Italský chrtík/ záchrana chrtů

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.7.2020 13:16
Romanova99

XXX.XXX.210.205

Zdravím,
časem uvažuji o pořízení pejska. Vzhledem i charakterem mně zaujal italský chrtík,zároveň už jsem od někoho slyšela že jsou skupiny,kde zachraňují chrty ze závodů a dováží k adopci do ČR. To jsou ovšem normální chrti “velcí” pouze?
Já bych do bytu preferovala malého psa (italský, ideálně). Nemá s tímhle někdo zkušenost ? Jestli se takhle dá adoptovat i italsky chrtík. Nebo je tu někdo, kdo takhle pejska zachránil a mohl by mi říct nějaké info?
Budu moc ráda za každou radu/zkušenost. :)

7.7.2020 13:23
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Romanova99 napsal(a):
Zdravím,
časem uvažuji o pořízení pejska. Vzhledem i charakterem mně zaujal italský chrtík,zároveň už jsem od někoho slyšela že jsou skupiny,kde zachraňují chrty ze závodů a dováží k adopci do ČR. To jsou ovšem normální chrti “velcí” pouze?
Já bych do bytu preferovala malého psa (italský, ideálně). Nemá s tímhle někdo zkušenost ? Jestli se takhle dá adoptovat i italsky chrtík. Nebo je tu někdo, kdo takhle pejska zachránil a mohl by mi říct nějaké info?
Budu moc ráda za každou radu/zkušenost. :)

Italáci se v tomto byznysu většinou nepoužívají, ale i u větších chrtů je potřeba počítat s tím, že ta zvířata jsou poznamenaná (zejména psychicky), neznají běžný život v domacnosti apod., takže je jim potřeba věnovat víc času, trpělivosti a péče.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.7.2020 13:35

Podívejte se na Chrty v nouzi, ale italského chrtíka tam asi běžně neuvidíte, spíš greyhoundy a lurchery. On je italský chrtík spíš společník, dostihy na nějaké profesionální úrovni u nich asi úplně běžné nebudou.

Ony adopce tohoto typu také nejsou pro každého, jednak co jsem slyšela od známých (mají asi tři greye adoptované, dnes už dělají i dočasky a více se angažují), proces adopce je pomalu jak u dítěte včetně návštěv v domácnosti, atp. (Jestli se to nezměnilo.) Druhá věc je, že ti psi mívají (trvalé) následky (hlavně psychického rázu), nemají návyky... Je to poměrně specifické, nečekejte žádnou pohádku. Není to snadné, a je to jiná liga než vzít si zatoulaného voříška za humny v útulku.

Pokud byste si chtěla pořizovat štěně chrtíka i mimo adopci, dejte si pozor na zdraví, není to s nimi, co jsem slyšela, úplně slavné. Kromě jiného se jedná o častý výskyt epilepsie.

Případně se zkuste podívat na vipeta / dlouhosrstého vipeta - silken windsprite. Nejsou tak křehoučcí, a zdravotně jsou na tom lépe. Třeba by Vás také zaujali. :-)

7.7.2020 14:05
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Podívejte se na Chrty v nouzi, ale italského chrtíka tam asi běžně neuvidíte, spíš greyhoundy a lurchery. On je italský chrtík spíš společník, dostihy na nějaké profesionální úrovni u nich asi úplně běžné nebudou.

Ony adopce tohoto typu také nejsou pro každého, jednak co jsem slyšela od známých (mají asi tři greye adoptované, dnes už dělají i dočasky a více se angažují), proces adopce je pomalu jak u dítěte včetně návštěv v domácnosti, atp. (Jestli se to nezměnilo.) Druhá věc je, že ti psi mívají (trvalé) následky (hlavně psychického rázu), nemají návyky... Je to poměrně specifické, nečekejte žádnou pohádku. Není to snadné, a je to jiná liga než vzít si zatoulaného voříška za humny v útulku.

Pokud byste si chtěla pořizovat štěně chrtíka i mimo adopci, dejte si pozor na zdraví, není to s nimi, co jsem slyšela, úplně slavné. Kromě jiného se jedná o častý výskyt epilepsie.

Případně se zkuste podívat na vipeta / dlouhosrstého vipeta - silken windsprite. Nejsou tak křehoučcí, a zdravotně jsou na tom lépe. Třeba by Vás také zaujali. :-)

Ano, i zdraví italáků je docela na považenou - ty epky jsou tam opravdu hodně

Z menších se dá sehnat z adopce podle mě i klasický vipet.

7.7.2020 14:24

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Ano, i zdraví italáků je docela na považenou - ty epky jsou tam opravdu hodně

Z menších se dá sehnat z adopce podle mě i klasický vipet.

Ano, to je pravda, vipeti občas bývají, ale asi to bude na delší lokte. Tam by to asi případně chtělo navázat kontakt přímo s někým z té komunity, třeba by pomohl psa sehnat. Jinak je to spíš o těch větších chrtech - greyhound, lurcher, podenco, galgo.

Pro zadavatelku: ještě si prohlédněte tyto stránky, tam jsou další informace: http://www.adopcechrtuforum.cz/.

7.7.2020 14:46
Romanova99

XXX.XXX.210.205

Mockrat Dekuji za rady,! urcite vše Dobre zvazim,vim ze vzit si takhle pejska nebude jednoduché a je důležité to první poradne zvážit,připadne je asi Dobre zkontrolovat a poptat se někoho kdo tímhle “prošel”.

7.7.2020 15:36
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ano, to je pravda, vipeti občas bývají, ale asi to bude na delší lokte. Tam by to asi případně chtělo navázat kontakt přímo s někým z té komunity, třeba by pomohl psa sehnat. Jinak je to spíš o těch větších chrtech - greyhound, lurcher, podenco, galgo.

Pro zadavatelku: ještě si prohlédněte tyto stránky, tam jsou další informace: http://www.adopcechrtuforum.cz/.

Já jsem takto umístila v rámci rodiny 2 letou vipetku z ČR - chs zaměřená na dostiky, ale čuba nechtela běhat (způsob chovu byl shodný s chrty z anglie, Irska apod. - klec, dráha, klec)

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík