Gaara

XXX.XXX.41.29
Ahoj, potřebuji kapat do uší, ale jemu to šíleně vadí, děláme to už 3 týdny každý den 2x.
Jinak si úplně v pohodě nechá sahat do tlamy, nakapat do očí, i při měření teploty byl v klidu. Vyšetření uší otoskopem a hmatem je také v pořádku. Ale jakmile má mokré v uchu, začne se cukat a chce utéct pryč, ale když vidí, že stejně budeme muset udělat ještě druhé ucho, začne se klepat
Za každé ucho vždy dostane oblíbený pamlsek a pochvalu, chválím i v průběhu.
Vypadá to takhle:
Oznámím, že "nakapeme do uší," sedí v klidu, lahvičku trochu zasunu do ucha, pořád je v klidu, zmáčknu, vyteče roztok, začne se šubat, skákat, utíkat.
Chápu, že mu to není příjemné, já taky nesnáším, když mám vodu v uších, ale potřebovala bych, aby byl aspoň 10 vteřin v klidu, ať mu ucho můžu promnout i bez boje.
Gaara

XXX.XXX.41.29
rapotacka11
napsal(a):
Nakapat na vatu a lehce vytřít ucho?
To mě taky napadlo, když jsem to zkoušela, tak to bylo v pohodě, jenže vet říkal, ať mu tím roztokem zaplním polovinu ucha, tak nevím, jestli by to vytření mělo stejný efekt
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kapání uší je jedna z mála věcí, na co si volám muže na pomoc, aby mi psa podržel....

"zmáčknu, vyteče roztok, začne se šubat, skákat, utíkat."
za to vyteče roztok zařaď jemně masíruju ucho - ono by se to mělo vmasírovat, aby se to dostalo pořádně dovnitř a to masírování je příjemné (teda by mělo být) +a pes by kapky rozhodně neměl ihned vytřepat ven
to masírování by bylo vhodné si nacvičit mimo kapání, jako příjemnou chvilku, na "povel", s odměnou .....a třeba začít od masírování špiček uší, to je uklidňující
ono se tohle cvičí dobře s klikrem, krok po kroku, jenom pravda to jde trošku blbě v okamžiku problému, no....
cokoliv na vatičce se dovnitř, do hloubky, nedostane
rapotacka11
napsal(a):
Nakapat na vatu a lehce vytřít ucho?
Se obávám, že tohle při zánětu nepomůže.. Ta emulze se musí dostat až dovnitř do zvukovodu a to vatou moc nejde.. Můj pes trpí opakovaně na záněty a je to boj no.. Ale většinou, když už mu do ucha tu emulzi dostanu, tak to mnutí ucha už mu nevadí..

napsal(a):
za to vyteče roztok zařaď jemně masíruju ucho - ono by se to mělo vmasírovat, aby se to dostalo pořádně dovnitř a to masírování je příjemné (teda by mělo být) +a pes by kapky rozhodně neměl ihned vytřepat ven
to masírování by bylo vhodné si nacvičit mimo kapání, jako příjemnou chvilku, na "povel", s odměnou .....a třeba začít od masírování špiček uší, to je uklidňující
ono se tohle cvičí dobře s klikrem, krok po kroku, jenom pravda to jde trošku blbě v okamžiku problému, no....
Pes miluje masírování ucha, ale nesnáší pocit tekutiny v uchu. Kdyby bylo po jeho, k masírování se vůbec nedostanu, protože by se okamžitě hystericky oklepal....
Měli jsme preventivně 1x za tři týdny čisti uši nějakým roztokem a skončilo to tak, že na paničku dokonale zabralo negativní podmiňování a uši nečistíme... Tím se nechlubím, spíš přemýšlím, jestli by se to nedalo přeci jen nějak změnit....
Gaara

XXX.XXX.41.29
napsal(a):
Masíruju.. Nebo aspoň se snažím, je mu to i příjemné, ale problém je, že opravdu jakmile vyteče první kapka, začne se mi skubat a já to pak nestihnu..
Zkusím to nacvičit s tím klikrem.

napsal(a):
Pes miluje masírování ucha, ale nesnáší pocit tekutiny v uchu. Kdyby bylo po jeho, k masírování se vůbec nedostanu, protože by se okamžitě hystericky oklepal....
Měli jsme preventivně 1x za tři týdny čisti uši nějakým roztokem a skončilo to tak, že na paničku dokonale zabralo negativní podmiňování a uši nečistíme... Tím se nechlubím, spíš přemýšlím, jestli by se to nedalo přeci jen nějak změnit....
já jsem tím masírováním fofrem předešla tomu hysterickému oklepávání
jinak jsme na tom stejně
uši řešíme na veterině, dostává kapky, resp. to je taková pipetka do ucha - 1x, podruhé za týden a v případě nutnosti potřetí za měsíc (tuším).....a už víc než 1/2 roku máme pokoj
změnit se dá, sofistikovaným a trpělivým výcvikem, přičemž s problémy a bolestí uší se zase vrátíš o kus zpátky
uši jsou sfiňa, no......

napsal(a):
já jsem tím masírováním fofrem předešla tomu hysterickému oklepávání
jinak jsme na tom stejně
uši řešíme na veterině, dostává kapky, resp. to je taková pipetka do ucha - 1x, podruhé za týden a v případě nutnosti potřetí za měsíc (tuším).....a už víc než 1/2 roku máme pokoj
změnit se dá, sofistikovaným a trpělivým výcvikem, přičemž s problémy a bolestí uší se zase vrátíš o kus zpátky
uši jsou sfiňa, no......
Problém je, že nedokážu jednou rukou držet psa, druhou kapat a třetí masírovat... Nelze masírovat tou rukou, kterou psa držím, protože se prostě stejně oklepe Takže okamžik, kdy kápnu a musím odložit kapky, abych mohla masírovat, je neřešitelný jinak, než že mi psa manžel podrží. Což je samozřejmě týrání nejvyššího kalibru.
Myslím, že na výcvik v tomto věku už rezignuju a jestli budu mít ještě někdy nějakýho psa, zkusím si to ošéfovat dřív...

teda teď nevím jak, ale dělala jsem to i sama, neb jednu dobu jsem mu kapala na procházce (jo, natáhla jsem si kapky do stříkačky)

Gaara
napsal(a):
Ahoj, potřebuji kapat do uší, ale jemu to šíleně vadí, děláme to už 3 týdny každý den 2x.
Jinak si úplně v pohodě nechá sahat do tlamy, nakapat do očí, i při měření teploty byl v klidu. Vyšetření uší otoskopem a hmatem je také v pořádku. Ale jakmile má mokré v uchu, začne se cukat a chce utéct pryč, ale když vidí, že stejně budeme muset udělat ještě druhé ucho, začne se klepat
Za každé ucho vždy dostane oblíbený pamlsek a pochvalu, chválím i v průběhu.
Vypadá to takhle:
Oznámím, že "nakapeme do uší," sedí v klidu, lahvičku trochu zasunu do ucha, pořád je v klidu, zmáčknu, vyteče roztok, začne se šubat, skákat, utíkat.
Chápu, že mu to není příjemné, já taky nesnáším, když mám vodu v uších, ale potřebovala bych, aby byl aspoň 10 vteřin v klidu, ať mu ucho můžu promnout i bez boje.
Jelikož jsem měla psa s chronickým zánětem v uchu, vím, čím si procházíte. Moje rada zní, předělejte postup při kapání.
Mně se nejvíce osvědčilo naučit/naklikat psa tak, aby při "Uděláme ouška" přišel a zepředu strčil hlavu až po uši mezi nohy stojícího páníčka. Tím pádem máte obě ruce volné, zvládnete to postupně i sama. Nohy mírně sevřou hlavu psa a můžete kapat. S masírováním. Ale chce to nacvičit postupně. Výhodou je, že pes vlastně nevidí, jak se přibližuje lahvička, neplaší předem, lze se mu šťourat v uchu a pak nenápadně aplikovat kapky, nebo naopak psa informovat po očištění, že teď kápneme, aby s tím počítal.

rapotacka11
napsal(a):
Tři týdny kapky - zánět?
ATB ?
Pro to raději nepíchají?
to takhle nefunguje.
zánět v uchu bývají mnohem častěji kvasinky, to zaprvé.
za druhé, je potřeba, aby ty léky působily v uchu. toho se dá nejlépe dosáhnout aplikací do ucha. celková injekční aplikace vám vymlátí střevní mikroflóru a zatíží játra, ale do ucha se účinná látka dostane dost obtížně.

kromě těhle kapek co se dávají 2x denně jsou i legrace jako easotic, jedenkrát denně stříknout aplikátorem, nebo osurnia s aplikací jednou týdně
Gaara

XXX.XXX.41.29
Tak teď jsem zkusila srolovat ubrousek, nakapat roztok na něj (no, spíš nalít, ať je tam toho hodně), pomalu vložit do ucha a postupně zmáčknout, aby to vykapalo dovnitř. A byl hezky v klidu, tak doufám, že to tak bude i další dny, té lahvičky se totiž bojí už od pohledu ale tak aspoň jednou se to obešlo bez šílení

Díky této diskuzi jsem si uvědomila, že pes se nejlépe nechává ošetřovat vleže na boku. Asi mu to nějak evokuje mazlení a je na to zvyklej z nedávnýho zranění.
Tak jsem si ho dneska dala do týhle pozice, ostříhala jsem mu drápky a proběhlo i opatrný "ani si nevšimneš" kápnutí do uší. Sice se pak stejně oklepával jako divej, ale masírovat jsem stihla a někdy to zkusím znovu.