Uživatel s deaktivovaným účtem

Ahoj všem.
Protože často vyletuji se svým psem, po horách i rovinách, ráda bych se nějak dovybavila. Nicméně mám dojem, že čím víc čtu a zjišťuji, tím méně chápu co k čemu je.
Psa mám na nylonovém obojku, někdy flexi, někdy stopovacka, kde to jde, jde navolno, přes sebe mám vždy prehozene krátké přepínací vodítko. V rámci hor jsem uvazovala pořídit psovi postroj a na sebe vodítko zapnout někam k pasu. Divala jsem se na různé typy sedáku, ale jsem jelen, jaký zvolit. Na bedra, na zadek? Nechci aby pes tahal, mám molosse a nechci jej pretezovat. Ale chci ulevit svým rukam a jeho krku, když náhodou potřebuju při výstupu obě ruce, skobrtnu, on potřebuje zatáhnout a tak.
Jaký postroj zvolit na psa? Je jich tolik typu, každý doporučuje jiný, a hlavně mám problém trochu s velikostí, na ty mamutí chlupaté psy toho moc není. Nechci, aby postroj poškozoval srst kvůli výstav.
Prostě ve zkratce, je tu někdo, kdo by mi poradil kde hledat a co pořídit na takové normální rekreační chození po horách, aby to bylo co nejpohodlnější pro nás oba(časem budeme tři - dva psi a já)? Mám v tom zmatek a nedokážu asi položit všechny otázky najednou
Predem dekuji
Na míru udělají i poradí https://www.zerodc.cz/cz/

marcelaamax
napsal(a):
Já bych ještě jako obvykle doporučila paní Levíčkou -mushgo. Ta ohledne postroje a sedáku poradí výborně, a je možnost si u ní vyzkoušet spoustu variant. Případně i když ji napíšete nebo zavoláte tak poradí, je moc ochotná.
Na mushgo už jsem koukala, díky za doporučení, paní napíšu. Moc děkuji 😊
_Fifinka

XXX.XXX.110.35
S postrojem už poradili ostatní, já přidám zkušenost se sedáky…
Pokud plánujete, že pes půjde celý den připnutý, určitě bych volila sedák s pásky přes spodek (stehna/třísla), aby se při chůzi nikam neposouval. Konkrétní značku na Vaši postavu poradí taky paní Levíčková. Mám doma NonStop i ZeroDC a oba dva jsou vhodné na celodenní nošení, aniž by to člověka zinvalidnilo.
Pokud plánujete jít se psem/psy na kratší túru navolno a připínat je jen na určité úseky, nebrala bych sedák, ale klasickou běžeckou ledvinku – mám v ní lahvičky s vodou pro sebe a psa, mobil, klíče a drobnosti. Psa případně zapnu za pásek ledvinky a mám volné ruce. A když úsek cesty poklusávám, tak mi do zad nehrká batoh. Tohle ale samozřejmě není řešení na celodeňák s nejistými zdroji vody, to pak stejně beru batoh a případně vodítko zapnu do bederního pásu.
_Fifinka
napsal(a):
S postrojem už poradili ostatní, já přidám zkušenost se sedáky…
Pokud plánujete, že pes půjde celý den připnutý, určitě bych volila sedák s pásky přes spodek (stehna/třísla), aby se při chůzi nikam neposouval. Konkrétní značku na Vaši postavu poradí taky paní Levíčková. Mám doma NonStop i ZeroDC a oba dva jsou vhodné na celodenní nošení, aniž by to člověka zinvalidnilo.
Pokud plánujete jít se psem/psy na kratší túru navolno a připínat je jen na určité úseky, nebrala bych sedák, ale klasickou běžeckou ledvinku – mám v ní lahvičky s vodou pro sebe a psa, mobil, klíče a drobnosti. Psa případně zapnu za pásek ledvinky a mám volné ruce. A když úsek cesty poklusávám, tak mi do zad nehrká batoh. Tohle ale samozřejmě není řešení na celodeňák s nejistými zdroji vody, to pak stejně beru batoh a případně vodítko zapnu do bederního pásu.
Pokud plánujete, že pes půjde celý den připnutý, určitě bych volila sedák s pásky přes spodek (stehna/třísla), aby se při chůzi nikam neposouval.
S tímhle souhlasím, pokud by se jednalo o psa v tahu, jenže zadavatelka píše, že nechce aby pes tahal, takže na sedáku bude připlý, ale vodítko bude prověšené? Protože v tom případě mě takový sedák nesedí a padá, případně se různě posouvá. Ale možná to je tím, že ho já mám já nějak špatně utažený . Prostě jdu třeba 10 km se psem v zápřahu a v pohodě, ale u vody ho pustím vykoupat a během pár metrů nebo km se mi sedák začíná hýbat, kroutit.... To samé když si na nějakém úseku přepínám psa na obojek (třeba schody ve skalách).... Třeba je to jen můj problém, ale pokaždé když pes z nějakého důvodu přestane tahat, tak pak opasek musím rovnat.
Mám opasek od Manmatu, trvalo, než jsem si na něj zvykla a než jsem to vychytala. Po prvním použití mě nehorázně bolela záda - jenže já si ho hned napoprvé vzala do Krkonoš na několik km výlet s výstupem na Sněžku ..... Pak jsem postupně zkoušela utahovat, dávat výš, níž... a teď už v pohodě.

marcelaamax
napsal(a):
Pokud plánujete, že pes půjde celý den připnutý, určitě bych volila sedák s pásky přes spodek (stehna/třísla), aby se při chůzi nikam neposouval.
S tímhle souhlasím, pokud by se jednalo o psa v tahu, jenže zadavatelka píše, že nechce aby pes tahal, takže na sedáku bude připlý, ale vodítko bude prověšené? Protože v tom případě mě takový sedák nesedí a padá, případně se různě posouvá. Ale možná to je tím, že ho já mám já nějak špatně utažený . Prostě jdu třeba 10 km se psem v zápřahu a v pohodě, ale u vody ho pustím vykoupat a během pár metrů nebo km se mi sedák začíná hýbat, kroutit.... To samé když si na nějakém úseku přepínám psa na obojek (třeba schody ve skalách).... Třeba je to jen můj problém, ale pokaždé když pes z nějakého důvodu přestane tahat, tak pak opasek musím rovnat.
Mám opasek od Manmatu, trvalo, než jsem si na něj zvykla a než jsem to vychytala. Po prvním použití mě nehorázně bolela záda - jenže já si ho hned napoprvé vzala do Krkonoš na několik km výlet s výstupem na Sněžku ..... Pak jsem postupně zkoušela utahovat, dávat výš, níž... a teď už v pohodě.
Ano vodítko bude vesměs provesene, ale občas se samozřejmě napne, když náhodou se někde cuchne nebo máme každý jinou cestu
U té běžecké ledvinky mám trochu obavu, že pokud pes trochu zatáhne že ledvinka půjde do kopru, přeci jen mám jedno, posléze dvě sedesatikilove hovadka, tam nemusí jít ani o to, že někam vyběhnou oba najednou.
S tím sedákem jste mě nepotesila, tak nějak jsem myslela že jsou konstruovány právě tak, aby se nehybaly mám blbou postavu (míry podobné 90-60-90) že mi všechno vyjíždí nahoru z boku, mikiny, trička, takže i pamlskovnik, ale na ten jsem si zvykla a neni to tak hrozné. Ale nerada bych si celý výlet stelovala sedák, to by mě asi trefilo
napsal(a):
Ano vodítko bude vesměs provesene, ale občas se samozřejmě napne, když náhodou se někde cuchne nebo máme každý jinou cestu
U té běžecké ledvinky mám trochu obavu, že pokud pes trochu zatáhne že ledvinka půjde do kopru, přeci jen mám jedno, posléze dvě sedesatikilove hovadka, tam nemusí jít ani o to, že někam vyběhnou oba najednou.
S tím sedákem jste mě nepotesila, tak nějak jsem myslela že jsou konstruovány právě tak, aby se nehybaly mám blbou postavu (míry podobné 90-60-90) že mi všechno vyjíždí nahoru z boku, mikiny, trička, takže i pamlskovnik, ale na ten jsem si zvykla a neni to tak hrozné. Ale nerada bych si celý výlet stelovala sedák, to by mě asi trefilo
Třeba je to fakt jenom můj problém, snad poradí ještě někdo. Je pravda, že já nemám ten opasek úplně na fest utažený, protože to nemám ráda , ale tím, jak hned na začátku pes zabere a napne vodítko, tak mě to nevadí a dokud je v tahu, tak dobrý. No a myslím si, že ho i nosím níž, než se má nosit. Kamarádka má stejný jako já a má ho úplně až v pase, já ho mám na zadku, kousek nad zadkem, přes boky... Takže jedna z nás ho má asi špatně , ale já ho výš nesnesu, zkoušela jsem to a vadí mi to.
OT: mám blbou postavu (míry podobné 90-60-90)
co je na tomhle blbého?

marcelaamax
napsal(a):
Třeba je to fakt jenom můj problém, snad poradí ještě někdo. Je pravda, že já nemám ten opasek úplně na fest utažený, protože to nemám ráda , ale tím, jak hned na začátku pes zabere a napne vodítko, tak mě to nevadí a dokud je v tahu, tak dobrý. No a myslím si, že ho i nosím níž, než se má nosit. Kamarádka má stejný jako já a má ho úplně až v pase, já ho mám na zadku, kousek nad zadkem, přes boky... Takže jedna z nás ho má asi špatně , ale já ho výš nesnesu, zkoušela jsem to a vadí mi to.
OT: mám blbou postavu (míry podobné 90-60-90)
co je na tomhle blbého?
No já právě mám z těch bederních dojem, že jsou přesně v tom místě kde se mi budou posunovat nahoru
Na postavě není nic špatného, jen mi vadí to vyhrnovani věci
Asi nejlepší by bylo to vyzkoušet no, případně jich vyzkoušet víc.
Já mám tenhle (nebo hodně podobný) a teď koukám, podle toho videa, že ho snad i nosím správně
https://www.youtube.com/watch?v=bP_DY71jmrw

s pyrenejákem máme pohyb podobný, on i legálně tahá a rád, mám opasek (zero) ale nepoužívám, nevyhovuje. Jednak výškou uchycení, a pak tím, že potřebuji se šňůrou pracovat - koriguji tah, pouštím, chytám..........
postroj zero short, srst nemá problém (ona to je i otázka charakteru srsti)
edit: při úvaze o sedáku/opasku je třeba mít na vědomí výšku postavy psovoda i psa, šňůra by měla směřovat šikmo nahoru, aby byl postroj optimálně funkční
https://www.youtube.com/watch?v=E90dbrvkHfc možná by vám sedělo spíš něco takového?
Dobrý den,
zkusím vložit do staré diskuze, snad se objeví.
Prosím o názor.
Máme v plánu jet s rodinou v létě do Vysokých Tater. Chceme vzít s sebou i psy. Starší je 15 kg voříšek, rád běhá, ale extra výdrž nemá a taky mu bude 12 let, pohybově je v pořádku.
Uvažovala jsem o koupi nebo výrobě nějakého batohu, pro jistotu, abychom mu případně ulevili. Nechce se mi do toho dávat moc peněz, protože to možná ani nebude potřeba a ještě je tu možnost, že ho na batoh nenaučím, nebude se mu tam líbit.
Máte prosím zkušenost?

gerbera
napsal(a):
Dobrý den,
zkusím vložit do staré diskuze, snad se objeví.
Prosím o názor.
Máme v plánu jet s rodinou v létě do Vysokých Tater. Chceme vzít s sebou i psy. Starší je 15 kg voříšek, rád běhá, ale extra výdrž nemá a taky mu bude 12 let, pohybově je v pořádku.
Uvažovala jsem o koupi nebo výrobě nějakého batohu, pro jistotu, abychom mu případně ulevili. Nechce se mi do toho dávat moc peněz, protože to možná ani nebude potřeba a ještě je tu možnost, že ho na batoh nenaučím, nebude se mu tam líbit.
Máte prosím zkušenost?
znala jsem jezevčici, které když přestávaly ke stáru sloužit nožky na dlouhé horské túry (na které byla zvyklá), tak páník udělal speciální "krosnový pelíšek".
Vzal starou dobrou krosnu na pevné kostře. Odpáral batoh a na rám připevnil košík (jako se používá na psy na kolo). A čubina měla v košíku polštář - mohla sedět, ležet. Zpočátku bývala na kšírkách, aby ji nenapadlo skočit, ale časem to nepotřebovala - koš milovala a sama si říkala, kdy chce nést.
Výhoda pro páníka - skvělé popruhy, rozložená váha, padnoucí bederák... výhoda pro psa - rozhled, pohodlí, nedeformovatelný prostor - neměla potíž se zády...

Hodně bude záležet na kondici psovoda a na terénu, kam se vydají. ( Priečne sedlo s patnáctikilovým psem na zádech.....nic moc :-)) )

napsal(a):
Hodně bude záležet na kondici psovoda a na terénu, kam se vydají. ( Priečne sedlo s patnáctikilovým psem na zádech.....nic moc :-)) )
jasně - ale když si vzpomenu, kde všude jsme byli s vnoučaty... V krosničce... Holt je to solidní posilovna. A dobrá fyzička se hodí S dogou to nejde... ta musí po svých a když zestárne, přizpůsobíme se a pokrátíme výletění