Zdravím,
potřebuji poradit s výběrem plemene pejska. Máme 4 bíglíky (téměř 7 let, 6 let, 1 rok a štěňátko) a plánujeme si pořídit ještě jednoho psa, ale jiného plemene. S bígly jsme byli vždy spokojení, ale vzhledem k tomu, že táta běhá maratony a chce trénovat se psy tak to pro něj není nejidealnější plemeno. Nejvíc s bíglem zvládl 20km, ale i to už bylo přes čáru. Bydlíme na vesnici a máme velkou oplocenou zahradu. Hledáme stejně velké nebo trochu větší (50cm max.) plemeno, které by zvládlo běhat vytrvalostní běhy. I když je pro psa možnost být prakticky pořád venku, tak preferujeme domáčtější a především aby se snesl s ostatními psy! Co jsem se dívala tak se mi povahově i vzhledově líbí severští psy (hlavně teda husky 😄), ale nevím jestli to pro nás není moc venkovní pes. Za rady dekuji💚
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já napíšu jen ohledně husky jako "domácí pes". Pokud má dost pohybu, tak si myslím, že když bude zvyklý, tak se v pohodě zvládne válet i doma na gauči.
Teta měla fenu huskyho v pražském bytě a i když byli na chalupě, kde měla fena k dispozici vééélikou zahradu, tak ale večer pěkně zalezla s paničkou do postele a chrupkaly spolu.
Byla ráda ve společnosti a když jsme se sjeli celá rodina, tak byla štěstím bez sebe, protože se vždycky našel nějaký ochotný drbač a mazlič.
Vždycky jsem si i myslela, že haskouni dají přednost zimě před teplem, že jim je uvnitř vedro, ale vzhledem k tomu, že se feňule úplně s klidem vyvalovala u kamen, i když měla možnost být venku nebo v chladné hale, tak to taky asi nebude zas až takový problém.
Se psy problém neměla a to ani s těmi, se kterými trvale nežila, jakýkoliv pes, který přijel na chalupu na "prázdninový" pobyt byl vítán.
Ale nevím, zda jsou takoví všichni, k tomu se asi lépe vyjádří lidi s více zkušenostmi s těmito psy.
Kdybyste netrvali na té max výšce 50 cm,tak bych doporučila ohaře,německého krátkosrstého,maďara, fenky bývají drobnější. Nebo FCI neuznaného evropského saňového psa,tedy za předpokladu,že ty tréninky běhu budou pravidelné a systematické. U huskyho nevím,jak to bude s trénováním v horku.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jste pejskaři a cílovým sportem už se zabýváte, ale netušíte, jaký plemeno si vybrat?
To se zas někdo nudí při psaní úkolů
Každý se nudí při psaní úkolů :D. Cílovým sportem? To záleží jak pro koho. S bígly je cílový sport agility. Pro taťku je cílový sport běhání a byl by rád kdyby mohl běhat s vhodným psem. Na pejska na agility bych se neptala, ale psa na maraton opravdu nevíme. Máme nějaký tip (dalmatin), ale chceme si nechat poradit od lidí se zkušenostmi.