Ajris

XXX.XXX.211.0
Dobrý den,mohu se zeptat? Může pes jíst višně nebo v nich jsou stejné látky jako v třešních,které může? Děkuji
saola
napsal(a):
Peckyz třešní/višní trávicím traktem roumně velkého psa (nikoliv asi přešlechtěné čivavy) bez narušení a problémů projdou, takže si nemyslím, že by byl nějaký problém.
Souhlasím - pokud jich je pár.
Pokud pes sní třicet nevypeckovaných třešní, může to skončit špatně. Známým takto zemřel kokršpaněl. Než se přišlo na to, co mu je, měl nekrózu střeva.
Varaxi
napsal(a):
Souhlasím - pokud jich je pár.
Pokud pes sní třicet nevypeckovaných třešní, může to skončit špatně. Známým takto zemřel kokršpaněl. Než se přišlo na to, co mu je, měl nekrózu střeva.
Z pecek? Nevěřím ani omylem. Třešňová pecka je hladká, kulatá, není důvod, proč by neměla projít. V hovínkách kuny jsou pecky téměř pravidlem a je to taky šelma. Kdoví, co kokr k těm třešním sežral, možná tašku, ve které byly
lesnížínka
napsal(a):
Z pecek? Nevěřím ani omylem. Třešňová pecka je hladká, kulatá, není důvod, proč by neměla projít. V hovínkách kuny jsou pecky téměř pravidlem a je to taky šelma. Kdoví, co kokr k těm třešním sežral, možná tašku, ve které byly
Ono když je toho moc, tak to fakt ucpe. Prý. Já na té veterině nebyla. :)
Taška to nebyla, sbíral si je sám pod stromem. Víc Vám k tomu opravdu neřeknu.
Varaxi
napsal(a):
Ono když je toho moc, tak to fakt ucpe. Prý. Já na té veterině nebyla. :)
Taška to nebyla, sbíral si je sám pod stromem. Víc Vám k tomu opravdu neřeknu.
Já vím, máte to, co vám řekli. Ale pecka je malá, hladká, kulatá a nenabobtná. Pokud pes netrpí nějakým vážným onemocněním, že špatně tráví, prostě mu střeva nefungujou, tak snad. Jinak prostě není důvod, proč by se mu to ve střevech neposunovalo ven. Kdyby to byly pecky ze švestek, které mají špičku na každé straně, ještě bych uvažovala nad tím, že by se mohly do sebe nějak zaklesnout, ale tyhle fakt ne. Jinak...ovoce pod stromy na vesnici žerou všichni nenažraní psi, ať už jakékoliv a nikdo to nehlídá. Samík si vezme někdy přezrálou švestku i třešničku, ale tak dvě je asi vrchol, co by sežral
rapotacka11
napsal(a):
Ano, ucpe. Známých dcera, cca 8 let,
zacpaná peckami z třešní.
Měli s tím starosti.
No víte nevím, co si pod tím představit. Nekadila? To ale děcka často a nemusí to být ani ty pecky. Stačí dát něco projímavého, třeba zavařené švestky a je po starosti Nejspíš ji neřezali kvůli tomu břicho, viďte. Jinak celý život poslouchám od svého muže báchorky jeho matky, že když sní pecku z čehokoliv, jadérko z jablka, pecičku z hroznu, nedej bože z melounu a nevím co ještě(ano, zahrnovalo to i pecičky z malin ) tak 100% umře. My jsme doma tohle všechno normáně jedli(tedy pecky z ovoce plyvem, ale nehroutíme se, když nám vklouznou do krku omylem) a jadérka u melounu jsou to, co na tom melounu mám nejraděj. A ty strašně jedovaté pecky z meruněk, nám táta louskal místo mandlí
Nás zas odmala strašili tím, že se na třešně němá pít, že pak se můžou ucpat střeva. Sousedka, se kterou jsme si hrávaly, takhle skončila taky v nemocnici. A to jsme pecky nejedly. Jenže zas když nad tím víc přemýšlím, tak mi přijde divný, že by pití vody na třešně mělo znamenat problém a netuším, proč...
Uživatel s deaktivovaným účtem

lesnížínka
napsal(a):
Přesně Proč ucpat? To je dost blbina ne?
Bobtnají. A pak záleží, kolik je třešní a kolik vody a kolik horka.
Nejde říct - nepijte vůbec vodu na třešně. Někomu se nestane nic, někomu to začne kvasit, u někoho jinak...

nezáleží, jestli to jsou třešně.. stačí voda, cukr a horko .. a je jedno, jestli před nebo po
no a "nikdy se nikomu nic nestalo" je nejlepší :-)
jo a někdy psi sežerou už trochu nahnilé, přezrálé ovoce, co se válí na zemi, protože chtějí být opilí
ne, je to prospěšné (když se to přežene, tak otrava alkoholem), protože probiotika
napsal(a):
Bobtnají. A pak záleží, kolik je třešní a kolik vody a kolik horka.
Nejde říct - nepijte vůbec vodu na třešně. Někomu se nestane nic, někomu to začne kvasit, u někoho jinak...
Nebobtnají, ale kvasí, s tím máme na Moravě bohaté zkušenosti Z toho se totálně zese.ete, ale rozhodně neucpete.

lesnížínka
napsal(a):
Nebobtnají, ale kvasí, s tím máme na Moravě bohaté zkušenosti Z toho se totálně zese.ete, ale rozhodně neucpete.
Vsadím se s Vámi o metrák třešní, že bobtnají. (žádné nemám a vůbec mi to neva ;-) )
https://cs.wikipedia.org/wiki/Plazmopt%C3%BDza
napsal(a):
Vsadím se s Vámi o metrák třešní, že bobtnají. (žádné nemám a vůbec mi to neva ;-) )
https://cs.wikipedia.org/wiki/Plazmopt%C3%BDza
Tak se omlouvám, jdete na to vědecky jen...je tu řeč o třešních ,,živých" To známe všichni: dozrávají třešně, zaprší a všechno to rozpraská. No, že by se ale nějak zvětšily, to ne, ony prostě prasknou a tím se to napětí uvolní. Ale že jste to vy, připomeňte mi prosím, až budou třešně, učiníme pokus, utopíme je ať to víme 100%

lesnížínka
napsal(a):
Tak se omlouvám, jdete na to vědecky jen...je tu řeč o třešních ,,živých" To známe všichni: dozrávají třešně, zaprší a všechno to rozpraská. No, že by se ale nějak zvětšily, to ne, ony prostě prasknou a tím se to napětí uvolní. Ale že jste to vy, připomeňte mi prosím, až budou třešně, učiníme pokus, utopíme je ať to víme 100%
Ony praskají, protože zvětšují objem, a to samé dělají v břiše. To uvidíte, když to zkusíte. Nezůstanou stejně veliké, fakt se zvětší. Prasknou, ale jsou větší.
Ale to zas neznamená, že někdo nemá jíst třešně. To jen tak.
Atheira
napsal(a):
Nás zas odmala strašili tím, že se na třešně němá pít, že pak se můžou ucpat střeva. Sousedka, se kterou jsme si hrávaly, takhle skončila taky v nemocnici. A to jsme pecky nejedly. Jenže zas když nad tím víc přemýšlím, tak mi přijde divný, že by pití vody na třešně mělo znamenat problém a netuším, proč...
Jj, už tuším Červenáček z Rychlošípáků toto udělal a posléze skončil v nemocnici.
fikovnice
napsal(a):
Teď mi došlo, že to byl spíš Jindra Hojer... .
Tak tohle čtení mě minulo, já už jsem trochu jinačí generace a u nás doma mezi dospělými nikdo nebyl zapálený čtenář, aby nám "podstrkoval" knihy svého dětství. Já už ležela v úplně jiných. Takže bohužel blíž neznám ani jména postav, jen vím, o co jde.
Nicméně od té doby se snažím na třešně zvlášť moc nepít, i když, jak jsem psala, ani jsem netušila, jestli je možné to nějak podložit nebo to byla jen blbá náhoda...
Nám to pití po třešních bylo vysvětleno tak, že normálně po pár třešních pít můžeme. Pít opatrně nebo vůbec je lepší, když jsme třešní snědli hodně. Ale důležité je pít vodu bez patogenů - u nás máme dvě studny, jedna u domu má vodu pitnou, druhá zahradní má „pitnou po převaření“ kvůli bakteriím; a na třešně jsme mohli pít jen a pouze tu pitnou nebo převařenou, nikdy tu přímo ze zahrady.
Atheira
napsal(a):
Tak tohle čtení mě minulo, já už jsem trochu jinačí generace a u nás doma mezi dospělými nikdo nebyl zapálený čtenář, aby nám "podstrkoval" knihy svého dětství. Já už ležela v úplně jiných. Takže bohužel blíž neznám ani jména postav, jen vím, o co jde.
Nicméně od té doby se snažím na třešně zvlášť moc nepít, i když, jak jsem psala, ani jsem netušila, jestli je možné to nějak podložit nebo to byla jen blbá náhoda...
Ale asi neminulo tu vaši sousedku Možná se tím děcka strašila, aby nechodila sousedům na třešně Voda a zase jen voda. pokud třešně zapijete, i by nabobtnaly trochu, jak píše Megí, zase jen vodou, z toho se fakt nikdo neucpe, jen pos...
lesnížínka
napsal(a):
Ale asi neminulo tu vaši sousedku Možná se tím děcka strašila, aby nechodila sousedům na třešně Voda a zase jen voda. pokud třešně zapijete, i by nabobtnaly trochu, jak píše Megí, zase jen vodou, z toho se fakt nikdo neucpe, jen pos...
Boha jeho, vždyť jsem byla u toho, když jí bylo už fakt tak děsně, že se kroutila jak hádě a čekali jsme s ní, než si pro ni přijedou... Ještě jsme pak večer, když dorazila domů, byli za ní.
Ale jasně, všechno to nahrála a vymyslela si.
Atheira
napsal(a):
Boha jeho, vždyť jsem byla u toho, když jí bylo už fakt tak děsně, že se kroutila jak hádě a čekali jsme s ní, než si pro ni přijedou... Ještě jsme pak večer, když dorazila domů, byli za ní.
Ale jasně, všechno to nahrála a vymyslela si.
Tak jsem to nemyslela, se omlouvám, blbě jsem si zapamatovala, co jste napsala a nechtělo se mi to zpětně hledat. Psala jste strašili a pak kamarádka sousedka se přejedla. Mě se to smotalo, že vás tím strašila sousedka Samozřejmě si nemyslím, že to holka hrála. To by ste měla vidět to bolení, co jsem měla po trnkách. Já se ale zásadně neucpávám, ale nedobíhám. Tenkrát jsem ale nedoběhnula....

lesnížínka
napsal(a):
Já vím, máte to, co vám řekli. Ale pecka je malá, hladká, kulatá a nenabobtná. Pokud pes netrpí nějakým vážným onemocněním, že špatně tráví, prostě mu střeva nefungujou, tak snad. Jinak prostě není důvod, proč by se mu to ve střevech neposunovalo ven. Kdyby to byly pecky ze švestek, které mají špičku na každé straně, ještě bych uvažovala nad tím, že by se mohly do sebe nějak zaklesnout, ale tyhle fakt ne. Jinak...ovoce pod stromy na vesnici žerou všichni nenažraní psi, ať už jakékoliv a nikdo to nehlídá. Samík si vezme někdy přezrálou švestku i třešničku, ale tak dvě je asi vrchol, co by sežral
Vy jste u toho byla? Že to víte nejlíp...
napsal(a):
Vy jste u toho byla? Že to víte nejlíp...
Na iDNESu jsou dvě hrozné kazuistiky spolknutí jakýchsi kuliček z hlavolamu Neocube dítětem. Kdyžtak pak dám odkaz.
Jedno dítě zachráněno, protože lékaři z opakovaných snímků poznali, o jaký předmět se jedná a zavčas jednali. Ale druhé malé dítě zemřelo. Já ten hlavolam neznám, ale obsahuje nějaké extra silné magnety. A holčička polykala kuličky z toho hlavolamu na etapy. První, pak druhou za pár hodin, další opět za pár hodin... A ta šílená síla magnetů jí secvakla stěnu střev, žaludku,... Byla z toho peritonitida a sepse, hrozný případ.
Vím, že to nesouvisí s tématem, ale vzpomněla jsem si teď na tyto dva případy.

fikovnice
napsal(a):
Na iDNESu jsou dvě hrozné kazuistiky spolknutí jakýchsi kuliček z hlavolamu Neocube dítětem. Kdyžtak pak dám odkaz.
Jedno dítě zachráněno, protože lékaři z opakovaných snímků poznali, o jaký předmět se jedná a zavčas jednali. Ale druhé malé dítě zemřelo. Já ten hlavolam neznám, ale obsahuje nějaké extra silné magnety. A holčička polykala kuličky z toho hlavolamu na etapy. První, pak druhou za pár hodin, další opět za pár hodin... A ta šílená síla magnetů jí secvakla stěnu střev, žaludku,... Byla z toho peritonitida a sepse, hrozný případ.
Vím, že to nesouvisí s tématem, ale vzpomněla jsem si teď na tyto dva případy.
To je děs.
napsal(a):
To je děs.
Ano...
I jsem tam byla v diskuzi, píše tam tyto skutečné případy lékařka - pediatrička. Později kdyžtak písnu odkaz. Plno lidí tu info uvítalo s tím, že tu "hračku" mají doma a že nevěděli, jak je nebezpečná dětem. Ten magnet je tak silný, že jedna pidi kulička unese desetitisícový násobek své váhy. Pak se není co divit, že se přicvakly takovou silou k sobě a tomu dítku to perforovalo střeva a žaludek.
fikovnice
napsal(a):
Ano...
I jsem tam byla v diskuzi, píše tam tyto skutečné případy lékařka - pediatrička. Později kdyžtak písnu odkaz. Plno lidí tu info uvítalo s tím, že tu "hračku" mají doma a že nevěděli, jak je nebezpečná dětem. Ten magnet je tak silný, že jedna pidi kulička unese desetitisícový násobek své váhy. Pak se není co divit, že se přicvakly takovou silou k sobě a tomu dítku to perforovalo střeva a žaludek.
fikovnice
napsal(a):
Ano...
A byla jsi u toho? Ne dělám si srandu, to jen na poznámku výše od Balu. Samozřejmě hračky, ať už jakékoliv...se než.rou. Ani psi, ani děti by neměli
lesnížínka
napsal(a):
A byla jsi u toho? Ne dělám si srandu, to jen na poznámku výše od Balu. Samozřejmě hračky, ať už jakékoliv...se než.rou. Ani psi, ani děti by neměli
Nebyla. Ale kolegyni nemám důvod nevěřit. Plus jsou tam snímky - nativní RTG, pak záběry z fibroskopie - bohužel kvůli hladkému předmětu i zkušenému gastroenterologovi nástroj sklouzával po hladkém povrchu... Jeho frustraci v průběhu zákroku si umím představit... Naštěstí toto dítě zavčas otevřeli laparotomicky a tím mu zachránili život.
Snímky toho druhého dítětě - bohužel z pitevny - na iDNESu logicky nejsou, ale jsou zobrazitelné členům některých odborných společností. Takže tady nemám ani stín pochyb o pravdivosti, bohužel.
Sice jsem na zvířatech, ale tak ono se to může chodit právě i třeba pro případ, že by pes slupl tyto kuličky...
Jako důkaz tedy vkládám fotky z případu zachráněného dítěte... Nevím, jak se to seřadí, ale tak je asi jasné, co který obrázek představuje - je tam i foto z té neúspěšné gastrofibroskopie, a foto kuličky, která byla rozložena agresívním obsahem žaludku.
Přístup k fotkám toho nešťastného dítka, co umřelo, mám, ale to bych si nedovolila nikdy vložit...
Zdroj: https://karolova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=742893
fikovnice
napsal(a):
Edit pro Radku: Fakt jsou případy, u nichž jsem nebyla, ale moje víra v pravdivost těchto kazu je prostě neotřesitelná.
Ježíš, to byla sranda na náražku, že jsem u toho nebyla. To se prostě dá použít asi na milion věcí, u kterých člověk nebyl a ani neměl šanci být Vráceno ke střešním: ne, nebyla jsem u toho, ale byla jsem děcko, co v sezoně vždycky žralo třešně, ba chodilo krást na statkové stromy a i ho načapal hlídač s holí V každém humně a na každém sadu měli lidi třešně, takže zkušeností mám až, až...
fikovnice
napsal(a):
Sice jsem na zvířatech, ale tak ono se to může chodit právě i třeba pro případ, že by pes slupl tyto kuličky...
Jako důkaz tedy vkládám fotky z případu zachráněného dítěte... Nevím, jak se to seřadí, ale tak je asi jasné, co který obrázek představuje - je tam i foto z té neúspěšné gastrofibroskopie, a foto kuličky, která byla rozložena agresívním obsahem žaludku.
Přístup k fotkám toho nešťastného dítka, co umřelo, mám, ale to bych si nedovolila nikdy vložit...
Zdroj: https://karolova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=742893
Obrázek z gastroskopie hnusný (jak jinak ) jen si úplně nejsem jistá, co tam vlastně vidím
lesnížínka
napsal(a):
Obrázek z gastroskopie hnusný (jak jinak ) jen si úplně nejsem jistá, co tam vlastně vidím
Vlevo - pracovní nástroj - klíšťky, kterými chtěl endoskopista předmět vytáhnout, ale nezadařilo se. A pak vidíš takovou divnou věc s ostrými okraji - to jedna ta kulička nevydržela nápor extrémně kyselého pH v žaludku. A hned pod ní další kuličku, ta je ještě celkem neporušená a je přicvaknutá k té, co se ji snaží endoskopista vytáhnout.
fikovnice
napsal(a):
Vlevo - pracovní nástroj - klíšťky, kterými chtěl endoskopista předmět vytáhnout, ale nezadařilo se. A pak vidíš takovou divnou věc s ostrými okraji - to jedna ta kulička nevydržela nápor extrémně kyselého pH v žaludku. A hned pod ní další kuličku, ta je ještě celkem neporušená a je přicvaknutá k té, co se ji snaží endoskopista vytáhnout.
Takže znovu: aha, takže ta divná do modra věc, co vypadá jak ozubené kolečko je zbytek po kuličce? Já myslela, že nějaká voda tam jde, jak zubaři od vrtačky Díky za vysvětlení. Jinak k tomu nástroji. Ono všechno, co bude tvrdé, kulaté a větší než kleštičky...nemá šanci chytit ne? Nemohlo by to být zmagnetizované, stejně jako šroubováky? Na všechny železné věci, by to bylo jednodušší..? Jen netuším, jak ve vztahu tady, tedy magnet a magnet...
lesnížínka
napsal(a):
Takže znovu: aha, takže ta divná do modra věc, co vypadá jak ozubené kolečko je zbytek po kuličce? Já myslela, že nějaká voda tam jde, jak zubaři od vrtačky Díky za vysvětlení. Jinak k tomu nástroji. Ono všechno, co bude tvrdé, kulaté a větší než kleštičky...nemá šanci chytit ne? Nemohlo by to být zmagnetizované, stejně jako šroubováky? Na všechny železné věci, by to bylo jednodušší..? Jen netuším, jak ve vztahu tady, tedy magnet a magnet...
Je to zmagnetizované. Ale nemá to ani v nejmenším na Neocube - mám na mysli sílu toho magnetu na pracovním nástroji endoskopu. Takže kuličky drží samy sebe v těle toho dítěte v šachu a slabý magnet na endoskopu nemá šanci.
Stran zachycení klíšťkami - ony slouží většinou na odběr bioptického materiálu, polypu, nádoru, a tak, takže tkáň šmiknou snadno. S kulatými, hladkými a velmi tvrdými předměty (kovovými) se prostě v žaludku nepočítá.