Štěněcí granule pro velká plemena dospělákovi

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.2.2020 10:36
ttevi

XXX.XXX.43.217

Zdravím, prosím zajímá mě, v čem by mohlo vadit krmení dospělého velkého psa štěněcími granulemi pro velká plemena? Děkuji

28.2.2020 11:21
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

ttevi napsal(a):
Zdravím, prosím zajímá mě, v čem by mohlo vadit krmení dospělého velkého psa štěněcími granulemi pro velká plemena? Děkuji

Ále, ani v ničem. To jsou jen takové kecy o takových a makových živinách, které tam ani nejsou Kor, jestli neberete granule nejvyšší třídy.

28.2.2020 11:41
ttevi

XXX.XXX.43.217

lesnížínka napsal(a):
Ále, ani v ničem. To jsou jen takové kecy o takových a makových živinách, které tam ani nejsou Kor, jestli neberete granule nejvyšší třídy.

Bereme takový zlatý střed a střídáme je. Nyní mám možnost mít nějaké za lepší cenu ale právě štěněcí. Pak bychom zase pokračovali dospěláckýma :-)

28.2.2020 11:51
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

ttevi napsal(a):
Bereme takový zlatý střed a střídáme je. Nyní mám možnost mít nějaké za lepší cenu ale právě štěněcí. Pak bychom zase pokračovali dospěláckýma :-)

Tak to nebude vůbec problém.

28.2.2020 11:52
lupus4

XXX.XXX.205.61

ttevi napsal(a):

tak to je úplně fuk, páč oboje je ÚPLNĚ špatně...

28.2.2020 11:56
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

ttevi napsal(a):

Ještě jsem dopisovala dotaz, jestli občas psu i přilepšíte něčím, nebo je jen čistě na granulích? Mám léta psa na mase, ale on klidně dá přednost granulím, takže mu to tak nějak střídám. Granule kvalitní, Wolfsblut.

28.2.2020 14:55
ttevi

XXX.XXX.51.221

lupus4 napsal(a):
tak to je úplně fuk, páč oboje je ÚPLNĚ špatně...

Proc je to spatne? Chtela jsem mu menit chute at nema porad stejne

28.2.2020 14:58
ttevi

XXX.XXX.51.221

lesnížínka napsal(a):
Ještě jsem dopisovala dotaz, jestli občas psu i přilepšíte něčím, nebo je jen čistě na granulích? Mám léta psa na mase, ale on klidně dá přednost granulím, takže mu to tak nějak střídám. Granule kvalitní, Wolfsblut.

Není jen na granulich. Nekdy dostava i maso (vetsinou varene,ale parkrat mel i barf). Vubec nevybira, vzdy vyluxuje misku ☺

28.2.2020 15:18
lupus4

XXX.XXX.205.61

ttevi napsal(a):
Proc je to spatne? Chtela jsem mu menit chute at nema porad stejne

O granulích vyráběných tepelnou extruzí nemá vůbec smysl se bavit, neboť už způsob výroby vylučuje, aby v nich bylo cokoli "zdravého". Jde prostě jen o spečeninu "čehosi" postříkanou umělými premixy. Je úplně jedno zda spečou maso na bifteky nebo kuřecí pařáty - výsledek je stejnej. Je to jen hra na zdravou výživu, které díky intenzivní reklamní masáži podléhá většina mudlů.
Určitě chcete pro svého psa to nejlepší, že ? Tak přestaňte řešit % mouček a jinejch srágor a zde máte námět k zamyšlení

https://www.radaveterinare.cz/pes/clanky/barfovani-a-krmeni-psa-je-o-zdravem-selskem-rozumu-rika-veterinar-milan-stourac-94

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.2.2020 17:37

lupus4 napsal(a):
O granulích vyráběných tepelnou extruzí nemá vůbec smysl se bavit, neboť už způsob výroby vylučuje, aby v nich bylo cokoli "zdravého". Jde prostě jen o spečeninu "čehosi" postříkanou umělými premixy. Je úplně jedno zda spečou maso na bifteky nebo kuřecí pařáty - výsledek je stejnej. Je to jen hra na zdravou výživu, které díky intenzivní reklamní masáži podléhá většina mudlů.
Určitě chcete pro svého psa to nejlepší, že ? Tak přestaňte řešit % mouček a jinejch srágor a zde máte námět k zamyšlení

https://www.radaveterinare.cz/pes/clanky/barfovani-a-krmeni-psa-je-o-zdravem-selskem-rozumu-rika-veterinar-milan-stourac-94

Zas to nepřehánějte.

28.2.2020 17:40
lupus4

XXX.XXX.205.61

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zas to nepřehánějte.

ale, ale...vám to pořád ještě neseplo ? škoda...
nemáte-li argumenty, netřeba komentovat...

28.2.2020 19:04

lupus4 napsal(a):
ale, ale...vám to pořád ještě neseplo ? škoda...
nemáte-li argumenty, netřeba komentovat...

Jak asi na těch hrozných granulích mohly přežít generace psů, dokonce velmi dobře prospívat a dožít se i vysokého věku?
Neříkám, že jsou granule to nejlepší, a neříkám ani, že je to jediné vhodné krmivo.

28.2.2020 20:01
lupus4

XXX.XXX.205.61

Jak asi na těch hrozných granulích mohly přežít generace psů, dokonce velmi dobře prospívat a dožít se i vysokého věku?
Neříkám, že jsou granule to nejlepší, a neříkám ani, že je to jediné vhodné krmivo.

granule jsou "výdobytek" posledních 30ti let, takže je "div" ? , že za ty tisíce let domestikace se psi tohoto "zázraku" vůbec dožili...
Ale proč nezpracovat a nevydělat ne zcela jinak nepoužitelném odpadu, že ?
Trošku reklamy a .... nepoučitelní a líní kupujou a kupujou...
...je to marný...je to marný...je to marný...

28.2.2020 20:31

Kšeft jak kráva to je, to ano. Ale odpad tu byl vždy. Dobře využité mrtvoly koní na ulici z dob před automobily. Tak se zrodily granule.
Kam teď s tím odpadem, kterého máme hrozně, až ohromně moc? Bioplyn, hnojivo? Moc ne.
Máme obří spotřebu masa. Z toho plyne větší spotřeba krmiva pro dobytek, tak i zbude sem tam nějaká ta tuna špatných obilnin a olejnin. A do krmiv pro psy a kočky jde jen jedna kategorie z kafilerie. Tady. Jinde je to neoficiálně i taková škaredější "přidaná hodnota".
Když přestanu nakupovat produkty z velkochovů, časem se mnou přestanou počítat, nebude tolik zvířátek na maso, která tam dost trpí, a tím i méně odpadu.

28.2.2020 20:31

lupus4 napsal(a):
granule jsou "výdobytek" posledních 30ti let, takže je "div" ? , že za ty tisíce let domestikace se psi tohoto "zázraku" vůbec dožili...
Ale proč nezpracovat a nevydělat ne zcela jinak nepoužitelném odpadu, že ?
Trošku reklamy a .... nepoučitelní a líní kupujou a kupujou...
...je to marný...je to marný...je to marný...

Jste jak ti vegani a vegetariáni. Oni vnucují lidem bezmasou stravu, rostlinnou, jako jedinou nejlepší potravu. Někdy jsou až militantní vůči lidem konzumujícím maso. A vy děláte to stejné, akorát vy haníte granule, a vysmíváte se lidem, kteří mají jiný názor než vy. Vám i těm veganům a vegetariánům chybí tolerance. A je dost zajímavé, že tak netolerantní nejsou ani konzumenti masa, ani "krmiči" granulemi.

28.2.2020 20:35

Téma.. teoreticky tím krmit jde, pro velká plemena bývají cca podobné jako pro dospělé psy, to si musíte pročíst rozdíly té značky. A jestli psovi nevadí velké kusy granulí. Hlavně bych se dívala po důvodu té výhodnosti.

28.2.2020 21:49
lupus4

XXX.XXX.205.61

Jste jak ti vegani a vegetariáni. Oni vnucují lidem bezmasou stravu, rostlinnou, jako jedinou nejlepší potravu. Někdy jsou až militantní vůči lidem konzumujícím maso. A vy děláte to stejné, akorát vy haníte granule, a vysmíváte se lidem, kteří mají jiný názor než vy. Vám i těm veganům a vegetariánům chybí tolerance. A je dost zajímavé, že tak netolerantní nejsou ani konzumenti masa, ani "krmiči" granulemi.

Tak argumenty k věci nemáte pochopitelně žádné, jen jakési fabulace o ne/toleranci...proč se zapojujete, když k tomu NIC nemáte ? Nejste netolerantní?
Jen upozorňuji na to, z jakých "suprčupr" surovin a jak se vyrábí...a to vás tak rozčiluje ?
Že to evidentně není někdo schopen pochopit je pro jeho psa "smůla"...ale občas se alespon někomu rozsvítí...a to je dobře, ne ?

28.2.2020 22:23
Zoia

XXX.XXX.211.224

Máte pravdu, že někteří odpůrci masa, momentálně hlavně vegani, protože je to in, jsou militantní, ale mýlíte se, když si myslíte, že konzumenti masa jsou tolerantní. Já jsem vegetarián už skoro 25 let a vyslechla jsem si tolik řečí, že to posledních 10 let už ani nikomu neříkám, když se mě někdo v hospodě ptá, proč si nedám to nebo ono, tak radši říkám, že "maso moc nemusím". To nikomu nevadí, zatímco když jsem dřív zdůvodnila svojí volbu tím, že jsem vegetarián, tak se mi hned začal někdo posmívat, nebo mi promlouvat do duše.
Je to o toleranci, a ta občas chybí na obou stranách.

29.2.2020 00:21
b.k

XXX.XXX.210.240

Zoia napsal(a):
Máte pravdu, že někteří odpůrci masa, momentálně hlavně vegani, protože je to in, jsou militantní, ale mýlíte se, když si myslíte, že konzumenti masa jsou tolerantní. Já jsem vegetarián už skoro 25 let a vyslechla jsem si tolik řečí, že to posledních 10 let už ani nikomu neříkám, když se mě někdo v hospodě ptá, proč si nedám to nebo ono, tak radši říkám, že "maso moc nemusím". To nikomu nevadí, zatímco když jsem dřív zdůvodnila svojí volbu tím, že jsem vegetarián, tak se mi hned začal někdo posmívat, nebo mi promlouvat do duše.

To je možné.. Vaše věc.
nicméně pes fakt nechce být vegetarián..

29.2.2020 00:29
Terven

XXX.XXX.160.10

Zoia napsal(a):

Mám stejnou zkušenost - co znám vegetariány nebo vegany, jsou to mírumilovní lidé, kteří svou volbu nikomu nenutí, ale neustále jsou terčem ironických až urážlivých poznámek od "milovníků bůčku"....to jen takové OT k těm militantním veganům.
Jinak u psů taky hlasuju pro maso, granule považuju za fajn příležitostné doplnění, celoživotně a výhradně je žádnému psu nepřeju.

29.2.2020 01:56
Incus

XXX.XXX.85.63

lupus4 napsal(a):
Tak argumenty k věci nemáte pochopitelně žádné, jen jakési fabulace o ne/toleranci...proč se zapojujete, když k tomu NIC nemáte ? Nejste netolerantní?
Jen upozorňuji na to, z jakých "suprčupr" surovin a jak se vyrábí...a to vás tak rozčiluje ?
Že to evidentně není někdo schopen pochopit je pro jeho psa "smůla"...ale občas se alespon někomu rozsvítí...a to je dobře, ne ?

Nevím z jakých zdrojů čerpáte, a o jaké studie se opíráte ve svých komentářích proti granulím. Granule NEJSOU vyráběny z odpadů, k jejich výrobě se využívají suroviny nevhodné k lidské spotřebě, ne však z důvodů infekčních, či snad protože jsou to suroviny zdraví ohrožující, ale protože jsou tyto potraviny (maso, droby, apod.) senzoricky nevhodné (barva, kančí zápach, příliš tuku,...).
Prosím pěkně o vysvětlení termínu "postříkáno premixy", myslím že by si zasloužil rozvést alespoň na odstaveček.

Technologie výroby granulí není složitá a každá větší firma jež se jejich výrobou zaobírá vám ji vysvětlí (skrze vzdělávací akce, své portály, etc.)

Ti z vás co s oblibou na všechny komentáře reagujete s tím že se nikomu nedá věřit oproti tomu jste však náruživý fanoušci bulvárních plátků, prosím ignorujte můj příspěvek...

29.2.2020 02:37
Incus

XXX.XXX.85.63

ttevi napsal(a):

Výživa psů stejně jako všech ostatních savců se točí kolem dodávání živin, makro i mikronutrientů.
Firmy vyrábějící granule by mohli vyrobit granule vhodné pro psy každého věku (prospívali by ne sice nějak skvěle, ale nic by jim nechybělo) , to by ale nebyl takový byznys, proto se různé řady od sebe liší ve složení, tak aby odpovídali více potřebám daných plemen nebo věku psa.

Granule pro štěňata obsahují obecně více živočišných proteinů, energie, vitamínů a minerálů. Bývají dražší a pro dospělého psa představují zbytečně bohatou stravu na energii. Pokud je chcete krmit psímu puberťákovi doporučuji drobnou restrikci množství (ubrat například hrst na jednu celou misku). Zdravotně takovou stravou svému psu neublížíte.

Doporučil bych vám ale nestřídat granule různých značek tak že jeden den dostane plnou dávku jedněch granulí a druhý den úplně jiné. Psi nejsou uzpůsobeni k tomu aby se rychle adaptovali na změny stravy a tak u nich touto změnou můžete vyvolat zažívací problémy, zejména pak občasné průjmy. Pokud chcete psovi ozvláštnit jídelníček a chcete aby měl zdravý zažívací trakt je dobře ozkoušeno kombinovat granule (jakožto základ jídelníčku) a vařené maso (bez koření, hlavně bez SOLI, apod.) - doporučuji se poradit s veterinářem ať vám řekne kolik ubrat granulí když dáte psovi jedno vařené prso apod.

Těm z Vás co barfujete nechci promlouvat do duše je to vaše volba, jen si prosím u veterináře vydupejte pravidelnou kontrolu hladiny fosforu a vápníku. Velký problém barfování spočívá v dodávání špatného poměru Ca:P což může v konečném důsledku narušit funkci ledvin a další zdravotní problémy.

29.2.2020 06:03
Terven

XXX.XXX.160.10

Těm z Vás co barfujete nechci promlouvat do duše je to vaše volba, jen si prosím u veterináře vydupejte pravidelnou kontrolu hladiny fosforu a vápníku. Velký problém barfování spočívá v dodávání špatného poměru Ca:P což může v konečném důsledku narušit funkci ledvin a další zdravotní problémy

Konkrétně tohle já osobně považuju za zbytečnost. O zásobení vápníkem Z KRVE nezjistíte nic, hladina vápníku je v krvi hormonáně udržována na konstantní úrovni,
Co se týče fosforu, tak myslím, že náběr odrazí to, co pes v období před odběrem žral, jak je na tom z dlouhodobého hlediska se nedozvíte.

Psi nejsou uzpůsobeni k tomu aby se rychle adaptovali na změny stravy a tak u nich touto změnou můžete vyvolat zažívací problémy, zejména pak občasné průjmy.

Mám psa na barfu, ale v určitých obdobích dávám jako ranní dávku granule a klidně můžu značky střídat, jak je libo, pes se nepo...v tom právě tkví kouzlo psů na barfu. Naopak u granulářů vyvolá obvykle trávicí problémy jakákoliv změna, jejich trávicí trakt zleniví.

doporučuji se poradit s veterinářem ať vám řekne kolik ubrat granulí když dáte psovi jedno vařené prso apod.

tak to já naopak důrazně nedoporučuji, veterináři až na výjimky nebývají odborníky na výživu.

29.2.2020 06:38
Incus

XXX.XXX.85.63

To Terven

O hladině fosforu máte za fyziologických podmínkách pravdu, ale při dlouholetém zkrmování krmiv s vysokým obsahem fosforu dojde k narušení funkce ledvin a ikdyž ještě nejsou patrné žádné klinické příznaky, z krve už jste schopni problém rozeznat.

K vašemu psovi na barfu. Moc vám přeji, že nemáte choulostivého psa a zvládá výkyvy v krmení, pokud je kontrolujete a je na ně zvyklí může to být i díky vaší výživě. To však nelze generalizovat obecná doporučení jsou pozvolné změny stravy v rámci několika dní postupně přecházet na nový typ granulí/ barfování/ kombinaci různých krmných způsobů. Pokud obohacujete něčím stravu tak je to jen v nepatrném množství oproti krmivu na které je pes zvyklí.

Veterináři výživu zvířat studovali, a mají alepsoň obecné povědomí o výhodách a nevýhodách, případně rizicích různých typech krmení. Proto bych je upřednostil před experty na internetu, kteří mohou vědět co dělají, ale daleko pravděpodobněji vůbec netuší o co ve výživě jde a hrají si na nutriční poradce ikdyž sami v životě řešili výživu max 3. psů.

Závěrem, matka příroda je kouzelnice, která nám každý den dokazuje, že u zvířat nic neplatí na 100%. Na kliniku k nám došel 16ti letý kříženec, který krom očkování/odčervení nikdy s ničím nepřišel, tedy až do toho dne kdy ho srazilo auto, nakonec se utrácel vzhledem k rozsahu poranění ale po celkové stránce vypadal na daleko mladšího psa. A teď ta bomba, celý život ho krmili kuchyňskými zbytky, žádné granule, žádná vyvážená strava dostával omáčky, brambory, rohlíky, co kde bylo a očividně na tom prospíval... všichni ale asi cítíme, že to není nejlepší způsob krmení.

29.2.2020 07:16

Incus napsal(a):
Nevím z jakých zdrojů čerpáte, a o jaké studie se opíráte ve svých komentářích proti granulím. Granule NEJSOU vyráběny z odpadů, k jejich výrobě se využívají suroviny nevhodné k lidské spotřebě, ne však z důvodů infekčních, či snad protože jsou to suroviny zdraví ohrožující, ale protože jsou tyto potraviny (maso, droby, apod.) senzoricky nevhodné (barva, kančí zápach, příliš tuku,...).
Prosím pěkně o vysvětlení termínu "postříkáno premixy", myslím že by si zasloužil rozvést alespoň na odstaveček.

Technologie výroby granulí není složitá a každá větší firma jež se jejich výrobou zaobírá vám ji vysvětlí (skrze vzdělávací akce, své portály, etc.)

Ti z vás co s oblibou na všechny komentáře reagujete s tím že se nikomu nedá věřit oproti tomu jste však náruživý fanoušci bulvárních plátků, prosím ignorujte můj příspěvek...

Granule jsou z odpadu a nejsou třeba jen z malinkých kuřátek.
To nejde tohleto, říct půl pravdy :-)
Materiál kategorie 3:
https://cit.vfu.cz/ivbp/prohlidka-jatecnich-zvirat-a-masa1/vedlejsi-zivocisne-produkty

Počteníčko
https://www.petmd.com/dog/nutrition/evr_pet_food_for_your_pets_sake
http://www.poisonedpets.com/fda-pulls-the-plug-on-policy-guides-which-allowed-4d-meat-in-pet-food-but-admits-it-might-still-get-a-pass/
https://truthaboutpetfood.com/fda-warning-letter-alerts-us-to-more-pentobarbital-in-pet-food/

Vyrovnané vyvážené granule :-)
Odchylky (od 2017 trochu vyrovnanější) od str. 5:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/PDF/?uri=CELEX:32017R2279&from=DE
https://www.petfoodindustry.com/topics/253-pet-food-recalls

Premixy jsou, sprchuje se příchuť a tuk... a ten je také s jistou příchutí.
Mně jako bulvárnímu expertovi stačí yt
https://1url.cz/zzJSO
Taková legrace:
https://1url.cz/AzJS5

29.2.2020 07:29

A to já si myslím, že zbytky jsou nejlepší krmení. Když to jídlo není přesolené a pálivé, tak nevím, proč by to pes nemohl dostávat.
Rohlík, brambory.
Veterináři opravdu studovali, ale jen ty tabulky. Když se zeptám, dostane se mi odpovědi ve smyslu značky, kterou prodává, nebo "bezobilné a striktně dle věku a velikosti".
Psi byli tisíce (desetitisíce spíše) let krmeni tím, co někde zbylo.
Dobře se měli psi šlechty. Lovečtí hlavně. A to je asi tak vše.
Bylo to obilí, kaše, zbytky a zbytky.
A teď mají "vyvážené" granule a misky s padesáti druhy masa a zeleninky. Je to poprvé v historii domácích psů, co jsou takto krmeni.

29.2.2020 07:39

Fosfor v krvi.. za to může být zodpovědný celý zástup nemocí. Volný fosfor a fosfor v krmivu není to stejné.
Když dám psovi kuře vcelku a trochu zbylé rýže od večeře, nic se mu nestane.
To se také nesmí psovi házet čistá svalovina a kilo jater týden v kuse.
Je to fakt typický argument progranulářů.

29.2.2020 07:40
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Incus napsal(a):
To Terven

O hladině fosforu máte za fyziologických podmínkách pravdu, ale při dlouholetém zkrmování krmiv s vysokým obsahem fosforu dojde k narušení funkce ledvin a ikdyž ještě nejsou patrné žádné klinické příznaky, z krve už jste schopni problém rozeznat.

K vašemu psovi na barfu. Moc vám přeji, že nemáte choulostivého psa a zvládá výkyvy v krmení, pokud je kontrolujete a je na ně zvyklí může to být i díky vaší výživě. To však nelze generalizovat obecná doporučení jsou pozvolné změny stravy v rámci několika dní postupně přecházet na nový typ granulí/ barfování/ kombinaci různých krmných způsobů. Pokud obohacujete něčím stravu tak je to jen v nepatrném množství oproti krmivu na které je pes zvyklí.

Veterináři výživu zvířat studovali, a mají alepsoň obecné povědomí o výhodách a nevýhodách, případně rizicích různých typech krmení. Proto bych je upřednostil před experty na internetu, kteří mohou vědět co dělají, ale daleko pravděpodobněji vůbec netuší o co ve výživě jde a hrají si na nutriční poradce ikdyž sami v životě řešili výživu max 3. psů.

Závěrem, matka příroda je kouzelnice, která nám každý den dokazuje, že u zvířat nic neplatí na 100%. Na kliniku k nám došel 16ti letý kříženec, který krom očkování/odčervení nikdy s ničím nepřišel, tedy až do toho dne kdy ho srazilo auto, nakonec se utrácel vzhledem k rozsahu poranění ale po celkové stránce vypadal na daleko mladšího psa. A teď ta bomba, celý život ho krmili kuchyňskými zbytky, žádné granule, žádná vyvážená strava dostával omáčky, brambory, rohlíky, co kde bylo a očividně na tom prospíval... všichni ale asi cítíme, že to není nejlepší způsob krmení.

Incus, ten poslední odstavec o starém psu, je jako by jste psal o starém psu mých rodičů. Když jsem ho v 15. letech zavezla k veterináři, že začíná hůř chodit na zadní nožky(byl delší) tak mi nevěřil, že tomu psu je 15. Zuby jak perličky, jiskra v oku, neřekl by mu prý víc jak 10. Byl krmený jak popisujete a z toho plyne? Že rozhodně nebudu krmit granulema ba uvažuju, že příští generace mých psů, bude krmena s malýma úpravama takto. Protože u nás to nebyla vyjímka, všechny generace psů mých rodičů a prarodičů takto žraly a bez problémů se dožili vysokého věku. Základ asi bude hlavně v tom ne co, ale kolik...jako u lidí

29.2.2020 07:56

Já bych poprosila nick Incus o zdroj "granule NEJSOU z odpadu".
Myslíte, že byste k tomu našel i studii? Prosím pouze z NCBI PubMed a tak podobně.

29.2.2020 08:11

lesnížínka napsal(a):
Incus, ten poslední odstavec o starém psu, je jako by jste psal o starém psu mých rodičů. Když jsem ho v 15. letech zavezla k veterináři, že začíná hůř chodit na zadní nožky(byl delší) tak mi nevěřil, že tomu psu je 15. Zuby jak perličky, jiskra v oku, neřekl by mu prý víc jak 10. Byl krmený jak popisujete a z toho plyne? Že rozhodně nebudu krmit granulema ba uvažuju, že příští generace mých psů, bude krmena s malýma úpravama takto. Protože u nás to nebyla vyjímka, všechny generace psů mých rodičů a prarodičů takto žraly a bez problémů se dožili vysokého věku. Základ asi bude hlavně v tom ne co, ale kolik...jako u lidí

Hmm, můj samojed zemřel ve čtrnácti a třičtvrtě roku na mrtvici. Do té doby v podstatě zdravý, jen problém s klouby přiměřeně věku. Měl všechny zuby. Celý život na granulích. A protože se narodil v roce 1993, tak na různých, tak, jak šel vývoj, a jak se sem jednotlivé značky dostávaly.

Někteří psi budou dobře prospívat na jakémkoliv krmivu, na zbytcích, na pro ně vařeném, na barfu, na granulích, či různých kombinacích. Na druhou stranu je u některých psů umění vybalancovat krmnou dávku tak, aby neměli průjmy či jiné zdravotní problémy. A mezi tím je široká škála...

29.2.2020 08:14

"O zásobení vápníkem Z KRVE nezjistíte nic, hladina vápníku je v krvi hormonáně udržována na konstantní úrovni,
Co se týče fosforu, tak myslím, že náběr odrazí to, co pes v období před odběrem žral, jak je na tom z dlouhodobého hlediska se nedozvíte."

terven, ale proč tedy ta vyšetření u různých psů neprokazují rovnovážné hodnoty, proč ta nerovnováha mnohdy odpovídá reálným potížím, proč se hodnoty po úpravě stravy mění, proč potíže ustupují, v lepším případě mizí.....?

29.2.2020 08:17
ttevi

XXX.XXX.51.221

Téma.. teoreticky tím krmit jde, pro velká plemena bývají cca podobné jako pro dospělé psy, to si musíte pročíst rozdíly té značky. A jestli psovi nevadí velké kusy granulí. Hlavně bych se dívala po důvodu té výhodnosti.

Nabidla mi je kamaradka po jejich steneti - ze je nemuze,tak proto. Byly by to jen 2 pytle

29.2.2020 08:20

ttevi napsal(a):
Nabidla mi je kamaradka po jejich steneti - ze je nemuze,tak proto. Byly by to jen 2 pytle

Klidně je vezměte, psovi se nic nestane.

29.2.2020 08:31
lupus4

XXX.XXX.205.61

pro incus Psi nejsou uzpůsobeni k tomu aby se rychle adaptovali na změny stravy a tak u nich touto změnou můžete vyvolat zažívací problémy, zejména pak občasné průjmy.

tak tohle mi úplně stačí pro náhled na vaši odbornost a fundovanost

29.2.2020 08:39

"O zásobení vápníkem Z KRVE nezjistíte nic, hladina vápníku je v krvi hormonáně udržována na konstantní úrovni,
Co se týče fosforu, tak myslím, že náběr odrazí to, co pes v období před odběrem žral, jak je na tom z dlouhodobého hlediska se nedozvíte."

terven, ale proč tedy ta vyšetření u různých psů neprokazují rovnovážné hodnoty, proč ta nerovnováha mnohdy odpovídá reálným potížím, proč se hodnoty po úpravě stravy mění, proč potíže ustupují, v lepším případě mizí.....?

homeostáza. hladina vápníku a fosforu v séru je hormonálně udržována ve fyziologickém rozmezí.

ono totiž hypokalcémie, hyperkalcémie a hypofosfatémie můžou i docela rychle zabít.

v případě, že obsah v krmivu nevyhovuje, všechno se sanuje kostmi a ledvinami. dokud to jde.

29.2.2020 08:48

bodlinko, ale to asi není odpověď na mou otázku, ne?

29.2.2020 08:53

homeostáza. hladina vápníku a fosforu v séru je hormonálně udržována ve fyziologickém rozmezí.

ono totiž hypokalcémie, hyperkalcémie a hypofosfatémie můžou i docela rychle zabít.

v případě, že obsah v krmivu nevyhovuje, všechno se sanuje kostmi a ledvinami. dokud to jde.

Ale to by se muselo dít nějak dlouho. Jak cca? Půl roku krmiva s úplně špatným poměrem Ca a P? Měsíc krmení pouze potravin s vysokým obsahem P?
U štěňat s jejich neschopností regulace to bude asi rychle.
A jinak?
A ještě, pozná se z běžných krevních testů, kdo za to může? Dá se takhle poznat, že je viník štítná žláza? Nebo poznat.. nějaký ukazatel, pomocník tam je?

29.2.2020 09:17

právě se to z krevních testů nepozná, protože krevní testy měří okamžitou hladinu rozpuštěného vápníku a fosforu s séru, což je pod hormonální kontrolou a s krmením to nesouvisí. prostě nesouvisí,protože když to tělu ujede, tak z toho bývají třeba křeče nebo zástava srdce. to už musí být hodně rozbité, aby vyletěla hladina fosforu, to je totiž jediný, co může bez okamžitých následků ale to už taky velký problém.

a jak dlouho to kosti dokáží sanovat samozřejmě záleží. na věku, respektive jestli se roste nebo ne, protože rostoucí kost je spíš příjemcem minerálů a pokud nejsou nebo je špatný poměr, tak máte nutriční hyperparatyreózu nebo křivici nebo osteochondrózu, u dospěláka záleží na tom, jakou má zásobu, což záleží na dlouhodobém krmení. do toho všeho se motá dostupnost vitamínu D a nebo třeba i další prvky, jako je hořčík.

nedá se to asi nijak zobecnit.

29.2.2020 11:31
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Hm, takže víme, že nic nevíme a ani se to nijak nedozvíme Bodlinko, když jsme u toho, já už se možná kdysi dávno ptala, leč zapomněla Psu na začátku nemoci vyletěly hodnoty vápníku. Na mou otázku, čím to je, mi vet tehdy nedokázal odpovědět. Já to myslela ve smyslu: a to tedy krmím moc kostí?!? Na co to tedy ukazuje? Ví se?

29.2.2020 11:35

lesnížínka napsal(a):
Hm, takže víme, že nic nevíme a ani se to nijak nedozvíme Bodlinko, když jsme u toho, já už se možná kdysi dávno ptala, leč zapomněla Psu na začátku nemoci vyletěly hodnoty vápníku. Na mou otázku, čím to je, mi vet tehdy nedokázal odpovědět. Já to myslela ve smyslu: a to tedy krmím moc kostí?!? Na co to tedy ukazuje? Ví se?

Ví se. Moc kostí ne.
https://www.wikiskripta.eu/w/Kalcium
https://www.rehabilitace.info/zdravotni/hyperkalcemie-zvyseny-vapnik-v-krvi-priznaky-priciny-lecba/

29.2.2020 13:43

lesnížínka napsal(a):

hyperkalcemie má mnoho různých přičin, ale krmení kostmi mezi nimi opravdu není :)

pokud bych měla vymyslet rychle nějaké možné příčiny, pak selhání ledvin, určité otravy, předávkování vitamínem D, addison a pokud jsou ostatní hodnoty iontů a ledvinové parametry ok a je vysoký jen ten vápník, tak člověk hledá tumor. lymfom nebo karcinom kdekoliv, nejčastěji z análních žlázek.

29.2.2020 13:59
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Terven napsal(a):
Mám stejnou zkušenost - co znám vegetariány nebo vegany, jsou to mírumilovní lidé, kteří svou volbu nikomu nenutí, ale neustále jsou terčem ironických až urážlivých poznámek od "milovníků bůčku"....to jen takové OT k těm militantním veganům.
Jinak u psů taky hlasuju pro maso, granule považuju za fajn příležitostné doplnění, celoživotně a výhradně je žádnému psu nepřeju.

Tohle je o lidech - určitě budou jak netolerantní vegani a vegetariáni, tak i netolerantní ti, co jedí maso, a naopak.

Je to pár let zpátky, co s námi byla na fesťáku známá, která je veganka - nejedla maso, ale ani vejce a mléčné výrobky. My všichni, celá parta, jsme k ní byli tolerantní, její volba, nikdo to neřešil. Ale ke snídani jsme si v restauraci dali míchaná vajíčka a ono se do nás začala navážet, jak to můžeme jíst a že chudáci zvířata a že je to hnus atd.... To samé pak následovalo později s masem.. Já bych jako ještě pochopila to maso, ale ty vejce a mléčné výrobky nechápu. Nebo dobře, z vajíčka může být kuře, ok. Ale jak ubližuji třeba krávě tím, že ji podojím? Ona sama nám na tohle nebyla schopná odpovědět. Bylo to pro nás další dny pak už i nepříjemné, protože nám pořád rýpala do toho, co jsme jedli, zatímco u ní to nikdo z nás neřešil....

29.2.2020 14:00
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tohle je o lidech - určitě budou jak netolerantní vegani a vegetariáni, tak i netolerantní ti, co jedí maso, a naopak.

Je to pár let zpátky, co s námi byla na fesťáku známá, která je veganka - nejedla maso, ale ani vejce a mléčné výrobky. My všichni, celá parta, jsme k ní byli tolerantní, její volba, nikdo to neřešil. Ale ke snídani jsme si v restauraci dali míchaná vajíčka a ono se do nás začala navážet, jak to můžeme jíst a že chudáci zvířata a že je to hnus atd.... To samé pak následovalo později s masem.. Já bych jako ještě pochopila to maso, ale ty vejce a mléčné výrobky nechápu. Nebo dobře, z vajíčka může být kuře, ok. Ale jak ubližuji třeba krávě tím, že ji podojím? Ona sama nám na tohle nebyla schopná odpovědět. Bylo to pro nás další dny pak už i nepříjemné, protože nám pořád rýpala do toho, co jsme jedli, zatímco u ní to nikdo z nás neřešil....

Nemám nic proti nikomu, ať si každý jí to, co uzná za vhodné. Jen mi přijde trošku divné, když se člověk pak naváží do druhých a sám není schopný vysvětlit, proč on tu danou potravinu nejí.

29.2.2020 14:05
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

hyperkalcemie má mnoho různých přičin, ale krmení kostmi mezi nimi opravdu není :)

pokud bych měla vymyslet rychle nějaké možné příčiny, pak selhání ledvin, určité otravy, předávkování vitamínem D, addison a pokud jsou ostatní hodnoty iontů a ledvinové parametry ok a je vysoký jen ten vápník, tak člověk hledá tumor. lymfom nebo karcinom kdekoliv, nejčastěji z análních žlázek.

Děkuju moc. Když už bylo jasné, že nepůjde zachránit tak padlo, že je možné, že má tumor někde ve střevech, kde není moc šancí ho najít. Pořád dokola se prohlížela játra, která ukazovala na velký problém, jenže tam nic nebylo..Tak když vím, že vápník ukazuje na tumor...tak jdu v prvé řadě pátrat po něm? I když to co najdu...bude stejně popravdě neřešitelné

29.2.2020 14:26

lesnížínka napsal(a):
Děkuju moc. Když už bylo jasné, že nepůjde zachránit tak padlo, že je možné, že má tumor někde ve střevech, kde není moc šancí ho najít. Pořád dokola se prohlížela játra, která ukazovala na velký problém, jenže tam nic nebylo..Tak když vím, že vápník ukazuje na tumor...tak jdu v prvé řadě pátrat po něm? I když to co najdu...bude stejně popravdě neřešitelné

jo, budu pátrat, protože je pravděpodobné, že někde je. pokud teda hned neuvidí třeba ty žlázky. ono i diagnóza "neřešitelný tumor" je diagnóza, člověk se podle toho může zařídit. nejhorší je takový to "psovi není dobře, ale nevím proč", protože tam nevíte, co a jestli s tím. třeba ten lymfom léčitelný být může.

ale zvýšená hladina vápníku jako paraneoplastický sydrom je docela častá věc.

29.2.2020 17:30

proč ta nerovnováha mnohdy odpovídá reálným potížím, proč se hodnoty po úpravě stravy mění, proč potíže ustupují, v lepším případě mizí.....?

mam za sebou tuhle anabazi, kdy stene spatne rostlo a resilo se to.
i tu krev jsem mu nechala několikrát nabrat - pro muj pocit, ze abych si pak nerekla -kdybych byla byvala nabrala, mohlo se něco zmenit.
ale veti to ani nechteli nabirat - ze je to zbytecne a nic to neukaze.

lehe zvyseny P který odpovida veku. co s tim? nic.
to byl výsledek.

29.2.2020 18:19
Terven

XXX.XXX.160.10

Asi tak, jak píše bodlinka, zejména v 9:17 a petrahei...
Na vaše otázky odpovědět neumím, nevím, nemám takovou zkušenost. Možná už to u těch psů byl opravdu průser?

29.2.2020 18:28
Terven

XXX.XXX.160.10

Nechci se nikoho dotknout, čest výjimkám. Moje zkušenost (jedna z vícero) je taková:
v sedmi měsících si fena, ač má trávení vynikající, přivodila zřejmě zánět žaludku sežráním většího množství višní i s peckama. Konzultovala jsem to tenkrát s klinikou, které věřím a má dobré jméno a s vetem, který má dobré jméno též - a pokud nepůjde o krmení, vždy se na ně ráda obrátím.
Vet se otázal, čím fenu krmím, odpověděla jsem, že barfem. Vypadal, že s odpovědí není spokojen, tak jsem ho uklidinila informací, že granule občas žere též. Zatvářil se, že výborně a jaká že je to značka. Řekla jsem, že Barking Heads...prý, že nezná a kolik stojí kilo. Přiznala jsem cenu za kilo a vet byl spokojen: "Ty budou dobrý, ty krmte."
Takže mám jasno, že co se týče výživy, tady se ptát nebudu a podobných zkušeností mám víc a i tady se člověk občas dočte perly, co stran výživy vypadlo z vetů.
Věřím, že existujou veti, kteří jsou i dobří výživáři, namátkou mi jch pár napadá, ale jako univerzálně platnou radu bych konzultaci s nimi nedoporučovala, bavíme-li se o krmení.

29.2.2020 18:45
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Terven napsal(a):

Nechci se nikoho dotknout, čest výjimkám. Moje zkušenost (jedna z vícero) je taková:
v sedmi měsících si fena, ač má trávení vynikající, přivodila zřejmě zánět žaludku sežráním většího množství višní i s peckama. Konzultovala jsem to tenkrát s klinikou, které věřím a má dobré jméno a s vetem, který má dobré jméno též - a pokud nepůjde o krmení, vždy se na ně ráda obrátím.
Vet se otázal, čím fenu krmím, odpověděla jsem, že barfem. Vypadal, že s odpovědí není spokojen, tak jsem ho uklidinila informací, že granule občas žere též. Zatvářil se, že výborně a jaká že je to značka. Řekla jsem, že Barking Heads...prý, že nezná a kolik stojí kilo. Přiznala jsem cenu za kilo a vet byl spokojen: "Ty budou dobrý, ty krmte."
Takže mám jasno, že co se týče výživy, tady se ptát nebudu a podobných zkušeností mám víc a i tady se člověk občas dočte perly, co stran výživy vypadlo z vetů.
Věřím, že existujou veti, kteří jsou i dobří výživáři, namátkou mi jch pár napadá, ale jako univerzálně platnou radu bych konzultaci s nimi nedoporučovala, bavíme-li se o krmení.

většinou doporučí granule které mají v ordinaci a to je Royal canin a Hills. Oboje hnus pes když měl dietu nežral ani jedny a vařili jsme mu

29.2.2020 18:55

Čistě teoreticky.. někomu ujela ruka (ani se neví, jestli dodavatelům, nebo až konečnému výrobci) a hrozně to přehnal s vit. D... koupím si pár pytlů granulí do zásoby a sežere to všechno jeden pes...to už by něco provést mohlo?
Hyperkalcemie, ledviny pápá.
To jen tak, že granule jsou spásné.
Fosfor nemá žádnou brzdu jako vápník. Ale dá se to uměle. Je normální, že občas je P mírně nahoře.
Na dotaz hmn_ .. myslím, že lidé to s tím krmením barfem moderně přehánějí. Počítat kosti a svalovinu, pestré mističky na insta a fb.. nechci říct, že asi všichni krmili blbě.
Ale asi jo :-)

27.3.2020 10:11
Zoia

XXX.XXX.211.224

Mně ty barevné mističky a přesně vyvážený poměr na FB přijdou taky úsměvné, ale myslím, že je to zkrátka koníček a že lidi, co to dělají prostě čerpají radost z té samotné přípravy. Takže proti tomu nic nemám, i když jsem sama před ca 13 lety začínala s vysoce "odborným" doporučením, že na cca 30kilového psa by mohly být dva masité kuřecí hřbety zhruba tak akorát :-D.

Přidejte reakci

Přidat smajlík