Dobrý den, zvažuji pořízení chodského psa. Nejvíce by se mi líbila drobnější fenka s výrazným zbarvením a kratší srstí na sporty(výstavy neplánuji). Moc nemusím ty černé výstavní mohutné chlupaté koule Lze poznat, jak bude štěně vypadat v dospělosti z jeho štěněcího vzhledu nebo vrhu(matka, otec) co se týče sytosti zbarvení a délky srsti? Budu moc ráda za každou reakci
Ps. bavím se samozřejmě o psech s PP
Dobrý den.
Mám to úplně stejně. Taky přemýšlím o choďákovi, a taky bych chtěla psa sportovněji založeného a ne příliš chlupatého.
Sytost zbarvení a kresba se dá na štěňatech poznat. Zkuste se podívat třeba na fotky choďáčků když byli štěnětem a pak v dospělosti. Zbarvení se většinou nijak moc nezmění. Takže pak už jen záleží jaké štěně si vyberete.
Z délkou srsti a s huňatostí je to už složitější. Možná se dá vytipovat stavba těla štěněte a délka srsti podle rodokmenu, ale především jde myslím spíš o náhodu.
Znám lidi, co si schválně brali nejmenší štěně z vrhu, a vyrostl jim obr :) ale to je jen příklad, ne pravidlo...
Možná bych se na to zeptala třeba chovatelů. Ti určitě ví co a jak.
Přeji hodně štěstí s výběrem šťenda.
Pro příklad přidávám fotografii stejného štěněte v osmi týdnech a potom v pěti letech.
Doporučím,pro výběr vhodného štěňete, dívat se na rodiče,prarodiče a dál do minulosti. Paní Kaňoková měla ve své CHS Daraskár psi sporzovnější,s pěknou maskou a ne tak chlupaté. Měla jsem od ní fenku. Ovšem je to už před delší dobou. Snad nepodlehla tlaku okolí a nemá také černé,chlupaté koule.