Štěně - výchova, výcvik

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.6.2020 10:32
Deniska.f

XXX.XXX.1.133

Zdravím ve spolek.
Máme doma pár dní nového člena domácnosti. Cca 10 týdnů, mix setr a staford (útuláček).
Moje otázka je. Chtěla bych jí naučit chodit volně bez vodítka. Nyní jí nechávám na volno (zkoušíme na zahradě přivolání a na volné louce), a když někam jdeme tak na vodítko - nerada bych z ní vychovala úprkáře. Ale především v neoplocených místech mám strach, aby mi neutekla. Občas na to přivolání nereaguje a dělá, že se jí to vůbec netýká.
I přesto, že zrovna nemá čas a je zaneprázdněná očucháváním, si získám její pozornost například zapískáním a zavolám na ní jménem a povbuzuju. V ruce samozřejmě pamlsek, popřípadě míček, ale občas na to prostě prdí a dál pokračuje v očuchávání.
Napadla mě stopovačka, jako taková pojistka, ale nemám s ní vůbec žádné zkušenosti. Tohle je asi jediná věc, která mi dělá vrásky, protože základní povely jako sedni, lehni,... se zdá se býti celkem brnkačka oproti přivolání. Už teď trénujeme sedni pomocí pamlsku.

Předem díky za případné tipy

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.6.2020 13:11

To je vražedná kombinace. :-) Zrovna setři bývají často útěkáři.

Nepochopila jsem z textu, jestli máte štěně 10 týdnů doma nebo jestli je mu 10 týdnů. Předpokládám, že platí první varianta a je to už trochu větší štěně.

Obstarala bych si stopovačku, na konci udělala uzel (když pes prchá, tak je lepší zašlapovat a mít pojistku, aby konec nepodklouzl pod botou, ruce se snadno pořezají). Pak bych psa nechala běhat s courající se stopovačkou (počítejte s tím, že bude hrozně špinavá, přibalte si do batůžku igelitku), a následně začala s nácvikem přivolání. Stopovačka by měla fungovat jako Vaše prodloužená ruka - tzn. když pes nechce přiběhnout, tak si můžete pomoci právě tou stopovačkou a jemně ho přitáhnout (tahem, ne škubáním). U toho samozřejmě motivovat všeobecným veselím/hračkou/pamlskem. My máme natrénováno na předsednutí (pes se neotočí a znovu někam nezdrhne), někomu se psi zařazují k noze.

Jinak opatrně s těmi povely, kdy pes neposlechne. Velmi rychle pak začnou počítat, kolikrát jste ochotná povel zopakovat... Já povely, o kterých vím, že nebudou splněny, nedávám vůbec. Stopovačka je jistější, tam psa máte šanci vždycky nasměrovat, i když má roupy a je daleko.

A když je časem perfektní na stopovačce, vyměňuje se často za normální vodítko, co se nechá courat (vy máte zase prodlouženou ruku - i když podstatně kratší, a pes ví, že něco courá). Až po zvládnutí úplně na volno. No a pak většinou přijde puberta, a na rok, na dva je všechno v tahu. :-)

8.6.2020 13:21
Deniska.f

XXX.XXX.1.133

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
To je vražedná kombinace. :-) Zrovna setři bývají často útěkáři.

Nepochopila jsem z textu, jestli máte štěně 10 týdnů doma nebo jestli je mu 10 týdnů. Předpokládám, že platí první varianta a je to už trochu větší štěně.

Obstarala bych si stopovačku, na konci udělala uzel (když pes prchá, tak je lepší zašlapovat a mít pojistku, aby konec nepodklouzl pod botou, ruce se snadno pořezají). Pak bych psa nechala běhat s courající se stopovačkou (počítejte s tím, že bude hrozně špinavá, přibalte si do batůžku igelitku), a následně začala s nácvikem přivolání. Stopovačka by měla fungovat jako Vaše prodloužená ruka - tzn. když pes nechce přiběhnout, tak si můžete pomoci právě tou stopovačkou a jemně ho přitáhnout (tahem, ne škubáním). U toho samozřejmě motivovat všeobecným veselím/hračkou/pamlskem. My máme natrénováno na předsednutí (pes se neotočí a znovu někam nezdrhne), někomu se psi zařazují k noze.

Jinak opatrně s těmi povely, kdy pes neposlechne. Velmi rychle pak začnou počítat, kolikrát jste ochotná povel zopakovat... Já povely, o kterých vím, že nebudou splněny, nedávám vůbec. Stopovačka je jistější, tam psa máte šanci vždycky nasměrovat, i když má roupy a je daleko.

A když je časem perfektní na stopovačce, vyměňuje se často za normální vodítko, co se nechá courat (vy máte zase prodlouženou ruku - i když podstatně kratší, a pes ví, že něco courá). Až po zvládnutí úplně na volno. No a pak většinou přijde puberta, a na rok, na dva je všechno v tahu. :-)

Jééé, máš stejný nick, jako naše štěně jméno
Je jí 10 týdnu, doma jí máme pár dní. Je to takový telátko neohrabaný a dosti živý
Určitě po dokončené vakcinaci mám v plánu cvičák, ale s tím bohužel taky nemám zkušenosti. Uvidíme, jak bude snaživá a vnímavá. Třeba cvičák ani nebude potřeba.

Jinak povel tedy neopakovat xkrát, ale pouze jednou a dohlídnout si na to, že to skutečně udělá?
Měli jsme fenku jezevčíka, ta byla taky tvrdohlavá. Poslouchala, základy poslušnosti měla taky, ale nebyli jsme důslední. Tudíž to nebylo na jedno slovo, ale na přemlouvání :)). A protože teď se hrozíme toho, co nám z Odetky vyroste, důsledná být musím, aby poslouchala :)

8.6.2020 13:31

"Máme doma pár dní......... "
Bych řekla, že platí první varianta a mají doma pár dní štěně, které má nyní 10 týdnů.
Neboli úplný začátek výchovy/výcviku, štěně přivolání zatím nemůže umět, takže "že se ho to netýká" má v podstatě pravdu.

Doporučuji postupovat při nácviku řádně, neboli důsledně a důkladně naučit spojení mezi povelem a požadovaným chováním a to nejdříve v klidném prostředí a až poté prostředí ztěžuji (u malého nevycvičeného štěněte je fakt blbost dávat povel, když mě nevnímá, je zaujato.....k tomu je třeba se dobrat postupně)

Povel učím :
- když ke mně štěně samo o sobě běží (povel přiřadím k probíhajícímu chování)
- když štěně namotivuji, aby ke mně běželo (navádění)
- a pak máme tvarování (které rozebírat nebudu...)

Stopovačka je mechanické jištění, ale bych řekla, že v tomto případě je hlavním problémem špatný postup psovoda, který chce po psu něco, co ho ještě nenaučil, a že stopovačka je zatím zbytečná (možná ne, ale ....)

V každém případě platí, že pokud nezařídím, aby zvíře povel splnilo, tak ho učím, že ho plnit nemusí.

8.6.2020 13:35

"Jinak povel tedy neopakovat xkrát, ale pouze jednou a dohlídnout si na to, že to skutečně udělá?"

ano, ale již naučený povel
až když má pes spolehlivě vytvořeno spojení povel=chování, to štěně to zatím nemá
v prvopočátcích učení klidně to "ke mně" v průběhu přibíhání opakuj
a uč cíleně a řízeně, připrav si psa, situaci, motivace, odměny......

8.6.2020 13:52
Deniska.f

XXX.XXX.1.133

Nedávám jí povel ke mě. Volám na ní jménem a motivuju k tomu, aby ke mě přišla.
Po bytě to zvládá celkem dobře. I když sama od sebe přijde, odměňuji pamlskem.
O stopovačce jsem to mínila tak, že mám strach, aby mi neutekla. Nechci, aby měla pocit, že na vodítku je za trest a po puštění na volno mi hned utekla.

8.6.2020 14:13
juhaj

XXX.XXX.164.121

Dávejte ke mně, nebo cokoli jiného, ale jen ten jeden povel používejte k přivolání. Musí vědět, že když zavoláte třeba to ke mně, přesto nejede vlak, to musí prostě splnit.Naučte jí při příchodu k Vám sednout, ať nekouká, kde co lítá. Hodně se radujte, chvalte, odměňujte, se štěňátkem to půjde snadno, horší, až nastoupí puberta, pak se asi stopovačce nevyhnete, ale zatím trénujte, ono se Vám to vrátí. Časem si vypěstujete i pomocné povely na přivolání, já třeba používám i povel zpět, nebo pomalu, když vidím, že se psisko vzdaluje, nebo chce např.jít někomu do otevřené zahrady, ale to se jedná už o psy, kteří mají základní povel ke mně zafixovaný.V žádném případě nevolejte jen jménem.

8.6.2020 14:21
Doris z Cagova ráje

XXX.XXX.220.170

Kupte 10 m vodítko, štěně oslovte jménem a řekněte ke mě, štěně příjde k vám a řeknete mu sedni. (předsednesi přes vás)
Pokud pes nebude vnímat tak zatáhněte za vodítko, zase ho oslovte jménem a povelem ke mě.

8.6.2020 14:26

Nejdříve zvykám psa na jméno a když na jméno přiběhne přidávám povel ke mně.Povel zpočátku klidně opakuji,nadšeně chválím a samozřejmě vždy odměnuji.
Všude,kde nehrozí,že pes vběhne pod auto,chodí štěňata na volno.Malé štěně se vás bude držet.Ikdyž některé se od vás nehne,jiné se klidně vzdálí na větší vzdálenost,ale nikdy se mně nestalo,že by mě štěně nenásledovalo.Pokud se někde začuchá nečekám,ale klidně pomalu pokračuji v chůzi.Třeba berńáci se ode mě nehnuli,ale tibeťák mě nechal ujít i několik desítek metrů,než se za mnou rozběhl.
Povel ke mě trénuji často,ale psa neuvazuji na vodítko,ale po splnění povelu dostane zase volno.Častou chybou je,že psa po splnění povelu páníček uváže na vodítko.Zpočátku povel ke mně vůbec nepoužívám k zavolání a uvázání na vodítko.

8.6.2020 15:53

Doris z Cagova ráje napsal(a):
Kupte 10 m vodítko, štěně oslovte jménem a řekněte ke mě, štěně příjde k vám a řeknete mu sedni. (předsednesi přes vás)
Pokud pes nebude vnímat tak zatáhněte za vodítko, zase ho oslovte jménem a povelem ke mě.

No já mám čerstvou zkušenost...štěně 9 týdnů, defakto se učíme chodit na vodítku a jakmile jsem zatáhla a tím nemyslím nějak extrémně, jen abych naznačila směr chůze, tak si malá sedne, zabejčí se a nejde....takže tahle metoda by pro nás byla nepoužitelná.
Moje psí holka není štěně, které by se přetrhlo, když na něj člověk promluví, takže ve své podstatě volám jménem a až když mám pocit, že by to přivolání mohlo klapnout, tak použiju povel nebo když už vidím, že jde ke mně. Ale spíš mi ta moje treperenda připomíná našeho chrťáka a začneme spíš trénovat povel "čekej"

Ale štěndo, mix psů z úvodního dotazu si myslím, že by mohlo přibíhat nadšeně i třeba když si člověk sedne na bobek zatleská, zavolá a následně když už je jasný, že máme pozornost, tak dát povel.

Přidejte reakci

Přidat smajlík