu" pánovi a cizí lidi nejsou součástí jeho smečky.Pes dobře rozliší kdo je u Vás jen na návštěvě a kdo je součást "smečky".Čili kamarádka není důvěryhodný "objekt" a pes není robot s přepínačem majitel "on",majitel "off".🙂

16.2.2020 13:13
saola

XXX.XXX.30.55

Pro zadavatelku:
Stav, který popisujete, je v podstatě normální. Když je fena sama s kamarádkou, respektuje ji a její povely plní. Pokud jste tam ale jako třetí vy, fena respektuje vás a kamarádka je tam z hlediska smečky jen do počtu a navíc. Pokud fyzicky nevládnete fenu vodit, může třeba držet dlouhé vodítko jako pojistku, ale fena komunikuje primárně s vámi - proč by taky ne?
Občas hlídám jorkmuta, který se svým majitelem chodí zásadně na flexině, startuje na psy a určuje tempo procházky. Se mnou chodí na volno dle mne, v případě potřeby na krátkém prověšeném vodítku u nohy a od psů je bez problémů odvolatelný a co se týče štěkání, tak drží zobák
Ale když jdeme ve trojici s jeho majitelem, jde na té flexině, šouráme se dle začuchaného psa, majitel ho v případě potřeby razantně okřikuje (bez výsledku - výchova stylem "no, on je přece malinkej"), a já se do toho nepletu, i když mi z pomalé chůze tečou nervy. Ale je to mezi nimi - pánem a psem, a v tu chvíli do toho vstupovat jako "cizí" nemohu.
Stejně tak by se měla chovat kamarádka ve stejné situaci s vámi - fenu nepovelovat, jen tam být jako pojistka, kdyby bylo potřeba fenu odchytit, připnout na vodítko apod. když vy kvůli zdravotnímu handicapu nemůžete. Nicméně pro fenu jste na prvním místě vy a povely byste měla dávat taky vy. Pokud dala povel kamarádka i přesto, že by se spíš neměla vměšovat, a fena se přiřadila k vám, pochválila bych a neřešila to dál. Fena to provedla v pořádku.

16.2.2020 13:20
Atheira

XXX.XXX.181.160

Vždyť je to váš pes, u nás to bylo a je se psy stejně. Za ostatními členy rodiny přiběhnou psiska na první dobrou maximálně pro šunku nebo na hraní, ale povelování psa, který mi nepatří/mýho psa si ostatní můžem prostě jenom zkusit. Bez výsledku většinou. S vybranými členy rodiny jdou bez majitele na procházku jen pokud ví, že je někde pryč, pak ony vybrané příslušníky i poslechnou, ale kdyby jim při té procházce cestu zkřížil majitel, tak mají po ptákách. Když jsem byla nemocná, fena odmítala odejít pryč, stejně jako když jsem měla chodit venčit čubu známému, co byl nemocný,ta jeho prostě taky nešla, přitom jeho dovolenou se mnou trávila úplně normálně.
Nemluvě o tom, že když vím, že mi někdo bude venčit fenu nebo venčím psa, který mi nepatří, tak jednak moji fenu bez mé přítomnosti ostatní venčí jen na vodítku a i já venčím psy, kteří mi nepatří, jedině na šňůře.
Nikdy nikoho nenapadlo řešit, že by to mělo být špatně.
A mně by teda nikdy nenapadlo cpát třeba zrovna svou fenu kamarádkám a ještě očekávat, že je bude poslouchat. Ježiš, ta má všechny moje kamarádky tak v zadnici, že by s nima zametla jak s prachovkou.

16.2.2020 17:06

Tenhle typ poslušnosti, který popisujete, mi připadá i pro mýho psa nejobtížnější. Je na mě odjakživa fixovanej, ale lidi má moc rád a s manželem jde na procházku každý den. Ale pokud jdeme společně a měl by psa někdo ode mě odvést, bude s tím nemalý problém. V tu chvíli pes přepíná na režim "nesmím ztratit paničku" a nemá to moc co do činění s poslušností. Takovým situacím se tudíž cíleně vyhýbáme.

Pokud bych chtěla tuhle konkrétní věc změnit, musela bych to se psem a s dalším člověkem pravidelně trénovat, aby věděl, že se taky dá odejít ode mě a má to třeba i nějakou výhodu. Do té doby to po něm nelze vyžadovat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík