Svačinka

XXX.XXX.228.230
Zajímalo by mě, proč tvaroh odvápňuje a třeba jogurt nebo pribináček ne?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Svačinka
napsal(a):
Zajímalo by mě, proč tvaroh odvápňuje a třeba jogurt nebo pribináček ne?
To mě teda taky. Zdroj?
Uživatel s deaktivovaným účtem

bo v tvarohu je více P než Ca, a P je ve značném množství
v jogurtu je převaha Ca
pribinák nevím, ale vzhledem ke složení tam přeminerálováno nebude
asi
Uživatel s deaktivovaným účtem

Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
bo v tvarohu je více P než Ca, a P je ve značném množství
v jogurtu je převaha Ca
pribinák nevím, ale vzhledem ke složení tam přeminerálováno nebude
asi
A to implikuje, že tvaroh “odvápňuje”, tzn. že z těla odvádí vápník? Není to spíše tak, že např. tvarohem dodáte tělu méně vápníku než jogurtem (vycházím z toho, co uvádíte, nekontrolovala jsem). Já tedy nejsem nutriční terapeut, ale...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Někde jsem taky četla, že tvaroh je "zloděj" vápníku, ale už fakt nevim kde....
V každém případě já ho beru jako zdroj bílkovin a ne zdroj vápníku, takže ho v krmné dávce počítám jako maso-svalovinu, jak psal výše hmn o poměru CA a P...a to zase dám raději maso než tvaroh, mléčné výrobky raději dávám zakysané...jogurt, zakysanou smetanu, tak 2-3x týdně k jedné svačině.
Tvaroh dávám občas a zamíchám do něj vaječnej žloudek, kápnu trochu medu....
Uživatel s deaktivovaným účtem

Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
A to implikuje, že tvaroh “odvápňuje”, tzn. že z těla odvádí vápník? Není to spíše tak, že např. tvarohem dodáte tělu méně vápníku než jogurtem (vycházím z toho, co uvádíte, nekontrolovala jsem). Já tedy nejsem nutriční terapeut, ale...
Já taky ne, ale tak nějak to bude. Vápník neodvádí, ale zase tak moc ho tam nebude.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Někde jsem taky četla, že tvaroh je "zloděj" vápníku, ale už fakt nevim kde....
V každém případě já ho beru jako zdroj bílkovin a ne zdroj vápníku, takže ho v krmné dávce počítám jako maso-svalovinu, jak psal výše hmn o poměru CA a P...a to zase dám raději maso než tvaroh, mléčné výrobky raději dávám zakysané...jogurt, zakysanou smetanu, tak 2-3x týdně k jedné svačině.
Tvaroh dávám občas a zamíchám do něj vaječnej žloudek, kápnu trochu medu....
Ano, máte pravdu, spíš zdroj bílkovin.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
A to implikuje, že tvaroh “odvápňuje”, tzn. že z těla odvádí vápník? Není to spíše tak, že např. tvarohem dodáte tělu méně vápníku než jogurtem (vycházím z toho, co uvádíte, nekontrolovala jsem). Já tedy nejsem nutriční terapeut, ale...
ne
to implikuje, že nadbytek fosforu vyvazuje Ca (a proto ten tvaroh, protože je v něm více P než Ca)
není problém si vygůglit
Uživatel s deaktivovaným účtem

Je to opravdu tak, že jak je moc fosforu, tak krade vápník z kostí.
Nemoc řeznického psa. Krmení svalovinou.
Proto se doporučuje polotučný tvaroh - má lepší Ca : P.
Nejvíc hrozné u štěkanátek. A také to není dobré pro ledviny.
Jako zdroj bílkovin je dobrý i při různých nemocích.
Viz kalciumfosfátový metabolismus = nedávejte psovi svíčkovou, Coca colu a tavenný sýr :-)