Petr_02

XXX.XXX.252.65
Dobrý den přátelé,
mám dotaz na ty, kdo se vyzná v el. ohradnících. Máme ohradník, který nám zbyl po poníkovi s energií impulsu 4J a chtěl bych ho využít jako doplněk k fyzické zábraně, tj plotu. Někde je udáváno, že pro psy se využívají ohradníky do 3J. Jedná se o psa cca 23 kg, je tento ohradník použitelný a nebo je to moc?
A máte zkušenost s kačkami? Jsou zvyklé chladit se na betonové zítce po prkenným plotem, kde by v daném místě měl vézt ohradník. Může je to nějak ohrozit? A pokud nejsou v přímém kontaktu se zemí, ale vyskočí na tento betonový sokl, funguje tento jako izolant, nebo je "rána" do kožichu stejná?
Uživatel s deaktivovaným účtem

V el. ohradnících se nevyznám, ale podle mě je beton nevodivý.
Teda jestli to není panelák :-) Izolace a zemnění je rozdíl. Každopádně na betonovém sloupku je pes i kačenka v bezpečí. Počkejte, až to pes zjistí.
Na psa je to silné hodně a
kačenka by dnes mohla rovnou do kuchyně. Ale tak si říkám, proč si to prostě nevyzkoušíte na sobě? Palte do sebe tak dlouho, dokud si neřeknete - tak, nyní je impuls tak akorát.

napsal(a):
Teda jestli to není panelák :-) Izolace a zemnění je rozdíl. Každopádně na betonovém sloupku je pes i kačenka v bezpečí. Počkejte, až to pes zjistí.
kačenka by dnes mohla rovnou do kuchyně. Ale tak si říkám, proč si to prostě nevyzkoušíte na sobě? Palte do sebe tak dlouho, dokud si neřeknete - tak, nyní je impuls tak akorát.
Já se taky nevyznám, ale myslím, že je rozdíl "nahatý" člověk a chlupaté (opeřené) zvíře. Přesněji řečeno vím - skrz ohradníky nám procházeli třeba koně s bohatou hřívou.

Přesná čísla neznám, ale nejsilnější impuls se používá u drůbeže, právě kvůli peří. Psovi to nic neudělá, naši dostli ránu jednou a k ohradníku se nepřibližují.
Petr_02

XXX.XXX.252.65
napsal(a):
Děkuji za odpověď. V první řadě musím upozornit na můj překlep, nemělo být "kačkami", ale kočkami.
Beton by měl být izolant, ale to jsou gumové boty také a stejně chytnu od ohradníku pecku. :) Samozřejmě po instalaci bych to vyzkoušel na sobě, i přes ten beton, nicméně člověk a pes to mohou vnímat jinak. Ideální by bylo, pokud by s tím měl někdo zkušenost u silnějšího zdroje ve vztahu k psům a kočkám. Mně to přijde také dost, na druhou stranu jsem četl názor, že to neublíží ani kočce. Pro mne bez zkušeností je tak osobní zkušenost jiných, či názor zdrojem dalších informací. Nechci nikomu z nich ublížit. Nicméně můj pes je schopný překonávat i více než dvoumetrový plot a zábrany na něm. Bohužel tím se kolikrát i zraní, což mu v ten moment nevadí. Čili zvažuji všemožné varianty, kdy zavřít ho doma nebo v kotci beru až jako tu poslední, které se stejně možná nevyhnu.
Petr_02

XXX.XXX.252.65
Hluchavka a Kometa: Děkuji za reakci. Jen musím upozornit na překlep. Nemělo být "kačkami", ale kočkami. Ty lezou na podezdívku plotu.
V síle zdrojů se moc nevyznám, vím jen, že tento nám byl doporučeno na poníka, že je výkonově z nižší řady pro koně. Jaký je rozdíl v impulzu 2 jouly a 4 jouly netuším a nemám osobní srovnání.

No.. izolátory a uzemnění.. jak bychom pak do těch ohrad lezli :-) To by pak mohl probíjet i mokrý dřevěný plot.
Doporučuji přečíst, jak fungují izolanty a dielektrika.. každý izolant, kromě vakua, je do jisté míry vodivý, ale za předpokladu, že máte ohradník správně zapojený a instalovaný, betonový sloupek neublíží.
http://www.equichannel.cz/jak-na-elektricky-ohradnik

Proti útěku slouží takové točící se věci nahoře na plotě nebo zahnutí dovnitř pozemku.
Taky záleží, jaká je to vzdálenost, někde bude menší pecka.. to zajistí jiná součástka.. já být Vámi, poohlédnu se po jiném řešení nebo aby tohle přišel někdo nainstalovat sám.. on je tam ještě odpor..

Zapojit ohradnik není tak složité. Zdroj, vysokonapetovy kabel k uzemneni, potom k lanku a samotné lanko přes izolatory, dobře napnute a bez zbytečných doteku o cokoliv jiného.
My máme zdroj napájený ze sítě, zdroj dává 2J a bohatě to na velkého (60 kg) chlupatého psa stačí. Ono ty zdroje jsou na několik km ohrad, takže na krátké ohradě kolem domku nedochází ke ztrátám a slupku to dá pořádnou.
Casem není třeba ani elektriku zapínat. V tuto chvíli máme jen tažené lanko, zdroj vypnutý a psi to respektují.
napsal(a):
Zapojit ohradnik není tak složité. Zdroj, vysokonapetovy kabel k uzemneni, potom k lanku a samotné lanko přes izolatory, dobře napnute a bez zbytečných doteku o cokoliv jiného.
My máme zdroj napájený ze sítě, zdroj dává 2J a bohatě to na velkého (60 kg) chlupatého psa stačí. Ono ty zdroje jsou na několik km ohrad, takže na krátké ohradě kolem domku nedochází ke ztrátám a slupku to dá pořádnou.
Casem není třeba ani elektriku zapínat. V tuto chvíli máme jen tažené lanko, zdroj vypnutý a psi to respektují.
Náš pes dostal ránu když jako štěně ukousl drát od pohonu brány. Asi ho to dost naštvalo, jelikož to následně celé rozkousal na kusy a nebohý kabel se už nemohl bránit, protože byly spadlé jističe. Musel sem na to svařit z roxorů ochrannou klec.
Petr_02

XXX.XXX.252.65
Ano, já to taky beru, že by izolovat, (za sucha) měl. Spíš mě napadlo, že jsem za sucha dostal pecku i v botách, které taky izolují.
Zahnutí dovnitř tam je. Dokonce se mu to povedlo vyrvat z vrutů a ohnout nosníky. Vzhledem k tomu, že ho čeká operace, tak nechci, aby to pak ani zkoušel, čili zamezit už možnost vyšplhat nahoru. Ta rotace je dobrý postřeh. Zkusím něco v tom smyslu vymyslet.
Petr_02

XXX.XXX.252.65
napsal(a):
Instalace není problém, mám z tím zkušenosti. A být to zdroj 2J, vůbec to neřeším. Ale nejsem si jist právě zdrojem 4J, ale by na ta menší zvířata nebylo riziko. I když kolikrát se asi někde pes dotkne ohradníku s větším výkonem a nic se mu nestane. Ale riskovat se mi nechce. A kupovat další zdroj je teď nereálné, protože řeším náklady jinam.

Ale uzemnění.. vzhledem k tomu, že ho čeká operace, by ho šlo zavřít domů nebo do kotce :-)
https://www.youtube.com/watch?v=ITeX1RzJSsE

TyVed
napsal(a):
Náš pes dostal ránu když jako štěně ukousl drát od pohonu brány. Asi ho to dost naštvalo, jelikož to následně celé rozkousal na kusy a nebohý kabel se už nemohl bránit, protože byly spadlé jističe. Musel sem na to svařit z roxorů ochrannou klec.
To musel být dost zelezny pes. Mam dva pastevce a oběma stacilo jednou, teda malý to zkusil ještě po čase, ale vesměs máme lanko vyjasněno.
Ten náš zdroj dává dobré slupky, a to ani nemáme dvě zemnici tyce udávané v návodu, pouze jednu. Ale ohradniku máme natažených možná 20 metrů? Máme to jen na nejbolavejsim místě.
napsal(a):
To musel být dost zelezny pes. Mam dva pastevce a oběma stacilo jednou, teda malý to zkusil ještě po čase, ale vesměs máme lanko vyjasněno.
Ten náš zdroj dává dobré slupky, a to ani nemáme dvě zemnici tyce udávané v návodu, pouze jednu. Ale ohradniku máme natažených možná 20 metrů? Máme to jen na nejbolavejsim místě.
No my máme taky dva pastevce, ale ti naši sou kavkazáci .
Petr_02

XXX.XXX.252.65
Tu šikminu mi překonal. Nebyla sice z pletiva, ale prken. Při tom si právě přerval vazy. Proto chci zamezit možnosti vůbec se nahoru dostat. Ta rotačka by byla dobrá. Dvě novodurky do sebe by šlo. Možná lépe, než riskovat 4J ohradník.
Doma teď bude, ale bohužel i tam hledá cesty. A z kotců se snaží vykousávat. Má za sebou hodně nepěknou část života, kdy mu to právě uzavření v malém prostoru, atp. připomíná.
napsal(a):
Kačenka!