Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.7.2020 14:04
Valentko

XXX.XXX.100.59

Dobrý deň,
chcem sa vás spýtať že ako ste ucili vašich psov povel ľahni.

Ja sa cez tento povel s mojím psom nejako neviem dostať. Mam 2 rocnú fenku nemeckého ovčiaka a uz dávnejšie som sa ju to snažil naučiť ale ona ma nejako nepochopila. Hľadal som nejaké návody na internete v knihách a vyskusal som to. Trénoval som to s ňou dlhšiu dobu ale keď som ju to po dvadsiaty krát ucil povel ľahni tak na mňa pozerala rovnako nechápavo ako ked som ju to ucil prvý krát.

Po dhsom čase úsilia ma sa moja fenka nikam neposunula a ked som videl jej nezaujem tak to prestalo baviť aj mna. Povel sadnúť vie pekne a ovláda aj ine povely ale ľahni jej nejak nejde.

Tak sa vás chcem spytať, kde som spravil chybu a chcem sa spýtať že ako ste nato isli vy?
Za vaše rady dakujem.

14.7.2020 14:10
Valentko

XXX.XXX.100.59

A ešte chcem dodat že sa volá Stela a tu je jej fotka.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.7.2020 14:19
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak předně řekněte, jak jste na to šel vy?

Já jednoduše - přes žrádlo. Neodolatelnou dobrotu, kterou pes tuze chtěl, jsem měla v dlani a mínil se na uši postavit, aby ji dostal.
Sednul si (ať sám, nebo na povel) a já ruku s dobrotou položila na zem před něj, automaticky si lehnul, což jsem doprovodila povelem, a pak okamžitě dobrotu dostal. Pak jsem to nepočítaněkrát (to je slovo) zopakovala a je to.

14.7.2020 17:59
GAELLE

XXX.XXX.55.67

přesně tak. navádět rukou s pamlskem směrem dolů a dopředu před psa

14.7.2020 19:53
Valentko

XXX.XXX.100.59

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak předně řekněte, jak jste na to šel vy?

Já jednoduše - přes žrádlo. Neodolatelnou dobrotu, kterou pes tuze chtěl, jsem měla v dlani a mínil se na uši postavit, aby ji dostal.
Sednul si (ať sám, nebo na povel) a já ruku s dobrotou položila na zem před něj, automaticky si lehnul, což jsem doprovodila povelem, a pak okamžitě dobrotu dostal. Pak jsem to nepočítaněkrát (to je slovo) zopakovala a je to.

To som skušal a na moju stelu to nezabralo. Myslite že by som sa pýtal kebyže sa mi to podarí. Pred moju stelu môžem dávať aj ten najchutnejší pamlsok a jednoducho si k nemu neľahne. Len sa na mňa nechápavo pozerala. Teraz by som chccel s ňou začať znoba ju to cbiciť aa preto sa pýtam na nejaké triky.

14.7.2020 19:55
Valentko

XXX.XXX.100.59

Valentko napsal(a):
To som skušal a na moju stelu to nezabralo. Myslite že by som sa pýtal kebyže sa mi to podarí. Pred moju stelu môžem dávať aj ten najchutnejší pamlsok a jednoducho si k nemu neľahne. Len sa na mňa nechápavo pozerala. Teraz by som chccel s ňou začať znoba ju to cbiciť aa preto sa pýtam na nejaké triky.

A este som skušal ju chytit za predne nohy a tak ju posunúť do predu aby si lahla. Ale ani to nezabralo.

14.7.2020 20:01
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Ještě jedna rada: pes se učí pozorováním druhých psů. Takže sejít se s nějakým kamarádem a klidným, vycvičeným psem a cvičit pospolu.

14.7.2020 20:02
Terven

XXX.XXX.160.10

Valentko napsal(a):

Pokud dáváte pamlsek před ní, to samozřejmě fungovat nebude. Musíte jí tím pamlskem do lehu navést - nejdřív do sedu, to bývá jednoduché a potom ruku táhnout dolů k zemi. Zpočátku je nutné odměňovat i sebemenší náznak snížení těla, nesmíte čekat, že si rovnou lehne, jak píše espiro. Někteří psi si lehají velmi neradi.
Pokud se na vás nechápavo pozerá, má vůbec o ten pamlsek zájem? je to pro ni odměna? Nedovedu si představit, že by se na mě moje fena nechápavě dívala, pokud bych měla něco dobrého v ruce. Snažila by se k tomu dostat, snažila by se to sežrat.

14.7.2020 20:03
Terven

XXX.XXX.160.10

Valentko napsal(a):
A este som skušal ju chytit za predne nohy a tak ju posunúť do predu aby si lahla. Ale ani to nezabralo.

Tímhle spíš docílíte, že bude mít ještě větší zábrany si lehnout.

14.7.2020 20:11
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Po dhsom čase úsilia ma sa moja fenka nikam neposunula a ked som videl jej nezaujem tak to prestalo baviť aj mna. Povel sadnúť vie pekne a ovláda aj ine povely ale ľahni jej nejak nejde.

To, že se nikam neposunula ale nebude její chyba.

Jak jste učil ty ostatní povely? Přes žrádlo? A tam to šlo bez problému? Ono zrovna "sedni" je (alespoň z mého pohledu) snad takový nejjednodušší povel, který se pes naučí rychle a celkem spolehlivě, "lehni" je pak o něco těžší. Záleží taky na tom, jestli je pro vaši fenu dostatečná motivace žrádlo? Musíte najít něco, co fakt bude moooc chtít - ať už je to žrádlo nebo hračka, a pak by to neměl být problém. Případně ještě zkusit pracovat třeba s klikrem (zkuste pohledat tady v lupě, řešilo se tu jak na to) a čekat, než fena tu polohu sama "nabídne"...

Tohle většinou nebývá problém, navést psa do té polohy, problém spíš potom bývá to, odbourat to navádění, pohyb vaší ruky, případně těla....

Jinak mě se při učení "lehni" ještě osvědčilo psa rozdovádět, s něčím v ruce, a pak s rukou rychle "švihnout" k zemi. Pes sebou pak většinou švihnul do lehu taky - a pak odměna. Tak jsem to dělala u štěňat...

14.7.2020 20:15
Terven

XXX.XXX.160.10

Resp. tedy ještě polopatičtěji - pokud na zem před sedícího psa položíte ruku, v níž bude pamlsek, pes se k pamlsku bude chtít dostat, zkusí se do ruky dobývat a přitom zcela jistě aspoň trochu sníží těžiště, což hned odměníte. A pak budete postupně zvyšovat kritéria až nakonec budete odměňovat jen pěkný leh.
Pokud se fena nepokouší k pamlsku dostat, ale jen nechápavě kouká, asi pro ni tento pamlsek není motivace. Zkuste jiný pamlsek nebo třeba hračku.

14.7.2020 21:06
Valentko

XXX.XXX.100.59

marcelaamax napsal(a):

To, že se nikam neposunula ale nebude její chyba.

Jak jste učil ty ostatní povely? Přes žrádlo? A tam to šlo bez problému? Ono zrovna "sedni" je (alespoň z mého pohledu) snad takový nejjednodušší povel, který se pes naučí rychle a celkem spolehlivě, "lehni" je pak o něco těžší. Záleží taky na tom, jestli je pro vaši fenu dostatečná motivace žrádlo? Musíte najít něco, co fakt bude moooc chtít - ať už je to žrádlo nebo hračka, a pak by to neměl být problém. Případně ještě zkusit pracovat třeba s klikrem (zkuste pohledat tady v lupě, řešilo se tu jak na to) a čekat, než fena tu polohu sama "nabídne"...

Tohle většinou nebývá problém, navést psa do té polohy, problém spíš potom bývá to, odbourat to navádění, pohyb vaší ruky, případně těla....

Jinak mě se při učení "lehni" ještě osvědčilo psa rozdovádět, s něčím v ruce, a pak s rukou rychle "švihnout" k zemi. Pes sebou pak většinou švihnul do lehu taky - a pak odměna. Tak jsem to dělala u štěňat...

No sadni sa naucila ľahko. Tie pamlsky jej chutili ale aby si k nim ľahla tak to nie. Ona ma najradšej ked môže nahánať macky a psov. Pokúsim sa ju to nauciť a dufam že to teraz vide. Neviem ci sa ji to podarí lebo mam iba 12 rokov a niekto nevie vycvicit psa ani v dvadsiatke.

Přidejte reakci

Přidat smajlík