Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.2.2006 12:08

Tak jsem nedávno při zjišťování podrobností o katalánském ovčákovi narazila na plemeno l’euskal artzain txakurra (perro de pastoreo vasco) – přeloženo do češtiny baskický ovčák. I pídila jsem se dál, páč jsem o tomhle plemeni slyšela poprvé a dopídila jsem se k tomu, že je to plemeno neuznané FCI. Jak jsem koukala na fotografie, je stavbou těla dost podobný katalánovi. Je méně osrstěný (ale typem srsti dost nevyrovnaný - někteří mají srst podobnou katalánovi, jiní border kolii), uši má buď vztyčené (ty jsou méně časné), polovztyčené nebo svěšené. Zajímavá je ale především barva - červená nebo žlutočervená (ale ne plavá jako u briardů).

Spousta informací je tady: http://www.pastorvasco.com
Problém je v tom, že ty stránky jsou jenom ve španělštině a baskičtině Ale je tam aspoň velká halda fotografií

Myslím, že se mi líbí (ta barva je geniální) Co vy na něj?

15.2.2006 17:17

zet napsal(a):
Tak jsem nedávno při zjišťování podrobností o katalánském ovčákovi narazila na plemeno l’euskal artzain txakurra (perro de pastoreo vasco) – přeloženo do češtiny baskický ovčák. I pídila jsem se dál, páč jsem o tomhle plemeni slyšela poprvé a dopídila jsem se k tomu, že je to plemeno neuznané FCI. Jak jsem koukala na fotografie, je stavbou těla dost podobný katalánovi. Je méně osrstěný (ale typem srsti dost nevyrovnaný - někteří mají srst podobnou katalánovi, jiní border kolii), uši má buď vztyčené (ty jsou méně časné), polovztyčené nebo svěšené. Zajímavá je ale především barva - červená nebo žlutočervená (ale ne plavá jako u briardů).

Spousta informací je tady: http://www.pastorvasco.com
Problém je v tom, že ty stránky jsou jenom ve španělštině a baskičtině Ale je tam aspoň velká halda fotografií

Myslím, že se mi líbí (ta barva je geniální) Co vy na něj?

Katalánek je hezčí, má hezčí kukuč a čumák. Nemáš nějaké nové fotky tvého katalánka? Jaký se vyvíjí ... myslím hlavně povahově?

16.2.2006 12:08

9248 napsal(a):
Katalánek je hezčí, má hezčí kukuč a čumák. Nemáš nějaké nové fotky tvého katalánka? Jaký se vyvíjí ... myslím hlavně povahově?

Samozřejmě, že je katalánek lepší ... ale tenhle baskický ovcoprohaněč taky není špatný

Moje katalánče se vyvíjí skvěle. Povahově je naprosto dokonalá, začíná být trochu víc sebevědomá, a tak občas dokonce i usadí drzé jezevčíky Jinak už v pohodě zvládá patnáctikilometrové výlety. A ačkoli jí je teprve 5 měsíců, už má kromě M3 všechny zuby. Momentálně čekám, kdy mi ti španělští lajdáci konečně pošlou průkaz původu, abych ji mohla přihlásit na výstavu. Papíry už leží na jejich plemenné knize 3 měsíce a zatím nebyli schopni vyřídit jedno pitomé razítko Včera jsem se naštvala a na radu chovatele napsala na RSCE emila, ale zatím nikdo nereagoval ... zlatá ČMKU

Jarda2

13.12.2019 13:01
Jarda2

XXX.XXX.147.174

Ahoj pejskaři,
Je to prosím baskický ovčák? Jsem naprostý neznalec, pes je z útulku, poděděný po babičce. Dobrej kámoš.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.12.2019 13:25

Jarda2 napsal(a):
Ahoj pejskaři,
Je to prosím baskický ovčák? Jsem naprostý neznalec, pes je z útulku, poděděný po babičce. Dobrej kámoš.

Zcela určitě není. Je to obyčejný kříženec...

13.12.2019 15:08

Jarda2 napsal(a):
Ahoj pejskaři,

Nejspíše ne, ale to je přece jedno. Teoreticky je to kříženec zlatého retrívra a je pěkný. Až ho vezmete kartáčem, tak bude ještě hezčí a spokojenější. Jste hodný, že jste si ho vzal. Starší pes by tam byl strašně nešťastný.

19.9.2020 14:10
ainu

XXX.XXX.114.204

Vytahuji zpět staré téma, na základě vzpomínky na adopťáka z Andalusie, díky kterému jsem se k informacím o Pastor Vasco dostala (pár lidí tvrdilo, že tam možná bude něco z tohoto přikříženo, i když ta vzdálenost je hodně velká. Kazdopadně povaha, srst i aktivita byla jak je popisovámo u tohoto plemene).

Zajímavé video z roku 2018:
https://www.youtube.com/watch?v=x_kGPdtQdtg

A aktuálně specifičtější informace v češtině:
https://cs.vistadeishelties.com/baskicky-ovcak-trochu-znama-rasa/

Přidejte reakci

Přidat smajlík