Jde psa odnaučit chytat slepice?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Opičkakiki

11.3.2020 17:23
Opičkakiki

XXX.XXX.85.24

Dobrý den. Mám problém s mojí fenkou. Je po kastraci a začala opět lovit slepice. Jako malá nic takového nedělala jak měla rok tak jednu ulovila jinak několik měsíců nic pak měla první štěňata. To je začala honit vždy jsem ji potrestala ale byla jako by nic nevnímala. Teď jsou štěňata kompletně pryč. Když byla s posledním štěnětem,ulovili jednu slepici ,další dvě co chytli tak měli namále. Jedna vyvázla naštěstí bez postihu, druhá to odnesla s roztrženou kůží na krku, ale žije. Před dvouma dnama ulovila úplně novou,kterou jsme koupili v tu dobu před necelým týdnem. Vždy byla potrestána. Jo je to celkem málo slepic jen tři ale nechci riskovat že by ulovila další momentálně ji nenecháváme bez dozoru. Jinak je to kříženec a letos bude mít v srpnu dva roky.
Má někdo s odnaučovaním zkušenosti?

11.3.2020 19:17
lupus4

XXX.XXX.205.61

tohle nemůže bejt pravda...

doporučuji změnu nicku na blbkakiki

12.3.2020 05:36
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dám vám radu. Slepice zvlášť, pes zvlášť.Nejlépe plot.Vysoký. Nebo mějte na zahradě buď slepice nebo psa. Nikdy obojí,pokud nechcete budovat plot. Nebo zahradu pro slepice a vy budete hezky 3-4 x denně venčit mimo zahradu.
Když se pes nedostane ke slepicím, nebude je lovit.
Trestáte psa,za své chyby ve výchově. A týráte slepice. Hanba vám!

12.3.2020 06:56
maty13

XXX.XXX.156.2

já doporučuju slepice zvlášť, pes zvlášť, xxxkiki zvlášť

12.3.2020 10:45
vetřelec

XXX.XXX.36.165

Je to šelma, takže může mít sklony k predaci. Některá plemena byla z různých důvodů proti příslušným pudům přešlechtěna. Jiná tyto vlastnosti ztratila náhodně. Vořeši jsou zvláštní subpopulací psů. Ačkoli bývají značně rozrůzněni, spojuje je odklon od zušlechtěných znaků a příklon k normální distribuci levelů. Tím se často částečně podobají přírodním plemenům.
Vybraná plemena tedy lze odnaučit lovu relativně snadno, to jsou taková, u kterých většina jedinců neloví vůbec. Ušlechtilá lovecká plemena v žádném případě nelze odnaučit lovu. Méně kořistnicky zaměřená lovecká plemena lze usměrnit pro zvláštní výkony. S ušlechtilými kříženci je to podobné jako s rodičovskými plemeny. Přírodní plemena mohou mít normální pudy, ale mohou mít také zesílené alternativní pudy. S vořechy je to spíše individuální v závislosti na počtu generací, ale lze u nich očekávat normální pudové založení.
Zpravidla je u takto založených zvířat behaviorální blok složitý a většinou i spojený s nežádoucími následky. Pak je asi jasné, že namísto trestu doporučuji fenku pochválit.

12.3.2020 15:57
tero

XXX.XXX.236.83

Nekamunujte mě, ale tohle je prastará rada starých chovatelů. A prosím, nezkoušejte to...
Zavřít psa se slepicí do sudu a ten pustit z kopce....

12.3.2020 16:00
sisi58

XXX.XXX.191.1

tero napsal(a):
Nekamunujte mě, ale tohle je prastará rada starých chovatelů. A prosím, nezkoušejte to...

A ti chovatelé tráví své staří každý ve svém měkoučkém pokojíčku v takové té bílé košilence s dlouhými rukávy kolem dokola těla.
To je opravdu stupidní nápad.

12.3.2020 16:19
tero

XXX.XXX.236.83

sisi58 napsal(a):
A ti chovatelé tráví své staří každý ve svém měkoučkém pokojíčku v takové té bílé košilence s dlouhými rukávy kolem dokola těla.
To je opravdu stupidní nápad.

To není legrace, ale rada z jedné staré knihy o výcviku loveckých psů. Podobných je jich tam víc...Kdysi se se psem tak lidi ne...a myslivci už vůbec.

12.3.2020 16:23
sisi58

XXX.XXX.191.1

tero napsal(a):
To není legrace, ale rada z jedné staré knihy o výcviku loveckých psů. Podobných je jich tam víc...Kdysi se se psem tak lidi ne...a myslivci už vůbec.

Obávám se, že myslivcům ta necitelnost zůstala. Asi ne všem, ale ti stupidní jsou více vidět.
Znala jsem, jako malá holka, slušné myslivce, co své psy měli rádi.
Co může zůstat ze psa, který se potluče v sudu? Ze slepice asi mastný flek.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.3.2020 19:09

tero napsal(a):

Vytáhnu zas jiný způsob z praxe, nedá mi to se nevyjádřit (ačkoli zde na psech píšu nerad, nejsem nijak pejskař), když tady většina lidí jen shazuje zadavatelku a nepomůže jí. Teď budu zas shozen já.
Když jsme přivezli psa (Max ,LR, takže lovec, z útulku, tehdy 2 roky), vytrhl se sestře z ruky, vletěl do drůbeže a rychle chytil do tlamy 0,8 Kg kačenu. Bleskurychle jsem k němu přiběhl s křikem a kousl ho za krkem do kůže, jakmile pustil on, pustil jsem já. To bylo krizové řešení.
Dále jsem ho po aklimatizaci bral na vodítku mezi drůbež a při náznacích lovu okamžitě okřikl, dělali to i ostatní členové rodiny, hlavně sestra. Časem se dal uhlídat i na volno a chvíli nato si přestal drůbeže všímat a klidně ležel na terasy a slepice mu žraly z mísy, vůbec na ně nereagoval. Nějakou dobu u nás pobyl jiný lovecký pes nalezenec, co vedl našeho opět k lovu (po 4 měsících zdrhl a to byla jeho konečná) a nedal se odnaučit, prostě takový pes nepatří mezi jiné zvířectvo.
Jakmile byl zas jen Max sám, slípky ještě proháněl avšak se dal okřiknout, aby toho nechal, on vlastně nikdy slípku nepotrhal a nezranil (když nepočítám ocasy).
Dnes se dá uhlídat. Pes si slepic nevšímá, jiné drůbeže taky ne a když dostane povel ´´čičiči´´ nebo ´´chyť´´ (jde o tón) tak všechno pohyblivé začne prohánět a na STAČÍ nebo PŘESTAŇ (zas jde o tón) toho nechá.
Dostal se tak daleko, že mi chytil a donesl živou hrdličku v tlamě úplně vcelku nebo že dokáže vyhnat uniklého bažanta z křoví.

12.3.2020 19:31

Ono by totiž daleko lépe než trestání zpětně (což 99,99 % lidí neumí udělat dostatečně včas a tak, aby to pes pochopil) a okřikování (kupodivu psi nemají v mozku automaticky nahranou češtinu) pomohlo toho psa nejdřív něco naučit (třeba ke mně, sedni, vypadni) a potom to od něj žádat.

Výuka musí postupovat od nejlehčího po těžší. Nejdřív v obýváku, a když jsme si jistý, že pes chápe, co se po něm chce, přidáváme na obtížnosti prostředí. Po mnoha krocích se dostaneme i ke slepicím a tam se bude obtížnost přidávat pomaličku. Pes se tím postupně učí ovládat se, i když je v rauši ze zvěře, slepic, kočky, jinýho psa, čehokoliv.
Bez kloudnýho obojku a vodítka / couračky / stopovačky a případně náhubku to půjde blbě.

Agrese vůči psu není na místě.

12.3.2020 21:21
Meelek

XXX.XXX.142.124

Jestli ho to odnaučite tak klobouk dolů. Mě se to nepovedlo u mého dřívějšího psa. Strašně dulezity je z mojí zkušenosti začátek a jestli se to zvrtne, tak je to skoro konečná. Nechala jste ho se slepicemi bez dozoru a on se naučil lovit. Plot a oddělené vybehy. Je špatně, že jste se nevěnovala psovi, když byl štěně. Zavařila jste si.
Výhrůžkami a zákazy se dostanete jen tam, že ten pes se vás bude bát. A je konec přátelství. To nedělejte. Bude Vám to trhat srdce, až ho budete chtít tou bijící rukou pohladit a on se přikrčí nebo ukáže břicho.
A i tak, že mi pes slepice nechyta, nenechám ho u slepic bez dozoru. Jen jsem ho učil od štěněte, že nesmí, chodil mezi slepice se mnou i mezi kuřata. V kapse piškoty a v hlavě klid. Žádný násilí, ani věda.

12.3.2020 21:36
Šarina

XXX.XXX.243.72

Jde o namíchání genů ve vašem psovi. Já mám třeba ovčácké psy s prokázanými pasecími pudy. Občas k nám přelítnou slepice od sousedů. Naši psi je jenom prostě vytlačují pryč. Hrudí. A to jenom, pokud se slépky přiblíží na rozpoznávací vzdálenost. A zachovávají si (psi) chladnou hlavu, i když slepice chytnou nerva a těsně před nimi s kvokáním nalétávají do plotu. I v takové situaci naši psové zachovávají klid a disciplínu. Od toho jsou ty geny.
Pokud má v sobě váš pes třeba... beagla.... no tak ho to nenaučíte a jediné, co vám zbývá, je oddělit psa a slepice.
JInak je to týrání zvířat - obojích.

12.3.2020 23:46
Meelek

XXX.XXX.142.124

tero napsal(a):

A když Vás do sudu zavřu s kusy syrového masa a dáte si 3x sjezdovku v Harrachově, tak z Vás bude vegetarián, možná i vegan. Zkuste to, je to z jedné staré knihy o zdraví.

13.3.2020 11:38
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Mám lovce. Je v něm i něco z ovčáka, protože spíš než zabít, má tendence slepice zahnat do kurníků. Bohužel při jeho razanci velkého psa, to pro slepici většinou dobře nedopadlo. Pokud v zahradě zažene zajíce k plotu, zabije ho. Nevšímání si sousedovic slepic jsem ho naučila po nějakých 8!letech, kdy jednu zase přizabil a následně já jeho. Ne, nejsem na to pyšná, ale byla jsem vzteky bez sebe, tak dostal nějakou větví přes p.del. Teď stačí, abych zasyčela: slepice, nevšímej si jich...a dělá, že je nevidí. Ale jsem si jistá, že kdybych tam nebyla, je po slepici. Dneska ráno vypíchnul zajdu v zahradě. Nahnal ho na plot, zajíc - místo aby letěl na druhou stranu, začal narážet za malinama do plotu. Já 100m od psa, řvala jak pominutá, protože tu vraždu v přímém přenosu bych asi dlouho rozdýchávala(jestli by mne zrovna šlak netrefil) Pes se zastavil 2metry od zajíce a čuměl, co teda dělá, naštěstí zajíc někde pobral poslední zbytky rozumu a utekl správným směrem.

14.3.2020 17:51
tero

XXX.XXX.237.223

Meelek napsal(a):
A když Vás do sudu zavřu s kusy syrového masa a dáte si 3x sjezdovku v Harrachově, tak z Vás bude vegetarián, možná i vegan. Zkuste to, je to z jedné staré knihy o zdraví.

Asi vám ušlo co píšu. Nikomu to neradím, pouze konstatuju, co je v knize...

14.3.2020 19:25
vetřelec

XXX.XXX.241.250

tero: Nesmíte konstatovat co kde je. Nesmíte nikomu oponovat, pokud nezastáváte onen opačný názor.

Máte právo přesně a úplně vyjádřit Váš názor. Smíte dobře poradit, ideálně pak ke spokojenosti tazatele.

Jsme sice na diskusním fóru, ale diskuse se zamítá. Provozujeme zde jednoduchou debatu pro nenáročné.

Opičkakiki

16.3.2020 23:19
Opičkakiki

XXX.XXX.85.24

Nenapsala jsem tam že fena byla odmalička se slepicemi na jednom dvoře úplně v klidu bez bariér. Chodila se mnou ke slepicim a ani jednou se po nich nerozeběhla. Mohla s nimi být bez dozoru a nic jim neudělala. Poprvé chytla slepici zhruba v 1 roce pak nic. Opět s nimi mnohokrát v kontaktu a nic jim neudělala. Rozhodně to není tak,že vidí slepici a hned ji loví. Fakt chci zdůraznit to že s těmi slepicemi je každý den v kontaktu a ohledně procházek bude to znít divně ale na krátké procházky chodí sama. Normálně když nikdo není doma chodí na obchůzky po dědině. Ale nikdy nechodí sama mimo dědinu.když není na dvorku stačí zavolat před domem chvíli počkat a už je u domu.Nikdy se nestalo,že by jí trvalo víc jak dvě minuty dojít domů. A ohledně trestání bylo to vždy při činu nikdy ne x minut po. Vždy při tom.

Přidejte reakci

Přidat smajlík