Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Zvonilka

30.4.2020 15:42
Zvonilka

XXX.XXX.23.198

Dobrý den,

máte někdo nějakou zkušenost s testem, který analyzuje plemennou příslušnost? Viz. tady https://www.genomia.cz/cz/test/caniline/ ?

Máme voříška z útulku a zajímalo by mě, jestli je opravdu možné tímto testem podíl plemen určit? Píší, že zjistí plemennou historii tři generace zpátky. Pokud to byli všichni kříženci, tak nic určit nelze. Opravdu má každé plemeno tak odlišné DNA?

Na jednu stranu mi to přijde jako hloupost, protože jednotlivá plemena mají přece za předky zase příslušníky jiných plemen, ale na druhou stranu je to docela známá laboratoř, která by si asi nevzala na triko úplně blafovat?

Nenajde se tu někdo, kdo do toho vidí více? Pejska samozřejmě máme rádi takového jaký je a pořizovali jsme si ho s tím, že je vořešák. Lákalo by mě ale vědět, co v něm všechno může být..

Děkuji.

30.4.2020 15:59
fikovnice

XXX.XXX.135.107

Zvonilka napsal(a):
Dobrý den,

máte někdo nějakou zkušenost s testem, který analyzuje plemennou příslušnost? Viz. tady https://www.genomia.cz/cz/test/caniline/ ?

Máme voříška z útulku a zajímalo by mě, jestli je opravdu možné tímto testem podíl plemen určit? Píší, že zjistí plemennou historii tři generace zpátky. Pokud to byli všichni kříženci, tak nic určit nelze. Opravdu má každé plemeno tak odlišné DNA?

Na jednu stranu mi to přijde jako hloupost, protože jednotlivá plemena mají přece za předky zase příslušníky jiných plemen, ale na druhou stranu je to docela známá laboratoř, která by si asi nevzala na triko úplně blafovat?

Nenajde se tu někdo, kdo do toho vidí více? Pejska samozřejmě máme rádi takového jaký je a pořizovali jsme si ho s tím, že je vořešák. Lákalo by mě ale vědět, co v něm všechno může být..

Děkuji.

Upřímně - já bych se na to vykašlala! Asi to nebude úplně levná záležitost. Jak jsem psala už někomu jinému, stejně máte určitě pesu rádi takového jaký je...

30.4.2020 16:01
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.53.29

fikovnice napsal(a):
Upřímně - já bych se na to vykašlala! Asi to nebude úplně levná záležitost. Jak jsem psala už někomu jinému, stejně máte určitě pesu rádi takového jaký je...

2700 to stojí, ale na výsledek není certifikát, takže ma vlastně jen takový informativní charakter.
Na ostatní genetické testy Genomia certifikáty vydává.

30.4.2020 16:06
fikovnice

XXX.XXX.135.107

Inspektor Pišišvor napsal(a):
2700 to stojí, ale na výsledek není certifikát, takže ma vlastně jen takový informativní charakter.
Na ostatní genetické testy Genomia certifikáty vydává.

Aha, díky za info!
Tak to zas nejsou nějaké úplně obrovské peníze...ale já bych se na to vykašlala. Vždyť co bych měla z toho, že třeba zjistím, že ve psu je přimíchán labrador, pudl, NO, nějakej pastevec (píšu úplně namátkou, co mě napadá ). Pes jakožto vestaj bude stejně originál a vůbec nemusí mít nic z povah (nebo i exteriéru) plemen, které jsou v něm namíchány. Anebo třeba jen něco málo...

30.4.2020 16:26
GAELLE

XXX.XXX.55.67

fikovnice napsal(a):
Aha, díky za info!
Tak to zas nejsou nějaké úplně obrovské peníze...ale já bych se na to vykašlala. Vždyť co bych měla z toho, že třeba zjistím, že ve psu je přimíchán labrador, pudl, NO, nějakej pastevec (píšu úplně namátkou, co mě napadá ). Pes jakožto vestaj bude stejně originál a vůbec nemusí mít nic z povah (nebo i exteriéru) plemen, které jsou v něm namíchány. Anebo třeba jen něco málo...

a tak já zas kdyby nebožtík žil bych si to zjistit dala. docela by mne zajímalo zda kromě ovčáka v něm byl opravdu vlkodav, knírač nebo briard. a možná že by to bylo úplně jiné plemeno na které se vůbec nepodobal 3000 není zas takový ranec

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.4.2020 16:39

Mám dobrý, že na mým vořechovi jsou ty hlavní dvě plemena celkem poznatelný na povaze i na vzhledu. DNA test by byl zajímavej, ale nebudu ho dělat :)

Annie_a_Psik

24.11.2022 11:35
Annie_a_Psik

XXX.XXX.239.16

Dobrý den,

příspěvek je sice starší, ale třeba Vás to pořád zajímá anebo to pomůže někomu jinému.

My jsme se pro test i přes cenu rozhodli. Máme ročního křížence z útulku. Motivací bylo několik, ale určitě to nebylo "budu tě mít radši, když budeš jen mix dvou navíc vzácných plemen", o to vůbec nešlo.

1) Samozřejmě jsme byli zvědaví, jaký mix způsobí tak roztomilé stvoření.

2) Další důležitou informací pro nás jsou predispozice k nemocem. Od začátku jsme bojovali s jeho velmi špatným zažíváním, až se nakonec diagnostikovala EPI. K EPI má předispozice jen několik málo plemen. Kdybychom věděli, že do jedné škatulky spadá, podezření by na toto onemocnění padlo mnohem dříve (takto se léčil měsíc a půl v útulku a pak další měsíc u nás).

3) Další bod je povaha, charakter, resp. jeho potřeby. Sami jsme zjistili, že miluje běhání a překážky. Ale jak je to s dalšími charakteristikami? Můžeme samozřejmě trávit další měsíce zkoušením a poznáváním se, nebo se nechat alespoň trochu nasměrovat přes jeho předky.

4) V neposlední řadě kvůli EPI bojoval s těžkou podvýživou. Caniline dá odhad na váhu v dospělosti. Samozřejmě to souvisí s výživou těhotné fenky, během kojení a pak krmením ve štěněčím věku, ale nějakou orientační váhu, kam ho směřovat a jak jsme daleko od cíle to poskytne.

Na výsledek jsme čekali 4,5 týdne a jsme naprosto spokojení. Náš tip byl malinois s chrtem. Nakonec je z 25 % po obou rodičích NO, z 1/8 maďarský ohař vizsla a pak v sobě má kapku středoasijského pastevce a ruského toy teriéra. Fotku neviděli, měli jen DNA. Vzhled, povaha a nemoci výsledku odpovídají, takže si to těžko vymysleli :)

Cílová váha 22-31 kg.

Díky plemenné příslušnosti jsme zjistili, že opravdu musíme být důslední ve výchově, jít cestou pouze pozitivního vedení a nepolevovat, protože potřebuje autoritu víc než jiná plemena. Také že se aktuálně drží na váhovém minimu a že nám ještě asi trochu poroste. Ale především NO trpí na EPI snad nejčastěji ze všech plemen. Do toho často mají alergie, intolerance a další onemocnění. Jelikož zažívání stále nebylo zcela v pořádku, padlo podezření na potravinovou intoleranci, která se potvrdila a můžeme mu upravovat jídelníček, aby se už ani jeden z nás netrápil.

Test tedy určitě doporučuji!

24.11.2022 11:51
Atheira

XXX.XXX.209.8

Díky plemenné příslušnosti jsme zjistili, že opravdu musíme být důslední ve výchově, jít cestou pouze pozitivního vedení a nepolevovat, protože potřebuje autoritu víc než jiná plemena.

Promiňte, ale tohle je takovej canc, že nevím, jestli se smát nebo kroutit hlavou.

z 25 % po obou rodičích NO, z 1/8 maďarský ohař vizsla a pak v sobě má kapku středoasijského pastevce a ruského toy teriéra je prostě pes, vzdálený kříženec NO, chcete-li. Abyste zjistili, že máte být důslední ve výchově a jít spíš pozitivní cestou a neflákat to, nastavit pravidla a ta dodržovat, to se dovíte i z dětský příručky o výchově prostěpsa, bez plemenný příslušnosti.

edit: tím netvrdím, že konkrétní plemena nemají konkrétní specifika, ale tohle je prostě trochu k smíchu a zavání to víc reklamou než opravdickou zkušeností

24.11.2022 13:03
assil

XXX.XXX.121.3

No když to člověk pohledá jak to funguje, tak je to vlastně odhad z databáze a výsledky dost závisí na velikosti té databáze.
Vypovídací hodnota 0, ani s těma nemocema se na to nedá nijak spolehnout.
Takže předně bych asi Genomii položila dotaz, co za databázi mají. Jestli převzali něco z USA, tak bude výsledek úplně mimo, jestli mají vlastní, tak asi moc obsáhlá nebude.
The accuracy of the results depends on:

Number of genetic markers used (where your dog’s DNA differs from others in the database)
Number of breeds included in the selection panel
Sophistication of the algorithms used to generate the results
The more breeds included in a company’s database will generally produce more accurate results (and a more expensive test).

Annie_a_Psik

24.11.2022 13:04
Annie_a_Psik

XXX.XXX.239.16

Asi jsme se nepochopili :) Samozřejmě, že každý pes potřebuje výchovu. A samozřejmě, že jakmile je mix, člověk nemá jistotu, co se z kterého plemene projeví. Platí sice dominantní a recesivní geny, ale těžko říct, jací zástupci NO plemene jeho rodiče byli. Mohli být skvělí reprezentanti anebo by byli vyřazeni z chovu, protože neodpovídají standardu.

Jen je rozdíl mezi výchovou "stačí, že přiběhne na zavolání a nikoho nekousne" a výchovou potřebnou na ZZO a další úrovně. A dle zdravotních problémů, vzhledu a charakteru má v sobě opravdu dost z NO.

24.11.2022 13:09

Annie_a_Psik napsal(a):
Asi jsme se nepochopili :) Samozřejmě, že každý pes potřebuje výchovu. A samozřejmě, že jakmile je mix, člověk nemá jistotu, co se z kterého plemene projeví. Platí sice dominantní a recesivní geny, ale těžko říct, jací zástupci NO plemene jeho rodiče byli. Mohli být skvělí reprezentanti anebo by byli vyřazeni z chovu, protože neodpovídají standardu.

Jen je rozdíl mezi výchovou "stačí, že přiběhne na zavolání a nikoho nekousne" a výchovou potřebnou na ZZO a další úrovně. A dle zdravotních problémů, vzhledu a charakteru má v sobě opravdu dost z NO.

Nechápu váš příspěvek.

24.11.2022 13:21
Atheira

XXX.XXX.209.8

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nechápu váš příspěvek.

Na mě to působí tak, že je to psané se záměrem, aby to znělo dostatečně erudovaně a budilo autoritu, tudíž nikdo nebude zpochybňovat jeho znění a neřekne přímo, že to nemá žádnou výpovědní hodnotu.

24.11.2022 13:28
odberryho

XXX.XXX.161.34

Já mít křižovatku, testy nechám taky udělat. Jen kvůli obyčejné zvědavosti, co z toho vypadne Pak bych mohla tvrdit, že mám doma třeba 4 psy (ovčák, jezevčík, borderka a nevimco) v jednom balení

24.11.2022 13:30
Arbora

XXX.XXX.134.192

Zo srandy som to psovi dala spraviť, vyšlo mi 50 % NO, 25% amstaff a 25 % bordera. Až na toho staffa tam vidím všetko. Udávajú tam, že percentuálny podiel plemena musí byť v nejakej minimálnej výške, aby detekovateľný.

24.11.2022 13:42
Atheira

XXX.XXX.209.8

odberryho napsal(a):
Já mít křižovatku, testy nechám taky udělat. Jen kvůli obyčejné zvědavosti, co z toho vypadne Pak bych mohla tvrdit, že mám doma třeba 4 psy (ovčák, jezevčík, borderka a nevimco) v jednom balení

Tak jasně, kdybych měla peníze na vyhazování a na nějaký trojce mi nesešlo, tak proč ne. Ale prostě jenom tak pro zajímavost, případně abych mohla vykládat, co všechno v mým psu je. Ale zkrátka informativně. Ne abych pak vedla chytrý řeči o tom, jak jsem díky testům zjistila, že psa si musím vychovat nějakou rozumnou cestou.

Když se to vezme kolem a kolem, tak mám-li mix nějakých pěti šesti plemen v nějakým takovým poměru, co je tu uvedený, tak se pak stejně moc už nedá mluvit ani o dispozicích k nějaké povaze na základě toho jednoho konkrétního plemene, protože i u každého plemene hraje určitou roli individualita daného jedince, prostředí a tak. Něco jiného bude mix pouze bull plemen (ale to na něm bude vidět), něco jiného zase koktejl ze všemožných chrtů. Jak je tam ale každej pes jiná ves, vyleze z toho už prostě jen nějakej pes podle mýho. Takže i když zjistím, že můj pes je z jedný osminy něco, nemusí to pro jeho výslednou povahu znamenat vůbec nic. Jasně, že taky může, ale to už je na úrovni toho, co se stane o 50km dál na vlakovým nádraží, když si někde v ten samý čas prdne motýl.

Annie_a_Psik

24.11.2022 14:04
Annie_a_Psik

XXX.XXX.239.16

To jsem netušila, jakou vyvolám diskuzi jedním příspěvkem, u kterého rozepíšu naši motivaci a přemýšlím, co a jak píši :D Je super, jak i v nevinné diskuzi se na někoho ostatní můžou najednou sesypat.

Když jsme o tom uvažovali, prošla jsem řadu stránek při hledání recenze, zkušenosti a nikde nic kromě placené reklamy anebo řešení, jestli pes s PP má opravdu deklarované rodiče, jsem nenašla. Tak jsem se chtěla podělit o naši zkušenost.

Co se týká peněz, je na každém, kolik za co vydá. Chápu, že mnoho lidí žije od výplaty k výplatě a nemá, kde brát. Ale většina lidí si může alespoň malou trošku určit sama. Někdo si dopřeje pivo, cigarety, víno, restauraci, fast food, kino, hospodu, kupuje sladké, brambůrky, koupí si koloběžku, nové oblečení... někdo si peníze našetří na tohle. Od toho jsme dospělí a existuje finanční gramotnost. Je na nás, co si koupíme a co ne ;)

24.11.2022 15:05

Taky jsem o genomii a testu DNA u svého psa z útulku uvažovala, ale nakonec jsem od toho upustila z podobných důvodů, jak píše Atheira a namísto toho jsem raději pořídila různé věci pro psa, které ve společném životě využijeme a taky jsem mu v té době nechala udělat krevní testy na potravní alergie, které nám daly z mého pohledu víc....ale neodsuzuju to zcela, protože jsem původně tu myšlenku měla taky

24.11.2022 15:10
Atheira

XXX.XXX.209.8

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Taky jsem o genomii a testu DNA u svého psa z útulku uvažovala, ale nakonec jsem od toho upustila z podobných důvodů, jak píše Atheira a namísto toho jsem raději pořídila různé věci pro psa, které ve společném životě využijeme a taky jsem mu v té době nechala udělat krevní testy na potravní alergie, které nám daly z mého pohledu víc....ale neodsuzuju to zcela, protože jsem původně tu myšlenku měla taky

Nekažte to, chybí mi finanční gramotnost a žiju od výplaty k výplatě! To je ten důvod, proč do toho člověk nejde přece. Ne nějakej... projev finanční gramotnosti vlastně...

24.11.2022 15:11

Annie_a_Psik napsal(a):
To jsem netušila, jakou vyvolám diskuzi jedním příspěvkem, u kterého rozepíšu naši motivaci a přemýšlím, co a jak píši :D Je super, jak i v nevinné diskuzi se na někoho ostatní můžou najednou sesypat.

Když jsme o tom uvažovali, prošla jsem řadu stránek při hledání recenze, zkušenosti a nikde nic kromě placené reklamy anebo řešení, jestli pes s PP má opravdu deklarované rodiče, jsem nenašla. Tak jsem se chtěla podělit o naši zkušenost.

Co se týká peněz, je na každém, kolik za co vydá. Chápu, že mnoho lidí žije od výplaty k výplatě a nemá, kde brát. Ale většina lidí si může alespoň malou trošku určit sama. Někdo si dopřeje pivo, cigarety, víno, restauraci, fast food, kino, hospodu, kupuje sladké, brambůrky, koupí si koloběžku, nové oblečení... někdo si peníze našetří na tohle. Od toho jsme dospělí a existuje finanční gramotnost. Je na nás, co si koupíme a co ne ;)

Pes s PP má uchované DNA (ne všechna plemena, ale hodně, hodně moc a jsou testy rodič/děcko).
A jsou databáze, které z toho čerpají. Po celém světě.
Nebýt převážně papírových psů, nemáte teď nic, co byste tu mohla psát.
Nedávno jsem se na různé firmy, co to nabízí, dívala, našla jsem jedinou, co má opravdu velikou databázi. A není u nás :-)
Mám psa, u kterého je podle předků úplně jasné, co by měl dělat... a nedělá :D
Podle mě reklama, ale tak co... já ráda, mám z toho legraci.

Ještě by mě zajímalo, jak jste zjistili tu intoleranci, to je velice zajímavé.
Tak beru zpět souvětí ob řádek výše, prosím, odpovězte.

25.11.2022 03:58
fikovnice

XXX.XXX.61.244

odberryho napsal(a):

Jestlipak se to dělá i u "obyčejných" evropských koček, třeba něčím mixnutých? Viděla jsem venkovní kočku nápadně připomínající norskou lesní. A majitelé ji měli sehnanou někde od kotěcího věku od vesnické kočky. A brali ji jako takovou trochu "jinou" obyčejňačku.

Přidejte reakci

Přidat smajlík