Hezký den,
před víc jak rokem jsme se museli navždy rozloučit s naším čtyřnohým miláčkem a teď pomalu začínáme uvažovat, že bychom si pořídili nového pejska, respektive spíše fenku. Naše předchozí fenka byla x špice středního vzrůstu a díky její úžasné milé a nekonfliktní povaze nám jsou celkově sympatická špicovitá plemena :-) Tentokrát chceme jít jednznačně do psa / fenky s PP.
Naše požadavky:
Bydlíme domě se zahradou, přičemž bychom rádi, aby pes (stejně jako náš předchozí) byl v domě jen přes den a v naší přítomnosti. V noci a v době, kdy nebudeme doma, by měl být na zahradě, kde bude mít k dispozici výběh o rozloze cca 400 metrů čtverečních (samozřejmě s boudou). Dále máme ještě další pozemky, které však nejsou spolehlivě oplocené, takže na ně by chodil jen s námi. Sám na zahradě bude tedy v noci plus cca 4 hodiny dopoledne, kdy jsem pracovně mimo domov.
Máme 3-letou dceru, v rodině a mezi přáteli je také hodně dětí různého věku, takže by pes měl rozhodně mít povahu přátelskou k dětem. Máme taky kočku a bylo by fajn, kdyby se nesnažil ji sežrat :D
Co se týče pohybových aktivit, chodíme denně na delší procházky do přírody (žijeme na vsi) a o víkendech na výlety. Občas chodíme běhat a bylo by fajn, kdyby to s námi pes zvládal (ale není to úplně nutná podmínka). Nepotřebujeme psa, který bude excelovat ve psích sportech, ale spíše klidnějšího, dobře ovladatelného a cvičitelného a přátelského (vím, že je hodně o socializaci a výcviku, ale přeci jen si každé plemeno nese nějaký geneticky daný základ).
Exteriérově nám nejvíce sedí středně velcí psi (15 - 30 kg s optimem kolem 20 kg), v kohoutku kolem 40-50 cm. Jsme zatížení na špice, ale pokud by bylo jiné opravdu hodně vhodné plemeno, nevadilo by, že není zrovna špicoidní :)
Chceme spíš plemeno, které patří mezi zdravější, nic přešlechtěného a trpícího ve zvýšené míře na dědičné choroby apod.
Jaká plemena zvažujeme:
Německý špic velký / vlčí (nezavrhujeme úplně ani středního)
Lapinkoira
Eurasier
Máte prosím někdo zkušenosti s těmito plemeny a poradíte, co by pro nás bylo nejvhodnější? Ideálně třeba dejte i tip na dobrou stanici (v ČR, resp. SR).
Moc děkuji za tipy :)
_Fifinka

XXX.XXX.110.35
Z výběru bych vyškrtla velkého špice, nebývají stálí v povaze a je s nimi často spousta práce kvůli bázlivosti.
Vlčí by mohl podmínkám vyhovovat, ale určitě bych volila psa se srstí víc do německého typu (s menším podílem krve keeshonda), protože je s ní míň práce, líp schne, líp snáší horka a líp se udržuje. A neberte si psa, často jsou to velmi svéhlavé bytosti, s fenkou bude míň práce. Osobně se mi líbí odchovy CHS President z Merboltic, Vlčí život atp.
Lapinkoiry jsou podle mě větší hračičky a přijde mi, že oproti špicům vyžadují víc zaměstnání hlavy i těla. Stává se, že při hůře zabezpečené zahradě si udělají samy výlet. Je to v ČR celkem nové plemeno a myslím, že u žádné CHS nešlápnete vedle. Jen oproti špicům je vyšší pořizovací cena (tuším, že jsem nedávno zahlédla inzerát se štěňaty za 35 000 ), určitě mezi 25–30 tis. to bude.
O Eurasierovi nic neporadím, jen jsem je zahlédla na výstavách.
rajm

XXX.XXX.8.3
Lapinkoira je dobry vyber. K detem je perfektni. Ke kocce se me osvedcila fenka a hlavne od stenete, maji tendenci je honit. Vylet si vetsinou udelaji jen kdyz se nudi nebo jsou sami delsi dobu...venku být přes noc může, ale bude chtít být s vámi. Ohledně zamestnani hlavy lapinkoiry stačí, když ji pořádne procházky. Ráda beha i tahá u mě spis pes, pár jedinců u nás s nimi závodí. Podivejte se na www.lapinkoira.cz
S Eurasierem zkusenost nemám.
Mám zkušenosti jen s kříženci špiců. Velký bílý, vlčí a malý bílý jezevčíkovitý Poslední byl náš, byl velice hodný, nikdy na nikoho nevyjel, nekonfliktní ke psům. Další dva byli tchánů a nepopírám, že se na nich mohla projevit i špatná výchova, ale co znám i jiné jedince těchto plemen: neměli daleko k tomu někoho kousnout, byli dost odtažití. Sice mají ve standardu hlídání dvora, ale nehlídal ani jeden, liška, jindy kuna, jim vesele odnášela slepice, potkani běhali po dvoře, psům to bylo jedno. Mě je sympatická lapina, chtěla jsem ji pořídit mamce, ale nakonec se k ní dostal jiný pejsek. Ale naživo ho neznám.
Do těch podmínek klidně vlčího špice i lapinu. Lapina je trochu akčnější a tím pádem k dětem interaktivnější, ale taky se to projevuje u štěněte, takže první dva roky vám bude předělávat zahrádku k obrazu svému a z vás brzy budou odborníci na zahrabávání děr. Kožich na česání maj oba, ale zas díky tomu můžou být venku i v zimě. Lapina se mi zdá, že líp snáší vedra, takže se s ní dá výletovat líp i v létě. Špic zas líp hlídá a nemá ty lapiní tendence honit zvířátka. Záleží prostě, co vám víc vyhovuje a hlavně co jste spíš ochotní překousnout. Žádný pes není ideální.
Jo a eurasiery moc neznám, jen jsem je párkrát poňuchala na výstavě, jen co jsem slyšela, povahově jsou buď do čaua a nebo do špice, takže asi spíš koukat po tom špicoidním typu, ale nevím, u nás se chová už dlouho a nějakého významnějšího rozšíření se nedočkal, což už u mě rozsvěcí tu výstražnou kontrolku, nějakou příčínu to mít bude, protože jinak jsou to pěkní psi.
Co jsem si zjišťovala o eurasierech, je trošku potíž s nedostatkem importovaných jedinců z Německa a Rakouska Tam jsou poměrně častí a mají tam velmi kvalitní chov, nicméně si jejich klub hodně hlídá export štěňat a nejraději si ty top jedince nechávají na svém území, případně sem tam prodají nějakému osvědčenému chovateli z jiného státu. Já jako obyčejný smrtelník zatím bez zkušenosti s chovem tohoto plemene jsem de facto bez šance. Minimální čekací doba na štěně je v případě malých požadavků a (barva, pohlaví, věk)a trochy štěstí kolem 2 let, což mnoho lidí odradí. Štěňat narozených v ČR je pár za rok. Je to škoda, jinak je to povahově i vzhledově pěkné plemeno.
Lenny88
napsal(a):
Co jsem si zjišťovala o eurasierech, je trošku potíž s nedostatkem importovaných jedinců z Německa a Rakouska Tam jsou poměrně častí a mají tam velmi kvalitní chov, nicméně si jejich klub hodně hlídá export štěňat a nejraději si ty top jedince nechávají na svém území, případně sem tam prodají nějakému osvědčenému chovateli z jiného státu. Já jako obyčejný smrtelník zatím bez zkušenosti s chovem tohoto plemene jsem de facto bez šance. Minimální čekací doba na štěně je v případě malých požadavků a (barva, pohlaví, věk)a trochy štěstí kolem 2 let, což mnoho lidí odradí. Štěňat narozených v ČR je pár za rok. Je to škoda, jinak je to povahově i vzhledově pěkné plemeno.
Ano, eurasier je pořád celkem málopočetné plemeno a u nás zvlášť. Pak je problém koupit štěně. Fakt to kontrastuje třeba s lapinou, která se tu chová jen pár let a počty rapidně vzrostly.