sanysan

XXX.XXX.51.3
Dobrý den, mám skoro patnáctiletého labradora 25kg. Poslední 2 měsíce velice sešel, přestává chodit. Hlavně nemůže vstát už ani z koberce, natož z dlažby.. Rozplácne se a začne plakat po nějaké době-pokud nejsme doma, tak se pokálí a pomočí a hrozně u toho naříká, ale dle mne to není bolestí, ale tou bezmocí, protože jinak vubec nekňučí, že by ho něco bolelo. Zadní nožičky ho jakoby přestaly poslouchat, různě mu vybočují, kříží se mu, někdy se točí na jednu stranu. Vypadá to, jakoby ho neposlouchaly, co říká hlava. Přední také špatně zvedá. Jinak pěkně baští a pije-ale musím ho u toho držet. Jinak na procházkách ho spíše nosím, i do schodů,ale už jsem nosila těžšího psa, to zvládám. Jen mi naposled veterinář nabízel Trocoxil a jinou alternativu mi odmítl nabídlout. Říkal, že toto léčivo je pro něj v jeho věku nejvhodnější. Pokud to tak je,tak ho koupím, at se má v posledním období života dobře. Vím, že je trocoxil drahý a musím se přiznat, že mi díky corona krizi pojištovna odmítla proplatit moji bioléčbu a musím si ji hradit sama. Žiju více méně na dluh rodiny. Já bych potřebovala poradit, zda skutečně není něco dalšího něco proti bolesti a cenově přijatelnější-vygooglila jsem jen MELOXICAM ale cenu jsem nenašla . No a to je další věc..rentgen jsme dělali před rokem a bylo to v pořádku, běžná artroza jedné zadní končetiny. Nemůže to být jiný problém?
Uživatel s deaktivovaným účtem

...podle mně už se pejsek trapi, nechte ho odejit....

Jaký je smysl prodlužovat život psa, který se nepostaví na nohy?
Může to být páteří,dystrofií svalů..... vyčerpaný organismus,kdy pes už prostě nemá sílu vstát,ani se hýbat. Těžké rozhodování,ale to musíte vědět vy, kdy ho nechat odejít...ale tohle už je za mě na hraně,zvlášť jestli se to opakuje a není možnost,jak se tomu vyhnout. 15 let je krásný věk
Každopádně na původní dotaz - ono na každého psa funguje něco jiného. Měla jsem čubinu,na kterou nefungovalo nic kromě výše zmíněného meloxicamu. Výhodou Trocoxilu je,že se dává poprvé jednou za dva týdny a pak už jeden za měsíc. Ono když si to pak rozpočítáte,zjistíte, že není nijak extra drahý oproti jiným přípravkům,jen je to prostě jeden výdaj naráz a ne po částech....cenu za ten meloxicam už nevím,tak neřeknu

napsal(a):
Ano, nechte ho odejít. I když je to těžké.

Nechte ho odejít. Pro něj je to už jen trápení. To přece musíte vidět, cítit. Žádné léky jeho stav nespraví, nezlepší.

Velcí a už staří psi se dobře zvedají z vyvýšeného ležení, třeba jako dvě palety na sobě a na tom pelech-takové letiště pro psa. A jinak meloxicam bez předpisu asi neseženete, pokud máte "dobráckého" obvoďáka může vám napsat Recoxu nebo Movalis(něco s meloxikamem)...myslím, že to bylo půl 15mg tablety na 30kg psa...
Pro psa by mohl být ještě Rimadyl a co jsme měli ještě Carprieve 100..
jinak stav svého psa by jste měla zvážit, ležení v moči a.t.d. poškození kůže, proleženiny.....zvířata nejsou k tomu dlouhodobě uzpůsobena (oni ani lidi, ale to je jinej level)
sanysan

XXX.XXX.51.3
Děkuji za všechny reakce. Málokdy se stane, že je sám, aby mu někdo nepomohl se zvednout, stalo se to jen několikrát- musí se zvedat dlouho, aby se pokálel. Neleží ve výkalech. Hodně spí a moc rád se se nechá hladit, rád si lehne na trávu a odpočívá, má zájem o ostatní psy. Samozřejmě se ještě poradím s vet. Mě zajímalo hlavně dle mého popisu, zda zkusit ty drahé léky-na které nedá veterinář dopustit, zda to co popisuji je opravdu bolest kloubů. Případně nějaká alternativa. Děkuji za rady ohledně léků, které tu proběhly.

sanysan
napsal(a):
Děkuji za všechny reakce. Málokdy se stane, že je sám, aby mu někdo nepomohl se zvednout, stalo se to jen několikrát- musí se zvedat dlouho, aby se pokálel. Neleží ve výkalech. Hodně spí a moc rád se se nechá hladit, rád si lehne na trávu a odpočívá, má zájem o ostatní psy. Samozřejmě se ještě poradím s vet. Mě zajímalo hlavně dle mého popisu, zda zkusit ty drahé léky-na které nedá veterinář dopustit, zda to co popisuji je opravdu bolest kloubů. Případně nějaká alternativa. Děkuji za rady ohledně léků, které tu proběhly.
Nezlobte se na mě, ale ptáte se na léky proti bolesti, přičemž psa nohy neposlouchají. To už není o bolesti, ale o opotřebovanosti organismu. A to léky na bolest nespraví. Nechte ho odejít, ještě aspoň relativně důstojně, i když podle vašeho popisu je už pět minut po dvanácté.

Nedávno jsem nechala uspat naší feňulku a to upřímně nebyla zdaleka v takovém stavu jako váš pejsek....být na tom takhle, tak už bych jí nechala uspat dřív.
Vím moc dobře jak je to těžké, ještě jsem se z toho taky nevzpamatovala. Taky jsme byly na práškách na bolest....feňule brala rimadyl a možná, že bych jí ještě život o nějaký ten týden prodloužila, ale to už bychom museli nasadit ještě silnější léky, třeba opiáty (či jak se tomu u pejsků říká) a to už mi přišlo nesmyslný.
Jinak mě rimadyl stál pro psa přes 50 kilo na den 100,-, navíc jsem i za krmení vydávala víc peněz....fena už toho hodně proležela, takže jsem zvýšila podíl masa a kupovala dietnější...aby mi zbytečně nenabírala a nebyla pak na tu svojí "nemocnou nožičku" těžká a abych měla prostor jí rozmazlovat pamlsky.
Nebylo to levné, ale pokud by to mělo smysl, tak bych si třeba od huby utrhla a jedla suchej chleba, ale dopřála bych jí všechno na světě..........ale někdy prostě "jen peníze" nestačí.
Nebudu vám říkat....nechte pejska odejít....ale můj názor je, že prodlužovat to je čiré sobectví. Taková ta cesta do pekel dlážděná dobrými úmysly.....můj názor je, že vaše láska k pejskovi v tomhle případě spíše škodí.

Také jsme před nedávnem nechali odejít milovaného psa.Ikdyž se sám zvedl i vyvenčil,také žral s chutí a do posledka hlídal,ale už bylo vidět,jak mu to vstávání dělá problém,pohyboval se málo.Také dostával Rimadyl,ale pro psa už to bylo přežívání a ne žití.Před ním jsme nechávali uspat jiného psa a ten se už také nemohl zvednout.Když jsme ho postavili, špatně,ale chodil,ale když jsem si představila,že budeme v práci a on zůstane ležet a nebude se moci postavit,otočit,nechala jsem ho jít.Vždy si říkám:nemůžeš být tak sobecká a prodlužovat jejich trápení jen pro své falešné naděje.Věřte,že těch pejsků co jsme museli nechat odejí už bylo vícero.Vždy je to těžké a bolestné,ale je to to poslední,co pro svého přítele můžete udělat.
napsal(a):
...k tomu není co dodat...
Pro zadavatelku: Najděte v sobě tu sílu nechat psa odejít. Promiňte, ale mám pocit, že už "včera" bylo pozdě. A Vám přeji úzdravu, když píšete o vlastní bioléčbě.
sanysan

XXX.XXX.51.3
fikovnice
napsal(a):
...k tomu není co dodat...
Pro zadavatelku: Najděte v sobě tu sílu nechat psa odejít. Promiňte, ale mám pocit, že už "včera" bylo pozdě. A Vám přeji úzdravu, když píšete o vlastní bioléčbě.
Moc Vám děkuji. A všem také, ale já pořád doufám, že odejde ve spánku sám. Ale slibuji, že pokud to bude neúnosné a bude mít bolesti, necháme mu naposled pomoci injekcí.

sanysan
napsal(a):
Moc Vám děkuji. A všem také, ale já pořád doufám, že odejde ve spánku sám. Ale slibuji, že pokud to bude neúnosné a bude mít bolesti, necháme mu naposled pomoci injekcí.
To je zlý sen! Vy ho máte tak málo ráda, že mu nechcete pomoci, nechcete mu ulehčit a zkrátit trápení? Jak se vám dívá na to, jak se trápí, jak nemůže vstát, jak nemůže chodit, jak se počurá a pokálí pod sebe? Copak nechápete, že BOLESTI MÁ?
Já vím, že to rozhodnutí bolí a bude bolet dlouho, ale já bych neváhala, kdybych viděla jak můj pes trpí. Věřte, že jsem si to rozhodování zažila už několikrát, vždycky to bylo těžké, ale až do takové fáze, jako vy, bych to u svého psa nikdy nenechala dojít.

sanysan
napsal(a):
Obávám se, že ve chvíli, kdy řešíte analgetika, už ty bolesti má...

sanysan
napsal(a):
Mohu vám říci jen jediné.Od dětství žiji se psy,je to víc jak 50let a za tu dobu si pamatuji jen 3!!! psy,kteří odešli sami bez bolestí na stáří.Prostě opravdu usnuli a už se neprobudili.Všichni ostatní se nechali odejít aby netrpěli dlouho a zbytečně.Samozřejmě všichni by časem odešli sami,ale za jakou cenu.To máte to srdce se dívat jak se snaží a nemůže?To já jsem nikdy neměla.
sanysan
napsal(a):
Tak to je pěknej hnus! Proberte se! To budete vážně čekat, až zdechne bolestí, strachem a vyčerpáním? Vážně?

sanysan
napsal(a):
..ale vzdyť uz je to pro něj nějakou tu dobu neúnosné...toho psa už tyrate ve jmenu patologické lasky vůči němu...vsichni se vam to snazili napsat s citem a slusně....takze pokud vam to nedoslo, ta se dopr.dele seberte a nechte ho odejít....

Rozplácne se a začne plakat po nějaké době-pokud nejsme doma, tak se pokálí a pomočí a hrozně u toho naříká
Prosím, přečtěte si ještě jednou, co jste napsala....mě se z toho svírá srdce a to vašeho pejska neznám.
Zbaběle čekat až přijde smrt ve spánku??...Věřte, že pokud si dnes myslíte, že to je pro pejska to nejlepší, tak že následně budete do konce života litovat, že jste ho nenechala uspat dřív.

napsal(a):
Rozplácne se a začne plakat po nějaké době-pokud nejsme doma, tak se pokálí a pomočí a hrozně u toho naříká
Prosím, přečtěte si ještě jednou, co jste napsala....mě se z toho svírá srdce a to vašeho pejska neznám.
Zbaběle čekat až přijde smrt ve spánku??...Věřte, že pokud si dnes myslíte, že to je pro pejska to nejlepší, tak že následně budete do konce života litovat, že jste ho nenechala uspat dřív.
Obávám se, že litovat nebude. Vůbec jí to totiž nedochází.

No tak hele, proberte se, nikdo jsem jejího psa neviděli, tak ho nepohřbívejme z pár vět.... majitelce jsme doporučili zamyšlení, ale takto to hrotit ?

napsal(a):
No tak hele, proberte se, nikdo jsem jejího psa neviděli, tak ho nepohřbívejme z pár vět.... majitelce jsme doporučili zamyšlení, ale takto to hrotit ?
Mně ten úvodní popis situace úplně stačí. Pes nemůže vstát, nemůže chodit, kálí a močí pod sebe, musí mít bolesti, naříká... Na co dalšího čekat?

napsal(a):
Mně ten úvodní popis situace úplně stačí. Pes nemůže vstát, nemůže chodit, kálí a močí pod sebe, musí mít bolesti, naříká... Na co dalšího čekat?
Přesně tak.
napsal(a):
Náš flat ve 12 letech taky najednou nemohl vstát, má kyčle v háji asi tak od osmi let. Nebyl schopný vyjít několik schodů, skoro se nemohl postavit, takže kdyby se tak nechal, určitě by to vypadalo podobně jako v popisu.
Teď dostává už několik měsíců trocoxil a chodí, vstává občas i běhá. Neskutečně ho to zvedlo. Adekvátně věku je schopný více méně normálního pohybu a má dál radost ze života. Po té medikaci má občas průjem, ale vzhledem k tomu, kolik mu je a jak zle to vypadalo, když se sesypal, tak si myslím, že každý další měsíc života bez výrazných omezení je prostě paráda. Prostě to dospělo do stadia, kdy ho to strašně bolelo a když ta bolest zmizela nebo klesla na pro něj únosnou míru, tak je zase jako dřív.

TyVed
napsal(a):
Náš flat ve 12 letech taky najednou nemohl vstát, má kyčle v háji asi tak od osmi let. Nebyl schopný vyjít několik schodů, skoro se nemohl postavit, takže kdyby se tak nechal, určitě by to vypadalo podobně jako v popisu.
Teď dostává už několik měsíců trocoxil a chodí, vstává občas i běhá. Neskutečně ho to zvedlo. Adekvátně věku je schopný více méně normálního pohybu a má dál radost ze života. Po té medikaci má občas průjem, ale vzhledem k tomu, kolik mu je a jak zle to vypadalo, když se sesypal, tak si myslím, že každý další měsíc života bez výrazných omezení je prostě paráda. Prostě to dospělo do stadia, kdy ho to strašně bolelo a když ta bolest zmizela nebo klesla na pro něj únosnou míru, tak je zase jako dřív.
Přeji vašemu fletovi, aby mu to fungovalo ještě dlouho.
Obávám se, že patnáctiletý labrador zadavatelky se už jen trápí. A zadavatelka nemá peníze na léčbu, na ten Trocoxil, co pomohl vašemu psovi a jí byl pro jejího doporučen. Jaké to má řešení? Podle mě jediné, protože každý den, kdy ho nechá bez medikace, pes trpí.
TyVed
napsal(a):
No a to mohl být už uspaný Nechtěla jsem se do toho míchat, protože nemám stejný názor. Samozřejmě psa nenechám bolestí kňučet, ale že se nemohl zvednout a prototo se pokálel...to ho hned nemusím uspat. My jsme špatně chodícího Alfíka taky několik měsíců na prochajdách poponášeli(popruhem, protože zadní nožky už ho taky neposlouchaly) on byl strašně rád, když jsme ho vzali alespoň na potok, obejít si ten svůj rajon. Vždycky když jsme se zeptali, jestli chce na prochajdu, vypálil, po pár metrech se mu nožky zamotaly a svalil se do křoví...tak pak chodil pomaličku na tom popruhu. A to už byl hluchý, skoro slepý. Pokud projevuje radost z něčeho, tak ho neuspím.
napsal(a):
Přeji vašemu fletovi, aby mu to fungovalo ještě dlouho.
Obávám se, že patnáctiletý labrador zadavatelky se už jen trápí. A zadavatelka nemá peníze na léčbu, na ten Trocoxil, co pomohl vašemu psovi a jí byl pro jejího doporučen. Jaké to má řešení? Podle mě jediné, protože každý den, kdy ho nechá bez medikace, pes trpí.
Samozřejmě netvrdím, že to pomůže každému psu v jakémkoli stadiu a věku. Jen sem chtěl říct, že v některých případech můžou ta analgetika pomoct i když to vypadá hodně špatně a rozhodně stojí za to je zkusit dřív než euthanasii.

lesnížínka
napsal(a):
No a to mohl být už uspaný Nechtěla jsem se do toho míchat, protože nemám stejný názor. Samozřejmě psa nenechám bolestí kňučet, ale že se nemohl zvednout a prototo se pokálel...to ho hned nemusím uspat. My jsme špatně chodícího Alfíka taky několik měsíců na prochajdách poponášeli(popruhem, protože zadní nožky už ho taky neposlouchaly) on byl strašně rád, když jsme ho vzali alespoň na potok, obejít si ten svůj rajon. Vždycky když jsme se zeptali, jestli chce na prochajdu, vypálil, po pár metrech se mu nožky zamotaly a svalil se do křoví...tak pak chodil pomaličku na tom popruhu. A to už byl hluchý, skoro slepý. Pokud projevuje radost z něčeho, tak ho neuspím.
..nemůže vůbec vstat, když je sam doma leží ve vlastní moči a výkalech, připadá ti to normalni.....člověk v takovem stavu by se modlil kazdou minutu za svúj odchod....pes holt musi cekat az mu selze tělo, jak dlouho....no můze to byt sakra dlouho.....
napsal(a):
..nemůže vůbec vstat, když je sam doma leží ve vlastní moči a výkalech, připadá ti to normalni.....člověk v takovem stavu by se modlil kazdou minutu za svúj odchod....pes holt musi cekat az mu selze tělo, jak dlouho....no můze to byt sakra dlouho.....
Stalo se to snad jednou...píše paní. A z vlastní zkušenosti...u psa to jde rychle, jakmile přestane chodit, už je to na týdny. Alfík umřel asi za 10 dní po tom, co už se sám vůbec nepostavil...Samozřejmě jsme s ním chodili, aby se dokázal vyvenčit..ne, že v tom ležel. Pak se ráno neprobudil. Tak, jak jsme se starali o nemohoucí babču, tak jsme se postarali i o něj. Jasně, člověk musí mít podmínky, mamka byla už doma.

No já teda nevím, ale pokud se budu držet popisu zadavatelky, tak ten pes nejen, že se sám nezvedne, ale nezvládne ani sám stát, musí ho držet i u krmení, na procházkách ho nosí. Pes řve (hádám bolestí), dělá pod sebe... tohle není život...a stalo se to už několikrát (dle jejích slov).
V takové situaci bych asi negůglila levnější variantu léčby a skočila bych po nabízené, prostě cokoliv, co ihned utlumí bolesti a pokud možno zlepší stav, nebo okamžitá eutanazie. Tady moc není co vymýšlet. A pokud je na tom pes takhle už dva měsíce, tak je pět minut po dvanácté. Tohle si žádné zvíře nezaslouží.

lesnížínka
napsal(a):
Stalo se to snad jednou...píše paní. A z vlastní zkušenosti...u psa to jde rychle, jakmile přestane chodit, už je to na týdny. Alfík umřel asi za 10 dní po tom, co už se sám vůbec nepostavil...Samozřejmě jsme s ním chodili, aby se dokázal vyvenčit..ne, že v tom ležel. Pak se ráno neprobudil. Tak, jak jsme se starali o nemohoucí babču, tak jsme se postarali i o něj. Jasně, člověk musí mít podmínky, mamka byla už doma.
...přečti si to ještě jednou hezky pomalu a predstavuj si v tomhle stavu sama sebe...

GAELLE
napsal(a):
přesně tak jsem to paní napsala !!!!
....já vim....

Pokud mu nasadí prášky na bolest a psu se uleví a může relativně normálně, sice s omezením, ale fungovat...fajn, ale tak pes v tomhle stavu už by měl ty analgetika tedy mít....dle mého.
A i chápu, že se člověk poohlídne jestli není nějaký lék levnější než nabízel vet, ale s více méně stejnou účinností, ale to bych teda už psa měla na tom Trocoxilu, co navrhnul veterinář a následně řešila nějakou alternativu.
A to nadnášení, to jsme taky s ovčandou dělali, ona po rovině šla, ale schody už byly problém, tak se jí muselo pomáhat (jednalo se o osm schodů..máme v baráku zvýšené přízemí), ale tak s ní byl doma někdo 24/7, když nepočítám nějakou cestu na nákup a tak, ale tak tu chvilku to nebyl problém.
I zadavatelka píše, že mu pomáhá.
Ale prostě mě děsí nemohoucí a naříkající pes...sám doma....
Chápu, že pro zadavatelku to není jednoduchá situace, ono i ty léky na bolesti prostě něco stojí a pokud se člověk dostane do nepříznivé finanční situace, tak je to ještě složitější.
Ono obecně veterina není levná sranda a dokonce jsme tady v návalu emocí nad ním tzv. "zlomili hůl" a třeba je to opravdu předčasné...
No a to je další věc..rentgen jsme dělali před rokem a bylo to v pořádku, běžná artroza jedné zadní končetiny. Nemůže to být jiný problém?
Tak to tohle jsem přehlédla...nedočetla do konce, takže co, mimo uspán, takhle po písmenkách, můžeme doporučit....vyšetření u veta, aby bylo jasné, jak to se psem vypadá a jestli má medikace smysl.....vyzkoušet léky na bolest, aby bylo jasné, jestli pejsovi pomůžou......

A zatímco tu diskutujeme, psovi je čím dál hůř...