Stěně kavkazáka – jak začít cvičit:-)

Kavkazský pastevecký pes
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Kira2020

2.7.2020 21:00
Kira2020

XXX.XXX.122.117

Zdravím vás všechny :-) máme fenku kavkazského pasteveckého psa x Kangal :) je to malý medvídek... přijeli jsme pro ni teprv před 3 dny je ji 7 týdnů má 8 kilo... je to taková naše malá divoška, všechno začala kousat včetně nás, ale je to štěňátko a chce si hrát.
Kupodivu když jí říkám pořad dokola fuj, zvýším trochu hlas, tak přestane, ihned pochválím, pohladím a nabídnu místo toho hračku :). Tak uvidíme jak to s ní půjde dal...
Spíš bych se chtěla zeptat někoho, kdo má stejné plemeno psa, jak s ním začal cvičit, jak s ní zacházet, nechci udělat v ničem chybu. Dost jsme si načetli o nich, předtím jsme měli ovčáka, ale to není to samé, to si uvědomuj, i proto bych si ráda touhle formou s někým napsala pár slov co a jak. Samozřejmě rodiče její jsme viděli, byli jsme tam i s dětmi, byli to normální klidní psi, žádný blázni. Spoustu jsem si toho řekla i s chovateli, ale přeci jen mám nějakou potřebuji znát více názorů :) Přidám fotku – naše Kira.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.7.2020 22:28

Já vidím podstatný rozdíl mezi ovčounem a pastevcem (chrtem, samostatnou jednotkou jiného druhu) v tom, že ovčoun se neptá, proč si má sednout...zatímco, mě se moje tříměsíční holka pastevecká zeptá...
"Gino sedni"....a Ginuša "a důvod??", protože to chci dát piškot (nebo obojek nebo prostě nějakej opravdovej důvod) a ten se dává jen hodným pejskům, kteří sedí" a Gina řekne"to zní logicky a smysluplně" a sedne si. Zatímco když jí řeknu sedni jenom tak z plezíru, bezdůvodně...resp. jednou si třeba ještě sedne, ale když to zkusím hned podruhý, tak se mi na to pěkně krajcvajc.

Já to vidím tak, že takoví psi se necvičí, ale láskyplně vychovávají, nejsou hloupí, naučí se rychle, co je to sedni, lehni atd, nemusí se to s nima dokola procvičovat, ale pokud člověk chce, aby pes poslechnul, tak to musí dělat tak, aby pes poslechnout CHTĚL....já to mám tak, že u věcí, přes které vlak nejede, jsem důsledná....jako třeba neskákat na paničku, netahat na vodítku a pod., no a na ostatním se se psem prostě dohodnu, tak abysme fungovali, ale zároveň to nebylo psu proti srsti.
Včetně toho, že opravdu neříkala svému afgánovi SEDNI, když jsme venku a ještě je nedejbože napršeno...nejen, že si nedřepne, ale ještě si o mě bude myslet, že jsem se zbláznila.....

2.7.2020 23:19
TyVed

XXX.XXX.25.25

Hlavně všechno vždycky v klidu a v pohodě. Pastevec Vám neodpustí žádnou nespravedlnost, násilí a tak podobně, nikdy Vás nesmí začít považovat za nepřítele. Nikdy na nic nezapomene a neodpouští, takže je velice obtížné napravit výchovné chyby. Jakmile odhalí Vaši slabost nebo nedůslednost v nějakém ohledu, bude ji na 100 % využívat jako štěně a v dospělosti pak podle toho, jaký s Vámi má vztah. Sardullah má pravdu, musí se vymyslet jak to udělat, aby poslechnout chtěl a hlavně si odpustit veškeré drilování poslušnosti, protože opakované povely pro nic za nic dělat nebude a ještě se dostanete do situace, kdy si jejich splnění bez poškození vztahu se psem nedokážete vynutit.

3.7.2020 00:48
b.k

XXX.XXX.210.162

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já vidím podstatný rozdíl mezi ovčounem a pastevcem (chrtem, samostatnou jednotkou jiného druhu) v tom, že ovčoun se neptá, proč si má sednout...zatímco, mě se moje tříměsíční holka pastevecká zeptá...
"Gino sedni"....a Ginuša "a důvod??", protože to chci dát piškot (nebo obojek nebo prostě nějakej opravdovej důvod) a ten se dává jen hodným pejskům, kteří sedí" a Gina řekne"to zní logicky a smysluplně" a sedne si. Zatímco když jí řeknu sedni jenom tak z plezíru, bezdůvodně...resp. jednou si třeba ještě sedne, ale když to zkusím hned podruhý, tak se mi na to pěkně krajcvajc.

Já to vidím tak, že takoví psi se necvičí, ale láskyplně vychovávají, nejsou hloupí, naučí se rychle, co je to sedni, lehni atd, nemusí se to s nima dokola procvičovat, ale pokud člověk chce, aby pes poslechnul, tak to musí dělat tak, aby pes poslechnout CHTĚL....já to mám tak, že u věcí, přes které vlak nejede, jsem důsledná....jako třeba neskákat na paničku, netahat na vodítku a pod., no a na ostatním se se psem prostě dohodnu, tak abysme fungovali, ale zároveň to nebylo psu proti srsti.
Včetně toho, že opravdu neříkala svému afgánovi SEDNI, když jsme venku a ještě je nedejbože napršeno...nejen, že si nedřepne, ale ještě si o mě bude myslet, že jsem se zbláznila.....

Mimo mísu - Vy máte nového psa,štěně? Jakého plemene ,smím-li se zeptat?

3.7.2020 01:05
b.k

XXX.XXX.210.162

Kira2020 napsal(a):
Zdravím vás všechny :-) máme fenku kavkazského pasteveckého psa x Kangal :) je to malý medvídek... přijeli jsme pro ni teprv před 3 dny je ji 7 týdnů má 8 kilo... je to taková naše malá divoška, všechno začala kousat včetně nás, ale je to štěňátko a chce si hrát.
Kupodivu když jí říkám pořad dokola fuj, zvýším trochu hlas, tak přestane, ihned pochválím, pohladím a nabídnu místo toho hračku :). Tak uvidíme jak to s ní půjde dal...
Spíš bych se chtěla zeptat někoho, kdo má stejné plemeno psa, jak s ním začal cvičit, jak s ní zacházet, nechci udělat v ničem chybu. Dost jsme si načetli o nich, předtím jsme měli ovčáka, ale to není to samé, to si uvědomuj, i proto bych si ráda touhle formou s někým napsala pár slov co a jak. Samozřejmě rodiče její jsme viděli, byli jsme tam i s dětmi, byli to normální klidní psi, žádný blázni. Spoustu jsem si toho řekla i s chovateli, ale přeci jen mám nějakou potřebuji znát více názorů :) Přidám fotku – naše Kira.

Měla jsem psa plemene SAO-byl to miláček. Povelovat klasicky-fakt ne,sic máte křižovatku,ale předpokládám,že velký rozdíl tam nebude.
Mají svoji hlavu a spíš než klasický výcvik - dovolím si tvrdit,že tímto směrem to nepůjde - ,žádný cvičák apod.a
opravdu výchova. A to jsou dva pojmy. Co s velkou radostí udělá NO u pastevce s tím fakt nepočítejte..
Nicméně s hodnocením TyVed úplně nesouhlasím.
Mám jinou zkušenost. Udělala jsem nějaké chyby a pes neměl důvod mě sežrat..takže nesouhlasím s tvrzením "že pastevec na nic nezapomene a nic neodpouští".. To je dle mého názoru mylná informace..

3.7.2020 06:37

b.k napsal(a):
Mimo mísu - Vy máte nového psa,štěně? Jakého plemene ,smím-li se zeptat?

Jo mám už měsíc doma holčičku pyrenejskýho pasteveckýho psa. Mojí milovanou feňulku jsem musela koncem dubna nechat uspat-osteosarkom. Myslela jsem, že psa nechám dožít jako jedináčka, ale byl ukňouranej, tak jako apaticky ležel, ani prochajdy ho nebavily a to je co říct.

3.7.2020 06:43

b.k napsal(a):
Měla jsem psa plemene SAO-byl to miláček. Povelovat klasicky-fakt ne,sic máte křižovatku,ale předpokládám,že velký rozdíl tam nebude.
Mají svoji hlavu a spíš než klasický výcvik - dovolím si tvrdit,že tímto směrem to nepůjde - ,žádný cvičák apod.a
opravdu výchova. A to jsou dva pojmy. Co s velkou radostí udělá NO u pastevce s tím fakt nepočítejte..
Nicméně s hodnocením TyVed úplně nesouhlasím.
Mám jinou zkušenost. Udělala jsem nějaké chyby a pes neměl důvod mě sežrat..takže nesouhlasím s tvrzením "že pastevec na nic nezapomene a nic neodpouští".. To je dle mého názoru mylná informace..

Ono jde spíš o to, jaká chyba ve výchově to byla......pokud se jedná o nějaké nedůslednosti, tak toho pes tak nějak spíš využije ve svůj prospěch, nemá důvod vás kvůli tomu žrát.

Myslím, že tady bylo spíš myšleno, tvrdší ruka, vynucování si poslušnosti nevhodným způsobem......zatímco ovčouna k něčemu klidně "dotlačíte" tak u zmiňovaného typu povah a nemusí to být nutně pastevec, to dotlačení může mít za následek poškození vztahu se psem a myslím, že v některých situacích se následně pes k ničemu dotlačit nedá a naopak se může proti takovému chování ostře ohradit.....a takový vysvětlovací štulec od psa může skončit klidně šitím na chirurgii.

3.7.2020 07:19

TyVed napsal(a):
Hlavně všechno vždycky v klidu a v pohodě. Pastevec Vám neodpustí žádnou nespravedlnost, násilí a tak podobně, nikdy Vás nesmí začít považovat za nepřítele. Nikdy na nic nezapomene a neodpouští, takže je velice obtížné napravit výchovné chyby. Jakmile odhalí Vaši slabost nebo nedůslednost v nějakém ohledu, bude ji na 100 % využívat jako štěně a v dospělosti pak podle toho, jaký s Vámi má vztah. Sardullah má pravdu, musí se vymyslet jak to udělat, aby poslechnout chtěl a hlavně si odpustit veškeré drilování poslušnosti, protože opakované povely pro nic za nic dělat nebude a ještě se dostanete do situace, kdy si jejich splnění bez poškození vztahu se psem nedokážete vynutit.

Hlavně všechno vždycky v klidu a v pohodě.

Jo to je svatá pravda.....čím je člověk víc rozčílenej, tím víc pes neposlechne nebo ho ignoruje.....
Moc dobře znám situace, jak s chrtem, tak s mojí minulou čubou, co sice nebyla pastevec, ale tu pasteveckou palici někde našla...teda spíš jí někomu urvala...vidím to i na mojí tříměsíční pastevecké holčičce......lepší napočítat do deseti, klidně i několikrát, vydechnout nadechnout a pak na psu znovu vysvětlit, že by bylo fajn, kdyby udělal to nebo ono......a snažit se, abych byla přesvědčivá, hned na první dobrou.

U mojí princezničky stačí jen náznak netrpělivosti a v tu ránu je zabejčená....no i když jsem od minulých psů "vycvičená", řekla bych dobře, tak mi to občas ujede....ono i když jsem takové povahy měla, tak co mi fungovalo u nich, to na malou nezabírá ani omylem, takže se učím znovu jak na to. Respektive jak na ní....

Kira2020

3.7.2020 07:47
Kira2020

XXX.XXX.122.117

Děkuji za názory :-) odstěhovali sme se na dům kde je to spíše taková samota. A tyhle psi se nám střasne líbili a vždy sme ho chtěli ale měli sme velký byt a tam asi těžko.. no na nějaký drilovani to nebude to také vím snažíme se ji dat lásku ale když je něco co se nám nelíbí jako je to kousani říkám fuj důrazně tak poslechne... asi si myslím ze tu poslušnost dělat formou hry nebo zábavy vím ze to nebude pes co bude dělat vše na myšlenku o to nám ani tak nejde hlavně aby nějaký základ uměla a ohlídat dům což tyhle psi umí bezvadne čekám na druhé očkováni a chci sní začít všude chodit i do města pujdem aby se co nejvíc socializovala ... :)

hmn

3.7.2020 11:07
hmn

XXX.XXX.4.31

pastevec není překážkou normálního cvičení, ono se to neučí sedat lehat stát přicházet apod. jinak, než ostatní plemena, ale podstatná je tam ta vůle psa ke cvičení, která není samozřejmostí a není jim až tak dána do vínku. A čím starší tím hůř, takže je opravdu dobré v tom prvním půl roce zapřáhnout a naučit psa co chci a co lze, včetně toho, že vůbec s člověkem spolupracuje. A opravdu to nepodcenit, protože a v každém případě je lepší se svým velkým psem domluvit ústně, než muset psa ovládat silou.
U štěněte lze krásně využít jeho energie k výcviku.

a, sardullah, vidím, že máš pravou pyrenejku

3.7.2020 12:02

hmn napsal(a):
pastevec není překážkou normálního cvičení, ono se to neučí sedat lehat stát přicházet apod. jinak, než ostatní plemena, ale podstatná je tam ta vůle psa ke cvičení, která není samozřejmostí a není jim až tak dána do vínku. A čím starší tím hůř, takže je opravdu dobré v tom prvním půl roce zapřáhnout a naučit psa co chci a co lze, včetně toho, že vůbec s člověkem spolupracuje. A opravdu to nepodcenit, protože a v každém případě je lepší se svým velkým psem domluvit ústně, než muset psa ovládat silou.
U štěněte lze krásně využít jeho energie k výcviku.

a, sardullah, vidím, že máš pravou pyrenejku

No to doufám....přesně takovou povahu jsem si představovala, i když je zatím prcek.
Jen doufám, že i když jsem si nakonec pořídila toho nejméně radikálního ze všech pastevců (alespoň dle mého), tak že až bude dospělá, tak že se s ní budu cítit ve stejném bezpečí a chráněná jako s mojí Sárinou a to i přesto, že na Ginuše je už teď vidět, že to nebude radikál jako moje Sára.
A to přesto, že si myslím, že povahu má zlatou, hodně vyrovnaná, nebojácná, tak s ní bude asi lehčí pořízení, protože myslím, že ona nebude taková jako Sára....žádné varování, ale rovnou akce, myslím, že Gina se naopak bude snažit udělat všechno proto, aby na fizycké násilí nedošlo a spíš bude zahánět než rovnou zneškodňovat....no to je zatím můj dojem z ní, uvidíme za dva za tři roky.

Nicméně, tvrdohlavá je jak bejk, když se jí něco hodně nelíbí, tak se umí pěkně rozčilovat, občas už i diskutuje....v tomhle celá moje Sárina...juchůůů...

3.7.2020 13:54

"Gina se naopak bude snažit udělat všechno proto, aby na fizycké násilí nedošlo a spíš bude zahánět než rovnou zneškodňovat..."

přesně to má pyreneják dělat
jenom prosím fizycké je spíše fyzické...

3.7.2020 14:20

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"Gina se naopak bude snažit udělat všechno proto, aby na fizycké násilí nedošlo a spíš bude zahánět než rovnou zneškodňovat..."

přesně to má pyreneják dělat
jenom prosím fizycké je spíše fyzické...

Ježíš jasně....já jsem tele ....tak to se mi úplně nepovedlo.

3.7.2020 16:04
conie

XXX.XXX.206.202

U pastevce je základ vybudovat si se psem výborný vztah, protože dospěláka stejně silou nezvládnete, musí sám chtít dělat něco pro vás, samozřejmě, jak již bylo psáno , po vzájemné dohodě. Jsou to nesmírně chytří psi, skutečně nemusí cviky opakovat stále dokola, oni prostě co se naučili, nezapomenou. Dají se naučit i to, co je příliš nebaví, když je přesvědčíte, že vám to udělá obrovskou radost a máte se psem správný vztah. Podle nejen mých zkušeností to ale chce jednoho člověka, který bude se psem pracovat, v tomto je pastevec pes jednoho pána. Miluje a chrání celou rodinu, k ní patřící zvířata, věci, majetek, ale skutečně respektuje a poslouchá jen jednoho. Není problém pastevce naučit, že musí ostatní členy domácnosti poslechnout v určitých případech - poslat a zavřít do kotce, když se otvírají vrata, když přijde návštěva a další "provozní" ovladatelnost - uhni, běž na místo, fuj. Ale třeba přivolání, sedni nebo lehni, chůzi u nohy bez vodítka, to prostě moji psi dělají jen se mnou, ostatní se mohou přetrhnout, upamlskovat a stejně mají smůlu. Pastevec na ně koukne, otočí se zadkem a zalehne.

Selli

17.7.2021 10:38
Selli

XXX.XXX.34.48

Prosím nepleťte si kavkazaka s nějakým výstavním kouskem na procházky. Mám doma 3 kavkazaky a z procházky zrovna odvaření nejsou. Prosím uvědomte si že je to pracovní plemeno. Tady nějaká majitelka srovnává chrta nebo pyrenejaka s kavkazanem což je úplná blbost. Kavkaz je samostatný a rozhodně nepotřebuje výcvik typu,, dej pac,,. 😁 Když má vedle sebe vyrovnaného a dominantního pana tak se pro něj může pos**t. Hned ze začátku mu ukažte kde jsou hranice a více nechte na čase. Tyto psy dospívající až ve 2-3 letech někteří i později tak prosím nedělejte hned rekordy. Jinak jsou milující psy a pro svou rodinu se snaží udělat vše.

Přidejte reakci

Přidat smajlík