natola

XXX.XXX.83.127
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak rychle si štěně zvyká na nové prostředí. Budeme si za chvilku vyzvedávat štěňátko ze Slovenska( my bydlíme u Prahy) a jelikož za ním jedeme takovou dálku, tak se zastavíme na pár dní za rodinou na Slovensku, jenže jsem četla, že štěně bychom měli nechalt pár dní v klidu- necvičit s ním, nesocializovst ho hned, ale dát mu chvilku, aby si nejsřív zvykl na nás a naše prostředí. Jenže my ho právě po pár dnech budeme převážet zpět do čr a zase si bude muset zvykat na nové prostředí stejně dlouho, nebo už to nebude potřeba, jelikož bude znát aspoň mě přítele a mámu? U nás doma zase ale pozná nové lidi a ještě psa, tak nevím, jestli mu zase dá at tolik času, abych pak prošvihla socializaci. Také jsem chtěla jet s přítelem do kempu, a napadlo mě se tam zastavit práve cestou ze Slovenska, ale to by bylo zas nové prostředí v krátkém čase, celkově tedy tři. Myslíte, že je to špatné pro to štěně, nebo si prostě zvykne, že se to často mění?
Děkuju moc za odpovědi
Uživatel s deaktivovaným účtem

My jsme jeli pro štěně a i když já jsem nechtěla, rodiče si vymysleli pár zastávek, protože přece takovou dálku nepojedou, jen aby vyzvedli psa a jelo se domů.
V 8 ráno už bylo štěně naloženo v Příbrami, pak se jelo na Šumavu za rodinou, kde naše Mendy většinu doby prospala u mě v náručí. Po 3 hodinách se jelo pro klec k Praze a pak k sestře do Olomouce, plus jsme se zastavili na oběd do KFC. Domů do Ftýdku-Místku jsme dojeli v 9 večer.
Štěně to zvládlo naprosto bez problémů a většinu cesty prospalo.
Samozřejmě nevím, jak by sneslo, kdyby mělo někde být více dnů, ale nemyslím, že by to mělo nějaký extra velký dopad na štěně. Ale rozhodně bych ho netahala do kempu, ani nikde po velkých výletech nebo rodinných akcích. Pokud ho vystavíte co nejméně stresu a různým situacím, podle mě není problém. Jen ho nechte doma u rodiny a případně na zahradě, ale ať se na něj nepřijde kouknout polovina vesnice a pod. Chápete, co myslím.
Taky je pravda, že by bylo rozhodně lepší řešení, zajet k rodině a až poté pro štěně, ale to už je na vášem uvážení.

pri tom planovani - krom zvykani si a problemu, abyste mu dali nejaky rezim...
pocitejte s tim, ze se po prevozu muze objevit treba prujem.
nebo jine zdravotni problemy, stene neni proockovane. muze celou cestu prozvracet.
GAELLE
napsal(a):
pejska bych vyzvedla a jela s ním domů.Stres pro něj bude už tak dlouhá cesta.............rozhodně bych ho netahala někam do kempu.
Souhlas. Že budete jet někam kempovat, jste si měli ujasnit před pořízením štěnda. A taky se vám může stát, že když se socializace nepovede, kempovat nepojedete 10let
My jsme si přivezli štěndo v úterý a v neděli přijelo příbuzenstvo - to jsme se ještě všichni scházeli u babči, cca 20lidí. Samozřejmě malého chtěli vidět, tak jsme se s mužem hodinu dohadovali, ať jim ho přiveze ukázat. Nechtěl, že z nich bude mít trauma...jsme hlučná rodina Nakonec ho teda přivezl, nedal ho z ruky, tetičkám zamávali a utekl s ním zase domů. Socializace je i to setkávání s rodinou, ale až za čas, až si vůbec zvykne na své páníčky.

Já to mám nastavené tak, že než se štěně naočkuje, poznává se domov, zahrada, nejbližší členové domácnosti, utváří se vztah a základní režim. Taková ta socializace ve smyslu poznávání širšího okolí, cizích lidí a zvířat, nevšedních situací až po dokončení očkovacího schématu, kdy už štěně tam, kde je to nutné, akceptuje i obojek a vodítko.
Osobně bych na Vašem místě změnila plány a štěně nestresovala víc než je to nutné (viz dlouhá cesta).

Ať si každej dělá co chce, ale já bych se štěnětem jela rovnou domů.
Když teď vezmu čerstvě naší Ginu, tak defakto do baráku šla sama až druhej den večer....trvalo jí dlouho než se rozkoukala, i jídlo jsem jí musela dávat venku a na noc jsem si jí do ložnice musela odnést.
A když nás začala okusovat...to bylo radosti, že si u nás už zvykla (no teď furt říkáme"Gino mazej ven jsi jak prase a ještě mokrá a nekousej!!"
Když si představím, že štěně vezmou pro něj cizí lidi od mámy a pak s ním ještě trampelněj někde po výletech.
Ono záleží na štěněti...naše Sára by to určo zvládla...jako prej supééér, víc lidí na kousání, ale takové rozhodně není každé štěně a nedá se na to spoléhat.....