LenkaDandova

XXX.XXX.131.114
Dobrý den,
obracím se na vás s problémem u svého štěněte, pro které nemám vysvětlení a neumím pochopit.
Vzali jsme si štěně (4 měsíce), které zachránili s otřesem mozku a nějakými oděrkami z nevhodných podmínek. Byla asi měsíc v dočasné péči a teď je u nás. Doma je dnes přesně 14dní. Během chvilky se aklimatizovala, ke mě a příteli již projevuje důvěru, dělá obrovské pokroky, z úplné nuly již venku bezpečně bez vodítka zvládá povel “ke mně”. Takže vidíme, že je opravdu vnímavá a chytrá. Ale k samotnému problému - když přišla, neměla žádné hygienické návyky a byla ze všeho vyloženě vyděšená, hned první den se nám vyčůrala a vykakala doma na koberec (bála se všeho ruchu venku a nebyla schopná se tam uvolnit). Nepřišel žádný trest ani vyhubování - odnesla jsem ji na podložku a v klidu vysvětlovala, hladila. To se opakovalo ještě jednou, znovu přišlo vysvětlení, odnos na podložku a vysvětlování. Od té doby 3 dny pokaždé chodila na podložku. Vždy obrovská pochvala, pamlsek, radost! Už jsem se radovala, jak nádherně pochopila podložku, když v tom od dalšího dne začala občas chodit na podložku, občas na koberec. Pokud se vyčůrala na koberec, nepřišel trest, jen slovní pokárání a vysvětlení znovu na podložku. Poté začala podložku úplně ignorovat (měla ji vždy na stejném místě) a chodí výlučně na koberec. Vždy trpělivě vysvětluji znovu a znovu, nekřičím, netrestám, ale intonací hlasu dám najevo, že se to nedělá. Co nás ale velmi zarazilo, když nám už podruhé vždy večer přímo před našima očima načůrala do postele. Chodím s ní ven každé 2-3h, věnuji se jí 100% (jsem doma, nechodím teď do práce), mám na ni spoustu času. Vylučuji, že by to bylo ze vzteku, že se jí nevěnujeme a sama doma zůstala zatím jen jednou na 20min (maličko vyla a štěkala a pak spinkala, nic neprovedla). Vylučuji, že by nebyla vyvenčená. A navíc - od první chvíle, co přišla k nám do svého nového domova si “zabrala” postel. Našla si v ní místečko když přišla, nám bylo líto ji z postele vyhazovat (když měla takový stres ubližování a ten den měla dlouhý převoz v autě. Zkrátka jsme nechtěli aby se cítila “odstrčená”. Chtěli jsme mít pejska v posteli, tak jsme v tom neviděli problém, a tak už tu zůstala. Pelíšek má, ale neleží v něm, kouše ho a hraje si s ním. Tedy můj dotaz je, zda má někdo podobnou zkušenost nebo tip “co s tím” ? Nečekala bych takové zhoršení hygienických návyků - od podložky do postele :( nerozumím jí, proč to dělá?
Uživatel s deaktivovaným účtem

protože "hadr jako hadr", a vše doma
neboli - zrušit podložku a venčit venku!

přesně tak. pro toho psa je podložka to samý jako koberec a koberec to samý jako ložní prádlo.
a koberec už smrdí jako psí záchod, takže se tam asi chodí dělat potřeba, logicky.
LenkaDandova

XXX.XXX.131.114
napsal(a):
protože "hadr jako hadr", a vše doma
neboli - zrušit podložku a venčit venku!
Děkuji za odpověď, znovu bych chtěla zopakovat, že s ní chodím ven opravdu často, 2-3x denně chodíme na hodinovou procházku, jinak chodíme tak že stihne udělat svou potřebu i si pohrát s klacíky atd. Má dost pohybu, hodně času trávíme venku. A jak jsem psala - vždy byla před počůráním postele venku a byla vyvenčená.
Spíš mě zaráží, že si načůrá tam, kde pak má spát a co považuje za svůj pelíšek, to je to co nemohu pochopit.

tak říkáte, že je ze špatných podmínek. štěňata, která neměla v kritickým období svýho věku možnost konat potřebu pryč od místa k ležení, to nerozlišujou a klidně se do pelíšku vymočí.

Je to naprosto logické a stokrát opakované. Kdo si učí psa čůrat a kadit na plínku, podložku, noviny nebo jiný nesmysl, učí ho prostě to, že čůrat a kadit doma je ok.
Místo odnášení na podložku ji odneste až ven. Vždy, když se chystá potřebu vykonat.
Podložka viz výše. I hubování je trest a zvlášť u štěněte z takových podmínek se na to vybodněte. Úspěch chválím,neúspěch - louže bobek doma nekomentuju nijak! Choďte ven pořád,když se probudí,když se nají, když se během hry začne točit do kolečka nebo čenichat,prostě pořád. A samozřejmě počítejte s tím,že na nehody doma má ještě hodně dlouhou dobu nárok!
LenkaDandova

XXX.XXX.131.114
lesnížínka
napsal(a):
A venčení třikrát denně, jestli jsem to správně pochopila, čtyřměsíčnímu psu opravdu nestačí.
To jste opravdu nepochopila správně. Psala jsem, že s ní chodím každé 2-3h.
Začínáme ráno kolem 6h, pak v 9h, v poledne mezi 12-13h, pak v 15h, mezi 17-18h, kolem 22h a pak ještě těsně před spaním o půlnoci. To znamená 6-7x denně. Čas přizpůsobuji tomu, kdy dostane jíst, kdy se probudí po spaní, nebo po hraní...
janaa
napsal(a):
Podložka viz výše. I hubování je trest a zvlášť u štěněte z takových podmínek se na to vybodněte. Úspěch chválím,neúspěch - louže bobek doma nekomentuju nijak! Choďte ven pořád,když se probudí,když se nají, když se během hry začne točit do kolečka nebo čenichat,prostě pořád. A samozřejmě počítejte s tím,že na nehody doma má ještě hodně dlouhou dobu nárok!
Já tedy proti slovnímu vyjádření, že pes udělal něco špatně, problém rozhodně nevidím. Jak má jinak pochopit, že se doma nevenčí? Samozřejmě neexistuje nějaké máčení čumáku či plácnutí, ale říci "Fuj, ty jsi ale ostuda" apod je podle mě naprosto v pořádku.
Bartos

XXX.XXX.181.79
PumaCZ
napsal(a):
Já tedy proti slovnímu vyjádření, že pes udělal něco špatně, problém rozhodně nevidím. Jak má jinak pochopit, že se doma nevenčí? Samozřejmě neexistuje nějaké máčení čumáku či plácnutí, ale říci "Fuj, ty jsi ale ostuda" apod je podle mě naprosto v pořádku.
To skutečně v pořádku není (to Fuj) Protože nerozumí, že po vyčůrání na podložku pochvala, do peřin ne. Podložka je ten hlavní a prvotní problém. Vynucuje si pozornost a chce být chválená.

PumaCZ
napsal(a):
problém může nastat u citlivějších jedinců a to takový, že dál bude vyměšovat doma, ale na různých místech, aby se vyhl pro něj nepochopitelném trestu
opět bych naučila štěně vyměšovat na povel, neboli přiřadila povel k tomu onomu, ať je možnost se s ním o tom doma bavit a štěně bude vědět, o co jde....
PumaCZ
napsal(a):
Štěně neovládá svěrače dostatečně, ono nic špatného nedělá, tak za co ho trestat, byť slovně. Miminu taky nenadávám při přebalování. A u psů ze špatných podmínek i ten tón může vyvolat stresovou reakci, jednak to kazí vztah, jednak pak můžou dopadnout tak,že pes bude sice dál dělat loužičky a bobky doma, ale bude se u toho schovávat.
Nikdy jsem štěňata za louži nebo bobek nehubovala,koneckonců to byla moje chyba, že jsem je nestihla odnést ven nebo nevystihla správný moment. Nehledě na to,že když ho přímo nepřistihnu u přičapnutí,tak je, byť po minutě, jakýkoli komentář pro psa stejně nepochopitelný. Něco jiného to bylo u psa,co už základy hygieny chápal, ale jednak proto,že byl původně učenej na podložku,tak se nerozpakoval to hodit kamkoli, jednak byl svým založením prostě čuňas, a nedej bůh když venku prší,že. Tak tam jsem to pak okomentovala (ale zase jen když jsem ho přistihla) stylem,co děláš ty čuně, a mazal ven.
janaa
napsal(a):
Štěně neovládá svěrače dostatečně, ono nic špatného nedělá, tak za co ho trestat, byť slovně. Miminu taky nenadávám při přebalování. A u psů ze špatných podmínek i ten tón může vyvolat stresovou reakci, jednak to kazí vztah, jednak pak můžou dopadnout tak,že pes bude sice dál dělat loužičky a bobky doma, ale bude se u toho schovávat.
Nikdy jsem štěňata za louži nebo bobek nehubovala,koneckonců to byla moje chyba, že jsem je nestihla odnést ven nebo nevystihla správný moment. Nehledě na to,že když ho přímo nepřistihnu u přičapnutí,tak je, byť po minutě, jakýkoli komentář pro psa stejně nepochopitelný. Něco jiného to bylo u psa,co už základy hygieny chápal, ale jednak proto,že byl původně učenej na podložku,tak se nerozpakoval to hodit kamkoli, jednak byl svým založením prostě čuňas, a nedej bůh když venku prší,že. Tak tam jsem to pak okomentovala (ale zase jen když jsem ho přistihla) stylem,co děláš ty čuně, a mazal ven.
Kdo mluví o nadávání či trestání? Já jen říkám, že vyjádřit "zklamání" z venčení se doma je naprosto v pořádku, žádné řvaní apod. Jen prostě normálním hlasem říci: "No ty jsi ale čuně" apod. Z toho se ani ten nejcitlivější pes hroutit nebude :))
Ale zásadní samozřejmě je, aby pes nebyl chválen a učen na plenu. To jsem ani nezmiňovala, jelikož to bylo napsáno mnohokrát více, tak už mi to přišlo zbytečné :P
Bartos

XXX.XXX.181.79
PumaCZ
napsal(a):
Kdo mluví o nadávání či trestání? Já jen říkám, že vyjádřit "zklamání" z venčení se doma je naprosto v pořádku, žádné řvaní apod. Jen prostě normálním hlasem říci: "No ty jsi ale čuně" apod. Z toho se ani ten nejcitlivější pes hroutit nebude :))
Ale zásadní samozřejmě je, aby pes nebyl chválen a učen na plenu. To jsem ani nezmiňovala, jelikož to bylo napsáno mnohokrát více, tak už mi to přišlo zbytečné :P
Věřte, že i z toho se pes hroutit může.
Bartos
napsal(a):
Věřte, že i z toho se pes hroutit může.
Měla jsem doma několik psů ze špatných podmínek v dočasné péči a ani týraná fenka z množírny, která se bála projít dveřmi a musela se nosit, okamžitě pochopila a opravdu se z toho nehroutila :P
Ale hádat se s vámi nebudu, každý má nárok na svůj názor. A já si stojím za tím svým :)
PumaCZ
napsal(a):
Ok,tak když to řeknu naprosto normálním tonem,stejným,jako jdeme ven, tak ale pak se tím nesnažím to štěně ovlivnit a říkám si to sám pro sebe. Jinak to stejný tón není a pro nervozu to může být stresující. A hlavně je to zbytečné
janaa
napsal(a):
Ok,tak když to řeknu naprosto normálním tonem,stejným,jako jdeme ven, tak ale pak se tím nesnažím to štěně ovlivnit a říkám si to sám pro sebe. Jinak to stejný tón není a pro nervozu to může být stresující. A hlavně je to zbytečné
Není to stejný tón, ale jakoby zklamaný. Pes to pozná a pochopí.
lesnížínka
napsal(a):
A venčení třikrát denně, jestli jsem to správně pochopila, čtyřměsíčnímu psu opravdu nestačí.
Děkuji za odpověď, znovu bych chtěla zopakovat, že s ní chodím ven opravdu často, 2-3x denně chodíme na hodinovou procházku - ne, tak z tohoto jsem to nepochopila. Takže frekvenci máte OK, teď jen vyhodit tu podložku. Na co ji tedy máte, když chodíte co dvě, tři hodiny?
LenkaDandova

XXX.XXX.131.114
Markéta80
napsal(a):
když je chválena za podložku tak není rozdíl o kus vedle Podložka jen vše prodlouží . pokud neseskočí sama tak se vyčůrá do postele
Děkuji, já to s tou podložkou myslela dobře, spíš na noc, kdyby potřebovala, aby to třeba nedržela a nebyla ve stresu, že doma “nesmí”. Zavedli jsme to od prvního dne/noci a jak jsem psala, skvěle to fungovalo. Když jsem přes den nevystihla moment, kdy potřebuje, tak šla hezky na podložku. Prvních pár nocí jsem slyšela, jak se kolem 4h ráno probudila, vstala si z postele, došla na chodbu a vyčůrala se na podložku nebo na kachličky, což pro úklid bylo super. Až pak to přestala dělat (teď poslední týden vydrží celou noc a nečůrá ani na podložku ani na koberec, v klidu spinká až do 6/7h než vstanu a jdu s ní). Myslela jsem, že pochopila rozdíl mezi podložkou a kobercem, ale asi se mýlím a budu muset tedy podložku úplně odstranit, aby věděla, že doma prostě ne.

LenkaDandova
napsal(a):
Děkuji, já to s tou podložkou myslela dobře, spíš na noc, kdyby potřebovala, aby to třeba nedržela a nebyla ve stresu, že doma “nesmí”. Zavedli jsme to od prvního dne/noci a jak jsem psala, skvěle to fungovalo. Když jsem přes den nevystihla moment, kdy potřebuje, tak šla hezky na podložku. Prvních pár nocí jsem slyšela, jak se kolem 4h ráno probudila, vstala si z postele, došla na chodbu a vyčůrala se na podložku nebo na kachličky, což pro úklid bylo super. Až pak to přestala dělat (teď poslední týden vydrží celou noc a nečůrá ani na podložku ani na koberec, v klidu spinká až do 6/7h než vstanu a jdu s ní). Myslela jsem, že pochopila rozdíl mezi podložkou a kobercem, ale asi se mýlím a budu muset tedy podložku úplně odstranit, aby věděla, že doma prostě ne.
Z diskuzí tady na ifauně, které se na toto téma opakovaně vedou, vyplývá, že u některých psů může podložka zkomplikovat naučení čistotnosti natolik, že to pak lidi řeší ještě za rok...
LenkaDandova

XXX.XXX.131.114
lesnížínka
napsal(a):
Děkuji za odpověď, znovu bych chtěla zopakovat, že s ní chodím ven opravdu často, 2-3x denně chodíme na hodinovou procházku - ne, tak z tohoto jsem to nepochopila. Takže frekvenci máte OK, teď jen vyhodit tu podložku. Na co ji tedy máte, když chodíte co dvě, tři hodiny?
Ano, frekvenci venčení máme v pořádku. Podložku jsme zavedli od prvního dne/noci kdy k nám přišla z dočasné péče bez návyků. Chtěla jsem ji dát místo, kam by mohla chodit čůrat v průběhu noci, protože jsem čekala, že 6h nevydrží. Prvních pár nocí se budila kolem 4h a vždy šla z postele na chodbu, vyčůrala na podložku a pak zase spát. Vše skvěle fungovalo. V průběhu dne se na podložku vyčůrala třeba jen jednou, když jsem nevychytala moment, kdy potřebovala.
" Prvních pár nocí se budila kolem 4h a vždy šla z postele na chodbu, vyčůrala na podložku a pak zase spát. Vše skvěle fungovalo."
Ale ono to právě nefungovalo "skvěle"... Vaše chyba byla, že jste nevyskočila z postele a štěně nevzala vyčurat ven. Tak se totiž učí čistotnosti. Všechno ostatní vyplývá z mylných informací, že je normální, aby se pes venčil doma. (Vidíte ten rozpor- "venčit doma"?.... Protože se venčí venku. Doma se domčí.)
Část pejskařů považuje podložky za supr vychytávku, zbytek pejskařů za eklhaft.
Rady jste tady už dostala- furt máte psí mimčo. Odstraňte podložky, srolujte koberec a buďte rychlejší než pes. A to i v noci. Jedině tak ho to naučíte. Ale bude to trvat dýl, než kdybyste tohle dělali od prvního dne.
Rozhodne podložka velky problém !!!
Fenku chovatelka taky učila na plenky a trvalo ji hoooodne dlouho, než pochopila, ze se chodi čůrat a kakat ven.
Pejsek byl od chovatelky zvyklý jen na ven a naučil se nám během chvilky absolutní čistotě.
Pejsky to opravdu plete. Plenu vyhodte a opravdu důsledně jen ven.
Naše fenka ještě několik měsíců potom, co jsem plenu vyhodila vyhledavala na čůrání vše, co leželo na zemi . Ať to byla podložka v koupelně nebo cokoli, co připomínalo hadr a lezelo na zemi (třeba oblečení co deti nechaly někde valet na zemi, spadlej polštář, deku, rohožku) a dceři 1x taky načůrala do postele, kde spolu běžně spaly 😕
Dobrá zpráva - naučit se to da - vyhodit plenu, důsledně jen ven, hlídat a při náznaku hned běžet ven a chválit a chválit 💖
LenkaDandova

XXX.XXX.131.114
Šarina
napsal(a):
" Prvních pár nocí se budila kolem 4h a vždy šla z postele na chodbu, vyčůrala na podložku a pak zase spát. Vše skvěle fungovalo."
Ale ono to právě nefungovalo "skvěle"... Vaše chyba byla, že jste nevyskočila z postele a štěně nevzala vyčurat ven. Tak se totiž učí čistotnosti. Všechno ostatní vyplývá z mylných informací, že je normální, aby se pes venčil doma. (Vidíte ten rozpor- "venčit doma"?.... Protože se venčí venku. Doma se domčí.)
Část pejskařů považuje podložky za supr vychytávku, zbytek pejskařů za eklhaft.
Rady jste tady už dostala- furt máte psí mimčo. Odstraňte podložky, srolujte koberec a buďte rychlejší než pes. A to i v noci. Jedině tak ho to naučíte. Ale bude to trvat dýl, než kdybyste tohle dělali od prvního dne.
Děkuji za odpověd’,
máte pravdu, měla jsem asi na podložku zapomenout od začátku. Už včera jsem ji odstranila, tak uvidíme, jak se s tím naše fenka popere, jestli jsem jí tím zbytečně zamotala hlavu :(
My to měli tak, že jsme chodili vyčůrat o půlnoci a pak tak v 5 ráno. Ven to mám tak deset kroků. Nicméně jsem ke dveřím pohodila hadr. Občas se stalo, že jsem fenku "zaspala" a na hadru jsem našla načůráno. Nic jsem neřekla, páč bych ji měla spíš chválit. Teď máme dva roky, hadr je tam stále, ale cca 1 x za měsíc, možná méně, se tam něco objeví. Beru to jako moji chybu a neřeším. A ještě k tomu kárání, tak je to asi kus od kusu. Já měla mopse, který když jsem jen trochu zvýšila hlas a kárala ho, tak dostal škytavku. A vůbec to nebyl žádný labil, super socializovaný, všechno, ale tohle nedával.