Chipsy

XXX.XXX.168.135
Dobrý den,
hledám pejska ke krytí mé fenky králičího dlouhosrstého jezevčíka, 4 roky s PP, ale nemá zkoušky ani výstavu. Tedy štěňata budou bez PP.
Prosím, ozvěte se mi.
Díky
Renata
Uživatel s deaktivovaným účtem

Chipsy
napsal(a):
Dobrý den,
hledám pejska ke krytí mé fenky králičího dlouhosrstého jezevčíka, 4 roky s PP, ale nemá zkoušky ani výstavu. Tedy štěňata budou bez PP.
Prosím, ozvěte se mi.
Díky
Renata
...a má to cenu vůbec, fenka je starší na první štěňata - tedy dle mého, neví se povaha ani exteriér oficiálně - nemá zkoušky ani výstavu jak píšete...má tedy cenu vytvářet vědomě vrh bezpapírových štěňat?...navíc bych se bála rizik věku - co když se s ní něco stane, stojí vám to za to......

A koukněte se na google, vždyť tam píšou že je to bezpečné do 7 let !!!!
Prosím dejte odkaz, kde je napsáno, že pro fenu je bezpečné mít první štěňata v sedmi letech....nemůžu to nikde najít ....děkuji

Kvočna350
napsal(a):
Stará rozhodně není
Moje fena měla štěňata v 7 letech
A koukněte se na google, vždyť tam píšou že je to bezpečné do 7 let !!!!
..on je ale rozdíl zda první anebo poslední štěňata v sedmi letech.......chce to trochu lépe číst.....

marcel1972
napsal(a):
A co Vám na tom vadí?
Patrně bezohlednost vůči zvířatům, které tímto množitel vytvoří a pak od toho dá ruce pryč? Kolik z nich se během života podívá do útulku, co myslíte?
napsal(a):
Patrně bezohlednost vůči zvířatům, které tímto množitel vytvoří a pak od toho dá ruce pryč? Kolik z nich se během života podívá do útulku, co myslíte?
Jezevčík králičí dlouhosrstý byl na zacátku vlákna.Kolik ste jich kdo viděl v útulcích? At se to líbí nebo ne ,všichni prostě nechcou papíráky. Já chápu ,že Vám to prostě vadí,ale každý má právo výběru.

marcel1972
napsal(a):
Jezevčík králičí dlouhosrstý byl na zacátku vlákna.Kolik ste jich kdo viděl v útulcích? At se to líbí nebo ne ,všichni prostě nechcou papíráky. Já chápu ,že Vám to prostě vadí,ale každý má právo výběru.
Otázka spíš zní, kolik jezevčíkoidních psů je k vidění v útulcích.
Všichni nechcou bezpapíráky, některý lidi ještě pořád používaj zdravej selskej rozum.
Právo výběru má každý, tedy také je zde právo výběru, jestli budu produkovat pofidérní bezpapíráky a klamat kupující, že to jsou čistokrevní jezevčíci, a od svých odchovů dám ruce pryč, jen co se rozjedou do nových domovů. Anebo jestli si dám práci s naplánováním chovu, pořízením chovný feny, uchovněním, atd.

marcel1972
napsal(a):
A ví ti, co chcou plemeno, ale nechcou psa s rodným listem, že taky třeba nechcou psa s PRA, který jim neoslepne až někdy na sklonku života, ale už v produktivním věku? Tyhle diletantské poznámky jsou strašně prima...
marcel1972
napsal(a):
Tak v 16.10h jste se ptal, co nám na tom vadí. A teď píšete, že chápete, že "nám" to vadí...? Důvody Vám vypsali všichni přede mnou...
napsal(a):
Otázka spíš zní, kolik jezevčíkoidních psů je k vidění v útulcích.
Všichni nechcou bezpapíráky, některý lidi ještě pořád používaj zdravej selskej rozum.
Právo výběru má každý, tedy také je zde právo výběru, jestli budu produkovat pofidérní bezpapíráky a klamat kupující, že to jsou čistokrevní jezevčíci, a od svých odchovů dám ruce pryč, jen co se rozjedou do nových domovů. Anebo jestli si dám práci s naplánováním chovu, pořízením chovný feny, uchovněním, atd.
Ano, to je pravda. Chtěla bych pak vidět ty inzeráty o nabízených "čistokrevných" štěňatech, na které lidi líní si cokoli hledat, naletí...
fikovnice
napsal(a):
Tak v 16.10h jste se ptal, co nám na tom vadí. A teď píšete, že chápete, že "nám" to vadí...? Důvody Vám vypsali všichni přede mnou...
Mužete mít výborné spojení bezchybných rodiců a ani to vám nezaručí kvalitní potomstvo,Pokud buych chtěl třeba ty zminované jezevčíky pro myslivost.,dám přednost papírákům,máme doma 4.Ale jestli někdo chce kamaráda na vycházky tak ty papíry jsou na dvě věci.Pokud má někdo cistokrevnou fenku a připustí ji čistokrevným psem ikdyž ne chovným tak ztoho zase bude jenom čistokrevný jezevcík, akorát bez papírů a možná za polovinu peněz.

marcel1972
napsal(a):
Mužete mít výborné spojení bezchybných rodiců a ani to vám nezaručí kvalitní potomstvo,Pokud buych chtěl třeba ty zminované jezevčíky pro myslivost.,dám přednost papírákům,máme doma 4.Ale jestli někdo chce kamaráda na vycházky tak ty papíry jsou na dvě věci.Pokud má někdo cistokrevnou fenku a připustí ji čistokrevným psem ikdyž ne chovným tak ztoho zase bude jenom čistokrevný jezevcík, akorát bez papírů a možná za polovinu peněz.
Jenže než spojí množitel psů bez PP dvě neuchovněná zvířata, měl by se ptát na to, proč nebyla zvířata uchovněna. Velmi často proto, že neodpovídají standardu, buď po stránce exteriéru, nebo po stránce povahové, nebo v kombinaci obojího. Tato zvířata zpravidla nemívají ta vyšetření, která jsou k udělení chovnosti vyžadována, nebo se špatným výsledkem, v důsledku čehož nejsou chovná. Mrskat bezpapíráky na takových zvířatech je medvědí služba plemenu. A častá výmluva množitele, že má psa jen pro radost a ne na výstavy, proto neuchovnil, je jen výmluva. Bohužel je pořád velké množství lidí, i mezi zdánlivě inteligentními, kteří nejsou schopni pochopit a docenit váhu průkazu původu, i když se to, nejen zde, píše pořád dokola.

marcel1972
napsal(a):
...vždy jsem byla a stále jsem běžný majitel psa, nemám chovatelské ani výstavní ambice, ale v životě mně nenapadlo koupit si psa bez PP.....svým selským rozumem jsem pochopila, že PP sice nezaručí 100% zdraví nebo exteriér psa, ale zaručí to, že ten pes bude to dané plemeno, pro které jsem se rozhodla.....nechápu, proč by si kdy měla kupovat štěně od rádobychovatele, který není schopen fenu nastávajících štěňat uchovnit, nabízí se mi dva důvody - lenost nebo nějaký zdravotní nebo povahový problém u feny, pak ale nechápu proč vůbec na takové feně chovat a proč za drahý peníz štěně bez záruky kupovat.....a drahý píšu proto, že pokud se podíváte za kolik jde do světa štěně bez jakékoli záruky - spíš takové budoucí velké překvapení a porovnáte s cenou za štěně s PP, tak je to opravdu za drahý peníz.....

marcel1972
napsal(a):
Asi se budete divit,ale mám už takřka 50 let psy jen s PP ,řadu jsem jich i uchovnila,ale v chovu jsem jich použila jen pár,jinak je mám co by společníka a pomocníky na práci.Právě proto,že i někteří uchovnění,nakonec neměli takové vlastnosti,aby byli přínosem pro chov.
Ale papírové psy mám právě proto,že vypadají jako plemeno co jsem si vybrala a také povahu mají jako dané plemeno a to mě za celá léta nezklamalo.Znám řadu lidí,co si pořídili čistokrevné bez PP,třeba sestřenice kokršpaněla,jako štěně vypadal jako kokr,ale když vyrostl měl z kokra hlavu k tomu vysoké nohy jak nějakého honiče,Nedávno jsem to vysvětlovala paní co chtěla čivavu.Nakonec si koupila s PP,má ji rok a chodí mně děkovat,že jsem ji přesvědčila na psa s PP,jak je krásná a úžasná.Byli se podívat i na troje štěňata bez PP,měla je nafocené,a když to porovnala s tou s PP,nebyli ti bez PP čivavy ani jedny.

Právě řeším, že možná k pesanovi budu muset pořídit štěně....nějakou psí holku, aby mohl být zase tím spokojeným podpantoflákem.
No a najednou tak nějak není moc z čeho vybírat........že už říkám, že bych snad i koupila štěně bez PP.......ale na rovinu, bojím se, protože to hypotetické štěně bych kupovala od cizích lidí, kde nemám absolutně šanci si něco ověřit.
Raději vhodného křížence, ale koukám, že když to člověk nepotřebuje, tak se pořád někomu stávají "nehody"...mají psa i fenu různých plemen a neuhlídali to a teď asi jak jsou všichni doma, tak to uhlídali.
Ano teď jsem v situaci, kdy bych mohla být ve skupině, že uvidím inzerát a řeknu "tak tahle psí slečinka se mi líbí a jedem hned pro ní", o peníze nejde......ale pak si vzpomenu na ty čivavy bez PP co znám a kde si jejich majitelé přivezli výhodnou koupi ...čivava zaručeně čistokrevná za 3000-6000,- no a ušetřené peníze ve finále nechali na veterině, kolikrát i víc a tam už nejde ani tak o ty prachy, ale že vašeho tvorečka něco bolí....
Takže tohle je odpověď na dotaz:
A co Vám na tom vadí?
Vlastně nechápu, proč bych měla svojí fenu, která není chovná, nechat rodit, riskovat případné komplikace během březosti nebo porodu, jen proto, že chci štěňata....že je Asta úžasná a já chci od ní štěně....že by každá fena měla mít jednou v životě štěňata...
opravdu jediný důvod, co mě napadá jsou peníze.....

Můj první pes byl pes bez PP, kříženec, a měl cca 1 rok. Bylo mi 14 let a rodiče mi psa povolili, pokud nebude nic stát... Sehnala jsem přes spolužačku právě tohoto. Svoje peníze jsem tehdy přirozeně neměla, nebylo možné jít na brigádu. Už tehdy jsem ale věděla, co znamená průkaz původu a jak je důležitý, a že až to bude možné, bude další pes už jen s PP.
A to jsem dodržela, další psi byli jen s PP, i v rodině. Ani jeden ze psů nebyl uchovněn, důvody byly různé. Ale na žádné feně jsme nechovali (nemnožili štěňata bez PP) a psi nikdy nekryli. Myslím, že se i tomuto dá říct chovatelská etika.
Uchovnit králičího jezevčíka je tak snadné, zvláště když nyní nemusí absolvovat pracovní zkoušky jako dřív.
Podmínky
Výstavní ocenění: 3x výborná nebo velmi dobrá na výstavě v ČR se zadáváním čekatelství CAC nebo na oblastní výstavě pořádané ČMKJ ve věku minimálně 15 měsíců zapsané v průkazu původu. Z toho minimálně 2x ocenění výborná, min. 2 ocenění musí být získané na výstavě pořádané KCHJ ČR.
Zkoušky: Pracovní zkouška není vyžadována.
Takže jestli je fenečka opravdu tak kvalitní, že po ní chcete štěňata, snad jste pro ni alespoň něco mohla udělat, snad si to zasloužila.

"At se to líbí nebo ne ,všichni prostě nechcou papíráky."
proč ne?
respektive proč někdo chce PLEMENO a nechce psa z řádného chovu
"Ale jestli někdo chce kamaráda na vycházky tak ty papíry jsou na dvě věci"
proč?
a proč vůbec existuje chov s PP?
a teda ty výstavy a uchovnění - přesně tohle je, se přiznám, záležitost, která od řádného uchovnění odrazuje mě, a to jednak pro můj přímo osobní odpor, a druhak pro "podstatnost" přehlídky krásy pro chov a plemeno, zejména pokud je to jediný požadavek na uchovnění

napsal(a):
"At se to líbí nebo ne ,všichni prostě nechcou papíráky."
proč ne?
respektive proč někdo chce PLEMENO a nechce psa z řádného chovu
"Ale jestli někdo chce kamaráda na vycházky tak ty papíry jsou na dvě věci"
proč?
a proč vůbec existuje chov s PP?
a teda ty výstavy a uchovnění - přesně tohle je, se přiznám, záležitost, která od řádného uchovnění odrazuje mě, a to jednak pro můj přímo osobní odpor, a druhak pro "podstatnost" přehlídky krásy pro chov a plemeno, zejména pokud je to jediný požadavek na uchovnění
Protože se na výstavě posuzuje do jaké míry exteriér psa odpovídá standardu plemene?
Na základě čeho jiného by jinak byl pes uchovněn, pokud je třeba pro uchovnění pouze výstava?
Výstavu - alespoň pro to uchovnění - snad přežije a zvládne každý páník.

"Protože se na výstavě posuzuje do jaké míry exteriér psa odpovídá standardu plemene?"
protože tohle není až tak plně pravda?
a už vůbec ne pro účely chovu?
"Na základě čeho jiného by jinak byl pes uchovněn, pokud je třeba pro uchovnění pouze výstava?"
no, balu, toto se lehce bije přesně s tím, co píšu já, ne ?
a na základě čeho - no, bláznivý nápad, na základě bonitace jejíž součástí by byla popisná prohlídka exteriéru, dle standardu. Tak, aby byly vyjádřeny přípustné odchylky a tudíž se na sebe, pokud možno, nedávala zvířata s týmiž vadami.....a tohle ta výstava neudělá
"Výstavu - alespoň pro to uchovnění - snad přežije a zvládne každý páník."
tak u těch jezevců to jsou patrně výstavy 3
a jistěže zvládne a přežije, ale prostě je to OPRUZ
Opruz to je a mě ani moji feňuli to nebavilo, no "přežily" jsme nakonec čtyři výstavy. Ale je tu ještě aspekt- zdraví. Kdy dnes už hodně chovatelů dělá spoustu zdravotních testů navíc, aby do chovu pouštěli minimum geneticky zátížených štěňat a chovali na zdravých jedincích. A lidi, kteří kupujou štěně s Pp ty testy dnes už chcou. Testy jsou docela drahé a výsledek nemusí být výborný a u bezpapíráků ty testy nikdo dělat nebude. Takže pak spojení dvou jedinců s DKK D,D nebude zn. ideál (jasně genetika není jediný faktor).

napsal(a):
"Protože se na výstavě posuzuje do jaké míry exteriér psa odpovídá standardu plemene?"
protože tohle není až tak plně pravda?
a už vůbec ne pro účely chovu?
"Na základě čeho jiného by jinak byl pes uchovněn, pokud je třeba pro uchovnění pouze výstava?"
no, balu, toto se lehce bije přesně s tím, co píšu já, ne ?
a na základě čeho - no, bláznivý nápad, na základě bonitace jejíž součástí by byla popisná prohlídka exteriéru, dle standardu. Tak, aby byly vyjádřeny přípustné odchylky a tudíž se na sebe, pokud možno, nedávala zvířata s týmiž vadami.....a tohle ta výstava neudělá
"Výstavu - alespoň pro to uchovnění - snad přežije a zvládne každý páník."
tak u těch jezevců to jsou patrně výstavy 3
a jistěže zvládne a přežije, ale prostě je to OPRUZ
Reagovala jsem na váš odstavec, cituji:
Zde píšete, že máte s výstavami problém.
Co tedy není pravda?
Pokud je jedinou podmínkou pro uchovnění psa absolvování výstavy s určitým výsledkem, s určitou známkou, tak je posouzení, jak moc odpovídá pes standardu, stěžejní. Protože pokud bude mít pes nevyhovující známku z výstavy, tak při bonitaci se může každý stavět na uši, ale pes uchovněn nebude, i když bude mít popis jak bůh. Nebo ne?
Výstavy se vám mohou zdát jako opruz, ale pokud chcete uchovnit, a chovat, tak se musíte přemoct. Nebo si na to někoho najmout.
Nebo se vzdát chovu, když nezařídíte uchovnění své feny.
Ale určitě není cesta množit na neuchovněné feně bezpapíráky. Taky proč? Kvůli prachům? Jiný důvod mne nenapadá.

balu, jistěže mám s výstavami problém, zejména pokud jsou jedinou atd.
Protože výstava není absolutní maximálně objektivní posouzení jedince, ale šou krásy. Nic víc, nic míň.
"Pokud je jedinou podmínkou pro uchovnění psa absolvování výstavy s určitým výsledkem, s určitou známkou, tak je posouzení, jak moc odpovídá pes standardu, stěžejní. "
teď jsem smazala, co jsem napsala...neb už jsem k tomuto psala výše

napsal(a):
balu, jistěže mám s výstavami problém, zejména pokud jsou jedinou atd.
Protože výstava není absolutní maximálně objektivní posouzení jedince, ale šou krásy. Nic víc, nic míň.
"Pokud je jedinou podmínkou pro uchovnění psa absolvování výstavy s určitým výsledkem, s určitou známkou, tak je posouzení, jak moc odpovídá pes standardu, stěžejní. "
teď jsem smazala, co jsem napsala...neb už jsem k tomuto psala výše
Vidíte, a já jsem myslela, že je pro vás problém výstava jako taková. Souhlasím, že není správné, když je výstava jediné kritérium pro chovnost.
Oni jsou asi od loňského roku nevím přesně, dvě možnosti jak uchovnit jezevčíky malého rázu - tu jednu jsem sem dávala - to jsou ty tři výstavy a bonitace a ta druhá možnost - to si myslím že hodně uvolnili kriteria, když dříve musely být u všech jezevčíků zkoušky.
A)
Výstavní ocenění: výborná nebo velmi dobrá na výstavě v ČR se zadáváním čekatelství CAC nebo na oblastní výstavě pořádané ČMKJ ve věku minimálně 15 měsíců zapsaná v průkazu původu.
Zkoušky: Jakákoli úspěšně absolvovaná zkouška nebo soutěž uvedená v Řádu Českomoravské myslivecké jednoty z.s. pro zkoušky loveckých psů z výkonu nebo v "Zkušebním řádu pro pracovní zkoušky a soutěže KCHJ ČR", popřípadě jakékoliv úspěšné absolvovaná zkouška či soutěž z norování v zahraničí.
Domnívala jsem se, že paní odradily ty zkoušky, ale zřejmě ne, prostě jen nechce na výstavu.
Ale výstava není přece jen "přehled krásy" , jak jinak se dozví že pes odpovídá standardu - jestli má v pořádku zuby, jestli nějaký nechybí /což je dost časté/nemá zálomek na ocase, má kvalitní srst, správnou barvu oka, správnou barvu srsti...obvod hrudníku /trpasličí, nebo králičí/ atd.

Pokud je uchovnění takhle jednoduché, tak to by mohl a měl zvládnout každý. Když chce štěňata. Ale na výstavu musí být pes vychovaný a socializovaný. Tak jestli nebude problém tady.
Je to šou jak už bylo psáno výš. A spousta lidí má pocit, že pes musí být naprosto dokonalý, pokud nebude dokonale upravený, vychovaný a fungovat na stopadesát procent tak na výstavě neuspěje. Proto tam ani nejdou. Výstavy jsou v očích neznalých lidí, pokud je na ně např. nepřipraví a nenavede chovatel, něco, kde nemůžou oni ani jejich pes uspět. Vidí na svém psovi chyby, které nemá a které naopak profík umí skvěle zakrýt. Myslí si, že pes není na výstavu připravený. Tak to nakonec přes nejlepší úmysly vzdají.

marq
napsal(a):
Je to šou jak už bylo psáno výš. A spousta lidí má pocit, že pes musí být naprosto dokonalý, pokud nebude dokonale upravený, vychovaný a fungovat na stopadesát procent tak na výstavě neuspěje. Proto tam ani nejdou. Výstavy jsou v očích neznalých lidí, pokud je na ně např. nepřipraví a nenavede chovatel, něco, kde nemůžou oni ani jejich pes uspět. Vidí na svém psovi chyby, které nemá a které naopak profík umí skvěle zakrýt. Myslí si, že pes není na výstavu připravený. Tak to nakonec přes nejlepší úmysly vzdají.
Pak ať nechovají. Když se psem nedokážou zvládnout výstavu. Jak asi dokáží zvládnout porod ( poporodní komplikace), odchování štěňat. Je to asi 150x horší než nějaká výstava. Výstava je jenom "vopruz", ale při porodu může jít o život !

"jak jinak se dozví že pes odpovídá standardu - jestli má v pořádku zuby, jestli nějaký nechybí /což je dost časté/nemá zálomek na ocase, má kvalitní srst, správnou barvu oka, správnou barvu srsti...obvod hrudníku /trpasličí, nebo králičí/ atd."
no na té bonitaci, na pořádné, třeba
to si vždycky vzpomenu, a už jsem to kdysi psala, na jednoho krásného černého psa, výstavních titulů kupa, čekatel IHF, a ejhle-na bonitaci-cca 8 odchylek (což je těžce dlouhý bonitační kód) od ideálu standardu, nesouhlasili, šli podruhé, a nafasovali jich tuším 11, přičemž shodných bylo 5-6? Ale na psa bylo hezké pokoukání.......
marq
napsal(a):
Já teda upřímně fenu na výstavu nepřipravuji. Jo je fakt, že třeba s postojem nám radila chovatelka, já vím jak fenu postavit, ale prostě mě to nebaví ani moc trénovat, takže většinou si to pár dní před výstavou zkusím a tím to hasne. Vím, že ti co je ty výstavy baví a chtějí excelentní předvedení, tak trénují klidně pár minut každý den.... Já chůzi netrénuji vůbec. A myslím si, že pokud nejde o nějakou top mezinárodní výstavu, tak se ten pes ani extra připravovat nemusí. Na známku, která je potřeba k uchovnění stačí, že je pes prostě ovladatelný, projde se semnou na vodítku a vydrží chvíli stát tak, jak ho postavím . Toť můj názor
napsal(a):
"jak jinak se dozví že pes odpovídá standardu - jestli má v pořádku zuby, jestli nějaký nechybí /což je dost časté/nemá zálomek na ocase, má kvalitní srst, správnou barvu oka, správnou barvu srsti...obvod hrudníku /trpasličí, nebo králičí/ atd."
no na té bonitaci, na pořádné, třeba
to si vždycky vzpomenu, a už jsem to kdysi psala, na jednoho krásného černého psa, výstavních titulů kupa, čekatel IHF, a ejhle-na bonitaci-cca 8 odchylek (což je těžce dlouhý bonitační kód) od ideálu standardu, nesouhlasili, šli podruhé, a nafasovali jich tuším 11, přičemž shodných bylo 5-6? Ale na psa bylo hezké pokoukání.......
U našeho plemene třeba žádná bonitace není. Máme k uchovnění povinné jen dvě výstavy se známkou "výborná" nebo "velmi dobrá" a genetický profil DNA. Nic víc, žádná bonitace se nekoná.
Jsem si teda jako říkala, že vyloženě pes odchylující se od standardu by na té výstavě neměl dostat "výbornou" nebo "velmi dobrou", ale na druhou stranu, třeba co se velikosti týče, tak v chovu je hodně psů, kteří přesahují velikost standardu. Nebo je třeba i vidět pes se špatně složeným uchem - chovný. Takže nějak se tam ti psi dostanou - asi stačí objet těch výstav víc a narazit na rozhodčího, který vám tu známku dá...
Je toho pro uchovnění potřeba žalostně málo, naštěstí chovatelé jsou zodpovědní a už jich dost dělá RTG kloubů, vyšetření srdce, očí... Ale samozřejmě ne všichni.
No a povaha není prověřována vlastně nijak.

marcelaamax
napsal(a):
U našeho plemene třeba žádná bonitace není. Máme k uchovnění povinné jen dvě výstavy se známkou "výborná" nebo "velmi dobrá" a genetický profil DNA. Nic víc, žádná bonitace se nekoná.
Jsem si teda jako říkala, že vyloženě pes odchylující se od standardu by na té výstavě neměl dostat "výbornou" nebo "velmi dobrou", ale na druhou stranu, třeba co se velikosti týče, tak v chovu je hodně psů, kteří přesahují velikost standardu. Nebo je třeba i vidět pes se špatně složeným uchem - chovný. Takže nějak se tam ti psi dostanou - asi stačí objet těch výstav víc a narazit na rozhodčího, který vám tu známku dá...
Je toho pro uchovnění potřeba žalostně málo, naštěstí chovatelé jsou zodpovědní a už jich dost dělá RTG kloubů, vyšetření srdce, očí... Ale samozřejmě ne všichni.
Tak když točtu, pomalu bych dala za pravdu zadavatelce, že je to vlastně jedno. Pak jde chov určitých plemen do prač a ze všech plemen se v podstatě stávají společenští psi - sem tam agresivní.
Aspoň povahy by se posuzovat měly.

az někdo vymysli, jak spravedlive posuzovat povahy - je to na vyznamenani.
napsal(a):
Tak když točtu, pomalu bych dala za pravdu zadavatelce, že je to vlastně jedno. Pak jde chov určitých plemen do prač a ze všech plemen se v podstatě stávají společenští psi - sem tam agresivní.
Tak určitě to takhle není u všech plemen.... A na druhou stranu teda v rámci našeho plemene neznám psy se "špatnou" povahou - jakože agresivní, nebo bázliví. Ale tím, že se ty povahy neprověřují, tak se do chovu takový pes asi dostat může no. Psala jsem tu o naší poslední výstavě, kdy se fena při prvním kontaktu s rozhodčím bála (normálně se lidí vůbec nebojí, ani náhodou, ale tohle bylo po tom úraze, opaření - kdy ji nejspíš rozhodčí připomněl veterináře - protože ji prohlížel podobně) a i tak jsme dostaly "výbornou". Nicméně kdyby tam byl pes třeba vyloženě agresivní na lidi, tak si myslím (a doufám), že bude diskvalifikován...
O to, aby byly povinné RTG kloubů se někteří chovatelé v minulosti snažili, jenže přes klub to neprošlo... A tuším, že jsem aktuálně někde zahlédla, že se o to budou pokoušet znovu, teď myslím někdo sbírá informace o nemocných psech, co se právě kloubů týče, a na tom chce stavět.
No jo, ale naše plemeno nepotřebuje před výstavou žádnou úpravu srsti, stačí otřít hadříkem . A na výstavě jsem zažila fenu, kterou za bázlivost a ni navazující agresivitu okamžitě diskvalifikovali. Vyšetření je nepoviné, jsou chovatelé kteří si psa nechají vyšetřit a ti více zodpovědní uvedou i horší výsledky, ti méně si je nechají pro sebe. Každopádně i na psovi s DKK C/C se může chovat. Často vidím nabídku štěňat, kde jsou uvedeny u psa interchampiona různé zdravotní údaje a některý konkrétní chybí. Většinou DKK, DLK. Proč asi.
A na výstavě jsem zažila fenu, kterou za bázlivost a ni navazující agresivitu okamžitě diskvalifikovali
Jo, já si myslím, že za agresivitu diskvalifikace bude. Ale psi s bázlivějších projevem vídám na výstavách běžně - nemyslím vyloženě psa, který se tam strachy počůrá, ale psa, který má při postoji (nebo pohybu) ocas mezi nohama, některý se i mírně třese, před rozhodčím lehce uhýbá - tak takových jsem viděla víc - a klidně se známkou "V" nebo "VD"....
Chtěla jsem tím jen říct, že uchovnit některá plemena je fakt hrozně snadné, protože získat dvě "V" nebo "VD" prostě není nic extra složitého a nic, co by úplně nějak hodně prověřilo konkrétního psa. Což samozřejmě pro chov není dobré. O těch kloubech a dalších vyšetření ani nemluvím.
marcelaamax
napsal(a):
,,,,, třeba co se velikosti týče, tak v chovu je hodně psů, kteří přesahují velikost standardu..
U jezevčíků zvlště malých rázů je to docela jednoduché, změří se přes hrudník a buď se vejde do centimetrů nebo nevejde.
Ebi
napsal(a):
,,,,, třeba co se velikosti týče, tak v chovu je hodně psů, kteří přesahují velikost standardu..
U jezevčíků zvlště malých rázů je to docela jednoduché, změří se přes hrudník a buď se vejde do centimetrů nebo nevejde.
No vidíte, já jsem na výstavě u našeho plemene nikdy neviděla, že by se psům měřila kohoutková výška, která je daná standardem. , takže pak se není čemu divit, že se v chovu vyskytne dvakrát tak velký pes

marcelaamax
napsal(a):
No vidíte, já jsem na výstavě u našeho plemene nikdy neviděla, že by se psům měřila kohoutková výška, která je daná standardem. , takže pak se není čemu divit, že se v chovu vyskytne dvakrát tak velký pes
Na výstavě se výška neměří. Až na výjimky, kdy se pes či fena zdají příliš malí nebo příliš vysocí. Ale ani to není vždy důvod pro měření a není to důvod pro nižší známku. Takže můj střední knírač, který měl v kohoutku 52 - 53 cm, dostal kdysi od pana Zdeňka Procházky na mezinárodce výbornou. Byl to souměrný pes. Na bonitaci by ale neprošel. Proto, že tehdy byl v chovu problém s přerůstajícími zvířaty a bylo třeba důsledně dbát na rozmezí standardu.
napsal(a):
Na výstavě se výška neměří. Až na výjimky, kdy se pes či fena zdají příliš malí nebo příliš vysocí. Ale ani to není vždy důvod pro měření a není to důvod pro nižší známku. Takže můj střední knírač, který měl v kohoutku 52 - 53 cm, dostal kdysi od pana Zdeňka Procházky na mezinárodce výbornou. Byl to souměrný pes. Na bonitaci by ale neprošel. Proto, že tehdy byl v chovu problém s přerůstajícími zvířaty a bylo třeba důsledně dbát na rozmezí standardu.
Jasný, ale já to píšu z toho důvodu, že my žádnou bonitaci nemáme, jak už jsem psala výše .
Takže tam stačí ty dvě výstavy, kde nikdo nezměří ani přerostlého psa je to.

marcelaamax
napsal(a):
Jasný, ale já to píšu z toho důvodu, že my žádnou bonitaci nemáme, jak už jsem psala výše .
Takže tam stačí ty dvě výstavy, kde nikdo nezměří ani přerostlého psa je to.
My kdo? Americký stafordšírský teriér?

marcelaamax
napsal(a):
Stafordšírský bulteriér.
Aha, tak jsem si vaše plemeno špatně zapamatovala. Omlouvám se. Ale není to pro mne důležité, tak takové informace pouštím z hlavy.

napsal(a):
neboli výstava opravdu není řádné porovnání se standardem.......
U jezevčíků malých rázů je to něco jiného, tam se obvod hrudníku měří prostě na výstavách vždy - aby bylo také jasné, jestli je to trpaslík, nebo králík, což se pozná právě podle toho obvodu hrudníku.
Trpasličí jezevčík: Psi: nad 32 cm - do 37 cm Feny: nad 30 cm - do 35 cm
Králičí jezevčík: Psi: nad 27 cm - do 32 cm Feny: nad 25 cm - do 30 cm
a já jsem sama byla svědkem. že fenu trpaslíka která i po mírném stáhnutí měřidla měla obvod nad 38 cm vůbec na výstavě neklasifikovali.

napsal(a):
neboli výstava opravdu není řádné porovnání se standardem.......
Ale jak je vidět jediným... Rozumějte, já to neobhajuji, spíš se divím, že to v některých plemenech jde.
Když jsem byla na klubovce, kde bylo 350 psů SBT zabloudila tam nějaká paní, která to plemeno vůbec neznala a volala kamarádce, stála zrovna vedle mě ta paní a říká do telefonu:" Hani představ si, jsem na výstavě psů, je to všechno stejné plemeno a ani dva psy tu nejsou stejní. ". Asi tak .
sabca313

XXX.XXX.186.254
Chipsy
napsal(a):
Dobrý den,
Prosím, ozvěte se mi.
Díky
Renata
Dobrý den máme králičího jezevčíka tygrovaného ale hladkosrstého. Odkud jste prosím?
Ebi
napsal(a):
To fakt byste byla ochotna krýt dlouhosrstého jezevčíka zadavatelky vaším tygrovaným hladkosrstým???????Bože, to mi hlava nebere, tak snad bude mít zadavatelka více rozumu..
A to se u jezevčíků nesmí?
U některých plemen může mít každý rodič jinou srst.
A u některých již neoblíbených plemen se můžou míchat i velikosti, aby se plemeno jako takové udrželo.

Fiona.Praha
napsal(a):
A to se u jezevčíků nesmí?
U některých plemen může mít každý rodič jinou srst.
A u některých již neoblíbených plemen se můžou míchat i velikosti, aby se plemeno jako takové udrželo.
“Nelze uskutečnit krytí mezi jezevčíkem standardním a jezevčíkem malého rázu (trpasličím, králičím), ani mezi jezevčíky s různým typem srsti (hladkosrstými, dlouhosrstými a drsnosrstými). Je tedy možno krýt pouze: standardní + standardní, trpasličí + trpasličí, trpasličí + králičí, králičí + králičí a v těchto kombinacích jen hladkosrstý + hladkosrstý, dlouhosrstý + dlouhosrstý, drsnosrstý + drsnosrstý. Příslušnost jedince k danému rázu je dána příslušností jeho rodičů, pouze u trpasličích a králičích rázů rozhoduje pro rozřazení obvod hrudi ve věku min. 15 měsíců.”
Zdroj: https://kchj2.webnode.cz/_files/200000245-c416bc50e2/2016_zapisni_rad_kchj_cr.pdf
napsal(a):
“Nelze uskutečnit krytí mezi jezevčíkem standardním a jezevčíkem malého rázu (trpasličím, králičím), ani mezi jezevčíky s různým typem srsti (hladkosrstými, dlouhosrstými a drsnosrstými). Je tedy možno krýt pouze: standardní + standardní, trpasličí + trpasličí, trpasličí + králičí, králičí + králičí a v těchto kombinacích jen hladkosrstý + hladkosrstý, dlouhosrstý + dlouhosrstý, drsnosrstý + drsnosrstý. Příslušnost jedince k danému rázu je dána příslušností jeho rodičů, pouze u trpasličích a králičích rázů rozhoduje pro rozřazení obvod hrudi ve věku min. 15 měsíců.”
Zdroj: https://kchj2.webnode.cz/_files/200000245-c416bc50e2/2016_zapisni_rad_kchj_cr.pdf
Děkuji.
Když to tak čtu, tak jsem objevila Ameriku . Myslela jsem si, že trpasličí a králičí je jedna velikost. Občas vidím inzerát prodám štěně trpasličího/králičího jezevčíka.
Takže jestli to dobře chápu, tak v jednom vrhu může být trpaslík i králík, ale vždy musí mít stejnou srst?

Fiona.Praha
napsal(a):
Děkuji.
Když to tak čtu, tak jsem objevila Ameriku . Myslela jsem si, že trpasličí a králičí je jedna velikost. Občas vidím inzerát prodám štěně trpasličího/králičího jezevčíka.
Takže jestli to dobře chápu, tak v jednom vrhu může být trpaslík i králík, ale vždy musí mít stejnou srst?
Jó, to jsme dvě. Já také nejsem od jezevčíků a byla to pro mě nová informace. :-) Vždy jsem se domnívala, že je to označení téhož.
Asi ano, třeba nám to ještě někdo osvětlí. Když se nad tím zamyslím, tak pak by ty inzeráty “trpasličí/králičí” dávaly smysl.
napsal(a):
Jó, to jsme dvě. Já také nejsem od jezevčíků a byla to pro mě nová informace. :-) Vždy jsem se domnívala, že je to označení téhož.
Asi ano, třeba nám to ještě někdo osvětlí. Když se nad tím zamyslím, tak pak by ty inzeráty “trpasličí/králičí” dávaly smysl.
Protože jestli bude jezevčík v dospělosti trpasličí nebo králičí, se rozhoduje v jeho 15ti měsících při bonitaci změřením obvodu hrudníku. To se při narození neví. Proto se můžou krýt trpasličí x králičí a štěňata se označují trpasličí /králičí. A potom v těch 15ti měsících, kdo podstoupí bonitaci, zjistí jestli jeho jezevčík je trpasličí, nebo králičí.
aluska
napsal(a):
Protože jestli bude jezevčík v dospělosti trpasličí nebo králičí, se rozhoduje v jeho 15ti měsících při bonitaci změřením obvodu hrudníku. To se při narození neví. Proto se můžou krýt trpasličí x králičí a štěňata se označují trpasličí /králičí. A potom v těch 15ti měsících, kdo podstoupí bonitaci, zjistí jestli jeho jezevčík je trpasličí, nebo králičí.
Takže v jednom vrhu můžou být současně trpasličí i králičí štěňata? A co mají v PP?
A v 15ti měsících se změří a dopíše se to do PP?
To jsou mi věci.....
Fiona.Praha
napsal(a):
Takže v jednom vrhu můžou být současně trpasličí i králičí štěňata? A co mají v PP?
A v 15ti měsících se změří a dopíše se to do PP?
To jsou mi věci.....
přesně tak, kdo bude chtít uchovnit, tak při bonitaci se v PP škrtne jedna velikost a nechá ta která se naměřila. Velikosti ve vrhu mohou být obě, záleží na genetice a předcích. A protože se běžně kryjí trpasličí a králičí mezi sebou, dopředu se nedá odhadnout, jaká štěňata se narodí.
aluska
napsal(a):
přesně tak, kdo bude chtít uchovnit, tak při bonitaci se v PP škrtne jedna velikost a nechá ta která se naměřila. Velikosti ve vrhu mohou být obě, záleží na genetice a předcích. A protože se běžně kryjí trpasličí a králičí mezi sebou, dopředu se nedá odhadnout, jaká štěňata se narodí.
Děkuji za vysvětlení