Martina03

XXX.XXX.215.200
Ahojte, snad mi někdo z vás aspoň trošku poradí. Mám 5ti letou fenku křížence jezevčíka, před dvěma lety byla na operaci kolene, po které byla citlivější a začala být lehce “agresivnější” to se ale po par týdnech spravilo a fungovala jako dřív. Před rokem se nám narodil nový člen rodiny a ona na něj ze začátku jemně vrčela, což jsme chápali že si připadla v ohrožení z nového člena, protože jinak ji hlídala, ležela s ní, jen se ji malá nesměla dotknout, vše vypadalo že bude v pořádku. Teď po posledním háráni (2,5mésíce zpátky) je agresivní, malá se k ní nemůže ani na metr přiblížit aniž by fena nezačala zuřit, konečnou tečku tomu dodalo když fenka vyjela i po mě když jsem ji hrábla do misky s granulema, nikdy si nedovolila po mě vystartovat až teď.(fenka je učena od mala, že ji mohu normálně sahat do misky) Veterinář radí udělat kastraci.
Má někdo podobné zkušenosti nebo radu co by se s tím dalo dělat? Budu vděčná za cokoli, potřebuju najít řešení, fenka je moje zlatíčko, nechci ji dávat pryč
Můj pes si taky takhle zavrci na malou, souhlas s rapotacka11, nemá se kolem ní co placat.
Držím malou prostě dál dokud nebude mít rozum, nic jiného nelze.
Pes prostě říká, nech mě být(boji se),nic víc , nic míň.Ja ho respektuji a fungujeme.
Věnujte se jí, maximálně, choďte s ní a i bez dítěte.
Veta bych vyměnila, takhle debilni radu jsem dlouho neslyšela...jasně no, vyvaril by.
Kastrace vám vážně nepomůže ani náhodou.
Pryč bych ji nedávala v žádném případě.
Kaifra1120
napsal(a):
Můj pes si taky takhle zavrci na malou, souhlas s rapotacka11, nemá se kolem ní co placat.
Držím malou prostě dál dokud nebude mít rozum, nic jiného nelze.
Pes prostě říká, nech mě být(boji se),nic víc , nic míň.Ja ho respektuji a fungujeme.
Věnujte se jí, maximálně, choďte s ní a i bez dítěte.
Veta bych vyměnila, takhle debilni radu jsem dlouho neslyšela...jasně no, vyvaril by.
Kastrace vám vážně nepomůže ani náhodou.
Pryč bych ji nedávala v žádném případě.
Pořídila jste si plemeno, které není tak úplně normální pes.Hodně majitelů má podobné zkušenosti, tedy jezevčíci x děti.
Buď dáte fenku pryč nebo budete muset vycvičit děti. Jiná možnost není.
Naši kluci mohli na jezevčíka chytat bez omezení,až když ho přerostli. Nikoli tedy výškou, byl to jezevčík trpasličí, ale postavením ve smečce.
Do té doby určoval on, jak se budou kamarádit. Nikdy tedy nekousl,ani náhodou,ale zavrčel.
Na mě a na manžela ne, jen na syny. A právě do určitého věku synů.Pak byli parťáci a bylo vše ok.
K tomu, že se po vás ohnala. Zmenšete riziko konfliktu. Nedělejte nic, kde by fena cítila větší nátlak. Nemyslím tím, že byste jí vše odpustila, ale spíš ať nenastanou problémové situace. Máte to doma napjaté, chce to zklidnit situaci.
Každý pes musí mít místo, které je jen jeho, a tam nikdo psa neotravuje. Tam má svůj klid. Bezpodmínečně!
Berte jí hodně ven, na procházky, klidně ke kočáru, pokud nikam nespěcháte a můžete feně vyhovět, když si chce něco očichat. Rozhodně ji netahejte, pokud někam spěcháte.Konflikt.
Čím víc bude zaměstnaná a utahaná, tím lépe. Sekýrováním jezevčíka nikdy nikdo ničeho nedosáhl, musíte si všichni stanovit pravidla, Ta dodržovat a mělo by se to postupně dát do pořádku.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Hodně majitelů má podobné zkušenosti, tedy jezevčíci x děti.
Každý pes musí mít místo, které je jen jeho, a tam nikdo psa neotravuje. Tam má svůj klid. Bezpodmínečně!
souhlas
rapotacka11
napsal(a):
- je agresivní, malá se k ní nemůže ani na metr přiblížit
Takhle malé, nestabilní dítě se nemá kolem malého psa co plácat.
No i malé nestabilní dítě - pokud vše ukočíruji,se má naopak kolem psa-resp. štěněte motat. A hodně. V zájmu všech. Korigovat chování dítěte i psa je snad logické.
Tady se zas potvrzuje , že žijete jen se psy a děti vám nic neříkají.
b.k
napsal(a):
No i malé nestabilní dítě - pokud vše ukočíruji,se má naopak kolem psa-resp. štěněte motat. A hodně. V zájmu všech. Korigovat chování dítěte i psa je snad logické.
Odhalila jste to !
Mám psa a kočku a děti mi říkají
"babi".
Nechat roční děcko balancovat nad čivavou
může skončit jedině plackou z čívy. Nebudu tu
blábolit, že dvouleté, "poučené" dítě ví, co může
a co ne. Prostě je nelze nechat bez dohledu
ani na okamžík a nedopustit znervozňování psa obavami,
že na něj prcek šlápne, spadne či ublíží jinak.
Já mám andílka ve psí kůži,
u jezevčíka to může skončit i potrhaným ...
(obličeji třeba)
Je to jen na dospělých!
A ano, je to VELMI náročné.
Já to uhlídala - jak děti, tak zvířata , milá b.k.

b.k
napsal(a):
Jsou pesani, co by na sobě nechali dříví štípat, jsou pesani, kteří zavrčí a odejdou a pak jsou psi, kteří se o sebe opravdu bojí a u takových bych teda já nic neriskovala a nelámala to přes koleno.
Jsem matka a neřekla bych, že jsem byla nějak úzkostlivá, spíš naopak, prostě jsem to tak nějak "pofackovala" v pohodě všechno, psy i děti, ale nemyslím si, že by se dítě muselo co nejvíc motat kolem psa resp. štěněte. U malých dětí ten styk vždy pod dozorem, protože i když je váš pes naprosto dokonalý a jste si jistá, že je v tomhle na něj spoleh, tak na malé dítě...plácnu minimálně do dvou..do tří let teda ne a nikdy nevíte, jaká bejkárna se mu urodí v hlavince....navíc v mém případě, kdy děti žijí s velkým psem se obzvláště ve "vratkém období" musí hlídat docela dost, protože stačí, když kolem něho pes proběhne nebo se nešikovně otočí a špunta tím shodí nebo strčí, což je v poho, když je to venku na trávě, ale třeba někde u stolku na který dítě může padnout a bacit se do palice, už tolik ne.
Ono se totiž nedá všechno dělat podle šablony, každý pes je jiný, každé dítě je jiné, každý to má doma trochu jinak.
Taky bych mohla říct....vy s tím všichni naděláte, moje děti se motaly kolem ovčandy nonstop a všechno bylo v poho, právě proto, že jsem je nechala se hodně kolem feny motat....ne nemyslím si, myslím, že to bylo prostě tím, že moje ovčanda byla chůva......takže zalehla kus od dítěte a dávala na něj pozor a pokud se dítě vydalo někam pryč z vymezeného prostoru....třeba z deky na které si hrálo, tak mi to okamžitě letěla říct "hele utíká nám dítě, tak dělej, pojď ho laskavě vrátit na původní stanoviště"....nemusela jsem nonstop dohlížet, protože ovčanda nečekala, až k ní dítě doleze, dojde a upadne na ní....pokud už chodilo, tak to už jsem dozorovala já a ovčanda se hned zvedala a chodila vedle dítěte......ale to že byla takhle úžasná nebyla moje zásluha, prostě měla takovou povahu.
Ale pokud bych viděla, že je fena z dítěte nesvá, že se o sebe bojí, tak by ten stykový režim byl úplně jiný.
Když byla stará a měla už ráda svůj klid, tak kolikrát už se sebrala a odešla, když už těch dětí bylo moc nebo si klidně i vrkla....ne nebála jsem se, že by mi děti pokousala, ona by se i tak sebrala a odešla, ale proč bych jí nechala obtěžovat, takže jak jsem jí slyšela zavrčet, tak jsem hned houkla na děti "hele nechte Sárinu na pokoji" nebo "buď zklidněte hormon a nebo padejte k sobě do pokoje dělat brajgl" a pokud by u nás v rodině v tomto období bylo malé dítě, tak už bych ho rozhodně kolem ovčandy motat nenechala, ne z obavy, že mu ublíží, ale prostě proto, že už o to pes nemá zájem a zaslouží si, abych mu dopřála klid.
napsal(a):
Jsou pesani, co by na sobě nechali dříví štípat, jsou pesani, kteří zavrčí a odejdou a pak jsou psi, kteří se o sebe opravdu bojí a u takových bych teda já nic neriskovala a nelámala to přes koleno.
Jsem matka a neřekla bych, že jsem byla nějak úzkostlivá, spíš naopak, prostě jsem to tak nějak "pofackovala" v pohodě všechno, psy i děti, ale nemyslím si, že by se dítě muselo co nejvíc motat kolem psa resp. štěněte. U malých dětí ten styk vždy pod dozorem, protože i když je váš pes naprosto dokonalý a jste si jistá, že je v tomhle na něj spoleh, tak na malé dítě...plácnu minimálně do dvou..do tří let teda ne a nikdy nevíte, jaká bejkárna se mu urodí v hlavince....navíc v mém případě, kdy děti žijí s velkým psem se obzvláště ve "vratkém období" musí hlídat docela dost, protože stačí, když kolem něho pes proběhne nebo se nešikovně otočí a špunta tím shodí nebo strčí, což je v poho, když je to venku na trávě, ale třeba někde u stolku na který dítě může padnout a bacit se do palice, už tolik ne.
Ono se totiž nedá všechno dělat podle šablony, každý pes je jiný, každé dítě je jiné, každý to má doma trochu jinak.
Taky bych mohla říct....vy s tím všichni naděláte, moje děti se motaly kolem ovčandy nonstop a všechno bylo v poho, právě proto, že jsem je nechala se hodně kolem feny motat....ne nemyslím si, myslím, že to bylo prostě tím, že moje ovčanda byla chůva......takže zalehla kus od dítěte a dávala na něj pozor a pokud se dítě vydalo někam pryč z vymezeného prostoru....třeba z deky na které si hrálo, tak mi to okamžitě letěla říct "hele utíká nám dítě, tak dělej, pojď ho laskavě vrátit na původní stanoviště"....nemusela jsem nonstop dohlížet, protože ovčanda nečekala, až k ní dítě doleze, dojde a upadne na ní....pokud už chodilo, tak to už jsem dozorovala já a ovčanda se hned zvedala a chodila vedle dítěte......ale to že byla takhle úžasná nebyla moje zásluha, prostě měla takovou povahu.
Ale pokud bych viděla, že je fena z dítěte nesvá, že se o sebe bojí, tak by ten stykový režim byl úplně jiný.
Když byla stará a měla už ráda svůj klid, tak kolikrát už se sebrala a odešla, když už těch dětí bylo moc nebo si klidně i vrkla....ne nebála jsem se, že by mi děti pokousala, ona by se i tak sebrala a odešla, ale proč bych jí nechala obtěžovat, takže jak jsem jí slyšela zavrčet, tak jsem hned houkla na děti "hele nechte Sárinu na pokoji" nebo "buď zklidněte hormon a nebo padejte k sobě do pokoje dělat brajgl" a pokud by u nás v rodině v tomto období bylo malé dítě, tak už bych ho rozhodně kolem ovčandy motat nenechala, ne z obavy, že mu ublíží, ale prostě proto, že už o to pes nemá zájem a zaslouží si, abych mu dopřála klid.
Celý Váš příspěvek jsem nečetla..
Nicméně výše jsem napsala - "Korigovat chování dítěte i psa je snad logické. "
rapotacka11
napsal(a):
Odhalila jste to !
Mám psa a kočku a děti mi říkají
"babi".
Nechat roční děcko balancovat nad čivavou
může skončit jedině plackou z čívy. Nebudu tu
blábolit, že dvouleté, "poučené" dítě ví, co může
a co ne. Prostě je nelze nechat bez dohledu
ani na okamžík a nedopustit znervozňování psa obavami,
že na něj prcek šlápne, spadne či ublíží jinak.
Já mám andílka ve psí kůži,
u jezevčíka to může skončit i potrhaným ...
(obličeji třeba)
Je to jen na dospělých!
A ano, je to VELMI náročné.
Já to uhlídala - jak děti, tak zvířata , milá b.k.
Já vím.
Máte psa a kočku + vnučky/vnuky.

b.k
napsal(a):
Celý Váš příspěvek jsem nečetla..
Nicméně výše jsem napsala - "Korigovat chování dítěte i psa je snad logické. "
No já jsem ve svém příspěvku ani tak nechtěla zdůraznit korekci dítěte i psa, to pokládám za samozřejmost...spíš to měla být reakce na tuto část vašeho příspěvku:
No i malé nestabilní dítě - pokud vše ukočíruji,se má naopak kolem psa-resp. štěněte motat. A hodně. V zájmu všech.
A to si já prostě nemyslím.......

b.k
napsal(a):
Tam jsou pak pravidla fakt jiná.
Logicky si nepůjdu do útulku pro psa k malému dítěti,psa o kterém nic nevím,stejně tak si nekoupím i třeba psa pp -staršího jedince,kde je to zrovna tak.
Štěně je něco jiného,nepopsaný papír - jak se rádo říká..A je to tak..
Tak já měla k dítěti i staršího jedince, ale o tom taky mluvit nechci, to je kapitola sama pro sebe, protože tam vstupuje ještě faktor "poznej svého psa", což u psa, kterého mám od štěněte odpadá.
Já jsem člověk, kterej psa od dítěte nedrží stranou, naopak, hned po příjezdu z porodnice ho okamžitě "zapojí" do péče o dítě.....psa neodstrkuju, ale učím ho, že musí přistupovat k dítěti opatrně, že se nemůže přiřítit jako buldozer, že musí brát třeba piškot od dítěte opravdu jemně.......dítě to učím taky, bohužel vzhledem k tempu vývoje děcka je to období podstatně delší než u psa a do té doby, než je to dítě schopno pochopit, tak je jakýkoliv fyzický styk se psem fyzicky korigován mnou.
Něco ve stylu "pojď uděláme pejskovi malá" a fyzicky vezmu dítěti ruku a jeho ručičkou psa hladím.....protože nechci, aby se to zvrtlo v bacání psa, aby dítě nedraplo psa silou, třeba za pysk........a takové období děti mají, mě vlastní děti takhle draply několikrát, v lepším případě to bylo za vlasy (by člověk neřekl, jakou má mimono sílu) v horším třeba za tvář nebo jsem dostala od mimina pořádnej lepanec...prostě pořádně neovládají motoriku a já NECHCI, aby tohle dělalo psovi...ne proto, že bych se bála, že mu pes ukousne ruku, ale nechci, aby pes začal být opatrnej, nechci aby třeba preventivně začal dítěti hrozit.
A i to motání vratkého batolete koriguju fyzicky, ve své podstatě se snažím, aby se kolem psa nemotalo vratké dítě, které nedržím za ruku, nejdu za ním a nedělám mu "záchranu" a zase ne proto, že by se pes psychicky zhroutil z toho, že na něj dítě upadne, protože je tady reálné nebezpečí, že pes dítěti nechtěně ublíží, třeba jen svojí nemotorností....každej pes nemá tak úžasné manévrovací schopnosti jako měl můj chrt a i dobrácký medvěd, který "svoje" dítě miluje až za hrob a nechal by na sobě dříví štípat, může být trošku jak slon v porcelánu.
Korekce dítěte pak musí být o to větší, pokud pes nemá o dítě zájem a nechce se zapojit......to přeci není problém, vždyť úplně v pohodě můžou spolu bez problémů jen koexistovat.
A teď štěně....ano štěně je nepopsaný list.......nebudu brát v potaz vůbec štěňata mini plemen neb si myslím, že by vratké batole, které nechám kolem psa motat, mohlo štěněti i dost ublížit...i když nechtěně a náhodně......takže u štěněte velkého plemene.....tam už to rovnou pofackuju z jedné vody na čisto.....on totiž takovej rozjívenej psí štuc, kterej může mít to štěněcí kousací období....viz časté dotazy zde "pomoc mám agresivní štěně", tak to mi přijde už krajně nevhodné nechat vůbec dítě se kolem štěněte motat......štěně si hraje a hra bohužel může skončit i povalením dítěte a kousancem do obličeje a může to být mžik, můžete stát metr od nich a nestihnete udělat vůbec nic..........z druhé strany zase chci, aby štěně mělo s dítětem co nejmíň špatných zkušeností.......
Opravdu respektuji váš názor, ve své podstatě je mi jedno, jak to děláte vy. Jen mám obavu z toho, že méně zkušení páníčci v kombinaci páníček a zároveň "majitel batolete" se budou řídit vaší radou, nedejbože se k tomu přidá všeobecně stále rozšířené dogma, že pes neublíží dítěti a že by si měl nechat od dítěte všechno líbit a neštěstí může být na spadnutí

b.k
napsal(a):
Nikdy a nikde jsem neřekla,že si pes má od dětí nechat všechno líbit. To kde jste vzala?
Jen říkám,že ukočírovat dítě a psa/štěně fakt není problém.
Nerozumím co máte za problém.
Nemám problém...možná si prostě jen nerozumíme:
No i malé nestabilní dítě - pokud vše ukočíruji,se má naopak kolem psa-resp. štěněte motat. A hodně. V zájmu všech.
Já prostě nesouhlasím s tím "motat hodně v zámu všech".....já vím, že je to asi slovíčkaření, jen bych nerada, aby se tady toho někdo chytil a bral to jako bernou minci, že nejsprávnější je nechat dítě hodně motat kolem psa....u jakéhokoliv psa.
Ty moje dlouhé komentáře neberte jako nasazování na váš názor, spíš to sem vkládám proto, aby člověk, co si třeba někdy v budoucnu tuhle diskuzi najde, myslel na to, že váš názor, rada, doporučení....nevím jak přesně to napsat, nelze aplikovat univerzálně u každého psa, bez ohledu na to, zda jsme schopni ukočírovat dítě.
Já si to nijak neberu.
Mám za to,že většina spoluobčanů není rozumu mdlého a za včas zváží zda si k dítěti může dovolit koupit štěně. A pokud ano - pak si trvám na tom,že se kolem něho má dítě motat a štěně kolem dítěte...Bez ohledu na plemeno psa.
No tak to každý vnímá jinak. I to je normální.

b.k
napsal(a):
Já si to nijak neberu.
Mám za to,že většina spoluobčanů není rozumu mdlého a za včas zváží zda si k dítěti může dovolit koupit štěně. A pokud ano - pak si trvám na tom,že se kolem něho má dítě motat a štěně kolem dítěte...Bez ohledu na plemeno psa.
No tak to každý vnímá jinak. I to je normální.
většina spoluobčanů není rozumu mdlého
To teda rozhodně není, ale i mezi populací, co ten rozum mají se najdou jedinci a není jich rozhodně málo, kteří prostě psu nerozumí....je pro ně defakto nečitelný a i při nejlepší vůli s tím nic neudělají. Vím o čem mluvím, sama tenhle handicap mám u malých psů a i když si říkám, že mi pes jasně říká toto, tak jistá si tím nejsem, což jsem i dvakrát odnesla pokousáním, protože jsem prostě psa pochopila.
Na začátku jste zadavatelce radila:
Asi bych ji víc zaměstnala(fenku),brala na společné procházky ,hrála si i s ní i s dítětem a tím utužovala jejich vztah...
S tím souhlasím všema deseti......
A dále píšete:
Nicméně osobní zkušenost nemám,nestalo se mě.
No a já tu osobní zkušenost mám, i když to bylo pokaždé z jiného důvodu.
ten váš příspěvek cituji:
Ono to ve své podstatě není špatně, jen bych ho asi formulovala trošku obráceně...
Pes resp. štěně, pokud vše ukočíruju, se má co nejvíce motat kolem dítěte....pokud o to má zájem a zároveň by ale měl mít místo, kde bude bezpečná zóna a kde za ním dítě nepoleze.......
napsal(a):
většina spoluobčanů není rozumu mdlého
To teda rozhodně není, ale i mezi populací, co ten rozum mají se najdou jedinci a není jich rozhodně málo, kteří prostě psu nerozumí....je pro ně defakto nečitelný a i při nejlepší vůli s tím nic neudělají. Vím o čem mluvím, sama tenhle handicap mám u malých psů a i když si říkám, že mi pes jasně říká toto, tak jistá si tím nejsem, což jsem i dvakrát odnesla pokousáním, protože jsem prostě psa pochopila.
Na začátku jste zadavatelce radila:
Asi bych ji víc zaměstnala(fenku),brala na společné procházky ,hrála si i s ní i s dítětem a tím utužovala jejich vztah...
S tím souhlasím všema deseti......
A dále píšete:
Nicméně osobní zkušenost nemám,nestalo se mě.
No a já tu osobní zkušenost mám, i když to bylo pokaždé z jiného důvodu.
ten váš příspěvek cituji:
Ono to ve své podstatě není špatně, jen bych ho asi formulovala trošku obráceně...
Pes resp. štěně, pokud vše ukočíruju, se má co nejvíce motat kolem dítěte....pokud o to má zájem a zároveň by ale měl mít místo, kde bude bezpečná zóna a kde za ním dítě nepoleze.......
OK
"pokud o to má zájem a zároveň by ale měl mít místo, kde bude bezpečná zóna a kde za ním dítě nepoleze......."
Ano s tím souhlasím.
Rozvádět to nebudu i když by se dalo.