Knírač malý - ovlivňuje barva srsti povahu či velikost?

Knírač malý
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Radulice

25.6.2020 10:00
Radulice

XXX.XXX.134.203

Dobrý den,
chtěla bych se jen zeptat... Máme v plánu pořídit si štěně malého knírače. Měla jsem v plánu černého. Známá mi to ale rozmlouvá - prý jsou celkově menší, drobnější než např. varianta pepř a sůl. Hůř vychovatelní, uštěkaní atd.
Nevím - je na tom něco pravdy? Poznatek, že by např. černá varianta měla být drobnějšího (menšího vzrůstu) jsem nikde nenašla...
Předem děkuji za veškeré poznatky a zkušenosti!

.XXXX.

25.6.2020 11:10
.XXXX.

XXX.XXX.74.115

barva srsti nemá žádný vliv na povahu ani na velikost, je to prostě jenom barva. 😁

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.6.2020 11:33

Radulice napsal(a):
Dobrý den,
chtěla bych se jen zeptat... Máme v plánu pořídit si štěně malého knírače. Měla jsem v plánu černého. Známá mi to ale rozmlouvá - prý jsou celkově menší, drobnější než např. varianta pepř a sůl. Hůř vychovatelní, uštěkaní atd.
Nevím - je na tom něco pravdy? Poznatek, že by např. černá varianta měla být drobnějšího (menšího vzrůstu) jsem nikde nenašla...

Známá je pejskařka? Nebo studovala genetiku?

Janae1

25.6.2020 12:35
Janae1

XXX.XXX.160.6

Knírači jsou uštěkaní ze své podstaty, to barva srsti neolivní.
ALe čeho jsem si všimla výstavách a aj u našich kníračů to platí, pepřáci mají drsnější srst. Černí jsou na omak příjemnější.

25.6.2020 12:45
hersyko

XXX.XXX.144.116

Radulice napsal(a):
Dobrý den,

Tak podle mě a zkušenosti ,tak rozdíli v povaze tam jsou. A to i po zdravotní stránce.

Janae1

25.6.2020 12:53
Janae1

XXX.XXX.160.6

hersyko napsal(a):
Tak podle mě a zkušenosti ,tak rozdíli v povaze tam jsou. A to i po zdravotní stránce.

Fakt jsou i u malých rázů?
Já mám velké, tam je pepřák vs černý prostě jiný pes.

25.6.2020 13:36
Dasvo

XXX.XXX.101.12

hersyko napsal(a):

Souhlasím! Rozdíly určitě jsou.
Kdysi jsem se podobnému tvrzení smál u pudlů - známá říkala, že bývají různé povahy a temperament v závislosti na barvě. Smích mě přešel, když jsem to ověřil. :-)

25.6.2020 13:50

Pepř a sůl je původní zbarvení stájového pinče. Takže za mě - knírač má být pepř a sůl.
Ostatní barevné rázy vznikly přikřížením a šlechtěním. Naposled malý bílý.
P+S je věrná zmenšenina střeďáka. Drobnější kostra a celková křehkost je nejpatrnější u černostříbřitých.

Janae1

25.6.2020 14:13
Janae1

XXX.XXX.160.6

A ještě mě nepadá.
Co mě u knírače děsně irituje jsou ty zakroucené prasečí ocásky. U malých kníračů ještě, ale velký knírač se zakrouceným ocasem působí jak parodie na psa.
Prý to ovlivnit moc nejde, navíc se zdá ocásek do šavle a za pár mesíců je ze dne na den jak telefoní šňůra..
Naší psi naštěstí mají ocásky jak šavle, ale já bych při výběru zaměřila i na toto a vybrala CHS bez prasečích ocásků.

25.6.2020 14:24
janaa

XXX.XXX.247.135

Hele, většina hnedych labradoru je taky "jinych"😉 a prý to platí i o flatech, a jiných plemenech, kteří mají hnědou ve standardu

25.6.2020 14:47
Varaxi

XXX.XXX.1.226

janaa napsal(a):
Hele, většina hnedych labradoru je taky "jinych"😉 a prý to platí i o flatech, a jiných plemenech, kteří mají hnědou ve standardu

Jj, o ryzácích se říká, že jsou nervóznější, o zrzkách a zrzcích, že více cítí bolest...
Prý to dokonce vyplývá z fyziologických předpokladů, že ta zrzavá/játrová/ryzá barva jde ruku v ruce s větší nervovou vnímavostí. Ale dokázáno to tuším ještě není.

Janae1

25.6.2020 18:42
Janae1

XXX.XXX.160.6

Ještě bych si dovolila upozornit, že neznám čistě černého knírače, snad u všech se vyskytují bílé chlupy, které se vytrhávaj.
Náš černý knír je dle mého "propepřený" až běda, bílé chlupy po těle, neco ve fousech, chomáč na břiše. A dle chovatelů je v pohodě, je probělený ještě málo.

Což pepřák má také svoje specifika, ale bílé chlupy na černém psu mi vadí více než třeba narezavělé fousy u pepřáka.

25.6.2020 19:44

I černý pes může mít rezavé vousy a vůbec reznout. Dělají to některé granule a na vousech i některá voda. O bílých chlupech na černých kníračích slyším prvně.

Janae1

25.6.2020 20:00
Janae1

XXX.XXX.160.6

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
I černý pes může mít rezavé vousy a vůbec reznout. Dělají to některé granule a na vousech i některá voda. O bílých chlupech na černých kníračích slyším prvně.

Protože je chovatelé poctivě vytrhávaj.

Jasně, že černý pes rezne.
Ale tak třeba pepřák může být špatně propepřený, může mít bílé plotny nebotřeba tmavý pruh na páteři....

25.6.2020 20:16

...může mít bílé plotny.....
Děs, co se dnes u kníračů děje ! Jak k takovým bílým plotnám přijde, pepřovatý knírač s PP. Nechápu.
Tmavý (úhoří) pruh býval a byla to vada.

25.6.2020 21:35

Janae1 napsal(a):
Protože je chovatelé poctivě vytrhávaj.

Jasně, že černý pes rezne.
Ale tak třeba pepřák může být špatně propepřený, může mít bílé plotny nebotřeba tmavý pruh na páteři....

Píšete obecně o černých kníračích všech velikostnich rázů? Měla jsem středního černého a neměl bílé chlupy nikde.

Janae1

25.6.2020 22:08
Janae1

XXX.XXX.160.6

Píšete obecně o černých kníračích všech velikostnich rázů? Měla jsem středního černého a neměl bílé chlupy nikde.

Já to znám u velkých, ale tak nějak předpokládám, že bílé chlupy budou ve všech rázech.
Ale tak třeba ne.
Z reakce chovatelů různých rázů " je ta je krásná, ale ty bílé chlupy vytrhávejte, to maj všichni černí kníři", že je to běžné i mezi rázy.

25.6.2020 22:59
tero

XXX.XXX.236.144

Nečetla jsem to, ale třeba tady najdete co hledáte. http://www.inacolatadecolor.com/historie-barevnych-kniracu

26.6.2020 08:29

Za mě : Knírač má být P+S. Má mít do chovu bonitaci s testem povahy a má mít do chovu zkoušku. To, co je v odkaze je stejná cesta jako např. u pudlů, někomu se to může líbit, ale dělá to, z původně pracovního psa, kašpárka. A jsem přesvědčená, že tito knírači nezachovávají původní kvalitu srsti, která byla na kníračích nenahraditelná.
Stájový pinč má být tak ošklivý, až je vlastně krásný ( jak napsal pan Hašek )

Janae1

26.6.2020 09:05
Janae1

XXX.XXX.160.6

A to je důvod, proč je VK P+S tak málopočetný pes.
Je totiž v ČR neuchovnitelný.
Přitom je to skvělý rodinný pes.

VK P+S nikdy nebyl pracovním plemenem, od začátku je to spíš rodinný pes, ve světě zkoušky mít nemusí,nechápu, proč zrovna v ČR na obranách závisí uchovnění.
U černého VK chápu, tam není co řešit, prostě pracák. Ten rozdíl v povahách je markantní.

A ano,dnešní kníři jsou krásní, to je jeden z důvodů,proč je máme .
Akorát udržba je složitá, asi na údržbu nejhorší naše zvíře, navíc v tomto počasí. Ale ty hedvábné závoje na nohách a čumáky s dlouhým vousem v kontrastu se srstí na těle, to je nádhera.

Navíc kníři z pracovní linií jsou stále ošklivý až běda, na své si přijde každý.

26.6.2020 09:20
juhaj

XXX.XXX.164.121

Tak jako dítě jsme měli doma středního knírače, nejprve černého, pak pepřáka. Už když jsem chodila s prvním na cvičák ( tehdy byla povinná zkouška na uchovnění, pravěk), tak naše instruktorka měla velkého knírače pepř + sůl. Musím říct, že se mi strašně líbil. Ale v dospělosti jsem měla malého knírače černostříbrného, to byl při té velikosti Pan Pes, povahově mi přišel lepší než střední. Taky vzhledem byl tak akorát, někteří malí knírači mi přišli takoví proporčně nevyvážení, drobní a nohatí. Hlavně to platilo pro černé. Ale doba je asi už někde jinde.

26.6.2020 10:00
Fiona.Praha

XXX.XXX.236.173

Kdysi jsem chtěla knírače pepřáka a přišel zákaz kupírování. Pak jsem objevila bílého knírače (cca před 20ti a více lety), ale nepořídila jsem si ho. Nelíbily se mi klapaté (nebo jak se to píše) uši a prasečí ocásek. Později jsem vysledovala, že téměř každému bílému kníračovi se uši krásně postaví i bez kupírování. Asi je mají kratší než ostatní.

Ve svém okolí vím o 2 velkých černých kníračích. Fenku jsem neviděla, jen jsem o ní slyšela a viděla fotky v psím salonu. Psa potkávám, ostříhaného strojkem na kšírách a flexině. K tomu potkávám 3 malé černostříbrné, všichni na kšírách a flexinách, fenka ještě neskutečně uštěkaná, ukvičená, neustále se vzpínající na vodítku. Nevím, jestli se i černostříbrní trimuji, ale tihle jsou všichni oholení strojkem. Ještě potkávám bílou fenku (mají už druhou) se stojícíma ušima, ostříhanou strojkem a ta teda občas chodí na volno a panička za ní, kam pes, tam panička, ať chtěla jít kamkoli. Ale je to nekonfliktní fenka (i ta minulá taková byla).
A když si uvědomím, kdo s nimi chodí, jsou to páníčci ve věku 65 let a víc.

Protože neznám milého, vychovaného a tichého knírače jakékoli barvy, žádného si zřejmě nepořídím.

26.6.2020 11:09

Janae1 napsal(a):
Přitom je to skvělý rodinný pes.

VK P+S nikdy nebyl pracovním plemenem, od začátku je to spíš rodinný pes, ve světě zkoušky mít nemusí,nechápu, proč zrovna v ČR na obranách závisí uchovnění.
U černého VK chápu, tam není co řešit, prostě pracák. Ten rozdíl v povahách je markantní.

A ano,dnešní kníři jsou krásní, to je jeden z důvodů,proč je máme .
Akorát udržba je složitá, asi na údržbu nejhorší naše zvíře, navíc v tomto počasí. Ale ty hedvábné závoje na nohách a čumáky s dlouhým vousem v kontrastu se srstí na těle, to je nádhera.

Navíc kníři z pracovní linií jsou stále ošklivý až běda, na své si přijde každý.

vzdyt to neni pravda.
P-S ma jine podminky pro uchovnení nez cerny, obrany na bonitaci se nemusi ucastnit a ani trioddilova zkouska u nich neni povinna.

to, ze jich tolik neni ma jine duvody.

26.6.2020 11:11

Kdysi jsem chtěla velkého knírače. V dobách, kdy u nás ještě velcí pepřáci nebyli. Byla to éra Exyho z Vlamber, Bryana Biga, atd., tedy před cca 35 lety. Stejně se mi černí líbí víc. Tehdy se kupírovaly uši i ocas a pes působil přísně a impozantně. Nakonec jsem si ho nepořídila. Měla jsem pak po letech černou rusku, a toto plemeno mi učarovalo. Taky je jedním z předků knírač, že...

Janae1

26.6.2020 11:16
Janae1

XXX.XXX.160.6

vzdyt to neni pravda.
P-S ma jine podminky pro uchovnení nez cerny, obrany na bonitaci se nemusi ucastnit a ani trioddilova zkouska u nich neni povinna.

to, ze jich tolik neni ma jine duvody.

Fakt?
Nějaká změna?
Já chtěla uchovňovat loni na podzim,nakonec jsme se jeli jen kouknout a obrany "tenkrát" byly nutné.
Máme za sebou výstavy i klouby, vše v pořádku, od uchovnění nás dělila jen bonitace.

26.6.2020 11:19
janaa

XXX.XXX.247.135

Já na pracovní plemena nejsem,nicméně když se k nám přistěhoval nynější přítel, měl středního knírače pepř a sůl. Naprosto pohodový ovladatelný klidný zvíře (a taky jedinej knírač na světě využívaný v bažantnici do leče, a i to nošení zvěře od labradorů sám odkoukal). Milionovej pes, plně respektoval domácího psa samce, i v devíti si hrál s nejmladší čubou jak štěně. Bohužel v devíti letech umřel na rakovinu,a místní veterinářka říkala,že měla v životě tři střeďáky pepř a sůl a všichni odešli na raka v devíti nebo osm letech. což jsem vůbec netušila, měla jsem knírače za zdravé psy.

26.6.2020 11:31

Janae1 napsal(a):
Fakt?
Nějaká změna?
Já chtěla uchovňovat loni na podzim,nakonec jsme se jeli jen kouknout a obrany "tenkrát" byly nutné.
Máme za sebou výstavy i klouby, vše v pořádku, od uchovnění nás dělila jen bonitace.

jj.
asi je potreba to sledovat

jako - moc nesouhlasim s tim zlehcovanim podminek - porad to ma byt pracovni plemeno.
ale vim, co je prace muze byt za tim, aby tu ZM.ku peprak udelal

Janae1

26.6.2020 11:34
Janae1

XXX.XXX.160.6

Janae1 napsal(a):
Fakt?
Nějaká změna?

" ochrana psovoda -(kousání)-tato část hodnocení povahových vlastností je u knírače velkého p+s dobrovolná, majitel psa oznámí bonitační komisi,zda jí bude se svým psem/fenou absolvovat nebo ne. Při absolvování zkoušky ochrany psovoda nemái případné neprovedení zákusu za následek navržení na vyřazení z chovu.Hodnocení ochrany psovoda budeuvedeno vpoznámce. 1. část hodnocení povahy u základní bonitace (chování při posouzení exteriéru, chování vůči jednotlivci a střelba) je i pro velké knírače p+s povinná"

Fakt že ano.
To vypadá nadějně.
Ještě se poptám v chovce.
Ještě loni neoficiální doporučení znělo "toho neuchovníte, pokud máte známé ve světě, zkuste to přesně, třeba na SLovensku by neměl být problém"

26.6.2020 11:41

Janae1 napsal(a):
" ochrana psovoda -(kousání)-tato část hodnocení povahových vlastností je u knírače velkého p+s dobrovolná, majitel psa oznámí bonitační komisi,zda jí bude se svým psem/fenou absolvovat nebo ne. Při absolvování zkoušky ochrany psovoda nemái případné neprovedení zákusu za následek navržení na vyřazení z chovu.Hodnocení ochrany psovoda budeuvedeno vpoznámce. 1. část hodnocení povahy u základní bonitace (chování při posouzení exteriéru, chování vůči jednotlivci a střelba) je i pro velké knírače p+s povinná"

Fakt že ano.
To vypadá nadějně.
Ještě se poptám v chovce.
Ještě loni neoficiální doporučení znělo "toho neuchovníte, pokud máte známé ve světě, zkuste to přesně, třeba na SLovensku by neměl být problém"

"Fakt že ano"

.ja fakt malokdy davam neoverene info

Janae1

26.6.2020 11:52
Janae1

XXX.XXX.160.6

"Fakt že ano"

.ja fakt malokdy davam neoverene info

To bezvadný, po vysvědčení mám hned lepší náladu.
A náš fugurant si teprve oddychne, ono hrát kašpara, když pes bez zájmu radši pozoruje veverky nebo hrabe myši není uplně jednoduché.

26.6.2020 12:00

Janae1 napsal(a):
A náš fugurant si teprve oddychne, ono hrát kašpara, když pes bez zájmu radši pozoruje veverky nebo hrabe myši není uplně jednoduché.

Me takhle nechteli figove figurovat moji mladou
ona ne ze by nekousala vubec -ale obcas mela vypadky a nikdo nevedel proc.

Ale ja jsem se rozhodla vydržet
( kecam-jezdila jsem na obrany se starou -a jen proto jsem mladou porad vozila taky) - a vyplatilo se to.
Vloni IGP celou postupku dala a ted na na jare udelala druhou trojku - narodackou.
Tak to berte jako motivaci, ze to jde i s ne moc nadanym psem.

26.6.2020 12:02

ale abych nebyla OT - trenujeme s peprakem -a ne, neni to jednoduche.
V rodine mame druheho velkeho cerneho a ten, ac je to vyborny rodinny pes -s nim by se i delalo paradne.
Velmi lehce ovladatelny, motivovatelny pes.
v roce jsem ho prvne vytahla na obrany - a presne vedel, co ma delat.

26.6.2020 12:55
juhaj

XXX.XXX.164.121

Kdysi jsem chtěla velkého knírače. V dobách, kdy u nás ještě velcí pepřáci nebyli. Byla to éra Exyho z Vlamber, Bryana Biga, atd., tedy před cca 35 lety. Stejně se mi černí líbí víc. Tehdy se kupírovaly uši i ocas a pes působil přísně a impozantně. Nakonec jsem si ho nepořídila. Měla jsem pak po letech černou rusku, a toto plemeno mi učarovalo. Taky je jedním z předků knírač, že...

Tak jak píši výše, instruktorka ze cvičáku ( specializovaný na knírače všech typů),, měla velkého kníra pepř a sůl. Ano, byla to rarita, hodně se jí lidi na něj ptali. Víc nevím, jen že byl menší než černý ( ale výšku měl, bonitaci s ním už tehdy udělaka). Výšku mi tehdy vysvětlila přikřížením středňáka, kvůli barvě. Jelikož se jednalo o svazarmovský cvičák a mé dětství je to nejmíň 40 let. Myslím, že důkaz bych našla v bražurce Knírač z té doby, mám ji ještě někde schovanou a byl tam vyfocen i tuším, ze sestrou.

26.6.2020 13:06

juhaj napsal(a):
Tak jak píši výše, instruktorka ze cvičáku ( specializovaný na knírače všech typů),, měla velkého kníra pepř a sůl. Ano, byla to rarita, hodně se jí lidi na něj ptali. Víc nevím, jen že byl menší než černý ( ale výšku měl, bonitaci s ním už tehdy udělaka). Výšku mi tehdy vysvětlila přikřížením středňáka, kvůli barvě. Jelikož se jednalo o svazarmovský cvičák a mé dětství je to nejmíň 40 let. Myslím, že důkaz bych našla v bražurce Knírač z té doby, mám ji ještě někde schovanou a byl tam vyfocen i tuším, ze sestrou.

Jo, jedna chovka je měla. Někde v Čechách, byla to rarita. Taky si nevzpomenu na název CHS. Ale chovala dost dlouho, možná dosud. Není to Chov Pauli?

26.6.2020 13:06

Janae1 napsal(a):

Takového knírače je hřích uchovňovat !
Neříkám, že musí předpisově kousat, ale aby vůbec neprojevil zájem o figuranta......
Bože, bože, kam ten svět psů spěje ?

26.6.2020 13:12
juhaj

XXX.XXX.164.121

Jo, jedna chovka je měla. Někde v Čechách, byla to rarita. Taky si nevzpomenu na název CHS. Ale chovala dost dlouho, možná dosud. Není to Chov Pauli?

Jo, tak to už fakt nevím. Musela bych najít svoji brožurku, to bude ovšem náročné, tři stěhování, naposledy do baráku.

26.6.2020 13:40

Ještě před 10. lety byli k vidění pěkní velcí P+S na výstavě v Boleslavi. Chovatelka
tuším někde střední Čechy. Kutná hora, Kolín......?

26.6.2020 13:42

Takového knírače je hřích uchovňovat !
Neříkám, že musí předpisově kousat, ale aby vůbec neprojevil zájem o figuranta......
Bože, bože, kam ten svět psů spěje ?

no takhle - co znam ja pepraka -tak to je obranar a ne ze ne. Zadne orezavatko.
Ale neni to na sportovni obrany pes.
Nevidi moc duvod, proc kousat do kasparka, co tam poskakuje.

ze by v realu vedel, jak se chovat - o tom nepochybuju.

A to je to uskali proverovani jen sportem. vse ma sve pro a proti.

26.6.2020 13:50

no takhle - co znam ja pepraka -tak to je obranar a ne ze ne. Zadne orezavatko.
Ale neni to na sportovni obrany pes.
Nevidi moc duvod, proc kousat do kasparka, co tam poskakuje.

ze by v realu vedel, jak se chovat - o tom nepochybuju.

A to je to uskali proverovani jen sportem. vse ma sve pro a proti.

Že není na sportovní obrany - s tím musím souhlasit. Ale aby vůbec nereagoval na figuranta a koukal, kde co lítá ?
Přece i když figurant jen naznačí útok na psovoda, měl by pes zareagovat.

26.6.2020 13:59

Že není na sportovní obrany - s tím musím souhlasit. Ale aby vůbec nereagoval na figuranta a koukal, kde co lítá ?

tohle by asi bylo na delsi diskuzi.

nicmene - "jen" nezajem o figa -jeste popsany nekde na diskuzi, co jste nevidela - by rozhodne nemel sam o sobe byt duvod- neuchovnovat.

znam psy, co "zajem " maji, ale kdyz to vidim -neuchovnovala bych je.

26.6.2020 14:24

tohle by asi bylo na delsi diskuzi.

nicmene - "jen" nezajem o figa -jeste popsany nekde na diskuzi, co jste nevidela - by rozhodne nemel sam o sobe byt duvod- neuchovnovat.

znam psy, co "zajem " maji, ale kdyz to vidim -neuchovnovala bych je.

Však on se taky mým výkřikem nikdo nebude řídit!

26.6.2020 14:26
GAELLE

XXX.XXX.55.67

náš pes reagoval a okamžitě a nikdy v životě na cvičáku nebyl a věřím že kdyby byl útok myšlen vážně že by útočník se zlou se potázal

Jinak velkého P+s má náš bývalý veterinář, bohužel pes nemá žádný pohyb ani údržbu ale je to krásné zvíře. teď už bohužel přibral jak je furt jen na pozemku

26.6.2020 15:18
marcelaamax

XXX.XXX.18.146

GAELLE napsal(a):
náš pes reagoval a okamžitě a nikdy v životě na cvičáku nebyl a věřím že kdyby byl útok myšlen vážně že by útočník se zlou se potázal

Jinak velkého P+s má náš bývalý veterinář, bohužel pes nemá žádný pohyb ani údržbu ale je to krásné zvíře. teď už bohužel přibral jak je furt jen na pozemku

Pavli, a vy jste s Argem chodili na sportovní obrany?

Edit. : ta sportovní obrana je fakt něco jiného, než nějaké napadení v reálu. Znam psy, kteří na obranach nehli ani brvou, protože věděli, že to není doopravdy a na nějaké "saskovani" nebyli zvědaví. Přitom v reálu by panicka bránili do aleluja.

Moje fena je zase třeba dobrá na sportovních obranach, tam ji nezajímá nic jiného a jde do toho naplno, ale je to pro ni hra, jde jí o rukáv, a řekla bych, že pri reálném napadení by to útočníka nešla, ale nikdy jsem to nezažila, tak nevím.

26.6.2020 16:06
GAELLE

XXX.XXX.55.67

marcelaamax napsal(a):
Pavli, a vy jste s Argem chodili na sportovní obrany?

Edit. : ta sportovní obrana je fakt něco jiného, než nějaké napadení v reálu. Znam psy, kteří na obranach nehli ani brvou, protože věděli, že to není doopravdy a na nějaké "saskovani" nebyli zvědaví. Přitom v reálu by panicka bránili do aleluja.

Moje fena je zase třeba dobrá na sportovních obranach, tam ji nezajímá nic jiného a jde do toho naplno, ale je to pro ni hra, jde jí o rukáv, a řekla bych, že pri reálném napadení by to útočníka nešla, ale nikdy jsem to nezažila, tak nevím.

Ne s tímto druhým psem jsme nechodili nikam. Byl už starý když k nám přišel.
Ale stačilo jen ze srandy když na mne někdo na zkoušku napřáhl ruku tak pes hned startoval. přitom jinak měl lidi rád, nechal na sebe v klidu sahat včetně malých dětí.
Netuším co by dělal na cvičáku ale určitě by nekoukal co kde lítá.
A zážitek byl na návštěvě u majitelky těch bouvierů. pes v klidu žral mi z ruky pamlsky a fena oči na štopkách, přítel jen odsunul židli aby udělal místo postižené holčičce a fena mu hned popadla ruku a stiskla. ne že by kousla ale byl to fakt mžik. žádný povel.....
A nakonec to samé předvedla Dity veteránka na výstavě, asi blbě vyhodnotila podání ruky rozhodčího a byla z toho díra v kalhotách a ve stehně......................
Někdy fakt člověk ani netuší co se těm psům honí v hlavách. A to obě s nimi cvičí a mají složené zkoušky.

26.6.2020 16:11
marcelaamax

XXX.XXX.18.146

Já jsem tím jen chtěla říct, ze i pes, který na obranach kouká, co kde lítá a figurant ho nezajímá, může být při reálném napadení výborný obranář.

26.6.2020 16:22

"A nakonec to samé předvedla Dity veteránka na výstavě, asi blbě vyhodnotila podání ruky rozhodčího a byla z toho díra v kalhotách a ve stehně......................"

To mě zajímá...Jaké to bylo plemeno, který rozhodčí, a jak to dopadlo? Jestli na to tedy můžete odpovědět. Dík.

26.6.2020 16:27
GAELLE

XXX.XXX.55.67

"A nakonec to samé předvedla Dity veteránka na výstavě, asi blbě vyhodnotila podání ruky rozhodčího a byla z toho díra v kalhotách a ve stehně......................"

To mě zajímá...Jaké to bylo plemeno, který rozhodčí, a jak to dopadlo? Jestli na to tedy můžete odpovědět. Dík.

plemeno flanderský bouvier. rozhodčí tuším z Holandska. Bylo to na klubovce, Bylo mu nabízeno ošetření v nemocnici to odmítl, dali mu na to dračí krev a posuzoval dál. Ani kalhoty si nenechal zaplatit a byl to drahý softsheel. Psice přišla o ocenění a byla to ostuda. Ani Dita nevěděla co to fenu najednou popadlo. Ale ona byla ostrá sama o sobě to bylo vidět a slyšet hned na prvním našem setkání.
edit - přestože jsem fotila byl to takový mžik že jsem ani nepostřehla že se to stalo

26.6.2020 16:39
GAELLE

XXX.XXX.55.67

marcelaamax napsal(a):
Já jsem tím jen chtěla říct, ze i pes, který na obranach kouká, co kde lítá a figurant ho nezajímá, může být při reálném napadení výborný obranář.

tak s tím určitě souhlasím. Nakonec Ejbí jsme v akci viděli

26.6.2020 17:58

GAELLE napsal(a):
plemeno flanderský bouvier. rozhodčí tuším z Holandska. Bylo to na klubovce, Bylo mu nabízeno ošetření v nemocnici to odmítl, dali mu na to dračí krev a posuzoval dál. Ani kalhoty si nenechal zaplatit a byl to drahý softsheel. Psice přišla o ocenění a byla to ostuda. Ani Dita nevěděla co to fenu najednou popadlo. Ale ona byla ostrá sama o sobě to bylo vidět a slyšet hned na prvním našem setkání.
edit - přestože jsem fotila byl to takový mžik že jsem ani nepostřehla že se to stalo

Dík za odpověď. Prostě jí nebyl sympatický.

26.6.2020 18:17
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Dík za odpověď. Prostě jí nebyl sympatický.

těžko říct........vše proběhlo v klidu a vlastně až ten závěr kdy mělo dojít k předání poháru a podání ruky se to stalo. netuším jak moc často se takové věci přihodí ale vzal to ne s humorem ale docela v pohodě. odmítl i flašku že by s ní měl problém na letišti

26.6.2020 19:18

GAELLE napsal(a):
těžko říct........vše proběhlo v klidu a vlastně až ten závěr kdy mělo dojít k předání poháru a podání ruky se to stalo. netuším jak moc často se takové věci přihodí ale vzal to ne s humorem ale docela v pohodě. odmítl i flašku že by s ní měl problém na letišti

A pohár byl v háji?

26.6.2020 19:21
GAELLE

XXX.XXX.55.67

A pohár byl v háji?

byl

27.6.2020 08:05
sufle

XXX.XXX.153.58

V roce 1991 jsem měla VK p+s z chovatelské stanice Ladior od Prahy

27.6.2020 08:28

sufle napsal(a):
V roce 1991 jsem měla VK p+s z chovatelské stanice Ladior od Prahy

Jo, tak to byla asi Ladior... už si to nepamatuji... Tehdy za socialismu tu byla jen jedna chovka, co chovala pepřáky...

27.6.2020 08:50
whasabi

XXX.XXX.56.26

Fiona.Praha napsal(a):
Kdysi jsem chtěla knírače pepřáka a přišel zákaz kupírování. Pak jsem objevila bílého knírače (cca před 20ti a více lety), ale nepořídila jsem si ho. Nelíbily se mi klapaté (nebo jak se to píše) uši a prasečí ocásek. Později jsem vysledovala, že téměř každému bílému kníračovi se uši krásně postaví i bez kupírování. Asi je mají kratší než ostatní.

Ve svém okolí vím o 2 velkých černých kníračích. Fenku jsem neviděla, jen jsem o ní slyšela a viděla fotky v psím salonu. Psa potkávám, ostříhaného strojkem na kšírách a flexině. K tomu potkávám 3 malé černostříbrné, všichni na kšírách a flexinách, fenka ještě neskutečně uštěkaná, ukvičená, neustále se vzpínající na vodítku. Nevím, jestli se i černostříbrní trimuji, ale tihle jsou všichni oholení strojkem. Ještě potkávám bílou fenku (mají už druhou) se stojícíma ušima, ostříhanou strojkem a ta teda občas chodí na volno a panička za ní, kam pes, tam panička, ať chtěla jít kamkoli. Ale je to nekonfliktní fenka (i ta minulá taková byla).
A když si uvědomím, kdo s nimi chodí, jsou to páníčci ve věku 65 let a víc.

Protože neznám milého, vychovaného a tichého knírače jakékoli barvy, žádného si zřejmě nepořídím.

Klidně si knírače pořiďte, bývají to fajn psi. Obecně jsem daleka psát takové to klišé "všechno je o výchově", ale zrovna co se týká malých kníračů (s PP), bývají to vyrovnaní psi s ochotou spolupracovat s člověkem. To, co popisujete, to tahání na flexinách a ječení, je bohužel daň za malé módní plemeno, které si lidi pořídí jen jako společníka, což pro ně znamená pomazlit se a třikrát denně obejít panelák. Myslím, že majitelů russlíků a jorkšírů by mohli vyprávět.
Jinak moje knírka se mnou za život prochodila většinu českých hor, část rakouských a švýcarských, projela si na lodi Bodamské jezero, svezla se lanovkou, zvládala i menší ferraty, schody, žebříky, všechno bez problémů. Chodila bez vodítka. Neloví, neutíká, cizích lidí ani psů si nevšímá. Teď jí bude čtrnáct, tak už jenom menší tůry, i když zrovna před čtrnácti dny jsem trochu zakufrovala v Beskydech a nakonec z toho bylo 20 kilometrů. Ale zvládla to, šikula.

27.6.2020 09:16
Fiona.Praha

XXX.XXX.236.239

whasabi napsal(a):
Klidně si knírače pořiďte, bývají to fajn psi. Obecně jsem daleka psát takové to klišé "všechno je o výchově", ale zrovna co se týká malých kníračů (s PP), bývají to vyrovnaní psi s ochotou spolupracovat s člověkem. To, co popisujete, to tahání na flexinách a ječení, je bohužel daň za malé módní plemeno, které si lidi pořídí jen jako společníka, což pro ně znamená pomazlit se a třikrát denně obejít panelák. Myslím, že majitelů russlíků a jorkšírů by mohli vyprávět.
Jinak moje knírka se mnou za život prochodila většinu českých hor, část rakouských a švýcarských, projela si na lodi Bodamské jezero, svezla se lanovkou, zvládala i menší ferraty, schody, žebříky, všechno bez problémů. Chodila bez vodítka. Neloví, neutíká, cizích lidí ani psů si nevšímá. Teď jí bude čtrnáct, tak už jenom menší tůry, i když zrovna před čtrnácti dny jsem trochu zakufrovala v Beskydech a nakonec z toho bylo 20 kilometrů. Ale zvládla to, šikula.

Díky, třeba si to časem rozmyslím a z plánovaného knírače jako prvního psa se stane pes poslední, teda fenka.

27.6.2020 09:43
sufle

XXX.XXX.153.58

Jo, tak to byla asi Ladior... už si to nepamatuji... Tehdy za socialismu tu byla jen jedna chovka, co chovala pepřáky...

No pes se jmenoval Akir Ladior a myslím, že to byl možná první vrh v ČR, ale už je to dávno.
Bohužel tenkrát byl nějaký problém s psinkovou vakcínou a pejsek v pěti měsících zemřel.

27.6.2020 10:05

whasabi napsal(a):

Je krásná a šikovná.
Svého času ( na začátku 90. let - už je to vlastně hrozně dávno ) byli i malí knírači vedeni jako pracovní. Měli svůj zkouškový řád pro malá plemena ( to je asi pořád-jen se s nimi asi cvičí minimálně ), cvičili i záchranařinu a byli moc šikovní.
Nebudu to hledat - někdo psal, že se dožívají 8 let. Nebyla to pravda ( mí knírači se dožili 15 a 17 let, o psu jsme na 8 letech říkali, že jde do rozumu, do vysokého věku si hrál s mladými psy ) a snad ani není - viz citovaný příspěvek.
Je pravda, že v době, kdy byli hodně módní, vynořilo se hodně všelijakých bezPP kreatur. Knírač z dobré chov. st. a při slušné výchově je suprový rodinný pes.

27.6.2020 11:12
whasabi

XXX.XXX.56.26

Je krásná a šikovná.
Svého času ( na začátku 90. let - už je to vlastně hrozně dávno ) byli i malí knírači vedeni jako pracovní. Měli svůj zkouškový řád pro malá plemena ( to je asi pořád-jen se s nimi asi cvičí minimálně ), cvičili i záchranařinu a byli moc šikovní.
Nebudu to hledat - někdo psal, že se dožívají 8 let. Nebyla to pravda ( mí knírači se dožili 15 a 17 let, o psu jsme na 8 letech říkali, že jde do rozumu, do vysokého věku si hrál s mladými psy ) a snad ani není - viz citovaný příspěvek.
Je pravda, že v době, kdy byli hodně módní, vynořilo se hodně všelijakých bezPP kreatur. Knírač z dobré chov. st. a při slušné výchově je suprový rodinný pes.

Děkuji.
Zkouškový řád pro malá plemena pořád je, a s malými knírači se pořád cvičí, i když početně je asi už dneska přebili teriéři. Rozdíl je, že v dnešním zkušebním řádu pro malá plemena už nejsou cviky na "ostrost", jako bylo třeba hlídání předmětu. Moje je ročník 2006, takže my jsme si to ještě zkusili a bavilo ji to. Byť je v běžném životě nekonfliktní a nikdy nikoho nekousla, ani psa ani člověka, po týdenním táboře neměla problém se figurantovi zavěsit za nohavici, když jí sáhl na předmět.
Nicméně, jako u mnoha plemen, už se to taky láme. Jsou chovatelé, kteří se zaměřují více na vzhled, tam už je knírač hlavně společenské plemeno. Pak je pár chovatelů, kteří se snaží držet ten typ pracovního psa, tu větší ostrost.

27.6.2020 11:44

Je to už dávno, byl to příběh uvěřejněný ve Psu příteli - malý knírač zachránil paničku při přepadení. Když ji útočník povalil na zem, zakousl se mu pes do ucha a to tak citelně, že útočník utekl. Když si představíte velikost toho psíka...... jeho neškodnost v běžném provozu - na volno, bez košíku, bez vodítka......Často by mnohem větší pes skákal okolo......

27.6.2020 20:47
juhaj

XXX.XXX.164.121

Je to už dávno, byl to příběh uvěřejněný ve Psu příteli - malý knírač zachránil paničku při přepadení. Když ji útočník povalil na zem, zakousl se mu pes do ucha a to tak citelně, že útočník utekl. Když si představíte velikost toho psíka...... jeho neškodnost v běžném provozu - na volno, bez košíku, bez vodítka......Často by mnohem větší pes skákal okolo......

Když jsem chodila na cvičák speciálně kníračí, měli malí samostatné družstvo, skládali ZMP, což se lišilo jen výškou překážky a místo obrany hlídání předmětu psovoda. Nicméně, do kruhu na obrany s námi taky chodili a kousali parádně a s odvahou. Líp než leckterý větší pes. Můj malý knír se nebál postavit každému, kdo bez našeho souhlasu vlezl na dvůr.

28.6.2020 21:24
juhaj

XXX.XXX.164.121

Já jen, že se teď koukám po milióntý na Jak vytrhnout velrybě stoličku. Ten malý kníračí je přesná kopie toho mého. Omlouvám se za nostalgii, ale byl to fakt super pes

29.6.2020 14:07
Altcha

XXX.XXX.24.47

29.6.2020 14:08
Altcha

XXX.XXX.24.47

A má černá drsoňka v akci - mimochodem v posudcích měla i "bezkonkurenčně tvrdá srst"

Neta

19.8.2022 10:12
Neta

XXX.XXX.118.63

Máme malého černého knírače a je to velmi vyrovnaný kldiný pes s chutí se učit, motivací jsou mu pamlsky, pochvala a hra. A prý jestli jsou černí drobnější? Toto jsem vůbec nevypozorovala, náš má 35 cm v kohoutku, s pořádným hrudníkem, krásně kvadratický, statný...někde si ho pletou se středákem..

A jak tu někdo psal, že černí jsou uštěkanější - opět nemohu potvrdit, už jsem uvažovala, zda ten náš nemá něco s hlasivkami :-) ale pak nám zaštěkal a rychle jsme si to nahráli, abychom mohli dětem ukázat, že náš pejsek taky umí štěkat :-)))

Myslím, že to je hlavně o genetice - proto je základ vybrat si správnou chovnou stanici, ta naše se zaměřovala na záchranařinu a pejsky měla všechny moc vyrovnané, klidné a pracovité.

Přidejte reakci

Přidat smajlík