Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

KS96

20.3.2020 21:33
KS96

XXX.XXX.96.175

Přeji všem pěkný večer,

začala mě "zlobit" naše fenka ( 2 roky). Poslední 3 dny doma spí a když ne, tak sedí, kouká na mě a pokňukává. Je pravda, že je občas pěkná herečka, ale tohle už je až otravné. Náš veterinář ordinuje jen v režimu pohotovosti (vzhledem k situaci týkající se koronaviru), proto se ptám nejprve tady.
Napadla mě nějaká nemoc, jelikož někdy zrychleně dýchá i při ležení(pak to ale přejde) a má takový vlažno - studený vlhký nos, ale žere normálně, vyprazdňuje se, venku je živá, běhá , hraje si, aportuje, atd.
Po dlouhé době dostala hračku, se kterou se chovala doma zvláštně (chodila kolem ní a kňukala), ale má ji jen na ven a normálně ji nosí, kouše do ní apod. (napadla mě totiž falešná březost, ale nepozoruji žádné příznaky). Je teď taky dost utulená, pak jde zase do jiné místnosti ať má klíd. Celkově mi její chování přijde jako u hárání, ale to proběhlo na konci ledna, proto předpokládám, že nemá přijít tak brzo.
Třeba vás něco napadne, hned jak bude možnost nebo pokud se to nedejbože zhorší, půjdu samozřejmě k veterináři.

Děkuji

21.3.2020 18:16
Dasvo

XXX.XXX.250.72

Pokud hárala na konci ledna, má podle všeho falešku. Veterináře bych kvůli tomu nesháněl.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.3.2020 18:19

to je faleška. kňourkání, nenálada, kňučení na hračky i tulení k tomu přesně patří.

23.3.2020 17:34
Magda93

XXX.XXX.21.91

Určitě falešná březost. Podle paní veterinářky snížit dávku krmení, na noc sebrat vodu, sebrat hračky a hodně pohybu ( zabavit jí, aby neměla tolik času na ,,štěňátkování,, :) momentálně máme ten samý problém..

23.3.2020 18:36
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Holky přidávám se s dotazem - může mít faleška i "opačný" průběh? Jakože se fena spíš drží stranou, hračky ji tolik nezajímají? A může být bez nějakých fyzických příznaků, jako jsou nalité cecíky atd?

Fena nedávno dohárala a od té doby mi přijde taková trochu jiná. Dříve na mě byla pořád nalepená, jakmile jsem si lehla večer na gauč, tak se okamžitě přisála, když jsme pak šli do ložnice tak hned hupsla do postele. Se psem si doma hodně hráli, pořád si tahali nějaké hračky a vyzývali se ke hře. No a teď fena polehává spíše u kamen na pelechu, když jdu na gauč, tak kolikrát ani nepřijde, nebo přijde nachvíli a pak zase zmizí. Doma o hračky teď nějak sama nemá zájem, pokud ji vyloženě nevyprovokuji. Když ji s hračkou vyzývá pes, tak si hrát většinou ani nejde. A co mě dostává nejvíc - v ložnici si chodí lehat do pelechu nebo na křeslo, což je u ní hodně divné . Nicméně to jsem možná rozluštila, protože když hárala, tak do postele nesměla a posílala jsem ji právě na křeslo, tak si teď možná není jistá, včera už v posteli spala. A teď mě napadá, že vlastně nesměla ani na gauč, takže to s tím asi může taky souviset.

Ale pořád zůstává divné to, že si doma moc nechce hrát se psem. Je fakt, že když hárala, tak dokud ještě nebyli oddělení, tak jsem je hrát nenechávala, protože pak většinou po hře pes začal projevovat zájem... Pak byli pár dní oddělení, potom navíc dostali ten psincák, takže klidový režim - kdy jsem taky nenechávala hrát... No a zhruba před dvěma týdny jsme najeli na "starý" režim.

Teď nad tím přemýšlím - někdy je opravdu dobrý sem položit nějaký dotaz, předtím mě to vůbec nenapadlo, ale teď jak to píšu, tak si to tak nějak dávám dohromady, že spíš než ta faleška za tím bude stát ten předešlý režim - kdy nemohla na gauč, do postele, hrát si s druhým psem... Myslíte, že to může být tím? Jinak je pořád stejně žravá, venku torpédo jako vždy se zájmem o hračky, tréninky a cvičení -. vše stejné...

24.3.2020 07:43
Dája6

XXX.XXX.96.101

marcelaamax

Dobrý den Marcelko,
moc asi neporadím protože jsem neměla moc fenky, ale není to její dospívaní a nebo už dospělost? Jen tak tuším, že fenečky po háraní se celkově mění, no prostě babské hormony. Pokud se pletu tak promiňte.

Dája

24.3.2020 07:48

Taky bych rekla, ze dospiva.

24.3.2020 07:56

Magda93 napsal(a):
Určitě falešná březost. Podle paní veterinářky snížit dávku krmení, na noc sebrat vodu, sebrat hračky a hodně pohybu ( zabavit jí, aby neměla tolik času na ,,štěňátkování,, :) momentálně máme ten samý problém..

Sebrat vodu? To bych nedělala. Představte si, že máte žízeň a někdo vám nedovolí se napít. Blbá představa, že?

Faleška odezní sama a já nejsem přesvědčená, že je úplně správné, fenu násilím z tohoto stavu vyvést.
Naše kavkazanka na falešky také trpí, ale po pokusech nedat nebo schovat jí její vyhlédnuté "štěně" (gumovou hračku) jsme od toho ustoupili. Trpěla, hledala štěně, byla nešťastná. Pak jednou jsme jí hračku nechali, mamka s ní v době falešky "štěně" kojí (přikládá na břicho, když si fena řekne). A od té doby, kdy mamka "pochopila" , a dělá to tak, je fena mnohem spokojenější. A jako by se prohloubil vztah mezi nimi. Faleška odezní a ze "štěněte" je zase jen hračka...

24.3.2020 08:50
janaa

XXX.XXX.240.107

Marcelo,od hormonů to asi bude. Jedna moje čuba týden po hárání nasadí mód - jsem určitě v očekávání - přestane si hrát, je opatrná na pohyb, někdy je mazlivější,někdy naopak chodí s výrazem důležité matky někam jinam. Jooo,hormony

24.3.2020 08:53
janaa

XXX.XXX.240.107

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Sebrat vodu? To bych nedělala. Představte si, že máte žízeň a někdo vám nedovolí se napít. Blbá představa, že?

Faleška odezní sama a já nejsem přesvědčená, že je úplně správné, fenu násilím z tohoto stavu vyvést.
Naše kavkazanka na falešky také trpí, ale po pokusech nedat nebo schovat jí její vyhlédnuté "štěně" (gumovou hračku) jsme od toho ustoupili. Trpěla, hledala štěně, byla nešťastná. Pak jednou jsme jí hračku nechali, mamka s ní v době falešky "štěně" kojí (přikládá na břicho, když si fena řekne). A od té doby, kdy mamka "pochopila" , a dělá to tak, je fena mnohem spokojenější. A jako by se prohloubil vztah mezi nimi. Faleška odezní a ze "štěněte" je zase jen hračka...

No,to je otázka,zase se tím faleška natahuje. Každopádně brát pití je fakt blbost. Ono stejně toho moc neplatí,jasný jsou nějaký základní věci,co se doporučují,ale do jaké míry jsou funkční je otázka. Třeba to zvýšení pohybu - v prosinci měla falešku jedna moje čuba a to v období,když chodila skoro každý den na hony, zápřah jako kráva, tam fakt už by nebyl prostor na jakékoli zvyšování zátěže. A stejně si falešku pořídila a mlíko z ní stříkalo

24.3.2020 09:00
Magda93

XXX.XXX.21.91

Odebrání vody a nižší krmna dávka je z důvodu snížení tvorby mléka. Až budete řešit problém se zatvrdlym mlickem v cecikach, asi raději zvolíte také tuto cestu.. pouze rada zkušené p.veterinářky, samozřejmě každý ať si dělá, co uzná za vhodné :)

24.3.2020 09:04

Magda93 napsal(a):
Odebrání vody a nižší krmna dávka je z důvodu snížení tvorby mléka. Až budete řešit problém se zatvrdlym mlickem v cecikach, asi raději zvolíte také tuto cestu.. pouze rada zkušené p.veterinářky, samozřejmě každý ať si dělá, co uzná za vhodné :)

otázka je, jestli to omezovani opravdu snizi produkci mleka.
fena je nastavena tak, ze pojede ze "svých zasob" -tj. fena v blahobitne kondici na kratkodobe omezeni krmeni stejne nezareaguje, ma z ceho brat a hubena fena zhubne ještě vic...

24.3.2020 09:26

Magda93 napsal(a):

Odebrání vody je podle mne prasárna. Znovu se ptám - jak by bylo vám, kdybyste se nemohla napít - kdyby vám někdo odpíral pití?

Snížení krmné dávky nevím jestli funguje, ale u první kavkazanky jsme zkoušeli radu krmit v době falešky jen zeleninou. Vařenou kořenovou, nebo takovou, kterou fena pozře. Vyloučení bílkovin ze stravy možná mělo nějaký vliv, ale nijak zásadní na falešku, ale na její váhu ano. Současná kavkazanka by to nežrala, to by byla radši hladem. Je v jídle hodně konzervativní.
Nikomu náš současný způsob řešení falešky nevnucuji, jen nabízím jiný pohled, než všeobecně prosazované v podstatě násilné ukončení falešky. S naším vetem jsme to probírali a ze zdravotního hlediska žádné výhrady proti nemá.

24.3.2020 09:30
Magda93

XXX.XXX.21.91

Člověk napíše, co dostal za radu od odborníka a už je nejhorší:-D
Jak říkám, každý ať si dělá, co uzná za vhodné, na každou fenku asi funguje něco jiného, jen si myslím, že zbytečné podporovani a prodlužování falešné brezosti není úplně ok..

24.3.2020 09:46

Magda93 napsal(a):
Jak říkám, každý ať si dělá, co uzná za vhodné, na každou fenku asi funguje něco jiného, jen si myslím, že zbytečné podporovani a prodlužování falešné brezosti není úplně ok..

Tak jako podobné rady jsem dostávala taky....že jde o to udělat feně maximální diskomfort, omezit zdroje, aby toho "hnízdění" nechala.

Moje ovčanda měla falešky......omezení vody nám přišlo mimo mísu, protože už takhle nepila moc, to bychom jí museli přestat dávat pít úplně....omezení jídla??...defakto snědla večer půl kila syrového masa a přes den sezobla pár kousků frolika.

Já se vždycky snažila a i mi to nejvíc zabíralo, být s ní hodně venku a makat, alespoň v rámci možností.

24.3.2020 09:58
fikovnice

XXX.XXX.135.251

Magda93 napsal(a):

A tak se nečilte...
Jsou tu lidé, kterým věřím (zkušení kynologové), ale na toto fakt stačí zdravý selský rozum, že restrikce vody je v podstatě trápení zvířete!

24.3.2020 10:03
janaa

XXX.XXX.240.107

Ad voda -mám psy na barfu a kromě toho,když přijdou mega ufuněný z procházky nebo v teple během cvičení skoro nepijou,protože vodu berou ze žrádla. Logicky odebírat vodu,když se potřebujou napít kvůli teplotě nebo fyzické aktivitě,je týrání, a jinak třeba v našem případě prakticky není odebrat co. A jinak viz výše, když si bude fena chtít vyrobit falešku a mít mlíko,tak si jí vyrobí,i když bude mít fyzické aktivity nad hlavu. A jsme zase u toho,pokud budu vycházet z doporučení a zvýším fyzickou aktivitu,nemůžu feně odpírat vodu

24.3.2020 10:18
Huskyjanina

XXX.XXX.252.62

Ale Magda nepsala omezení vody po celý čas, ale jen na noc. Balu jí na to napsala, že jak by bylo jí. No mě nijak, protože v noci spim a nepiju. Takže sebrání misky na noc, jako tragedii neberu, pokud dotyčná nekrmí suchejma granulema. Ale zase.....sebrání na noc může znamenat ve 22.00 a pokud žere v 17.00 ......

24.3.2020 10:23

No mě nijak, protože v noci spim a nepiju

njn. ale to pak neomezujete vodu, když stejne nepijete

24.3.2020 10:26

Huskyjanina napsal(a):
Ale Magda nepsala omezení vody po celý čas, ale jen na noc. Balu jí na to napsala, že jak by bylo jí. No mě nijak, protože v noci spim a nepiju. Takže sebrání misky na noc, jako tragedii neberu, pokud dotyčná nekrmí suchejma granulema. Ale zase.....sebrání na noc může znamenat ve 22.00 a pokud žere v 17.00 ......

I když pes/fena relativně vodu nepotřebuje, protože ji krmíte barfem nebo vařenou stravou (tedy ne suchými granulemi), přesto může dostat žízeň. I v noci. Nemusí celou noc spát.. I lidi pijí v noci, když se vzbudí, tak proč ne psi. To už záleží na jedinci.
Prostě sebrat vodu považuji za prasárnu, a nedá se to okecat ničím.

24.3.2020 12:08
lupus4

XXX.XXX.205.61

víra Magdy "ve zkušenou vet" je neochvějná ještě by to měla potvrdit tím, že má vetkou doporučenou kastraci v 6 měs a krmí Royal C. ....a je to "tutovka"

u každé feny probíhá faleška jinak, ale je fakt, že podzimní byly díky tréninku slabší a i kratší než jarní...

Prostě sebrat vodu považuji za prasárnu, a nedá se to okecat ničím.

souhlas

24.3.2020 12:34
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

janaa napsal(a):
Marcelo,od hormonů to asi bude. Jedna moje čuba týden po hárání nasadí mód - jsem určitě v očekávání - přestane si hrát, je opatrná na pohyb, někdy je mazlivější,někdy naopak chodí s výrazem důležité matky někam jinam. Jooo,hormony

Joooo, to by mohlo být ono, díky za zkušenost.

Jinak k ostatním ohledně dospívání - to si nemyslím, že by se takhle razantně změnila během pár dní. Navíc je to plemeno, které je známé tím, jak se na člověka neustále lepí .

Ale jinak teda hlásím, že se to asi vrací do normálu - ráno jsem šla spát po noční - okamžitě co jsem zalehla se oba psi nasáčkovali ke mně pod peřinu a tam spali až než jsem vstala

24.3.2020 12:47
Terven

XXX.XXX.110.191

Magda93 napsal(a):

Sebrat vodu - to snad nemohl říct veterinář. Při falešce, stejně jako při hárání, je žízeň hormonálně podmíněná - ta fena větší potřebu vody opravdu má. Omezování pití je koledování si o zdravotní problém.
Snížit krmení možná, ale třeba moje fena při falešce téměř nežere, takže snížit KD by znamenalo nechat ji úplně o hladu.
Hodně pohybu, zaměstnání, pobyt venku - určitě. Moje fena, je-li dál od domova, na "štěňata" obvykle úplně zapomene a užívá si venčení jako obvykle.
Doma bych jí hračky nebrala, souhlasím s balu. Pokud nebude mít hračky, vezme si cokoliv jiného - předchozí fena žádné hračky neměla, byla nehravá - v době falešky si udělala štěňata z bot, ponožek, čehokoli.
Krom toho, sebrat jí "štěně" a nechat jí hodiny kvílet považuju taky za prasárnu a nevěřím, že to něčemu pomůže.

24.3.2020 12:56
Huskyjanina

XXX.XXX.252.62

No mě nijak, protože v noci spim a nepiju

njn. ale to pak neomezujete vodu, když stejne nepijete

no však, tak žádnej problém

24.3.2020 15:35

marcelaamax napsal(a):
Joooo, to by mohlo být ono, díky za zkušenost.

Jinak k ostatním ohledně dospívání - to si nemyslím, že by se takhle razantně změnila během pár dní. Navíc je to plemeno, které je známé tím, jak se na člověka neustále lepí .

Ale jinak teda hlásím, že se to asi vrací do normálu - ráno jsem šla spát po noční - okamžitě co jsem zalehla se oba psi nasáčkovali ke mně pod peřinu a tam spali až než jsem vstala

Jak je to s tím dospíváním úplně netuším, nepamatuju si, jak a kdy už jsem si u psa řekla hahá a je dospělej, ale u ovčandy třeba ze dne na den a to doslova...najednou začala poslouchat, ale jakože jeden den takovej ten pes, co sice poslechne, ale ne úplně na stopro na něj spoleh není a ještě je schopnej si z vás dělat dobrej den a druhej den naprosto seriózní, poslušná a spolehlivá psí dáma....den přesně nevím, u nás to bylo kolem dvou let.
Ale klidně řeknu, že jsem se opravdu ptala "kdo jsi a co jsi udělala s mojí fenou" a myslím, že jsem i koukala s otevřenou pusou....

Neříkám, že u vás to musí být zrovna tohle, ale že jsem právě změnu chování zažila ze dne na den a nebylo to ani po hárání ani před (teď mám na mysli odstup v řádu měsíců). Jako kdyby si řekla "tak a dneska skončil čas malin nezralých, jsem dospělá, tak se tak začnu chovat".......

24.3.2020 16:39
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Jak je to s tím dospíváním úplně netuším, nepamatuju si, jak a kdy už jsem si u psa řekla hahá a je dospělej, ale u ovčandy třeba ze dne na den a to doslova...najednou začala poslouchat, ale jakože jeden den takovej ten pes, co sice poslechne, ale ne úplně na stopro na něj spoleh není a ještě je schopnej si z vás dělat dobrej den a druhej den naprosto seriózní, poslušná a spolehlivá psí dáma....den přesně nevím, u nás to bylo kolem dvou let.
Ale klidně řeknu, že jsem se opravdu ptala "kdo jsi a co jsi udělala s mojí fenou" a myslím, že jsem i koukala s otevřenou pusou....

Neříkám, že u vás to musí být zrovna tohle, ale že jsem právě změnu chování zažila ze dne na den a nebylo to ani po hárání ani před (teď mám na mysli odstup v řádu měsíců). Jako kdyby si řekla "tak a dneska skončil čas malin nezralých, jsem dospělá, tak se tak začnu chovat".......

jak se vede čubině? moc na vás myslím !!!!!

24.3.2020 18:37

GAELLE napsal(a):
jak se vede čubině? moc na vás myslím !!!!!

Díky za zájem ....čuba začíná být závislá na jídle, řekla bych, že se začíná projevovat absence procházek, prostě se nudí....je uštěkaná, resp. oba pesani, protože se psem taky nikam nechodim....i když mám lenochy, začíná to být znát. Vlastně se divim, jak někdo může mít psa na zahradě s tím, že mu to stačí a nechodit na prochajdy.

Minule mě docela vyděsila, protože přišla, lehla si ke mně na gauč, přitulila se, tak jí hladim, drbu a ona v krátkých intervalech mručí, jako to dělává, když se jí něco nelíbí...třeba když si ke mě lehne a já nezačnu automaticky drbat, tak aby mne upozornila, že jako ať laskavě drbu.....ale teď tu pozornost měla....tak si říkám...a je to tady, to už asi mručí, že jí to bolí a je konec, zejtra jedem.
A říkám "copak je Sárinečko, bolí tě pacinka nebo co bys chtěla?".....na slovo "chtěla" moje "trpící" fena ožila, jukla na mě s takovým tím vyzývavým pohledem a olízla se...no oddechla jsem si, protože to její mručení znamenalo "hele, co kdybys zvedla kotelnu a šla mi dát večeři...už je čas"....takže asi tak

24.3.2020 18:48
lupus4

XXX.XXX.205.61

mno , olíznutí je uklidňující signál směrem k vám ...
já osobně bych ji už se trápit nenechal, ale poznat (snad) to musíte sama

24.3.2020 19:22

lupus4 napsal(a):
mno , olíznutí je uklidňující signál směrem k vám ...
já osobně bych ji už se trápit nenechal, ale poznat (snad) to musíte sama

No za normálních okolností se to řadí mezi konejšivé signály, ale ona si takhle o jídlo...resp. že je čas na jídlo říká běžně, léta......takže tohle opravdu bylo ohledně toho jídla.....

Alle obávám se, že už to nebude dlouho trvat a stejně pojedeme.

24.3.2020 19:25
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No za normálních okolností se to řadí mezi konejšivé signály, ale ona si takhle o jídlo...resp. že je čas na jídlo říká běžně, léta......takže tohle opravdu bylo ohledně toho jídla.....

Achjo, je mi to moc líto, drže se .

24.3.2020 21:43

Terven napsal(a):
Sebrat vodu - to snad nemohl říct veterinář. Při falešce, stejně jako při hárání, je žízeň hormonálně podmíněná - ta fena větší potřebu vody opravdu má. Omezování pití je koledování si o zdravotní problém.
Snížit krmení možná, ale třeba moje fena při falešce téměř nežere, takže snížit KD by znamenalo nechat ji úplně o hladu.
Hodně pohybu, zaměstnání, pobyt venku - určitě. Moje fena, je-li dál od domova, na "štěňata" obvykle úplně zapomene a užívá si venčení jako obvykle.
Doma bych jí hračky nebrala, souhlasím s balu. Pokud nebude mít hračky, vezme si cokoliv jiného - předchozí fena žádné hračky neměla, byla nehravá - v době falešky si udělala štěňata z bot, ponožek, čehokoli.
Krom toho, sebrat jí "štěně" a nechat jí hodiny kvílet považuju taky za prasárnu a nevěřím, že to něčemu pomůže.

Při falešce, stejně jako při hárání, je žízeň hormonálně podmíněná - ta fena větší potřebu vody opravdu má

proc by fena při harani mela mit hormonalne podminemou - vetsi potrebu vody?
když ma falesku a mliko -ok, tam ti asi i to chapu - ale u harani?

24.3.2020 21:46
GAELLE

XXX.XXX.55.67

tak snad to poznáte včas. hlavně ať netrpí. Je mi jí i vás moc líto a není to jen fráze tomu věřte. Držte se

24.3.2020 22:22
Terven

XXX.XXX.110.191

Při falešce, stejně jako při hárání, je žízeň hormonálně podmíněná - ta fena větší potřebu vody opravdu má

proc by fena při harani mela mit hormonalne podminemou - vetsi potrebu vody?
když ma falesku a mliko -ok, tam ti asi i to chapu - ale u harani?

Častější pití a močení se udává jako jeden ze symptomů hárání - zvýšený příjem tekutin, zvýšená frekvence močení - třeba zde
http://www.vetvill.cz/cs/m-28-pohlavni-cyklus-feny-a-jeho-hormonalni-rizeni

24.3.2020 22:28

jako ze fena znackuje, tak vice moci a proto vice pije?
to asi jo.

25.3.2020 06:52

..po každé začnu bulit když vás čtu......já měla pokud se to tak dá říct "výhodu", že mi psa vyrval při kontrole veterinář a řekl, že už je čas, že už víc ne.....vůbec jsem to v tu chvíli nečekala a tak jsem ani psici nestresovala.....držte se obě

Přidejte reakci

Přidat smajlík