Uživatel s deaktivovaným účtem

A proč vlastně chcete psa?
1. protože ho mají sousedé?
2. protože je to poslední "věc" co nemáte?
3. protože je módní mít psa?
4. co chcete se psem dělat?
5. jak si představujete život se psem?
6. co mu nabízíte?

Borderku bych vyloučila.
Po odpovědi na výše zmíněné otázky, zejména ta bez čísla a 4-6, se určitě bude dát navrhnout řada lépe vyhovujících plemen :)

borderku nee. Chodský pes, některý z kníračů, šiperka i když je malá a klidně bych se podívala po nabídkách kříženců. Sama teď mám kříženku berňáka a kdyby tu měla dva kluky v tomhle věku, zblázní se radostí.
Pokud bude pes i v domě koukněte třeba na bostonského teriéra, ti se moc líbí synovi.
Pokud chcete i hlídače, ne obranáře malá plemena většinou hlídají perfektně.
Děkuji za názory. Psa chceme proto, že jsem vždy vyrůstala se psem. Teď skrze děti jsem měla jako by pauzu...Ale my se budeme stěhovat za babičkou na vesnici, kde je velká zahrada. Je veliká a při tom tak prázdná. Věřím, že i pro děti to bude obohacení. Nemůžu si pomoc, ale ten bostonský teriér se mi moc nelíbí. Já tady ty plemena s krátkým čumáčkem a chroktáním prostě nemusím....S pejskem to máte jak u partnera. Musí vás nějak "oslovit"...

Arka14
napsal(a):
Děkuji za názory. Psa chceme proto, že jsem vždy vyrůstala se psem. Teď skrze děti jsem měla jako by pauzu...Ale my se budeme stěhovat za babičkou na vesnici, kde je velká zahrada. Je veliká a při tom tak prázdná. Věřím, že i pro děti to bude obohacení. Nemůžu si pomoc, ale ten bostonský teriér se mi moc nelíbí. Já tady ty plemena s krátkým čumáčkem a chroktáním prostě nemusím....S pejskem to máte jak u partnera. Musí vás nějak "oslovit"...
Zdůrazňujete velkou prázdnou zahradu. Ale vůbec neodpovídáte na otázku PROČ chcete psa. Prázdná zahrada se dá zabydlet ovcemi, kozami, slepicemi, ba i prasátkem, třeba vietnamským, atd., a žádné z těchto zvířat nepotřebuje péči a pozornost jako pes. Nebo se na ní dají pěstovat jedlé plodiny. A asi to bude letos velmi aktuální, protože ceny potravin půjdou nahoru.
Měla byste napsat, co psu nabízíte krom velké prázdné zahrady. Protože jen tam, bez vaší každodenní pozornosti, bez činnosti, šťastný nebude.
Arka14
napsal(a):
Kiko,když prodávám štěňata,vždycky je první moje otázka - a co můžete pejskovi nabídnout? Takže,co mu můžete nabídnout vy? Jakou aktivitu,jakou zábavu? Jaký denní režim? Bude doma nebo venku? Atd atd atd
Na zahradě samozřejmě pěstujeme spoustu rostlin a uvažujeme i o dalších hospodářských zvířatech. Ale pejskovi bysme chtěli nabídnout kamarádstvtí,zábavu, lásku, prostě domov... Také procházky a hlavně 2 děti, které mají potřebu se o někoho starat. Máme už nějaká drobná zvířátka doma a vím, že to děti zvládnou. Na zahradě pokud počasí dovolí, trávíme spoustu času. Ale převážně dětem tam stále chybí ten skotačivý společník. Ten za kterým se schoulí, když je ouzko. Ten, který poléčí dušičku. Vím, že i já když byla malá, tak pro mě nebyl nikdo lepší na pofoukání dušičky, než PES! Psa si přejeme i my s manželem už dost dlouho. Ale věděli jsme, že nemáme dostatek času. Čekali jsme až děti povyrostou. Teď cítíme, že je ten správný čas. Nehledě, že babička ovdověla a když se stane, že doma nejsme, je jí velmi smutno.

Já také pejsky se zkráceným čumáčkem moc nemusím, na druhou stranu, zrovna bostonci bývají s dětmi velcí kamarádi. Na vašem místě, bych vybírala z plemen klidnějších a snadno cvičitelných, pokud nebudete borderce intenzivně věnovat hodně času a tím myslím zaměstnat nejen tělo, ale hlavně mozek, budou obě strany nešťastné. To co nabízíte odpovídá skutečně nějakému klidnějšímu typu psa. Například střední pudl, splňuje všechno - dokáže se přizpůsobit jak dětem, tak babičce, bez problémů zvládne dlouhou tůru, hodiny řádění s dětmi a nadšeně bude s babičkou sledovat seriály nebo zahradničit. Perfektně hlídá, snadno se cvičí, je velice inteligentní, pokud zvažujete třeba agility, právě pudli často bývají v těchto soutěžích úspěšní. Velká výhoda je i jeho nelínající srst, z pudla máte doma nesrovnatelně méně nepořádku než z jiných psů. Jako bonus, je to plemeno velmi zdravé a dlouhověké.

Taky mě napadl pudl, klidně i královskej. Choďák je taky fajn.
Co říkáte ostatní na klasickou nebo krátkosrstou kolii, je to dobrý pro rodinu a s takhle malýma dětma?

Kdyby nechtěli střední plemeno, tak by mě jako první napadl do těchto podmínek leonberger, miluje rodinu, pohlídá, není potřeba s ním dělat nějaké specifické sporty, úplně stačí normální procházky do přírody.....
Jinak jsem myslela taky na choďáka a na německýho ovčouna, ale u toho samozřejmě s důrazem na zdraví....ono pokud budou mít děti o psa zájem a budou správně vedeny, samozřejmě pod dozorem rodičů, tak i takový rodinný pes, který nechodí nutně na cvičák, bude zaměstnaný až až. Napadl mě i švýcar.
Dokonce mě napadá i bearded kolie, ale tam už je to samozřejmě náročnější co se péče o srsti týče.
napsal(a):
Taky mě napadl pudl, klidně i královskej. Choďák je taky fajn.
Co říkáte ostatní na klasickou nebo krátkosrstou kolii, je to dobrý pro rodinu a s takhle malýma dětma?
Pudl na ven? Teda alespoň na mě to působí tak, jakože pes má být venku, na té velké zahradě...
A k zadavatelce - co se mrknout po útulcích? Třeba by vám tam nějaký voříšek padnul do oka... https://www.facebook.com/stene.v.nouzi/
rapotacka11
napsal(a):
Máme velkou zahradu.
Ale pejskovi bysme chtěli nabídnout kamarádstvtí,zábavu, lásku, prostě domov...
Také procházky a hlavně 2 děti, které mají potřebu se o někoho starat.
Malý detail.
Celoročně venku?
Jo, přesně tak jsem to pochopila taky.
Na zahradě pokud počasí dovolí, trávíme spoustu času. Ale převážně dětem tam stále chybí ten skotačivý společník.
Pokud počasí dovolí a co v zimě, v děšti, za větru - prostě když to počasí nebude ideální, pes bude celé dny na zahradě sám?
Arka14
napsal(a):
lupus4 bělucha je co za plemeno? O chodském psovi jsem už také přemýšlela...

Ale tak já třeba nevěděla před pořízením psa nic. Ještěže jsem se snadno dočetla úskalí bígla, páč to bylo jediný plemeno, co mě napadalo. Tak jsem šla do útulku a vybrala jsem si něco, co bych si nikdy nedoporučila, a taky to rozhodně nebylo ideální
Tak ať si nechají doporučit, s těmi zde zmíněnými asi chybu ve výběru plemene neudělají. Pak už zbývá jen zvládnout výběr chovatelský stanice, výběr štěněte z vrhu, výběr pohlaví, výběr celé řady drobných detailů a nakonec ještě výchovu psa
saola trol vážně nejsem. Po dlouhé době zvažuji psa. A než abych udělalal chybný krok jako jiní mnozí přede mnou ( přeplněné útulky, trápící se psi i majítelé), rozhodla jsem se, se zkušenějšími poradit. Nechápu, proč mě za to odsuzujete? Proto jsou zřejmě i tady ty stránky?! Děkuji všem ostatním za rady a doporučení. Kritizovat a odsuzovat saola umi každý!
Aby pes k něčemu byl, bude potřebovat Váš čas.
Jinak by mohl být všem na obtíž.
Vybírejte.
Pochlubte se, co Vás oslovilo.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_plemen_ps%C5%AF

Já si myslím, že děláte dobře, že se ptáte. I když stejně, jak má člověk ve hře děti, bývá pak výběr impulzivní. Já bych si klidně štěně pořídila teď. Přijdete na jiné myšlenky, na takovou tu první výchovu je teď spousta času, je optimální roční období. Já na nějaké dlouhé vybírání chovných stanic moc nevěřím. Známé mezi chovateli zjevně nemáte a i ze zdejších diskusí je zjevné že přez sebepečlivější výběr chovky, když máte smůlu nemusí to být ideální. Sedněte si s mužem, dejte dětem vybrat ze 2-3 dospělými předvybraných plemen a hurá pro štěně. Na vašem místě bych si buď koupila štěně s pp nebo voříška, takoví ti pejsci bez pp, jsou stejně jen předražení voříšci.

Já nechápu, že někdo neví jakého chce psa. Přece se jeden den neprobudím, a neřeknu si - chci psa! Nevím jakého, ale chci ho!
Ať mi na ifauně poradí, jakého chci!
Domnívám se, že rozhodnutí pořídit si psa musí být výsledkem zralé úvahy, a promyšlení, co chci se psem dělat, podnikat, proč ho chci.
Na lov? Na sportovní výcvik? Na dogtrek? Na agility? Na záchranařinu? Na coursing? Do zápřahu? Na výstavy (jsem milovník výstav)? Na válení na gauči, protože se nerad hýbu?
Líbí se mi psi malí? Velcí? Střední? Líbí se mi lymfatická plemena nebo spíše lehčí sportovní?
Líbí se mi povahou klidní nebo akční nervní psi, co neposedí? Líbí se mi tvrdší povaha nebo spíš cíťa?
Chci psa s nutností úpravy srsti střihem nebo trimováním? Chci psa, kterého stačí vyčesávat?
V průběhu ujasňování těchto otázek se mrknu do atlasu plemen psů, a třeba ne do jednoho, mrknu se na internet na plemena, která mne zaujala, zajedu alespoň na nejbližší výstavu, abych viděla daná plemena naživo,...
Z těch cca 400 uznaných plemen psů tak udělám výběr a po těch plemenech pak půjdu podrobněji, zeptám se na ně na ifauně, atd. A až mám maximum informací, teprve se finálně rozhodnu.

Ještě je jeden úhel pohledu při pořízení psa. Mám podmínky pro psa, nemám žádné specifické požadavky, mám samaritánskou povahu a jsem rozhodnutá pomoct psovi z útulku. Navštívím útulek a vezmu si psa, co mi padne do oka. Nebo mě osloví pes na fb nebo webu nějakého útulku. Nemám dopředu ambice na jakoukoliv činnost se psem, uvidím co bude vhodné pro vybraného psa. Ale i tak, domnívám se, hrají roli preference velikosti, chlupatosti, a dalších kritérií. Třeba podvědomě.

Pokud zvažujete pořízení dalších zvířat, nepořizujte si psy se silným loveckým pudem. S takovými psy, nebudou kluci moct sami chodit ven, ty nemůžou zvládnout tak, aby to bylo bezpečné jak pro ně, tak pro okolí a babička taky ne.

Arka14
napsal(a):
rapotacka11 stále přemýšlím....Krom bordel kolie (spíše přání dětí), koketujeme s manželem už delší dobu nad výmarským ohařem či rhodéským ridbackem.
Vy to vnímáte opravdu hodně jinak. Kulantně řečeno.
Určitě jste si o bordeře, výmarovi i ridgebackovi zjistili maximum informací, že? To je vtip, samozřejmě. Vím, že ne.Tak to napravte. Informace máte na pár kliknutí...
Kika
Saola má pravdu.
Poslala jsem Vám seznam.
To proto, abyste pročetla povahu a potřeby toho plemene!
Nebuďte trapně povrchní, nekoukejte co
zrovna frčí.
Borderka se může až zbláznit bez ovcí (některá)
Je zkrátka jiná, ostatní psi ji nerozumí.
Ona by je snad i pásla. Nemusí se vždy povést
bambula. Co s ní Vy! hodláte podnikat, jak jí
zaměstnáte hlavu?
Výmar? Nač potřebujete loveckého psa?
Může zdrhat a lovit. Ridžbek to samé.
Lovecký pud!
Tušíte co to znamená? (velké starosti)
To si najděte ve wikipedii.
(šiperka, tibetský teriér, skyteriér?
hledejte ve společenských nebo ovčáckých plemenech)
Arka14
napsal(a):
saola díky za podporu! Jde vidět, že jsem tady na správném místě
Založila jste diskuzi. To je holt riziko, že vás každý nepoplácá po ramenou, jak to máte briliantně naplánované.
Pokud vás rozhodí v podstatě anonymní protinázor, co si počnete, až přijdou skutečné problémy v soužití vaší rodiny a sousedů s vámi preferovanými plemeny?
A ony přijdou, protože to opravdu nejsou plemena psů pro člověka, jehož jedinou kvalifikací pro pořízení psa je fakt velká zahrada.

Arka14
napsal(a):
rapotacka11 stále přemýšlím....Krom bordel kolie (spíše přání dětí), koketujeme s manželem už delší dobu nad výmarským ohařem či rhodéským ridbackem.
Tato diskuze právě přišla o poslední kousek serióznosti
Zkuste rovnou všechny tři najednou, budou si spolu hezky hrát

Ještě mi tam chybí belgický ovčák :D

napsal(a):
Tato diskuze právě přišla o poslední kousek serióznosti
Zkuste rovnou všechny tři najednou, budou si spolu hezky hrát
No dvě věci - jsou vaše děti štěňátkoodolné? Protože štěňátka poměrně dlouhou dobu si roztomile nehrajou s dětma, ale koušou do krve a trhaj a jdou do toho naplno a je dost dětí, který to neustojej.
Za druhé - chcete-li si pořídit další zvířátka, předpokládám slepice a spol., zapomeňte na jakékoliv lovecké a teriérské plemeno, jinak jen buď pořizujete oběd psovi a nebo strávíte příštích 10 let budováním protipsího opevnění kolem jiných zvířátek.
Tož tak, borderka je blbá volba, i když pravda dnes už se dá sehnat i borderčí domácí lenochod, ale to chce nějaký znalosti chovu, ale třeba choďák je určitě lepší volba.
Arka14
napsal(a):
Už vidim, jak se děti a babička starají o 40 kilové odbržděné nevybité hovado - takový pes potřebuje práci a důslednou výchovu, jinak zdevastuje zahradu, naučí se zdrhat, a pobije všechna zvířátka i psy široko daleko.
Pořídit takoveho psa na hraní dětem je čiré šílenství...

bobina65
napsal(a):
Border kolie je náhodou dobrá volba, ohař asi ne.
border kolie není dobrá volba.
je to labilní velice aktivní, nezničitelně aktivní zvíře.
které kdy nemá správný přístup a hromadu práce, končí jako magor - doslova se zblázní a pak na zahradě něco stereotypně dělá, třeba pase stíny nebo se točí dokola, a nebo pase a štípe ty děti, nebo prostě vyvádí různé věci, které se pro psa, co má být na zahradě k dispozici dětem úplně nehodí.
když už jsme u toho, existuje vůbec pes vhodný k tomu, aby byl na zahradě k dispozici dětem?
No jasně, těch je....
než s ním obejdou tu velkou zahradu, budou děti vyvenčený...

A tak zase, mě pořídili prvního psa, když mi bylo 7let. Nádhernou malou bílou pudličku, dožila se 17let. Samozřejmě že byla celé rodiny i když tvz moje a rozhodně jsem ji neměla jako panenku. Na konci druhé třídy jsem díky ní uměla nazpaměť pomalu každé číslo časopisu pes + atlas psů co sem dostala k vánocům a dodneška si pamatuju, jakým předmětem obdivné závisti moje Betinka byla.
Jenže to chce přiměřenost a zdravý rozum ze strany rodičů. Ne říct, chci psa apriory kvůli dětem, babičce, dalším zvířatům, střední velikosti, aby se z toho pak vyklubal sice vzhledově krásný, ale do podobných podmínek zcela nevhodý velký pracovní pes s loveckým pudem.
napsal(a):
A tak zase, mě pořídili prvního psa, když mi bylo 7let. Nádhernou malou bílou pudličku, dožila se 17let. Samozřejmě že byla celé rodiny i když tvz moje a rozhodně jsem ji neměla jako panenku. Na konci druhé třídy jsem díky ní uměla nazpaměť pomalu každé číslo časopisu pes + atlas psů co sem dostala k vánocům a dodneška si pamatuju, jakým předmětem obdivné závisti moje Betinka byla.
Jenže to chce přiměřenost a zdravý rozum ze strany rodičů. Ne říct, chci psa apriory kvůli dětem, babičce, dalším zvířatům, střední velikosti, aby se z toho pak vyklubal sice vzhledově krásný, ale do podobných podmínek zcela nevhodý velký pracovní pes s loveckým pudem.
No, mě pořídili prvního psa v 11ti letech (předtím jsme ale taky vždycky psy na zahradě měli).... No a vybrali jsme zlatého retrívra - protože přece všude tak doporučovaný jako výborný společník k dětem, skvěle se učící, chápající.... Jenže jsme vzali psa bez PP, jako štěně jako retrívr alespoň vypadal , později už moc ne a byl to spíše howavart... Měl lovecký pud, venku jsem za ním vlála, byl dost ostrý hlídač, byl spíše "nezávislý", na nějaké mazlení si vůbec nepotrpěl, radši si lehnul někde pár metrů ode mě a tak byl spokojený.... No ten pes nás naučil všechny hoodně. Díky cvičáku jsem to zvládla a nakonec z něho byl celkem normální pes. Ale myslím si, že zrovna takový pes by v mnoha případech skončil celoživotně na zahradě nebo v kotci, pokud by byl pořízen pro děti, kteří by to nezvládli.
K zadavatelce - ridgebacka a výmaráka bych opravdu vyřadila hned - to je takový ten výběr dle vzhledu. Myslím, že dobrá volba by byl ten chodský pes, případně pudl - pokud teda může být doma, knírač - ale tahle všechna plemena už vám tu byla doporučena . Možná ještě lepší vyloženě plemena společenská.
Jinak neberte si to špatně, ale souhlasím s Balu - taky si nedokážu představit, že bych prostě nevěděla, jaké plemeno si pořídit, mám jich v záloze víc, pro všechny případy . Prostě mám "srdcovky".... Ale dobře, chápu, že ne každý to tak má - potom bych opravdu pomohla psovi z útulku. Bojíte se toho,že tam je nejistá povaha - ale ono v dnešní době je už spousta útulků, kde se psům opravdu intenzivně věnují a jsou schopni vám o psovi říct všechno. Navíc nemají důvod něco zatajovat, protože jim jde především o dobro psa.

dnes, mimo jediného pejska máme už jen samé křížence a jedem jak druhý jsou bezvadní.
Arka14
napsal(a):
Děkuji všem za komentáře, typy a názory. Nakonec přeci jen se zkusíme podívat po útulcích u nás na Moravě. A třeba budeme mít s pejskem na sebe štěstí.
Kdyby jste měli i typy na stránky útulků, určitě uvítám. Přeji všem hekou neděli.
tip mám ale jste z Moravy a já z Polabí. dobře se tam o psy starají a věnují se jim. z nabídky jdou rychle k lidem. Tak ať máte šťastnou ruku, třeba vás nějaký osloví i po netu ale osobní návštěva je vždy nejlepší. Pomůžete zachránit nešťastnou psí duši a ti psi jsou pak opravdu "vděční"
https://www.pesweb.cz/cz/psi-k-adopci?list_type=&vek=2m-6m&barva1=&barva2=&plemeno=&fci=&link-utulek=
zkuste mrknout třeba tady

No tak co si budeme povídat, voříšci obecně jsou takoví většinou univerzální, šikovní a jsou i ve středních velikostech.....

tak až vyberete, dejte sem fotku, ať se potěšíme.

https://utulek.smo-orlova.cz/
Odtud jsme vzali našeho Maxe před asi 3 lety.
Super přístup a žádné vynucování zbytečné kastrace psa, jak bývá někdy zvykem.
Kdyby šlo o psa z útulku, tak z Orlové.
Andrýsek3
napsal(a):
Krásně vidět, jak jste místo rady, slušného člověka zase jen odradili od toho, aby si vybral správné plemeno. Každý, kdo se sem podívá se na nějakou radu vykašle a pořídí si klidně toho ohaře. Protože ptát se tady je opravdu za trest. Tleskám dámy.
Jediná spravedlivá....ale tu správnou radu od vás tu nikde nevidím...
Andrýsek3
napsal(a):
Krásně vidět, jak jste místo rady, slušného člověka zase jen odradili od toho, aby si vybral správné plemeno. Každý, kdo se sem podívá se na nějakou radu vykašle a pořídí si klidně toho ohaře. Protože ptát se tady je opravdu za trest. Tleskám dámy.
Nepročítala jsem to teda úplně celé, nevím jestli je to myšlené i na mě. Já jsem se jen zeptala, zda pes bude čistě jen venku a jestli tam bude v zimě celé dny sám - tedy takto jsem to pochopila, ale špatně - což je super, protože pes bude mít přístup i domů.... Jinak ale nějaké typy na plemena zadavatelka snad taky dostala... To, že jí vybraná plemena mají silný lovecký pud a nejsou úplně jednoduchá ji tuším taky někdo napsal..Takže nevím, proč by si na základě tohodle měl někdo rovnou pořídit ohaře...
A ještě zpátky k zadavatelce - co třeba šeltie? (Omlouvám se, pokud už někdo zmiňoval), ale teď mě úplně naskočila ve spojení s tím, že děti chtějí borderku - že je to vlastně taky jakoby kolie, takže by se dětem mohla líbit... Ale snad poradí někdo další, jak jsou na tom povahově - znám jednu ze cvičáku - právě tam s ní chodila mladá holčina a byli výborně sehrané, jen teda to byla taková cíťa, což oni asi jsou a asi by byla radši pořád s vámi - doma, což nevím zda je nebo není problém...
Andrýsek3
napsal(a):
Pravdou je, že pořádnou radu na plemeno, mi dalo jen pár jedinců
marcelaamax
napsal(a):
Nepročítala jsem to teda úplně celé, nevím jestli je to myšlené i na mě. Já jsem se jen zeptala, zda pes bude čistě jen venku a jestli tam bude v zimě celé dny sám - tedy takto jsem to pochopila, ale špatně - což je super, protože pes bude mít přístup i domů.... Jinak ale nějaké typy na plemena zadavatelka snad taky dostala... To, že jí vybraná plemena mají silný lovecký pud a nejsou úplně jednoduchá ji tuším taky někdo napsal..Takže nevím, proč by si na základě tohodle měl někdo rovnou pořídit ohaře...
A ještě zpátky k zadavatelce - co třeba šeltie? (Omlouvám se, pokud už někdo zmiňoval), ale teď mě úplně naskočila ve spojení s tím, že děti chtějí borderku - že je to vlastně taky jakoby kolie, takže by se dětem mohla líbit... Ale snad poradí někdo další, jak jsou na tom povahově - znám jednu ze cvičáku - právě tam s ní chodila mladá holčina a byli výborně sehrané, jen teda to byla taková cíťa, což oni asi jsou a asi by byla radši pořád s vámi - doma, což nevím zda je nebo není problém...
Jeee vypadá sympaticky . Určitě si o ni něco nastudujeme.
Arka14
napsal(a):
Pravdou je, že pořádnou radu na plemeno, mi dalo jen pár jedinců
Možná proto, že se ostatní shodovali s těmi plemeny a nechtěli je jen psát pořád dokola? Já myslím, že nějaké typy jste dostala, tak si můžete zatím prostudovat ty, případně když se vám bude líbit jiné plemeno, tak si o něm zkusit sama zjistit co nejvíc - tím si můžete sama rovnou určitá plemena vyřadit. A pak vám zůstane pár plemen, mezi kterými se můžete rozhodovat. To je potom nejlepší objíždět nějaké výstavy, závody, případně jet nezávazně k chovatelům a udělat si obrázek z toho, vidět ty psy na živo.... Ale to teď momentálně jaksi nejde...
Takže buď takhle, a nebo ten útulek
Nikdo neříká, že se nemůžete zeptat tady. Chválím za to, že o tom přemýšlíte a nepořídíte si bezhlavě první plemeno, které se vám líbí. Ale zkuste se do toho výběru trochu víc zapojit a zkusit si alespoň nějaké základy vyčíst samy...
Arka14
napsal(a):
Jeee vypadá sympaticky . Určitě si o ni něco nastudujeme.
Šeltii když tak jen s PP a po opravdu zdravotně perfektních rodičích...
U bezpapíráků je hodně velká šance v honbě za "atraktivními barvami" na double merle a s tím spojené velké až fatální zdravotní problémy....
O čem mluvím viz např. https://www.pnas.org/content/103/5/1376
tak postudujte a uvidíte

Já nevím, pořád tady dokola omíláme, že pes by se měl pořizovat do vhodných podmínek.
Což zadavatelka evidentně má....rodina, velká zahrada, nemá problém vzít psa domů.
Pokud si vybere útulkáče tak super, jedna psí dušička bude mít domov, když ne, tak by asi chtělo popsat, co by si představovali za povahu a i to je nutno zkraje brát s rezervou, ono i klidný, trpělivý a rozvážný velký medvěd býval štěnětem a nevycválaným puberťákem a ta povaha se formovala postupně. Stejně tak třeba námi doporučovaný choďák se musí vychovat, něco naučit.
Ono sice v zadání je, že by pes mohl být trochu hlídač, ale o celkovém temperamentu tam není zmíňka, stejně tak o nějakém běžném denním režimu rodiny.
Za mě teda k tomu zadavatelka přistupuje více než zodpovědně a ode mne má teda palec nahoru. To že tak nějak tápe v plemenech??? No a co...to není překážka.

No, nějaká plemena tu jako rada padla. Ale pořád je, aspoň pro mě, málo informací na to, abych mohla s čistým svědomím poradit plemeno. To o útulku jsem psala jen jako doplnění k mému příspěvku, netušila jsem, že o psu z útulku bude zadavatelka uvažovat. Já bych třeba byla u odrostlého útulkáče dost opatrná kvůli dětem.
Fůra lidí si pořídí plemeno, které se jim zalíbí, aniž by si o něm něco přečetla. Záměrem mých příspěvků bylo, aby zadavatelka začala o psu, o plemeni, přemýšlet, aby si o vybraných plemenech zjistila a přečetla co možná nejvíc. Je fajn, že se tu ptá, ale my ji neznáme, ani její děti a partnera. Výběr plemen, co se jí líbí, který dodatečně uvedla, je do rodiny bez uvažovaného pracovního využití naprosto mimo mísu. Sama se nad tím možná ani nezamyslela, nevím.

"Za mě teda k tomu zadavatelka přistupuje více než zodpovědně a ode mne má teda palec nahoru."
nedá mi to - v čem je ta zodpovědnost? za co palec nahoru?

napsal(a):
No, nějaká plemena tu jako rada padla. Ale pořád je, aspoň pro mě, málo informací na to, abych mohla s čistým svědomím poradit plemeno. To o útulku jsem psala jen jako doplnění k mému příspěvku, netušila jsem, že o psu z útulku bude zadavatelka uvažovat. Já bych třeba byla u odrostlého útulkáče dost opatrná kvůli dětem.
Fůra lidí si pořídí plemeno, které se jim zalíbí, aniž by si o něm něco přečetla. Záměrem mých příspěvků bylo, aby zadavatelka začala o psu, o plemeni, přemýšlet, aby si o vybraných plemenech zjistila a přečetla co možná nejvíc. Je fajn, že se tu ptá, ale my ji neznáme, ani její děti a partnera. Výběr plemen, co se jí líbí, který dodatečně uvedla, je do rodiny bez uvažovaného pracovního využití naprosto mimo mísu. Sama se nad tím možná ani nezamyslela, nevím.
Já se přiznám, že útulkáče nemáme, protože manžel se defakto psů bojí a nevěděl by, co od takového psa čekat, viděla jsem to, když jsem měla na dočasce setra....prostě to nešlo a u dětí tak tam nevím.....
A útulkáče k dětem??...no to je kus od kusu...známí si taky vzali z útulku pejsa, takovej ten klasickej pes vořechoidní a to je tak sluníčková, vítací a neustále dobře naladěná povaha, co je navíc s dětí nadšený, že u toho bych se nebála..........tam síš jde opravdu o pečlivý výběr, domluvit si nějaký prochajdy a tak.

Mě by spíš zajímala statistika, kolik lidí, co zvažuje pořízení psa, si ve volbě plemene fakt nechá poradit. Moje osobní statistika je: 0 ze čtyř
A i rada poohlídnout se po útulkáčích může dopadnout tak, že lidi "naletí" šíleným zachraňovatelkám a skončí se psem, kterej by v jejich podmínkách neměl co dělat (a pak s tím dalších iks let válčí, a i když to chtěli vrátit zpět do toho rádoby-útulku, zachraňovatelky už si psa zpět nevzaly...). Protože i u toho útulku by se měli začátečníci poradit s někým, kdo už psy trochu zná a odhadne, co je ten který (pes i útulek) zač.

v útulcích jsou také štěňata.
Zadavatelko, přijde mi, že jste se docela upnula na to, mít pro děti psa u kterého se můžou schoulit když je úzko, a "poléčí dušičku" - aspoň myslím že jste to tak nějak formulovala. Ale to, že vy jste takového psa v dětstství měla, vůbec neznamená že i pes kterého si pořídíte takhle musí automaticky fugovat - ten pes o to vůbec nemusí stát!
Podle toho co píšete nebudete mít pro psa žádnou práci, ale chcete aby byl pro vás takové trochu "třetí dítě", pro vaše děti parťák na lumpačení a trochu i další sourozenec, a pro babičku milý společník.
Proto bych hodně moc doporučovala psa společenského plemene. Pokud nebudete celé dny pryč z domova.
Pokud nebýváte z domu pryč víc než jen pár hodin, tak za mně osobně jako konkrétní tip pudl, pro vaši rodinu ideálně střeďák.
To je ovšem čistě bytový pes, mínus je že vyžaduje údržbu srsti - česat a stříhat, ale při správné péči doma téměř nelíná a není cítit.
Vy jste ovšem nezmiňovala, kolik času budete trávit doma se psem - pokud budete často z domu pryč, pak by se takový pes, který potřebuje lidskou společnost, naopak trápil, a to asi nechcete.
Jak jste na tom s časem?
já asi neporadím. Jen mohu napsat, co je moje - naše srdeční plemeno, labradorský retrívr. Máme teď druhého, první nám umřel předloni... Ale každému se líbí, vyhovuje něco jiného. LR je aktivní pes, vhodný do rodiny, k dětem. Vychováváme ho hlavně my, děti samozřejmě pomáhají, účastní se všeho.
Není vhodný pro celoroční pobyt venku, chce být se svou rodinou, což my tak máme. Trávíme spolu čas venku, i doma. LR potřebuje pohyb, plávání, hry atd. Ale zaměstnat i hlavu. Hodně líná, doma je třeba počítat i s tímto.
Pro nás je to ten nejlepší parťák.
V útulku v Ostravě Porubě (nadace pro pomoc zvířatům) je teď krásné půlroční štěně viz foto. https://utulek-ostrava.estranky.cz/clanky/psi.html

..dneska v noci našlé krásné štěně - pejsek 2 až 3 měsíce staré, kříženec kokra zlaté barvy..na přivolání přijde, nebojácné, velmi přátelské, šlo úplně ke každému, velmi mazlivé ......k doptání pražský útulek Trója - je na jejich stránkách s popisem a fotkou.....
napsal(a):
"Za mě teda k tomu zadavatelka přistupuje více než zodpovědně a ode mne má teda palec nahoru."
nedá mi to - v čem je ta zodpovědnost? za co palec nahoru?
V čem? Že měla zadavatelka vybranou borderu, ale přeci jen jí to nedalo a chtěla se zeptat nad vhodností plemene. Kdyby nebyla zodpovědná, tak si borderu koupila, protože se jí líbí a nezjišťovala by víc A to, že by měla mít vybranýho psa, podle toho, co s nim chce dělat. Ale ona nic dělat nechce, tak jako ohromná část majitelů psa. Psa prostě chce jako společníka, kde s nim budou chodit na prochajdy, bude blbnout s dětma na zahradě, babička s nim bude snídat rohlík s máslem a pak večer paničce lehne u nohou. Co by za to dal každej vesnickej vořech.....
A pro zadavatelku....mě prostě jako takovej ideální společník přijde fenka zlatýho retrívra.
napsal(a):
..dneska v noci našlé krásné štěně - pejsek 2 až 3 měsíce staré, kříženec kokra zlaté barvy..na přivolání přijde, nebojácné, velmi přátelské, šlo úplně ke každému, velmi mazlivé ......k doptání pražský útulek Trója - je na jejich stránkách s popisem a fotkou.....
Praha je pro nás daleko.
Ach jo...Tak ještě pro některé...Chtěla jsem pořídit psa/štěně právě teď, protože vím, že se mu budu moc já i děti momentálně teď nejvíce věnovat (jaro /letéto). Už slyším některé komentáře, že psovi je potřeba se věnovat pořád. Ano, pejskovi se chci věnovat stále.... Vím jen, že cvičák zvládat nebudeme. Ale "jednoduchá" plemena jsem dokázala vždy dobře vycvičit i doma (kokra, labradora, jezevčíka). Zvládla jsem i dobrmana! Znám zpoustu lidí z okolí co mají náročnější rasy a taky to zvládli. Je to jak o povaze lidí, tak i o povaze psa. Prosím, neházejte nás začátečníky všechny do žita. Ne všichni jsme nezodpovědní!!!

Arka14
napsal(a):
Ach jo...Tak ještě pro některé...Chtěla jsem pořídit psa/štěně právě teď, protože vím, že se mu budu moc já i děti momentálně teď nejvíce věnovat (jaro /letéto). Už slyším některé komentáře, že psovi je potřeba se věnovat pořád. Ano, pejskovi se chci věnovat stále.... Vím jen, že cvičák zvládat nebudeme. Ale "jednoduchá" plemena jsem dokázala vždy dobře vycvičit i doma (kokra, labradora, jezevčíka). Zvládla jsem i dobrmana! Znám zpoustu lidí z okolí co mají náročnější rasy a taky to zvládli. Je to jak o povaze lidí, tak i o povaze psa. Prosím, neházejte nás začátečníky všechny do žita. Ne všichni jsme nezodpovědní!!!
To je sice hezké, ale výběr plemen, který jste uvedla, svědčí o tom, že vybíráte podle vzhledu. Což dělá každej začátečník. Tak si zkuste o tom výmarovi, RR nebo bordeře načíst nějaký pomluvy a problémy, podívat se na váhu a temperament dospělýho jedince, a představit si, jak to bude dělat společnost babičce a šestiletýmu dítěti...
napsal(a):
To je sice hezké, ale výběr plemen, který jste uvedla, svědčí o tom, že vybíráte podle vzhledu. Což dělá každej začátečník. Tak si zkuste o tom výmarovi, RR nebo bordeře načíst nějaký pomluvy a problémy, podívat se na váhu a temperament dospělýho jedince, a představit si, jak to bude dělat společnost babičce a šestiletýmu dítěti...
Opět ach jo...Už jsem tady psala, že vím, že nejsou doporučováni. Jen jsem psala, že se nám líbí. Ano i podle vzhledu. Je na tom něco špatného?!!! Nebudu si pořizovat psa, kterého zachráním a nebude se mi líbit. A nebo proto, že je to čivava do peřin! Také jsem chtěla nějaké rady či typy plemen, se kterými máte VY zkušenosti. Jen pár lidí takhle zareagovalo...Ostatní jen vyčítají, kritizují a opovrhují celkově mými požadavky. Loučím se s vámi vážení. Než ztrácet čas tady s některými ješity, půjdu si něco nastudovat o plemenech a poptám se u známých. Třeba to bude plemeno podle mých představ a nebo voříšek z útulku. Budu však hledět na povahové vlastnosti a jestli se mi líbí!!!!

Arka14
napsal(a):
Opět ach jo...Už jsem tady psala, že vím, že nejsou doporučováni. Jen jsem psala, že se nám líbí. Ano i podle vzhledu. Je na tom něco špatného?!!! Nebudu si pořizovat psa, kterého zachráním a nebude se mi líbit. A nebo proto, že je to čivava do peřin! Také jsem chtěla nějaké rady či typy plemen, se kterými máte VY zkušenosti. Jen pár lidí takhle zareagovalo...Ostatní jen vyčítají, kritizují a opovrhují celkově mými požadavky. Loučím se s vámi vážení. Než ztrácet čas tady s některými ješity, půjdu si něco nastudovat o plemenech a poptám se u známých. Třeba to bude plemeno podle mých představ a nebo voříšek z útulku. Budu však hledět na povahové vlastnosti a jestli se mi líbí!!!!
...půjdu si něco nastudovat o plemenech...
To je rozumné. Klidně se sem ozvěte, až budete mít výběr plemen či plemene. A ne, nejsme tu ješitové. Akorát máme už nějaké zkušenosti a vidíme jak to mnohdy končí, když lidi ani nevědí, co chtějí.

Kiko, neberte tyhle debaty až tak vážně. Myslím, že spousta zdejších diskutérů, kdyby si sahla do svědomí, nemá tak pěkné podmínky pro pořízení psa, jako vy. Celá rodinu je psovi nakloněná, máte vlastní bydlení, dokonce zahradu, o psech také něco víte a díky babičce, nebude pes doma sám i až půjdete do práce. Teď jste doma, máte šanci štěně naučit hygieně a sžít se s ním. Nějaké informace jste tu získala a osobně nevidím vcelku nic, co by bránilo v pořízení nového člena domácnosti.
Za sebe vám přeju, ať vám a celé rodině přinese spoustu radosti a pejskovi dlouhý a šťastný život v milující rodině.
napsal(a):
Kiko, neberte tyhle debaty až tak vážně. Myslím, že spousta zdejších diskutérů, kdyby si sahla do svědomí, nemá tak pěkné podmínky pro pořízení psa, jako vy. Celá rodinu je psovi nakloněná, máte vlastní bydlení, dokonce zahradu, o psech také něco víte a díky babičce, nebude pes doma sám i až půjdete do práce. Teď jste doma, máte šanci štěně naučit hygieně a sžít se s ním. Nějaké informace jste tu získala a osobně nevidím vcelku nic, co by bránilo v pořízení nového člena domácnosti.
Za sebe vám přeju, ať vám a celé rodině přinese spoustu radosti a pejskovi dlouhý a šťastný život v milující rodině.
To byla krásná tečka na závěr mé diskuse 😍...Moc děkuji 😃!!! Tak to cítím a vnímám i já. Mějte se krásně.
Arka14
napsal(a):
To byla krásná tečka na závěr mé diskuse 😍...Moc děkuji 😃!!! Tak to cítím a vnímám i já. Mějte se krásně.
Já jsem tedy spíš takový pozorovatel, chodím si sem občas počíst, jelikož se tu často dozvím užitečné rady. Až nemoc našeho psa mě donutila založit diskuzi a zeptat se na zkušenosti ostatních. Jedna z odpovědí byla též mimochodem, jestli nejsem troll 😁 Ale jinak se mi dostalo krásných povzbuzujících a utěšujících komentářů 💕 Bohužel občas se tu objeví zesměšňující, sarkastické odpovědi, které odradí spoustu čitatelů, aby se ptali. Každý přeci někdy začínal, a chápu, že pro někoho to může být blbá otázka, ale už jen to, že se zeptá přeci značí, že mu daná věc není šumák. Načíst na internetu se toho dá hodně, přesto spousta lidí chce raději znát osobní zkušenost a ptát se lidí přímo. Najednu stranu chápu i ty kousavé odpovědi, jelikož je to pořád to samé dokola, ale jediné, co pomůže, je trpělivá osvěta.
Já si též myslím, že máte zodpovědný přístup minimálně v tom, že žádáte o radu a nekoupíte impulzivně prvního psa, který se vám líbí. V mém okolí je spousta lidí, kteří si pořídili psa pouze na zakládě vzhledu (Samojed celé dny zavřený na zahradě, Borderka jako gaučák v bytě, Německý ovčák celý život zavřený v kotci, vypuštěný na zahradu jen v noci, utracen jelikož prokousl ožralému idiotovi ruku, když lezl přes plot 🤦) Dál už je na vás, zda sebekriticky zhodnotíte, zda můžete danému psovi dát vše, co potřebuje a zda si na něj troufnete 🙂 My si třeba pořídili Caníka, prakticky bez zkušeností (předtím jen Americký kokr a Kavalír), a se zodpovědností jsme ho zvládli a byl to úžasný pes, který by ani mouše neublížil. Přesto už molosse nechci, nějak se už nedokážu smířit podruhé s představou, že má jen maličkou šanci dožít se alespoň 10 let.
Nyní čekáme každým dnem až se narodí štěňátka BŠO, v červnu jej budeme mít 🙂 Momentálně mi vyšel jako idealní rodinný pes k aktivnější rodince. Bude to oproti předchozímu změna, ale už se na něj moc těšíme. Myslím, že by taková rasa splňovala i vaše požadavky, pokud byste se mu dostatečně věnovali 🙂 Přeji šťastnou ruku při výběru 🍀

Majka1810
napsal(a):
Já jsem tedy spíš takový pozorovatel, chodím si sem občas počíst, jelikož se tu často dozvím užitečné rady. Až nemoc našeho psa mě donutila založit diskuzi a zeptat se na zkušenosti ostatních. Jedna z odpovědí byla též mimochodem, jestli nejsem troll 😁 Ale jinak se mi dostalo krásných povzbuzujících a utěšujících komentářů 💕 Bohužel občas se tu objeví zesměšňující, sarkastické odpovědi, které odradí spoustu čitatelů, aby se ptali. Každý přeci někdy začínal, a chápu, že pro někoho to může být blbá otázka, ale už jen to, že se zeptá přeci značí, že mu daná věc není šumák. Načíst na internetu se toho dá hodně, přesto spousta lidí chce raději znát osobní zkušenost a ptát se lidí přímo. Najednu stranu chápu i ty kousavé odpovědi, jelikož je to pořád to samé dokola, ale jediné, co pomůže, je trpělivá osvěta.
Já si též myslím, že máte zodpovědný přístup minimálně v tom, že žádáte o radu a nekoupíte impulzivně prvního psa, který se vám líbí. V mém okolí je spousta lidí, kteří si pořídili psa pouze na zakládě vzhledu (Samojed celé dny zavřený na zahradě, Borderka jako gaučák v bytě, Německý ovčák celý život zavřený v kotci, vypuštěný na zahradu jen v noci, utracen jelikož prokousl ožralému idiotovi ruku, když lezl přes plot 🤦) Dál už je na vás, zda sebekriticky zhodnotíte, zda můžete danému psovi dát vše, co potřebuje a zda si na něj troufnete 🙂 My si třeba pořídili Caníka, prakticky bez zkušeností (předtím jen Americký kokr a Kavalír), a se zodpovědností jsme ho zvládli a byl to úžasný pes, který by ani mouše neublížil. Přesto už molosse nechci, nějak se už nedokážu smířit podruhé s představou, že má jen maličkou šanci dožít se alespoň 10 let.
Nyní čekáme každým dnem až se narodí štěňátka BŠO, v červnu jej budeme mít 🙂 Momentálně mi vyšel jako idealní rodinný pes k aktivnější rodince. Bude to oproti předchozímu změna, ale už se na něj moc těšíme. Myslím, že by taková rasa splňovala i vaše požadavky, pokud byste se mu dostatečně věnovali 🙂 Přeji šťastnou ruku při výběru 🍀
----o BŠO jsem přemýšlela dlouho zda doporučit, ale ano......já mít zahradu a barák jdu do něj stopro......

lupus4
napsal(a):
ten byl navrhnut už 28.3.2020 v 08:48
...a co.....reaguji na příspěvek 30.3.2020 v 18:08
saola
napsal(a):
Založila jste diskuzi. To je holt riziko, že vás každý nepoplácá po ramenou, jak to máte briliantně naplánované.
Pokud vás rozhodí v podstatě anonymní protinázor, co si počnete, až přijdou skutečné problémy v soužití vaší rodiny a sousedů s vámi preferovanými plemeny?
A ony přijdou, protože to opravdu nejsou plemena psů pro člověka, jehož jedinou kvalifikací pro pořízení psa je fakt velká zahrada.
To "briliantně" byl super smeč na tu "bordel" kolii!
napsal(a):
dnes, mimo jediného pejska máme už jen samé křížence a jedem jak druhý jsou bezvadní.
Také ujíždím(e) na křížencích! Máme v pořadí 8. A vždy je celkem sranda čekat, co že to z toho roztomilého štěněte vyroste. Jen jednou to byl pes většího vzrůstu, pravděpodobně se ke směsi přimíchal NO.
GAELLE
napsal(a):
a já si toho bordelu ani nevšimla
Já jsem na to háklivá, možná proto, že bordera je pořád ještě v kurzu a pořizuje si ji každý píp. Jo, copak mně by se také líbila! Ale já nemám podmínky na ni, ba dokonce ani třeba na pudla a ani na útulkáče! Je to smutné, ale pes nebude, protože nebudu holt trápit psa a ve svém důsledku i sebe. Tak mám ty mňoukající čtvernožce a miluju je celým svým srdcem! A vím, že oni mne také, jen někdy jim hrdost nedovolí to dát tak úplně najevo!
fikovnice
napsal(a):
Já jsem na to háklivá, možná proto, že bordera je pořád ještě v kurzu a pořizuje si ji každý píp. Jo, copak mně by se také líbila! Ale já nemám podmínky na ni, ba dokonce ani třeba na pudla a ani na útulkáče! Je to smutné, ale pes nebude, protože nebudu holt trápit psa a ve svém důsledku i sebe. Tak mám ty mňoukající čtvernožce a miluju je celým svým srdcem! A vím, že oni mne také, jen někdy jim hrdost nedovolí to dát tak úplně najevo!
Edit: toho křížence mám jako tzv. víkenďáka, přes týden je u příbuzných na venkově. Ale to tu stejně místní osazenstvo už ví.