Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.7.2020 13:31
murm

XXX.XXX.99.13

Dobrý den,

přítel si před rokem pořídil borderku. Sám ji cvičil, tehdy jsme spolu ještě nebydleli, takže pes přirozeně přilnul nejvíce k němu a stal se vůdcem smečky.
Ted spolu bydlíme a já si pořídila štěnátko zlatého retrívra. Jsem s ní celý měsíc sama, abych se ji mohla naplno věnovat a vše ji učit..vše nám spolu jde a poslouchá. Od dalšího měsíce budeme s přítelem a našimi dvěma pejsky žít.

Myslíte, že je možné, aby každý pes bral jako vůdce svého majitele? Máme v plánu se každý věnovat pouze svému pejskovi.
Předem děkuji za odpověd :-)

14.7.2020 13:34
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

murm napsal(a):
Dobrý den,

přítel si před rokem pořídil borderku. Sám ji cvičil, tehdy jsme spolu ještě nebydleli, takže pes přirozeně přilnul nejvíce k němu a stal se vůdcem smečky.
Ted spolu bydlíme a já si pořídila štěnátko zlatého retrívra. Jsem s ní celý měsíc sama, abych se ji mohla naplno věnovat a vše ji učit..vše nám spolu jde a poslouchá. Od dalšího měsíce budeme s přítelem a našimi dvěma pejsky žít.

Myslíte, že je možné, aby každý pes bral jako vůdce svého majitele? Máme v plánu se každý věnovat pouze svému pejskovi.
Předem děkuji za odpověd :-)

Je to možné

14.7.2020 14:52
conie

XXX.XXX.206.202

Možné to je, ale klidně se může stát i to, že si oba psi vyberou stejného člověka, ke kterému budou cítit větší respekt, který u nich bude mít větší autoritu. Uvidíte.

14.7.2020 15:13
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

conie napsal(a):
Možné to je, ale klidně se může stát i to, že si oba psi vyberou stejného člověka, ke kterému budou cítit větší respekt, který u nich bude mít větší autoritu. Uvidíte.

Anebo je budou psi za pány oba - pes je schopný probrat docela složité sociální vazby a principy, a zdaleka to není jen o nějaké alfě.

... přiznám se, že jak někdo vytáhne slovo alfa, nebo vůdce smečky v souvislosti s běžným psím provozem, tak už mě tak trochu berou čerti 🤫

14.7.2020 19:05
conie

XXX.XXX.206.202

No jo, Alfa - to je dost moderní pojem, ale většina lidí ho chápe hodně zjednodušeně. Navíc u psů jsou vážně ty sociální vazby složitější. Moje smečka má mezi sebou různě nastaveném vzájemné vztahy a kdo s nimi nežije, nemůže je pochopit. Zrovna tak to mají se vztahy k lidem - členům rodiny i blízkým přátelům - každý pes s každým člověkem má individuální vztah. A když by se měly zkombinovat vztahy mezi fenami i lidmi dohromady, to bylo na vědeckou studii . Jen jedno funguje jednoznačně - smečce velím já, když přijdu domů, holky neznají nikoho jiného a motají se jen kolem mě, když se schyluje k jakémukoliv konfliktu, reagují hlavně na mě.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.7.2020 19:36

No nevím, jestli úvodní dotaz není jen strach?....a co když můj pes bude víc poslouchat přítele, co když bude mít radši přítele...
Chápu, já jsem sobec a i když si psy pořizuji do rodiny...i když, jak píše conie...má každý z mých psů individuální vztah ke každému z rodiny, i když vím, že milují všechny členy rodiny, tak psi jsou prostě moji a pokud půjdu s jakýmkoliv členem rodiny nebo s celou rodinou na procházku a na nějakém místě se rozdělíme a já půjdu jinudy, tak všichni moji psi bez nějakého povelu půjdou automaticky se mnou a to dokonce i když je budou ostatní volat, aby šli jejich směrem.......
A protože jsem sobec a pejsové jsou moji, tak pokud by to tak nebylo, tak by mi to bylo hodně líto, pokud by si psi nevybrali za šéfíčka mě....a to si myslím, že je i obava zadavatelky.

14.7.2020 20:01

My máme dva vůdce. Je to normální.
Pes a Kocour.

14.7.2020 20:14
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

conie napsal(a):
No jo, Alfa - to je dost moderní pojem, ale většina lidí ho chápe hodně zjednodušeně. Navíc u psů jsou vážně ty sociální vazby složitější. Moje smečka má mezi sebou různě nastaveném vzájemné vztahy a kdo s nimi nežije, nemůže je pochopit. Zrovna tak to mají se vztahy k lidem - členům rodiny i blízkým přátelům - každý pes s každým člověkem má individuální vztah. A když by se měly zkombinovat vztahy mezi fenami i lidmi dohromady, to bylo na vědeckou studii . Jen jedno funguje jednoznačně - smečce velím já, když přijdu domů, holky neznají nikoho jiného a motají se jen kolem mě, když se schyluje k jakémukoliv konfliktu, reagují hlavně na mě.

Ony jsou totiž ty povídání o "alfavůdcích" smečky dost povytrhaný z kontextu, a většina lidí třeba vůbec netuší, že u psů smečku ve skutečnosti nevede jeden vůdce, ale alfa PÁR, kde má každý své úkoly, a šéfuje si svoje "rezorty", a druhý z páru mu do toho v rámci smečky nekecá.

V podobném duchu může fungovat soužití se psy u zadavatelky.

15.7.2020 13:02
murm

XXX.XXX.99.13

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No nevím, jestli úvodní dotaz není jen strach?....a co když můj pes bude víc poslouchat přítele, co když bude mít radši přítele...
Chápu, já jsem sobec a i když si psy pořizuji do rodiny...i když, jak píše conie...má každý z mých psů individuální vztah ke každému z rodiny, i když vím, že milují všechny členy rodiny, tak psi jsou prostě moji a pokud půjdu s jakýmkoliv členem rodiny nebo s celou rodinou na procházku a na nějakém místě se rozdělíme a já půjdu jinudy, tak všichni moji psi bez nějakého povelu půjdou automaticky se mnou a to dokonce i když je budou ostatní volat, aby šli jejich směrem.......
A protože jsem sobec a pejsové jsou moji, tak pokud by to tak nebylo, tak by mi to bylo hodně líto, pokud by si psi nevybrali za šéfíčka mě....a to si myslím, že je i obava zadavatelky.

Ano, máte bohužel naprostou pravdu. V tomhle jsem sobec (možná i žárlivec?) a o pejskovi sním už od svého dětství a vždy jsem si představovala, jak budeme v podstatě nejlepší kamarádi. Nejde jen o to, koho pes nejvíc poslouchá, ale vím, že "hlavního" páníčka má pejsek prostě nejradši a když je v blízkosti, ostatní jdou tak trochu stranou. To samé vidím i u borderky. Když jsme všichni 3 venku, tak stále pozoruje přítele, přítel si s ní hází míček, ona ho nosí jen jemu a prostě mě to mrzí. Přijdu si pak jak páté kolo u vozu. Vystihla jste to prostě přesně.

15.7.2020 13:40
Zoia

XXX.XXX.211.224

Já bych řekla, že jak zlaťák, tak bordera jsou obě takový aktivní plemena, který budou u toho, kdo se jim bude věnovat. Něco mi říká, že kdyby přítel na procházce jen šel a vy byste s ní blbla s míčkem, tak by byla "váš" pes. Takže když se budete retrívrovi věnovat a budete to vy, kdo s ním bude pracovat, tak by mi přišlo pravděpodobný, že bude víc na vázanej na vás. Pokud ucítí od přítele určitej odstup, jako ve stylu "ty ale nejsi můj pes", tak to tak nejspíš dopadne.

Za sebe bych to ale nechtěla, protože mně osobně se mnohem líp žije v lidskopsí smečce, kde žádný můj pes/ tvůj pes nefunguje. Všichni psi, co máme a měli jsme byli prostě naši bez ohledu na to, kdo je cvičil, krmil atd., a i když mají ke každému z nás individuální vztah a my k nim taky, tak žádný můj/tvůj my ani oni nerozlišujeme (i když by to možná usnadnilo debatu, kdo půjde ve tři ráno uklízet poblitej koberec :-D).

15.7.2020 14:17

Zoia napsal(a):
Já bych řekla, že jak zlaťák, tak bordera jsou obě takový aktivní plemena, který budou u toho, kdo se jim bude věnovat. Něco mi říká, že kdyby přítel na procházce jen šel a vy byste s ní blbla s míčkem, tak by byla "váš" pes. Takže když se budete retrívrovi věnovat a budete to vy, kdo s ním bude pracovat, tak by mi přišlo pravděpodobný, že bude víc na vázanej na vás. Pokud ucítí od přítele určitej odstup, jako ve stylu "ty ale nejsi můj pes", tak to tak nejspíš dopadne.

Za sebe bych to ale nechtěla, protože mně osobně se mnohem líp žije v lidskopsí smečce, kde žádný můj pes/ tvůj pes nefunguje. Všichni psi, co máme a měli jsme byli prostě naši bez ohledu na to, kdo je cvičil, krmil atd., a i když mají ke každému z nás individuální vztah a my k nim taky, tak žádný můj/tvůj my ani oni nerozlišujeme (i když by to možná usnadnilo debatu, kdo půjde ve tři ráno uklízet poblitej koberec :-D).

No tak to je u nás jasný...psi jsou moji a poblitej koberec ve tři ráno půjdu uklízet já

U nás se teda "můj" rozlišuje, jakmile oblaží některý ze psů jakéhokoliv člena rodiny svojí pozorností...prostě přijde se potulit, tak každý z nás bez vyjímky říká.."no jo, ty jsi MŮJ kluk/holka".......do tý doby než se dotyčnej pobleje, pokadí, počůrá, udělá binec, potřebuje v noci ven potřebuje jet na veterinu, jde se na prochajdu (některé činnosti jsou teda spíš u štěňat)...v tu ránu jsou psi moji....což je v pořádku oni jsou opravdu moji, já taky hradím veškeré výdaje spojené se psy, jsem všude ofigo vedená jako majitel.
Pokud bychom se třeba rozvedli, tak by se nedebatovalo, kdo si vezme psy.....protože to je právě ten rozdíl, psi jsou bez debat moji, se vším všudy.

A to, že by šli pesani automaticky venku za mnou, to je samozřejmě dáno tím, že já jsem ta kdo vychovává, učí, nastavuje pravidla, chodí na prochajdy......ono to, že je člověk branej jako šéfíček, k tomu nestačí si zaplatit štěně a říct "jsem si ho koupil, pes je můj" to si člověk musí zasloužit.

15.7.2020 14:45
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No tak to je u nás jasný...psi jsou moji a poblitej koberec ve tři ráno půjdu uklízet já

U nás se teda "můj" rozlišuje, jakmile oblaží některý ze psů jakéhokoliv člena rodiny svojí pozorností...prostě přijde se potulit, tak každý z nás bez vyjímky říká.."no jo, ty jsi MŮJ kluk/holka".......do tý doby než se dotyčnej pobleje, pokadí, počůrá, udělá binec, potřebuje v noci ven potřebuje jet na veterinu, jde se na prochajdu (některé činnosti jsou teda spíš u štěňat)...v tu ránu jsou psi moji....což je v pořádku oni jsou opravdu moji, já taky hradím veškeré výdaje spojené se psy, jsem všude ofigo vedená jako majitel.
Pokud bychom se třeba rozvedli, tak by se nedebatovalo, kdo si vezme psy.....protože to je právě ten rozdíl, psi jsou bez debat moji, se vším všudy.

A to, že by šli pesani automaticky venku za mnou, to je samozřejmě dáno tím, že já jsem ta kdo vychovává, učí, nastavuje pravidla, chodí na prochajdy......ono to, že je člověk branej jako šéfíček, k tomu nestačí si zaplatit štěně a říct "jsem si ho koupil, pes je můj" to si člověk musí zasloužit.

Máme to hodně podobně. Psi si budou bez problémů hrát i s přítelem, mazlit se s ním. Ale prostě jsou oba víc navázání na mne a když jsem doma, tak se pes nechce jít s přítelem ani vynencit. Jako ocasci chodí za mnou, kam si sednu nebo lehnu, tam jsou hned taky, když jsem v jiné místnosti než přítel, tak jsou se mnou, dobrovolně. Když se venku rozdělíme, půjdou automaticky za mnou. Dalsi věc je poslušnost - přítele psi tak neposlouchají, jako jo oni s ním fungují, ale je to o nějakém "prekecavani", nebo jak to nazvat 😀. Ale to je dane taky hlavně přístupem přítele, není důsledný a psi nejsou blbí a moc dobře pochopí, co na koho můžou zkoušet. Třeba příklad ze dneska, kdy pes ukradl pritelovu botu a šel s ní na pelech, kde ji zuzlal. Pritel spustil "fuj, pust, pocem, nech to" atd. Pak začal prosit a promlouvat k němu, ať mu botu vrátí 😀, pes z toho měl srandu, přišla jsem já, na psa se jen podívala, okamžitě botu nechal ležet a šel od ní pryč.

Minule jsme dělali takový "test" u rybníka, ne záměrně, byla to spíš náhoda. Přítel hodil psovi do vody hračku, když já jsem psovi řekla, že má čekat. Pes se ani nehnul. Pak to zkusil ještě tak, že ho s hráčkou rozdovadel a pak rovnou hodil, řekla jsem jen "ne" A pes do vody neskočil. No a pak jsme to zkusili přesně naopak - na přítele pes nereagoval a do vody šel, protože já mu to dovolila.

Máme to jako vy, psi jsou moji, já je krmim, vencim (většinou), cvičím, jezdím na cvicak, chodím na prochazky (přítel jde někdy s náma, ale nikdy s nimi nejde sám), platím veškeré výdaje, uklízím po nich co vyvedou atd...No a pritel je hlavně na to mazlení,hrani, rozmazlovani a "blbiny".A takhle to vyhovuje jak mně, tak příteli 😉.

15.7.2020 17:45
murm

XXX.XXX.99.13

Navíc si ještě říkám, aby z toho neměla guláš..protože nejspíš bude vzhlížet k borderce pejskovi, ten bude vzhlížet k příteli, takže ke komu by měla nejvíc vzhlížet ona..ale na druhou stranu já budu vždy cvičit, napomínat, chválit, venčit atd. retrívra fenku, tak jsem zvědavá, jak se na to bude dívat a jak to pochopí..:-)

15.7.2020 18:03

teda některý starosti bych chtěla mít.......

15.7.2020 18:26
murm

XXX.XXX.99.13

teda některý starosti bych chtěla mít.......

nemusíte to komentovat, jestli vás tento můj ubohý problém nezajímá..:-)))

15.7.2020 18:53

nemusím, ale můžu
to je diskuze
a říká se tomu pseudoproblém

15.7.2020 18:57
murm

XXX.XXX.99.13

nemusím, ale můžu
to je diskuze
a říká se tomu pseudoproblém

to je skvělý. tak doufám, že vám to aspon dělá dobře, když sem napíšete vaší nepodstatnou poznámku k tématu

15.7.2020 18:59

murm napsal(a):
to je skvělý. tak doufám, že vám to aspon dělá dobře, když sem napíšete vaší nepodstatnou poznámku k tématu

ano
taková sladká tečka za večeří.....

jen...ona to je podstatná poznámka k tématu

15.7.2020 19:01
murm

XXX.XXX.99.13

ano
taková sladká tečka za večeří.....

jen...ona to je podstatná poznámka k tématu

a dost. těšilo mě, běžte si rýpat někam jinam. já s váma končím :-)

15.7.2020 19:04

murm napsal(a):
nemusíte to komentovat, jestli vás tento můj ubohý problém nezajímá..:-)))

Hele ono hmn má ve své podstatě pravdu...neřešte to, nebuďte nervózní z toho, že by si vaše malá vybrala za páníčka přítele, nemějte z toho strach.
Ani jeden z vás nemáte psa "jednoho pána", prostě se pesanům věnujte oběma, starejte se, nedělejte rozdíly.
Ono se lehce může stát, že feňule bude větší šmajchlířka k příteli, měla byste vidět moje feny, jak to s chlapama vždycky koulely.
Měla byste vidět mojí ani ne čtyřměsíční Ginušu, jak už má mýho chlapa omotanýho kolem drápku, jak ho vidí na gauči, tak hurá na něj a dá mu pár pusinek, zavrtí zadelí, pak si roztomile pohraje a to tak roztomile, že se ten můj chlap nechá okusovat...jo toho chlapa se siláckýma řečma, jak je nekompromisní pán tvorstva......no myslím, že už jsme na dobré cestě, aby Gině naprosto všechno prošlo a to z ní není ještě dospělá "ženská" ty to pak maj ještě víc vychytaný....... je mi to líto?? Ne není, naopak doufala jsem, že to jako psí holka takhle zvládne a mise splněna. Teď už by jí prošla i vražda.
Moje předchozí fena měla chlapi dokonce vycvičený, když kolikrát předvedla svojí hereckou etudu a pak přišla ke mě, obejmula mě tou svojí tlapajznou a říká..."vidělas to, jo?? Takhle se to dělá"....tak jsem na ní byla pyšná.

Takže v klidu, věnujte se svojí holce, vy přeci budete tým...dvě holky, co to s těma vašima chlapama (lidským a psím) budou koulet, jak je napadne, aniž by o tom ti chlapi věděli.........a až se to tý vaší holce jednou zase obzvláště povede a přijde k vám, mrkne na vás a řekne "viděla jsi to? " a vy se taky potutelně usmějete a řeknete "viděla...ty potvoro jedna, to se ti to ale machruje, když si roztomilá" a pak si spolu plácnete, protože se to zase povedlo.

15.7.2020 20:25

sardulah jako vždy (většinou? ) plně pochopila smysl mého stručného sdělení

Přidejte reakci

Přidat smajlík