Dobrý den,
do budoucna bych si ráda pořídila dalšího psa. Nespěchám na to a ráda si počkám. Mám sportovní i výstavní ambice. S obojím mám zkušenost. (Momentálně vlastním boxera, s kterým jezdím na výstavy a chtěla bych udělat nějaké nižší zkoušky, ale na víc to nevidím)
Chtěla bych psa do vrcholového sportu. Jen si nejsem vůbec jistá plemenem.
Přemýšlela jsem znovu o boxerovi s tím, že bych se zaměřila už na pracovní úspěšnost rodičů a opravdu pečlivě vybírala. Ve výběru mám také dobrmana a napadl mě rotvajler.
Napadá vás ještě nějaké jiné plemeno, které by bylo vhodné pro tento sport na vyšší úrovni?
Moc mě to netáhne k NO nebo BOM, takže ty spíš ne.
Děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vrchovovy sport je pro plemena NO a BOM.
Jde ten sport delat i s jinými plemeny - ale tam uz to není o plemeni, ale o jedinci z toho kterého plemene a o paneckovi, kolik je ochotny do tehle srandy investovat ( a nemyslim tim jen peníze).
Fandim každému, kdo tou zkousi s jinými plemeny ! Ale ta sance, ze to klapne - je mala.
Ella18
napsal(a):
Dobrý den,
do budoucna bych si ráda pořídila dalšího psa. Nespěchám na to a ráda si počkám. Mám sportovní i výstavní ambice. S obojím mám zkušenost. (Momentálně vlastním boxera, s kterým jezdím na výstavy a chtěla bych udělat nějaké nižší zkoušky, ale na víc to nevidím)
Chtěla bych psa do vrcholového sportu. Jen si nejsem vůbec jistá plemenem.
Přemýšlela jsem znovu o boxerovi s tím, že bych se zaměřila už na pracovní úspěšnost rodičů a opravdu pečlivě vybírala. Ve výběru mám také dobrmana a napadl mě rotvajler.
Napadá vás ještě nějaké jiné plemeno, které by bylo vhodné pro tento sport na vyšší úrovni?
Moc mě to netáhne k NO nebo BOM, takže ty spíš ne.
Děkuji
Knírač z pracovní linie - tam máte asi největší šanci najít psa, co bude použitelný do vyššího sportu.

Když velký knírač, tak určitě i boxer. U obou je třeba pečlivě vybrat spojení (to, že je to o jednici platí obecně, i u NO a BOM). U štěněte ale sotva bude poznat, jestli má na to, stát se opravdu vrcholovým sportovcem.
Chci tím říct, že pořizovat si štěně s tím, že budeme cvičit vrcholově, může skončit velkým zklamáním.
napsal(a):
Když velký knírač, tak určitě i boxer. U obou je třeba pečlivě vybrat spojení (to, že je to o jednici platí obecně, i u NO a BOM). U štěněte ale sotva bude poznat, jestli má na to, stát se opravdu vrcholovým sportovcem.
Chci tím říct, že pořizovat si štěně s tím, že budeme cvičit vrcholově, může skončit velkým zklamáním.
Nevyznám se a sportovku sleduju jen z dálky,ale kolik boxerů se momentálně účastní vrcholových soutěží? Ono asi jde o to,jestli se tím vrcholový myslí složit jednou vyšší zkoušku (zkoušky) nebo jezdit na soutěže. A ty sportovní a výstavní ambice asi taky úplně nejdou dohromady.....pokud se opravdu bavíme o tom,aby byl ten pes top
napsal(a):
No nevím - kolik boxerů dokáže stíhat na soutěžích všech plemen?
Tam jsou kniraci někde úplně jinde. I na MS kníračů je slušná konkurence, zatímco Atibox už je spíš přehlídka hrůzy 😱

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tam jsou kniraci někde úplně jinde. I na MS kníračů je slušná konkurence, zatímco Atibox už je spíš přehlídka hrůzy 😱
Zas tak moc to nesleduji, ale přehlídka hrůzy?

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
nonono
ale mam pocit, ze když kamoska startovala s boxerem na MCR všech plemen, bylo to po 24 letech, co byl naposledy boxer na republice...

jestli to není primárně tím, že většina majitelů si tato ne NO a BOM plemena NEpořizuje za účelem intenzivního výcviku a účasti na soutěžích.....?

napsal(a):
Zas tak moc to nesleduji, ale přehlídka hrůzy?
ne , není.
ten kdo uz se dostane na Atibox ( nebo ted mají ještě jednu organizaci -rozdelili se) -ten ma psa nachystaného.
vyberove zavody jsou horsi -ale ještě porad to jde -protože zase to delaji lidi, co vedi co chteji a vybrali si na to psy.
ale zavodit mezi vsemi plemeny --tam se opravdu moc boxeru nedostane.
napsal(a):
jestli to není primárně tím, že většina majitelů si tato ne NO a BOM plemena NEpořizuje za účelem intenzivního výcviku a účasti na soutěžích.....?
Ne, je to tím, že ta plemena jsou už tak zprzněná, že už se na ten vyšší sport nehodí - nemají na to už ani zdraví ani povahu, bohužel
napsal(a):
ne , není.
ten kdo uz se dostane na Atibox ( nebo ted mají ještě jednu organizaci -rozdelili se) -ten ma psa nachystaného.
vyberove zavody jsou horsi -ale ještě porad to jde -protože zase to delaji lidi, co vedi co chteji a vybrali si na to psy.
ale zavodit mezi vsemi plemeny --tam se opravdu moc boxeru nedostane.
No, já právě nedávno 2 psy, co letos na Atibox měli jet viděla, a ani jeden by si na velkým závodě všech plemen neškrtl - kdyby měli limit, tak by to byl úspěch

napsal(a):
a tak ja znam dost lidi, co by radi exota v první rade na sport
jen není uplne kde si vybrat -je to hledani jehly v kupce sena a často i nahoda.

napsal(a):
a tak ja znam dost lidi, co by radi exota v první rade na sport
jen není uplne kde si vybrat -je to hledani jehly v kupce sena a často i nahoda.
aneb jsme u toho, co jsem napsala.......

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
No, já právě nedávno 2 psy, co letos na Atibox měli jet viděla, a ani jeden by si na velkým závodě všech plemen neškrtl - kdyby měli limit, tak by to byl úspěch
problém boxeru mj. je, ze mají tolika zavodu plemene, kde jim tyhle vykony staci, ze málokdo trenuje na vic.
ale par jich je, co neresi, ze je to boxer -a trenuji s nimi - normalne.
a na to se pak da koukat

napsal(a):
aneb jsme u toho, co jsem napsala.......
nechapu.
vis, co je lidi, co by taaaaak radi sportovali a - proste to s tim jedincem - nejde?
ac jim chovatele slibovali stene do sportu?

Já holky nevím, necvičím roky, spíš sportovní kynologii pozoruji z dálky a je mi smutno, kam to dospělo. Vidím to tak - od výcviku pro použitelnost v praxi, po výcvik pro soutěže.
Takhle se změnil ale sport obecně, děcka už nechodí cvičit do "sokola", kde se cvičilo všestranně, jen tak bez ambicí někam postoupit, ale specializovaně na různé sporty, které jsou od mala zaměřené na výkonnost.
Berte to jenom jako povzdech.

"a tak ja znam dost lidi, co by radi exota v první rade na sport
jen není uplne kde si vybrat -je to hledani jehly v kupce sena a často i nahoda."
pokud je kritérium výběru rodičů účast na soutěžích tak ne, u "exotů" není kde vybírat, protože s většinou majitele nesportují a pokud, tak nemají soutěžní ambice, takových bude minimum
a pak je druhá věc - nakolik je dnešní sport kompatibilní s požadovanou povahou tohoči onoho "exot" plemene?
"vis, co je lidi, co by taaaaak radi sportovali a - proste to s tim jedincem - nejde?
ac jim chovatele slibovali stene do sportu?"
myslím, že v rámci "exot"plemene (toho či onoho) to budou malá množství, to za prvé, a za druhé ono "kapku" záleží i na majiteli.....
napsal(a):
problém boxeru mj. je, ze mají tolika zavodu plemene, kde jim tyhle vykony staci, ze málokdo trenuje na vic.
ale par jich je, co neresi, ze je to boxer -a trenuji s nimi - normalne.
a na to se pak da koukat
No, ono už to došlo do takového extrému, že na školení rozhodčích nám kladou na srdce, abysme závody plemen (myšleno mimo NO a BO) posuzovali benevolentněji a s citem, aby ti lidé neztráceli motivaci...
Jako na jedné straně to chapu, protože to už by s nimi necvičil fak už nikdo, ale na druhou stranu je to pak docela studená sprcha pro toho, kdo si taková plemena pořídí s tím, že se s nimi dá vrcholově cvicit🙄

myslím, že v rámci "exot"plemene (toho či onoho) to budou malá množství, to za prvé, a za druhé ono "kapku" záleží i na majiteli.....
i kdyby se majitel pretrhnul -když to nejde, tak to nejde.
zdaleka to ted nepisu jen o vrcholovem sportu, ono s nimi občas nejde slozit ani ta zakladni zkouska -třeba IGP1 na vystavniho sampiona...
a ja se většinou dovidam prave o tech pripadech, kdy by majitel strasne chtěl - ale pes k tomu proste není.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
No, ono už to došlo do takového extrému, že na školení rozhodčích nám kladou na srdce, abysme závody plemen (myšleno mimo NO a BO) posuzovali benevolentněji a s citem, aby ti lidé neztráceli motivaci...
Jako na jedné straně to chapu, protože to už by s nimi necvičil fak už nikdo, ale na druhou stranu je to pak docela studená sprcha pro toho, kdo si taková plemena pořídí s tím, že se s nimi dá vrcholově cvicit🙄
njn.
a proto ja porad lezu mezi všechna plemena a nechci ulevy za exota
Asi jsem se vyjádřila špatně. Samozřejmě chápu, že většinou pes je buď pracovně úspěšný a nebo výstavně, že kdyby byl v obojím, tak by to bylo velké štěstí. Teď mám právě spíš výstavně úspěšného psa než pracovně. Proto hledám psa, s kterým bych mohla vyjet na nějaké vyšší zkoušky, závody..
Boxer je pro mne taková srdcovka, ale už těch pracujících, co mají např.. IGP3 a soutěží v těchto kategoriích a umístí aspoň nějak slušně moc nevidím.
A knírač mne vůbec nenapadl. Děkuju :)
Samozřejmě chápu, že většinou pes je buď pracovně úspěšný a nebo výstavně, že kdyby byl v obojím, tak by to bylo velké štěstí.
Ono jde taky o to, že obojí na plno nepůjde moc stíhat . Vidím to u sebe, že pokud má člověk se psem víc "zájmů" (nebo jak to říct), tak už si potom musí vybírat, čemu dá přednost, co bude to hlavní.

že obojí na plno nepůjde moc stíhat
tak zrovna vystavy a sport se stihat daji docela dobře.
marcelaamax
napsal(a):
Samozřejmě chápu, že většinou pes je buď pracovně úspěšný a nebo výstavně, že kdyby byl v obojím, tak by to bylo velké štěstí.
Ono jde taky o to, že obojí na plno nepůjde moc stíhat . Vidím to u sebe, že pokud má člověk se psem víc "zájmů" (nebo jak to říct), tak už si potom musí vybírat, čemu dá přednost, co bude to hlavní.
Pokud chce člověk cvičit na vyšší úrovni, tak mu moc času na nic jiného nezbyde - IGP jsou 3 disciplíny, a na všech se musí systematicky makat, a na všechny je potřeba mít okolo sebe pomocníky... 😱
napsal(a):
Časově možná, ale třeba knírač bude mit z rukávu olamaný fousy, a i vystavovat psa v pracovní kondici není většinou rozhodčími moc dobře hodnoceno - většinou jsou to vyhozený peníze za výstavu.
Leda vystavovat mimo závodní sezonu.
napsal(a):
No podle toho jak moc vystavovat chci - znám chovatelé co jsou pomalu každý víkend na výstavě, k tomu jezdí třeba i hodně zahraničí, a tam si myslím, že už to pak moc skloubit s vchrolovym sportem nepůjde.
Ale je fakt, že ti chovatelé vystavují většinou víc psů, ne jen jednoho..
Já teda nedělám vrcholove sportovku. Ale stačí mi bull sporty, občas potrénovat poslušnost, obrany, rekreačně koloběžka, nějaké výlety a výstavy hledám podle toho, kdy se najde volný víkend 😀, ale je fakt, že nemám žádné výstavní ambice a nějak mě to vystavování nechytlo 😉.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Časově možná, ale třeba knírač bude mit z rukávu olamaný fousy, a i vystavovat psa v pracovní kondici není většinou rozhodčími moc dobře hodnoceno - většinou jsou to vyhozený peníze za výstavu.
Leda vystavovat mimo závodní sezonu.
Leda vystavovat mimo závodní sezonu
presne !

napsal(a):
Leda vystavovat mimo závodní sezonu
presne !
Nekryje se náhodou výstavní a závodní sezóna?

napsal(a):
Nekryje se náhodou výstavní a závodní sezóna?
zavody nejsou od cca listopadu do brezna, i v lete byva pauza.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ne, proč?
Jak - proč?
Kryje se a z docela velké míry... od listopadu do března zas tak moc výstav není a o prázdninách taky ne... Takže si každý, kdo chce závodit i vystavovat, musí určit priority, protože výstavní a závodní kondice není vždy to samé.
napsal(a):
Jak - proč?
Kryje se a z docela velké míry... od listopadu do března zas tak moc výstav není a o prázdninách taky ne... Takže si každý, kdo chce závodit i vystavovat, musí určit priority, protože výstavní a závodní kondice není vždy to samé.
V zimě je spousta výstav - NV Brno, Duocacib Brno, 3x Nitra, Trenčín atd
Prostě pul roku dělám, a půl roku vystavuju...
napsal(a):
Jak - proč?
Člověk si u všeho musí určit priority
Navic, než je pes nachystaný na závody , tak ma 3 roky, a za tu dobu může mit všechny šampionáty davno vyběhaný.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Člověk si u všeho musí určit priority
Navic, než je pes nachystaný na závody , tak ma 3 roky, a za tu dobu může mit všechny šampionáty davno vyběhaný.
To je fakt.

napsal(a):
Jak - proč?
tak o prioritách je to vždycky.
a vystavovat se da v pracovni tride - tam tolik sportovni kondice nevadi dokonce ani u molossu ( to hned po tom, co se rozhodci prestane divit, ze mají i pracovku)
Vloni moje mlada stihla za pul roku uchovneni na vystavach i celou postupku splnit.
jen na ty zavody to proste nebylo -ale kdyby k tomu byla, stihla by i ty zavody.
napsal(a):
tak o prioritách je to vždycky.
a vystavovat se da v pracovni tride - tam tolik sportovni kondice nevadi dokonce ani u molossu ( to hned po tom, co se rozhodci prestane divit, ze mají i pracovku)
Vloni moje mlada stihla za pul roku uchovneni na vystavach i celou postupku splnit.
jen na ty zavody to proste nebylo -ale kdyby k tomu byla, stihla by i ty zavody.
Mně třeba u dobrmana v pracovce několikrát za to že nebyl vykrmený jak vepř penalizovali (v zahraničí)

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Mně třeba u dobrmana v pracovce několikrát za to že nebyl vykrmený jak vepř penalizovali (v zahraničí)
a taky se divili, ze mají pracovku?
dobře, dobre - uznavam, ze me vystavy nebavi. chodim jen na ty nejnutnejsi.
Ella18
napsal(a):
Asi jsem se vyjádřila špatně. Samozřejmě chápu, že většinou pes je buď pracovně úspěšný a nebo výstavně, že kdyby byl v obojím, tak by to bylo velké štěstí. Teď mám právě spíš výstavně úspěšného psa než pracovně. Proto hledám psa, s kterým bych mohla vyjet na nějaké vyšší zkoušky, závody..
Boxer je pro mne taková srdcovka, ale už těch pracujících, co mají např.. IGP3 a soutěží v těchto kategoriích a umístí aspoň nějak slušně moc nevidím.
A knírač mne vůbec nenapadl. Děkuju :)
ono i těch kníraču moc není a ty co jsem v poslední době viděla i při bonitaci tak děs a hruza ...