Český horský pes, BOC nebo AUO?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Michaela2003

11.3.2020 13:10
Michaela2003

XXX.XXX.56.138

Dobrý den,
už nějakou dobu přemýšlím o pořízení psa, ale nemohu se rozhodnout mezi těmito plemeny a proto prosím ty, kteří mají s těmito plemeny zkušenosti, aby mi poradili.
Žiji na vesnici, v domě s poměrně velkou zahradou. Jsem docela aktivní člověk, který rád tráví víkendy na celodenních výletech. Ráda psy trénuji a učím je triky. Nejsem žádný začátečník. Žiji se psy od narození. Měli jsme jezevčíky, kokršpaněla, labradora a teď máme doma babičku křížence jezevčíka a rok a půl starou fenu NO. S fenou bych neměla v plánu žádné vrcholové sporty či výstavy. Představovala bych si zdravou fenku, která by byla pro každou srandu, byla by aktivní, ale na druhou stranu by měla umět odpočívat a mazlit se.

BOC
Toto plemeno si přeji už 8 let. Líbí se mi její vzhled a jak je všestranná. Věnovala bych se s ní dogfrisbee, pasení a psím trikům, ale pouze rekreačně.
Mám trochu obavy, protože dojíždím do školy a proto by pes musel chvíli vydržet sám doma. Každopádně ostatní členové domácnosti jsou většinou doma dříve než já a postarali by se o něj.
Co mi však na tomto plemeni docela vadí, je její upřený pohled, který čeká jen na další povel a pak také pasení všeho možného. Má kamarádka má fenu a jednou mi řekla, že se se svým psem vůbec nemazlí, že fena nevyhledává lidský dotek a jen chce pracovat a pracovat. Četla jsem, že není přátelská k lidem a k ostatním psům, ale nevím, co je na tom pravdy. Samozřejmě můžou existovat vyjímky.

AUO
Líbí se mi, že je vzhledově podobný BOC, ale jsem si vědoma toho, že povahově je to o něčem jiném.

ČESKÝ HORSKÝ PES
Na toto plemeno jsem narazila docela nedávno. Zaujala mě jeho přátelskost k ostatním psům a zvířatům a to, že není tak známé. Také chápu, že u tento pes není na dogfrisbee ani šílené psí triky, ale rozhodně si myslím, že je tím skvělým parťákem na výlety a do života, kterého hledám.
Jakými nemocemi trpí?

Prosím o majitele některých z těchto plemen, aby mi napsali své názory, popřípadě mě vyvedli z omylu a taky bych byla ráda, kdyby jste mi doporučili dobré chovné stanice a naopak ty, kterým bych se měla vyhnout. Taky by mě zajímaly ceny fenek s pp.

Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.3.2020 13:15
Uživatel s deaktivovaným účtem

Proč se nevěnuješ feně NO? Je mladá a vyjmenované činností, které bys chtěla dělat, s ní dělat můžeš.

Michaela2003

11.3.2020 13:36
Michaela2003

XXX.XXX.56.138

Protože je to fena mé sestry.

11.3.2020 14:52
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Michaela2003 napsal(a):
Protože je to fena mé sestry.

A když fena sestry bude tu vaši nenávidět, což vůbec není vyjímka, to bude vypadat jak? Kde budou obě feny?

11.3.2020 16:08
PumaCZ

XXX.XXX.253.29

BOC s AUO a ČHP jsou absolutně rozdílná plemena. Jste si jistá, co je ČHP zač? Protože jinak vašemu výběru moc nerozumím.

Nevlastnila jsem, ale pár let jsem se starala o čechohorandu naší sousedky. Chodila se mnou a mým NO na procházky, dělaly jsme spolu základní výcvik, ale hlavně jsem s ní dělala canicross a příležitostně bikejoring. Majitelka měla původně chovku tohoto plemene, ale ke stáří už na ní prostě neměla energii.

Fena to byla velmi vnímavá a citlivá, nesměl se na ní ani zvýšit hlas, ale zároveň venku poměrně samostatná jednotka a neskutečný tvrdohlavec po vzoru jejích severských předků. Zároveň ale super mazel :) Rozhodně to ale není pes na výcvik a blbinky - z mé zkušenosti a z vyprávění lidí kolem to psa nejspíš moc bavit nebude.

Neduhem tohoto plemene je bojácnost, kterou trpěla i ona, lovecký pud a DKK.

11.3.2020 16:32
Terven

XXX.XXX.110.191

Mám takové tušení, jestli zadavatelka nemyslela spíš Českého strakatého psa než ČHP.

Michaela2003

11.3.2020 16:49
Michaela2003

XXX.XXX.56.138

PumaCZ napsal(a):
BOC s AUO a ČHP jsou absolutně rozdílná plemena. Jste si jistá, co je ČHP zač? Protože jinak vašemu výběru moc nerozumím.

Nevlastnila jsem, ale pár let jsem se starala o čechohorandu naší sousedky. Chodila se mnou a mým NO na procházky, dělaly jsme spolu základní výcvik, ale hlavně jsem s ní dělala canicross a příležitostně bikejoring. Majitelka měla původně chovku tohoto plemene, ale ke stáří už na ní prostě neměla energii.

Fena to byla velmi vnímavá a citlivá, nesměl se na ní ani zvýšit hlas, ale zároveň venku poměrně samostatná jednotka a neskutečný tvrdohlavec po vzoru jejích severských předků. Zároveň ale super mazel :) Rozhodně to ale není pes na výcvik a blbinky - z mé zkušenosti a z vyprávění lidí kolem to psa nejspíš moc bavit nebude.

Neduhem tohoto plemene je bojácnost, kterou trpěla i ona, lovecký pud a DKK.

Jak jsem psala, na toto plemeno jsem narazila poměrně nedávno, takže o něm nemám zjištěno tolik informací jako o BOC a AUO a taky jsem zmínila, že jsem si vědoma, že to není pes na takové sporty a psí triky. Každopádně si myslím, že nějaký ten pohyb potřebuje a na víkendových tripech s rodinou by byl spokojen. Uvědomuji si, že toto plemeno trpí na DKK jako většina velkých plemen.
Děkuji za reakci.

Přidejte reakci

Přidat smajlík