Ahoj všem, sedím, čtu Faunu , teď jsem dočetla téma, jak psi reagují na naše grimasy. Vím, že pes doká poznat i pánovu náladu. Ale nakolik? Co se mi stalo. Dostala jsem se do takové osobní nelehké situace a aby toho nebylo málo, udeřil Koronavirus a já skončila doma a posléze na pracáku. Mám dvouletou fenku, taková hodně temperamentní holka. Ale už nějakou dobu je v pohodě, hlavně procházky už probíhaly bez problému. Ale teď, zvrat. Je pravda, že jsem se jí už tak nevěnovala, sama jsem bez nálady ačkoli se to snažím překonat. Nicméně, vrátila se nejméně o rok zpátky, neposlouchá, opět musela nastoupit stopovačka, na té kdysi bez problémů, teď mi na ní málem několikrát málem urvala ruku, jednou se mi vytrhla i s ní ( má 40 kg). Předtím už jsme zvládli i zákaz startování za zvěří když byla na volno. Tak mi napadlo, jestli jsem jí nemohla nechtěně rozhodit svým vnitřním kolapsem. Nebo ještě může doznívat puberta, nebo má vliv jaro, nebo jsem někde udělala chybu? Stalo se vám někdy, že pes reagoval na vaše pocity? Omlouvám se za možná hloupý dotaz , ale tohle mi ještě trochu dorazilo. Jarka
Mně, ne. Ale mám samojeda, to je samostatná jednotka sleduje hlavně své zájmy. Měla jsem velice těžké zdravotní období, kdy jsem nezvládala prochajdy, jeho rvaní vodítkem u každé srnky už vůbec. Kopce, které jsme léta normálně chodili, jsem šla po 100m zastávka, protože jsem nemohla popadnout dech. Jo, fakt jsem ho prosila ať zvolní, že panička fakt nemůže...bylo mu to šumák Přesto ho miluju, je takový, jaké je.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Běžně mi pes reaguje na moji náladu. Jednoduše, pokud jsem v pohodě a normální, pes je v pohodě a normální. Pokud jsem protivná / smutná / rozhozená, pes mě tak trošku ignoruje, neboť mu to připadá divné (samozřejmě pravidla musí platit i tehdy).
Naučila jsem se během let podle toho líp poznávat svoji vlastní protivnost
Nicméně v případě té feny to bude spíš spojení více věcí dohromady. Nakonec, pes (stejně jako dítě) nemá "nic jinýho na práci" než sledovat, kde povolíme a co mu projde, a pak toho využívá.
neverend

XXX.XXX.213.247
Stejná zkušenost.Na náladu a celkové rozpoložení reagovali moji čtyřnozí "kamarádi" všichni.🙂

Můj reaguje. Máme to podobně jako keriton. Když nejsem v pohodě, tak nám cvičení prostě nejde. Proto už cvičím jen, když v pohodě jsem. Otázka je ale, jak moc je to reakce na ,,blbou" náladu a ne na to, že se nevědomky chovám třeba jinak...
Zyky

XXX.XXX.253.224
Totální reakce na moje nálady. Jak mám špatnou náladu, tak ji má hned i moje Triss (Bandog 7 měsíců)
Snažím se být stále pozitivní a mít dobrou náladu, být v klidu, ale bohužel to ne vždy vyjde. To je pak naše procházka hrozná Triss je pak mrzutá a každou chvíli na něco/někoho vrčí (mručí) a zrovna dvakrát neposlouchá.
Takže když chci, aby vše šlapalo jak má, musím se hodit do klidu
napsal(a):
Můj reaguje. Máme to podobně jako keriton. Když nejsem v pohodě, tak nám cvičení prostě nejde. Proto už cvičím jen, když v pohodě jsem. Otázka je ale, jak moc je to reakce na ,,blbou" náladu a ne na to, že se nevědomky chovám třeba jinak...
Jojo, tohle je vidět třeba i na zkouškách a závodech - kdy daná dvojice mimo závody cvičí krásně a pak najednou nastoupí a je všechno špatně - protože páníček je nervózní a pes neví, co se děje.
Mě se to samé stalo třeba na výstavě (taky jsem to tu psala) - fena byla v kruhu naprosto v pohodě ,já taky. Jen do té doby, než jsme přišli k rozhodčímu, fena se ho po předešlých špatných zkušenostech s veterinářem - kdy jsme jezdili na ošetřování skoro denně, bála, postupoval totiž podobně jako veterinář. Mě to tak rozhodilo, že jsem znervózněla a pak už to byla katastrofa . Potom jsem to v "pauze" vydýchala, uklidnila se a další kolo už jsme byly obě zase v pohodě...
Jinak když nemám náladu, tak taky necvičím - protože o na tom cvičení prostě znát je..
Jak tu někdo psal takové to, že když mu není psychicky dobře, tak se k němu pes přitulí,položí na něj hlavu atd. - tohle se současnýma psema soudit nemůžu, protože podle toho by mi bylo psychicky blbě asi pořád , to že jsou na mě psi pořád nalepení a mají na mě alespoň jednu část těla je u nás normální věc.
Ale tohle jsem zažila s předešlým psem, který byl právě celý život takový "odtažitý". Teda nemyslím si, že by mě neměl rád, ale nikdy to moc nedával najevo. Stačilo mu, že ležel třeba 3 metry ode mě a tak byl spokojený. Když jsem ale měla blbé období, tak se ke mě měl víc a klidně si na mě i tu hlavu položil, přišel se dobrovolně pomazlit, což moc normálně nedělal.
Za mě ano. Každý můj pes věděl jak se cítím. I kočky. Od nich vždy podpora. No, každopádně, mám teď druhou fenku v životě, co se uráží (jinak teda víc) a je na mě naštvaná (předtím hrubosrstá jezevčice a ta to teda uměla ii měsíc). Byla na rentgenu ohledně DKK,DLK atd. já mám radost, že je vše ok, ona je naštvaná, že jsem ji tam vzala. Injekce, odběry..už druhý den nebavka:-(..Nicméně kobylka, kterou mám od hříbátka a šli jsme cestou přirozené komunikace- když mám blbou náladu, zajdu za ní ji pohladit. Necvičíme, nejezdíme. Nemá to smysl, alespoň dle ní. Bo jak já na ní, ona na mě:-).
Tak to je jasné,že na emoce psi reagují a ví, i když se bude člověk zkoušet přetvařovat. A to platí i o "fyzičnu". Pamatuju,jak když měl bývalej manžel blbou virozu a nedej bůh vzal psy výjimečně ven,tak mu všichni,ale všichni, něco provedli někam zdrhli,něco sežrali,někde se vyváleli. Prostě chachá chlapeček je oslabenej,tak mu to předvedem. U mě to fungovalo opačně. Nezapomenu, jak mě jednou na procházce přepadla nějaká žaludeční viroza. To bylo fakt z minuty na minutu, najednou se mi udělalo blbě, začala jsem blejt jak amina, křeče v břiše....Domů asi dva kiláky,no museli jsme to dát. Před vesnicí bylo takové jedno místo, kde se pohyboval navolno agresivní rotvajler. Takže tam byli psi naučený se samostatně zařadit k noze, já měla v ruce připravenej paralyzér a hlídala. Dělali to automaticky. No a tentokrát ani za boha. Až po chvíli mi došlo,co dělají. Normálně kolem mě udělali kruh a hlídali okolí. Prostě cítili,jak mi je blbě, a že tentokrát je potřeba,aby udělali ochranku oni mě. Rizikové místo jsme přešli a psi si zas šli po svém. Už nikdy to neudělali. Zajímavej zážitek
GAELLE
napsal(a):
můj pes reagoval 100 % - když mi bylo nedobře psychicky hned přišel a dal mi hlavu do klína nebo mi ji položil na nárty. totéž pak dělal poslední dny před svou smrtí ...........
Takto reagují i všechny tři moje kočky. Jsem-li v dost značné psychické nepohodě, u nich to vypadá ještě stonásob hůře. Jindy zlobící a dovádějící, leží jak placky, bez zájmu o cokoli. Jsem přesvědčena, že velká řada zvířat vycítí náladu svého člověka a "přizpůsobí se" nebo se nějak změní. Můj nejstarší tedy vlastně neleží jako placka, ale přijde si mi lehnout na prsa, hledí mi do očí a hluboce přede. To udělal už vícekrát ve vypjatých situacích v minulosti.
Před smrtí se jak pes, tak jeden z mých nej kocourů chodili schovávat za mne, když přijel veterinář. Na tom by nebylo nic divného, ale nás třeba bylo v místnosti plno a vždy si vybrali mne. I teď, když to píšu, tečou mi slzy... Říkali mi:"Ochraň mě, už nechci další léčbu!" A já tehdy u nich neobstála...
fikovnice
napsal(a):
Takto reagují i všechny tři moje kočky. Jsem-li v dost značné psychické nepohodě, u nich to vypadá ještě stonásob hůře. Jindy zlobící a dovádějící, leží jak placky, bez zájmu o cokoli. Jsem přesvědčena, že velká řada zvířat vycítí náladu svého člověka a "přizpůsobí se" nebo se nějak změní. Můj nejstarší tedy vlastně neleží jako placka, ale přijde si mi lehnout na prsa, hledí mi do očí a hluboce přede. To udělal už vícekrát ve vypjatých situacích v minulosti.
Před smrtí se jak pes, tak jeden z mých nej kocourů chodili schovávat za mne, když přijel veterinář. Na tom by nebylo nic divného, ale nás třeba bylo v místnosti plno a vždy si vybrali mne. I teď, když to píšu, tečou mi slzy... Říkali mi:"Ochraň mě, už nechci další léčbu!" A já tehdy u nich neobstála...
nevyčítej si to. všichni se snažíme je udržet naživu jak to jen jde. a nevidíme v té chvíli že už to nejde. taky jsme byli sobci a je mi to líto, měli jsme nechat psa uspat o 14 dní dříve................už se to nedá odestát bohužel.

Reagují vaši psí i na vaše pocity?
ANO