BobčaRenďa

XXX.XXX.8.30
Na co všechno, povinné a nepovinné očkování, jste nechali očkovat své čtyřnohé miláčky?
Bertik005

XXX.XXX.214.220
My vzdy ockovali takové to povinné + tetanus
Uživatel s deaktivovaným účtem

lesnížínka
napsal(a):
Klasickou kombinovanou vakcínu + vzteklinu samozřejmě. Tetanus mne ani nenapadnul přesto, že do zahrady navážím pravidelně koňský hnůj a výběhy mám za pozemkem. Nikdy jsem neslyšela o psu, co by s tím měl problém.
bodlinky Nora
když je pes u koníků, nebo capkáte po cestách, kde koníci, tak je to lepší
lesnížínka
napsal(a):
Klasickou kombinovanou vakcínu + vzteklinu samozřejmě. Tetanus mne ani nenapadnul přesto, že do zahrady navážím pravidelně koňský hnůj a výběhy mám za pozemkem. Nikdy jsem neslyšela o psu, co by s tím měl problém.
Já ano, a poslední dobou je toho čím dál vic - pred cca 10 lety jsme na cvičáku měli hned 3 psy s tetanem za rok.
Predispozici mají hlavně NO
napsal(a):
bodlinky Nora
když je pes u koníků, nebo capkáte po cestách, kde koníci, tak je to lepší
Já vím, že Nora(kupodivu si to pamatuju ) ale na vesnici, kde je chov koní, se psi s tím prostě setkávají a nějak si myslím, že zdravý pes má nějakou přirozenou obranyschopnost...to by v té přírodě nepřežil.

Můj pes je vystavovaný standardním rizikům, tedy má standardní očkování - vzteklinu a psí nemoci (tu klasickou kombinaci), s roční periodou přeočkováváme. Pokud by byl vystaven nadstandardním rizikům, uvažovala bych i o jiném očkování - třeba tu tetanovku.

lesnížínka
napsal(a):
Já vím, že Nora(kupodivu si to pamatuju ) ale na vesnici, kde je chov koní, se psi s tím prostě setkávají a nějak si myslím, že zdravý pes má nějakou přirozenou obranyschopnost...to by v té přírodě nepřežil.
V přírodě moc koní není.. hlavně ani tu obranyschopnost moc nemá a ono se ví proč.. příroda si to reguluje.. však víte, jak to je, otevřená rána, přezubování.. kolikpak vlčat se asi dožije..co já vím.. roka?

Očkuju jen povinný, proti borelce jsem zrušila a proti tetanu taky nedávám.
napsal(a):
Můj pes je vystavovaný standardním rizikům, tedy má standardní očkování - vzteklinu a psí nemoci (tu klasickou kombinaci), s roční periodou přeočkováváme. Pokud by byl vystaven nadstandardním rizikům, uvažovala bych i o jiném očkování - třeba tu tetanovku.
Já dávám tetanovku jen, pokud mám doma v předvýchově štěně NO, a jde se ještě trefit do očkovacího schématu tak, aby v době přezubobovaní už bylo v imunitě, jinak ne.

lesnížínka
napsal(a):
Vsak proto se rodi tolika stenat, ze "v prirode" neprezivaji... ale to uz asi nikdo nechce, zrovna tuhle prirodni selekci. to uz nemusime ockovat na nic a odcervovat taky ne a vubec -muzem ty psy i na noc poustet, at se o sebe postaraji
ale jo, pes jako selma ma vetsi odolnost na tetanus - na rozdil od bylozravcu -koni treba, je velka sance ze i neockovany pes pri patricne lecbe - prezije.
problem - aspon kdysi - byl, ze veti tetanus u psa nepoznali.
napsal(a):
Vsak proto se rodi tolika stenat, ze "v prirode" neprezivaji... ale to uz asi nikdo nechce, zrovna tuhle prirodni selekci. to uz nemusime ockovat na nic a odcervovat taky ne a vubec -muzem ty psy i na noc poustet, at se o sebe postaraji
ale jo, pes jako selma ma vetsi odolnost na tetanus - na rozdil od bylozravcu -koni treba, je velka sance ze i neockovany pes pri patricne lecbe - prezije.
problem - aspon kdysi - byl, ze veti tetanus u psa nepoznali.
On to musí chytit v zacatku hlavně majitel - pokud má psa na dvoře, a přehlédne první priznaky, tak se šance na přežití výrazně snižuje, protože pak už to jde rychle

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
On to musí chytit v zacatku hlavně majitel - pokud má psa na dvoře, a přehlédne první priznaky, tak se šance na přežití výrazně snižuje, protože pak už to jde rychle
pry zalezi i na tom, kde vnikla infekce do tela. zub je pruser - je blizko mozku
u meho psa to bylo na zadni noze - dostal se z toho.
ale je fakt, ze az treti vet mi uveril...

Vzteklina a kombi. Je to kovaný měšťák, v přírodě vydrží jen na tréninku a na závodech, navíc je to "pes chodníčkový". Advantix funguje, nelezou na něj klíšťata ani nic jiného. Třeboňsko přežil s jedním kousancem na čumáku. Ostatní psi i lidi byli jak pohoří pupínků, komárů jsou letos mraky.
napsal(a):
pry zalezi i na tom, kde vnikla infekce do tela. zub je pruser - je blizko mozku
u meho psa to bylo na zadni noze - dostal se z toho.
ale je fakt, ze az treti vet mi uveril...
Dva z těch psů u nás na cvičáku to chytili přes zuby, a byl to fakt fofr - ráno se začali "usmívat", a večer už byli hospitalizovaní na kapačkách s tím, že je to 50:50. Oba meli štěstí na majitele a veterináře, že reagovali hned a správně.

Vzteklina, kombinace a tetanovka....

napsal(a):
Vzteklina, kombinace a tetanovka....
taky tak.
vzteklinu a kombinaci triletou, po roce preockovavam jen leptospirozu,

eli22
napsal(a):
Zdravím. Využiji tohoto vlákna k dotazu, jestli někdo ví, jak jsme na tom s Aujeszkyho chorobou, co nás hodně nedávno trápila.
porad stejne.
https://www.svscr.cz/upozorneni-svs-v-souvislosti-s-nekolika-pripady-aujeszkyho-choroby-u-loveckych-psu/

eli22
napsal(a):
Aha, díky. Já že jsem o těch případech už dlouho neslyšela. Ale chápu, že corona je teď top.
tak prasata jsou promorena porad stejne - jen cas od casu ma nektery pes smulu.
nekolik let se zadny pes nenakazil. ted v lednu ano -nekolik psu z jednoho nemocneho prasete.
doufam, ze zase dlouho nic nebude.
Bertik005

XXX.XXX.214.220
Nám vět ockuje tetanus prý kvůli ovcim, že jsou také prenasecem jako kone. S koňmi do styku moc neprijdeme...

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Já dávám tetanovku jen, pokud mám doma v předvýchově štěně NO, a jde se ještě trefit do očkovacího schématu tak, aby v době přezubobovaní už bylo v imunitě, jinak ne.
Já kdybych měla koně a pes byl se mnou denně ve stáji, tak bych mu ji pro svůj klid dala, ale takto to považuji za zbytečné. Nejbližší koňský statek máme 15 km přes dva lesy, a 30 km procházku by můj stařík už ani nezvládl. Ale ani když jsme okolo toho statku a pastvin chodívali, nezdálo se mi to riziko až tak vysoké. Ostatně mám psa stále za zadkem, takže kdyby něco, všimla bych si. Navíc se kvůli epilepsii dost vyhýbám všemu neznámému, na co by mohla být reakce, ale to je jiný příběh.

U tetanu nejde jen o to jestli je pes u koní, ale o povrchovou ránu, do které se dostanou tetanové clostridie, samozřejmě nejvíc jich je kolem koní , ale i hnojená pole, prostě myslím, že můžou být všude. Myslí, že ze stájové smečky mám očkováno na tetanus jen já , ale nejsem nijak úzkostlivá, prostě to prostředí si o to říká a nemusím jít problému naproti. Kamarádka je myslivec a myslivečtí psi se na tetanus očkují prý běžně....

napsal(a):
U tetanu nejde jen o to jestli je pes u koní, ale o povrchovou ránu, do které se dostanou tetanové clostridie, samozřejmě nejvíc jich je kolem koní , ale i hnojená pole, prostě myslím, že můžou být všude. Myslí, že ze stájové smečky mám očkováno na tetanus jen já , ale nejsem nijak úzkostlivá, prostě to prostředí si o to říká a nemusím jít problému naproti. Kamarádka je myslivec a myslivečtí psi se na tetanus očkují prý běžně....
To máte pravdu. Mám pocit, že sousedovic pes před pár lety právě na tetanus zemřel - chtěl si otevřít dveře do ložnice, ale poranil si packu zrezlým hřebíkem. Šlo to rychle... :-(

Nora dostala tetanus když jí byly dva měsíce a znala akorát zahradu a okolí do pár set metrů, žádný koně, žádný ovce, nic takovýho. Od zubu.

napsal(a):
Nora dostala tetanus když jí byly dva měsíce a znala akorát zahradu a okolí do pár set metrů, žádný koně, žádný ovce, nic takovýho. Od zubu.
Ale dalo by se to přenést.. ? Přece Vy u ovcí nebo tak někdy jste. Nebo je půda nebo co já vím tak promořená, mám se bát? A vejdu se do toho očkovacího schématu?

Předloni umřel na tetanus golden majitelům bráchy mýho psa (toho si osvojili až potom). Poranil se v tlamě od klacíku, šlo to prý hodně rychle, pes měl 5 let. Od tý doby psy očkují. Takže taky váhám, jestli do toho nejít.

napsal(a):
Ale dalo by se to přenést.. ? Přece Vy u ovcí nebo tak někdy jste. Nebo je půda nebo co já vím tak promořená, mám se bát? A vejdu se do toho očkovacího schématu?
právě že přenést se to nedá. tetanový bacily prostě žijou i v půdě, bahně. nejen v koňským trusu.
Když byla Vikina štěně, probírala jsem to s vetkou s ohledem na to, že jí bereme ke koním. Říkala, že nejrizikovější je období přezubení, ale že štěňata na očkování proti tetanu mívají dost bouřlivý reakce, bejvá jim blbě- ať si to naplánuju před několika dny volna. Nějak jsem nesebrala odvahu a nešla jsem do toho, mezitím přezubila...už jsem nenaočkovala nikdy.
Koně jo, koně jsou k tetanu vnímavější. Je to jediný očkování, který můj kůň dostává.
Viděla jsem nějakou psí roční statistiku ohledně tetanu a usoudila jsem, že s takovým rizikem dokážu žít - pravděpodobnější je, že mi psy přejede auto.
kololol123

XXX.XXX.96.72
povinná je pouze vzteklina jiné očkování ne,to je na uvážení majitele psa,zda dá neno nedá další očkování
Ano, jak píše Bodlinka(a není problém si to najít) bakterie tetanu jsou všudypřítomné, dokonce i lidé jsou bacilonosiči, hlavně ti, pracující v zemědělství, protože ano, v teplém vlhkém hnoji se to množí asi nejlíp. A teď vám povím perlu, kterou to jistě zakřiknu. Muž, ačkoliv téměř denně pracuje v zahradě, takže se nějakému tomu škrábanci nevyhne(no není zrasovaný jak já, ale stane se i jemu) má prošlý tetanus asi 20let. Tedy tvrdí to on, já si myslím, že ještě někdy byl očkovaný, tak tipuju 10. On tvrdí, že byl na tetanovce na základce a je mu včera 48. Mě se zdá, že jsme byli přeočkovávaní někdy zároveň, já tehdy přešvihnuté měla a musela jsem na tři, on jen jednu, někdy ve 20letech..Já jsem od té doby měla dva krvavé úrazy, takže díky tomu mi pořád platí Každopádně je to nejmíň 5let(spíš myslím 10) co ho doktorka upomínala a to už měl jít na tři...takže nešel Teď do něho tak čtvrtletně hučím já, jenže pořád něco: teď né, bude turnaj, teď né, bolí mne tohleto, teď né, mám toho moc...

Terven
napsal(a):
Když byla Vikina štěně, probírala jsem to s vetkou s ohledem na to, že jí bereme ke koním. Říkala, že nejrizikovější je období přezubení, ale že štěňata na očkování proti tetanu mívají dost bouřlivý reakce, bejvá jim blbě- ať si to naplánuju před několika dny volna. Nějak jsem nesebrala odvahu a nešla jsem do toho, mezitím přezubila...už jsem nenaočkovala nikdy.
Koně jo, koně jsou k tetanu vnímavější. Je to jediný očkování, který můj kůň dostává.
Viděla jsem nějakou psí roční statistiku ohledně tetanu a usoudila jsem, že s takovým rizikem dokážu žít - pravděpodobnější je, že mi psy přejede auto.
že štěňata na očkování proti tetanu mívají dost bouřlivý reakce,
nezazila jsem.
ockuju tetanus ve 3 mesicich -teda pred prezubenim uz jsou po druhe davce.
zato vzteklinu davam az tesne pred ukoncenim 6 mesice.

napsal(a):
právě že přenést se to nedá. tetanový bacily prostě žijou i v půdě, bahně. nejen v koňským trusu.
A nemáme je i my lidé?
lesnížínka
napsal(a):
Ano, jak píše Bodlinka(a není problém si to najít) bakterie tetanu jsou všudypřítomné, dokonce i lidé jsou bacilonosiči, hlavně ti, pracující v zemědělství, protože ano, v teplém vlhkém hnoji se to množí asi nejlíp. A teď vám povím perlu, kterou to jistě zakřiknu. Muž, ačkoliv téměř denně pracuje v zahradě, takže se nějakému tomu škrábanci nevyhne(no není zrasovaný jak já, ale stane se i jemu) má prošlý tetanus asi 20let. Tedy tvrdí to on, já si myslím, že ještě někdy byl očkovaný, tak tipuju 10. On tvrdí, že byl na tetanovce na základce a je mu včera 48. Mě se zdá, že jsme byli přeočkovávaní někdy zároveň, já tehdy přešvihnuté měla a musela jsem na tři, on jen jednu, někdy ve 20letech..Já jsem od té doby měla dva krvavé úrazy, takže díky tomu mi pořád platí Každopádně je to nejmíň 5let(spíš myslím 10) co ho doktorka upomínala a to už měl jít na tři...takže nešel Teď do něho tak čtvrtletně hučím já, jenže pořád něco: teď né, bude turnaj, teď né, bolí mne tohleto, teď né, mám toho moc...
není to žádná perla. Naposledy mne přeočkovali po úrazu v roce 1996. Málem jsem to tehdy nerozchodila - myslím alergickou reakci na očkování. Můj obvoďák řekl když se nenechám přeočkovat že mne vyřadí z evidence. Internistka ke které chodím mi udělala test na protilátky. Hladina má být 0,50-1,10. Mám po 24 letech 0,9O. na žádné očkování mne už nikdo nikdy nedostane. a přesně - poradila občas se pohrabat v hlíně. Takže je v klidu možné že tvůj muž to má stejně.

Očkujeme každý rok vzteklinu, a protože má očkovák mamka, tak nevím, co je v polyvalentní vakcíně vše obsaženo. Očkovali jsme borreliozu, letos už ne, a psincový kašel, který už ale pár let neočkujeme. Kdysi, cca v roce 1995, jsme dostali vakcínu proti psincovému kašli píchanou. Pak v dalších letech už jen jako kapky do nosu.
Proti tetanu neočkujeme. Na doporučení našeho veta.
napsal(a):
Z povrchové rány se pes tetanem nenarazí - clostridie tetanu potřebuji anaerobní prostředí - tzn hlubší rána, která se uzavře (vpich, zuby apod.)