Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak jsem tu zase s dalším dotazem, tentokrát kvůli psovi mojí mamky.
Vezli jsme ho na veterinu kvůli zánětu ucha, při prohlídce psa byl zjištěn výrazný šelest na srdíčku. Je to už psí senior, táhne mu na 15. Nasazen Cardalis 2,5mg/20mg 1x denně.
Jestli to dobře chápu, medikace bude trvalá. Vím, že je to trochu hloupá otázka, a může tu kdekoho pobouřit. ale vzhledem k tomu, že je maminka už sama a v důchodu, finančně to bude celkem zátěž. Neexistuje nějaká ekonomičtější alternativa? Pes je jinak zdravotně OK, jen hůř slyší.
Díky za nápady.

Čistě teoreticky (nemám odborné vzdělání v této oblasti !) by se to možná dalo řešit kombinací léků Fortekor (obsahuje benazepril) a Verospiron (obsahuje spironolacton). Ale nevím, jestli by to vůbec byla finanční úspora, nemám přehled.
Proč to neproberete na té veterině? Tam by Vám nějakou cenově přijatelnější variantu neporadili?

balení přes 600 a to je internetová cena.. každý si to může prodávat za kolik chce.. léky pro psy se normálně kšeftují všude možně.. proč asi.. prostě jsou drahé a VZP vám to neuhradí.. prostě zajděte k vet, nebo k jinému, poproste o stejnou účinnou látku nebo najděte, kde je to levnější.. tyhle řeči "pomožte mamince" nebo nejlépe nemít psa.. nevím, kdo má kolik odloženo, taky někteří lidé neplánovali, že v důchodu nebudou mít skoro nic a stydí se vzít si něco od dětí
něco bude určitě
https://www.ifauna.cz/psi/nemodforum/r/detail/367973/cena
takových témat je všude.. prostě drahý, no

Pokud Cardalis alternativu má, nestyděla bych se říct si o ni. A nestyděla bych se za snahu ušetřit.
Sypu teď do psa denně 4 tablety Vetmedinu 10 mg. Mimo jiné... A alternativa prý není. Co bych dala za 600 měsíčně

přátelský člověčí doktor by byl super..
orientačně:
https://www.mojelekarna.cz/leky/ucinne-latky/spironolakton.html#str

Omlouvám se za OT, ale myslím, že se hodí sem tento odkaz dát...
https://a2larm.cz/2020/07/praha-mesto-ktere-se-seniory-nepocita/

tak kardiolog mého psa sám sám o sobě řešil cenu léků a hledal účinné látky v levnějších variantách

napsal(a):
Omlouvám se za OT, ale myslím, že se hodí sem tento odkaz dát...
https://a2larm.cz/2020/07/praha-mesto-ktere-se-seniory-nepocita/
Ale to není OT, to zas u Uhlů napsali o věcech, které moc nikdo nechce vidět. Kolik lidí při pohledu na důchodce utrousí "vykoupili všechen cukr v akci" a dál nic. Město Praha má 561 seniorských bytů. Tak hlavně že jedna hnusnější developerská stavba vedle druhé, Primark na venclu, .. ach bože.

napsal(a):
Čistě teoreticky (nemám odborné vzdělání v této oblasti !) by se to možná dalo řešit kombinací léků Fortekor (obsahuje benazepril) a Verospiron (obsahuje spironolacton). Ale nevím, jestli by to vůbec byla finanční úspora, nemám přehled.
Proč to neproberete na té veterině? Tam by Vám nějakou cenově přijatelnější variantu neporadili?
Na veterině to samozřejmě proberu, až půjdeme na kontrolu, dneska jsme řešili hlavně to ucho, šelest byl "překvápko". S tou cenou mě to hned nenapadlo, dostali jsme zatím pidibalení 10 tablet, tak mě to hned netrklo.
Nemáme problém na léky přispět, ale zcela jistě vím, že by si to mamka nevzala.
Co si slibuji od tohoto vlákna, jsou konkrétní informace, jestli nějaká alternativa existuje, či nikoliv. A jdu ještě prohledat internet . Prostě chci být do neděle trochu v obraze.

GAELLE
napsal(a):
nevím zda je možné aby alternativu předepsal "lidský" lékař...........stejná látka a dávkování. Zkuste zjistit.
třeba poradí "fíkovnice"
Díky, až takhle se mi to řešit nechce, to by mě hryzalo svědomí. Léky prostě zaplatíme, jen to nemusí být nejdražší možná varianta.

Teď jsem ve zde ve starších diskuzích narazila na Enap. Na jednu sem házela odkaz Megi. Máte někdo zkušenost?
Další je tady - https://www.ifauna.cz/psi/forum/r/detail/576420/enap-davkovani

napsal(a):
Na veterině to samozřejmě proberu, až půjdeme na kontrolu, dneska jsme řešili hlavně to ucho, šelest byl "překvápko". S tou cenou mě to hned nenapadlo, dostali jsme zatím pidibalení 10 tablet, tak mě to hned netrklo.
Nemáme problém na léky přispět, ale zcela jistě vím, že by si to mamka nevzala.
Co si slibuji od tohoto vlákna, jsou konkrétní informace, jestli nějaká alternativa existuje, či nikoliv. A jdu ještě prohledat internet . Prostě chci být do neděle trochu v obraze.
Chápu, zkuste se poptat a uvidíte. Jestli chcete hledat nějaké alternativy “na vlastní pěst”, ať máte něco v záloze, tak hledejte dle účinných látek - tzn. na jednu dávku potřebujete 2,5 mg benazepril hydrochloridu a 20 mg spironolaktonu. Myslím, že nějaká alternativa existuje (téměř) vždy, otázka je, jestli to bude výrazně levnější.
Já to chápu. Taky mám kolem sebe seniory... Vůbec to nesoudím. Pokud existuje levnější varianta téhož, také nevidím důvod, proč penízky nepošetřit a neinvestovat je jinam.
Držím Vám palce, ať to dopadne co nejlépe jak pro maminku finančně, tak pro pejska zdravotně. :-)

napsal(a):
Teď jsem ve zde ve starších diskuzích narazila na Enap. Na jednu sem házela odkaz Megi. Máte někdo zkušenost?
Další je tady - https://www.ifauna.cz/psi/forum/r/detail/576420/enap-davkovani
ááá, to je to slovo, které jsem měla na jazyku a ne a ne si vzpomenout - enap
ten můj pes bral + verospiron (+ jiné, ale na základě řádného a důkladného kardiologického vyšetření a stálého dohledu)
napsal(a):
Fortekor ale ještě obsahuje pimobendan a navíc cena je tuším nejmíň ta 500 na měsíc.
napsal(a):
Díky, až takhle se mi to řešit nechce, to by mě hryzalo svědomí. Léky prostě zaplatíme, jen to nemusí být nejdražší možná varianta.
Nemusí. Buďte si jistá, že lidský doktor se naopak vůbec nerozpakuje seniorům nacpat reklamní sra.ky za nehorázný peníz a on, na rozdíl od veterinářů je pod přísahou...

lesnížínka
napsal(a):
Nemusí. Buďte si jistá, že lidský doktor se naopak vůbec nerozpakuje seniorům nacpat reklamní sra.ky za nehorázný peníz a on, na rozdíl od veterinářů je pod přísahou...
Ale já přísahala taky.
lesnížínka
napsal(a):
No a od toho jsou tu podivné řetězce Dr. Max, které seniorovi stejně vnutí svůj vlastní produkt! Byznys je byznys...
lesnížínka
napsal(a):
A jinak, všichni dr., které znám já, naopak vymýšlejí vždy tu levnější variantu. Nemám teď na mysli ani tak pro mě, jako pro mé staré příbuzné.

fikovnice
napsal(a):
No a od toho jsou tu podivné řetězce Dr. Max, které seniorovi stejně vnutí svůj vlastní produkt! Byznys je byznys...
Nejsou produkty té lékárny náhodou levnější?

fikovnice
napsal(a):
A jinak, všichni dr., které znám já, naopak vymýšlejí vždy tu levnější variantu. Nemám teď na mysli ani tak pro mě, jako pro mé staré příbuzné.
Vždycky je to o lidech.
fikovnice
napsal(a):
Fortekor ale ještě obsahuje pimobendan a navíc cena je tuším nejmíň ta 500 na měsíc.
Fortekor pes bral na zvýšený tlak u těch ledvin. K tomu byl Venter, Omeprazol, Degan, největší darda byl Renavast.
Tuším ten Fortekor se pak nahradil Benamaxem ale jestli byl levnější to už si nevybavím.
Třeba Ir.Ma poradíš...........

lesnížínka
napsal(a):
Akorát bych si nějak tak myslela, že ti senioři budou mít pro sebe pochopení, ani jeden z těch doktorů, kam tcháni chodí, nemá pod 65 let. Člověk člověku vlkem....
Urážíte vlky

lesnížínka
napsal(a):
No však ani nevím, kdo to vymyslel...
Já taky ne, ale říká se to. Stejně jako krkavčí rodiče nebo že je dotyčná hloupá jako husa.
fikovnice
napsal(a):
Samozřejmě, že jsou! Ale o tom to právě je...zvláštní!
Navíc já osobně rozhodně nevěřím všem produktům dělaným pro Maxe!
Tak ono je to hlavně o tom, že ty lékárny maji neuvěřitelné marže - kdybyste věděli, kolik ten sortiment stojí v nákupce, tak by vám asi padly brady🤫
... a pak stačí jeden "méně nenažraný" řetězec lékáren, který je dostatečně silný na to, aby se nenechal zastrašit kartelovou dohodou ostatních.

fikovnice
napsal(a):
Samozřejmě, že jsou! Ale o tom to právě je...zvláštní!
Navíc já osobně rozhodně nevěřím všem produktům dělaným pro Maxe!
Tak já osobně nevěřím, že něco takového v pozici odborníka vypustíte do světa. Povolení dělat generické léky je jedno z rozumných rozhodnutí lidstva a těch je málo. Samozřejmě, že má Dr.Max výjimku, jejich léky nemusí projít procesem schvalování a vůbec je tady ta firma proto, aby do nás dostala čipy, protože Dospiva a spol., t.č. a na věčné časy válející se ne v moři na soukromých ostrovech, ale v miliardových bankovkách, se nudí. Nejezte brufen Dr.Max, nebo vás budou sledovat.
Již dlouho přemýšlím, proč mají lidé zalepenou kameru na ntb. Díky Vám to vím a děkuji.

lesnížínka
napsal(a):
Tu přísahu? To se omlouvám vetkám, zdálo se mi, že před časem někdo psal, že veti nepřísahají. A vás se to nějak dotknulo?
No a takhle se šíří mylné informace...

Já to celé nepročítala, tak když se budu po někom opakovat, tak víte co.....
Nebožka měla taky od 12 let "šelest" , jednou mi na procházce drobet zahaprovala-motala se, podklesávaly jí zadní, častá stolice......tak jsme šli k vetovi obvoďákovi, poslechl-šelest, tak druhý den na sono, zvětšená- stěna levé komory, což není nijak zvláštní, prostě vzhledem k věku psa nález v normě, jako u starých lidí, už to není co bývalo, prostě opotřebování.....ale dal jí prášek na tlak, že uleví srdci.... 2,5mg Enap- lidský prášek, doplatek tam je , ale nic strašného.....a pokud máte vstřícného lidského obvoďáka...víme co.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tak ono je to hlavně o tom, že ty lékárny maji neuvěřitelné marže - kdybyste věděli, kolik ten sortiment stojí v nákupce, tak by vám asi padly brady🤫
... a pak stačí jeden "méně nenažraný" řetězec lékáren, který je dostatečně silný na to, aby se nenechal zastrašit kartelovou dohodou ostatních.
Jj, já ty marže znám!
napsal(a):
Tak já osobně nevěřím, že něco takového v pozici odborníka vypustíte do světa. Povolení dělat generické léky je jedno z rozumných rozhodnutí lidstva a těch je málo. Samozřejmě, že má Dr.Max výjimku, jejich léky nemusí projít procesem schvalování a vůbec je tady ta firma proto, aby do nás dostala čipy, protože Dospiva a spol., t.č. a na věčné časy válející se ne v moři na soukromých ostrovech, ale v miliardových bankovkách, se nudí. Nejezte brufen Dr.Max, nebo vás budou sledovat.
Již dlouho přemýšlím, proč mají lidé zalepenou kameru na ntb. Díky Vám to vím a děkuji.
Ale "Megííí", v mém okolí nikdo kameru na NTB zalepenou nemá. A nikoho takového neznám. Netuším, s kým se stýkáte Vy.
A že mám mnohdy raději originál než generikum, tak za tím si stojím a není na tom nic špatného. Je to můj soukromý názor na zvířecím webu, to se snad může nebo i to byste zakazovala?
Jinak Vy, a tisíce dalších, si nakupujte u Maxe - jak jednoduché!
napsal(a):
Jo a vadí mi, když jednou za uherský rok k Maxovi zavítám, chci něco KONKRÉTNÍHO, oni to mají, ale přesto začnou meldovat, že mnohem mnohem lepší je jiný produkt - samozřejmě ten jejich. Ale tak já si svoje obhájím, že jo...
napsal(a):
A ještě jedno edit: ony ty generika vážně nemusí fungovat stejně, ale to Vy jistě víte, že?
lesnížínka
napsal(a):
No jo no, ale já to jen podotknula, nebylo to o tom, bylo to hlavně o lidských doktorech.
Rady, já si ale toto fakt nemyslím. Samozřejmě můj úsudek není objektivní, to je pravda. Ale prostě si nějak neumím představit dr., který dle Tvých slov "nacpe bez rozpaků seniorům reklamní sračky". Já vlastně ani nevím, jak to myslíš...??? I kdyby just předepsal teda ten nejdražší lék, tak jak správně píše "Megííí", člověk si může vyzvednout levnější variantu třeba v Maxovi (pokud se vyrábí a je na trhu). Ony tady ty věci, o nichž píšeš, byly v minulosti. "Hele, Ty budeš předepisovat náš lék a my Ti za to zaplatíme dovolenou na Havaji" (opravdu o jedné dr., která si na náklady farmfirmy v minulosti dovolenkovala, vím). Ale dnes by si to nelajznula ani jedna strana - ani reprezentant, ani dr.

fikovnice
napsal(a):
Ale "Megííí", v mém okolí nikdo kameru na NTB zalepenou nemá. A nikoho takového neznám. Netuším, s kým se stýkáte Vy.
A že mám mnohdy raději originál než generikum, tak za tím si stojím a není na tom nic špatného. Je to můj soukromý názor na zvířecím webu, to se snad může nebo i to byste zakazovala?
Jinak Vy, a tisíce dalších, si nakupujte u Maxe - jak jednoduché!
:-) S kým se stýkám.. no, já jsem servis IT :-)
Vypadalo to, že jejich léky jsou horší než jiných, proto jsem napsala tuhle legraci, že zas takový rozdíl to ale být nemůže. Máte špatné zkušenosti s obsluhou nějaké lékárny, to mě mrzí (můžete nakupovat na netu i s recepty), já tam přijdu jednou za rok a řeknu, co chci, a to také dostanu. Takhle jednoduchý život mám :-)

A to je také možnost pro psí pacienty - německé a tak lékárny vám prodají a dodají léky na recept, prostě jej naskenujete, povídá se, že jsou jinde některé věci levnější.
fikovnice
napsal(a):
Rady, já si ale toto fakt nemyslím. Samozřejmě můj úsudek není objektivní, to je pravda. Ale prostě si nějak neumím představit dr., který dle Tvých slov "nacpe bez rozpaků seniorům reklamní sračky". Já vlastně ani nevím, jak to myslíš...??? I kdyby just předepsal teda ten nejdražší lék, tak jak správně píše "Megííí", člověk si může vyzvednout levnější variantu třeba v Maxovi (pokud se vyrábí a je na trhu). Ony tady ty věci, o nichž píšeš, byly v minulosti. "Hele, Ty budeš předepisovat náš lék a my Ti za to zaplatíme dovolenou na Havaji" (opravdu o jedné dr., která si na náklady farmfirmy v minulosti dovolenkovala, vím). Ale dnes by si to nelajznula ani jedna strana - ani reprezentant, ani dr.
Tak já teda nikdy neměla problém se s obvoďákem dohodnout zda chci dražší nebo levnější variantu léku. tím že mám na spoustu látek alergii vždy to předem konzultuji protože když to zjistím až po zaplacení odmítne lékárna vzít lék zpátky. A když byl pes nemocný také jsme hledali zda lék pro lidi není levnější (přítel bere podobné léky na srdce a na tlak) ale než jsme to použili museli jsme psa bohužel uspat. Internistka neměla problém lék napsat o kolik byl levnější už si nevybavím. Ale zdravému člověku který se s tím neléčí by to asi nenapsala.
edit - a tuším (kdyžtak mne opravte) že každý lék by měl mít alternativu bez doplatku. O kvalitě už je to jiná.
napsal(a):
Vypadalo to, že jejich léky jsou horší než jiných, proto jsem napsala tuhle legraci, že zas takový rozdíl to ale být nemůže. Máte špatné zkušenosti s obsluhou nějaké lékárny, to mě mrzí (můžete nakupovat na netu i s recepty), já tam přijdu jednou za rok a řeknu, co chci, a to také dostanu. Takhle jednoduchý život mám :-)
Tak pomožte iFAUNĚ s tím, že jejich webovky mají neustále nějaké problémy, když máte takové povolání.
Já přijedu k Maxovi také jednou za delší čas, ale ještě se mi nestalo, abych nebyla zpovídaná, jaké léky beru, zda k tomu nechci to nebo ono, a zda vůbec ten lék, co chci koupit, nechci vyměnit za nějaký jejich. A rozhodně to není zkušenost z jediné lékárny řetězce.
Ale my dvě se prostě neshodneme. Vy mějte jednoduchý život, já Vám jej přeji, a já si jej třebas někdy i udělám složitější. Dobrá nabídka, ne?
GAELLE
napsal(a):
Tak já teda nikdy neměla problém se s obvoďákem dohodnout zda chci dražší nebo levnější variantu léku. tím že mám na spoustu látek alergii vždy to předem konzultuji protože když to zjistím až po zaplacení odmítne lékárna vzít lék zpátky. A když byl pes nemocný také jsme hledali zda lék pro lidi není levnější (přítel bere podobné léky na srdce a na tlak) ale než jsme to použili museli jsme psa bohužel uspat. Internistka neměla problém lék napsat o kolik byl levnější už si nevybavím. Ale zdravému člověku který se s tím neléčí by to asi nenapsala.
edit - a tuším (kdyžtak mne opravte) že každý lék by měl mít alternativu bez doplatku. O kvalitě už je to jiná.
Právě o tu kvalitu mi šlo...
Jinak že by úplně každý lék měl alternativu bez doplatku, tak to už není. Navíc, jak jsem psala "Inspektorce" v jiném vlákně, tak teď má fakt strašná spousta léků výpadek - jako že nejsou ani u distributorů .
napsal(a):
Jestli se setkáváte s tím, že mají NTB přelepené kamery, tak je to vskutku zvláštní. Paranoia se tomu říká.
fikovnice
napsal(a):
Právě o tu kvalitu mi šlo...
Jinak že by úplně každý lék měl alternativu bez doplatku, tak to už není. Navíc, jak jsem psala "Inspektorce" v jiném vlákně, tak teď má fakt strašná spousta léků výpadek - jako že nejsou ani u distributorů .
tak samozřejmě jsem měla na mysli běžné léky které užívá každý druhý ne nějaké speciální a velmi drahé na rakoviny, na ty postižené dětičky atd.

Přelepené kamery na NTB jsou taková letitá urban legend, ve které se druhým dechem dodává šmírování v intimních situacích a následné vydírání.
Mezi lékaři je, myslím, podobný podíl (i když možná díky předpokládáné požadované inteligenci pro daný obor v některých ohledech i vyšší) různých -patů, vyčůránků, podvodníků, bytostí bez morálky a empatie atd jako ve zbylé populaci.
Živě si pamatuji po stěhování babičky z jednoho města v jednom kraji do jiného města v jiném kraji první návštěvu u nové praktičky, která letmo nahlédla do výpisu z karty a původní dlouhodobnou medikaci (tlak, odvodnění, něco na srdce) bez mrknutí oka a jakýchkoliv vyšetření přepsala na úplně jiné spektrum léků s jinými účinnými látkami. A kdybysme tam nebyli, tak babička samozřejmě poděkovala za novou péči, pokorně by převzala recepty a šla. A takovéhle prasárny dělá hodně doktorů, protože pacienti si to nechávají bez problémů líbit. Nejsou to opravdu žádní svatoušci jen proto, že mají bílý plášť.
Na druhou stranu nerozumím tomu, proč se na disluzi řeší nákladnost medikace patnáctiletého psa - snad, když už na to maminka nemá sama z důchodu, tak snad ostatní rodina přispěje, ne? Vždyť to není navždy, ne?
GAELLE
napsal(a):
tak samozřejmě jsem měla na mysli běžné léky které užívá každý druhý ne nějaké speciální a velmi drahé na rakoviny, na ty postižené dětičky atd.
No já se právě bojím, že ani u těch běžných to už neplatí. Ale pokud Tě to nějak zajímá, můžu samozřejmě zjistit. Já se stejně v cenách léků asi nevyznám nikdy. Jeden a tentýž lék - shodou náhod originál - tak v jedné lékárně bez doplatku (a ne, není to Max), v jiné s doplatkem, v další s ještě větším doplatkem. Snahu o zvládnutí úhradové vyhlášky jsem už dávno vzdala.
napsal(a):
Přelepené kamery na NTB jsou taková letitá urban legend, ve které se druhým dechem dodává šmírování v intimních situacích a následné vydírání.
Mezi lékaři je, myslím, podobný podíl (i když možná díky předpokládáné požadované inteligenci pro daný obor v některých ohledech i vyšší) různých -patů, vyčůránků, podvodníků, bytostí bez morálky a empatie atd jako ve zbylé populaci.
Živě si pamatuji po stěhování babičky z jednoho města v jednom kraji do jiného města v jiném kraji první návštěvu u nové praktičky, která letmo nahlédla do výpisu z karty a původní dlouhodobnou medikaci (tlak, odvodnění, něco na srdce) bez mrknutí oka a jakýchkoliv vyšetření přepsala na úplně jiné spektrum léků s jinými účinnými látkami. A kdybysme tam nebyli, tak babička samozřejmě poděkovala za novou péči, pokorně by převzala recepty a šla. A takovéhle prasárny dělá hodně doktorů, protože pacienti si to nechávají bez problémů líbit. Nejsou to opravdu žádní svatoušci jen proto, že mají bílý plášť.
Na druhou stranu nerozumím tomu, proč se na disluzi řeší nákladnost medikace patnáctiletého psa - snad, když už na to maminka nemá sama z důchodu, tak snad ostatní rodina přispěje, ne? Vždyť to není navždy, ne?
Tak že jsou mezi lékaři vych.ánkové, s Vámi souhlasím. Ale zase si nemyslím, že jich je hodně. Stran praktičky, kterou zmiňujete, by ale stálo za zmínku jí říct, co by tomu asi řekla komora...? Ono, pokud se člověk neozve, a pak jen nadává už mimo ordinaci, na netu, v hospodě, prostě kdekoli, pak bude takové hajz.y opravňovat a utvrzovat v tom, že jim to teda prochází a můžou to dělat navždy...
Stran přispění rodiny zadavatelčině babičce, tak to tu už padlo. Ale zas nevíme, jestli si to sama zadavatelka může dovolit. Ten dotaz zněl, jestli neexistuje levnější varianta. Já nic moc nenašla, ale později se na to zkusím ještě kouknout líp.

Je to tak, člověk se pořád učí a s věkem možná hůře takové zatáčky od lege artis toleruje..
Tehdy jsme to samozřejmě na ČLK neřešili, ale nevím, kdyby se to stalo dnes? Možná by aspoň dopis byl.

fikovnice: Jasně, já jim budu radit :-) já jim poradila - aby vydali recommended requirements, tj. kdo se sem dostane a kdo ne :-) ale tak za 200 tis. měsíčně to můžu říct ještě jednou :-)
Ale že na telefonech si to nikdo nezakryje.. vždy to paranoia není, ale domýšlivost - kdo by se jako na nás chtěl dívat, to mi teda řekněte :-)
Se nečílte a řekněte, co je na těch padělcích špatně, to by bylo užitečné.
To tak nějak od odborníka čekám. Nepodložené nesmyslné nesrozumitelné neúplné věci tady můžu psát akorát já.

To je jednoduché - některé léky mají regulované ceny doplatku. (i tu druhou cenu)
Viz
https://www.mojelekarna.cz/leky/ucinne-latky/paracetamol.html#str

fikovnice
napsal(a):
A ještě jedno edit: ony ty generika vážně nemusí fungovat stejně, ale to Vy jistě víte, že?
Tak jsem zase zmatená. Já myslela, že generický název je v podstatě totéž, co účinná látka.
fikovnice
napsal(a):
Jestli se setkáváte s tím, že mají NTB přelepené kamery, tak je to vskutku zvláštní. Paranoia se tomu říká.
Neřekla bych, že je to paranoia...mezi lidmi, co jsou trochu v obraze celkem běžná věc
https://www.novinky.cz/internet-a-pc/bezpecnost/clanek/proc-si-lide-zakryvaji-kameru-na-notebooku-355763

Přelepené kamery na NTB jsou taková letitá urban legend
tak to jsem nevedela
nepripadam si paranoidni - ale kameru mam na notasu prelepenou taky-
jen z uplne prosteho duvodu - staci se jednou prihlasit na schuzku a omylem si nevypnout kameru, kdyz to nepotrebujete
pak prelepite, abyste ty tri vteriny na vypnuti nez vam to dojde, ze kamera bezi - meli.

Já přijedu k Maxovi také jednou za delší čas, ale ještě se mi nestalo, abych nebyla zpovídaná, jaké léky beru
? docela koukam teda.
nikdy, nikdy se me tam nikdo nezeptal, co beru za leky, nikdy mi nenabizeli jejich alternativu.
ruzne lekarny, ruzna mesta.
ale vlastne asi nikdy v zadne lekarne?
jo, kdyz shanim neco, co bezne neni - to si pak s lidmi v lekarne povidam a hledame alternativu - ale to fakt vim, ze to co potrebuji neni uplne bezne.
jiank nikdy
napsal(a):
Já přijedu k Maxovi také jednou za delší čas, ale ještě se mi nestalo, abych nebyla zpovídaná, jaké léky beru
? docela koukam teda.
nikdy, nikdy se me tam nikdo nezeptal, co beru za leky, nikdy mi nenabizeli jejich alternativu.
jo, kdyz shanim neco, co bezne neni - to si pak s lidmi v lekarne povidam a hledame alternativu - ale to fakt vim, ze to co potrebuji neni uplne bezne.
jiank nikdy
také jsem se s tím nesetkala. Nikdy a nikde.
No já bohužel ano. Nemám důvod si vymýšlet. Holt asi...Brno . Pravdou ale je, že se to většinou netýká farmaceutů, ale farmaceutických laborantů, tj. těch, co prodávají volně prodejné léky (OTC). A ne, netýká se to jen mě. Stojím frontu a slyším, že ona laborantka "zpovídá" každého. O "semaforu" u Maxe jsem tu už psala. Asi...
napsal(a):
Tak jsem zase zmatená. Já myslela, že generický název je v podstatě totéž, co účinná látka.
Důležité jsou tzv. bioekvivalenční studie
"Jedná se v podstatě o průkaz, že hladiny léčiva v krvi dosažené po podání příslušného léčiva budou u generika a jeho originálního vzoru identické. Bioekvivalenční studie se realizuje na poměrně malém počtu zdravých dobrovolníků (18–24 osob) a nejobvykleji po podání pouze jedné jednotlivé dávky (tj. např. 1 tbl.) testovaného (generikum) a referenčního léčiva (původní originální přípravek). Pravidla pro registraci generika jsou nastavena tak, že je přípustný poměr tzv. farmakokinetických vlastností léčiva (parametry pohybu léčiva v organizmu, tj. zejména maximální dosažená hladina léčiva v krvi, křivka profilu těchto koncentrací v čase atd.) mezi originálem a generikem se pohyboval v rozmezí 0,8–1,2 (pokud by byly tyto dva léky zcela totožné, činil by tento poměr 1). Dva generické přípravky téhož léku, považované za vzájemně tzv. bioekvivalentní, se tak proto mohou tedy lišit až o 40 %..."
Zdroj: https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2012/10/12.pdf
Toto jsem měla především na mysli + to, že někdy jsou u generik jiná adjuvancia než u originálu. Ale opravdu nejvíc jsem měla na mysli bioekvivalenční rozdíly...
To je vlastně příspěvek spíš pro "Megííí" , která se mě na to ptala...
Pro Vás - jasně, že generický název = účinná látka, která musí být stejná jak v originálu, tak v genericích; a samozřejmě totožná musí být i síla (gramáž, koncentrace, apod.).
napsal(a):
? docela koukam teda.
jiank nikdy
"...nikdy mi nenabizeli jejich alternativu...."
No, holt jste měla štěstí...anebo podle někoho smůlu . Ony ty Maxovské léky jsou opravdu levnější. Ale já osobně si raději připlatím za originál (ale také ne vždy; jen u určitých léků).
napsal(a):
fikovnice: Jasně, já jim budu radit :-) já jim poradila - aby vydali recommended requirements, tj. kdo se sem dostane a kdo ne :-) ale tak za 200 tis. měsíčně to můžu říct ještě jednou :-)
Ale že na telefonech si to nikdo nezakryje.. vždy to paranoia není, ale domýšlivost - kdo by se jako na nás chtěl dívat, to mi teda řekněte :-)
Se nečílte a řekněte, co je na těch padělcích špatně, to by bylo užitečné.
To tak nějak od odborníka čekám. Nepodložené nesmyslné nesrozumitelné neúplné věci tady můžu psát akorát já.
"Se nečílte a řekněte, co je na těch padělcích špatně, to by bylo užitečné."
No, vzhledem k tomu, že již od minulého roku probíhají celkem rozsáhlá protipadělková opatření (i proto jsou a byly výpadky léků), tak bych řekla, že padělků bude na trhu méně... Ale Vy máte zajisté na mysli generika - a to, co mi na nich nesedí (ale neříkám, že produkovat generika je špatně, to ne) jsem uvedla v příspěvku výše. Stačí?
Jinak já se odkláním od tématu originální léčivo vs. generikum, protože tu už plevelím (a nejen já) diskuzi, která měla původně "ir.mě" nějak smysluplně poradit.
Jo a:
"Nepodložené nesmyslné nesrozumitelné neúplné věci tady můžu psát akorát já."
Kdepak jste na to vzala Vy patent? Já si také tedy osobuji toto právo!
Terven
napsal(a):
Neřekla bych, že je to paranoia...mezi lidmi, co jsou trochu v obraze celkem běžná věc
https://www.novinky.cz/internet-a-pc/bezpecnost/clanek/proc-si-lide-zakryvaji-kameru-na-notebooku-355763
To je celkem síla a nevěděla jsem to. Neříkám, že si na noťasu hned kameru zalepím...ale článek je to zajímavý. Díky.

fikovnice
napsal(a):
"...nikdy mi nenabizeli jejich alternativu...."
No, holt jste měla štěstí...anebo podle někoho smůlu . Ony ty Maxovské léky jsou opravdu levnější. Ale já osobně si raději připlatím za originál (ale také ne vždy; jen u určitých léků).
nebo si nechodim do te lekarny pokecat, ale jen nakoupit
btw. v Brne jsem dost casto
Ale me se vyhybaji i ostatni prodejci vseho -nezastavuji me na ulici, nenabizi zajezdy ci hrnce -blbe cumim :-D
Ony ty Maxovské léky jsou opravdu levnější
njn. kazda mince ma dve strany.
napr. diky generickym lekum je treba dnes mozne sestavovat odcervovaci programy pro kone na pastvinach a kontrolovat vyskyt hmyzu. A diky tomu se mnoha zviratum strasne ulevilo...
bohuzel si jeste pamatuju dobu, kdy se nacerno vozili pesticidy z Nemecka, protoze tady nebyl dostupny Ivermectin.
nebo pasty na odcerveni z USA - protoze tady proste ty pasty neexistovali. a kdyz zacly byt - ofiko staly pres litr a v USA 2 dolary ( genericke).
Jo, nekdy je ta lepsi pece o zvirata opravdu o penezich.
Kdyz jsou pripravky levne -zvirata se k nim dostanou spis.

fikovnice
napsal(a):
Důležité jsou tzv. bioekvivalenční studie
"Jedná se v podstatě o průkaz, že hladiny léčiva v krvi dosažené po podání příslušného léčiva budou u generika a jeho originálního vzoru identické. Bioekvivalenční studie se realizuje na poměrně malém počtu zdravých dobrovolníků (18–24 osob) a nejobvykleji po podání pouze jedné jednotlivé dávky (tj. např. 1 tbl.) testovaného (generikum) a referenčního léčiva (původní originální přípravek). Pravidla pro registraci generika jsou nastavena tak, že je přípustný poměr tzv. farmakokinetických vlastností léčiva (parametry pohybu léčiva v organizmu, tj. zejména maximální dosažená hladina léčiva v krvi, křivka profilu těchto koncentrací v čase atd.) mezi originálem a generikem se pohyboval v rozmezí 0,8–1,2 (pokud by byly tyto dva léky zcela totožné, činil by tento poměr 1). Dva generické přípravky téhož léku, považované za vzájemně tzv. bioekvivalentní, se tak proto mohou tedy lišit až o 40 %..."
Zdroj: https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2012/10/12.pdf
Toto jsem měla především na mysli + to, že někdy jsou u generik jiná adjuvancia než u originálu. Ale opravdu nejvíc jsem měla na mysli bioekvivalenční rozdíly...
To je vlastně příspěvek spíš pro "Megííí" , která se mě na to ptala...
Pro Vás - jasně, že generický název = účinná látka, která musí být stejná jak v originálu, tak v genericích; a samozřejmě totožná musí být i síla (gramáž, koncentrace, apod.).
Děkuji za vysvětlení. Zase jsem chytřejší.
Já jsem se tedy setkala už několikrát s tím, že mi nabízeli jiný lék, než jsem chtěla, ale nebylo to v lékárnách Max, ale v jiných . Ale to nebylo ani tak o tom, že by byl ten lék levnější, ale o tom, že ten požadovaný neměli.
Takhle se mi taky stalo, že jsem chtěla kapky do očí (ty které si běžně kupuji), nebyli, ale lékárnice mi nabídla jiné, které měly být stejné a také vhodné pro lidi, kteří nosí kontaktní čočky, tak jsem si je vzala. Ještě než jsem si je stihla nakapat do očí tak jsem rychle projela příbalový leták, a ejhle, kapky NEMOHOU používat lidi, když nosí kontaktní čočky. Nevím, jak velký problém by to byl, kdybych si je nakapala...
Ale s tím nabízením alternativních léků máme zkušenost hlavně u prarodičů, kdy se taky stalo, že "díky" těm alternativním lékům (byly to léky na předpis, které berou pravidelně a dlouhodobě) se jim všechno rozházelo a nastaly komplikace. Ale taky to nebylo v Maxovi...

Díky všem za reakce, léky už jsme na veterině vyřešili. Bude brát Amprilan a Loradur, mělo by to vycházet cca o 2/3 levněji.
napsal(a):
nebo si nechodim do te lekarny pokecat, ale jen nakoupit
btw. v Brne jsem dost casto
Ale me se vyhybaji i ostatni prodejci vseho -nezastavuji me na ulici, nenabizi zajezdy ci hrnce -blbe cumim :-D
Ony ty Maxovské léky jsou opravdu levnější
njn. kazda mince ma dve strany.
napr. diky generickym lekum je treba dnes mozne sestavovat odcervovaci programy pro kone na pastvinach a kontrolovat vyskyt hmyzu. A diky tomu se mnoha zviratum strasne ulevilo...
bohuzel si jeste pamatuju dobu, kdy se nacerno vozili pesticidy z Nemecka, protoze tady nebyl dostupny Ivermectin.
nebo pasty na odcerveni z USA - protoze tady proste ty pasty neexistovali. a kdyz zacly byt - ofiko staly pres litr a v USA 2 dolary ( genericke).
Jo, nekdy je ta lepsi pece o zvirata opravdu o penezich.
Kdyz jsou pripravky levne -zvirata se k nim dostanou spis.
Jasně, já s Vámi prakticky ve všem souhlasím...
Jen jedna věc - kdyby šlo na ulici tisíc lidí a byl tam nějaký prodejce, tak z té tisícovky si jasně vybere mě. Ve vlaku - prakticky vždy chce se mnou někdo kecat. Potřebovala bych také umět "blbě čumět" jak píšete. Ale spíš já blbě čumím - že si vždy hned všichni řeknou:Jo, tady tu přesvědčíme a prodáme jí xxx. Nic mi neprodají, ale často neumím tyto lidi odpálit nějak jednoduše - jednou dvěma větami. Moje chyba.
marcelaamax
napsal(a):
Já jsem se tedy setkala už několikrát s tím, že mi nabízeli jiný lék, než jsem chtěla, ale nebylo to v lékárnách Max, ale v jiných . Ale to nebylo ani tak o tom, že by byl ten lék levnější, ale o tom, že ten požadovaný neměli.
Takhle se mi taky stalo, že jsem chtěla kapky do očí (ty které si běžně kupuji), nebyli, ale lékárnice mi nabídla jiné, které měly být stejné a také vhodné pro lidi, kteří nosí kontaktní čočky, tak jsem si je vzala. Ještě než jsem si je stihla nakapat do očí tak jsem rychle projela příbalový leták, a ejhle, kapky NEMOHOU používat lidi, když nosí kontaktní čočky. Nevím, jak velký problém by to byl, kdybych si je nakapala...
Ale s tím nabízením alternativních léků máme zkušenost hlavně u prarodičů, kdy se taky stalo, že "díky" těm alternativním lékům (byly to léky na předpis, které berou pravidelně a dlouhodobě) se jim všechno rozházelo a nastaly komplikace. Ale taky to nebylo v Maxovi...
No jo no, souhlasím Marci a jde o to, že farma průmysl, respektive lékarenství je prostě o penězích a o byznysu. A určitě neplatí, že by to dělali jen Maxisté .

fikovnice
napsal(a):
Super a promiňte, prosím, že se diskuze stočila pak někam úplně jinam. Mám na tom velký podíl .
To vůbec nevadí, bylo to zajímavé a ráda jsem se dozvěděla něco nového.

napsal(a):
Díky všem za reakce, léky už jsme na veterině vyřešili. Bude brát Amprilan a Loradur, mělo by to vycházet cca o 2/3 levněji.
Amprilan = Ramil
Amprilan H = kombinace s diuretikem

napsal(a):
Amprilan = Ramil
Amprilan H = kombinace s diuretikem
Díky, podívám se.
Našla jsem je jen ve větší síle, než potřebuji a nevím, jestli se to dá půlit.

Podávám závěrečné hlášení.
Léky vyzvednuty, dle aktuálních cen to mamku bude vycházet na cca 100Kč měsíčně. Oproti původní medikaci úspora vysoká. Diuretika jsou nasazena šetrná, draslík šetřící, tak mu to snad sedne.
Veškeré rozbory měl OK.