Irský setr, zkušenosti

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.7.2020 17:11
AnimalsNat

XXX.XXX.180.195

Dobrý den,

mám dotaz. Uvažuji o koupi irského setra a máte s ním někdo nějaké zkušenosti. Chtěla bych staršího psa. Nějakého např. z útulku, z nějaké rodiny co se o něj nemůže starat apod.. Myslíte že ráno hodina a půl v parku na procházce na volno, cca od 14-16 hodin další procházka a povely, výcvik popř. cvičák, agility nebo psí sport. A večer zase procházka stačily (rodina by pomohla). Byl by šťastný?

Předem díky

23.7.2020 17:22
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Pes z útulku bude v každém případě šťastný že vůbec bude mít rodinu a volnost.
proč zrovna irský setr? Možná by tento program uvítal spíš nějaký kříženec.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.7.2020 17:41

Já myslím, že to bude stejné jako se zlatým retrívrem :-)
Splašte si jedno venčení, kdy nejste doma + se jděte podívat k lidem, co ty psy mají, aby se vidělo, do čeho jdete.

23.7.2020 18:06

Stran aktivity záleží, jak starý pes to bude. Pro mladé zvíře by to bylo nejspíš málo, nezapomeňte, že je to lovecký pes, žel s relativně silným pudem, takže má stran zaměstnání poměrně specifické potřeby. Řekla bych, že s výcvikem to s nimi taky není úplně snadné, jsou takoví svérázní. Z mého pohledu je do našich “českých podmínek“ vhodnější kontinentální ohař, což taky dokazuje jejich masivní využívání v myslivosti. Tato “anglická plemena” - myslím setry a pointera - jsou primárně určená do jiného typu krajiny, přirozeně pracovali na rozlehlých a relativně přehledných, rovinatých pláních. Z toho pak vyplývá jejich výrazně větší akční radius (příliš se člověka nedrží a utíkají daleko - ani odvolání od zvěře není tak snadné jako u ohaře) a jistá nezávislost při práci (oproti kontinentálovi). Já osobně, jak je znám z běžného života, je vnímám jako druh bližší chováním (a tím nemyslím způsob lovu, spíš vypořádání se s loveckým pudem a míru spolupráce s člověkem) spíše honičům než ohařům. Jsou to nádherná zvířata, ale není to pro každého... Dobře to rozhodnutí zvažte, nenechte se zlákat jejich krásou. :-)

Edit: Ve svém textu, kde píši “ohař”, mám na mysli kontinentální/ho ohaře.

23.7.2020 19:31

AnimalsNat napsal(a):
Dobrý den,

mám dotaz. Uvažuji o koupi irského setra a máte s ním někdo nějaké zkušenosti. Chtěla bych staršího psa. Nějakého např. z útulku, z nějaké rodiny co se o něj nemůže starat apod.. Myslíte že ráno hodina a půl v parku na procházce na volno, cca od 14-16 hodin další procházka a povely, výcvik popř. cvičák, agility nebo psí sport. A večer zase procházka stačily (rodina by pomohla). Byl by šťastný?

Předem díky

To záleží na vás, jestli bude šťastný. Stejně jako zlatý retrívr, na kterého jste se tu už ptala. Jestli se ptáte na to, jestli mu bude stačit venčení, tak asi ano. Ale musíte se mu věnovat, ne jen jít vedle psa na vodítku.

23.7.2020 19:46

Asi bude dost setrů, kteří ve městech žijí. Jsou to super psi, kteří mají rádi lidi, takže doma s páníčkem asi ok. A venčení...tak asi pokud má možnost se vyběhat, vylítat s ostatními psy........

Měla jsem setra a upřímně řeknu, že pokud nebudu bydlet někde, na konci města nebo prostě v nějaké lokalitě, kde můžu vyrazit do přírody, tak bych si setra nepořídila.
Můj setr, když jsem ho pustila z vodítka, tak začal prohledávat terén... nezajímali ho cizí psi, ignoroval lidi, prostě hledal a když něco našel, tak zůstal štronzo nebo si sednul, čímž mě upozorňoval, že něco našel......byl bez papírů, neměl lovecký výcvik, byl to pes z kotce, ale tohle pro něj bych tak řekla bylo max, dělal to, co měl dle mého v krvi.

Takže asi než útulek a nebo vysloveně špatné podmínky je vždycky lepší milující domov, ale myslím, že to není to max, co člověk může loveckému psu tohoto typu nabídnout.

23.7.2020 19:53

AnimalsNat napsal(a):
Dobrý den,

Předem díky

Moje otázka spíš zní....víte, co je irský setr zač?? Jaký je?? Učarovala vám jeho povaha?? A myslíte tudíž, že jen on je vašeho srdce šampion??

A nebo je to prostě líbivý fešák??

Ono tomu psu bude stačit ta doba venku, co nabízíte, ale otázkou je, jak ten čas bude trávit....

výcvik popř. cvičák, agility nebo psí sport
sice vytrženo z kontextu....ale tohle evokuje spíš jiná plemena, než jsou setři

24.7.2020 07:28
domi.t

XXX.XXX.131.130

Môj otec mal cca 30 rokov dozadu tiež jedného Irčana. Jeho starý otec bol lesník a polovník,všetko naučil otca a otec domov dovliekol polročného setra. Dodnes naňho spomína s láskou a občas aj so slzami v očiach,lebo to bol pes neobyčajne múdry a s extrémne silným loveckým pudom. Ten pes celý život lietal po lesoch,bol aktívne využívaný na polovačkách, domov došiel úplne mrtvy, vyspal sa v búde v koterci a na druhý deň znovu. Myslím,že pre lesníkov,polovníkov, tulákov je tento pes ako stvorený...lebo je v prostredí,kde môže stopovať,loviť,bežať.

Počítate s tým,že starší pes/pes z útulku bude mať už zrejme nejaké tie (zlo)zvyky, ktoré Vám nemusia veľmi vyhovovať? A možno ich bude ťažké odnaučiť...lebo teda seter je riadne tvrdohlavý pes. Otec hovoril,že so základnými povelmi bol uňho problém,ved prečo by on ako trubka 5-krát po sebe sadol,že? O privolaní od zveri sa tu radšej ani nebudeme baviť,to sú iné príbehy

Treba si zvážiť, či naozaj máte tolko času,chuti sa tomuto nádhernému plemenu venovať. A pozerať na to aj výhľadovo,či v budúcnosti to tak bude tiež,či budete vládať,či rodina naozaj pomôže. Držím palce.

24.7.2020 07:34
Krasavice Carevna

XXX.XXX.68.132

Pocitat s tim, ze i poslusny pes, kdyz chytne stopu, je tezko odvolatelny. Toho naseho v utulku dobre znali, i kdyz jsme s nim nachodili kazdy den pekne kilometry, tak se z lesa obcas zdejchnul, zabehl si do mesta za fenkami a vratil se v noci. Z tohoto duvodu bych si setra neporidila. Ja msm uz druhou borderku, v lese beha u me, poslechne na slovo a ba psi sporty je rozhodne vhodnejsi nez velky setr.

Přidejte reakci

Přidat smajlík