Dobrý den,
prosím o radu. Máme australáka a akorát nám jde do puberty. Byl hrozně aktivní a kontaktní štěňátko, tak jako asi všichni ausíci :) Takže říct si o hraní nebo podrbání vždy uměl, ale když někdo z rodiny neměl čas odešel a hleděl si svého. Pes spí venku na zahradě v boudě. Přes den jsem s ním na pravidelných procházkách 1,5h + 1h + 1,5h. K tomu přes den nějaké aktivity na zahradě, hraní, trénink atd. Přes den ho nechávám na zahradě a do domu jde jen zřídka a nemá s tím nejmenší problém - pospává si, hraje si atd. Kolem 18h ho vždy bereme domů a je s námi až do doby než jdeme spát, což je cca 23h. Takže dle mého má den pořádně nabitý a nedostatkem pozornosti netrpí. Noc je taky v pořádku. Když ho večer vyšoupnu ven neprotestuje dojde se vyčůrat a hned spinká. Ale ráno kolem 5 hodiny začne vyvádět. Štěká opravdu vydatně až si k nám chodí stěžovat sousedi, ale opravdu to není žádné uplakané štěkání, ale takové to klasické domáhací. Měli jste to někdy stejně? Může být chyba třeba v tom, že by na mě byl pejsek moc fixovaný nebo je to prostě pubertou, která s ním mlátí úplně nevídaně :D?
Uživatel s deaktivovaným účtem

no, to on už bude jenom hezky vyspaný......
Řekla bych, že jak píše hmn, takhle akční pes od 18h v baráku...se už nudí. Tedy není nijak unavený, pak jde chrnět a ráno nemůže dospat. Já chodím už pár měsíců se psem po 18h teprve na velkou prochajdu, vracíme se po osmé, po deváté, v sobotu bylo u nás strašné vedro, takže jsme vycházeli takřka v 8h a vraceli se v 10. Jinak podle toho, kdy vyjdem. Mám starého psa, kterému už chůze dělá problémy, takže ten je pak rád, že leží
Holky já teda nevím. Mám aktivní psy, hlavně se psem to bylo v jeho mladém věku těžký, potřeboval vypustit energii, ale unavit i psychicky. Přesto ale neměl problém s tím, že k večeru se už odpočívá. Takovou tu hlavní aktivitu jsme měli a máme prostě buď ráno, dopoledne nebo odpoledne - někdy až do večera, jak kdy. Samozřejmě pak taky podle počasí i večer, ale ne vždy. Třeba přes zimu nereálné, teda pro mě, nebudu a nechci někde chodit se psema v 9 hodin po tmě (krom venčení).
pravidelných procházkách 1,5h + 1h + 1,5h. K tomu přes den nějaké aktivity na zahradě, hraní, trénink atd.
Mě tohle nepřijde pro psa jako úplně málo, aby se muselo ještě něco přidávat. Maximálně bych zkusila třeba kolem té 18 hodiny ještě nějak zabavit psychicky, unavit hlavičku. Je teda fakt, že nějaké blbosti jsme po večerech taky dělali a děláme, aktuálně hlavně teda v zimě, když prší a tak, protože když je hezky tak býváme až do večera na zahradě. Ale asi bych si ho neučila na nějaké večerní procházky, pokud bych to tak už nechtěla pořád.
A ještě mě napadá, není to třeba i tím, že už je pes dlouho sám a chce společnost? Dožaduje se toho, aby za ním někdo přišel nebo ho pustil dovnitř? Není možné ho zkusit ráno třeba ještě pustit domů dospat? A nebo ještě jeden nápad, který odstraní štěkání - nechat psa spát doma? . Pokud je to opravdu tím ,že už je to na něho dlouhé a nudí se, tak to samozřejmě fungovat nebude, ale pokud je to tím, že mu jen chybí "smečka", tak by to fungovalo.

"Pes za normálních podmínek prospí téměř 18 ze 24 hodin, přičemž denní cyklus je rozdělen do čtyř etap:
hlavní aktivita 16.00 - 22.00 hod.
povrchní spánek 22.00 - 4.00 hod.
krátká ranní aktivita 4.00 - 8.00 hod.
dlouhodobý spánek 8.00 - 16.00 hod.
Zdroj.: Chov psů / Doc. MVDr. Zdeněk Procházka, DrCs."
pes se chová normálně, je vyspalý a pln energie, je mlád!
a nemyslím, že to zas tak bude souviset s aktivitami přes den
napsal(a):
"Pes za normálních podmínek prospí téměř 18 ze 24 hodin, přičemž denní cyklus je rozdělen do čtyř etap:
hlavní aktivita 16.00 - 22.00 hod.
povrchní spánek 22.00 - 4.00 hod.
krátká ranní aktivita 4.00 - 8.00 hod.
Zdroj.: Chov psů / Doc. MVDr. Zdeněk Procházka, DrCs."
pes se chová normálně, je vyspalý a pln energie, je mlád!
a nemyslím, že to zas tak bude souviset s aktivitami přes den
Tak to přesně odpovídá našim psům. Akorát třetí bod (krátká ranní aktivita) přeskočí. Prostě tu ignorují a spí vesele dál (kolem 7 hod se jen vyběhnou vyčúrat a pak hop zpět do postele). A my do práce.
Já vám to neberu, jen jsem dodala další nápad
Znám většinu lidí, kteří mají se psem takové ty hlavní aktivity přes den a od těch 18 už taky nic moc nedělají a není problém...
Moji psi tomu časovému harmonogramu neodpovídají vůbec, respektive jsou naučení jinak. Dělám na směny - takže někdy je ta aktivita ráno a dopoledne, jindy je až odpoledne. Psi už ráno přesně vědí jakou mám směnu a co bude.
krátká ranní aktivita 4.00 - 8.00 hod
V tomto čase moji psi nevykazují žádnou aktivitu , jsou zavrtaní v peřině a spí. Když vstávám mezi 4-5 do práce a beru je ven, tak se jim vyloženě nechce a musím je popohánět. Pak si zase zpátky zalezou a spí.
V tomhle čase někdy jedeme třeba na cvičák, trénink, a psi pracují úplně stejně jako v době, kdy by měla být jejích hlavní aktivita, podle tohoto.
Prostě jsou naučeni na jiný režim.