Antibiotika pro lidi – můžou brát psi

Rotvajler
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Nečín

11.7.2020 18:49
Nečín

XXX.XXX.12.25

Dobrý den,
mám prosbu, můžou brát psi antibiotika pro lidi, jmenují se Dalacin. Má na jazyku zespodu pupínky, jak krupice.
Moc děkuji.
Doležalová

11.7.2020 18:59
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Nečín napsal(a):
Dobrý den,
mám prosbu, můžou brát psi antibiotika pro lidi, jmenují se Dalacin. Má na jazyku zespodu pupínky, jak krupice.
Moc děkuji.
Doležalová

Berou různá ATB stejná s lidma, jestli zrovna tyhle netuším, vůbec je neznám. Ale...jak můžete od boku nasadit na něco ATB, potažmo na něco, kde není vůbec jasné, jestli je to bakteriálního či virového původu? Zrovna u nějakých pupínků, bych si tipla ten virový. ATB nedávám psu pokud možno nikdy, maximálně mu je naordinoval vet, když měl jasný žlutý, hnisavý výtok z nosu, pravděpodobně něco píchlé či vdechnuté.

11.7.2020 19:26
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Nečín napsal(a):
Dobrý den,
Moc děkuji.
Doležalová

bez konzultace s vetem bych psovi antibiotika nedávala. Vůbec nevíte z čeho a proč pupínky má ................

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.7.2020 19:28

dalacin je asi tak poslední volba na nějaké pupínky na jazyku.

jinak veterinář může psovi předepsat i antibiotika lidská, podle kaskády - a indikace a diagnózy.

vy sama mu nedávejte nic.

11.7.2020 19:28

Papilom třeba.
No, takže od dnes lidé začnou povinně odevzdávat nesnězená ATB.

11.7.2020 19:29

Akorát nechápu, jak někomu mohou zbýt.

11.7.2020 19:36
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Můžou. Mě když kdysi dávno doktor na něco ATB dával, s díky jsem odmítnula. Můj muž je takový agent, že si je veme, protože co kdyby, ale nemá vlastně vůbec v úmyslu je brát. Takže nebere. No ale když pak tetu o víkendu chytly zuby, tak se zhodily

11.7.2020 19:46

ne ne

11.7.2020 20:00
sisi58

XXX.XXX.191.1

lesnížínka napsal(a):
Můžou. Mě když kdysi dávno doktor na něco ATB dával, s díky jsem odmítnula. Můj muž je takový agent, že si je veme, protože co kdyby, ale nemá vlastně vůbec v úmyslu je brát. Takže nebere. No ale když pak tetu o víkendu chytly zuby, tak se zhodily

ATB na bolavé zuby? Něco mi uniklo?

11.7.2020 20:11
GAELLE

XXX.XXX.55.67

sisi58 napsal(a):
ATB na bolavé zuby? Něco mi uniklo?

též nechápu

11.7.2020 20:14
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Připojuji se k natvrdlým🤔

11.7.2020 20:14

můžou
nasazen dalacin - stav šel směrem KO - hospitalizace=kapáky - propuštění = nasazena jiná atb = zbyl dalacin, většina
takže mohou zbýt, a to zcela "legálně"

11.7.2020 20:20
Terven

XXX.XXX.110.191

lesnížínka napsal(a):

Na zuby? To jako fakt?
I kdyby teta měla pod zubem absces, tak ani na to se atb obvykle nedávají, prvotní je lokálně to ošetřit, hnis vypustit.
A kdyby nakrásně teta měla v ústech něco, na co jsou indikovaná atb, jak proboha můžete vědět, že zrovna tyhle? Antibiotik je dnes x druhů, ordinujou se podle citlivosti. A pokud se někdy dají "neslepo" bez výsledku kultivace, tak ten doktor aspoň tuší, co na co...to vy netušíte.

11.7.2020 20:27
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Terven napsal(a):
Na zuby? To jako fakt?
I kdyby teta měla pod zubem absces, tak ani na to se atb obvykle nedávají, prvotní je lokálně to ošetřit, hnis vypustit.
A kdyby nakrásně teta měla v ústech něco, na co jsou indikovaná atb, jak proboha můžete vědět, že zrovna tyhle? Antibiotik je dnes x druhů, ordinujou se podle citlivosti. A pokud se někdy dají "neslepo" bez výsledku kultivace, tak ten doktor aspoň tuší, co na co...to vy netušíte.

To neva - teta si zobla, a hned ji bylo líp na duši 🤪

11.7.2020 20:53
Ouško4

XXX.XXX.146.1

OT - konkrétně Dalacin jsem měla na zuby taky, při zánětu trojklanného nervu, což byla bolest tak strašná, že jsem mlátila hlavou do zdi. Předepsal mi to zubař a pomohlo to :-)
Sama sobě ordinuju kdeco, ale psovi, koňovi, bych nedala nikdy nic co nepředepíše/neodsouhlasí vet ;-)

11.7.2020 21:02
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Ouško4 napsal(a):
OT - konkrétně Dalacin jsem měla na zuby taky, při zánětu trojklanného nervu, což byla bolest tak strašná, že jsem mlátila hlavou do zdi. Předepsal mi to zubař a pomohlo to :-)
Sama sobě ordinuju kdeco, ale psovi, koňovi, bych nedala nikdy nic co nepředepíše/neodsouhlasí vet ;-)

Já měla Dalcin teď před 14 dny po takovým trochu morbidním kynologickým úrazu, ale k tomu mi dali ještě šílený driák proti bolesti s morfiem (ten jsem si ale nevzala)

11.7.2020 21:13
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Já měla Dalcin teď před 14 dny po takovým trochu morbidním kynologickým úrazu, ale k tomu mi dali ještě šílený driák proti bolesti s morfiem (ten jsem si ale nevzala)

jak vypadá "morbidní kynologický úraz" ?
Pokud to není intimní a tajné

11.7.2020 21:15

můžou
nasazen dalacin - stav šel směrem KO - hospitalizace=kapáky - propuštění = nasazena jiná atb = zbyl dalacin, většina
takže mohou zbýt, a to zcela "legálně"

To je pravda, ano, hmn_, ale taková děsivá :-)
--
Lid by si měl uvědomit, že žádná jiná pomoc už nepřijde.
Mikroorganismy jsou zvířátka. Malinká, ale jsou. Jako pomeranian a čivava. A tato zvířátka my pozitivní metodou učíme, jak se budou chovat.
Možná to děláme naschvál. Je úžasné, jak si umíme dokázat, že jsme dokonalí, chytří brouci Pytlíci - dokážeme vycvičit i něco tak blbého, jako je jednobuněčný pes.
Jenže se s takovými výcvikáři roztrhl pytel.
Nemáme jiné možnosti, nic nezbylo již, jestli teda za jedenácté přikázání neuznáme pití sava
a vyhrazení přihrádky mrazáku v každé domácnosti kmenovým buňkám. Tak leda odletět na Mars, jestli tam by nám nepomohli.
A to nepůjde, protože Megí neblinká jen ve vlaku a busu (a bus jen do 5km), takže se lidi, u svatýho Fleminga, vzpamatujte!

11.7.2020 21:17
Ouško4

XXX.XXX.146.1

Taky se přidávám k dotazu, co se stalo, jestli to není tajné. Morfium, to už je síla, já na většinu úrazů od koní dostávám různě řízlej Tramal, a i to už je dryák.

11.7.2020 21:23
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Ouško4 napsal(a):
Taky se přidávám k dotazu, co se stalo, jestli to není tajné. Morfium, to už je síla, já na většinu úrazů od koní dostávám různě řízlej Tramal, a i to už je dryák.

tramal je super ten mi zabírá narozdíl od ibu a podobných

11.7.2020 21:23
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Ouško4 napsal(a):

Nejhorší je, že ona si toho vůbec nevšimla - bylo to nedopatřením, když jsem se z ní snazila vytřepat ukradenou kost, a ona ji chtěla co nejrychleji zhltnout...

Ten dryák je Zaldiar

11.7.2020 21:26
Terven

XXX.XXX.110.191

GAELLE napsal(a):
tramal je super ten mi zabírá narozdíl od ibu a podobných

Tramal je opioid, čili už trochu jiná liga.

11.7.2020 21:28

och, v.ole v.ole......
a už jsi v oficiálních statistikách napadení psem
a teď ani nevím co napsat - ještěže to dopadlo tak dobře...je asi blbý, ne? nebo jo?

11.7.2020 21:34
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

och, v.ole v.ole......
a už jsi v oficiálních statistikách napadení psem
a teď ani nevím co napsat - ještěže to dopadlo tak dobře...je asi blbý, ne? nebo jo?

Nejsem ve statistikách - bylo to vlastním psem, a přísahala jsem na holý pupek, že je očkovaný, takže to nikdo dál neřešil, a ani potvrzení veta nechtěli. Dokonce mě v nemocnici zabili tím, že mi řekli, ať se za 2 dny stavím k obvoďákovi na tetanku, přestože se to stalo u koní, a měla jsem ji 10 let starou... 🙄
Dokonce se mi ani neobtěžovali říct, že na ten Zaldiar nesmím řídit 🤪

11.7.2020 21:39
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Nejsem ve statistikách - bylo to vlastním psem, a přísahala jsem na holý pupek, že je očkovaný, takže to nikdo dál neřešil, a ani potvrzení veta nechtěli. Dokonce mě v nemocnici zabili tím, že mi řekli, ať se za 2 dny stavím k obvoďákovi na tetanku, přestože se to stalo u koní, a měla jsem ji 10 let starou... 🙄

tak to je teda pěkný úraz
je mi to líto, snad to už nebolí a bude to dobré. Ještě že to nebyl palec.
Jinak já byla přeočkována proti tetanu 1996 a jelikož jsem měla strašnou alergickou reakci tak si nechávám dělat hladinu protilátek a stále mám vysokou dostatečnou hladinu i po těch letech..................z dalšího přeočkování mám hrůzu tak snad nebude už nikdy nutné.

11.7.2020 21:40

Já tady celou dobu přemýšlím, kde ten článek skončil. Dnes nebudu spát. A na faunu už nepřijdu :-)
Nehoda by ve statistice být neměla, to by bylo nefér, nepoužitelné.

11.7.2020 21:53
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Já tady celou dobu přemýšlím, kde ten článek skončil. Dnes nebudu spát. A na faunu už nepřijdu :-)
Nehoda by ve statistice být neměla, to by bylo nefér, nepoužitelné.

Zmizel v útrobách tohohle maliňáka spolu s tou kostí... 🙃

... a kupodivu to skoro nebolelo.

11.7.2020 21:55
GAELLE

XXX.XXX.55.67

takový nevinný pohled .......................
to bych se divila že to nebolelo když kus prstu pryč ............
taky jak dlouho trvalo než jste se dostala na ošetření. záleží jak rychle to přijde k sobě. a krve muselo být taky dost

11.7.2020 21:57

...a ještě se labužnicky olizuje....

11.7.2020 21:58
GAELLE

XXX.XXX.55.67

...a ještě se labužnicky olizuje....

to asi nebude fotka po požití

11.7.2020 22:05
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

GAELLE napsal(a):
to asi nebude fotka po požití

Na tom je paradox, že to je náš na lidi nejhodnější pes, ona si toho fakt vůbec nevšimla, nebyla v tom žádná agrese. Jen chtěla schroupnout kost, a já tam měla prst.

A ne, nebolelo to a neteklo - bolelo to až po 3. převazu, jak sundali ten obvaz, a jinak o tom skoro nevím.
Ošetřili mi to asi za 3 hodiny, a normálně jsem s tím řídila. Až mě překvapilo, že to proběhlo tak hladce.

11.7.2020 22:12
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Na tom je paradox, že to je náš na lidi nejhodnější pes, ona si toho fakt vůbec nevšimla, nebyla v tom žádná agrese. Jen chtěla schroupnout kost, a já tam měla prst.

A ne, nebolelo to a neteklo - bolelo to až po 3. převazu, jak sundali ten obvaz, a jinak o tom skoro nevím.
Ošetřili mi to asi za 3 hodiny, a normálně jsem s tím řídila. Až mě překvapilo, že to proběhlo tak hladce.

no to teda smekám. Tak to ještě relativně dobře dopadlo

11.7.2020 22:15
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

GAELLE napsal(a):
no to teda smekám. Tak to ještě relativně dobře dopadlo

Byla to čistá práce😉

11.7.2020 22:51
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Holky, spadly jste z višně? Nevím, jestli tu ještě nikoho nebolely zuby, ale při každém zánětu zubu, vám zubař nasadí ATB. Taktéž vám je nasadí po každém velkém zákroku, mému muži tam vysekávala nějaký výrůstek na okostnici. Jakové ATB už si nepamatuju, nějaké ....xiklav? měl je i Worick na nos i Berry když onemocněl a já na tu angínu. Asi oblíbené Tyhle to nebyly, jak sem psala, ani je neznám. Teta zubařce volala, tady pohotovost není a ta jí řekla, ať si sežene ATB. To je běžná praxe, ona jí pak dá normálně na recept a ty by mi vrátila Ale já jsem je nepotřebovala, tak si je nechala...pro příště.

11.7.2020 22:55
GAELLE

XXX.XXX.55.67

lesnížínka napsal(a):
Holky, spadly jste z višně? Nevím, jestli tu ještě nikoho nebolely zuby, ale při každém zánětu zubu, vám zubař nasadí ATB. Taktéž vám je nasadí po každém velkém zákroku, mému muži tam vysekávala nějaký výrůstek na okostnici. Jakové ATB už si nepamatuju, nějaké ....xiklav? měl je i Worick na nos i Berry když onemocněl a já na tu angínu. Asi oblíbené Tyhle to nebyly, jak sem psala, ani je neznám. Teta zubařce volala, tady pohotovost není a ta jí řekla, ať si sežene ATB. To je běžná praxe, ona jí pak dá normálně na recept a ty by mi vrátila Ale já jsem je nepotřebovala, tak si je nechala...pro příště.

asi jsem spadla z hodně vysoké višně. Kde si má jako normální člověk sehnat antibiotika? A jak má vědět jaké?
A když doktor je někomu předepíše tak je asi má využívat a ne je skladovat doma a pak nabízet tetičce na bolavé zuby.
chápu že je předepíše stomatolog po zákroku, ale když jde o běžnou bolest zubů do druhého dne než navštívím zubaře tak použiju Nimesil nebo Ibu a ne antibiotika které někde někomu zbyly
pak se divíme že ty léky přestávají lidem účinkovat. Vy jste tam nějaký zvláštní kraj. A ve městě se pohotovost slouží.

11.7.2020 23:02
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Terven napsal(a):
Na zuby? To jako fakt?

Nezlobte se na mně, ale umíte číst příbalové letáky, že jo? Je to na nich totiž napsané, že jsou na bolesti zubů, angíny a nevím co ještě(takové jako ORL) a pak i na záněty močových cest a podobně....na to to měl Berry. Kultivaci při bolesti zubů, angíně? To ani omylem. To je naprosto jasná indikace, možná ten doktor akorát ví, jestli to má být ten penicilinový typ či nevím jakový, ale mám dojem, že i to je spíš na tom, která farmaceutická firma má větší bonusy...Na to, že tady věčně píšete, jak se vším, i se psy lítáte neustále po doktorech, tak by ste o tom už taky mohly něco vědět. Myslím o tom, jak to funguje v ordinacích, ať už kohokoliv..

11.7.2020 23:04
GAELLE

XXX.XXX.55.67

a jinak též se mi stalo že jsem antibiotika nedobrala protože jsem na ně měla alergii a dostala jsem jiné léky. Ale ani ve snu by mne nenapadlo je někomu nabízet na cokoliv. odevzdala jsem je v lékarně.

11.7.2020 23:08
Terven

XXX.XXX.110.191

lesnížínka napsal(a):

Asi žijete na jiný planetě.

11.7.2020 23:09
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

GAELLE napsal(a):
asi jsem spadla z hodně vysoké višně. Kde si má jako normální člověk sehnat antibiotika? A jak má vědět jaké?
A když doktor je někomu předepíše tak je asi má využívat a ne je skladovat doma a pak nabízet tetičce na bolavé zuby.
chápu že je předepíše stomatolog po zákroku, ale když jde o běžnou bolest zubů do druhého dne než navštívím zubaře tak použiju Nimesil nebo Ibu a ne antibiotika které někde někomu zbyly
pak se divíme že ty léky přestávají lidem účinkovat. Vy jste tam nějaký zvláštní kraj. A ve městě se pohotovost slouží.

Tak od konce. Ano, ve městě se pohotovost slouží, ale je to 100km. Tak ještě jednou: normální člověk má svého zubaře, který i ví, jakové má ten člověk se zuby problémy. Když si v pátek večer vezme na pobolívající zub ibu a ráno se probudí se škubající hubou jak balon, zavolá své zubařce, co s tím. A ona: já ale v sobotu neordinuju, seženete si někde ATB? ,,Snad ano". Dobře, to by mělo zabrat a v pondělí přijeďte.

11.7.2020 23:11
Terven

XXX.XXX.110.191

lesnížínka napsal(a):
Nezlobte se na mně, ale umíte číst příbalové letáky, že jo? Je to na nich totiž napsané, že jsou na bolesti zubů, angíny a nevím co ještě(takové jako ORL) a pak i na záněty močových cest a podobně....na to to měl Berry. Kultivaci při bolesti zubů, angíně? To ani omylem. To je naprosto jasná indikace, možná ten doktor akorát ví, jestli to má být ten penicilinový typ či nevím jakový, ale mám dojem, že i to je spíš na tom, která farmaceutická firma má větší bonusy...Na to, že tady věčně píšete, jak se vším, i se psy lítáte neustále po doktorech, tak by ste o tom už taky mohly něco vědět. Myslím o tom, jak to funguje v ordinacích, ať už kohokoliv..

Bolest zubů = jasná indikace k podání atb...nezlobte se, už dlouho jsem nečetla takovou hovadinu.

11.7.2020 23:15
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

lesnížínka napsal(a):

No já nevím, ale i v té nemocnici, kde to měli totálně v paži se mě pro jistotu 2x zeptali, jestli nejsem alergická na nějaký ATB nebo na jód, jinak si nedovolili použít ani blbou betadinu.

Určitě mi nepřijde normální, aby si někdo sám ordinoval léky na předpis.

11.7.2020 23:25
conie

XXX.XXX.206.202

No jo, třeba více krmit, aby neměla hlad . Tedy pardon. Můj odchov německého pinče ukousnul v roce paničce kus palece - cestovali, měl košík a paničce ho bylo líto a strčila mu do košíku piškot.

11.7.2020 23:27
GAELLE

XXX.XXX.55.67

lesnížínka napsal(a):
Tak od konce. Ano, ve městě se pohotovost slouží, ale je to 100km. Tak ještě jednou: normální člověk má svého zubaře, který i ví, jakové má ten člověk se zuby problémy. Když si v pátek večer vezme na pobolívající zub ibu a ráno se probudí se škubající hubou jak balon, zavolá své zubařce, co s tím. A ona: já ale v sobotu neordinuju, seženete si někde ATB? ,,Snad ano". Dobře, to by mělo zabrat a v pondělí přijeďte.

no když mne opravdu šíleně rozbolí zub že se to nedá vydržet ani přes prášky pojedu asi i těch 100km. V sobotu pohotovost funguje.
a prozradíš mi KDE si mám jako v sobotu ve vesnici sehnat antibiotika?
a když operuješ příbalovým letákem které já díky alergiím musím číst opravdu důkladně tak všude se píše že lék lékař předepsal vám a ne že ho máte skladovat doma pro strýčka příhodu a pak nabízet vesničanům s bolavými zuby.
Navíc - antibiotika na bolest opravdu nefungují !!
možná by asi fungovalo dnes že by mi poslala zubařka recept do mobilu ale to v době kdy jsem v půl druhé v noci v horách sháněla zubaře bylo sci-fi.
a ta lékárna ve vesnici opět asi nebude že?

11.7.2020 23:33
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

conie napsal(a):
No jo, třeba více krmit, aby neměla hlad . Tedy pardon. Můj odchov německého pinče ukousnul v roce paničce kus palece - cestovali, měl košík a paničce ho bylo líto a strčila mu do košíku piškot.

To je ta nemocná - žere 3x denně plnou dávku pro dospělého psa. Ta na žádný hlad nemá nárok 🤔

Palec je o dost horší - malíček je proti tomu lambáda.

11.7.2020 23:35
GAELLE

XXX.XXX.55.67

To je ta nemocná - žere 3x denně plnou dávku pro dospělého psa. Ta na žádný hlad nemá nárok 🤔

Palec je o dost horší - malíček je proti tomu lambáda.

palec by byl malér ...............

12.7.2020 00:24

Já si tedy dalacin pamatuji jako jakýsi antibiotický roztok na akné. Nikdy jsem to nepoužívala, ale slyšela jsem o tom v takových konotacích... psovi bych to svévolně (ani v orální formě) - stejně jako jiná léčiva na předpis - opravdu nedávala.

Obecně se lidské léky psům dávají, některá antibiotika, antiepileptika, oční kapky aj., ale řekla bych, že jsou na předpis z nějakého velmi dobrého důvodu. Zbytečně bych neriskovala. Vždy je lepší - pro psa i pro (ne)vytváření rezistence breberek - léčit cíleně. Náhodné léky, co zbyly v mé nebo rodinné lékárničce, bych nezkoušela.

Inspektorko, Vám hodně sil. :-(

12.7.2020 00:43

Tohle naprosto chápu a pořád jsem naštěstí komplet. Jednou jsem v nějakém zatmění na coursingu nedala náhubek. Nevrčí, jen prostě koulí očima a kůžičku nedá (bez náhubku ani ránu, ale i ten kolikrát nepomůže a odoperovat střapec ze sevření předních zoubků je překvapivě fuška). Nečekala jsem na asistenci, že to prostě dám sama. Když konečně překousnul, tak jsem nebyla dost rychlá a vzal mi druhý kloub na ukazováčku, úžasná trefa. Hned věděl, vyděsil se a pustil kůžičku i se zakukleným prstem. Samozřejmě jsem na něj nevrčela, taky to nebyl záměr, ale moje blbost. On sám byl vyděšený a do zblbnutí se omlouval. Krve relativně málo, ale po přistání v autě jsem bolestí málem omdlela a silou vůle odjela až po hodině. A celou cestu pomalu v agónii zírala na kloub, jak kosmickou rychlostí znásobuje objem.

12.7.2020 05:10
Ouško4

XXX.XXX.8.30

Ukousnutý prst...no to je masakr :-( přeju rychlé "srůstání".

Jinak ten Zaldiar není nic s morfiem, je to právě tramal říznutý paracetamolem (trošku "silnější paralen"), je víc výrobců, prodává se pod různýma názvama, Doreta, Foxis...atd.
A to že se na to nesmí řídit teda nikdo neřekl ani mě, běžně mám v sobě třeba dva, tři a normálně s tím řídím :-(

12.7.2020 06:02
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Tohle naprosto chápu a pořád jsem naštěstí komplet. Jednou jsem v nějakém zatmění na coursingu nedala náhubek. Nevrčí, jen prostě koulí očima a kůžičku nedá (bez náhubku ani ránu, ale i ten kolikrát nepomůže a odoperovat střapec ze sevření předních zoubků je překvapivě fuška). Nečekala jsem na asistenci, že to prostě dám sama. Když konečně překousnul, tak jsem nebyla dost rychlá a vzal mi druhý kloub na ukazováčku, úžasná trefa. Hned věděl, vyděsil se a pustil kůžičku i se zakukleným prstem. Samozřejmě jsem na něj nevrčela, taky to nebyl záměr, ale moje blbost. On sám byl vyděšený a do zblbnutí se omlouval. Krve relativně málo, ale po přistání v autě jsem bolestí málem omdlela a silou vůle odjela až po hodině. A celou cestu pomalu v agónii zírala na kloub, jak kosmickou rychlostí znásobuje objem.

Toto je myslím s ohledem na bolest mnohem horší, než když to pes ukousne, protože je to celý pohmožděný, a taky je tam daleko větší prostor pro rozvoj infekce.
Tohle fakt proběhlo překvapivě v klidu, i když jak jsem si poskytovala první pomoc, tak jsem si na to musela sednout, abych sebou nepleskla, ale to bylo spíš v hlavě.

Ale dobrá byla sestra v nemocnici - ptala se mě, co jsem tomu psovi pak udělala (jako jestli jsme ho zbili, utratili apod.). Nechápala moji odpověď "ne, nebylo proč "

12.7.2020 08:46
impact

XXX.XXX.16.239

Tak to už nešlo přišít zpátky. 🤣🤣🤣

12.7.2020 09:03
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

impact napsal(a):
Tak to už nešlo přišít zpátky. 🤣🤣🤣

Leda i se psem😂

12.7.2020 09:18

Leda i se psem😂

..ježíš dočetla jsem to celé, to jste tedy dobrá jak jste to ustála....drzim palce aby se dobre vyhojilo bez komplikaci.....

12.7.2020 09:28
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

..ježíš dočetla jsem to celé, to jste tedy dobrá jak jste to ustála....drzim palce aby se dobre vyhojilo bez komplikaci.....

Díky, už je to 3 týdny, takže se snad v týdnu už zbavím i obvazů, ale proti úrazům z dostihů (a od koni vůbec) je tohle jen "rýmička", jediný co je blbý, je že je to už nevratný.

12.7.2020 10:05
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Já to popravdě ani nečetla, udělala mi zle jen ta představa z toho, co k tomu někdo napsal...

12.7.2020 14:48
Lakosil

XXX.XXX.197.66

Nečín napsal(a):
Dobrý den,
Moc děkuji.
Doležalová

Běžte radši k veterináři, protože ten Vám poradí lépe než lidé na internetové diskusi.
Neriskujte to a radši mu je nedávejte.

12.7.2020 16:39

Díky, už je to 3 týdny, takže se snad v týdnu už zbavím i obvazů, ale proti úrazům z dostihů (a od koni vůbec) je tohle jen "rýmička", jediný co je blbý, je že je to už nevratný.

..jste statečná...s tou rymickou jste mi připomněla kamarada, ktery takhle nazývá svůj nádor tlustého střeva,....

12.7.2020 16:39

lesnížínka napsal(a):
Já to popravdě ani nečetla, udělala mi zle jen ta představa z toho, co k tomu někdo napsal...

..no jo no....

12.7.2020 19:41

No je to síla! Tak se držte, a ať jste brzy úplně fit.

13.7.2020 01:09
fikovnice

XXX.XXX.134.227

Nejhorší je, že ona si toho vůbec nevšimla - bylo to nedopatřením, když jsem se z ní snazila vytřepat ukradenou kost, a ona ji chtěla co nejrychleji zhltnout...

Ten dryák je Zaldiar

Šmarjá, to je fakt děs!
Jinak ale Zaldiar nemá s morfinem moc společného. Je to kombinace tramadolu a paracetamolu.
Držím pěsti, ať se dobře hojíte!

13.7.2020 01:11
fikovnice

XXX.XXX.134.227

Ouško4 napsal(a):

Klindamycin (DALACIN) má právě zubařské indikace. Je specifický dobrým průnikem do zubů a kostí. Takže buď zubní problémy anebo kostní záněty.

13.7.2020 01:14
fikovnice

XXX.XXX.134.227

Jak to myslíte s tou tetanovkou? Jako že udělali chybu s tou radou...?

13.7.2020 01:24
fikovnice

XXX.XXX.134.227

Já si tedy dalacin pamatuji jako jakýsi antibiotický roztok na akné. Nikdy jsem to nepoužívala, ale slyšela jsem o tom v takových konotacích... psovi bych to svévolně (ani v orální formě) - stejně jako jiná léčiva na předpis - opravdu nedávala.

Obecně se lidské léky psům dávají, některá antibiotika, antiepileptika, oční kapky aj., ale řekla bych, že jsou na předpis z nějakého velmi dobrého důvodu. Zbytečně bych neriskovala. Vždy je lepší - pro psa i pro (ne)vytváření rezistence breberek - léčit cíleně. Náhodné léky, co zbyly v mé nebo rodinné lékárničce, bych nezkoušela.

Inspektorko, Vám hodně sil. :-(

Ano, na to jsem zapomněla: Na akné se též dá podat klindamycin (DALACIN).

13.7.2020 01:30
fikovnice

XXX.XXX.134.227

Ouško4 napsal(a):
Ukousnutý prst...no to je masakr :-( přeju rychlé "srůstání".

Jinak ten Zaldiar není nic s morfiem, je to právě tramal říznutý paracetamolem (trošku "silnější paralen"), je víc výrobců, prodává se pod různýma názvama, Doreta, Foxis...atd.
A to že se na to nesmí řídit teda nikdo neřekl ani mě, běžně mám v sobě třeba dva, tři a normálně s tím řídím :-(

Tak "trošku silnějším" Paralenem bych teda lék, který má ve své fixní kombinaci opioid, nenazývala...
Stran řízení - tramadol je zvláštní lék - mám pocit, že tak asi půlce lidí pomáhá a jsou s ním spokojeni a druhá půlka, tak těm je zle, kolegyně se z něj opakovaně pozvracela, vyvolává točení hlavy, útlum, snížení krevního tlaku. Ale je to fakt individuální. Pokud jste právě v té skupině lidí, kterým z tramadolu není zle, tak proč si zakazovat řízení. Moje nemoc vyžaduje léčbu tramadolem, není mi z něj zle a řídím prakticky dennodenně. Jediné, nad čím přemýšlím, je to, zda kdyby mě cajti při kontrole nechali lízat, tak jestli by vyšel pozitivní test.

13.7.2020 01:41
fikovnice

XXX.XXX.134.227

lesnížínka napsal(a):

"...možná ten doktor akorát ví, jestli to má být ten penicilinový typ či nevím jakový, ale mám dojem, že i to je spíš na tom, která farmaceutická firma má větší bonusy..."

Rady, nezlob se, ale neumím si představit lékaře, který by předepisoval antibiotika dle "bonusů" - jak píšeš. Ono už je mimochodem mnohem víc postihováno takové to navštěvování farmaceutických reprezentantů lékaře a vnucování léku jejich firmy za různé výhody. Ale pravdou je, že se to v minulosti hustě dělo. Ale zrovna u ATB prostě lékař NEMUŽE zaměnit jedno ATB za jiné, jednoduše proto, že se ATB od sebe liší mj. spektrem účinku na různé mikroby.

13.7.2020 05:05
Ouško4

XXX.XXX.8.30

fikovnice napsal(a):
Tak "trošku silnějším" Paralenem bych teda lék, který má ve své fixní kombinaci opioid, nenazývala...
Stran řízení - tramadol je zvláštní lék - mám pocit, že tak asi půlce lidí pomáhá a jsou s ním spokojeni a druhá půlka, tak těm je zle, kolegyně se z něj opakovaně pozvracela, vyvolává točení hlavy, útlum, snížení krevního tlaku. Ale je to fakt individuální. Pokud jste právě v té skupině lidí, kterým z tramadolu není zle, tak proč si zakazovat řízení. Moje nemoc vyžaduje léčbu tramadolem, není mi z něj zle a řídím prakticky dennodenně. Jediné, nad čím přemýšlím, je to, zda kdyby mě cajti při kontrole nechali lízat, tak jestli by vyšel pozitivní test.

Mě z něho špatně není, a fakt beru denně až tři, ještě v kombinaci s imunosupresivama, a nikdy mi nikdo neřekl, že by se s tím nemělo řídit.
Doktoři možná předpokládají, že si člověk doma přečte příbalový letáček a vedlejší účinky, ale to jsem udělala naposled u Prendisonu, a nebylo mě z toho dobře...takže všechny další nechávám zašprajcovaný v krabičce netknutý a vůbec to nečtu a rovnou vyhazuju. Lepší nevědět (autosugesce je svině).

A pokaždé, když nad tím přemýšlím, si vždycky říkám, jak by člověk měl být vděčnej, že je zdravej. Není to samozřejmost :-(

13.7.2020 06:44
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

fikovnice napsal(a):
Jak to myslíte s tou tetanovkou? Jako že udělali chybu s tou radou...?

Ano, měli mi ji dát hned - za 2 dny už mi to přijde dost pozdě (a nejen mě - kroutili nad tim hlavami i jiní doktoři)

13.7.2020 06:51
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Ouško4 napsal(a):
Mě z něho špatně není, a fakt beru denně až tři, ještě v kombinaci s imunosupresivama, a nikdy mi nikdo neřekl, že by se s tím nemělo řídit.
Doktoři možná předpokládají, že si člověk doma přečte příbalový letáček a vedlejší účinky, ale to jsem udělala naposled u Prendisonu, a nebylo mě z toho dobře...takže všechny další nechávám zašprajcovaný v krabičce netknutý a vůbec to nečtu a rovnou vyhazuju. Lepší nevědět (autosugesce je svině).

A pokaždé, když nad tím přemýšlím, si vždycky říkám, jak by člověk měl být vděčnej, že je zdravej. Není to samozřejmost :-(

Mně doktor právě říkal, že pokud člověk nebere nic na bolest, a není zvyklý brát léky (což já nejsem - dám tak 2 brufeny za rok), tak že ho ten Zaldiar většinou dost složí.
Zákaz/nedoporučení řízení a obsluha strojů u něj v příbalovém letáku je.

13.7.2020 06:55
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Ouško4 napsal(a):

Ježíš, zlatej ukousnutej prst😱

Držte se! 🍀

14.7.2020 11:33
fikovnice

XXX.XXX.135.179

Ouško4 napsal(a):

Naprosto souhlasím! S tím vážením si zdraví, mnozí zdraví považují za samozřejmost, ale ono to tak není...

14.7.2020 11:35
fikovnice

XXX.XXX.135.179

Ano, měli mi ji dát hned - za 2 dny už mi to přijde dost pozdě (a nejen mě - kroutili nad tim hlavami i jiní doktoři)

To si myslím, že je sporné. Teď se uznává platnost tetanovky až 20 let. Věřím, že některým dr. se to mohlo zdát divné, ale já si myslím (nebo jsem si téměř jistá), že by to "utáhla" ta Vaše 10 let stará tetanovka. Dávání tetanovky jako ve Vašem případě je takové jištění se lékařů - ale i to chápu.

14.7.2020 11:37
fikovnice

XXX.XXX.135.179

Ouško4 napsal(a):

A proč tedy nepřejdete na samotný tramadol? Já jsem - bohužel - na maximální dávce, už mnoho mnoho let, jinak to nejde... V té fixní kombinaci je tramadolu po čertech málo a zbytečně do sebe cpete hepatotoxický paracetamol. Jestli chcete, písnětě SZ.

14.7.2020 11:40
fikovnice

XXX.XXX.135.179

Mně doktor právě říkal, že pokud člověk nebere nic na bolest, a není zvyklý brát léky (což já nejsem - dám tak 2 brufeny za rok), tak že ho ten Zaldiar většinou dost složí.
Zákaz/nedoporučení řízení a obsluha strojů u něj v příbalovém letáku je.

Je to dost možné, že byste byla z tramadolu "složená". Rozhodně nikdy nedoporučím, aby někdo, kdo na něj není zvyklý, si jej vzal a plánoval třeba zrovna to řízení auta. Každopádně mně nedělá nic, myšleno ve smyslu sedace, a to mám takové dávky, které by asi většinu lidí zabily.

14.7.2020 11:46

Já třeba vím, že morfium mi nezabírá - velmi nehezká zkušenost po probuzení z narkózy, s přesekanými kostmi na noze, ládovali do mě morfium a ono nic.... fuj fuj.
A posledně na podzim, když mě chytnul houser a nemohla jsem se hýbat, mi doktor napsal Foxis - tramal s paracetamolem... První tabletka úžasná úleva, po druhý tabletce jsem si málem volala rychlou, strašná tíha na prsou a nemohla jsem dýchat, taky hnus...
Takže já vlastně nevím, co budu užívat, až mě zas chytnou záda nebo prostě budu potřebovat něco fakt účinného

14.7.2020 11:52
fikovnice

XXX.XXX.135.179

Já třeba vím, že morfium mi nezabírá - velmi nehezká zkušenost po probuzení z narkózy, s přesekanými kostmi na noze, ládovali do mě morfium a ono nic.... fuj fuj.
A posledně na podzim, když mě chytnul houser a nemohla jsem se hýbat, mi doktor napsal Foxis - tramal s paracetamolem... První tabletka úžasná úleva, po druhý tabletce jsem si málem volala rychlou, strašná tíha na prsou a nemohla jsem dýchat, taky hnus...
Takže já vlastně nevím, co budu užívat, až mě zas chytnou záda nebo prostě budu potřebovat něco fakt účinného

Já mám s morfinem také pár zkušeností. Nedělal mi zle - mám v tomto štěstí. Ale bez tramadolu by ty bolesti byly neúnosné. Ono i s tramadolem je to na prd. No a do tzv. modropruhovejch opioidů (to je třeba ten morfin) se mi zatím nechce (už jsem je měla nasazené, ale šla jsem z nich zpět).
Edit: Proč všichni píšete morfium? Asi nějaký termín z minulosti? Jde o morfin. Ale není to samozřejmě podstatné...

14.7.2020 11:54
fikovnice

XXX.XXX.135.179

A třeba byste se divila - třeba zrovna Vám by líp fungovaly nějaký neopioidní analgetika. Lepší je nepotřebovat vůbec...

14.7.2020 11:58

fikovnice napsal(a):
A třeba byste se divila - třeba zrovna Vám by líp fungovaly nějaký neopioidní analgetika. Lepší je nepotřebovat vůbec...

Obejít se bez léků na bolest je můj sen... ale asi jsem slabota. Nejlíp mi zabírá Nimesil, jinak daleko silnější záležitosti jako Aulin nebo Novalgin téměř bez účinku. Snažím se samozřejmě užívat jen v případě nouze.

14.7.2020 12:07
fikovnice

XXX.XXX.135.179

Obejít se bez léků na bolest je můj sen... ale asi jsem slabota. Nejlíp mi zabírá Nimesil, jinak daleko silnější záležitosti jako Aulin nebo Novalgin téměř bez účinku. Snažím se samozřejmě užívat jen v případě nouze.

Pozor pozor, Nimesil = Aulin.

14.7.2020 12:11
GAELLE

XXX.XXX.55.67

fikovnice napsal(a):
Pozor pozor, Nimesil = Aulin.

Nimesil se příjemněji užívá. A jinak když nezabere ten tak pak ten Tramal nebo DHC. Naštěstí to nebývá často a pravidelně...............

14.7.2020 12:16
fikovnice

XXX.XXX.135.179

GAELLE napsal(a):
Nimesil se příjemněji užívá. A jinak když nezabere ten tak pak ten Tramal nebo DHC. Naštěstí to nebývá často a pravidelně...............

Pro obojí si právě pojedu - pro DHC i Tramal. Smutné...

14.7.2020 12:17

vím že je to stejná účinná látka, ale v tý tabletce to prostě nějak neúčinkuje

14.7.2020 12:19
fikovnice

XXX.XXX.135.179

vím že je to stejná účinná látka, ale v tý tabletce to prostě nějak neúčinkuje

Jo, někteří lidi to říkají. Ale myslím, že je to o zvyku a pak také o rychlosti nástupu účinku. Granulát rozpuštěný ve vodě nastoupí rychleji než tableta. Jen dodatek - i Aulin je v sáčcích. A je to originál. A jak na značky všeobecně moc nehraju, tak zrovna u léků celkem jo.

14.7.2020 12:26
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

fikovnice napsal(a):
To si myslím, že je sporné. Teď se uznává platnost tetanovky až 20 let. Věřím, že některým dr. se to mohlo zdát divné, ale já si myslím (nebo jsem si téměř jistá), že by to "utáhla" ta Vaše 10 let stará tetanovka. Dávání tetanovky jako ve Vašem případě je takové jištění se lékařů - ale i to chápu.

Stalo se to ve stáji, a tu kost tam vyhrábla z hnojiště - to si myslím že je dostatečný důvod k prevenci. Navíc oni sami tu tetanku vzpomněli, takže si to riziko připustili, akorát jim přišlo, že za dva dny to stačí....🙃

14.7.2020 13:00

A je zajimave.ze i tyto leky nimesil - aulin jsou na predpis a vsici je zobem....i bez predpisu.....ja taky.a mam radeji ty sacky.....sypu si je rovnou....
Na tramalu s necim je zavislej kde kdo...
Atb-pokud si sezenu davku na min.pet dni. Tj. Alespon 10 tablet....na mekke tkane po pokousani psa jsem si je nasadila psovi taky sama.....

14.7.2020 13:19
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Ježíš, tohleto je hruzostrašný čtení - mám z toho všeho úplně svěřený žaludek 😳

14.7.2020 13:33
sisi58

XXX.XXX.191.1

Ježíš, tohleto je hruzostrašný čtení - mám z toho všeho úplně svěřený žaludek 😳

Taky. Mám cca 30 let migrény a beru na ně jen volně dostupná analgetika. Bolest jen tlumí, neodstraní. Ale i tak, díky Bohu za ty dary.
Ani jsem nevěděla, že takové silné léky někdo bere. Jo, vím, že existují, ale tak nějak, někde, nic určitého.
Jednou jedinkrát jsem po obvodní doktorce chtěla silné pilule. Pro strýčka Příhodu, na svatbu syna. Potácet se tam s bolavou hlavou, nebyl můj sen. No dala mi cosi. Naštěstí nebylo potřeba. Při příští migréně jsem to zkusila. Nezabralo to. Velmi jsem na ni byla zlá. A přitom je tolik prášků, co by mi pomohly, kdyby něco.

14.7.2020 13:36
fikovnice

XXX.XXX.135.83

sisi58 napsal(a):
Taky. Mám cca 30 let migrény a beru na ně jen volně dostupná analgetika. Bolest jen tlumí, neodstraní. Ale i tak, díky Bohu za ty dary.
Ani jsem nevěděla, že takové silné léky někdo bere. Jo, vím, že existují, ale tak nějak, někde, nic určitého.
Jednou jedinkrát jsem po obvodní doktorce chtěla silné pilule. Pro strýčka Příhodu, na svatbu syna. Potácet se tam s bolavou hlavou, nebyl můj sen. No dala mi cosi. Naštěstí nebylo potřeba. Při příští migréně jsem to zkusila. Nezabralo to. Velmi jsem na ni byla zlá. A přitom je tolik prášků, co by mi pomohly, kdyby něco.

Bohužel, je to tak. Nemoci se neptají a aspoň nějak - dokud to jde - člověk fungovat chce. Tedy snažím se...

14.7.2020 13:40
sisi58

XXX.XXX.191.1

fikovnice napsal(a):
Bohužel, je to tak. Nemoci se neptají a aspoň nějak - dokud to jde - člověk fungovat chce. Tedy snažím se...

Je to smutné. Lidé se bloncají po Měsíci, ale na Zemi nejsou schopni řešit základní věci. Zdraví, mír, kvalitu životního prostředí, hlad, chování jedněch k druhým.

14.7.2020 13:54

Já to mám vše na předpis.

14.7.2020 14:00
fikovnice

XXX.XXX.135.83

fikovnice napsal(a):

14.7.2020 14:14

au au au

14.7.2020 14:24
fikovnice

XXX.XXX.135.83

au au au

Proto (tedy nejen) ty opioidy...

14.7.2020 15:05

fikovnice napsal(a):

To se nedivím, takhle bych řekla, že snad ani nemůžete chodit.... Vypadá to fakt ošklivě.

14.7.2020 15:16
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

fikovnice napsal(a):

Z toho vážně mrazí. Úrazů jsem měla od koní mraky, ale tady vidím, že jsem asi ještě v životě nezkusila, co je to opravdová bolest😳

14.7.2020 17:54
GAELLE

XXX.XXX.55.67

fikovnice napsal(a):

ty snímky jsou strašné..............nenabízeli Ti operaci v Liberci?
Kamarádce tam dali páteř hodně dohromady........
a hodně chválí Šťulíka Praha - co aspoň zkusit konzultaci?

14.7.2020 20:17

Taky si myslím, že bych to chtěla spravit-operovat, dokud to jde a jsem na to ještě relativně "mladá" - tedy perspektivní pacient......v další fázi věku skončíte pravděpodobně nepohyblivá a to nechcete. Ne?

Jinak docela by mě zajímalo, jestli někdo dostal protitetanové sérum(pasivní imunizace) je to rychlejší, nečeká se na vytvoření imunitní odpovědi a protilátky okamžitě vychytávají toxin , ....proč se klasicky přeočkovává....

14.7.2020 20:41
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Taky už jsem při tréninku pár takových úrazů měla, ne teda přímo při coursingu, ale při bull sportech, a vlastně i při normálním cvičení celkově jo no. To je tak, když je panička pomalejší než pes . A nejbolestivější asi bylo, když mi pes "cvaknul" nehet a okolí nehtu, plus "spodek" prstu, to teklo krve jako z vola a celkem dlouho se to hojilo... Při coursingu používám u feny "páčidlo" , ona by se nikdy záměrně neohnala po mě, ale jediný jak to z ní v tu chvíli dostat je prostě něco ji strčit do tlamy, no a strkat tam prsty nic moc, když si představím že pak nechtěně překousne....

Ještě k těm lékům - zrovna teď beru na bolest Doretu (ibalgin a další běžné mi nezabíraly) a teda hned doktor mě upozorňoval, ať si to hlavně vezmu až doma a že je možné, že po tom budu unavená a trochu jako "sjetá"... Na to samé mě hned upozornili i v lékárně kde mi paní i důrazně řekla, že se po nich nemá řídit.

A ke zbylým ATB - mám doma celou igelitku. Loni mi po operaci nasadili ATB, tuším tři druhy denně, už nevím po kolika hodinách - nicméně vše mi napsali na jeden recept a já si v lékárně vyzvedávala snad 20 krabiček ATB. Už od prvního dne braní mi to nesedlo, bylo mi šíleně zle, takže mi napsali něco jiného a ATB mi zbyly. Chtěla jsem je vrátit do lékárny, jenže jsem je doma tak šikovně uklidila, že jsem si na ně vzpomněla až nedávno, když jsem něco hledala. Ale nikdy by mě nenapadlo si ty ATB sama naordinovat a začít brát, už vůbec bych to nedala zvířeti.

A pro Inspektora - přeji brzké uzdravení

14.7.2020 20:43
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Taky si myslím, že bych to chtěla spravit-operovat, dokud to jde a jsem na to ještě relativně "mladá" - tedy perspektivní pacient......v další fázi věku skončíte pravděpodobně nepohyblivá a to nechcete. Ne?

Jinak docela by mě zajímalo, jestli někdo dostal protitetanové sérum(pasivní imunizace) je to rychlejší, nečeká se na vytvoření imunitní odpovědi a protilátky okamžitě vychytávají toxin , ....proč se klasicky přeočkovává....

smím se zeptat jak to funguje? já se děsím chvíle kdy se zjistí že již mám protilátek nedostatek, naposledy to bylo málem po mně když jsem přišla s blbou třískou pod nehtem na chirurgii................alergická reakce na tetanus byla strašná

14.7.2020 21:35

GAELLE napsal(a):
smím se zeptat jak to funguje? já se děsím chvíle kdy se zjistí že již mám protilátek nedostatek, naposledy to bylo málem po mně když jsem přišla s blbou třískou pod nehtem na chirurgii................alergická reakce na tetanus byla strašná

Funguje to laicky tak,že to vychytává ten toxin už v krvi než se dostane na sval -nervová zakončení , kdy ten toxin brání přenosu vzruchu....sérum chrání jen krátce, vakcinaci nenahradí, mělo by se podávat při operačních zákrocích, porodu, poranění především u koní, myslím, že u lidí, kteří se dostanou na chíru a nemají jasné vakcinační schéma proti tetanu by to měli dostat taky a pak se nechat dovakcinovat.
Já mám na tetanus samozřejmě sebe, koně i psa- beru ho ke koním...

17.7.2020 13:04
fikovnice

XXX.XXX.135.107

Z toho vážně mrazí. Úrazů jsem měla od koní mraky, ale tady vidím, že jsem asi ještě v životě nezkusila, co je to opravdová bolest😳

Věřte, "Inspektorko", že ty bolesti jsou nepopsatelné... Ráno a dopoledne nefunguji téměř vůbec, odpoledne, když zaberou léky, tak "nějak" funguji, musím... O konzultaci - konkrétně v Praze - uvažuji.
Jinak ty snímky jsou z r. 2015 (2014 u mě proběhla ta otřesná nemoc), od té doby se páteř zbortila podstatně víc. Ale to už jsou opravdu tak úděsné snímky, že jsem je sem záměrně nedala.

17.7.2020 13:35

Mohu se zeptat, co za nemoc způsobí takové zborcení páteře? A týká se to i jiných struktur? Klidně do SZ.

17.7.2020 14:34
fikovnice

XXX.XXX.135.107

Já jsem dostala antirabické sérum a následovalo "očkování" proti vzteklině. Ale na to se neptáte....
Můj život jsou totiž převážně katastrofy. Na dovolené v někdejší Jugoslávii jsem dostala zánět slepáku, posléze mi perforoval a následoval prudký hnisavý zánět pobřišnice. Naši mě přivezli v podstatě na hranici života a smrti do Brna. Když můj organismus zvládl okamžitou těžkou operaci, tak naši zmínili, že mě v Jugošce v bungalovu pokousal (asi) potkan. Uměla jsem to zvíře popsat takto (že je to potkan)...vím zkrátka, že to nebyla myš. Bylo to velké. A ještě se nevědělo, zda přežiju ten zánět pobřišnice a sepsi a už se organizovalo podání antirabického séra a následné očkování proti vzteklině.

18.7.2020 03:47
fikovnice

XXX.XXX.134.35

Mohu se zeptat, co za nemoc způsobí takové zborcení páteře? A týká se to i jiných struktur? Klidně do SZ.

Spondylodiscitida. Obecněji hnisavý zánět páteře, kdy se bakterie dostane do ploten a přilehlých obratlových těl a ve svém důsledku plotny vyžere, stejně tak obratlová těla (ta bývají vyplněna abscesy). Tím se naruší stabilita páteře a bortí se to jak domino + je to bráno jako jedno z nejbolestivějších onemocnění, což mohu potvrdit, bohužel. Následkem toho zborcení jsou pak výhřezy ploten, které náhodou nebyly vyžrány nemocí. Síla je, že je to poměrně raritní onemocnění a smrtnost je pořád celkem vysoká. Já byla léčena 10 nebo 11 měsíců ATB (ono se ani nic moc jiného nedá v akutním stadiu dělat), ale bohužel s nulovým efektem. Hnusná nemoc!

18.7.2020 03:50
fikovnice

XXX.XXX.134.35

Edit: Jiné struktury - ano, může se to šířit (per continuitatem), u mě se to dostalo k míše, ale typické je třeba i do okolního svalstva.

18.7.2020 07:58
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

fikovnice napsal(a):
Spondylodiscitida. Obecněji hnisavý zánět páteře, kdy se bakterie dostane do ploten a přilehlých obratlových těl a ve svém důsledku plotny vyžere, stejně tak obratlová těla (ta bývají vyplněna abscesy). Tím se naruší stabilita páteře a bortí se to jak domino + je to bráno jako jedno z nejbolestivějších onemocnění, což mohu potvrdit, bohužel. Následkem toho zborcení jsou pak výhřezy ploten, které náhodou nebyly vyžrány nemocí. Síla je, že je to poměrně raritní onemocnění a smrtnost je pořád celkem vysoká. Já byla léčena 10 nebo 11 měsíců ATB (ono se ani nic moc jiného nedá v akutním stadiu dělat), ale bohužel s nulovým efektem. Hnusná nemoc!

Šmarjá, nepopisuj tady tyhle hrůzy, mám dost svojich. A bujnou představivost. A psychosomatika je taky svinstvo...takže zítra to jistě mám taky Néé, zlehčuju to, je to úděsné, na ty snímky jsem se ani podrobně nekoukla

18.7.2020 08:21

lesnížínka napsal(a):

Dušan Vančura. Říká vám to něco?

18.7.2020 10:47
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Dušan Vančura. Říká vám to něco?

Ne mělo by?

18.7.2020 10:52

lesnížínka napsal(a):
Ne mělo by?

Povídá se, že nechtěl jít k lékaři a proto umřel. Spiritual kvintet.

18.7.2020 10:53

Povídá se, že nechtěl jít k lékaři a proto umřel. Spiritual kvintet.

Ne k lékaři. Přímo k zubaři. A umřel na celkovou sepsi. Asi mu tetička nepůjčila atb.Mám na něj vztek, měla jsem je ráda a on takhle blbě.......V plné síle.......

18.7.2020 11:03

Ne k lékaři. Přímo k zubaři. A umřel na celkovou sepsi. Asi mu tetička nepůjčila atb.Mám na něj vztek, měla jsem je ráda a on takhle blbě.......V plné síle.......

Já myslela, že zubař je lékař.. já vím.. mívali jsme SK pravidelně v kostele.
Trochu to svádí k tomu, aby měl každý atb doma, kdyby zas přišel strach z aerosolu u zubaře, ne.
Již brzy..

18.7.2020 11:55
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Jo tenhle, ano znám, ale nevzpomněla jsem si, já jsem přemýšlela, jestli se tak nejmenuje někdo v mém okolí Ano, to je přesně o tom, i když tady dotyčným to přijde k smíchu. Kdyby si na ten zub vzal od tetičky ATB, tak umřít nemusel. Jenomže ne, on si sám přece něco takového nevezme...No tak umřel. Ano, každý máme na vybranou. A já, než bych šla tady k naši ,,lékařům" z nichž ani jeden by nefungoval, kdyby na to někdo dohlížel, si raděj něco naordinuju sama, to máte naprostou pravdu. Můj taťka šel k doktorovi s infarktem, no dostal injekci na žlučník. A umřel..Takže, ne, děkuju. Až budu mít ten infarkt, mrtvici, snad mi někdo zavolá rychlou...

mi

19.7.2020 18:54
mi

XXX.XXX.211.66

I kdyby to psi mohli, tam mohou mít úplně odlišné dávkování. POZOR! Odrovnáte mu ledviny! Odrovnáte mu játra! I případně naordinovaná ATB veterinářem bude pak pes ze svého organismu dlouho odbourávat a sníží mu imunitu.

20.7.2020 12:14
fikovnice

XXX.XXX.134.35

mi napsal(a):
I kdyby to psi mohli, tam mohou mít úplně odlišné dávkování. POZOR! Odrovnáte mu ledviny! Odrovnáte mu játra! I případně naordinovaná ATB veterinářem bude pak pes ze svého organismu dlouho odbourávat a sníží mu imunitu.

ATB naordinovaná veterinářem snad mají své opodstatnění! Všude se najde pitomec, který nasazuje ATB na kdeco. Ale snad nepopíráte, že ATB zachránila a zachraňují životy mnoha a mnoha (nejen) psům!

20.7.2020 12:44
Hazentla87

XXX.XXX.8.107

Antibiotika jsou účinný lék, ale musí se s nimi odborně zacházet. Některé humánní léky se psům dávají, ale vždy to musí indikovat a dávkovat veterinář, to je snad jasné...

20.7.2020 13:47
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

mi napsal(a):

To je ale blábol 🙄

20.7.2020 17:07

Psi můžou stejná ATB jako lidi. Přiznejte se, kdo si nechává psát ATB pro psa u svého doktora ( obvoďáka ). :-))
Ale vždycky jen na doporučení veterináře. Ať už se jedná o druh nebo dávkování.

20.7.2020 17:50
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Psi můžou stejná ATB jako lidi. Přiznejte se, kdo si nechává psát ATB pro psa u svého doktora ( obvoďáka ). :-))

A to vám jako vet řekne jakové a vy si je necháte napsat? No já jen, že se tu někdo divil i ušima, že zubařka doporučila a lékárnice měla vydat...kdyby je měla. Že jsem já brala stejná na angínu, jako muž na zuby a pes na močové cesty...a dala jsem je tetě na zuby a už to bylo děsně špatně

20.7.2020 18:50

Mně ne, já nemám s obvoďákem takový vztah, vidím ho 1x za dva roky, když potřebuju razítko na řidičák. Ale vím, že se to děje.
"Předepíšu vám....., ale je to drahé, nemáte doktora, co by vám to předepsal?"

20.7.2020 19:00
GAELLE

XXX.XXX.55.67

lesnížínka napsal(a):
A to vám jako vet řekne jakové a vy si je necháte napsat? No já jen, že se tu někdo divil i ušima, že zubařka doporučila a lékárnice měla vydat...kdyby je měla. Že jsem já brala stejná na angínu, jako muž na zuby a pes na močové cesty...a dala jsem je tetě na zuby a už to bylo děsně špatně

to bylo na mne. tak ještě jednou. pokud mi doktor napíše antibiotika tak je využívám až do konce. pokud tedy na ně nemám alergii a pak je vrátím do lékárny. Pokud je nevyužívám a v půlce přestanu o své vůli je na to na hov*o. Pokud je nepotřebuju tak proč si je nechám napsat zaplatím je a suším je doma pro tetičku příhodu ?
A ano náš pes po trhání zubů antibiotika měl, dala nám je přímo veterinářka u sebe v ordinaci.
Pokud má někdo známého obvoďáka a ten mu je napíše pro psa proč ne. Pokud je to tedy levnější než pro lidi ...............a ano může být stejná látka na zuby i na močové cesty i na kožní problém. ale vždy je musí napsat a dávkovat lékař ať už psí nebo lidský. Ordinovat si něco sám je podle mne totální hovadina a u atb dvojitá.
edit - a pochybuji že po telefonu lékařka věděla že má tetička zánět a že potřebuje právě ta a ta antibiotika. pokud někoho "jen" bolí zuby tak jsou na to úplně jiné léky a ne antibiotika.

20.7.2020 19:16
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Ano, nechám si je napsat u známého, protože na tu krabičku budu doplácet 20 Kč, zatímco u veta mě přijde na 500, ale vždycky mi řekne vet CO si mám sehnat. Jinak dobrého známého humanního doktora mám cca 2 roky - jen tak obvoďákovi bych si o léky pro psa říct netroufla.
A taky záleží na tom, co je to za ATB - Amoksyklav Vám humánní doktor pro psa napíše v pohodě, protože si to obhájí, ale třeba Ciprinol (ten už se ale prý nedělá, a má už jen neskutečně drahou veterinární variantu), tak ten už vám obvoďák který má pud sebezáchovy nenapíše, protože to není běžně používané atb, a musel by si kvůli tomu doplnit vaši zdravotní kartu o nějakou léčbu a diagnózu, pro případ kontroly.

20.7.2020 20:24
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

GAELLE napsal(a):
to bylo na mne. tak ještě jednou. pokud mi doktor napíše antibiotika tak je využívám až do konce. pokud tedy na ně nemám alergii a pak je vrátím do lékárny. Pokud je nevyužívám a v půlce přestanu o své vůli je na to na hov*o. Pokud je nepotřebuju tak proč si je nechám napsat zaplatím je a suším je doma pro tetičku příhodu ?
A ano náš pes po trhání zubů antibiotika měl, dala nám je přímo veterinářka u sebe v ordinaci.
Pokud má někdo známého obvoďáka a ten mu je napíše pro psa proč ne. Pokud je to tedy levnější než pro lidi ...............a ano může být stejná látka na zuby i na močové cesty i na kožní problém. ale vždy je musí napsat a dávkovat lékař ať už psí nebo lidský. Ordinovat si něco sám je podle mne totální hovadina a u atb dvojitá.
edit - a pochybuji že po telefonu lékařka věděla že má tetička zánět a že potřebuje právě ta a ta antibiotika. pokud někoho "jen" bolí zuby tak jsou na to úplně jiné léky a ne antibiotika.

Ne, to nebylo na tebe ani omylem. Já si vůbec nepamatuju, co kdo psal, to vypouštím hned z hlavy. Po telefonu pozná zánět zubařka, i já a snad i úplné tele s prominutím. Stačí, když jí řekneš, že máš hubu jak balon, která ti žhne a pulsuje. Dávkování je na každých lécích napsáno.

20.7.2020 20:50

Ono se zubama je to (blbé přirovnání ) třeba jako s pyometrou. Na tu vám nezabere ani kilo atb a na leckterý zánět zubu taky ne. Je potřeba to nejdřív říznout, nebo rozvrtat.

20.7.2020 21:05
fikovnice

XXX.XXX.135.35

Ano, nechám si je napsat u známého, protože na tu krabičku budu doplácet 20 Kč, zatímco u veta mě přijde na 500, ale vždycky mi řekne vet CO si mám sehnat. Jinak dobrého známého humanního doktora mám cca 2 roky - jen tak obvoďákovi bych si o léky pro psa říct netroufla.
A taky záleží na tom, co je to za ATB - Amoksyklav Vám humánní doktor pro psa napíše v pohodě, protože si to obhájí, ale třeba Ciprinol (ten už se ale prý nedělá, a má už jen neskutečně drahou veterinární variantu), tak ten už vám obvoďák který má pud sebezáchovy nenapíše, protože to není běžně používané atb, a musel by si kvůli tomu doplnit vaši zdravotní kartu o nějakou léčbu a diagnózu, pro případ kontroly.

Jo jo, ciprofloxacin se stále vyrábí. A konkrétně Ciprinol je stále registrován, stejně jako třeba Ciplox, Ciprofloxacin a další firemní názvy... Já osobně mám fluorochinolony celkem ráda, ale vznikla a vzniká na ně dost rezistence a zrovna na ciprofloxacin možná nejvíc.

20.7.2020 21:07
fikovnice

XXX.XXX.135.35

lesnížínka napsal(a):
Ne, to nebylo na tebe ani omylem. Já si vůbec nepamatuju, co kdo psal, to vypouštím hned z hlavy. Po telefonu pozná zánět zubařka, i já a snad i úplné tele s prominutím. Stačí, když jí řekneš, že máš hubu jak balon, která ti žhne a pulsuje. Dávkování je na každých lécích napsáno.

No jo, ale víš jaká ATB se v zubním používají?

20.7.2020 21:07
GAELLE

XXX.XXX.55.67

lesnížínka napsal(a):

nemyslím si to a nesouhlasím.
a dávkování se často upravuje - dvojitá dávka někdy naopak jen polovina.

20.7.2020 21:09
fikovnice

XXX.XXX.135.35

fikovnice napsal(a):

Edit: Na prvním místě amoxicilin + klavulanát (to je zde často zmiňovaný Amoksiklav nebo Augmentin). Na druhém místě klindamycin (Dalacin). Spousta ATB nemá v zubním vůbec žádné opodstatnění, protože prostě mají blbý průnik do tvrdých tkání.

20.7.2020 21:24
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

fikovnice napsal(a):
Jo jo, ciprofloxacin se stále vyrábí. A konkrétně Ciprinol je stále registrován, stejně jako třeba Ciplox, Ciprofloxacin a další firemní názvy... Já osobně mám fluorochinolony celkem ráda, ale vznikla a vzniká na ně dost rezistence a zrovna na ciprofloxacin možná nejvíc.

Teď prý z nabídky velkoskladu zmizel - potřebovala jsem ho na tu nemocnou čubinu, a musela jsem brát veterinární Enroxil, ta tam to na těch 6 týdnů vyšlo asi na 8000 jen za něj, i když mi to vet nechal za nákupku - za plnou cenu bych asi musela prodat ledvinu... 😱

Brala k tomu ještě Amoksyklav a hromadu dalších léků, takže to co šlo už jsem si postupně nechala napsat od humanního doktora, protože to už bych finančně zvládala hodně těžko (i tak jsem s léčbou na 54 tisících, a pořád se může něco po... 💩)

20.7.2020 21:32
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Teď prý z nabídky velkoskladu zmizel - potřebovala jsem ho na tu nemocnou čubinu, a musela jsem brát veterinární Enroxil, ta tam to na těch 6 týdnů vyšlo asi na 8000 jen za něj, i když mi to vet nechal za nákupku - za plnou cenu bych asi musela prodat ledvinu... 😱

Brala k tomu ještě Amoksyklav a hromadu dalších léků, takže to co šlo už jsem si postupně nechala napsat od humanního doktora, protože to už bych finančně zvládala hodně těžko (i tak jsem s léčbou na 54 tisících, a pořád se může něco po... 💩)

20.7.2020 21:39
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

GAELLE napsal(a):

Jako fena žije, je veselá, a kdyby neměla vyholený břicho po operaci + čtverečky po kanyle, a odběru z mízních uzlin na biopsii, tak na ní nikdo nepozná, že ji 2 měsíce sbírali hrobníkovi z lopaty.
Takže pokud se něco nestane, tak ty peníze za to určitě stály🍀

20.7.2020 21:49

Jako fena žije, je veselá, a kdyby neměla vyholený břicho po operaci + čtverečky po kanyle, a odběru z mízních uzlin na biopsii, tak na ní nikdo nepozná, že ji 2 měsíce sbírali hrobníkovi z lopaty.

Uniklo mi, co jí bylo ? Nebo nebylo psáno?

20.7.2020 21:57
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Uniklo mi, co jí bylo ? Nebo nebylo psáno?

Měla jsem ji nakrytou, a chytla i přes očkování leptospirozu - kromě selhávání jater a hemolytické anemie jsme jí museli ukončit březost ve 35 dnu, a po potratu měla další komplikace, takže jsme ji v tomhle stavu museli ještě kastrovat...

Bylo to celý dost masakr.

20.7.2020 22:29
fikovnice

XXX.XXX.135.35

Já koukla na SÚKL a je stále registrován... Škoda, že jste se nezmínila dřív - buď bych Vám jej sehnala, anebo mám i doma (pro event. kritiky: jsem po několika těžkých septických stavech a závažném onemocnění páteře - viz moje snímky zde - a bylo domluveno, že ATB budu mít raději v zásobě doma; ono sepse nastupuje velmi často takřka z minuty na minutu a je známa tzv. zlatá hodina - t.j. doba, do níž se musí ATB nasadit, aby vůbec bylo koho zachraňovat).

20.7.2020 22:30
fikovnice

XXX.XXX.135.35

Jinak je možné, že není u distributorů, ale jak píšu, je stále registrován. Ono má momentálně výpadek strašná spousta léků.

20.7.2020 22:32
fikovnice

XXX.XXX.135.35

Měla jsem ji nakrytou, a chytla i přes očkování leptospirozu - kromě selhávání jater a hemolytické anemie jsme jí museli ukončit březost ve 35 dnu, a po potratu měla další komplikace, takže jsme ji v tomhle stavu museli ještě kastrovat...

Uf, leptospiróza je opravdu odporná mrcha!

20.7.2020 22:32
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Tak to je dobrá zpráva. Též nelituji peněz které jsme do léčby psa dali. Akorát že za těch 25 tis. bohužel žil jen 2 měsíce a z toho poslední tři týdny už po "rozsudku smrti" ...............tak ať se fenka ze zbytku dolíže a už se má jen dobře.

20.7.2020 22:35
fikovnice

XXX.XXX.135.35

GAELLE napsal(a):
Tak to je dobrá zpráva. Též nelituji peněz které jsme do léčby psa dali. Akorát že za těch 25 tis. bohužel žil jen 2 měsíce a z toho poslední tři týdny už po "rozsudku smrti" ...............tak ať se fenka ze zbytku dolíže a už se má jen dobře.

Já také nelituji 20 tis. Kč, za něž jsem prodloužila život kocourkovi s FeLV o pouhé dva měsíce. Myslím, že by do toho spousta lidí nešla, ale ten kocour se dostal do úplné remise a ty poslední dva měsíce prožil úplně normální kvalitní život. Když pak přišel relaps, nechala jsem jej jít...

20.7.2020 22:42
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

fikovnice napsal(a):
Já koukla na SÚKL a je stále registrován... Škoda, že jste se nezmínila dřív - buď bych Vám jej sehnala, anebo mám i doma (pro event. kritiky: jsem po několika těžkých septických stavech a závažném onemocnění páteře - viz moje snímky zde - a bylo domluveno, že ATB budu mít raději v zásobě doma; ono sepse nastupuje velmi často takřka z minuty na minutu a je známa tzv. zlatá hodina - t.j. doba, do níž se musí ATB nasadit, aby vůbec bylo koho zachraňovat).

Jste hodná, ale hráli jsme dost o čas, a já ani nevěděla, že je ten Enroxil tak drahý - analyzu výsledků krví dělal externí specialista, a jen mi řekl, jaké léky si mám vyzvednout u svého veta, a ten mi to psal na futro s tím, že to pak zaplatim naráz (byla jsem tam 2x týdně a bylo toho hodně)

A jak se tou páteří pohybujete - zvládáte chodit?

20.7.2020 22:46
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

fikovnice napsal(a):
Jinak je možné, že není u distributorů, ale jak píšu, je stále registrován. Ono má momentálně výpadek strašná spousta léků.

No on má už 2 měsíce výpadek i Dermipred - "prednison" pro pacienty s jaterním onemocněním. To byl taky masakr ho sehnat. Obvolavali jsme všechny možný vety v Brně, jestli někdo nemá a neprodá, protože normální prednison dostat nemohla🙄

20.7.2020 22:48
fikovnice

XXX.XXX.135.35

Jste hodná, ale hráli jsme dost o čas, a já ani nevěděla, že je ten Enroxil tak drahý - analyzu výsledků krví dělal externí specialista, a jen mi řekl, jaké léky si mám vyzvednout u svého veta, a ten mi to psal na futro s tím, že to pak zaplatim naráz (byla jsem tam 2x týdně a bylo toho hodně)

A jak se tou páteří pohybujete - zvládáte chodit?

Ano, zatím ano. Ale je to s obrovskými bolestmi, nejkrušnější jsou rána a dopoledne. A samozřejmě ujdu jen nejnutnější vzdálenosti.
Ale jsem moc ráda, že s fenkou to nakonec dopadlo dobře!

20.7.2020 22:48
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

fikovnice napsal(a):
Já také nelituji 20 tis. Kč, za něž jsem prodloužila život kocourkovi s FeLV o pouhé dva měsíce. Myslím, že by do toho spousta lidí nešla, ale ten kocour se dostal do úplné remise a ty poslední dva měsíce prožil úplně normální kvalitní život. Když pak přišel relaps, nechala jsem jej jít...

To je taky strašná nemoc😳

20.7.2020 22:49
fikovnice

XXX.XXX.135.35

No on má už 2 měsíce výpadek i Dermipred - "prednison" pro pacienty s jaterním onemocněním. To byl taky masakr ho sehnat. Obvolavali jsme všechny možný vety v Brně, jestli někdo nemá a neprodá, protože normální prednison dostat nemohla🙄

Ano, nejdříve byly výpadky kvůli tomu, že se dělaly protipadělková opatření - nové obaly, ale u některých léků to také nechápu - a třeba i některé "moje" léky mají momentálně výpadek.

20.7.2020 22:51
fikovnice

XXX.XXX.135.35

To je taky strašná nemoc😳

Je. Bohužel všechny ty kočičí "F" nemoci jsou šílené. Já už zažila FIP, pak FeLV...a to mě vyléčilo z páchání dobrých skutků. Oba tito kocouři si totiž svá onemocnění přinesli z útulků, odkud jsem si je brala. Ve finále jsem se vždy strachovala ještě o toho mého kocoura number 1.

20.7.2020 22:52
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

fikovnice napsal(a):
Ano, nejdříve byly výpadky kvůli tomu, že se dělaly protipadělková opatření - nové obaly, ale u některých léků to také nechápu - a třeba i některé "moje" léky mají momentálně výpadek.

Nejhorší je, že oni dopředu nikoho neinformují - my jsme ted Dermipred měli normálně objednaný, ale pak ho prostě nedovezli s tím, že není a nebude do konce července, a nazdar... 🙄

20.7.2020 22:58
fikovnice

XXX.XXX.135.35

Nejhorší je, že oni dopředu nikoho neinformují - my jsme ted Dermipred měli normálně objednaný, ale pak ho prostě nedovezli s tím, že není a nebude do konce července, a nazdar... 🙄

Mám stejné zkušenosti + u některých léků není adekvátní náhrada. Na prd, no...

20.7.2020 23:28

To je docela děs. Hlavně ať už je dobrá!

20.7.2020 23:33
GAELLE

XXX.XXX.55.67

fikovnice napsal(a):
Ano, zatím ano. Ale je to s obrovskými bolestmi, nejkrušnější jsou rána a dopoledne. A samozřejmě ujdu jen nejnutnější vzdálenosti.
Ale jsem moc ráda, že s fenkou to nakonec dopadlo dobře!

https://www.idnes.cz/xman/rozhovory/profesor-jan-stulik.A131127_124314_xman-rozhovory_fro

20.7.2020 23:52
fikovnice

XXX.XXX.135.35

GAELLE napsal(a):
https://www.idnes.cz/xman/rozhovory/profesor-jan-stulik.A131127_124314_xman-rozhovory_fro

Děkuji Pavli!

21.7.2020 01:00
GAELLE

XXX.XXX.55.67

fikovnice napsal(a):
Děkuji Pavli!

RÁDO SE STALO !!!!

21.7.2020 10:33

Ono se zubama je to (blbé přirovnání ) třeba jako s pyometrou. Na tu vám nezabere ani kilo atb a na leckterý zánět zubu taky ne. Je potřeba to nejdřív říznout, nebo rozvrtat.

Ano, vlastní zkušenost. kdy jsem byla nepříjemně překvapená, že už ani v krajském městě není noční zubní pohotovost. Čekala jsem do rána a v zrcadle sledovala, jak se stále více podobám kačeru Donaldovi - nepřeháním. A pak stačil jeden řez skalpelem.

21.7.2020 10:59
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Ano, vlastní zkušenost. kdy jsem byla nepříjemně překvapená, že už ani v krajském městě není noční zubní pohotovost. Čekala jsem do rána a v zrcadle sledovala, jak se stále více podobám kačeru Donaldovi - nepřeháním. A pak stačil jeden řez skalpelem.

To je dost, že někdo napsal, že pohotovosti nejsou, tedy nebyly, prý se to už zlepšilo. Když jste měla ,,váček" z venku, proč jste si to nepíchnula? Někdy to bohužel nejde, když to jde dole pod zub, tam pomůže jen rozvrtat a vyčistit. Mamka má nasazené zuby a když jí jeden z těch držících taky začal bolet, tvrdou celou bradu, doktorka by jí musela celý můstek strhnout...tak jí jen nasadila ATB, že to zkusí přeléčit a ještě jí to nějakou dobu vydrží. Pak už by musela klapačky či implantáty(na ty nemá) Je to už asi 4 roky a zatím dobrý, před pár týdny to trochu zase začínalo bolet, ale začala pořádně proplachovat Corsodylem a zase se to zklidnilo.

21.7.2020 11:14

lesnížínka napsal(a):
To je dost, že někdo napsal, že pohotovosti nejsou, tedy nebyly, prý se to už zlepšilo. Když jste měla ,,váček" z venku, proč jste si to nepíchnula? Někdy to bohužel nejde, když to jde dole pod zub, tam pomůže jen rozvrtat a vyčistit. Mamka má nasazené zuby a když jí jeden z těch držících taky začal bolet, tvrdou celou bradu, doktorka by jí musela celý můstek strhnout...tak jí jen nasadila ATB, že to zkusí přeléčit a ještě jí to nějakou dobu vydrží. Pak už by musela klapačky či implantáty(na ty nemá) Je to už asi 4 roky a zatím dobrý, před pár týdny to trochu zase začínalo bolet, ale začala pořádně proplachovat Corsodylem a zase se to zklidnilo.

Je to pár let zpátky, možná se to už zlepšilo. Nepíchnula bych se - nejenom, že nemám čím, ale hlavně jsem srab. Moje maximum je vydloubnout si třísku. V ostatních případech se svěřuju do rukou odborníků - humánních nebo veterinárních (v poslední době jim dávám přednost - když nic jiného, je ošetření mnohem rychlejší).

21.7.2020 11:23
Dasvo

XXX.XXX.101.12

Je to pár let zpátky, možná se to už zlepšilo. Nepíchnula bych se - nejenom, že nemám čím, ale hlavně jsem srab. Moje maximum je vydloubnout si třísku. V ostatních případech se svěřuju do rukou odborníků - humánních nebo veterinárních (v poslední době jim dávám přednost - když nic jiného, je ošetření mnohem rychlejší).

Ono hlavně to „píchnou se“ není tak jednoduché! Absces musí tzv. uzrát, aby bylo možné hnis vypustit. Pokud jste opuchlá krátce, může se velmi snadno stát, že do toho budete píchat a řezat a vůbec ničeho nedosáhnete. Další věc je, že není dobré píchat absces kdekoliv, má to taky svá pravidla. (A to nezmiňuju výstupy nervů na obličeji, které si můžete poměrně snadno trvale poškodit.)

21.7.2020 11:29

Dasvo napsal(a):
Ono hlavně to „píchnou se“ není tak jednoduché! Absces musí tzv. uzrát, aby bylo možné hnis vypustit. Pokud jste opuchlá krátce, může se velmi snadno stát, že do toho budete píchat a řezat a vůbec ničeho nedosáhnete. Další věc je, že není dobré píchat absces kdekoliv, má to taky svá pravidla. (A to nezmiňuju výstupy nervů na obličeji, které si můžete poměrně snadno trvale poškodit.)

To všechno vím, aspoň teoreticky. Prakticky bych do toho nešla, viz příspěvek výše.

21.7.2020 11:32
Dasvo

XXX.XXX.101.12

To všechno vím, aspoň teoreticky. Prakticky bych do toho nešla, viz příspěvek výše.

Já jsem Vás pochopil!
Spíš jsem chtěl reagovat na toho údajného sraba. To, že člověk přemýšlí, než něco udělá, přece není srabství. :-)

21.7.2020 12:08

Ale je. Doktoři do nás řežou a podobná zvěrstva, ale sami se bojí.
:-)

21.7.2020 12:10
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Dasvo napsal(a):

To snad je pochopitelné, že se píchne až ,,bílá čepice" ať je to na zubu, nebo ta tříska, nebo beďar na prd...

A to o poškození nervů píše ten, co má v každém uchu 4 náušnice a piercingy kde se dá?!? Nééé, dělám si legraci, ale nedramatizujte to

21.7.2020 15:07
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Když bral předchozí pes dlouhodobě Euthyrox na štítnou žlázu, tak mi taky vet říkal, ze kdyby mi to napsal můj obvodak, tak to vyjde levněji. Obvodaka jsem se ptala, ale ten mi řekl, že to nejde, protože by mi do karty musel napsat, že mám onemocnění štítné žlázy , a to nemám.

Nicméně ale ty léky nebyly nijak drahé ani u veta, takže jsem to neřešila.

21.7.2020 15:07

Dasvo napsal(a):
Já jsem Vás pochopil!
Spíš jsem chtěl reagovat na toho údajného sraba. To, že člověk přemýšlí, než něco udělá, přece není srabství. :-)

Díky. Ale primární je to, že se bolesti bojím. Nemohla bych být feťákem, co si píchá . Stačily mi heparinové injekce po operaci - to byla opravdu výzva!

21.7.2020 15:13
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Taky mám piercing, náušnice, tetování.... Ale sama do sebe bych nepíchla, na to jsem srab 😀 (vím, že to byl vtip).

Trpím onemocněním, při kterém se mi dělají abscesy, není to tak dlouho, co se mi udělal fakt obrovský. Objednala jsem se k doktorce, která se specializuje přímo na tu nemoc a ke které chodím, ale než jsem tam šla, tak to bylo tak hrozně nepříjemné, že už jsem taky přemýšlela, že to propichnu doma. Neodhodlala jsem se a vydržela. Doktorka mi nakonec řekla, že to je dobře, ze to není jen tak, že kromě řezu se to musí taky pořádně vyčistit a zavést dren, dát atb. Propíchnutí nestačí a prý bych to tím mohla spíš ještě zhoršit. Navíc to teda dost bolelo i přes lokální umrtvení.

21.7.2020 15:42

To já do sebe píchnu, s Fraxiparinem jsme si jednu dobu tykaly (tvrdé "y", protože je neživotný ). Ale že bych si rozřízla nebo propíchla váček v ústech, to sotva...

21.7.2020 15:51

Tak já už píchala injekce psovi, koni i manželovi. Ale sobě bych to asi nedokázala, nevim no...

Fero486

21.9.2021 04:50
Fero486

XXX.XXX.243.177

fikovnice napsal(a):

Mam 3 skusenosti s bolestou zuba a volbou liecby u troch lzubarov nezavisle na sebe...
3xdalacinC.
Vzdy to bola ich volba, bez toho aby som im ,,poradil,, a nemali moznost vediet predchadzajuce liečby.
Dalacin vzdy zabral rychlo.

Na pohotovosti v Trencine pri zapale na koreni zuba po uvolneni hnisu precistenim kanaliku ...DalacinC...(zubara som nepoznal)

1.krat u mojho byvaleho zubara pred 10rokmi:Pri nebolestivom zapale stolicky s masivnym opuchom bez hnisu. DalacinC

Naposledy pred mesiacom po vytrhnuti zuba Dalacin C zubarka v Bratislave

Takze to bude asi zubarska 1.volba.
Dalacin(vlastny z domu) z vlastneho rozhodnutia som uzival aj v zahranici, ak ma zacali boliet zuby(2x a vzdy zabral) Zakrok na zuboch som vzdy absolvoval az doma s dlhsim casovym odstupom..

21.9.2021 12:39
fikovnice

XXX.XXX.134.177

Fero486 napsal(a):
Mam 3 skusenosti s bolestou zuba a volbou liecby u troch lzubarov nezavisle na sebe...
3xdalacinC.
Vzdy to bola ich volba, bez toho aby som im ,,poradil,, a nemali moznost vediet predchadzajuce liečby.
Dalacin vzdy zabral rychlo.

Na pohotovosti v Trencine pri zapale na koreni zuba po uvolneni hnisu precistenim kanaliku ...DalacinC...(zubara som nepoznal)

1.krat u mojho byvaleho zubara pred 10rokmi:Pri nebolestivom zapale stolicky s masivnym opuchom bez hnisu. DalacinC

Naposledy pred mesiacom po vytrhnuti zuba Dalacin C zubarka v Bratislave

Takze to bude asi zubarska 1.volba.
Dalacin(vlastny z domu) z vlastneho rozhodnutia som uzival aj v zahranici, ak ma zacali boliet zuby(2x a vzdy zabral) Zakrok na zuboch som vzdy absolvoval az doma s dlhsim casovym odstupom..

Ne, není to jejich 1. volba. "Nejraději" mají zubaři ko-amoxycilin (např. Augmentin), klindamycin (Vámi zmiňovaný Dalacin) je v těsném závěsu za ním.

21.9.2021 12:40
fikovnice

XXX.XXX.134.177

fikovnice napsal(a):
Ne, není to jejich 1. volba. "Nejraději" mají zubaři ko-amoxycilin (např. Augmentin), klindamycin (Vámi zmiňovaný Dalacin) je v těsném závěsu za ním.

Resp. mají to takto v guidelines.

21.9.2021 20:33
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

fikovnice napsal(a):
Resp. mají to takto v guidelines.

Je to na Slovensku, tam mají asi jiné dealery Tady vždy a každý z rodiny Augmentin, pes Augmentin na močové cesty...takže v tom jedou i veti

Přidejte reakci

Přidat smajlík