Dobrý večer, mám dotaz, zítra se jedu podívat na odrostlé štěndo NO x australsky honacky pes, 5 měsíců. Majitel tvrdí, že zvládá být sám v pohodě..stejně však nevím. Pokud bych si ho privezla, bylabych s ním celý den, ale bohužel středa čtvrtek jdu na 10 hodin do práce. S tím že bych se dvakrát vrátila domů ho zkontrolovat a vyvenčit. Myslíte, že to je v pohodě? Potom mám od pátku až do neděle volno...jen se ptám jestli myslíte, že by to bylo proveditelné, pokud ne, zařídím to jinak..s tím že než bych šla do práce, šla bych se psem na hodku i dyl ven a po praci to same, hracky a zabaveni na doma je samozrejmost. Bydlim ve vetsim byte. Děkuji za odpovědi :)
- zvládá být sám v pohodě.
V cizím bytě?
https://magazin.aktualne.cz/rozhovor-psycholog-psu-rudolf-desensky/r~214bf0dc0a6811e8a44c0cc47ab5f122/
Uživatel s deaktivovaným účtem

Za mě to v pohodě rozhodně není, mám nyní štěňátko zítra 5 měsíců a samotného bych ho 10h v žádném případě nenechala. Ani s dvojím venčením. Je to pořád mimino. Pokud nemáte podmínky tak si ho neberte.
Navíc se potřebujete vzájemně poznat, sžít se spolu, min 2 týdny dovolené.

Je to trochu risk - ostatně jako přivezení jakýhokoliv novýho psa, kdy zpočátku není jistý, co bude zvládat a co ne. S určitou dávkou štěstí by to mohlo klapnout, ale zaručit to nelze.
Když jsem si pořizovala štěně, do práce jsem dojížděla. Teď dělám dlouhodobě homeoffice, protože je to lepší časově a praktičtější pro obě strany, včetně té třetí, psí...
Já vím, že se tu doporučuje dovolená aspoň dva týdny se štěnětem, ale mě to přišlo tak nějak... kruté. Budu s tebou dva týdny v podstatě denně a najednou odfrčím pryč na několik hodin...
Přivezla jsem ji ve čtvrtek. Byla jsem doma pátek, sobota, neděle a pak šla normálně do práce. Fenu mi průběžně kontrolovali příbuzní, které mám naštěstí v místě bydliště.
A ať si o tom myslí kdo chce, co chce. Tak já měla prostě úplně pohodový štěně. Žádný ničení doma, že odcházím pryč se naučila hned - netancovala kolem mě a nekvílela, prostě se nechala podrbat a uháněla si zase lehnout. Stal se z toho rituál, který brala jako součást dnů. Doma ze začátku sem tam loužička, ale kompletně ven bez nehod uměla na třech měsících.
Vzájemně jsme se poznaly, sžily se a vyrostla mi z ní zdravě samostatná fena, která ale moc dobře ví, že patří ke mně a na někoho jinýho úplně nedá.
Zajít dvakrát za pracovní dobu domů, ten čas značně zkracuje a není to deset hodin, jak tu někdo psal. Může to dělat potíže, ale rozhodně taky nemusí, to už je pak o štěstí, ale nedělala bych z toho hned hororový scénář.
napsal(a):
Za mě to v pohodě rozhodně není, mám nyní štěňátko zítra 5 měsíců a samotného bych ho 10h v žádném případě nenechala. Ani s dvojím venčením. Je to pořád mimino. Pokud nemáte podmínky tak si ho neberte.
Navíc se potřebujete vzájemně poznat, sžít se spolu, min 2 týdny dovolené.
S tím souhlasím s jednou důležitou podmínkou. Pokud si vezmete 2 týdny dovolené, tak potom stejně musíte nastavit podobný režim, jaký bude mít štěně potom, ale se zkrácenými intervaly. Protože pokud mu budete ty dva týdny stále za zadkem a pak půjdete do práce, tak co si asi má štěndo myslet ? Panička mě opustila. Takže je třeba mu tu samotu dávkovat a potom jsou dva týdny dost málo, respektive na hraně.

eli22
napsal(a):
S tím souhlasím s jednou důležitou podmínkou. Pokud si vezmete 2 týdny dovolené, tak potom stejně musíte nastavit podobný režim, jaký bude mít štěně potom, ale se zkrácenými intervaly. Protože pokud mu budete ty dva týdny stále za zadkem a pak půjdete do práce, tak co si asi má štěndo myslet ? Panička mě opustila. Takže je třeba mu tu samotu dávkovat a potom jsou dva týdny dost málo, respektive na hraně.
No tak samozřejmě, být s ním třeba 3 dny v kuse a potom ho nechávat samotného po chvilinkách, začít třeba vynesením koše, pár minut, půl hodiny, hodina a myslím že když bude po 2 týdnech štěně zvyklé být samo doma cca 3-4h tak to zvládne mnohem líp. Je to málo, ale kdo má možnost si vzít volno v práci dýl.
Neumím si představit dovézt psa a ještě štěně do cizího prostředí a nastavit mu rovnou takový režim. Prostě za mě ne.
napsal(a):
No tak samozřejmě, být s ním třeba 3 dny v kuse a potom ho nechávat samotného po chvilinkách, začít třeba vynesením koše, pár minut, půl hodiny, hodina a myslím že když bude po 2 týdnech štěně zvyklé být samo doma cca 3-4h tak to zvládne mnohem líp. Je to málo, ale kdo má možnost si vzít volno v práci dýl.
Neumím si představit dovézt psa a ještě štěně do cizího prostředí a nastavit mu rovnou takový režim. Prostě za mě ne.
Jenže spousta lidí to jako samozřejmost nechápe. Vidím to třeba když prodávám papouška. Paní řekne, že si bere týden dovolenou a bude s ním stále. Tak ji říkám, ať to nedělá, když pak musí do práce, ať ho postupně zvyká na budoucí režim. A je to jenom papouch, natož pak pes. Věřte, že ne každý takhle samotu trénuje.

eli22
napsal(a):
Jenže spousta lidí to jako samozřejmost nechápe. Vidím to třeba když prodávám papouška. Paní řekne, že si bere týden dovolenou a bude s ním stále. Tak ji říkám, ať to nedělá, když pak musí do práce, ať ho postupně zvyká na budoucí režim. A je to jenom papouch, natož pak pes. Věřte, že ne každý takhle samotu trénuje.
Jo já tomu věřím, lidi nad tím nepřemýšlí. Určitě ta dovolená aby si na sebe zvykli a trochu se poznali, ale hodně i kvůli tomu trénování samoty. Je dobré to zdůraznit a vysvětlit, máte pravdu