jaknato

XXX.XXX.0.78
Dobrý den všem,
měl bych na zkušené zde tento dotaz:
Snad již brzy k nám ze zahraničí přibude již dlouho a toužebně očekávaný psík. Nyní již sedmiměsíční.
Doma máme už dva pejsky - plemeno malý knírač.
Jeden je již osmiletý - klidný, spíše flegmatický pejsek. Druhý je tříletý, hyperaktivní extrovert, ale taktéž hodný pes.
Jsou dobře socializovaní, zvyklí na lidi, manipulaci (oba mají za sebou spoustu výstav a jsou držitelé mnoha šampionátů a titulů).
Třetí (a poslední) pejsek bude stejného plemene. Kvůli koronaviru, se vše zdrželo a já teď nevím, jak dát "dohromady" již téměř dospělého pejska a dva starousedlíky, abychom nadále žili v harmonii spokojeně, jako dosud.
Udělat to někde na neutrální půdě, nebo jej vzít domů? Máte prosím někdo zkušenost, nebo radu?
Moc děkuji a krásné letní dny.
Uživatel s deaktivovaným účtem

seznámit na neutrální půdě a potom spolu domů....a se uvidí
Obecně se radí seznámit venku na neutrální půdě. Přiznám se, že já to dělám přesně opačně. Přivezu nového psa, přede dveřma doma na zahradě čupnu na bobek, psa si strčím mezi kolena a někdo další pustí domácí bandu. Tím,že mám psa u sebe,dávám domácím jasně najevo,že přijel se mnou, a že jsem rozhodla,že patří k nám. Tou polohou dávám nováčkovi bezpečí, zamezím tomu,aby zdrhl, a zároveň kdyby začal hysterčit, mám šanci ho usměrnit, domácím zas bráním se na něj vrhnout najednou. Když emoce trochu opadnou,tak už poustoupím a nechám je v klidu seznámit a pak už to jen zlehka sleduju. Mám ve smečce psy,co jsou tak nadšení,že by mohli nového příchozího radostí až moc zavalit, případně ho otravovat až moc, taky mám fenu,co první den dva skoro zvrací,co jsem to zas přitáhla každopádně tohle mám osvědčené. Ale samozřejmě mám psy, o kterých jsem si jistá,že nebude žádný vážnější problém a i kdyby nováček reagoval neadekvátně,tak si je ošéfuju
janaa
napsal(a):
Obecně se radí seznámit venku na neutrální půdě. Přiznám se, že já to dělám přesně opačně. Přivezu nového psa, přede dveřma doma na zahradě čupnu na bobek, psa si strčím mezi kolena a někdo další pustí domácí bandu. Tím,že mám psa u sebe,dávám domácím jasně najevo,že přijel se mnou, a že jsem rozhodla,že patří k nám. Tou polohou dávám nováčkovi bezpečí, zamezím tomu,aby zdrhl, a zároveň kdyby začal hysterčit, mám šanci ho usměrnit, domácím zas bráním se na něj vrhnout najednou. Když emoce trochu opadnou,tak už poustoupím a nechám je v klidu seznámit a pak už to jen zlehka sleduju. Mám ve smečce psy,co jsou tak nadšení,že by mohli nového příchozího radostí až moc zavalit, případně ho otravovat až moc, taky mám fenu,co první den dva skoro zvrací,co jsem to zas přitáhla každopádně tohle mám osvědčené. Ale samozřejmě mám psy, o kterých jsem si jistá,že nebude žádný vážnější problém a i kdyby nováček reagoval neadekvátně,tak si je ošéfuju
Dělám to stejně.
jaknato

XXX.XXX.0.78
janaa
napsal(a):
to mi přijde super..vyzkouším!! Díky..
jen ještě...co děláte, když psi reagují neadekvátně a třeba útočně? toto je malé plemeno, jso vychovaní..ale přece jen..nemusí se jim další kamarád líbit..obzvláště mladý pes je na mne hodně fixovaný..

janaa
napsal(a):
Dělám to také tak a vždy bez problémů.

janaa
napsal(a):
Dělám to velmi podobně.....
Tu neutrální půdu bych spíš volila, kdyby k nám chtěla přijít návštěva se psem, protože návštěvy pes je vetřelec, takže v tom případě bylo lepší jít návštěvě naproti a pak přijít společně.
Ale kdybych teď chtěla přivést nového člena rodiny, tak přesně nakráčela bych s ním na dvůr, nového psa u sebe a pusťte psy...tím že je pes u mě, tak je hájenej, tím že tam není nikdo další, tak je jasný, že to není návštěva a pak jen krotit pokud by nějaký ze psů byl příliš hrrrr.

janaa
napsal(a):
A nezačne nováček panikařit? Pokud ho máte mezi koleny, tak mu dost omezujete možnost komunikace s domácími psy. Asi je to hodně o povaze nového psa, ale dokážu si představit, že můj pes byl hysterický, kdybych ho při seznamování, takhle omezila v pohybu. Při seznamování se potřebuje hýbat. Druhého psa obchází nejprve obloukem, natáčí se bokem, hravě uskakuje apod. Když bych ho nutila být na jednom místě a střetnout se cizím psem čelem, snažil by se utéct a když by to nešlo, tak by šel do obrany (vrčení, výpad..).
jaknato
napsal(a):
to mi přijde super..vyzkouším!! Díky..
jen ještě...co děláte, když psi reagují neadekvátně a třeba útočně? toto je malé plemeno, jso vychovaní..ale přece jen..nemusí se jim další kamarád líbit..obzvláště mladý pes je na mne hodně fixovaný..
Princip je ale v tom, že VY rozhodujete, kdo k vám domů přijde. Ne Vaši psi.. Kdyby se moje feny začaly chovat nějak útočně, vytřepu z nich všechny blechy. Což ale nemusím, protože respektují moje pokyny.

Hele.. já bych si to nejdřív zkusila nanečisto.
Stoupněte si doprostřed dvora, rozkročit, mezi boty položit jejich nejoblíbenější jídlo a hračku, pustit psy a modlit se.
Jestli to pochopí.
Jestli nemáte dvůr, tak nevím.
Ne, oni to pochopí, chápe to každý normální pes.
napsal(a):
A nezačne nováček panikařit? Pokud ho máte mezi koleny, tak mu dost omezujete možnost komunikace s domácími psy. Asi je to hodně o povaze nového psa, ale dokážu si představit, že můj pes byl hysterický, kdybych ho při seznamování, takhle omezila v pohybu. Při seznamování se potřebuje hýbat. Druhého psa obchází nejprve obloukem, natáčí se bokem, hravě uskakuje apod. Když bych ho nutila být na jednom místě a střetnout se cizím psem čelem, snažil by se utéct a když by to nešlo, tak by šel do obrany (vrčení, výpad..).
Tohle funguje,když potkáte venku jednoho cizího psa, pak to je logicky takhle a je to v pořádku. Ale kdybych na nováčka vypustila smečku psů, tak se to buď změní ve velkej hon na nového chudáka,pokud by začal zdrhat, případně by nováček mohl začít kousat a v chumlu ostatních psů bych s tím nic neudělala. To jsou odlišné věci. A jak je psáno výše, je to o tom,že já rozhoduju,kdo se k nám přidá, a zároven mám jistotu, že mám psy natolik ošéfovaný,aby to všechno klaplo a kdyby byl nějaký problém, tak mě smečka poslechne a nevygraduje to.

janaa
napsal(a):
Tohle funguje,když potkáte venku jednoho cizího psa, pak to je logicky takhle a je to v pořádku. Ale kdybych na nováčka vypustila smečku psů, tak se to buď změní ve velkej hon na nového chudáka,pokud by začal zdrhat, případně by nováček mohl začít kousat a v chumlu ostatních psů bych s tím nic neudělala. To jsou odlišné věci. A jak je psáno výše, je to o tom,že já rozhoduju,kdo se k nám přidá, a zároven mám jistotu, že mám psy natolik ošéfovaný,aby to všechno klaplo a kdyby byl nějaký problém, tak mě smečka poslechne a nevygraduje to.
Děkuji
Vetřu se s podobným dotazem, který jsem dostala.
Pes v bytě, kontaktní, bezproblémový, věk skoro 4 roky, cca 10 kg. Žijí sami s paničkou a panička se rozhodla, že mu pořídí stejně starého i velkého kámoše. Do útulku/dočasky/spolku (nevím,co to je) chce jet panička se svým psem, aby zjistila, jestli by si psi sedli.
Dejme tomu, že si psi sednou a adopce bude domluvena.
A jak dál?
Naložit oba psi do auta. Ale jak? Do 2 klecí v kufru? Nováčka do kufru, svého na sedačku? Nebo opačně?
Před domem psi na vodítka a společně domů? Nováčka nechat i doma na vodítku?
Jak to udělat psům i paničce nejjednodušší?
Zatím jsem sama nic takového neřešila. Vždy jsme přivedli nové štěně domů a domácí pesy se seznámily a byly více či méně nadšené (spíš méně), ale zvykly si. A štěně se přizpůsobilo chodu domácnosti. Ale s dospělým psem zkušenosti nemám.
Děkuji za rady, jak to zvládnout v pohodě.

Fiona.Praha
napsal(a):
Vetřu se s podobným dotazem, který jsem dostala.
Pes v bytě, kontaktní, bezproblémový, věk skoro 4 roky, cca 10 kg. Žijí sami s paničkou a panička se rozhodla, že mu pořídí stejně starého i velkého kámoše. Do útulku/dočasky/spolku (nevím,co to je) chce jet panička se svým psem, aby zjistila, jestli by si psi sedli.
Dejme tomu, že si psi sednou a adopce bude domluvena.
A jak dál?
Naložit oba psi do auta. Ale jak? Do 2 klecí v kufru? Nováčka do kufru, svého na sedačku? Nebo opačně?
Před domem psi na vodítka a společně domů? Nováčka nechat i doma na vodítku?
Jak to udělat psům i paničce nejjednodušší?
Zatím jsem sama nic takového neřešila. Vždy jsme přivedli nové štěně domů a domácí pesy se seznámily a byly více či méně nadšené (spíš méně), ale zvykly si. A štěně se přizpůsobilo chodu domácnosti. Ale s dospělým psem zkušenosti nemám.
Děkuji za rady, jak to zvládnout v pohodě.
Určitě bych nenakládala dva psy, co se neznají do auta a vydala se na silnici. Nejsem kaskadér.
Dojet do útulku se psem, okouknout, jak by si případně sedli, svého psa vrtit domů a pak jet pro útulkáče.
Ono to, že si polítají po louce, ještě neznamená, že ho domácí pes přijmul a přenechá mu své místo v autě. A vrazit útulkáče, který možná v životě autem nejel, do kufru..... ?
(A to bych pro něj jela ve dvou lidech)
Vím, že se doporučuje seznámit na neutrální půdě - dělám to, když seznamuji psy s cizími psy. Nebo třeba s novým psem z rodiny, který k nám bude jezdit na návštěvy, případně se budou vídat jinde.
Ale vždy když jsem přivezla štěně k dospělému psovi, naše štěně, tak se žádná neutrální půda nekonala. Prostě jsem štěně vzala hned domů a psovi řekla, že je to naše nové štěňátko a ať je na ní hodný . Teď v posledním případě byla venku zima, takže jsem štěně normálně donesla až do obýváku a v pohodě. Pes byl nadšenej, až moc, tak jsem akorát hlídala, aby malou nepřerazil. Ta si ze začátku držela odstup, takže jsem psa korigovala tak, aby ji neotravoval, když ona nechce. Postupně se rozkoukala a začala za ním chodit sama.... A v případě mého psa si myslím ,že bylo seznámení doma lepší,protože tak hned pochopil, že je to "naše" štěně.
Jinak když jsem současného psa dovezla k "předešlému" psovi, tak tam jsem byla naprosto v klidu - štěně jsem prostě pustila na zahradu a nechala je, ať se seznámí. Protože předchozí starší pes byl taková chůva, naprosto nekonfliktní ke psům, citlivý, vědom si své velikosti...
Ale asi je to hlavně o tom znát svého psa a podle toho přistupovat. Třeba u současné feny vím, že bych při seznamování pro začátek schovala všechny hračky a neseznamovala bych v obýváku na gauči, ale nejdřív na zahradě....
janaa
napsal(a):
Jela bych ve dvou. Domácí pes,tam kde je zvyklý jezdit, nový u spolujezdce. Nikdo,neví,jak se pes bude v autě chovat, jestli nebude hysterčit, nebude mu zle atd
Tak to je jasné, ani mne nenapadlo, že by jela sama. Ideálně asi panička a řidič.
Domácí pes jezdí na pásech na sedačce, ale je možné jet autem s 2 klecema v kufru, na kterou je domácí taky zvyklý.
Spíš si říkám, aby se necítil nekomfortně domácí pes, že je v kleci a nováček na sedačce v pásech.
Tak snad to nějak zvládnou.
Ale nenapadá mne, jak ulehčit vstup do bytu.

...."Ale nenapadá mne, jak ulehčit vstup do bytu"......
Mně někdy lidi připadají jako masochisti. Mají hodného, vychovaného, bezproblémového psa.....
a nutně potřebují druhého.
Chápu, že chtějí pomoci útulkáčkovi, ale.......
Fiona.Praha
napsal(a):
Tak to je jasné, ani mne nenapadlo, že by jela sama. Ideálně asi panička a řidič.
Domácí pes jezdí na pásech na sedačce, ale je možné jet autem s 2 klecema v kufru, na kterou je domácí taky zvyklý.
Spíš si říkám, aby se necítil nekomfortně domácí pes, že je v kleci a nováček na sedačce v pásech.
Tak snad to nějak zvládnou.
Ale nenapadá mne, jak ulehčit vstup do bytu.
Vzala bych je na procházku a pak automaticky spolu domů....
napsal(a):
...."Ale nenapadá mne, jak ulehčit vstup do bytu"......
Mně někdy lidi připadají jako masochisti. Mají hodného, vychovaného, bezproblémového psa.....
a nutně potřebují druhého.
Chápu, že chtějí pomoci útulkáčkovi, ale.......
Tahle panička chce svému psovi pořídit parťáka. Nechce mermomocí útulkáče. Nechce štěně, ale podobně starého.
V Praze je stále více psů, nevychovaných psů (asi jako všude) a ona má kontaktního bezproblémového a je problém najít venku dalšího takového, aby si mohli hrát (buď je divný pes nebo pán, někdy oba). A tak chce druhého, oni pak nebudou tolik stát o kontakt s jinými, vystačí si sami.
Já to chápu, ale neumím poradit, nic takového jsem zatím nezažila.

Fiona.Praha
napsal(a):
Tahle panička chce svému psovi pořídit parťáka. Nechce mermomocí útulkáče. Nechce štěně, ale podobně starého.
V Praze je stále více psů, nevychovaných psů (asi jako všude) a ona má kontaktního bezproblémového a je problém najít venku dalšího takového, aby si mohli hrát (buď je divný pes nebo pán, někdy oba). A tak chce druhého, oni pak nebudou tolik stát o kontakt s jinými, vystačí si sami.
Já to chápu, ale neumím poradit, nic takového jsem zatím nezažila.
Úmysl paničky je bohulibý. Má svá "ale". Pořídit ke 4letému psovi podobně starého parťáka stejného pohlaví je teoreticky nejhorší možná kombinace. Asi na tom nic nezměním, jen varuji předem, že to nemusí skončit dobře a mezi psy může snadno dojít k "poměřování pindíků".
Jinak při převozu každého psa zvlášť, pak venčení ve dvou lidech a společně domů, jak psala Janaa.
napsal(a):
Úmysl paničky je bohulibý. Má svá "ale". Pořídit ke 4letému psovi podobně starého parťáka stejného pohlaví je teoreticky nejhorší možná kombinace. Asi na tom nic nezměním, jen varuji předem, že to nemusí skončit dobře a mezi psy může snadno dojít k "poměřování pindíků".
Jinak při převozu každého psa zvlášť, pak venčení ve dvou lidech a společně domů, jak psala Janaa.
Je to její přání, její odpovědnost a jak se říká její boj.
Zeptala se mne, neuměla jsem odpovědět, protože jsem to nikdy neřešila. Tak jsem se tu zeptala.

Jako lidi, já jsem asi naivní, ale trochu mi přijde, že to zveličujeme.
Pokud je panička přesvědčena, že její pes je bezproblémový, miluje psy a uvítal by parťáka, tak proč říct striktně NE bude zaděláno na problémy.....
Vždyť spousta z nás (z vás) má doma vícero psů a nepřišli do domácnosti všichni současně.
Někdy mi přijde, že nejde nic....pes a pes=problém, fena plus fena= ještě větší problém a když někdo napíše, že si ke psu chce pořídit fenu a nebo obráceně, tak je blázen, protože co bude dělat, až bude fena hárat a proč si nepořídí raději stejné pohlaví.......tak já jsem z toho blázen.
Já osobně bych spíš zkusila nejdřív pozvat na návštěvu někoho s vhodným psem...a koukla bych, jak se můj pes chová, když tam má cizího....no a pak bych jela vybrat nějakého, co nemá taky s ostatními psy problém, ne dominátora spíše submisivního, ne bázlivku.
Párkrát bych za ním přijela na návštěvu sama, vzala ho ven, zkusila jak si sedneme a pak přijela se svým psem, třeba taky víckrát než jednou.
Pro psa bych jela sama...tedy bez svého psa a přivezla domů.
Nedělat z toho kovbojku, kluci se znají, ať si to tam nově příchozí prohlídne, pak je vezmu na prochajdu, přijdem dom, dáme nějaký papáníčko.....
Hlavně zkraje bych udržovala nějakej režim.
Edit: a hlavně nechtít útulkáčovi vynahradit to, o co přišel, když neměl domov, žádné upřednostňování, chovat se k oboum psům stejně.
A pokud by už někomu přišlo, že tedy pes a pes nelze, tak proč nevzít fenku, třeba i tu kastrovanou, aby paní neměla zase potíže s oddělováním v době hárání i takové v útulcích jsou....a přestože je tady spousta odpůrců kastrací, spousta lidí by si kastrovanou fenu nevzala, tak ty feny za to nemůžou a i ta kastrovaná holka si milující domov zaslouží.
Já sama za sebe můžu říct, že jsem myslela, že nechám psa dožít jako jedináčka...no nedali jsme to ani jeden a pořídili jsme si to naše třeštiprdlo. Myslela jsem, že až odejde do psího nebe Jack (doufám, že za dlouho, ale....), tak že si jí nechám jako jedináčka, ale neumím si představit, že budu mít jednoho psa. Ono je to asi jednodušší, ale už jen z toho důvodu, že nemusím nikde shánět psího kámoše, že si prostě vystačíme sami...a myslím, že nějak podobně to má ta paní.

Sardullah
že její pes je bezproblémový, miluje psy a uvítal by parťáka, tak proč říct striktně NE bude zaděláno na problémy.....
Jestli to bylo na mě, tak já jsem nic nezveličovala, ani striktně neříkala NE, ani jsem nepsala, že bude zaděláno na problémy. Jen jsem upozornila, že jde o nejvíc třaskavou kombinaci. Pořídit relativně stejně starého psa k psovi stávajícímu, čtyřletému. Nic víc. Může to mít happyend, nemusí.
Něco jiného, když spolu psi vyrůstají odmala. Něco jiného ke staršímu pořídit mladšího a naopak. Psi se lépe zařadí, sžijí, nemusí si nic dokazovat.
Souhlasím s tím, co píšete dál.

Ani já nechci nic zveličovat, ani paní neznám, ani neznám prostředí, kde žije ( dvůr, zahrada, ulice ),
ani nevím, jak je stará......Ani nevím, jestli žije sama - jen mi to tak přišlo. Asi jsem katastrofický typ.
napsal(a):
Jako lidi, já jsem asi naivní, ale trochu mi přijde, že to zveličujeme.
Pokud je panička přesvědčena, že její pes je bezproblémový, miluje psy a uvítal by parťáka, tak proč říct striktně NE bude zaděláno na problémy.....
Vždyť spousta z nás (z vás) má doma vícero psů a nepřišli do domácnosti všichni současně.
Někdy mi přijde, že nejde nic....pes a pes=problém, fena plus fena= ještě větší problém a když někdo napíše, že si ke psu chce pořídit fenu a nebo obráceně, tak je blázen, protože co bude dělat, až bude fena hárat a proč si nepořídí raději stejné pohlaví.......tak já jsem z toho blázen.
Já osobně bych spíš zkusila nejdřív pozvat na návštěvu někoho s vhodným psem...a koukla bych, jak se můj pes chová, když tam má cizího....no a pak bych jela vybrat nějakého, co nemá taky s ostatními psy problém, ne dominátora spíše submisivního, ne bázlivku.
Párkrát bych za ním přijela na návštěvu sama, vzala ho ven, zkusila jak si sedneme a pak přijela se svým psem, třeba taky víckrát než jednou.
Pro psa bych jela sama...tedy bez svého psa a přivezla domů.
Nedělat z toho kovbojku, kluci se znají, ať si to tam nově příchozí prohlídne, pak je vezmu na prochajdu, přijdem dom, dáme nějaký papáníčko.....
Hlavně zkraje bych udržovala nějakej režim.
Edit: a hlavně nechtít útulkáčovi vynahradit to, o co přišel, když neměl domov, žádné upřednostňování, chovat se k oboum psům stejně.
A pokud by už někomu přišlo, že tedy pes a pes nelze, tak proč nevzít fenku, třeba i tu kastrovanou, aby paní neměla zase potíže s oddělováním v době hárání i takové v útulcích jsou....a přestože je tady spousta odpůrců kastrací, spousta lidí by si kastrovanou fenu nevzala, tak ty feny za to nemůžou a i ta kastrovaná holka si milující domov zaslouží.
Já sama za sebe můžu říct, že jsem myslela, že nechám psa dožít jako jedináčka...no nedali jsme to ani jeden a pořídili jsme si to naše třeštiprdlo. Myslela jsem, že až odejde do psího nebe Jack (doufám, že za dlouho, ale....), tak že si jí nechám jako jedináčka, ale neumím si představit, že budu mít jednoho psa. Ono je to asi jednodušší, ale už jen z toho důvodu, že nemusím nikde shánět psího kámoše, že si prostě vystačíme sami...a myslím, že nějak podobně to má ta paní.
Přesně - chce psího kámoše pro svého psa.
Nechce nějakého psa, nestojí o kastrovanou fenu, má zájem o toho konkrétního ze svých důvodů (má určité konkrétní požadavky). Buď to klapne a pes pojede s nimi domů nebo to neklapne a pes zůstane v útulku. A panička bude dál koukat po vhodném psovi.
napsal(a):
Ani já nechci nic zveličovat, ani paní neznám, ani neznám prostředí, kde žije ( dvůr, zahrada, ulice ),
ani nevím, jak je stará......Ani nevím, jestli žije sama - jen mi to tak přišlo. Asi jsem katastrofický typ.
Téměř vše odpovězeno v dotazu
Doufala jsem, že dostanu rady od těch, co něco podobného zažili. Vždyť přece v útulcích nejsou jen štěňata. Ani darovací psi nejsou většinou štěňata. Hodně rodin má víc než jednoho psa. Takže někdo někdy musel přivést domů ke svému dospělému psovi jiného dospělého psa.
Katastrofické scénáře umí panička i já vymyslet také ...... a možná ještě lepší

Fiona.Praha
napsal(a):
Téměř vše odpovězeno v dotazu
Doufala jsem, že dostanu rady od těch, co něco podobného zažili. Vždyť přece v útulcích nejsou jen štěňata. Ani darovací psi nejsou většinou štěňata. Hodně rodin má víc než jednoho psa. Takže někdo někdy musel přivést domů ke svému dospělému psovi jiného dospělého psa.
Katastrofické scénáře umí panička i já vymyslet také ...... a možná ještě lepší
Když ale takhle to nejde zobecnit. Já např. vím, že k určitému typu domů do obýváku druhého psa nepřivedu. Fenu k megí - ani omylem. Ale venku ano, na neutrální půdě ano, pustím je k sobě, když se netrhají z vodítka, když se proběhnou, jsou maličko unavení, tak mi to ulehčí práci (a nejsem nervozní!), všichni jsou klidnější.... takže se jde na procházku společně a pak můžeme jít domů.
U předchozího psa.. tomu bylo všechno jedno. Pro něj nový pes znamenal "jé budeš si se mnou hrát? jééé on si se mnou hraje! necháme si ho?".
Tudíž.. Vaše paní známá musí vědět, jaký je její pes a jakou cca povahu má ten vyhlédnutý pejsek.
Tím, že je přivede domů, to nekončí. Aby je třeba nemusela oddělovat, když není doma, navždy.
Ale tak asi ví, jakého psa si chce vzít. Zaokrouhlila bych to na neutrální půdu se svižnou procházkou, bez krmení a hraček a odtamtud domů.
edit.: doma se to také dá připravit.. schovat hračky, jídlo, protože kdo ví, co nového psa napadne.....ale do domu bych vlezla s oběma psy naráz z té procházky a stylem úplně stejným, jako se vracím z krámu - normálka, nic výjimečného, prostě jdu domů a vy, psi, jdete za mnou