Zdravím,
kŕmim svojho psa granulami a zmenit to ani nechcem ale chela by som ju naučiť na surové mäso. Nechcem ním kŕmiť každý den ale dávať jej ho len občas nech má aj niečo lepšia a pochutná si. A tiež by som jej chcela dávať surové kosti, čitala som že sa tým dobre čistia zuby.
Zatiaľ jej občas dávam nejaké to surové mäsko ale bola by som vďačná, ak by mi niekto lepšie poradil, ako na to psíka naučiť.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Takže přidáváte syrový kousek masa ke granulím, to jako že kus svaloviny - libové maso?
To je asi tak to nejhorší, co se dá dělat.
Kupte kuřecí křídélko, dejte mu párkrát paličkou na maso a dejte to psovi, on už si poradí.
https://www.google.com/search?q=ifauna+krmeni+masem+zacatky&oq=ifauna+krmeni+masem+zacatky&aqs=chrome..69i57j69i64.4425j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8
napsal(a):
Takže přidáváte syrový kousek masa ke granulím, to jako že kus svaloviny - libové maso?
To je asi tak to nejhorší, co se dá dělat.
Kupte kuřecí křídélko, dejte mu párkrát paličkou na maso a dejte to psovi, on už si poradí.
https://www.google.com/search?q=ifauna+krmeni+masem+zacatky&oq=ifauna+krmeni+masem+zacatky&aqs=chrome..69i57j69i64.4425j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8
Vačšinou jej to dávam keď tak na večeru že vačšinu masa ma uvarenú a nejaký kusok surový. Ku granuliam som jej to zatiaľ nedávla. V tomto sa vôbec nevyznám preto by som bola vďačná za radu.
LájošM
napsal(a):
Proč naučit? Pro psa je žraní syrového masa přirozené. Prostě mu dejte prvně menší kus a uvidíte.
Přirozené určitě, ale zadavatelka nepíše, jak dlouho už krmí psa granulemi - jestli je na nich delší dobu, tak se to opravdu bude muset učit, granulář nemá normální trávení . S tím křídlem, byť pomláceným, bych počkala až teprve, když pes bude zvládat syrovou svalovinu.
Jsem přesvědčená, že podobné neuvážené pokusy a uspěchání jsou mj. důvodem, proč hodně majitelů tvrdí, že jejich pes syrovou stravu nesnese a proč veterináři brojí proti barfu.
Má približne rok aj 4 mesiace. Mám ju od 4 mesiacoch a odvtedy jedla len granule a ibčas nejaku tu konzervu, pripadne varené máso. V poslednej dobe som ju len začala učiť na to surové. Pri treningu tiež použivame mäso a miesto toho vareného by som chcela aby dostavala radšej surové. A tiež ako som písala chcela by som jej dávať surové kosti na čistenie zubov no vôbec neviem kedy jej ich možem začať dávať
Kosti se dělí na krmné a rekreační - krmné jsou určené k tomu, aby je pes celé sežral - to jsou třeba ty kuřecí křídla nebo krky. Rekreační kosti bývají větší, nejsou určené k tomu, aby je pes zkonzumoval celé (i když jsou borci, kteří to zkoušejí) - pes se zabaví jejich hlodáním. Ale zas je moc nejde započítat do krmné dávky jako kosti.
Chce to něco si o tom zjistit- doporučuju tento web
http://www.manwe.eu/
a zelenou, příp. i žlutou knihu od K. Novosádové. Tam najdete odpovědi navětšinu vašich otázek. Jen tak zkusmo a naslepo něčím psovi přilepšovat, to je fakt víc škody než užitku a voda na mlýn veterinářů, kteří syrové stravě nefandí.

Předpokládám, že pes je menšího vzrůstu. Asi nejjednodušší je nabídnout kuřecí letky. To jsou ty špičky křídel po první kloub. Jsou opravdu měkké (kosti), takže nejdřív jednu podržet, jestli bude kousat. Když to dobře dopadne i s trávením, tak jich postupně v rámci týdnů můžete dávat víc. No a časem, když nebudou žádné komplikace, můžete po nastudování nějaké literatury pokračovat. Holka bude určitě ráda. ;)

proč naučit?
Nora žere granule, ale když je k dispozici vyřazené kuře nebo morče, tak ho prostě dostane. tak jak to je, celé nekuchané. Nebo nějaký ořezy z porážky, běháky, hlavy, kýbl krve, na, tady to máš. A je to. Nemusela se učit, co s tím.
napsal(a):
Předpokládám, že pes je menšího vzrůstu. Asi nejjednodušší je nabídnout kuřecí letky. To jsou ty špičky křídel po první kloub. Jsou opravdu měkké (kosti), takže nejdřív jednu podržet, jestli bude kousat. Když to dobře dopadne i s trávením, tak jich postupně v rámci týdnů můžete dávat víc. No a časem, když nebudou žádné komplikace, můžete po nastudování nějaké literatury pokračovat. Holka bude určitě ráda. ;)
To jsem si kdysi dávno taky naivně myslela - že budu přidržovat štěňátku kuřecí křídlo, abych měla jistotu, že bude kousat. Ale velmi rychle mě takovej blbej nápad přešel
Pokud pes není vyloženě nimravej nežera, je jeho naprosto přirozenou reakcí, podáváte-li mu něco z ruky, že si to chce vzít. Nikoli to decentně užižlávat, zatímco vy to držíte. Většina pažravců prostě udělá "chramst" a křídlo bude jejich - když budete mít echt štěstí, tak bez vašich prstů- já jsem to štěstí neměla
Takže jsem pro začátek kostižraní radši drtila kuřecí krky na prkýnku - každej jednotlivej obratel jsem přepůlila nožem - jde to docela snadno.
napsal(a):
proč naučit?
Nora žere granule, ale když je k dispozici vyřazené kuře nebo morče, tak ho prostě dostane. tak jak to je, celé nekuchané. Nebo nějaký ořezy z porážky, běháky, hlavy, kýbl krve, na, tady to máš. A je to. Nemusela se učit, co s tím.
No....má-li někdo pejska v bytě, tzn. nemůže to udělat, kdykoli potřebuje a je- li dlouhodobě výhradně na granulích, tak celý nekuchaný morče nebo kuře může skončit minimálně pěknou srajdou.

Terven
napsal(a):
To jsem si kdysi dávno taky naivně myslela - že budu přidržovat štěňátku kuřecí křídlo, abych měla jistotu, že bude kousat. Ale velmi rychle mě takovej blbej nápad přešel
Pokud pes není vyloženě nimravej nežera, je jeho naprosto přirozenou reakcí, podáváte-li mu něco z ruky, že si to chce vzít. Nikoli to decentně užižlávat, zatímco vy to držíte. Většina pažravců prostě udělá "chramst" a křídlo bude jejich - když budete mít echt štěstí, tak bez vašich prstů- já jsem to štěstí neměla
Takže jsem pro začátek kostižraní radši drtila kuřecí krky na prkýnku - každej jednotlivej obratel jsem přepůlila nožem - jde to docela snadno.
No tak já mám "vdechovače", takže to známe. Všechno. Držím akorát paroží a petku od mléka - vykapat (prvotřídní otrok). Kromě letek a ryb vcelku si mu žádné kosti nedovolím dát. Buď mletiny, nebo mám sekáček na maso.
Terven
napsal(a):
Přirozené určitě, ale zadavatelka nepíše, jak dlouho už krmí psa granulemi - jestli je na nich delší dobu, tak se to opravdu bude muset učit, granulář nemá normální trávení . S tím křídlem, byť pomláceným, bych počkala až teprve, když pes bude zvládat syrovou svalovinu.
Jsem přesvědčená, že podobné neuvážené pokusy a uspěchání jsou mj. důvodem, proč hodně majitelů tvrdí, že jejich pes syrovou stravu nesnese a proč veterináři brojí proti barfu.
Pokud je pes zdravý, trávení si s masem poradí.
Takové ty řeči, jak se nesmí míchat granule s masem, to vypustili výrobci granulí, aby nepřicházeli o zákazníky. Stejně tak se jednu dobu tvrdilo, že se má krmit jen jedním druhem granulí, případně granulemi jednoho výrobce. Důvody zcestné, ale i teď to občas slýchám, i když je to proti vší logice.
Ano, někdy může rychlý přechod způsobit nějaké zažívací potíže, ale když se začne pozvolna, je jedno, jestli pes dostane kus svaloviny nebo kuřecí křídlo, krk. Nenacpu ho hned horou kostí, ale snad má zadavatelka rozum.
Naši psi žerou to, co zrovna je. Když mám maso, dostanou ho, když dojde, žerou granule. Jeden z mých psů přešel z granulí na maso ze dne na den ve věku cca 4 let, nebylo mu nic. S jiným se muselo pomaleji, protože průjmoval. To se ale stávalo i po granulích, musel jsem najít pár druhů, co mu sedělo. Za několik let se ale zažívání samo srovnalo, dnes mu mohu dát téměř jakékoli granule a jakékoli méně tučné maso. A taky dávám pozor, aby nedostal naráz v dávce moc vnitřností.
To si ale musí majitel vychytat sám, každý pes je jiný a rady na netu jsou jen orientační. Není nad selský rozum.
LájošM
napsal(a):
Takové ty řeči, jak se nesmí míchat granule s masem, to vypustili výrobci granulí, aby nepřicházeli o zákazníky. Stejně tak se jednu dobu tvrdilo, že se má krmit jen jedním druhem granulí, případně granulemi jednoho výrobce. Důvody zcestné, ale i teď to občas slýchám, i když je to proti vší logice.
Ano, někdy může rychlý přechod způsobit nějaké zažívací potíže, ale když se začne pozvolna, je jedno, jestli pes dostane kus svaloviny nebo kuřecí křídlo, krk. Nenacpu ho hned horou kostí, ale snad má zadavatelka rozum.
Naši psi žerou to, co zrovna je. Když mám maso, dostanou ho, když dojde, žerou granule. Jeden z mých psů přešel z granulí na maso ze dne na den ve věku cca 4 let, nebylo mu nic. S jiným se muselo pomaleji, protože průjmoval. To se ale stávalo i po granulích, musel jsem najít pár druhů, co mu sedělo. Za několik let se ale zažívání samo srovnalo, dnes mu mohu dát téměř jakékoli granule a jakékoli méně tučné maso. A taky dávám pozor, aby nedostal naráz v dávce moc vnitřností.
To si ale musí majitel vychytat sám, každý pes je jiný a rady na netu jsou jen orientační. Není nad selský rozum.
...hodně zjednodušené a zavádějící - pokud má někdo psa trvale na zahradě, možná si nějakých rychlejších bobků ani nevšimne a pes se s tím za čas opravdu porovná. Oproti tomu byťák může při nešetrném převodu na syrové zažít perné chvilky. A pes může být zdravý, ale že granulovou monodietou zleniví trávení je známá věc.
Takové ty řeči, jak se nesmí míchat granule s masem, to vypustili výrobci granulí, aby nepřicházeli o zákazníky.
samozřejmě, že míchat lze, taky to dělám, ale je to trochu o něčem jiném než dát výhradnímu granuláři rovnou kuřecí křídlo. Ono je to jak píšete - některej to dá v pohodě, jinej může skončit na veterině s perforací střeva.
Není nad selský rozum.
kdysi asi míval něco do sebe, ale když tak čtu ty plky na fb v různých pejkařských, koňařských a jiných skupinách, radši bych na něj nespoléhala. On totiž každej druhej deme.t vydává svůj názor za zdravej selskej rozum.

OT: já už myslela, že Terven nezná žádné nadávky :-)
Je fakt, že takto položený dotaz potřebuje hodně, hodně moc pomalou odpověď.
napsal(a):
proč naučit?
Vyřazené morče...?

No... Většina granulářů dostává tzv. bůvolí kosti. S takovým sajrajtem se to trávení musí umět poprat, když minimálně ten konec polknou. Můj trouba jako štěně jednou jednu malou dostal. Než jsem se probrala, tak jí polknul a málem se u toho zadusil. Rentgen, čekání, po třech dnech při panickém řevu šla ven. Nic zásadního, měkký a ještě relativně velký kus, jen prostě hysťáček. Co sleduji, tak granuláři mají problém spíš s tučnými věcmi a vnitřnostmi, syrové kosti tolik ne, když nepolykají velké kusy. To ale řeší mletiny, popř. "takové to domácí mlácení".

fikovnice
napsal(a):
Teda asi blbej dotaz - ale jaký morče? Morče jako že morče?
Morče z chovu.

napsal(a):
Morče z chovu.
Musíte říct - chlupaté morče. Ne plyšové, ale živé morče.
Co už pak není živé.
Ne, tohle by nešlo. Ta představa. Můj Pepína!

Terven
napsal(a):
Z celého srdce bych vám přála mě někdy slyšet
:-) Já Vám to z celého srdce věřím :-)

No já si taky nezvyknu, že bodlinka krmí morčata, u nás jedině na mazla, i psiny si na ně musely zvyknout....a nejíst je. takový ušatý hlavy krásný , měli jsme je 20let v kuse....děti jsou už dospělé a já už to na nic neuhraju ani na vnučku, morche už asi nebude...
jinak k masu: otázka- každý by chtěl v granulích svalovinu- prostě maso a co největší podíl a žádná masová moučka z mleté kaše zvířátek , nejlépe sušené a pak umleté....ALE na druhou stranu do misky "čistou" svalovinu se zase zdráhají dávat- že moc fosforu(tuším?) , to musí být zas ořez, šlachy, kůžičky....tak jak to je?

napsal(a):
No já si taky nezvyknu, že bodlinka krmí morčata, u nás jedině na mazla, i psiny si na ně musely zvyknout....a nejíst je. takový ušatý hlavy krásný , měli jsme je 20let v kuse....děti jsou už dospělé a já už to na nic neuhraju ani na vnučku, morche už asi nebude...
jinak k masu: otázka- každý by chtěl v granulích svalovinu- prostě maso a co největší podíl a žádná masová moučka z mleté kaše zvířátek , nejlépe sušené a pak umleté....ALE na druhou stranu do misky "čistou" svalovinu se zase zdráhají dávat- že moc fosforu(tuším?) , to musí být zas ořez, šlachy, kůžičky....tak jak to je?
Jak to je kde? :-) V granulích je podle mě to, co dávám do misky - žádná čistá svalovina. Tedy klidně ji do misky dám, ale k následujícímu jídlu budou vepřová žebra nebo kuřecí krky.
V granulích nechci přejetá zvířátka, proto hledám "maso".
Ale tak tam se Ca:P řeší uměle, oni ví, co tam nasypat, jak to poskládat.
Problém je, když se k takto "vyrovnanému" krmivu dává ještě do misky další svalovina a čistě jen ta a pravidelně. To je prostě hromada fosforu a dalších věcí. Tedy granule rozhozené, rozhozené vše, nemoc řeznického psa, ledviny, játra,..

Tohle si zaslouží ctrl + c, ctrl + v :-)
"Není nad selský rozum.
kdysi asi míval něco do sebe"
My jsme teda na maso taky přešli ze dne na den. Fene bylo rok a půl, psovi 4,5. Ani jeden z nich neměl průjem ani jiné problémy. Ale asi je to individuální. A je taky pravda, že nebyli čistě jen na granulich -občas jsem dala syrové odrezky, občas konzervu od falca. Ale kosti a vnitřnosti jsem do té doby nedávala. Dávala jsem taky i při granulich občas ovoce a zeleninu a prostě tak nějak kousek od toho, co jsem zrovna jedla já.
Kostí jsem se že začátku bála. Nejdřív jsem dávala krky a křídla pomlacene paličkou. Poprvé mě taky napadlo to fene přidržet - šla po tom ještě víc, než kdyby to mela v misce, vyrvala mi to z ruky a zhltla. Všichni mě tady ujišťovali, že zhltnuti křídla nebo krku je pro psa naprosto přirozené a že to nemusím řešit, že si s tím poradí. To samé jsem se dočetla na FB ve skupině o barfovani, že spousta psů kosti hltá, a že je to normální. Jediné, co fena kousala byl skelet a žebra - to zhltnout nešlo, i když v první chvíli to taky zkoušela do sebe nasoukat. Časem se to trochu zlepšilo, a už to křídlo/krk aspoň párkrát "žvejkne", ale moc se s tím nepáře, misku má vyluxovanou během pár vteřin, vzdycky o dost dřív, než pes.
Aktuálně dávám jen ty křídla a krky, krky občas i kachní, a skelety. Žebra jsem přestala dávat po tom, co mi přišly takové holé, bez masa - i když tady i bylo řečeno, že i to je ok. Ale já z toho mám jednoduše blbý pocit a tak nedávám. No a pak už jen velké kosti na okus, a občas pařáty. Zkoušela jsem ještě stehna - u psa ok, ale fena by to do sebe nejradši narvala vcelku a jelikož už je to na ni větší, tak zase pro můj dobrý pocit nedávám.
Teď jsem po delší době vzala mleté s kostmi, králíka. A přijde mi, že psi v misce pořád hledají to křídlo nebo krk 😄
Ono je to lepší naopak. Nedávat malé kusy, co by šly zhltnout, ale velký kus, na kterém se pes naučí potravu správně zpracovat. A dopřát mu klid, aby kvůli konkurenci neměl tendenci to do sebe hodit naráz.
Já mám hlavně větší psy, takže jim hodím půlky kuřete nebo kus hovězího, velkou kost... K tomu do misky vnitřnosti se zeleninou.
Ale ani naší jorkové kosti nedrtím, křídla a krky si pokouše sama.