Nežádoucí hlídání

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.6.2020 18:57
Jiinka

XXX.XXX.254.91

Hezký den. Ke svojí fence jsem před třemi týdny adoptovala asi čtyřletou fenku (10 kg). Fenky si na sebe zvykly bez problému, obě jsou kastrované. S novou fenkou mám ale takový problém a ráda bych k jeho řešení přistoupila korektně, abych ji nežádoucí chování odnaučila. Proto se chci zeptat zkušenějších.

Obě fenky jsou vůči psům i fenám jakékoli velikosti nekonfliktní, nová se jen občas lekne větších psů, když k ní rychle přiběhnou. Problém ale nastává, když se někam usadíme, třeba piknik na louce, zahrádka u restaurace,... včerejší situace - sedíme na zahrádce a k vedlejšímu stolu si přisedne paní s menší fenkou. Fenka nebyla uvázaná a chodila po zahrádce na volno. Jakmile se přiblížila k našemu stolu, moje fenka začla hystericky štěkat, nejspíš by i vyjela, kdyby nebyla přivázaná a kdyby se cizí fenka nestáhla. Nebo jiná situace: já a kamarádka sedíme na louce, já měla svoje dvě fenky, ona svého mini psa a fenu. Její fena si hrála s klackem opodál, ale minipes se držel u ní a tedy i blízko u mě. Psa jsem párkrát pohladila a dostal i nějakou mlsku, ale ve stejném okamžiku dostaly i moje holky. Moje fenka pak ležela na klíně a zničehonic vylítla na minipsa, který byl v tu chvíli jen blízko mě, ale nesahala jsem na něj.

Máte prosím někdo tip, jak ji tohoto hlídání zbavit? Když je na naší zahrádce a jde kolem pes, taky štěká, ale tam to tak nějak chápu, i když bych byla nejradši, aby to nedělala. Jak tedy postupovat, když takhle na nějakého psa vyletí?

Díky moc za rady :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.6.2020 07:25

Hm, když nikdo neodpovídá, tak napíšu svoje postřehy. Pejska, kterej si přivlastňuje, bych po prvním incidentu naschvál vystavila takovým situacím znovu a čekala, kdy zopakuje chybu. A byla bych připravená ho stáhnout a vysvětlit mu, že se nechová správně. Pak mu předvedu, že to, co si hlídá, naschvál věnuju cizímu pejskovi, a ten agresor se na to bude hezky v klidu dívat. Měl by ideálně pochopit, že daná věc je v mým majetku a já rozhoduju, že teď to bude mít druhej pes a za chvíli zase třeba ten první. Kdo si otevře hubu, nebude mít nic.
Pokud by pejsek zopakoval nežádoucí jednání znovu, vysvětlování už bude poněkud razantní a drsné.

Jinak máme psí kámošku, která tohle dělá taky, jsou to různý situace, který jí vaděj, někdy je to i docela složitý rozklíčovat, kvůli čemu to udělala. Musí se to holt sledovat a snažit se to odchytit vždycky včas, aby se útok zachytil ideálně v první vteřině.

2.6.2020 08:43
eli22

XXX.XXX.58.41

Máme úplně stejný problém. Fenka je k lidem i psům odtažitá, nevyhledává je a psů se dříve spíš bála, teď je to lepší. Pokud jdeme, nikoho si nevšímá, pokud si sedneme, nesmí se k nám nikdo přiblížit, ani pes ani člověk (ty ale dost selektuje) , je pořád ve střehu a vyjíždí. Snažila jsem se se vžít do psího mozečku. Vyšlo mi, že nás jakoby chrání, že dokud jdeme, není problém, můžeme utéct (což ona dělala jako štěně, kdy potkala psa a byla navolno), ale když sedíme, je to složitější, tak nás musí bránit a hlídat. Postupujeme podobně jak je uvedeno výše.

2.6.2020 08:57

eli22 napsal(a):
Máme úplně stejný problém. Fenka je k lidem i psům odtažitá, nevyhledává je a psů se dříve spíš bála, teď je to lepší. Pokud jdeme, nikoho si nevšímá, pokud si sedneme, nesmí se k nám nikdo přiblížit, ani pes ani člověk (ty ale dost selektuje) , je pořád ve střehu a vyjíždí. Snažila jsem se se vžít do psího mozečku. Vyšlo mi, že nás jakoby chrání, že dokud jdeme, není problém, můžeme utéct (což ona dělala jako štěně, kdy potkala psa a byla navolno), ale když sedíme, je to složitější, tak nás musí bránit a hlídat. Postupujeme podobně jak je uvedeno výše.

I fena, o které píšu, je odtažitá a nemá zájem o kontakt se psy ani s lidmi (bojí se, od malička). Je jinak velmi chytrá. V jejím případě jde o produkt debilního chovu na bázlivé matce a posléze nezkušenost začátečníků, kteří si s takovou povahou neporadili. Myslím si, že správným postupem od malička z toho mohl být snesitelnější jedinec, takto musí řešit ve dvou letech opravdu nepříjemnou agresi.

Nicméně zadavatelka má fenku krátce a výchovnou chybu u ní nevyrobila / nepodpořila pasivním přihlížením k jejím vytváření, takže pokud to chytne za správný konec, mohlo by se to spravit relativně snáze a rychleji.

2.6.2020 09:06
Jiinka

XXX.XXX.254.91

Moje fenka není běžně odtažitá. Za psy jde na procházce vždy když může a lidí se taky nebojí. Když nastane situace, kdy očekávám ono zmíněné chování, fenku držím u sebe a říkám ticho, za což jí pak pochválím. Když ji ale nemám u sebe (pes třeba přiběhne rychle než si ho všimnu), hned začne štěkat, ale po okřiknutí většinou přestane, když ne, chytím ji a vezmu si ji zas blízko k sobě.

O to mi právě jde, abych to chytla za správný konec a abych tohle chování zdárně a co nejrychleji odbourala.

2.6.2020 09:21

Možná se nejedná tolik o přisvojování, ale o teritoriální chování, které má hodně plemen hluboko zakódované. Doku jdete dobré, ale jak se usadíte.....je to její.Třeba nějaký povel? My máme "tady se nehlídá" a pro psy i lidi "kamarád". Fakt je, že psy moc nemusí, zvlášť když se k ní řítí mladý např. boxer a pod. - toho zpraží. Majitel se diví, že je nějaká divná. Já říkám - dáma a není zvědavá, aby po ní váš puberťák skákal.
(Minulý pes měl.hodně "zadřené" - "Na děti se neštěká" a nebo jen "děti". Vznikaly z toho humorné situace, kdy se tatínek doprovázející děti ohradil "já jsem podle vás dítě?". )

2.6.2020 11:54

Já mám jednu ze svých fen podobného ražení. Taky, dokud se něco děje, někam se jde, něco se cvičí, tak dobrý. Jakmile si sedneme, zastavíme atp., okamžitě začíná hlídat mě a naše věci. Venku to ještě ujde, ve vnitřních prostorách je to konec (nebo když je uvázaná, na vodítku, v kleci na závodech např. atd.). Jako zatím to jediné, co mi pomáhá, je povel lehni, zůstaň - má v tu chvíli jasně daný úkol, který prostě plní. Povel naučený se spoustou kritérií a pak přenášený do rušnějšího prostředí. 100% to zatím není, ale funguje mi to aspoň částečně. Nicméně fenu nechávám zalehávat spíše ve větší vzdálenosti ode mě - ona pak jen leží a pozoruje šrumec okolo mě. Čím blíž bych jí měla u sebe, tím je to horší. Ze začátku bych pejska jistila stopovačkou, kdyby se nedejbože stalo, že pod povelem nevydrží a na někoho skočí a je pryč z dosahu vašich rukou. Samozřejmě cvik musíte nejprve naučit. Ale taky záleží hodně, co je váš pejsek za povahu, pokud je to takový šprt, co rád plní nějaké úkoly, tak by to teoreticky mohlo jít snadno, pokud je to spíše povaha severská nezávislá (já se ti na nějaký povel víš co můžu...), tak by to asi nefungovalo.

2.6.2020 23:04
tero

XXX.XXX.237.169

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Hm, když nikdo neodpovídá, tak napíšu svoje postřehy. Pejska, kterej si přivlastňuje, bych po prvním incidentu naschvál vystavila takovým situacím znovu a čekala, kdy zopakuje chybu. A byla bych připravená ho stáhnout a vysvětlit mu, že se nechová správně. Pak mu předvedu, že to, co si hlídá, naschvál věnuju cizímu pejskovi, a ten agresor se na to bude hezky v klidu dívat. Měl by ideálně pochopit, že daná věc je v mým majetku a já rozhoduju, že teď to bude mít druhej pes a za chvíli zase třeba ten první. Kdo si otevře hubu, nebude mít nic.
Pokud by pejsek zopakoval nežádoucí jednání znovu, vysvětlování už bude poněkud razantní a drsné.

Jinak máme psí kámošku, která tohle dělá taky, jsou to různý situace, který jí vaděj, někdy je to i docela složitý rozklíčovat, kvůli čemu to udělala. Musí se to holt sledovat a snažit se to odchytit vždycky včas, aby se útok zachytil ideálně v první vteřině.

Je rozdíl i v plemeni. Takový mops, tomu to bude pravděpodobně jedno, pinč, naopak tohle řešit bude. Dávám to jen jako příklad, vy máte zřejmě křížence, ale nevíte co za geny podědila a v životě zažila.

2.6.2020 23:11
tero

XXX.XXX.237.169

Ještě chci dodat, že co by za to někteří dali,kdyby jejich pes hlídal. Střežení předmětů je taky disciplína. Možná by pomohl dobrý cvičák aby se to vypilovalo jen na potřebné situace.

Přidejte reakci

Přidat smajlík