Tříměsíční štěňátko a procházky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.5.2020 12:53
Ouško4

XXX.XXX.68.89

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, na jak moc "intenzivní" procházky můžu brát tříměsíční štěňátko, aby se nepřetížilo, kvůli růstu a kloubům.
Malej miluje les a terény, máme tady v okolí úžasnou přírodu, lesy, kopečky, potůčky, brody...
Je jak neřízená střela, běhá, skotačí, prozkoumává... jsme v lese denně, jdeme ráno, jdeme večer...nerada bych to přehnala, protože je ve vývinu a roste, a není to jen rovinka, on je jak teréňák 4x4, zdolává různorodý terén, kopečky, údolí, brody přes řeku...zadejchám se tak akorát já, nikoli on...ten jede jak motorová myš, unavenej mi nepřijde, šel by furt, a to mě dělá trošku starosti abych ho takhle maličkýho příliš nepřetěžovala ?
Jak dlouhé procházky jsou ideální?
Když to srovnám s městskýma štěňátkama, co tak maximálně obejdou paneláky, vyčurat a dom...ten náš oproti tomu už má v lese nalítáno tisíc mil.

Štěňátko je plemeno krátkosrstá kolie.

26.5.2020 13:08
Ouško4

XXX.XXX.68.89

Myslela jsem to jako paradox toho, že do schodů a ze schodů ho pořád nosím, aby si neničil klouby, přitom v lese řádí jak černá ruka zákona, a skáče ze strání, po skalách a přes pařezy jak partyzán...
Celé tohle téma je moje paranoia - moji předchozí pejskové byli Němečtí Ovčáci a všichni ke stáru měli hrozný pohybový obtíže, artrózy a dysplazie mě dodneška straší ve snech - proto už jsem se zařekla, že NO už nikdy a kolii jsem si vybrala záměrně jako sportovnějšího pejska na lehčí noze...ale strašně nerada bych něco podělala.

26.5.2020 13:26
marushka

XXX.XXX.41.2

Taky mám tříměsíční štěně, tedy dvě štěňata (vlastní odchov). Něco jako ohař (ESP).. Jedno ještě půjde do zahraničí, až to bude možné.. Od 6 týdnů s nimi jezdím na procházky. Teď chodím ráno na půl hodiny, odpoledne klidně na hodinu. Chodím pomalým tempem, aby holky měly možnost vše prozkoumat.. Když dojdu domů, řádí ještě jak černá ruka, takže myslím, že je procházka nikterak nevyčerpá. Kromě toho můžou lítat po zahradě ad libitum. A někdy toho vydrží fakt hodně.. Klidně dvě hodiny spolu lítají jak střely.

Minulý vrh to bylo stejné, to jsem dokonce měla do 3 měsíců tři štěňata, do 4 měsíců dvě štěňata. Teď mají dva roky a všichni rentgeny naprosto v pořádku.

Důležité je štěně pozorovat.. Pokud je stále pozorné, lítá, běhá, tak není problém.. Pokud si sedá, lehá nebo dojde domů a samou únavou nechce ani jíst, je to hodně..

V poslední době mi přijde, že si lidi (teď nemyslím Vás) svou přehnanou péčí sami zadělávají na problém. Ze strachu, aby štěně nepřetížili, nedopřávají štěněti potřebný pohyb.. Jenže ke zdravému vývoji kloubů a svalstva je pohyb potřeba!! K tomu kvalitní strava a hlavně ne překrmování. Nejhorší, co může být pro rychle rostoucí štěně, je obezita..

26.5.2020 13:29
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Ouško4 napsal(a):
Myslela jsem to jako paradox toho, že do schodů a ze schodů ho pořád nosím, aby si neničil klouby, přitom v lese řádí jak černá ruka zákona, a skáče ze strání, po skalách a přes pařezy jak partyzán...
Celé tohle téma je moje paranoia - moji předchozí pejskové byli Němečtí Ovčáci a všichni ke stáru měli hrozný pohybový obtíže, artrózy a dysplazie mě dodneška straší ve snech - proto už jsem se zařekla, že NO už nikdy a kolii jsem si vybrala záměrně jako sportovnějšího pejska na lehčí noze...ale strašně nerada bych něco podělala.

A kolik máte těch schodů, respective jak často je chodí? Naši psi mají schody i v zahradě, já je učila je obcházet, ale houby, stejně letěli po nich. Tak jsem to neřešila. Přirozený pohyb si myslím nevadí, horší je cílené sportování. Mí psi si například odvařili zápěstí z toho, že máme od baráku 70m k plotu. Oni byli dva, tak se hecnuli, když něco zaslechli, nabrali rychlost a u plotu pak sotva ubrzdili. Stejně tak je to prý zlé u borderek(a zřejmě i jiných plemen) na agility, kdy se brzdí u překážek....říkal mi vet, že teď tyhle problémy strašně narostly. Pejsy jsem přetížila jednou nechtěně, když jsme zabloudili v horách a místo necelých 5km, jsem se štěndama šla cca 12km. Oba dostali panostitídu. Ano, už si sedali a nemohli, jenže já dva velké psy z hor neodnesu a už padala tma a my jsme museli sejít někam so civilizace, kde nás byla šance najít a vyzvednout autem. Takže pokud pejsa nesedá, že je unavený, tak bych to neřešila, jen pamatovat, že když jdem někam, musí to v pohodě zvládnout i domů. Pokud by sednul, nechat odpočinout, poležet, klidně i pospinkat a pak jít zpět.

26.5.2020 14:34
Ouško4

XXX.XXX.68.89

Děkuju, holky...uklidnily jste mě ;-)

Jinak těch schodů je asi tak 30 (dlouhý schodiště točený na 2x), to ho teda nosím nahoru i dolů, protože on by byl schopnej to vzít jak kamikadze šusem...párkrát už to běžel a bral to dolů po dvou.

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.5.2020 14:50
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já bych tak úplně nespoléhala na to, jestli štěndo venku posedává, polehává, že už je toho na něj dost. Protože mě můj pes naučil, že jsou i takový, který prostě budou venku lítat jak neřízené střely, dokud budem venku a jen co vlezem do baráku pes je hotovej. Musela jsem se naučit myslet za něj, byl by schopnej se zničit, protože je to prostě magúrek. Stejný jako když si serval dráp, dokud jsme byli venku, lítal jak urvanej ze řetězu a jen co jsme přišli domů, packu nahoru, už na ni nešlapal, větší tragedie než když měl zlomenou nohu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík