Štěkání při tréninku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Gidi8

20.2.2020 11:14
Gidi8

XXX.XXX.189.137

Dobrý den,

chodíme na agility a můj pes - když čeká než půjde na řadu - hrozně štěká a blázní. No prostě se hrozně těší a nemůže se dočkat až se půjde na věc. Bohužel to dost ruší ostatní týmy.

V kennelce je normálně zvyklý odpočívat, ale opět při agility štěká i v kennelce.

Jak docílit toho, aby byl ticho? Snažím se ho zabavit hrou, ale ani to někdy moc nepomáhá. Pamlsky ho taky zrovna nezajímají - agility je pro něj atraktivnější. Je prostě natěšený. Ale jak vidím ostatní psy, kteří poslušně sedí a čekají v tichosti, tak si říkám, že jsem možná něco podcenil... Je to můj první pes, takže se všechno ohledně výchovy učím. Budu rád za každou radu. Jinde se štěkání nemáme problém, vlastně normálně vůbec neštěká.

20.2.2020 11:18
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.22.9

Gidi8 napsal(a):
Dobrý den,

chodíme na agility a můj pes - když čeká než půjde na řadu - hrozně štěká a blázní. No prostě se hrozně těší a nemůže se dočkat až se půjde na věc. Bohužel to dost ruší ostatní týmy.

V kennelce je normálně zvyklý odpočívat, ale opět při agility štěká i v kennelce.

Jak docílit toho, aby byl ticho? Snažím se ho zabavit hrou, ale ani to někdy moc nepomáhá. Pamlsky ho taky zrovna nezajímají - agility je pro něj atraktivnější. Je prostě natěšený. Ale jak vidím ostatní psy, kteří poslušně sedí a čekají v tichosti, tak si říkám, že jsem možná něco podcenil... Je to můj první pes, takže se všechno ohledně výchovy učím. Budu rád za každou radu. Jinde se štěkání nemáme problém, vlastně normálně vůbec neštěká.

Tak ho nenechávejte bu.zerovat se u parkuru, a přiveďte ho, až jde na řadu - některý pes je prostě vznělivější, a svou nervozitu a natěšenost si ventiluje štěkáním.

20.2.2020 11:30
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Gidi8 napsal(a):
Dobrý den,

Joo to znám . U nás to sice není u agilit, ale to je v podstatě jedno. Učte psa "sebekontrole", nenechte ho dělat to co chce, dokud nebude v klidu a ticho. Já dám příklad u nás - vezmu "prut" se sřapečkem, za kterým psi běhají - jsou na to taky hrozně natěšení, už chtějí abych s tím začala hýbat a aby mohli běhat. Já ale vyžaduju, aby v klidu seděli. Ok, sedí. Ale fena štěká nebo vydává jiné zvuky - tak nic nebude, prostě dokud se neuklidníš, žádný střapeček nebude. Fena zmlkne - nachvíli - v tu chvíli fenu slovně pobídnu, že může, rozhýbu střapeček a nechám fenu běhat za ním. To ale ještě není úplně hotové, protože vím, že když bych střapec v tu chvíli nerozhýbala, tak fena začne zase řvát. Takže postupně prodlužuji ty intervaly ticha, po kterých přijde akce až nakonec fena pochopí, že pokud nebude v klidu a ticho, tak nic nebude. Když byla někdy v takovém rauši, že fakt ne a ne přestat řvát, tak jsem prostě jednoduše střapec úplně schovala a nebylo nic. Zkusila jsem to třeba po chvíli znovu. To samé jsme měli třeba při skoku na zavěšeného peška - opět hrozná natěšenost a řev, ale já potřebovala, aby se fena soustředila - pokud byla takhle hrrr, tak skákala naprosto bezhlavě a netrefovala se. Takže opět "kliiid", vteřina ticha a "drž". Později vteřiny 2, 10, minuta, 5 minut atd..... Pokud se nedaří, tak úplně odejít mimo, dát nějaký jiný povel...

Trénujte to i doma - dejte si jednu skočku a vyžadujte, aby pes v klidu seděl a počkal na váš povel, že muže jít. Pokud má zájem o hračky, tak trénujte i to, že odhodíte hračku a pes pro ni jde až na vaše pobídnutí, vždycky až potom, co je v klidu.

A vlastně něco podobného jsem řešila zrovna dneska , jeli jsem na prochajdu autem na louku. Vyndávám psa z auta, "oblékám" ho do postroje a fena v autě v kleci spustí ty její pazvuky, prostě už chce taky ven - mě to štve - mám dvě možnosti - buď ji rovnou pustím a bude ticho, ale tím ji v tom chování podporuji a nebo právě naopak ji nepustím do té doby, než tu tlamu zavře . A klidně i zabouchnu kufr, aby viděla, že její "móresy" mě jsou fuk. Najednou je ticho, otevřu, "supeeer, šikovná holka", vypustím z auta.

20.2.2020 11:36
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Tak ho nenechávejte bu.zerovat se u parkuru, a přiveďte ho, až jde na řadu - některý pes je prostě vznělivější, a svou nervozitu a natěšenost si ventiluje štěkáním.

Ono tohle je individuální - ale já kdybych psy třeba před parkurem neuklidnila, tak vím, že mi tam vletí jak vítr v bedně , bez soustředění a klidně to tam všechno poschazují .

Záleží pes od psa, a taky od konkrétní činnosti. U nás jsou činnosti, kdy psy musím hodit do klidu a naopak činnosti, kdy je potřeba je vyhecovat - to je třeba u nás tahání závaží na určitou vzdálenost - tam psa držím za postroj, nechám ho klidně řvát a ještě ho povzbuzuji v tom, aby vypálil. Protože tam jde prostě jen o to, aby co nejrychleji makal a běžel. kdežto pak jsou ty činnosti (co jsem třeba popisovala výše) kdy potřebuji aby se pes soustředil a tudíž byl v klidu. Ale na závodech vídám třeba psy, kteří to mají úplně naopak - pokud je páníček třeba u skoku na peška nevyhecuje, tak to prostě neskočí.

Ale třeba je to u agilit úplně jinak, s tím zkušenosti nemám - občas si to se psem zaběhám, ale jen pro srandu.

Edit: jee omlouvám se, koukám, že jsem to asi celé špatně pochopila . Ono se jedná o štěkání ve chvíli, kdy pes ještě není na řadě, že?

Gidi8

20.2.2020 11:52
Gidi8

XXX.XXX.189.137

Ano, jedná se o situaci, kdy čeká až půjde na řadu.

Jak jste popisovala ten trénink doma u skočky, tak to zase nemá takovou reakci. I trénink s hračkou, který jste popisovala, zvládá. Spíš takhle šílí, když před ním běhá trať jiný pes a když slyší povel "tunel" (miluje tunely) 😂

Jinak, pokud jsme v hale, tak se dá z haly odejít ven. Ale když se trénuje venku, tak už se není kde schovat. :/

Jinak samozřejmě učím povel 'ticho'. Jinde zvládá, ale na agility to bude nejspíš ještě dost trvat. Ale věřím, že to jednou zvládneme i v takové situaci. 😀 No je to dost nepříjemné. Některým lidem to nevadí a druzí jsou za to na vás nepříjemní. (nedivím se) Proto se to snažím nějak řešit. I mě to není příjemné.

20.2.2020 11:58
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Gidi8 napsal(a):
Ano, jedná se o situaci, kdy čeká až půjde na řadu.

Jak jste popisovala ten trénink doma u skočky, tak to zase nemá takovou reakci. I trénink s hračkou, který jste popisovala, zvládá. Spíš takhle šílí, když před ním běhá trať jiný pes a když slyší povel "tunel" (miluje tunely) 😂

Jinak, pokud jsme v hale, tak se dá z haly odejít ven. Ale když se trénuje venku, tak už se není kde schovat. :/

Jinak samozřejmě učím povel 'ticho'. Jinde zvládá, ale na agility to bude nejspíš ještě dost trvat. Ale věřím, že to jednou zvládneme i v takové situaci. 😀 No je to dost nepříjemné. Některým lidem to nevadí a druzí jsou za to na vás nepříjemní. (nedivím se) Proto se to snažím nějak řešit. I mě to není příjemné.

Chápu. A máte přes kennelku třeba hozenou deku? Nebo něco, aby pes neviděl? To by mohlo částečně pomoct. Ale jinak třeba pokud jsme na obrnách - psi v autě v klecích, tak občas taky blafou - když slyší bič, nebo vyštěkávat jiného psa. Ale je to tam tak nějak normální . Neřeší se to, akorát se vždycky na psa houkne... Ale není to nějaké vytrvalé štěkání. Kdybych si ale klec vzala přímo na plac, tak věřím tomu ,že budou řvát taky . Snažila bych se tu kennelku dát někam co nejvíc bokem.

Přidejte reakci

Přidat smajlík