Chování ostaních psů a fen ke kastrované feně.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.6.2020 14:46
tero

XXX.XXX.236.49

Mám fenku kastrovanou už asi 6 let a od té doby se občas stane, že si ji ostatní psi i feny asi nedokážou správně zařadit.Jaké máte zkušenosti vy?

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.6.2020 18:07

Stejné, s kastrovaným psem i s okolními kastráty.

4.6.2020 19:58

U těch psů, které si k sobě fena pustila, tak úplně v poho a dle srovnání s mojí nekastrovanou ovčandou a dvěma psy jsem nezaznamenala žádný rozdíl...ostatní neměli šanci si jí někam zařazovat.

Takže jsme měli asi štěstí na psy, kteří si jí zařadili do kategorie "k princeznám se nečuchá" a "nedělat bejkárny, protože madam to nemá ráda"

4.6.2020 20:33

Měla jsem kastrovanou fenu i kastrovaného psa ( oba ze zdravotních důvodů - fena pyometra, pes kryptorchid ). Léta jsme chodili do příměstské venčící smečky, ostatní psi i feny je docela respektovali, předpokládám, že to bylo tím, že chodili dva spolu.

4.6.2020 20:45
arosek

XXX.XXX.60.11

Nekolik kastrovanych fen (vetsina v pozdejsim veku, jedna v peti letech) a nikdy nikdo nic nepoznal. A nikdy si nikdo nic nedovolil.

4.6.2020 20:54
impact

XXX.XXX.45.113

Smíšená smečka - bez problémů. Nikdo nikoho neprcá, nedovoluje si na něj, prostě se všichni navzájem berou jako psi.

Stejná zkušenost na společných venčeních i na srazech, kde je až 100 psů - smíšené kastrovaní i nekastrovaní.

Když zaznamenám psa, který má tendence ojet kastráta, je to vždy mladej sameček s nedůslednou výchovou (tzn. rozmazlenej fracek).

4.6.2020 20:57

Můj pes neřeší. Kastrované bez ohledu na pohlaví sbírá do smečky bez vedlejších úmyslů.

4.6.2020 21:02

Ale tak dotaz nezněl na to, jestli psa ostatní chtějí ojíždět, ale jestli ho nevědí kam zařadit, ne?. A s tím se tedy setkávám, že někteří kolemjdoucí psi čmuchají a čmuchají a evidentně dlouze zkoumají, co je pes zač.

4.6.2020 21:38

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ale tak dotaz nezněl na to, jestli psa ostatní chtějí ojíždět, ale jestli ho nevědí kam zařadit, ne?. A s tím se tedy setkávám, že někteří kolemjdoucí psi čmuchají a čmuchají a evidentně dlouze zkoumají, co je pes zač.

No u nás je kastrovaná fena podle reakcí to samé, jako nekastrovaná, která zrovna nehárá. U samce je to samozřejmě jiné, kastrát při seznamce není zařazen do skupiny na seřvání nebo k eliminaci, v horším případě. Pohoda.

4.6.2020 22:19
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

No, mě právě zajímá, co znamená to: neví, kam zařadit? Nevím, kolik jsme kdy potkali kastrovaných psů-samců, u chlupatých to vidět není. Jak už psala tuším Ollie, kastrovaná fena je u nás totéž, jako neháravá fena.

4.6.2020 22:50

lesnížínka napsal(a):
No, mě právě zajímá, co znamená to: neví, kam zařadit? Nevím, kolik jsme kdy potkali kastrovaných psů-samců, u chlupatých to vidět není. Jak už psala tuším Ollie, kastrovaná fena je u nás totéž, jako neháravá fena.

Přesně.
Můj pes má kategorie.
Kastrovaní, senioři - neřeším, moje bezproblémová smečka, pes jako pes.
Štěňata - většinou otravná havěť, extrémní drzouny občas vychováme.
Nekastrované holky - mimo hárání na úrovni kastrovaných, při hárání masakr.
Nekastrovaní kluci - až na pár výjimek machruje v různé míře. Někdy nahodí jen ridge, pak formální "brblaf!", často "grrrškrrrbléé". Občas ho chytí amok a to nepůjde nikdy.

Jednou za uherský rok se ale objeví taková nekastrovaná autorita, že se radši nejde ani seznamovat. A stačí se jen podívat, nemusí mu nic říkat. V očích něco jako "promiň, že žiju" a tiše se dekuje.

5.6.2020 06:06
impact

XXX.XXX.45.113

Věta "prostě se všichni navzájem berou jako psi" je nedostačující?

5.6.2020 23:42
tero

XXX.XXX.237.148

Od kastrace mám dojem, že ji ostatní neberou jako fenku. Klidně se i pes-samec na ni oboří. Tak nevím,jestli jim jako fena nevoní, nebo jsou to asociálové. Dnes se mám dojem vůbec jaksi psi neumí k fenám chovat. Málokterý měl možnost krýt, nebo háravku vůbec potkat. Možná proto.

6.6.2020 00:23

tero napsal(a):
Od kastrace mám dojem, že ji ostatní neberou jako fenku. Klidně se i pes-samec na ni oboří. Tak nevím,jestli jim jako fena nevoní, nebo jsou to asociálové. Dnes se mám dojem vůbec jaksi psi neumí k fenám chovat. Málokterý měl možnost krýt, nebo háravku vůbec potkat. Možná proto.

Tak to šlechtění a domácí křížení všeho druhu psy komplexně deformuje. Kolikrát ani přirozené krytí není možné. U nás panuje matriarchát, feny se nežerou. Vraždí se konkurence a štěňata se občas vychovávají. Kamarád nešel do chovu a po roce byl kastrovaný. Kluci na sebe dřív chvíli prskali. Kámoš na první dobrou prská dál, hlídá si holku, mému je to fuk. Primitiv kastráty neřeší (nevím o žádném problému u nás) a je fakt zvláštní, že s tím mají problém normální psi.

6.6.2020 07:18
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Tak to šlechtění a domácí křížení všeho druhu psy komplexně deformuje. Kolikrát ani přirozené krytí není možné. U nás panuje matriarchát, feny se nežerou. Vraždí se konkurence a štěňata se občas vychovávají. Kamarád nešel do chovu a po roce byl kastrovaný. Kluci na sebe dřív chvíli prskali. Kámoš na první dobrou prská dál, hlídá si holku, mému je to fuk. Primitiv kastráty neřeší (nevím o žádném problému u nás) a je fakt zvláštní, že s tím mají problém normální psi.

Pořád si myslím, že s tím mají problém hlavně páníčci a jak víme, ten postoj je na psa přenosný. A ano Tero, bude to spíš tím, že psi se neumí chovat všeobecně, což opět padá na hlavu páníkům.

6.6.2020 07:48
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

U nás je kastrovaná fena taky to samé jako nekastrovaná. Jak pro psa, tak pro fenu. "Máme" dvě feny, které pes znal i před kastrací a jeho chování vůči nim se vůbec nijak nezměnilo. A to nemám primitivní plemeno, ale mám bully, takže tam by mnozí možná ten problém očekávali.

Pak máme i kastrovaného psího kámoše a fena ho bere úplně stejně jako ostatní (nekastrované psy), pes ho bere líp bych řekla, ale to už od začátku, od dob, kdy kastrovaný nebyl, takže s tím to nesouvisí. Prostě taková výjimka, která mu až tak nevadí...

Otázka byla na feny - rodiče mají dvě kastrované a nezaznamenali žádný rozdíl v chování ostatních psů k nim, po kastraci. Se štěňaty jsem chodila do psí "školilčky", kam chodili i dospělí psi, mezi nimi i kastrovaní (jak psi, tak feny) a nikdy tam s kastrátem nebyl problém.

Edit.: na druhou stranu ale znám případ, kdy spolu několik let bezproblémově žili pes a fena - potom se fena musela ze zdravotních důvodů kastrovat a začaly problém a psi se dále vůbec nesnesli a museli být trvale odděleni.

6.6.2020 08:49

Psi jsou dnes magoři a už dávno neplatí to, co platívalo dřív. Že pes nenapadne dítě, fenu, štěně. Hlavně je to tím, že většina psů jsou rozcapenci, leckde v rodinách mají víc péče než děti.......Není jim dopřáno normální psí chování.
Ke kastracím : Na moji starší, kastrovanou fenu vytrvale naskakoval mladý Šedy.

6.6.2020 09:12

"Dnes se mám dojem vůbec jaksi psi neumí k fenám chovat. Málokterý měl možnost krýt, nebo háravku vůbec potkat. Možná proto."

to je kde takový kraj!
se hned stěhuju.....
(a ne, není třeba háravku přímo potkat, ony si poctivě označkují široké daleké okolí)

tero, jestli nastala změna s kastrací, tak máš odpověď.....

a co se týká chování ke kastrátům - kastrace je jen jeden z faktorů ovlivňujících vztahy

a kastrované zvíře nerovná se kastrované zvíře - pořád bude mít individuální pach, povahu, chování, změny v důsledku kastrace mohou být neznatelné až zásadní......

a stejně tak to platí pro okolí
a dovolím si tvrdit, že i plemeno bude hrát roli (jakože ta přírodní-instinktivní to mohou řešit více)

6.6.2020 09:31
Terven

XXX.XXX.110.191

tero napsal(a):

A z jakýho důvodu by ji po kastraci měli brát jako fenku? Že má růžovej obojek?
Není to jako u lidí - žena bez vaječníků pořád vypadá jako žena- postava, vlasy, oblečení...jak to mají poznat psi?
Samozřejmě, že jim jako fena nevoní,jak by mohla, když nemá samiččí pohlavní žlázy a tím pádem ani hormony...

6.6.2020 09:42
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Terven napsal(a):
A z jakýho důvodu by ji po kastraci měli brát jako fenku? Že má růžovej obojek?
Není to jako u lidí - žena bez vaječníků pořád vypadá jako žena- postava, vlasy, oblečení...jak to mají poznat psi?
Samozřejmě, že jim jako fena nevoní,jak by mohla, když nemá samiččí pohlavní žlázy a tím pádem ani hormony...

Já teda nevím. Mám psa, který psy (samce) nesnese, ale feny jo, i ty kastrované. A opravdu se k nim chová úplně stejně, jako k těm nekastrovaným. Kdyby nepoznal, že je to fena, nebo si myslel, že je to něco "divného" a nevěděl kam to zařadit, tak se k nim bude chovat jinak.

Edit.: nemám teda srovnání desítek kastrovaných fen, v bližším kontaktu je pes se třemi kastrovanými, ale tam fakt nic jiného není.

6.6.2020 09:47

"Kdyby nepoznal, že je to fena, nebo si myslel, že je to něco "divného" a nevěděl kam to zařadit, tak se k nim bude chovat jinak."

proč by měl?
pokud u něj rozhoduje samec x nesamec

6.6.2020 09:49
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

"Kdyby nepoznal, že je to fena, nebo si myslel, že je to něco "divného" a nevěděl kam to zařadit, tak se k nim bude chovat jinak."

proč by měl?
pokud u něj rozhoduje samec x nesamec

Tak možné to je no. Ale pořád se ke kastrovaným fenám chová naprosto stejně jako k nekastrovaným. Nezaznamenala jsem ani náznak toho, že by třeba chvíli váhal, nebo nevěděl, bylo mu to divné... Ne, prostě čuchne, aaa fena, pohoda...

6.6.2020 10:00
Terven

XXX.XXX.110.191

marcelaamax napsal(a):
Tak možné to je no. Ale pořád se ke kastrovaným fenám chová naprosto stejně jako k nekastrovaným. Nezaznamenala jsem ani náznak toho, že by třeba chvíli váhal, nebo nevěděl, bylo mu to divné... Ne, prostě čuchne, aaa fena, pohoda...

Tak pro něj je asi podstatný, že to není samec. Fena pro něj není konkurent, tudíž pokud zrovna nehárá, má k ní tak nějak neutrální vztah a to samé, pokud je kastrovaná.
Edit. -on teda není důvod, proč by se k nekastrované feně, která zrovna nehárá, měl chovat jinak než ke kastrované.

6.6.2020 10:21
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Terven napsal(a):
Tak pro něj je asi podstatný, že to není samec. Fena pro něj není konkurent, tudíž pokud zrovna nehárá, má k ní tak nějak neutrální vztah a to samé, pokud je kastrovaná.
Edit. -on teda není důvod, proč by se k nekastrované feně, která zrovna nehárá, měl chovat jinak než ke kastrované.

Ale právě o tom tu byla řeč ne? Že se ke kastrovane fene začali psi chovat jinak, než před kastrací?

6.6.2020 10:41
impact

XXX.XXX.195.92

Psi jsou dnes magoři a už dávno neplatí to, co platívalo dřív. Že pes nenapadne dítě, fenu, štěně. Hlavně je to tím, že většina psů jsou rozcapenci, leckde v rodinách mají víc péče než děti.......Není jim dopřáno normální psí chování.
Ke kastracím : Na moji starší, kastrovanou fenu vytrvale naskakoval mladý Šedy.

Vždyť to bylo normálně nevychovaný hovado.. Zkusit JEDNOU na moje psy to, co si běžně dovoloval, tak mu zafackuju uši do hlavy. Aj s Viktorkem.

6.6.2020 10:43

Už jsem to psala výš : "Na moji starší, kastrovanou fenu vytrvale naskakoval mladý Šedy."
Co to je? "Neberou je jako feny". Jak bere pes nekastrovanou fenu, která nehárá?
Pomáhá jí z kabátu a pouští dveřma napřed.

6.6.2020 11:16
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Už jsem to psala výš : "Na moji starší, kastrovanou fenu vytrvale naskakoval mladý Šedy."
Co to je? "Neberou je jako feny". Jak bere pes nekastrovanou fenu, která nehárá?
Pomáhá jí z kabátu a pouští dveřma napřed.

Mladý nadrženec naskakuje na všechno, fena háravá, neháravá, kastrovaná, pes, pokud je mladý a ještě se nechá, či submisivní jedinec. Ale tam to není o rozmnožování, jen o dominanci.

6.6.2020 12:24
Terven

XXX.XXX.110.191

Podle naskakování nelze naprosto na nic usuzovat, mladí nadrženci naskakujou úplně na cokoli počínaje plyšákem a konče nohou majitele. A nejenom psi, ale i feny naskakujou na sebe navzájem...takže nějaká kastrace je v tom případě jedno.

6.6.2020 12:37
Terven

XXX.XXX.110.191

marcelaamax napsal(a):
Ale právě o tom tu byla řeč ne? Že se ke kastrovane fene začali psi chovat jinak, než před kastrací?

Já jsem přesvědčená, že i mimo hárání je nekastrovaná fena cítit jinak. Když jsem chodila s mou fenou a kastrovanou fenou yorka, k mojí feně obvykle psi čuchali (i mimo hárání), yorčici většinou ignorovali.
Váš pes má evidentně problém se samci, feny mu nevadí, nevadí mu tedy ani kastrované. Ono to bude dosti individuální - některej pes je hravej a zajímá se o feny jako o parťačky do hry a v tom případě nerozlišuje mezi kastrovanou a nekastrovanou. Pokud nehravej a feny ho zajímají jen jako sexuální objekty, tak pouze kontroluje "jak fena je na tom" a kastrátku dle mého rozliší, či spíše neví, kam ji zařadit.

6.6.2020 13:06
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Terven napsal(a):
Já jsem přesvědčená, že i mimo hárání je nekastrovaná fena cítit jinak. Když jsem chodila s mou fenou a kastrovanou fenou yorka, k mojí feně obvykle psi čuchali (i mimo hárání), yorčici většinou ignorovali.
Váš pes má evidentně problém se samci, feny mu nevadí, nevadí mu tedy ani kastrované. Ono to bude dosti individuální - některej pes je hravej a zajímá se o feny jako o parťačky do hry a v tom případě nerozlišuje mezi kastrovanou a nekastrovanou. Pokud nehravej a feny ho zajímají jen jako sexuální objekty, tak pouze kontroluje "jak fena je na tom" a kastrátku dle mého rozliší, či spíše neví, kam ji zařadit.

Jo souhlasím, asi to bude individuální. Můj pes je s fenami i hravý, jeho "nejlepší kámoška" Je taky kastrovana, ale znal ji už před kastraci a nijak se jejich hry nezměnily. Ale možná je to jiné právě i v tom, že se znali už předtím.

A jinak jo, taky si myslím, že kastrovana fena asi může vonět nějak jinak a proto právě pak třeba vzniknou výjimečně ty problémy, že po kastraci se už pes s fenou nesnese a musí se rozdělit. Některý pes to asi neřeší, některý jo?

6.6.2020 14:01

... "kastrátku dle mého rozliší, či spíše neví, kam ji zařadit". Že by třetí pohlaví?

6.6.2020 16:24

"že po kastraci se už pes s fenou nesnese a musí se rozdělit. Některý pes to asi neřeší, některý jo?"

ona to může začít řešit i ta kastrovaná fena
začne být nejistá a začne řešit preventivně

Přidejte reakci

Přidat smajlík