Zdravím 😊 mám přečtené snad všechny diskuze na toto téma, včera mi nešlo spát 😁
Ale i tak se chci zeptat, když se víceméně všichni shodujete na tom, že na každého psa platí něco jiného.. na jednoho platí jenom zvýšit hlas, druhého plácnout a na třetího nic jiného než chytnutí za kůži a přiložení čumáku k zemi. Dávám důraz na to, že vše samozřejmě v mezích, nic se nedělá silou. Tak soudíte ostatní podle toho, jak pejska trestají?
Bohužel spadáme do kategorie vše nám je jedno, řvi si jak chceš a plácnutí berem jako výzvu ke hře. Takže opravdu jediné co zabere, je pejske chytit za kůži nebo přiklelnout. Opravdu to neděláme často, jedná se o půlroční štěně.. Ale teď se nám stala situace, kdy v dešti škublo, takže z ruky vyklouzlo to mokré vodítko a pes utekl za jinými psi. Doběhli jsme ho a aplikovali tuto metodu(přítel), jenže naše štěně je i herečka a opravdu děsně kňučí(kňourá i radostí když nás vítá nebo když dostane pamlsek, novou hračku). Takže jsme byli nazváni tyrany psů, že my jsme důvod proč se budou muset dělat psychotesty na vlastnictví psů a že jsme si ho pořídili jen na honění ega.
Snažíme se tomu předejít, pejsek chodí na vodítku, stopavčce, aby se toto chování odnaučil. Málokdy pouštíme úplně na volno, převážně jen když jsme mimo civilizaci. Protože žijeme ve městě, kde je spousta aut a psů a já nechci, aby se takhle někdy rozeběhl do cesty, protože na druhé straně uvidí jiného psa.
Takže se chci zeptat, opravdu jsme takový tyrani a špatní páníčci, že volíme tento trest, když jiný nezabírá? Jsem z toho opravdu špatná, protože ho máme strašně rádi a snažíme se mu poskytnout tu nejlepší péči. Ale taky je to náš první pes..
hlavně všichni okolo mají pořád plnou pusu keců, jak by to dělali oni. Ti by ho mlatili hlava nehlava, ti by si na to našli proutek, tamti by ho nejradši měli jen venku a jiní zase na psa nikdy nevztáhly ruku a tak ti, kdo to dělají jsou hned tyrani atd. Takže se omlouvám za dlouhý příspěvek, ale nějak jsem to potřebovala ventilovat a slyšet cizí názor. Doufám, že se tu najde někdo, kdo u toho byl a vysvětlí, že jsme opravdu špatný
Uživatel s deaktivovaným účtem

"když se víceméně všichni shodujete na tom, že na každého psa platí něco jiného.. na jednoho platí jenom zvýšit hlas, druhého plácnout a na třetího nic jiného než chytnutí za kůži a přiložení čumáku k zemi."
já se s tímto zcela jistě neshoduji
Maka93
napsal(a):
Hmn_ dobře, proto tam je víceméňe..
Ráda si vyslechnu rady, jak to dělat lépe. Ano snažíme se takovýmto situacím předcházet, ale stalo se a proto se chci poradit se zkušenějšíma jak být lepší. Vy se asi vyznáte, tak prosím, poraďte
Tak v první řadě nemůžete psa trestat za něco, co jste ho VY nenanaučili (myslím tím přivolání) - to je, jak kdybyste zbili prvňáka za to, ze neumí násobku 🙄
Inspektor pišišvor: Ale on umí přijít, ví co po něm chceme.. Je to jedna z prvních věcí co jsme začli učit. Doma to umí skvěle, venku tak na 80%. Tam nám právě dělají problém ti jiní psi, proto chodí na stopovačce a když se za nima chce běžet, řekneme NE nesmíš a nepustíme ho, ve spousty případech stačí říct jenom ne a ani se za nima nerozejde. Pokud na povel ke mě nepřijde, pomalu bez cukání přitahujeme stopavačkou k sobě. A samozřejmě chválíme, pamlskujeme a snažíme se cvičit hrou, aby ho to bavilo.
Ale s tímto máme prostě problém, od mala byl ve společnosti více psů a je zvyklý si s němi hrát. Tak mi prosím poraďte, jak ho přivolání líp naučit? Jak ho naučit, aby nebějal za cizími psy?

S tresty nesouzním. Pokud pes něco neumí, nemá smysl ho trestat za to, že svůj um neaplikuje. A pokud něco opravdu umí, tresty nejsou třeba.
Osobně si myslím, že je snazší a strategičtější naučit psa, co má dělat, než učit ho to z druhé strany vylučovací metodou - co všechno dělat nemá, dokud nedojde k zázračnému poznání, co se po něm chce. Navíc se domnívám, že trestáním a křičením se blokuje schopnost učení štěňat stejně jako u dětí (protože kortizol).
Poznámka pod čarou: Pokud něco umí na 80 %, tak to ještě plně neovládá, tzn. stále se to učí.
Gaelle: řekla bych, že jsme důslední. Takže vaši psi nikdy neměli žádné nežadoucí chování? Prosím, řekněte jak na to. Ráda se to naučím. Věřte, že štěně miluji a nechci ho trestat a jak jsem psala, není to pravidlem. Opravdu se to stane výjimečně..
Omlouvám se, je to kříženec, takový překvápko, protože byli nalezeni a neví se, co v nich je.
Ad 1 - půlroční štěně nemůže prostě mít stoprocentní přivolání.
Ad 2 - zaleháváte půlroční štěně,tím mu říkáte,že se ho chystáte zabít, to prostě není ani výchovná metoda, ani smysluplný trest,ani nic jinýho
Ad 3 - čím víc ho budete ze psí společnosti separovat,tím víc bude mít tendenci za nima utíkat
Ad 4 - ve výše zmíněném případě jste selhali vy(neudrželi vodítko) a pak jste za to psa sejmuli. Takže taky nesmysl
Odetta: vím, že máme prostory ke zlepšení. Proto jsem tady toto téma zakládala, abych nějaké rady dostala.
Nemám nikoho známého, kdo se tomu věnuje a mohl by pomoci s výcvikem. Cvičák, který mal kurzy pro štěnda a na pomoc majitelům, byl kvůli koroně zavřený. Chtěla jsem dostat nějaké rady, jak se zlepšit, zatím mi jenom píšete co dělám špatně a že tresty neuznáváte. Mám domluveného trenéra, co se věnuje nežádoucímu chování psů ve městě a pomáhá s výcvikem ve velkém ruchu. Tak doufám, že mi taky jako tady bude jen říkat, že jo špatně učim a že tohle a tamto nemám dělat, ale už mi neporadí správné postupy..
Janaa:
Děkuji za příspěvek.
Ad1, beru, pracujeme na zlepšení. Proto píšu, že z vodítka pouštíme málokdy a většinou je na stopovačce, takže tomu pomáháme, když se mu trěba nechce.
Ad2, psa nezalehávám, ani na něj nijak netlačím, psala jsem, že vše děláme s citem. Ale děkuji za názor, prosím jaký “trest” byste tedy volila?
Ad3, já ho právě nechci separovat, ale nemůže přeci běhat za každým. Protože tomu troubovi je jedno, že se po něm pes ožene, stejně si chce rád. První se ptám majitele druhého psa, jestli k sobě můžou.
Ad4, dobře asi to byla chyba, přeci jen jsem jenom člověk a učím se to.
Ale dám příklad, slečna 50kg má 20kg psa, který jde normálně v klidu, ale najednou něco ucítí a škubna, slečna vodítko neudrží a pes se vyklouzne. Vběhne do cesty, naštěstí se nic nestane. Na volání nereaguje. Slečna psa za chvíli doběhne, protože se zastavil na druhé straně cesty u cizího psa. Jak má slečna zareagovat?
Maka93
napsal(a):
Janaa:
Děkuji za příspěvek.
Ad1, beru, pracujeme na zlepšení. Proto píšu, že z vodítka pouštíme málokdy a většinou je na stopovačce, takže tomu pomáháme, když se mu trěba nechce.
Ad2, psa nezalehávám, ani na něj nijak netlačím, psala jsem, že vše děláme s citem. Ale děkuji za názor, prosím jaký “trest” byste tedy volila?
Ad3, já ho právě nechci separovat, ale nemůže přeci běhat za každým. Protože tomu troubovi je jedno, že se po něm pes ožene, stejně si chce rád. První se ptám majitele druhého psa, jestli k sobě můžou.
Ale dám příklad, slečna 50kg má 20kg psa, který jde normálně v klidu, ale najednou něco ucítí a škubna, slečna vodítko neudrží a pes se vyklouzne. Vběhne do cesty, naštěstí se nic nestane. Na volání nereaguje. Slečna psa za chvíli doběhne, protože se zastavil na druhé straně cesty u cizího psa. Jak má slečna zareagovat?
Slečna si má vynadat. Zapracovat na přivolání a lépe ho držet. Trestat ho, až ho doběhne nemá význam.
Možná by si neměla slečna pořizovat psa, kterého neudrží.
Nebo si na něj má dát haltinu.
Rozhodně není správně to, že ke psovi doběhne a zjebe ho jak psa.
Primárně má mít slečna po celou procházku pozornost upřenou na psa tak, aby viděla druhého psa (či jakýkoliv jiný rozptyl) jako první. A pak pracovala s upoutáním pozornosti na sebe a ne na daný objekt.
A nebo..
Pes uvidí objekt zájmu. Upře na něj pozornost a chtěl by běžet za ním. Vydáte mu povel ne, nesmíš? Co to znamená? Nesmíš stát? Nesmíš běžet? Nesmíš na něj koukat? Nesmíš se kamarádit? Nebylo by lepší neříkat psovi zmateně co nemá dělat, jako spíš říct, co má dělat? Sedni. Pojď ke mě. Lehni. Podívej se na mě. Nevím, cokoliv. Cokoliv, co psovi řekne, jak se MÁ v takové situaci zachovat a ne mu nesmyslně zafackovat uši povelama ne a nesmíš...
impact
napsal(a):
Možná by si neměla slečna pořizovat psa, kterého neudrží.
Nebo si na něj má dát haltinu.
Rozhodně není správně to, že ke psovi doběhne a zjebe ho jak psa.
Primárně má mít slečna po celou procházku pozornost upřenou na psa tak, aby viděla druhého psa (či jakýkoliv jiný rozptyl) jako první. A pak pracovala s upoutáním pozornosti na sebe a ne na daný objekt.
A nebo..
Pes uvidí objekt zájmu. Upře na něj pozornost a chtěl by běžet za ním. Vydáte mu povel ne, nesmíš? Co to znamená? Nesmíš stát? Nesmíš běžet? Nesmíš na něj koukat? Nesmíš se kamarádit? Nebylo by lepší neříkat psovi zmateně co nemá dělat, jako spíš říct, co má dělat? Sedni. Pojď ke mě. Lehni. Podívej se na mě. Nevím, cokoliv. Cokoliv, co psovi řekne, jak se MÁ v takové situaci zachovat a ne mu nesmyslně zafackovat uši povelama ne a nesmíš...
Přesně. Předcházet nežádoucímu chování a situaci.

Trest je obecně u zvířat nejméně efektivní způsob výchovy, protože zvířata myslí v přítomném okamžiku. Pokud trest přijde až 3 vteřiny po prohřešku, je pozdě a pes si to nespojí s tím, co provedl. Jenže lidé málokdy dovedou udělit trest rychleji, protože si často teprve po 10-1000 vteřinách (nebo ještě hůř) od prohřešku uvědomí, že pes dělá něco špatně a ještě o něco později zvládnou aplikovat trest, jako například také vy s tím uteklým štěnětem...
Doporučuji knížku Svého psa nestřílejte - ukáže vám to hodně o tom, jak pejska vychovávat, motivovat.
Obecně je potřeba psa učit, co má dělat, a přirozeně a bez zbytečných komentářů mu znemožnit dělání toho, co si nepřejete. Většina toho, co dělá pes špatně, je chyba páníčka. Protože nezařídil, aby to pejsek dělal správně.
S přivoláním od pejsků bych to udělala tak, že bych měla štěně na stopovačce, venku by se mohlo normálně a dostatečně často seznamovat s pejsky a hrát si s nimi, a přitom bych přirozeně nacvičovala přivolání od pejsků. Přes stopovačku, pamlsky, motivaci.

"Takže opravdu jediné co zabere, je pejske chytit za kůži nebo přiklelnout. Opravdu to neděláme často, jedná se o půlroční štěně.. Ale teď se nám stala situace, kdy v dešti škublo, takže z ruky vyklouzlo to mokré vodítko a pes utekl za jinými psi. Doběhli jsme ho a aplikovali tuto metodu(přítel)"
tak nějak nevím......jako za CO měl být ten trest na psu? Z toho textu mi vyplývá jediné a to, že pokud by na někom měl být uplatněn nějaký trest, tak na tom, kdo pustil vodítko....
" Ale on umí přijít, ví co po něm chceme.. "
och, ono okřídlené "on ví...."
fakt ví?
"Tam nám právě dělají problém ti jiní psi, proto chodí na stopovačce a když se za nima chce běžet, řekneme NE nesmíš a nepustíme ho, ve spousty případech stačí říct jenom ne a ani se za nima nerozejde. Pokud na povel ke mě nepřijde, pomalu bez cukání přitahujeme stopavačkou k sobě. A samozřejmě chválíme, pamlskujeme a snažíme se cvičit hrou, aby ho to bavilo.
Ale s tímto máme prostě problém, od mala byl ve společnosti více psů a je zvyklý si s němi hrát. Tak mi prosím poraďte, jak ho přivolání líp naučit? Jak ho naučit, aby nebějal za cizími psy?"
- důsledností, důsledností a důslednost
- dát mu jako odměnu to, co chce, tedy hru se psy
- obecně mu hru se psy umožnit řízeně na povel a jako odměnu za poslušnost(postupně, začít třeba jen sedem u nohy, prodlužovat oční kontakt, přidávat čas jiné cviky včetně přivolání - odměna hra se psy, ale nikoliv nutně a vždy, je žádoucí si psa natahovat na sebe = s člověkem je lepší zábava)
Maka93
napsal(a):
Janaa:
Děkuji za příspěvek.
psa nezalehávám, ani na něj nijak netlačím, psala jsem, že vše děláme s citem
Sice jsem u té situace nebyla, ale nejspíš jsem tu "kauzu" četla na Facebooku..... Pokud je to ono, ale odpovídalo by to - 6 měsíců štěně, za deště, dvakrát se vytrhlo i s vodítkem a paníček ho trestal tak, že ho držel za krk, tlačil k zemi a řval na něj - přesně takhle to tam popisují lidi, kteří u toho byli....
To mi nepřijde moc jako s citem...
Navíc tam někdo psal, že na štěně laskavě přátelsky zavolal a to štěně k němu přiběhlo. Takže je třeba i možné, že už se přítele bojí a proto k němu nešlo. Ono to chce si se štěnětem hlavně vybudovat vztah - a potom už jde všechno lépe, jenže toho tímhle nedocílíte.

Ještě k tomu "Ale děkuji za názor, prosím jaký “trest” byste tedy volila?"
Maximálně tento: Dám si facku.
Skutečně je velmi špatně, pokud chci za tohle nějak trestat psa. Pes neudělal nic špatně. Jestliže se mohl vyškubnout, pak patrně neznal systém netahání za vodítko, nebyl správně držen (znáte držení vodítka přes palec? nejlepší trik, který znám...) a tak podobně.
Pokud trpíte nutkáním ho přesto potrestat, nebude vám rozumět. Sebevědomější jedinec posléze usoudí, že jste fakt divní, když děláte takový nesrozumitelný věci, a zařídí se nějak po svým. Třeba si bude ještě víc dělat, co uzná za vhodný, někdo vám to začne vracet stejnou notou... Dobrý vztah se psem bude rozhodně narušen.
Zkuste to radši fakt vydržet a nepotrestat ho.
Maka93
napsal(a):
Zdravím 😊 mám přečtené snad všechny diskuze na toto téma, včera mi nešlo spát 😁
Ale i tak se chci zeptat, když se víceméně všichni shodujete na tom, že na každého psa platí něco jiného.. na jednoho platí jenom zvýšit hlas, druhého plácnout a na třetího nic jiného než chytnutí za kůži a přiložení čumáku k zemi. Dávám důraz na to, že vše samozřejmě v mezích, nic se nedělá silou. Tak soudíte ostatní podle toho, jak pejska trestají?
Bohužel spadáme do kategorie vše nám je jedno, řvi si jak chceš a plácnutí berem jako výzvu ke hře. Takže opravdu jediné co zabere, je pejske chytit za kůži nebo přiklelnout. Opravdu to neděláme často, jedná se o půlroční štěně.. Ale teď se nám stala situace, kdy v dešti škublo, takže z ruky vyklouzlo to mokré vodítko a pes utekl za jinými psi. Doběhli jsme ho a aplikovali tuto metodu(přítel), jenže naše štěně je i herečka a opravdu děsně kňučí(kňourá i radostí když nás vítá nebo když dostane pamlsek, novou hračku). Takže jsme byli nazváni tyrany psů, že my jsme důvod proč se budou muset dělat psychotesty na vlastnictví psů a že jsme si ho pořídili jen na honění ega.
Snažíme se tomu předejít, pejsek chodí na vodítku, stopavčce, aby se toto chování odnaučil. Málokdy pouštíme úplně na volno, převážně jen když jsme mimo civilizaci. Protože žijeme ve městě, kde je spousta aut a psů a já nechci, aby se takhle někdy rozeběhl do cesty, protože na druhé straně uvidí jiného psa.
Takže se chci zeptat, opravdu jsme takový tyrani a špatní páníčci, že volíme tento trest, když jiný nezabírá? Jsem z toho opravdu špatná, protože ho máme strašně rádi a snažíme se mu poskytnout tu nejlepší péči. Ale taky je to náš první pes..
hlavně všichni okolo mají pořád plnou pusu keců, jak by to dělali oni. Ti by ho mlatili hlava nehlava, ti by si na to našli proutek, tamti by ho nejradši měli jen venku a jiní zase na psa nikdy nevztáhly ruku a tak ti, kdo to dělají jsou hned tyrani atd. Takže se omlouvám za dlouhý příspěvek, ale nějak jsem to potřebovala ventilovat a slyšet cizí názor. Doufám, že se tu najde někdo, kdo u toho byl a vysvětlí, že jsme opravdu špatný
Nezlobte se na mě, ale kdybych tuhle scénu viděla já, taky bych si myslela, že jste psychopati Za to, že pes (ještě štěně) uteče za jinými psy po něm skočíte? A tím ho naučíte co? Akorát to, že psy bude časem nesnášet a vy budete řešit: co s ním, doteď si chtěl hrát, teď psy začal napadat. A vás se začne bát, protože se k němu chováte jak šílenci. Ne, nemám 100% poslušného psa a myslím si, že to nemá nikdo, ale je to pohodový spokokojený pes.

Mně teda pomohl v tomhle úplně nejvíc pes, kterej je větší než já, takže ho nepřikleknete ani kdybyste chtěla a opravdu nechcete a nějaký plácnutí bude bolet víc vás. a teda samotný větší pes má na tyhle věci zcela jasný názor, s psychopatem nechci mít nic společnýho.
takže tím došlo k rychlému učení na mé straně, že tresty žádný. a to opravdu žádný včetně cvičákovýho škubání vodítkem nebo zvýšeného hlasu, protože křičí přece taky jen psychopati.
no a od toho jsme se odpíchli dál. vidíme psa, tak ho přece vidím taky, takže nehrozí žádný neudržel, protože já vidím psa, větší pes vidí psa a je tam hromada času říct stůj či k noze.
no a neříkám, že se nikdy nestalo, že za tím psem utekl, třeba když šel na volno a holt můj povel přišel ve chvíli, kdy větší pes už byl rozhodnutý, že jde.
co jsem udělala? došla jsem si pro většího psa, omluvila jsem se majitelům druhého psa, připla jsem si většího psa na šňůru a pak podle okolností jsme šli pryč, nebo případně po nějakém k noze nebo sedni byl větší pes opět vrácen do hry.
vlastně pokud je to možné, je to volno nejlepší odměnou za předchozí provedené stůj či k noze.
Maka93
napsal(a):
Gaelle: řekla bych, že jsme důslední. Takže vaši psi nikdy neměli žádné nežadoucí chování? Prosím, řekněte jak na to. Ráda se to naučím. Věřte, že štěně miluji a nechci ho trestat a jak jsem psala, není to pravidlem. Opravdu se to stane výjimečně..
Omlouvám se, je to kříženec, takový překvápko, protože byli nalezeni a neví se, co v nich je.
náš pes byl také kříženec, zdědili jsme ho v 9ti letech. nepolíbený výchovou, neznal vycházky, neznal hračky, nenechal na sebe sáhnout.
Chtělo to spoustu času a trpělivosti, pomalu zkoušet.
Neodnaučili jsme ho už nikdy aby nestartoval po ostatních psech fenách, štěnatech. Takže byl na kšírách, povel k noze a jdeme jdeme rychlý krok a vodítko nakrátko
museli jsme být předvídaví, sledovat okolí, psa hned připnout. Když jsem s ním šla sama dala jsem si ho mezi nohy a zastavila se, tím mu znemožnila po psech útočit. To jsme ho bohužel neodnaučili nikdy.
Ale kdybych po něm řvala, zalehávala ho apod. tak bych s ním nezmohla vůbec nic a ještě bych byla okolí pro smích.
Tresty jsou opravdu naprd protože většinou pes ani nechápe za co přišly.
Učit psa co dělat má a ne to co nemá. U štěněte jistě fungují pamlsky a hračky, trénujte po chvilkách každý den a úspěch se jistě dostaví.
Z vodítka mezi auty nepouštějte a hry s ostatními psy až když to dovolíte vy.
Přeji hodně úspěchů
napsal(a):
Mně teda pomohl v tomhle úplně nejvíc pes, kterej je větší než já, takže ho nepřikleknete ani kdybyste chtěla a opravdu nechcete a nějaký plácnutí bude bolet víc vás. a teda samotný větší pes má na tyhle věci zcela jasný názor, s psychopatem nechci mít nic společnýho.
takže tím došlo k rychlému učení na mé straně, že tresty žádný. a to opravdu žádný včetně cvičákovýho škubání vodítkem nebo zvýšeného hlasu, protože křičí přece taky jen psychopati.
no a od toho jsme se odpíchli dál. vidíme psa, tak ho přece vidím taky, takže nehrozí žádný neudržel, protože já vidím psa, větší pes vidí psa a je tam hromada času říct stůj či k noze.
no a neříkám, že se nikdy nestalo, že za tím psem utekl, třeba když šel na volno a holt můj povel přišel ve chvíli, kdy větší pes už byl rozhodnutý, že jde.
co jsem udělala? došla jsem si pro většího psa, omluvila jsem se majitelům druhého psa, připla jsem si většího psa na šňůru a pak podle okolností jsme šli pryč, nebo případně po nějakém k noze nebo sedni byl větší pes opět vrácen do hry.
vlastně pokud je to možné, je to volno nejlepší odměnou za předchozí provedené stůj či k noze.
Tak
marcelaamax
napsal(a):
psa nezalehávám, ani na něj nijak netlačím, psala jsem, že vše děláme s citem
Sice jsem u té situace nebyla, ale nejspíš jsem tu "kauzu" četla na Facebooku..... Pokud je to ono, ale odpovídalo by to - 6 měsíců štěně, za deště, dvakrát se vytrhlo i s vodítkem a paníček ho trestal tak, že ho držel za krk, tlačil k zemi a řval na něj - přesně takhle to tam popisují lidi, kteří u toho byli....
To mi nepřijde moc jako s citem...
Navíc tam někdo psal, že na štěně laskavě přátelsky zavolal a to štěně k němu přiběhlo. Takže je třeba i možné, že už se přítele bojí a proto k němu nešlo. Ono to chce si se štěnětem hlavně vybudovat vztah - a potom už jde všechno lépe, jenže toho tímhle nedocílíte.
Marci, písni prosím FB odkaz. Nebo jak to mám na FB najít?
Moc děkuju.

Bohužel spadáme do kategorie vše nám je jedno, řvi si jak chceš a plácnutí berem jako výzvu ke hře. Takže opravdu jediné co zabere, je pejske chytit za kůži nebo přiklelnout. Opravdu to neděláme často, jedná se o půlroční štěně..
Tak to bych na ovčandě v jejím telecím věku asi klečela nonstop a chrta bych musela asi rovnou zabít....no to by byl asi moc prima vztah se psem, asi přesný opak toho, co preferuju já......důvěra nula.......pravidlo u mě číslo jedna...já nikdy neublížím psovi a on mě.
Taky se u některých psů může stát, že si jednoho krásného dne nenechají něco takového líbit a bude to o průser.
Ale teď se nám stala situace, kdy v dešti škublo, takže z ruky vyklouzlo to mokré vodítko a pes utekl za jinými psi.
A pokud teda už preferujete trest, tak tady je to jasný, kdo tady pochybil a kdo zaslouží trest....
Doběhli jsme ho a aplikovali tuto metodu(přítel)
Tohle udělat někdo...kdokoliv mému psu resp. štěněti, tak to by pak viděl
Matku tygřici v akci....já bych ho hnala s takovejma metódama.
A vidět to, tak to teda za týrání považuju, bez ohledu na to, zda je štěně herečka a kňučí......bože doufám, že nikdy takovej hnus na vlastní oči neuvidím.

Maka93
napsal(a):
Janaa:
Děkuji za příspěvek.
Jak má slečna zareagovat?
omluvit se vsem kolem?