Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

.Bebe.

25.6.2020 20:39
.Bebe.

XXX.XXX.74.115

Ahoj, jak je to teď s tím povelem "k noze"? Teď jsem viděla, že známí přeučují své psy na povel se otočkou přiřadit k noze. To je teď nové "pravidlo"? 😀 Já ho mám naučenýho tak, že mě obejde.

25.6.2020 21:06
marcelaamax

XXX.XXX.18.146

Může být obojí, jen to musi pes pořád dělat jen jedním způsobem, ne jednou tak a jednou tak. Teda alespoň tak to bylo.

8.10.2020 06:49
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
Může být obojí, jen to musi pes pořád dělat jen jedním způsobem, ne jednou tak a jednou tak. Teda alespoň tak to bylo.

Je to tak pořád 😉

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.10.2020 10:57

Novější je myslím, právě že to obcházení např při čelem vzad. Já jsem byla zvyklá postaru, takže moji všichni ovčouni, až po tu současnou to měli naučeno takhle.Viz video
https://www.youtube.com/watch?v=IWmlk-mcx1o

8.10.2020 11:05
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Myslím, že mohou být pořád oba způsoby.

Já mám psa naučeného taky tak, jak je na videu. Fena mě ale obchází, protože nám to tak vyhovovalo víc a šlo jí to líp.

8.10.2020 11:12
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.18.38

marcelaamax napsal(a):

Já mám psa naučeného taky tak, jak je na videu. Fena mě ale obchází, protože nám to tak vyhovovalo víc a šlo jí to líp.

Povolený jsou oba způsoby - to obcházení sem přišlo do módy cca před 25 lety z Německa, a protože všichni tenkrát měli potřebu kopírovat "západ", tak to psy přeučovali, a pak se tenhle hit zase pomalu začal vytracet (u nás i v tom Německu), takže dneska už zase drtivá většina lidí ve vyšší kynologii dělá ty obraty po staru.

8.10.2020 11:13

marcelaamax napsal(a):

Asi jo, oba,nevím, mojí je už přes 9 let, na žádné závody nejezdíme, ale má to tak naučený z mládí.

8.10.2020 11:16
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Já když jsem začala před 15 lety chodit s předešlým psem na cvičák, tak mě tam právě učili to obcházení a dělala to tak většina psů.

U současného psa jsem to začala učit stejně, jenže mi to přišlo takové pomalé, chcíplé a nějak mi to při tom obcházení nešlo urychlit , a tak jsem začala přeučovat na ty obraty z videa, a to vypadalo mnohem líp.

U feny jsem zase začala učit rovnou ty obraty, přiřazování, jenže se nám to moc nedařilo a zjistila jsem ,že u ní je zase lepší to obcházení .

Možná je to blbost, ale zdá se mi, že u většího psa je lepší ten způsob, co je na videu, ale u menšího naopak to obcházení .

8.10.2020 12:43
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.18.38

marcelaamax napsal(a):
Já když jsem začala před 15 lety chodit s předešlým psem na cvičák, tak mě tam právě učili to obcházení a dělala to tak většina psů.

U současného psa jsem to začala učit stejně, jenže mi to přišlo takové pomalé, chcíplé a nějak mi to při tom obcházení nešlo urychlit , a tak jsem začala přeučovat na ty obraty z videa, a to vypadalo mnohem líp.

U feny jsem zase začala učit rovnou ty obraty, přiřazování, jenže se nám to moc nedařilo a zjistila jsem ,že u ní je zase lepší to obcházení .

Možná je to blbost, ale zdá se mi, že u většího psa je lepší ten způsob, co je na videu, ale u menšího naopak to obcházení .

V kurzech poslušnosti se většinou učí to obcházení, protože je to technicky míň náročné na šikovnost psovoda, a na žrádlo se tohle učí líp😉

8.10.2020 13:00
libuko

XXX.XXX.47.2

Jsem jedina komu to fungovalo tak, ze mlade psy cca do dvou let bylo daleko snazsi naucit to obchazenim a v dospelosti jim tak nejak lip slo "lámání" a sami se preorientovali? Mam zkusenosti z vycviku 2ks a u obou to tak bylo, prestoze kus cislo 2 jsem se snazila od zacatku ucit lamat.

8.10.2020 13:04
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak můj pes byl naučený na obcházení a problem mu to nedělalo. Nepřeorientoval se sám (ani nevím, jak by to udělal?), ale preucila jsem ho to já, protože mi to obcházení přišlo pomalé a nešlo mi urychlit.

Fenu jsem naopak naučila to "lámání" A později ji preucila na obcházení.

Předešlý pes cvičil celý život s obcházením, ale ten vůbec cvičil tak nějak na pohodičku, pomalu a rozhodně se nepretrhl, aby se přiřadil k noze 😀.

8.10.2020 16:15

Tak ja obchazeni nechapu, takze to ani zadny muj pes nedela

A da se to kombinovat

8.10.2020 19:30
libuko

XXX.XXX.47.2

marcelaamax napsal(a):
Tak můj pes byl naučený na obcházení a problem mu to nedělalo. Nepřeorientoval se sám (ani nevím, jak by to udělal?), ale preucila jsem ho to já, protože mi to obcházení přišlo pomalé a nešlo mi urychlit.

Fenu jsem naopak naučila to "lámání" A později ji preucila na obcházení.

Předešlý pes cvičil celý život s obcházením, ale ten vůbec cvičil tak nějak na pohodičku, pomalu a rozhodně se nepretrhl, aby se přiřadil k noze 😀.

Jen vysvetleni k tomu, jak se preorientovali sami. U obou psu to zacalo pri povelu "ke mne" a vzapeti "k noze". Ne na cvicaku pri radovce, ale treba pri snaze urychlit venku hozeni micku nebo aportu. Kdyz si to pak upevnili pri tehle dvojici povelu, tak pak stacilo parkrat navest pri chuzi a bylo to.

8.10.2020 19:37
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak ja obchazeni nechapu, takze to ani zadny muj pes nedela

A da se to kombinovat

Jakože na zkouškách a závodech se mohou kombinovat oba způsoby? , to jsem si právě myslela, že nejde. Teda asi jde, ale se ztrátou bodů . A nějak ani moc nevidím důvod, proč to kombinovat .

9.10.2020 08:46

a zkouškách a závodech se mohou kombinovat oba způsoby?

ano. zkusebak totiz rozlisuje chuzi a privolani. tj. napr. pri chuzi a celem zad muze obihat, ale pri privolani / z predsednuti se pes muze priradit druhym zpusobem.
a tohle musi byt po celou zkousku stejne. tj. nesmi jeden obrat celem zad udelat obehnutim a druhy prirazenim.

nějak ani moc nevidím důvod, proč to kombinovat

nekdy ten duvod je. zase napr. pes se prirazuje pomalu, nebo nepresne z predsednuti - zustava u nohy sedet sikmo. tak se nauci obihat - jako novy cvik a uz presneji a lepe.
nebo naopak -pes neobiha tesne, dela vetsi oblouk a blbe to vypada -tak se nauci prirazovat.
nekdy je opravdu lepsi ucit neco nanovo nez prekopavat dlouhodoby stereotyp.

ona ta sportovka je uz dneska hodne o detailech.

pro me je treba ale nepochopitelne - jak mam jasne naucit psa, aby vlevobok zustal u nohy, ale u celem zad ( 2x vlevobok vlastne) uz obihal.
proto se do tohohle dobrodruzstvi nepoustim
jen chapu, proc jini ano

9.10.2020 08:51

marcelaamax napsal(a):

a -tady si vlastne sama odpovidate, k cemu je to dobre kombinovat
preskakuju prispevky evidente

9.10.2020 09:16
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Díky za info, to jsem vůbec netušila, že je možné to kombinovat.

pro me je treba ale nepochopitelne - jak mam jasne naucit psa, aby vlevobok zustal u nohy, ale u celem zad ( 2x vlevobok vlastne) uz obihal.

Takže i to, že při vlevbok se pes točí u nohy, a při čelem vzad už obíhá, je dle sportovky pořád "správně"?

a -tady si vlastne sama odpovidate, k cemu je to dobre kombinovat

No, ale já to nekombinuju, já to přeučila úplně . Nemá pak ten pes v hlavě zmatek, když jednou to dělá tak a podruhé jinak?

9.10.2020 09:35

že při vlevbok se pes točí u nohy, a při čelem vzad už obíhá, je dle sportovky pořád "správně"?

ne porad spravne -je to jedinna spravna moznost

já to přeučila úplně

jj. jen si sama vysvetlujete, proc jste vubec do toho preucovani sla. nelibilo se vam, jak to ten pes delal -tak jste sla do druheho zpusobu.

Nemá pak ten pes v hlavě zmatek, když jednou to dělá tak a podruhé jinak?

jenze ono to prave neni jednou tak a jindy jinak.
je to delane pro IPO - tam je to jednoznacne . pri chuzi to rozlisi snadno. A prirazeni je opravdu jiny cvik.

kdo dela i narodak - tak tady uz to prave ja osobne prestavam chapat a proto obihani nedelam.
na druhou stranu - hafo lidi to dokazalo -takze to jde.
tim, ze v narodaku se na kazdy obrat dava povel, jde to odlisit povelama napr. to jeste moje fantazie dava. ale co mam udelat s voditkem v rukach na to uz moje hlava nepobiira

takze nastesti pro me -moji psi jsou schopni naucit se hezky prirazeni .
ale nikdy nerikej nikdy a treba dalsi pes bude muset obihat

9.10.2020 09:47
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

že při vlevbok se pes točí u nohy, a při čelem vzad už obíhá, je dle sportovky pořád "správně"?

Vážně? Mě se teda pes "točí" pořád. Jak při vlevobok, tak při čelem vzad. Neobíhá mě nikdy. I pokud se přiřazuje k noze z přivolání, tak mě neobíhá. Ani třeba po aportu. A přesně takhle mě to učila výcvikářka, která která má se psy složených několik zkoušek.

Takže to děláme vlastně celé špatně?

9.10.2020 10:06
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):

Vážně? Mě se teda pes "točí" pořád. Jak při vlevobok, tak při čelem vzad. Neobíhá mě nikdy. I pokud se přiřazuje k noze z přivolání, tak mě neobíhá. Ani třeba po aportu. A přesně takhle mě to učila výcvikářka, která která má se psy složených několik zkoušek.

Takže to děláme vlastně celé špatně?

Nee, děláte to dobře - Petra to myslela jinak 😉

9.10.2020 10:10
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Aha, tak to už je na mě asi vyšší dívčí

9.10.2020 12:10
Fiona.Praha

XXX.XXX.237.99

Mám dotaz:
Vám se chůze psa na videu opravdu líbí?

Nechci rýpat, jen mne to zajímá.
Nemám služební ani velké psy, nechodíme na cvičák, neskládáme zkoušky z poslušnosti....... Jen jsem zvědavá. Nechápu k čemu taková chůze, otočky se zadkem přilepeným k zemi, hlava vyvrácená k nebi v reálném životě psovi je. Nebo je to jenom sport?
Lekce na cvičáku chápu kromě výchovy a socializace, spíš jako společné aktivity se psem.

9.10.2020 12:16

Fiona.Praha napsal(a):
Mám dotaz:

Nemám služební ani velké psy, nechodíme na cvičák, neskládáme zkoušky z poslušnosti....... Jen jsem zvědavá. Nechápu k čemu taková chůze, otočky se zadkem přilepeným k zemi, hlava vyvrácená k nebi v reálném životě psovi je. Nebo je to jenom sport?
Lekce na cvičáku chápu kromě výchovy a socializace, spíš jako společné aktivity se psem.

Nelíbí, ani trochu, ale mně se nelíbí ani to plemeno. Děs a hrůza, co z toho dnes je.

Jinak můj pes GR, když si sedne k noze, taky vypadá jako deme@t. Je to prostě hujer, baví ho jakýkoliv cvičení, tak se může přetrhnout. :-)

9.10.2020 12:16

Fiona.Praha napsal(a):
Mám dotaz:

Mně se nelíbí, ani ta mechanika pohybu. Stejně jako se mi nelíbí moderní drezúra u koní. Ale psa jsem nikdy neměla, natož služebního, takže jsem pouhopouhý laik.

9.10.2020 12:19
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Fiona.Praha napsal(a):
Mám dotaz:

Tak podle mě je to "jenom" sport, a v reálném životě tuto chůzi po psovi nikdo nepožaduje.

Já nevím, ale tak třeba agility, dog-dancing, nebo i ty naše bull sporty, jsou psovi v reálném životě taky k ničemu. Ale je to prostě sport, který psa baví, kterým se zaměstná, unaví.

9.10.2020 12:24
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Fiona.Praha napsal(a):
Mám dotaz:

Ano líbí se mi ta chůze - je to špičkové SPORTOVNÍ předvedení psa, stejně jako vysoká drezura u koní.

V běžném životě se nic takového nepoužívá, a psovodi proto mají úplně jiné povely na plac, a pro normální provoz. Však drezurní kůň chodí venku taky přirozeně, a cviky předvádí jen na obdélníku.

9.10.2020 12:34

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Ano líbí se mi ta chůze - je to špičkové SPORTOVNÍ předvedení psa, stejně jako vysoká drezura u koní.

V běžném životě se nic takového nepoužívá, a psovodi proto mají úplně jiné povely na plac, a pro normální provoz. Však drezurní kůň chodí venku taky přirozeně, a cviky předvádí jen na obdélníku.

Tak jsem získala jiný pohled - jo, takhle to dává smysl. A u těch koní - já měla na mysli zarolované zatuhlé koně, které na obdélnících občas vidím. Tam se mé oko moc nekochá. A pro odlehčení - takové překroky vyšvihne v terénu i nedrezúrní kůň, stačí potkat toho správného bubáka

9.10.2020 12:48
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Tak jsem získala jiný pohled - jo, takhle to dává smysl. A u těch koní - já měla na mysli zarolované zatuhlé koně, které na obdélnících občas vidím. Tam se mé oko moc nekochá. A pro odlehčení - takové překroky vyšvihne v terénu i nedrezúrní kůň, stačí potkat toho správného bubáka

Jj, ale na tom videu je z Mistr světa, a já před jeho výkonem hluboce smekám!
Na drezurách v ČR se mé oko taky moc nekochá, ale na olympijské drezuře už ty zatuhlé koně taky neuvidíte😉

9.10.2020 13:00
Fiona.Praha

XXX.XXX.237.99

Asi se to někomu může líbit, resp. líbí.

Já to taky beru jako sport, ale... výcvik služebních psů (policie, vojáci, záchranáři a asi i jiní) probíhá stejně, ne? Nebo služební psi fungují takhle na cvičáku a v provozu (při nějaké akci) chodí a fungují jinak než na cvičáku?

9.10.2020 13:07
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Fiona.Praha napsal(a):

Já to taky beru jako sport, ale... výcvik služebních psů (policie, vojáci, záchranáři a asi i jiní) probíhá stejně, ne? Nebo služební psi fungují takhle na cvičáku a v provozu (při nějaké akci) chodí a fungují jinak než na cvičáku?

Toto je SPORTOVNÍ kynologie - po služebních psech nikdo nic takového nechce, stejně jako po policejních koních nikdo nechce, aby ve cvalu dělali 2-2 přeskoky...

Samozřejmě, že ti psi fungují mimo cvičák úplně jinak.

9.10.2020 13:15

Fiona.Praha napsal(a):

Kde se hodnoti na ostre akci - chuze?

9.10.2020 13:16
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Jsem si to hned představila😂

9.10.2020 13:18
Fiona.Praha

XXX.XXX.237.99

Toto je SPORTOVNÍ kynologie - po služebních psech nikdo nic takového nechce, stejně jako po policejních koních nikdo nechce, aby ve cvalu dělali 2-2 přeskoky...

Samozřejmě, že ti psi fungují mimo cvičák úplně jinak.

Díky za vysvětlení.

9.10.2020 13:21
Fiona.Praha

XXX.XXX.237.99

Já někde psala o HODNOCENÍ chůze na ostré akci?
Nebo o chůzi jako takové?

9.10.2020 13:28
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Fiona.Praha napsal(a):

No, to je právě to - proč by tak měl někdo chodit mimo plac, když ho nikdo nehodnotí...? Není pro to žádný důvod.

9.10.2020 16:05

Fiona.Praha napsal(a):

Tak kdyz se zeptate, jestli se nam libi chuze - tak se na ni vlastne neptate?

Tak to sorry, to jsem nepochopila pak

Přidejte reakci

Přidat smajlík