Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.5.2020 14:21
Mína6

XXX.XXX.32.189

Dobrý den, mám dotaz, nebo spíš prosím o radu. Mám fenku Border kolie.Začátkem března měla 12let. Prvních 10 let života jsme prožily spolu velmi příjemný, aktivní, až akční život. Turistika, kolo, výlety atd...jelikož pracuji z domu i doma jsme stále spolu...je to nejlepší partačka na světě....Dlouhé procházky a spoustu času v přírodě byl každodenní chléb.Chodila se mnou běhat, na brusle....pořád jsme byly v pohybu. Před 2lety měla zánět dělohy. Po operaci nastaly komplikace a přidala se infekce a zánět pobřišnice. Strávila víc jak týden na klinice a prodělala několik operací. Od té doby se její život velmi změnil...už nezvládne pohyb u kola, nebo nemůže se mnou na brusle.Nemůzu s ní jít ani běhat. Už neskočí ani do auta. Musím ji tam vynést a pak zase vyložit. Začíná mít i problém se zadníma nohama a bere léky od bolesti. Procházky jsme musely omezit max na 2 kilometry a pomalou chuzí..jinak je jen doma. Většinu dne prospí a už moc nevyužívá ani naši velkou zahradu.Jde tam, jen když jdu s ní. Přemýšlela jsem, že bych si pořídila ještě jednoho pejska , kterému bych mohla nabídnout spoustu pohybu a baví mě i agility, ale nemám zkušenost s dvěma pejsky. Vždycky jsem měla jen jednoho. Nevím, jestli by má fenka neměla pocit, že ji chci odložit, jestli by jí nevadilo, že jí její klid který už 12 let má, naruší jiný pes. Další věc je, že jí velmi vadí, i když chci jet sama na kole, nebo jít na brusle. Hrozně vyvádí a chce jít taky. Nechápe, ze to najednou nejde. Celé hodiny pak doma vyje /vím od sousedu/ at už se vzdálím kamkoli.... mě to rve srdce, tak už jsem to velmi omezila a snažím se s ní být co nejvíce doma. Od doby co prodělala ty zdravotní problémy chce být semnou ještě víc, než předtím....když zrovna tvrdě nespí, chodí za mnou stále jako stín i po domě... Neumím si představit co by dělala, kdyby jsem vzala jiného pejska a ona by byla doma. Má někdo takovou zkušenost? Co prosím doporučujete?Moc děkuji předem za rady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.5.2020 14:46

Sama vidíte, že je fenka od nemoci na vás ještě více upoutaná. Celý život je jedináček, a pořízením druhého psa, byť opačného pohlaví, kterému se budete věnovat, se kterým budete sportovat místo s ní, jí ublížíte. Ona to třeba jako by v klidu snese, nakonec, dělala by to pro vás, ale bude nešťastná. Potřebuje teď vaši celou pozornost, lásku. Pokud to jde, pořiďte za kolo vozík a vozte ji s sebou. Ono, podle vašeho popisu, asi není v pořádku a možná s vámi už dlouho nebude. Tak jí ten zbytek života nepokažte.
Ještě tak trochu tvrdě - pes není sportovní náčiní, aby se, pokud už lidskému sportovci nestačí, pořizoval nový.

Píšu z vlastní zkušenosti, ke starému psovi jsem si vzala fenu, dospělou. Bohužel tím trpěl, protože byl do té doby také jedináček. Zpětně mě to hodně mrzí.

9.5.2020 14:50

Další věc je, že jí velmi vadí, i když chci jet sama na kole, nebo jít na brusle.

No a teď byste jí nechala doma a šla s druhým psem...? Top bych řekla, že by bylo ještě horší.

Nevím, nechci tady být za chytrou, sama sháním ke starému psu štěně, ale...pes prožil celý svůj život ve společnosti feny a samota mu nedělá dobře. Za druhé...on už je starší, takže procházky raději kratší a třeba víc za den a štěně velkého plemene je vlastně to samé, taky se nesmí přetěžovat.....
No a dál se samozřejmě musí myslet na to, že starému psu je třeba ten klid zajistit.

Na rovinu, ve vašem případě bych já osobně žádné štěně nepořizovala a raději se třeba s feňulí válela na gauči a mazlila, než někde lítala s novým psem....a teď to nemyslím fakt zle.

9.5.2020 14:57

Doporučila bych počkat, až tato fenka odejde...

Pořízení novýho psa ke starýmu je podle mě dost zrádný, pokud se neudělá včas. U mýho psa (nyní 12 let) bych to "včas" viděla tak v 8-9 letech, kdy byl ještě plnej síly a ještě by snad akceptoval takovou zásadní životní změnu.
Teď už potřebuje klid, rozmazlování, přizpůsobení se mu, jde s tím určitý polevování v povinnostech a pravidlech, a to by s mladým psem určitě nešlo.

Nedávno jsme jeden den hlídali půlročního pejska a můj pes se ptal, co proved tak strašnýho, že jsem domů přitáhla TOHLE. Přitom na zkušební procházce si s ním ochotně hrál. Během hlídání ignorace, úplně se stáhl a držel se stranou. Mít doma dalšího psa je prostě něco jinýho, než potkat venku kámoše a pár minut si hrát.

9.5.2020 15:07
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Doporučila bych počkat, až tato fenka odejde...

Pořízení novýho psa ke starýmu je podle mě dost zrádný, pokud se neudělá včas. U mýho psa (nyní 12 let) bych to "včas" viděla tak v 8-9 letech, kdy byl ještě plnej síly a ještě by snad akceptoval takovou zásadní životní změnu.
Teď už potřebuje klid, rozmazlování, přizpůsobení se mu, jde s tím určitý polevování v povinnostech a pravidlech, a to by s mladým psem určitě nešlo.

Nedávno jsme jeden den hlídali půlročního pejska a můj pes se ptal, co proved tak strašnýho, že jsem domů přitáhla TOHLE. Přitom na zkušební procházce si s ním ochotně hrál. Během hlídání ignorace, úplně se stáhl a držel se stranou. Mít doma dalšího psa je prostě něco jinýho, než potkat venku kámoše a pár minut si hrát.

Naprosto souhlasím s holkama. Sama, ač můj pes byl celý život s druhým psem, jsem k němu nového už nepořídila. A to nebyl až tak starý, měl 8. Muž nechtěl a časem jsem sama uznala, že to byl správný krok, pes si veškerou pozornost jen na sebe užíval a já jsem ráda, že se mu na stará kolena můžu věnovat co nejvíc. Ano, dlouhé štreky po lesích mi chybí, zasteskne se mi, ale je to moje láska, pro tu jsem ochotná obětovat všechno

9.5.2020 15:08

Ještě video, jakej magor je to ve 12 letech (ten černej), kdy už na něm začíná být vidět věk. Už si vůběc neumím představit, jaká pakárna to s ním musela být, když byl mladej

9.5.2020 15:22
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Já jsem si ke starému, navíc se zdravotními problémy, psovi pořídila štěně,hyperaktivní. Pes tím úplně ožil a troufám si tvrdit, že díky tomu žil déle.

Jenže u nás to bylo jiné nez u vás. Psovi nevadilo, když já jsem někam odcházela, bydlela jsem v tu dobu ještě u rodičů, a na stejném pozemku bydlela i babička. Takže pes tam sám nezůstával. Stary pes zvládal opravdu už jen kratoucke procházky, zatímco mladý jak rostl, tak potřeboval víc a víc pohybu. A bylo to bez problemu, starší pes tím netrpěl, mladšího psa měl rád, rád s ním blbnul, ale nemohli spolu být třeba půl dne sami, protože ten temperament by starší pes zdravotně nedal. Teď to vyzní možná hnusně, ale když jsem si brala to štěně, tak jsme si mysleli, že už s námi starý pes dlouho nebude. Pak jsme úplně koukali, jak moc se se stendem zlepšil a nakonec tu spolu byli skoro rok.

Ale jak jsem psala, byla to jiná situace. Vaše fena není v pohodě ani když někam odcházíte vy, pokud navíc bude odcházet ještě další pes a ona bude zůstávat doma, tak to pro ni asi nebude nic moc. Tohle je hodně individuální a jak to fenka vezme byste měla nejlépe vědět vy, ale dle toho popisu bych do toho já osobně nešla.

9.5.2020 16:58
GAELLE

XXX.XXX.55.67

ve vaší situaci bych se štěnětem počkala až vám fenka odejde..................
věnujte se jí co nejvíce, vozík za kolo je dobrá varianta taky jsme ho plánovali pořídit bohužel pes odešel dřív než jsme to uskutečnili ...........................

9.5.2020 18:38
impact

XXX.XXX.36.237

Neblázněte, vždyť to tu fenu úplně zničí, když budete odcházet se štěnětem.. Užívejte si s ní každou minutu života, protože až odejde, bude Vám každá promeškaná minuta strašně chybět.. A nechtějte k tomu mít ještě výčitky, že jste jí život zkrátila tím, že jste jí donesla do baráku štěně..

11.5.2020 18:38
Mína6

XXX.XXX.32.70

Děkuji všem za rady a odpovědi. Nechám to tak....nechám ji v klidu a budem si užívat jak nejdéle to půjde. Myslela jsem si, že by měla zustat sama, ale spousta lidí říkalo, že při pořízení mladého psa ten starší omládne a že se od něj taky učí. Jsem moc ráda za vaše názory, které mě utvrdily v tom nechat si mou psí princeznu jako mazlíčka jedináčka. Ještě jednou děkuji a všem přeju hezký den a spoustu krásných chvil v přítomnosti čtyřnohých přátel :)

11.5.2020 19:37
eli22

XXX.XXX.58.41

Mína6 napsal(a):
Děkuji všem za rady a odpovědi. Nechám to tak....nechám ji v klidu a budem si užívat jak nejdéle to půjde. Myslela jsem si, že by měla zustat sama, ale spousta lidí říkalo, že při pořízení mladého psa ten starší omládne a že se od něj taky učí. Jsem moc ráda za vaše názory, které mě utvrdily v tom nechat si mou psí princeznu jako mazlíčka jedináčka. Ještě jednou děkuji a všem přeju hezký den a spoustu krásných chvil v přítomnosti čtyřnohých přátel :)

To děláte moc dobře. U nás to bylo naopak, pes zvyklý na druhého, přes 13 let, zůstal sám a vypadalo to, že ze smutku nebude. Po pořízení štěněte se z něj stal opět mladík. ALe pokud máte jedináčka, je to jinak a spíš by to určitě uškodilo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík