Dobrý den, chci se zeptat, jestli pro psa neexistuje nějaké krmivo, které mu zaplácne žaludek a přitom nedodá moc energie. Mám starou fenu křížence velkých plemen, která potřebuje ideálně malinko zhubnout, případně aspoň nepřibrat. Už teď má dietní granule (Royal Canin Mobility C2P+), něco při nich zhubla a teď snad tu váhu drží, spíš mi ale přijde, že malinko přibrala:-( A to za cenu toho, že při svých cca 38 kg dostává pouhých 250 gramů denně, přičemž dle výrobce by měla dostávat cca 400 g na to,aby hubla. A mně se zdá, ze zase malinko přibrala, jenomže jít níž už přece nejde, už teď mi připadá, že ji týrám hladem. Neexistuje něco jako psyllium u lidí - vláknina, která v žaludku 20 x zvětší (nabobtná) svůj objem, přičemž je nestravitelná?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zeleninu, brambory, dyni muze dostat navic na zasyceni

turistka
napsal(a):
Děkuji, zkusím, snad mi bude něco z toho žrát. Ale asi zkusím zavolat vetovi (nebo počkám, až tam za 2 týdny půjdeme na krevní rozbory), jestli nemůže přímo to psyllium, čistá vláknina by snad nemusela vadit.
muze. i konopna vláknina se dava. ale trosku. uplne jako plnidlo bych se bala
Dobry den, Royal Canin jsou slozenim jedny z nejmene kvalitnich granuli za pomerne vysokou cenu a bohuzel je casto prodavaji i veterinarni ordinace.Podivejte se dobre na slozeni granuli, ktere fence davate, ...kukurice, psenice, repne rizky, obrovske mnozstvi sacharidu s vysokou energetickou hodnotou a minimum kvalitnich bilkovin, proto fence musite davat tak malou davku a jeste sotva udrzi vahu i pri tak malem mnozstvi krmeni.
zdif
napsal(a):
Dobry den, Royal Canin jsou slozenim jedny z nejmene kvalitnich granuli za pomerne vysokou cenu a bohuzel je casto prodavaji i veterinarni ordinace.Podivejte se dobre na slozeni granuli, ktere fence davate, ...kukurice, psenice, repne rizky, obrovske mnozstvi sacharidu s vysokou energetickou hodnotou a minimum kvalitnich bilkovin, proto fence musite davat tak malou davku a jeste sotva udrzi vahu i pri tak malem mnozstvi krmeni.
Ano, složení jsem samozřejmě četla a taky mi zrovna sympatické není, ale byly mi doporučeny vetem jednak kvůli dietě, ale hlavně kvůli obsahu (nevzpomenu si kterých) mastných kyselin, které jsou prospěšné pohybovému aparátu. Původně jsem taky byla skeptická, ale ony fakt fungujou, i po nutné pauze v užívání Trocoxilu je její pohybový komfort na mnohem vyšší úrovni než před rokem. Zdravého psa bych jimi určitě nekrmila, ale vzhledem k jejímu věku (13 let, křiženec německé dogy, vlkodava, NO a ještě nějakého bull plemena) už nechci moc experimentovat a zkoušet, jediné, co chci, je, aby tady co nejpříjemněji dožila...
lesnížínka
napsal(a):
Dejte jí maso, posypte ho psylliem a bude to 100x lepší, než blbé granule. Sem to zjednodušila, ale fakt, je to jak píše zdif nade mnou.
Jak píšu v předchozím příspěvku, už s ní nechci experimentovat, syrové maso by ani nežrala a celkově se na BARF necítím, nemám nastudováno a jí by na 99% nechutnalo:-(
PumaCZ
napsal(a):
A co ten BARF+? To jsou zastudena lisované granule.
Jo, ten vypadá moc dobře, ale jak jsem psala, nechci jí ten Royal Canine měnit, on prostě fakt funguje (i když se tomu nechce moc věřit). Když to řeknu jednoduše, teď už mi jde o kvalitu, ne o kvantitu jejího života. Samozřejmě bych ji tu ráda měla ještě 100 let, ale chci, aby byla co nejvíc spokojená do poslední chvíle...
Starým psům přidávám sušenou zeleninu odtud: http://www.rajprokone.cz/krmiva-pro-kone/susena-zelenina. Stačí zalít horkou vodou a nechat 10 minut nabobtnat. Dávám to sice k masu, ale s troškou oleje by to mělo jít i ke granulím.

turistka
napsal(a):
Dobrý den, chci se zeptat, jestli pro psa neexistuje nějaké krmivo, které mu zaplácne žaludek a přitom nedodá moc energie. Mám starou fenu křížence velkých plemen, která potřebuje ideálně malinko zhubnout, případně aspoň nepřibrat. Už teď má dietní granule (Royal Canin Mobility C2P+), něco při nich zhubla a teď snad tu váhu drží, spíš mi ale přijde, že malinko přibrala:-( A to za cenu toho, že při svých cca 38 kg dostává pouhých 250 gramů denně, přičemž dle výrobce by měla dostávat cca 400 g na to,aby hubla. A mně se zdá, ze zase malinko přibrala, jenomže jít níž už přece nejde, už teď mi připadá, že ji týrám hladem. Neexistuje něco jako psyllium u lidí - vláknina, která v žaludku 20 x zvětší (nabobtná) svůj objem, přičemž je nestravitelná?
Mrkněte na https://www.granule.cz/ a tam si dejte do filtru vaše zadání. Vyplivne to několik tipů na kvalitní granule pro staré, tlusté psy, vše bude lepší než Royal Canin.
Ale teď čtu, že nechcete granule měnit, tak proč ten dotaz?
Psí žaludek velmi dobře zaplácne výše zmiňovaná povařená zelenina. Klidně bych vyměnila granule za jiné, 13letou fenu krmila třeba 3x denně rozdělenou dávkou granulí ochucenou o vývar ze zeleniny, která bude do granulí namačkaná coby plnidlo, balast.
Dasvo
napsal(a):
Starým psům přidávám sušenou zeleninu odtud: http://www.rajprokone.cz/krmiva-pro-kone/susena-zelenina. Stačí zalít horkou vodou a nechat 10 minut nabobtnat. Dávám to sice k masu, ale s troškou oleje by to mělo jít i ke granulím.
Děkuju, to vypadá moc dobře. A žerou to v pohodě? Moje stará dáma není úplný pažravec

turistka
napsal(a):
Děkuju, to vypadá moc dobře. A žerou to v pohodě? Moje stará dáma není úplný pažravec
dotaz mam :-) - jak muze byt nezravec tlusty?
turistka
napsal(a):
Jo, ten vypadá moc dobře, ale jak jsem psala, nechci jí ten Royal Canine měnit, on prostě fakt funguje (i když se tomu nechce moc věřit). Když to řeknu jednoduše, teď už mi jde o kvalitu, ne o kvantitu jejího života. Samozřejmě bych ji tu ráda měla ještě 100 let, ale chci, aby byla co nejvíc spokojená do poslední chvíle...
Píšete, že jí nechcete ten Royal měnit...a dáte jí ke granulím, kde by maso pohledal a je tam jen šrot, ještě kopec zeleniny? To mi fakt nepřijde, jako strava pro psa. Já bych spíš šla cestou, jí k té hromadě šrotu zvané granule uvařila trochu masa. Teda dala napůl maso s půlkou granulí. Doporučuju hovězí kližku - kvůli těm nohám.
napsal(a):
dotaz mam :-) - jak muze byt nezravec tlusty?
Neřekla jsem, že je nežravec, ale že není pažravec (jak jsem byla zvyklá u bígla a teď u mladé NO) ) Svoje granule si zežere, ale že by se utloukla po ovoci, pečivu nebo třeba kousku syrového masa, to ne. Akorát je stará a kastrovaná, celý život byla neustále v pohybu, takže teď na stáří už se hýbe mnohem míň a líp se jí kyne

turistka
napsal(a):
Neřekla jsem, že je nežravec, ale že není pažravec (jak jsem byla zvyklá u bígla a teď u mladé NO) ) Svoje granule si zežere, ale že by se utloukla po ovoci, pečivu nebo třeba kousku syrového masa, to ne. Akorát je stará a kastrovaná, celý život byla neustále v pohybu, takže teď na stáří už se hýbe mnohem míň a líp se jí kyne
OK. tam mozna ještě jeden tip mam :-)
prevedla jsem ted starsi fenu na grancle pro juniory velky plemen -protože proste doma byly - a. krasne na tom zhubla a přitom je porad vitalni.
ony mivaji snizenou energetickou hodnotu, aby obri juniori pomaleji rostli, ale porad to není uplny balast jen.-min. miner. latky tam jsou
napsal(a):
OK. tam mozna ještě jeden tip mam :-)
prevedla jsem ted starsi fenu na grancle pro juniory velky plemen -protože proste doma byly - a. krasne na tom zhubla a přitom je porad vitalni.
ony mivaji snizenou energetickou hodnotu, aby obri juniori pomaleji rostli, ale porad to není uplny balast jen.-min. miner. latky tam jsou
To by nebyl problém, maxi juniorama krmím mladou, takže zdroj by byl Akorát že nemají přidané ty konkrétní mastné kyseliny, co podporujou ten pohybový aparát, což je důvod, proč se furt držím těch RC. Ale asi za 14 dní jdeme k vetovi na krevní testy a pokud dobře dopadnou, dostane zase Trocoxil (dost silný preparát na zmírnění obtíží způsobených artrózou) a pak bych mohla upustit od těch RC a zkusit některou z variant, kterou mi tu radíte (mmch za všechny rady a tipy moc děkuji).

Tak granule neporadím, ale vzhledem k tomu, že už pár let hlídám u svojí feny váhu, někdy musíme taky trochu shodit, už je to starší dáma, tak za mě top ten dieta vařené (nekrmím barf) nebo pečené hovězí plíce s vařenou zeleninou...např mrkev do toho trochu rozšťouchanejch brambor popř. kombinuju s jiným netučným masem. Výhoda hovězích plící je, že jsou lehké, takže na objem je toho hafec, zaplácne se žaludek, ale nejsou tak energeticky vydatné.
Vy máte fenu 38 kg a dávka granulí 250 gramů denně, já mám větší fenu, takže by mi dávka vycházela na nějakých cca 360 gramů, tak to by mě sežrala i s botama, v jejím případě by mi to už přišlo jako týrání.
Nikdy feně neubírám objemově na krmné dávce, vždycky pouze přejdeme na dietnější verzi......výhoda krmení ne-granulovou stravou je, že člověk může operativně měnit složení krmné dávky....potřebuju, aby fena zhubla, tak výrazně snížím množství přílohy a toto následně nahradím masem, ne moc tučným a zeleninou... za měsíc...za dva má fena 5 kg spolehlivě dole, ale pořád s plným a spokojeným bříškem.

napsal(a):
Tak granule neporadím, ale vzhledem k tomu, že už pár let hlídám u svojí feny váhu, někdy musíme taky trochu shodit, už je to starší dáma, tak za mě top ten dieta vařené (nekrmím barf) nebo pečené hovězí plíce s vařenou zeleninou...např mrkev do toho trochu rozšťouchanejch brambor popř. kombinuju s jiným netučným masem. Výhoda hovězích plící je, že jsou lehké, takže na objem je toho hafec, zaplácne se žaludek, ale nejsou tak energeticky vydatné.
Vy máte fenu 38 kg a dávka granulí 250 gramů denně, já mám větší fenu, takže by mi dávka vycházela na nějakých cca 360 gramů, tak to by mě sežrala i s botama, v jejím případě by mi to už přišlo jako týrání.
Nikdy feně neubírám objemově na krmné dávce, vždycky pouze přejdeme na dietnější verzi......výhoda krmení ne-granulovou stravou je, že člověk může operativně měnit složení krmné dávky....potřebuju, aby fena zhubla, tak výrazně snížím množství přílohy a toto následně nahradím masem, ne moc tučným a zeleninou... za měsíc...za dva má fena 5 kg spolehlivě dole, ale pořád s plným a spokojeným bříškem.
To je přesně ono, u granulí člověk prostě nemůže dát to, co pes aktuálně potřebuje. Maminka mi při hlídání to moje zlato hrozně vyžírala. Časem se mi jí podařilo přesvědčit, ať mu dává okurky, kedlubny, ředkvičky a vařenou mrkev. Stejně mu dá něco kolem, ale v jídle jsem ubrala na tuku a minimalizovala sacharidy. Drží se. Kdyby měl keksy, tak dostane 5 lentilek a pak mě hlady sežere. Takhle má spoustu živočišných produktů s nízkým obsahem tuku, kromě trošky dýně samá zelenina. Nacpe se, krkne si a je spokojený.
turistka
napsal(a):
To by nebyl problém, maxi juniorama krmím mladou, takže zdroj by byl Akorát že nemají přidané ty konkrétní mastné kyseliny, co podporujou ten pohybový aparát, což je důvod, proč se furt držím těch RC. Ale asi za 14 dní jdeme k vetovi na krevní testy a pokud dobře dopadnou, dostane zase Trocoxil (dost silný preparát na zmírnění obtíží způsobených artrózou) a pak bych mohla upustit od těch RC a zkusit některou z variant, kterou mi tu radíte (mmch za všechny rady a tipy moc děkuji).
Granule obecně jsou koncetrované "krmivo" (přesněji amarouny). Už z této podstaty toho psa - zvlášť při sníženém dávkování - nemají šanci zasytit, a podle složení je to navíc hnusný sacharidový balast. Pro prase nebo slepice asi dobré, ale to přece není žádné žrádlo pro psa
Starému psovi uděláte nejlepší služby kvalitním libovým masem (když nežere syrové, tak s klidem vařit, drůbeží, hovězí - super je ta kližka, žebra, srdce, dršťky, pak klidně ryby, libové vepřové), větším podílem zeleniny (klidně i pro lepší stravitelnost dušené/vařené) a malým množstvím šetrných příloh (vařené brambory, rýže, tepelně opracované obilné vločky apod). Podporu kloubů je možné realizovat kloubními výživami v kombinaci s lékovými antirevmatiky (mě se osvědčil v maximální možné míře u padesátikilového psa dlouhodobě podávaný lidský Movalis - na žvýkací tablety Trocoxil bych se díky jejich vedlejším účinkům zvysoka...ať si je vet užívá sám).
Je to možná krutě napsané, ale takovéhle amarouny bych se svému psovi styděla dát - je to neúcta ke zvířeti a lenost a nevzdělanost majitele. Starého psa (či jiné zvíře) je třeba hýčkat a pečlivě o ně pečovat, i co se týče krmné dávky. Granule jsou ubohé zjednodušení, které přináší zisk akorát výrobcům a prodejcům.

to saola
Když ono je to s těmi celoživotními granuláři dost těžké. Když Ca, tak něco pomalu na prášek, jinak všechno rozmixovné na kaši, pro jistotu. Kdybych jedla celý život keksy, tak dát si pak třeba jen kousek masa ve formě ragú nebo schroustla ředkvičku, tak mi patrně nebude nejlíp.
Nevím, jestli to tu už padlo, ale toho psyllia, zvlášť v kombinaci s granulemi, bych se docela bála.
I u lidí je známo, že na psyllium se musí dost pít, aby plnilo účel, který plnit má. Když někdo fakt jó nepije, tak ho to může krásně ucpat. V kombinaci psa na granulích, bych si formu vlákniny, na kterou je potřeba dostatek vody, prostě netroufla.
A když už, tak mu to nedávejte v suchém stavu.
turistka
napsal(a):
Máte udělaný vyšetření na štítnou žlázu? Je divný. že takhle tloustne....
Huskyjanina
napsal(a):
Máte udělaný vyšetření na štítnou žlázu? Je divný. že takhle tloustne....
Nevím, jestli v obsáhlých krevních rozborech, které se jí dělaly, byl i test na štítnou žlázu, kdyžtak se zeptám, až je budeme dělat znovu. S tím tloustnutím to bylo spíš tak, že mi minulou zimu přibrala, zřejmě opravdu snížením pohybu, v zimě je celkově zalezlá v boudě a nemá tolik pohybu, a taky už ji ten pohyb začít dělat čímdál větší potíže. Pak jsme pomaloučku hubly, podařilo se sundat 5 kg, teď mi přijde, že trochu nabírá, ale možná je to jen můj stihomam, zvlášť když se z venkovního psa stal pes domácí... Uvidímě koncem března, kolik navážíme...

turistka
napsal(a):
Akorát že nemají přidané ty konkrétní mastné kyseliny
2x jsem se koukala, MK v tom krmeni nejsou.
Jsou tam protizanetlive slozky -a ty se daji nasypat i jinak.
nicmene - i tak si nedovolim zpochybnit, ze ta dieta nejak funguje.
i když zdejsi svet fauny tvrdi, ze RC je srot a ma pravdu - je to funkcni srot.
a ne nejsem prodejce
co je problem grancli RC je jejich nezpochybnitelna chemicka konzervace - proto bych je proste dlouhodobe krmit nechtela.
napsal(a):
Akorát že nemají přidané ty konkrétní mastné kyseliny
2x jsem se koukala, MK v tom krmeni nejsou.
Jsou tam protizanetlive slozky -a ty se daji nasypat i jinak.
nicmene - i tak si nedovolim zpochybnit, ze ta dieta nejak funguje.
i když zdejsi svet fauny tvrdi, ze RC je srot a ma pravdu - je to funkcni srot.
a ne nejsem prodejce
co je problem grancli RC je jejich nezpochybnitelna chemicka konzervace - proto bych je proste dlouhodobe krmit nechtela.
Tak já si vůbec nemyslím, že RC fugujou. Osobně si myslím, že ještě fungá ten trocoxil.

lesnížínka
napsal(a):
Tak já si vůbec nemyslím, že RC fugujou. Osobně si myslím, že ještě fungá ten trocoxil.
Njn. V tom se neshodneme.
Veterinarni diety RC jsou funkcni.

Terven
napsal(a):
Veterinarni diety RC jsou funkcni.
bohužel
proc?

uz jsem moc poucena zivotem a nikdy nerikam nikdy.
ted aktualne mam za sebou zkušenost, kdy mi dieta RC vytahla velky trn z paty.
domaci strava tentokrát nevyhrala

Terven
napsal(a):
Aktuálně taky řeším, ale pevně věřím, že vyhraje králík s batátem
u nas jedine, co snesl byla bramborova kase s treskou a vanocka
coz jako je fajn, ale porad je to 50ti kg stene v rustu a nechat ho na tom tyden jsem si netroufla...
napsal(a):
u nas jedine, co snesl byla bramborova kase s treskou a vanocka
coz jako je fajn, ale porad je to 50ti kg stene v rustu a nechat ho na tom tyden jsem si netroufla...
Vánočku jsem popravdě ještě nezkusila, ale u předchozí majitelky prý žrala rohlíky, takže to může mít něco do sebe
napsal(a):
to saola
Když ono je to s těmi celoživotními granuláři dost těžké. Když Ca, tak něco pomalu na prášek, jinak všechno rozmixovné na kaši, pro jistotu. Kdybych jedla celý život keksy, tak dát si pak třeba jen kousek masa ve formě ragú nebo schroustla ředkvičku, tak mi patrně nebude nejlíp.
Vápník plus další doplníte třeba Roboranem 2x týdně (nebo samozřejmě čímkoliv honosnějším), a snad ani to bych u 13tiletého psa typu mix vlkodava neřešila, je zázrak, že se fena dožila tolik. Mixovat není třeba, ale vařila bych určitě, vše měkké, kosti ne, chrupavky ano.
Ředkvičky psům fakt nedávám, sama je nejím
Přidávám se k petrahei, humus to určitě je, ale prostě funguje, sama bych tomu nevěřila, ale ten rozdíl v komfortu pohybu je proti době před rokem fakt veliký. A Trocoxil už to být nemůže, už je bez něj skoro 3 měsíce, s ním byla jako štěně. A při jeho užívání po půl roce byly hodnoty krevních testů dá se říci beze změn. Takže za mě zůstávám u svinstev, které ale prokazatelně fungujou, než bych u tak starého psa experimentovala a zkoušela něco šetrnějšího, ať je tady raději kratší dobu, ale spokojená a bez bolesti. Z hledání šetrnějších variant už jsem byla krutě vyléčená - vykoupila jsem z hrozných podmínek dušného koně (COPD) a snažila se ho zachránit, "léčbu" kortikoidy, která zabírala perfektně, jsem odmítala kvůli jejich vedlejším účinkům. Tak jsem se snažila na to jít "šetrnými" metodami - pastevní ustájení, kontrolovaný pohyb, bylinky, inhalace, ... A výsledek? Kůň byl sice neskutečný bojovník, ale po půl roce dá se říci soustavného dušení mu začal kolabovat organismus a on mě požádal, abych ho nechala odejít... Dnes tluču hlavou o zeď, že jsem byla tak umanutá, kdybych mu píchala kortikoidy, dýchal by v pohodě, užíval si života na pastvině a mohla jsem se svým životním koněm strávit několik krásných let...

napsal(a):
uz jsem moc poucena zivotem a nikdy nerikam nikdy.
ted aktualne mam za sebou zkušenost, kdy mi dieta RC vytahla velky trn z paty.
domaci strava tentokrát nevyhrala
Speciálky od RC beru, ledviny apod., to není sranda. Ale u gastro bych si nebyla tak jistá. Můj pes měl jako štěně ze zadku vodotrysk, nakonec ATB, nedalo se nic dělat. Bohužel byl na granclích, které mu úplně neseděly, takže to trávení nebylo nikdy ideální. I přes probiotika ho 14 dní po dobrání ATB rozmlátil odčervovák. Moje vet doporučila normální dietu, na granule se obecně moc netvářila, nabídla mi RC jako krajní možnost, pokud bych se s tím nechtěla mazat. Oproti předchozímu bakteriálnímu průjmu mu fakt bylo špatně, Ranisan, bolestivé bříško, nechtěl jíst. RC špatně, hned šly ven a v břiše koncert. Kaše - brambory (dýně na jaře nebyla), mrkev a kuřecí prsa v pohodě. Jinak tedy kuře v granulích (stačil nástřik z jater na ochucení) nedával nikdy, bobky držely tvar silou vůle. Syrové může na kila.

turistka
napsal(a):
Přidávám se k petrahei, humus to určitě je, ale prostě funguje, sama bych tomu nevěřila, ale ten rozdíl v komfortu pohybu je proti době před rokem fakt veliký. A Trocoxil už to být nemůže, už je bez něj skoro 3 měsíce, s ním byla jako štěně. A při jeho užívání po půl roce byly hodnoty krevních testů dá se říci beze změn. Takže za mě zůstávám u svinstev, které ale prokazatelně fungujou, než bych u tak starého psa experimentovala a zkoušela něco šetrnějšího, ať je tady raději kratší dobu, ale spokojená a bez bolesti. Z hledání šetrnějších variant už jsem byla krutě vyléčená - vykoupila jsem z hrozných podmínek dušného koně (COPD) a snažila se ho zachránit, "léčbu" kortikoidy, která zabírala perfektně, jsem odmítala kvůli jejich vedlejším účinkům. Tak jsem se snažila na to jít "šetrnými" metodami - pastevní ustájení, kontrolovaný pohyb, bylinky, inhalace, ... A výsledek? Kůň byl sice neskutečný bojovník, ale po půl roce dá se říci soustavného dušení mu začal kolabovat organismus a on mě požádal, abych ho nechala odejít... Dnes tluču hlavou o zeď, že jsem byla tak umanutá, kdybych mu píchala kortikoidy, dýchal by v pohodě, užíval si života na pastvině a mohla jsem se svým životním koněm strávit několik krásných let...
A ja tohle chapu a udelala bych to stejne.
Jen ji teda pridejte neco na mechanicke zasyceni