Štěně anglického bulteriéra s podkusem

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.4.2020 15:26

Dobrý den,chci se zeptat jestli je u štěněte s PP( 8 týdnu) vada podkus, jestli se srovná, nerovná, co hrozí a nehrozí. Ptám se kvůli tomu, že v budoucnu chci absolvovat výstavy. Děkuji.

8.4.2020 15:28

nebrat.

ono u bulteriéra to nebude "jen" o podkusu, ale je to spojené s mandibula angusta, úzkou dolní čelistí a špičáky, co píchají do patra. není o zdaleka jen estetika, co by vadila výstavám, vadí to hlavně tomu psovi, dělají se pak rovnátka nebo se špičáky různě brousí prostě problém.

8.4.2020 15:41
marushka

XXX.XXX.11.207

Pokud máte výstavní a chovatelské ambice, tak určitě nebrat. Mám teď ve vrhu štěně s podkusem a pravděpodobně i s tím "mandibula angusta" a rozhodně nepůjde do ruk nikomu, kdo by na zvířeti chtěl chovat a navíc půjde za výrazně nižší cenu, jelikož, jak píše bodlinka, je dost možné, že zuby budou potřebovat dosti nákladnou veterinární péči, pokud se špičáky budou zapichovat do patra. To by vám měl chovatel sám vysvětlit..

8.4.2020 15:41

Paní chovatelka mi tvrdí, že to není vada. . Říkala, že se to krásné dotáhne, jak poroste a neměl by tam být problém.

8.4.2020 17:32
impact

XXX.XXX.195.92

Pokud má v osmi týdnech podkus, tak se rozhodně nemůžete spoléhat na to, že "se to dotáhne".. Kolikátý vrh ta chovatelka má?

8.4.2020 18:09

Už několikáty, neřeknu přesně(nevím, ale chova budliky už hodně dlouho) a tvrdi, že když měla štěně s podkusem, vždy se to dotahlo a nebyl problem

8.4.2020 19:14
janaa

XXX.XXX.149.26

Bez pardonu,od takové chovatelky bych utekla,protože serioznost vypadá fakt jinak. Jasný, může se to dotáhnout, a třeba i taky takovou zkušenost má,nicméně prodávat takové štěně zájemcům o výstavy a tvrdit,že se to určitě dotáhne, to fakt není v pořádku

8.4.2020 19:44

Ne, že bych se chtěla chovatelky zastávat, ale ona mi štěně nenutí jen mi to neřekla když jsem se zajímala, řekla mi to až při prvním kontaktu se štěnětem.. Jen bych potřebovala vědět od někoho nestraneho kdo chová anglického bulteriera, protože oni to s tou hlavičkou mají jinak bulici, jestli je to možné, že se to srovná, nebo ne... Protože si myslím, že může být bulík s nůžkovy skusem a po prezubeni to dopadne treba špatně, tak bych chtěla vědět, jaká je pravděpodobnost třeba v %že problém nebude a když bude co všechno hrozí. Protože s tím nemám žádnou zkusenost

8.4.2020 19:49
impact

XXX.XXX.195.92

Tak to není jen u bulíků, že je skus v osmi týdnech cajk a po přezubení se to rozjede.

Otázka je, proč tomu jít naproti, když chci vlastně psa do chovu...?

Jakože i kdyby se to časem srovnalo, tak proč ten nekorektní skus tahat dál..?

Mě to připadá stejně zcestný, jako tahat do chovu psa, kterému sestoupily varlata až v půl roce..

8.4.2020 19:50
rapotacka11

XXX.XXX.212.202

Ema
Odpověděla nestranná veterinářka.
To nestačí?

8.4.2020 20:01
marq

XXX.XXX.160.41

Pokud do toho půjdete, tak ty spodní první špičáky musí jít na veterině co nejdříve ven, protože pokud se budou zapichovat do horního patra, tzv. zamknou čelist a ta nebude správně růst. Jinak čelisti u psů rostou skokově nezávisle na sobě a je dost dobře možné, že se to srovná. A taky nemusí. A nakonec i krásný nůžkový skus a zámek se může..

8.4.2020 20:12
impact

XXX.XXX.195.92

rapotacka11 napsal(a):
Ema
Odpověděla nestranná veterinářka.
To nestačí?

Tak každý neví, že je bodlinka veterinářka.

8.4.2020 20:22

Právě proto chci slyšet víc názorů, než se rozhodnu, protože další chovatelka mi tvrdila, též že to není problém, že s uchovnenim tohle nesouvisí, je to bulík a u nich je to se zubama prý nevyspitatelne,když se to srovná, že to víc řeší čeští rozhodčí na výstavách a cizí to neřeší, ale na chov to nemá vliv.... Tak prostě chci vědět, jak velký problém to je, protože o tomhle vůbec nemám prehled

8.4.2020 20:34

Kdyžtak prosím nevyzpytatelné .....

8.4.2020 20:43
rapotacka11

XXX.XXX.212.202

- ona mi štěně nenutí jen mi to neřekla když jsem se zajímala, řekla mi to až při prvním kontaktu se štěnětem..

Je to baba férová.
Kolik chce za sice papírového, ale nepodařence?
Veterina (potom) je dneska drahá.

8.4.2020 20:47

Marq děkuji, tohle je nějaký názor s řešením... Tohle mě zajímá, co je pro a proti... Za názor paní veterinářky, též dekuji(nevěděla jsem to, omlouvám se) , ale někdy to nestačí... pro mě je důležité co mi nezávazně napíše někdo, kdo s tímhle plemene má osobní zkusenost a za nevyzpytatelne se omlouvám, snad se tu neřeší překlep, nebo pravopis, nechci se tu dohadovat... Jen slyšet názory více chovatelu

8.4.2020 20:47

Asi jak za sstandartniho

8.4.2020 20:51
marq

XXX.XXX.160.41

Někdy mám pocit, že jediné o co tady někdy lidem jde (a předem předesílám, že ne všem), je poučovat ne poradit . Jsem učitelka, mám titul a taky určitě sem tam udělám chybu, kdo bude hledat najde. A ne každý je vysokoškolák..a i přesto může být a zároveň napsat text s chybou. Přijde mi konstruktivní řešit problém, ne gramatiku .

8.4.2020 20:51
marushka

XXX.XXX.11.207

Počítejte cca s 10000 u veterináře, pokud se skus nesrovna a bude potřeba zuby zbrousit.

8.4.2020 20:54

marq napsal(a):
Někdy mám pocit, že jediné o co tady někdy lidem jde (a předem předesílám, že ne všem), je poučovat ne poradit . Jsem učitelka, mám titul a taky určitě sem tam udělám chybu, kdo bude hledat najde. A ne každý je vysokoškolák..a i přesto může být a zároveň napsat text s chybou. Přijde mi konstruktivní řešit problém, ne gramatiku .

Problém byl již vyřešen o mnoho příspěvků výše, stačí jim uvěřit :)
Nejsem učitelka a nemám titul, toto je učivo 3.-5. třídy ZŠ.

Problém je, když se člověk jede podívat na štěně, a pak zjistí, že by si ho neměl brát. Už tam jsou emoce, konkrétní jedinec, okouzlení, vztah. Dá trochu práci zapojit rozum a najít si jedince zdravého. Kdo si práci nedá, bude si ji muset dát později a nedobrovolně

8.4.2020 21:09

U známých se nic nesrovnalo a holka šla s dírami v patře na zákrok. U ní si to chudáci majitelé odskákali dost, strašně dlouho řešili ještě demodex. PP chov, ale byly tam nějaké náznaky, že chovka nemusí být úplně v pohodě, ale to si dali do souvislosti až poté, co jim chovatelé dali jasně najevo, že je aktuální problémy štěněte absolutně nezajímají. Ve všech sférách lidské činnosti se najdou zmetci, tak i u výběru PP chovky si musí dát člověk pozor a pečlivě vybírat.

8.4.2020 21:16
Dasvo

XXX.XXX.250.72

Tady je zase odborníků... :-)

U bulteriéřích hlav je problém v tom, že chovatelé čekají (a chtějí) fyziologické postavení zubů v nefyziologické hlavě. (To je citát doktora Fichtela, toho času asi největšího odborníka přes psí stomatologii.)
Vzhledem k tomu, že klabonos se u většiny bull linií vyvíjí s věkem a horní čelist se jakoby zaklenuje nad dolní, je přiměřený podkus u štěňat chovateli vítán a považován za výhodu. Štěňata s „rozumným“ podkusem jsou z hlediska chovatelských a výstavních nadějí považována za perspektivnější. Nůžky (a obzvlášť ty těsné) téměř vždy přeskočí do předkusu.

Ad mandibula angusta:
U bulteriérů jde velmi často o druhotný problém. Nemají prvotně úzkou dolní čelist (!), ale vinou ne ideálního časování při prořezávání zubů dojde k uzavření mezery mezi posledním řezákem a špičákem horní čelisti, takže dolní špičák se nemá kam vyklonit a při prořezávání „sklouzává“ po vnitřní straně horního špičáku a zapichuje se do dásně zevnitř, nebo do patra. Víceméně platí úměra, že čím lepší hava, tím horší zuby. (Samozřejmě, že se najdou výjimky potvrzující pravidlo. Na obě strany. :-) )

Zadavatelko, pokud je Vámi vybraná chovatelka zkušená, má odchováno více vrhů a máte na ni dobré reference, věřte jí! A v budoucnu se řiďte jejími radami. Zkušení chovatelé znají své linie a dokážou odhadnout nejen to, jak se bude vyvíjet postavení zubů u štěňat. Nikdo, kdo má mozek v hlavě, Vám nemůže dát záruku na zuby! (A u bulteriérů obzvlášť ne.) Můžete ale dostat skutečně exteriérově nadějné štěně. A v neposlední řadě - zuby u bulíků skutečně o chovnosti nerozhodují.

Já osobně bych konkrétně u bulteriéra řešil na prvním místě úplně jiné věci - zdraví rodičů a prarodičů, věk dožití, zdravotní testy rodičovského páru - než nějaké nepodstatné zuby! Na co mi bude skvělý chrup u psa, který v roce umře na onemocnění srdce nebo ledvin?
Přeju šťastnou ruku při výběru jak chovatele, tak konkrétního štěněte!

8.4.2020 21:21

Jo je to těžké rozhodování, proto jsem myslela, že se zde najdou lidičky (CHOVATELE) co s tímhle plemene mají zkušenosti a řeknou mi co se může všechno stát a poradit s tímhle problémem, jen teď nevím kdo z těch co se vyjadřovali mají osobní zkušenost s bulikem, podkusem, s růstem hlavy a konkrétně zubů, prezubeni, do chovu, výstavy. Zatím jen nebrat, neseriozní... atd. A to k nikomu nemám žádnou zášť, jen jsem chtěla od lidiček co se tomuhle plemeni věnují a ví, že poradí a co je zdravý jedinec v dnešní době... V dnešních chovech si odvazite zdravého jedince v uvozovkách a pak je to třeba pravý opak....

8.4.2020 21:23
marq

XXX.XXX.160.41

http://www.trojskykun.com/TK/skus.html
Za mě hodně dobré stránky ohledně Bulíků. U nich to s tím podkusem je, dle mě, opravdu trochu jinak. I skus se hodnotí trochu jinak, než u plemen se standartní čelistí. Bylo by fajn, kdyby tu napsal někdo, kdo řešil s Bullteriérem výstavy a uchovnění, ne kdo má známého, který měl takového psa, který měl to a to. Paní veterinářka za mě super, ale už jsem zažila s vete tolik kiksů, kdy mi chtěli uspat fenu s mozkovou příhodou a až pak mě napadlo, že má zánět středního ucha..Jsou to jen lidi, stejně jako učitelé. Psa nikdo neviděl, jen tu byl vznesen dotaz. Možná mám v textu nějakou gramatickou chybu. Předem se omlouvám.

8.4.2020 21:24

Dasvo napsal(a):
Tady je zase odborníků... :-)

U bulteriéřích hlav je problém v tom, že chovatelé čekají (a chtějí) fyziologické postavení zubů v nefyziologické hlavě. (To je citát doktora Fichtela, toho času asi největšího odborníka přes psí stomatologii.)
Vzhledem k tomu, že klabonos se u většiny bull linií vyvíjí s věkem a horní čelist se jakoby zaklenuje nad dolní, je přiměřený podkus u štěňat chovateli vítán a považován za výhodu. Štěňata s „rozumným“ podkusem jsou z hlediska chovatelských a výstavních nadějí považována za perspektivnější. Nůžky (a obzvlášť ty těsné) téměř vždy přeskočí do předkusu.

Ad mandibula angusta:
U bulteriérů jde velmi často o druhotný problém. Nemají prvotně úzkou dolní čelist (!), ale vinou ne ideálního časování při prořezávání zubů dojde k uzavření mezery mezi posledním řezákem a špičákem horní čelisti, takže dolní špičák se nemá kam vyklonit a při prořezávání „sklouzává“ po vnitřní straně horního špičáku a zapichuje se do dásně zevnitř, nebo do patra. Víceméně platí úměra, že čím lepší hava, tím horší zuby. (Samozřejmě, že se najdou výjimky potvrzující pravidlo. Na obě strany. :-) )

Zadavatelko, pokud je Vámi vybraná chovatelka zkušená, má odchováno více vrhů a máte na ni dobré reference, věřte jí! A v budoucnu se řiďte jejími radami. Zkušení chovatelé znají své linie a dokážou odhadnout nejen to, jak se bude vyvíjet postavení zubů u štěňat. Nikdo, kdo má mozek v hlavě, Vám nemůže dát záruku na zuby! (A u bulteriérů obzvlášť ne.) Můžete ale dostat skutečně exteriérově nadějné štěně. A v neposlední řadě - zuby u bulíků skutečně o chovnosti nerozhodují.

Já osobně bych konkrétně u bulteriéra řešil na prvním místě úplně jiné věci - zdraví rodičů a prarodičů, věk dožití, zdravotní testy rodičovského páru - než nějaké nepodstatné zuby! Na co mi bude skvělý chrup u psa, který v roce umře na onemocnění srdce nebo ledvin?
Přeju šťastnou ruku při výběru jak chovatele, tak konkrétního štěněte!

Moc děkuji, tohle je názor přímo na buliky

8.4.2020 22:09

Jak píše Dasvo, naše buli také měla podkus, ten se dotáhl, ale tenkráte jsem nevěděla , že bych měla řešit mléčný chrup (extrakce zubů) právě ne to ideální prořezávání spodního špičáku a růst horních zubů ....máme zuby dovnitř, ale ne úzkou spodní čelist, spodní špičáky doléhají těsně za horní, ale dovnitř , ne do patra, chtěla jsem to řešit u psího stomatologa,(rovnátka) ale je to velmi velmi drahé 40-60 tisc.a jelikož není v místě bydliště i dojíždění, pokud se s rovnátkem něco stane, což může být co týden.....zbroušení je cenově okolo těch 10 tisc. jelikož už je to nějaký čas, může být i dražší....nám se zuby obrousily "sami" o tenisák.....
Pokud do bulíka půjdete, přeju pevné nervy
co se týče zdraví, projděte si příbuzenstvo na KABT jak jsou testováni a t.d.
U bulíků bacha na zlomeniny a pohyb štěněte po ideálním povrchu doma- vývoj postavení-úhlení končetin (pately).....

8.4.2020 22:55

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jak píše Dasvo, naše buli také měla podkus, ten se dotáhl, ale tenkráte jsem nevěděla , že bych měla řešit mléčný chrup (extrakce zubů) právě ne to ideální prořezávání spodního špičáku a růst horních zubů ....máme zuby dovnitř, ale ne úzkou spodní čelist, spodní špičáky doléhají těsně za horní, ale dovnitř , ne do patra, chtěla jsem to řešit u psího stomatologa,(rovnátka) ale je to velmi velmi drahé 40-60 tisc.a jelikož není v místě bydliště i dojíždění, pokud se s rovnátkem něco stane, což může být co týden.....zbroušení je cenově okolo těch 10 tisc. jelikož už je to nějaký čas, může být i dražší....nám se zuby obrousily "sami" o tenisák.....
Pokud do bulíka půjdete, přeju pevné nervy
co se týče zdraví, projděte si příbuzenstvo na KABT jak jsou testováni a t.d.
U bulíků bacha na zlomeniny a pohyb štěněte po ideálním povrchu doma- vývoj postavení-úhlení končetin (pately).....

Děkuji za nazor

9.4.2020 00:01
marq

XXX.XXX.160.41

Nevím jak je to u bulíků, každopádně mojí fenku SBT od mala láduju syrovým masem v celku a syrovými kostmi, právě kvůli zúžené spodní čelisti (mandibula angusta) u plemene, která je následkem krmení psů granulema(ano gramatická chyba). Nakonec spodní čelist silná -dle posuzovatelů na výstavě, skus se srovnal do zámku sám. Málem jsme taky skončily se spodními špičáky v patře, kdy mi tvrdila vete (stomatoložka), že má rozhodně zúženou spodní čelist a na výstavy to nebude. Dneska skus výborný, bez rovnátek a jakékoliv korekce. Jinak rovnátka dle vete 20.000,-kč, zkrácení špičáku cca 5.000,-, dlahy cca 10.000,-.Do všeho bych šla, se vším jsem počítala, spoustu nocí nespala, ať čubina nemá problém, do chovu už pak ne, nakonec se zuby srovnaly samy. Vždy je to loterie. Jediné co mi vete doporučili a souhlasím- první spodní špičáky pryč. Můžete i sami vyviklávat:-). Přeji hodně štěstí:-).

9.4.2020 01:18

Děkuji ta nazor

Wara

23.10.2021 22:51
Wara

XXX.XXX.8.245

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
nebrat.

ono u bulteriéra to nebude "jen" o podkusu, ale je to spojené s mandibula angusta, úzkou dolní čelistí a špičáky, co píchají do patra. není o zdaleka jen estetika, co by vadila výstavám, vadí to hlavně tomu psovi, dělají se pak rovnátka nebo se špičáky různě brousí prostě problém.

Muzu se zeptat? Kdyz je mandibula angusta u mlecneho chrupu, bude i v trvalém? Anebo nemusi. Dekuji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík