Nedávno jsem se přestěhovala na sídliště. Mám malou fenu, kterou se snažím cvičit. Jen ne vždy vím jak na to, učený z nebe nespadl, můj největší problém ale je tahání. Fena by byla schopna se snad i uskrtit, za rok co ji mám jsem tento fakt velmi zmírnila. Ovšem stále tahání trvá, nechci ji pouštět na volno a pokaždé mám u sebe miliony pamlsku abych ji pochválila, pokud se zaměří více na mě než na zbytek psů a jiných v tu chvíli důležitých věcí. Přísahám snažím se, každý den trénujeme aspoň 5 minut denně doma a procházka je trénink sám o sobě, u nohy chodí krásně, také dle situace. Mám malou dvou letou dceru a většinu cvičáku okolo místa kde bydlím jsem obvolala, ale nikdo si nevezme na krk že bude mít dítě na cvičišti, což je plně chápu. Bohužel hlídání mám opravdu jednou za čas, náhodně a peníze na individuální tréninky nemám.
Jenže můj největší problém nastal přesně v tom momentě přestěhování na sídliště. Uz nevim jak dál a dnes to došlo tak daleko, že jsem se poprvé za dva měsíce rozbrečela. Starší pán, může mu být tak 60 mě celé tý poslední dva měsíce leze na nervy. Když projdu kolem něj, začne do mě hustit že fenu týrám, jelikož tahá což moc dobře vím že je má chyba a taky se tuto chybu prostě snažím odstranit. Jenže tento chlap, když vidí že jde ještě někdo okolo začne dotyčnému vyprávět jak toho psa týrám, že ji tahám, záměrně škrtim.
A tak se Vás musím zeptat, opravdu toho psa týrám? Nebo to jsou řeči jen chlapa co se nudí a už můžu mít i pocit že tato situace začala přecházet do šikany? Protože upřímně, už nevím jak se zachovat, bojím se jiz vyjít i ven, abych ho nepotkala.
Jak se mám v této situaci zachovat?
Moc Vám děkuji za vyslechnutí, i za radu. Doufám že jsem vám se netrefila do nějaké dovolené.
Hezký den
Píšete, že fena stále tahá, ale zároveň, že u nohy chodí krásně? Tak nevím, jak to mám chápat.
Odnaučit tahat je běh na dlouhou trať, obzvlášť v tom případě, že jste ji rok tahat nechala. Na každého psa může platit něco jiného, mě se osvědčilo se zastavit pokaždé, když se napne vodítko, počkat, až se pes sám "srovná" a vodítko povolí a potom teprve jít dál. I za předpokladu, že ze začátku budete stát fakt dlouho a moc se nehnete z místa. Ale většina psů to potom pochopí. Mě pomohlo taky často měnit směr chůze.
Nemáte možnost fenu před tím někde vylítat? Potom by to šlo také líp.
Chce to hlavně trpělivost a důslednost. Je to těžké, protože chápu, že člověk někdy pospíchá, ale vyvenčit musí a není čas čekat na to, než pes povolí vodítko. Já jsem pro tento případ, kdy jsem neměla čas (někdy chuť) řešit tahání pořídila postroj - na tom tahání neřeším, psi na něm tahat můžou. Ale jakmile připnu vodítko na obojek, tak už ne.
Píšete, že fena se škrtí, tudíž předpokládám, že má obojek. V tom případě fakt není dobrý, pro fenu, aby tahala - myslím ze zdravotního hlediska. Zkoušela jste někdy postroj? Spousty psů přestane tahat i jen proto, že místo obojku najednou dostanou postroj. Ale minimálně bych ten postroj určitě pořídila na ty procházky a venčení, kdy nemáte čas tahání řešit. A pak prostě cíleně trpělivě a důsledně učit netahat na obojku...
. Mám malou dvou letou dceru a většinu cvičáku okolo místa kde bydlím jsem obvolala, ale nikdo si nevezme na krk že bude mít dítě na cvičišti, což je plně chápu
a ještě k tomuhle - setkali jste se s tím ještě někdo, na nějakém cvičáku? Mě to celkem překvapilo. U nás na cvičáku je úplně běžné, že si tam maminy berou děti - i ty úplně malé v kočárku, ale i ty větší, které už běhají.. Ale zase je pravda, že se tam lidi mezi sebou znají a pomůžou si, pohlídají.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Stejně jako Marcelu mě zaujal ten cvičák. Ne proto, že když nemá zadavatelka hlídání, tak ji tam s malým dítětem nechtějí, to chápu, když bude cvičit se psem, nemůže se starat o dceru a dvouleté dítě potřebuje neustálý dohled. Zaujalo mě, že nemá hlídání. Nezlobte se za otázku, zadavatelko, vy žijete úplně sama s dcerou a fenou? Váš partner nic, otec dítěte nic, vaši rodiče nic, rodiče otce dítěte nic, jiní příbuzní nic, kamarádky nic? Takže kdykoliv jdete s fenou ven, jdete i s dcerou? Tudíž se nemůžete ani jedné plně věnovat... Měla jsem psa i při malých dětech, vím, co to je. Ale nežila jsem sama, a tak jsem měla možnost se každý den věnovat jen psu.
Budete to mít tedy o to těžší. Radu vám dala Marcela, já dodám jen k tomu "trenérovi" - vykašlete se na něj, a pokud nebude zbytí, pošlete ho tam, kde slunce nesvítí. A nebo ho požádejte o radu a uvidíte, co z něj vypadne.
Jinak k tomuhle ani není cvičák potřeba, ani nevím, jak by na cvičáku s tímhle pomohli. To je fakt hlavně o důslednosti a trpělivosti a o tom, se to naučit právě i na tom sídlišti mezi lidmi, psy... Teda aspoň by vás tam navedli jak na to, ale nejvíc stejně záleží na tom, jak v tom potom budete pokračovat.
Ale teda dělat tohle s dvouletým děckem si moc nedokážu představit a bude to asi docela záhul.
A k tomu pánovi - nepíšete, jak přesně ty procházky vypadají. Ono pokud se malá fenka na obojku opravdu škrtí, sípe, a vy s ní třeba ještě nějak škubete, trháte - tak to potom někoho může pohoršovat. Proto bych asi doporučila postroj, ale vybrat funkční, takový, ve kterém se pes nebude škrtit.
napsal(a):
Stejně jako Marcelu mě zaujal ten cvičák. Ne proto, že když nemá zadavatelka hlídání, tak ji tam s malým dítětem nechtějí, to chápu, když bude cvičit se psem, nemůže se starat o dceru a dvouleté dítě potřebuje neustálý dohled. Zaujalo mě, že nemá hlídání. Nezlobte se za otázku, zadavatelko, vy žijete úplně sama s dcerou a fenou? Váš partner nic, otec dítěte nic, vaši rodiče nic, rodiče otce dítěte nic, jiní příbuzní nic, kamarádky nic? Takže kdykoliv jdete s fenou ven, jdete i s dcerou? Tudíž se nemůžete ani jedné plně věnovat... Měla jsem psa i při malých dětech, vím, co to je. Ale nežila jsem sama, a tak jsem měla možnost se každý den věnovat jen psu.
Budete to mít tedy o to těžší. Radu vám dala Marcela, já dodám jen k tomu "trenérovi" - vykašlete se na něj, a pokud nebude zbytí, pošlete ho tam, kde slunce nesvítí. A nebo ho požádejte o radu a uvidíte, co z něj vypadne.
Prarodiče chodí do práce, malou si berou jen občas když jim zrovna vyjde volno, kamarádky na které bych se mohla spolehnout také ne a bohužel partner je 7 dní pryč dva dny volna a zase pryč.
K tomu cviciteli, vemte si to že strany mé, každý den, skoro každé tři hodiny ho potkávám. Skoro každé tři hodiny, poslouchat aspoň na pět minut jak jste neschopná a jak fenu tyrate, jak vás pomlouvá před jinými, tak abyste to slyšela. A trvá to už dva měsíce. Po nějaké době se to už člověku dostane do hlavy. Svoji fenu miluju, doma si hrajeme i venku co to jde. Snažím se jí neochuzovat a vím že to nestačí.

Potrebujuradu
napsal(a):
Prarodiče chodí do práce, malou si berou jen občas když jim zrovna vyjde volno, kamarádky na které bych se mohla spolehnout také ne a bohužel partner je 7 dní pryč dva dny volna a zase pryč.
K tomu cviciteli, vemte si to že strany mé, každý den, skoro každé tři hodiny ho potkávám. Skoro každé tři hodiny, poslouchat aspoň na pět minut jak jste neschopná a jak fenu tyrate, jak vás pomlouvá před jinými, tak abyste to slyšela. A trvá to už dva měsíce. Po nějaké době se to už člověku dostane do hlavy. Svoji fenu miluju, doma si hrajeme i venku co to jde. Snažím se jí neochuzovat a vím že to nestačí.
Máte dvouletou dceru a když měla rok, pořídila jste si fenu. Kolik má fena roků? Problém s hlídáním, který jste popsala, jste měla už před rokem? Pokud ano, pokud jste věděla, že jste a budete na obě sama, tak nevím, proč jste si fenu pořizovala. Komplikace jste mohla předpokládat. A nemuselo jít jen o chůzi na vodítlku.
marcelaamax
napsal(a):
Píšete, že fena stále tahá, ale zároveň, že u nohy chodí krásně? Tak nevím, jak to mám chápat.
Odnaučit tahat je běh na dlouhou trať, obzvlášť v tom případě, že jste ji rok tahat nechala. Na každého psa může platit něco jiného, mě se osvědčilo se zastavit pokaždé, když se napne vodítko, počkat, až se pes sám "srovná" a vodítko povolí a potom teprve jít dál. I za předpokladu, že ze začátku budete stát fakt dlouho a moc se nehnete z místa. Ale většina psů to potom pochopí. Mě pomohlo taky často měnit směr chůze.
Nemáte možnost fenu před tím někde vylítat? Potom by to šlo také líp.
Chce to hlavně trpělivost a důslednost. Je to těžké, protože chápu, že člověk někdy pospíchá, ale vyvenčit musí a není čas čekat na to, než pes povolí vodítko. Já jsem pro tento případ, kdy jsem neměla čas (někdy chuť) řešit tahání pořídila postroj - na tom tahání neřeším, psi na něm tahat můžou. Ale jakmile připnu vodítko na obojek, tak už ne.
Píšete, že fena se škrtí, tudíž předpokládám, že má obojek. V tom případě fakt není dobrý, pro fenu, aby tahala - myslím ze zdravotního hlediska. Zkoušela jste někdy postroj? Spousty psů přestane tahat i jen proto, že místo obojku najednou dostanou postroj. Ale minimálně bych ten postroj určitě pořídila na ty procházky a venčení, kdy nemáte čas tahání řešit. A pak prostě cíleně trpělivě a důsledně učit netahat na obojku...
. Mám malou dvou letou dceru a většinu cvičáku okolo místa kde bydlím jsem obvolala, ale nikdo si nevezme na krk že bude mít dítě na cvičišti, což je plně chápu
a ještě k tomuhle - setkali jste se s tím ještě někdo, na nějakém cvičáku? Mě to celkem překvapilo. U nás na cvičáku je úplně běžné, že si tam maminy berou děti - i ty úplně malé v kočárku, ale i ty větší, které už běhají.. Ale zase je pravda, že se tam lidi mezi sebou znají a pomůžou si, pohlídají.
Ano u nohy chodí krásně, v momentu kdy ji nechám a dám povel pomalu vyběhne a zaráží se o konec vodítka. Psala jsem že skrceni jsem velmi omezila, občas ale mívá ještě tendenci. Poslední měsíc jsem přešla na tu metodu zastavit a počkat až se srovná, pripadne na ní zavolám k noze. Na krátkém vodítku chodí u nohy za určitou vzdálenost dostane pochvalu/pamlsek, na natahovacim vodítku se rozběhne a občas mi přijde že vylozene čeká až to vodítko skubne i když dám jasně povel nesmíš. Poslední týden polevila, jsou dny kdy je schopna tahat za něčím zajímavým celou prochazku, jsou dny kdy pri mé snaze s povelem pomalu se prakticky proletí nakonec vodítka (vyběhne, vodítko skubne), v momentě kdy ví že stojím a čekám až povolí, tak se znovu ke mně vrátí dostane pamlsek za to že se vrátila, nebo pochvalu a jdeme dál.
Postroj jsem nezkousela. Samozřejmě zkusím, až ho zítra půjdu koupit.
Díky za radu. Dnes jsem prostě již vypenila.
Potrebujuradu
napsal(a):
Ano u nohy chodí krásně, v momentu kdy ji nechám a dám povel pomalu vyběhne a zaráží se o konec vodítka. Psala jsem že skrceni jsem velmi omezila, občas ale mívá ještě tendenci. Poslední měsíc jsem přešla na tu metodu zastavit a počkat až se srovná, pripadne na ní zavolám k noze. Na krátkém vodítku chodí u nohy za určitou vzdálenost dostane pochvalu/pamlsek, na natahovacim vodítku se rozběhne a občas mi přijde že vylozene čeká až to vodítko skubne i když dám jasně povel nesmíš. Poslední týden polevila, jsou dny kdy je schopna tahat za něčím zajímavým celou prochazku, jsou dny kdy pri mé snaze s povelem pomalu se prakticky proletí nakonec vodítka (vyběhne, vodítko skubne), v momentě kdy ví že stojím a čekám až povolí, tak se znovu ke mně vrátí dostane pamlsek za to že se vrátila, nebo pochvalu a jdeme dál.
Postroj jsem nezkousela. Samozřejmě zkusím, až ho zítra půjdu koupit.
Díky za radu. Dnes jsem prostě již vypenila.
postroj je potřeba dobře vybrat aby psa nikde netlačil a neomezoval
napsal(a):
Máte dvouletou dceru a když měla rok, pořídila jste si fenu. Kolik má fena roků? Problém s hlídáním, který jste popsala, jste měla už před rokem? Pokud ano, pokud jste věděla, že jste a budete na obě sama, tak nevím, proč jste si fenu pořizovala. Komplikace jste mohla předpokládat. A nemuselo jít jen o chůzi na vodítlku.
Problém s hlídáním jsem před rokem neměla, museli jsme se přestěhovat z jednoho konce republiky na druhy. Fenu jsem našla tehdy u popelnic těsně před vánocemi, takže asi takhle jsem k ní přišla a nechala si ji. Kdo mohl vědět že se o pár měsíců později budem muset přestěhovat.
Flexinu bych v téhle situaci vůbec nepoužívala. A už vůbec ne v kombinaci s obojkem - to prostě není vhodné. Za prvé má pořád na krku tlak a za druhé ona na té flexině musí tahat, aby se dostala dopředu, cítí ten "tah", tlak.. A proto pak možná nechápe, proč najednou na normálním vodítku to nejde a snaží se pořád tahat. Osobně bych tu flexinu nechala až na dobu, kdy už bude umět chodit na prověšeném vodítku a vždy v kombinaci s postrojem. A nezapomínejte ani když je pes na flexině, tak s ním normálně komunikovat, ne ho nechat škubat, lítat si kam chce, neustále ho bez povelu zastavovat...
Pokud ji chcete dát prostor, tak bych teď možná fakt volila spíš stopovačku.

Potrebujuradu
napsal(a):
Problém s hlídáním jsem před rokem neměla, museli jsme se přestěhovat z jednoho konce republiky na druhy. Fenu jsem našla tehdy u popelnic těsně před vánocemi, takže asi takhle jsem k ní přišla a nechala si ji. Kdo mohl vědět že se o pár měsíců později budem muset přestěhovat.
No jo no, chápu.
Tak držím palce.
Požádejte toho pána, aby si fenu bral ven
a třeba se to u něj srovná. On se jí může plně
věnovat a nerozptylovat se jinými povinnostmi.
Já potkávám něco podobného a taky mi to nedělá dobře.
Ale ta matka to ještě vylepšila o haltinu, proboha, snad
jsem Vám nedala tip, věřte, vypadá to hůř, než když jdete Vy.
rapotacka11
napsal(a):
Požádejte toho pána, aby si fenu bral ven
a třeba se to u něj srovná. On se jí může plně
věnovat a nerozptylovat se jinými povinnostmi.
Já potkávám něco podobného a taky mi to nedělá dobře.
Ale ta matka to ještě vylepšila o haltinu, proboha, snad
jsem Vám nedala tip, věřte, vypadá to hůř, než když jdete Vy.
Vím co je haltina. Představa ji to dát je pro mě úděsná. Zname to dokonce jednou doporučili na cvičáku.

"pána bych poslala někam je mu houby do toho co si vy děláte se svým psem".
Rozhodně né, neposílejte. Však on na to čeká. Pak bude moci vyprávět : Psa škrtí a ještě je sprostá, slyšeli jste to?
Na takové prudiče : To mluvíte na mě? Aha. Já vám taky přeju hezký den.
Nenechte se rozhodit deb.ilním hulvátem a zůstaňte na úrovni !

velký souhlas s marcelaamax
zahodit flexinu
dát postroj
při metodě zastavit, čekat až pes povolí - dát k tomu povolení vodítka povel (třeba "pomalu"), odměnit, vykročit....a tento povel, po naučení významu, předřadit tahání
"i když dám jasně povel nesmíš"
to nesmíš pro psa znamená co?
a jak byl význam toho slova psu vysvětlen? jak byl pes tento povel naučen?
doporučuji přečíst:
http://www.psi.tomczik.cz/clanky/tahani-na-voditku
napsal(a):
"pána bych poslala někam je mu houby do toho co si vy děláte se svým psem".
Rozhodně né, neposílejte. Však on na to čeká. Pak bude moci vyprávět : Psa škrtí a ještě je sprostá, slyšeli jste to?
Na takové prudiče : To mluvíte na mě? Aha. Já vám taky přeju hezký den.
Nenechte se rozhodit deb.ilním hulvátem a zůstaňte na úrovni !
K pánovi upřímně nejraději bych se vyjadřovala jinak, se vyjadřují ve vsi vychovanosti. Krásně mu vykam, pozdravim. Jak moc se snažím být milá, tím víc na mě uhazuje. Až po dnešku kdy mi už rupli nervy a vlastně jenom tím co jsem sem napsala mi došlo jak se chovám už předtím když jdu venčit, že jsem celou dobu nervni, vždyť i ta fena to citi. Dneska jsem si řekla že to tak nebude, fena se chovala jako vymenena. Pořádně ani netahala, nelitala že strany na stranu jak zbesila a vždy byla napnuta. A dneska teda než jsme ho znovu potkali a mně tý nervy rupli, ta procházka vypadala úplně jinak.
A upřímně já jsem moc ráda vždy za to že mi nekdo poradí.
napsal(a):
velký souhlas s marcelaamax
zahodit flexinu
dát postroj
při metodě zastavit, čekat až pes povolí - dát k tomu povolení vodítka povel (třeba "pomalu"), odměnit, vykročit....a tento povel, po naučení významu, předřadit tahání
"i když dám jasně povel nesmíš"
to nesmíš pro psa znamená co?
a jak byl význam toho slova psu vysvětlen? jak byl pes tento povel naučen?
doporučuji přečíst:
http://www.psi.tomczik.cz/clanky/tahani-na-voditku
Děkuji, přečtu. :)

Já se asi zeptám blbě, asi to není k věci...tahání na vodítku...ale má se fena, kde vyblbnout?? Vyběhat?? Pohrát si s ostatními psy??
Jako chápu, že ne všude je možno psa pustit, že ne každý pes je pustitelný kdekoliv (někde je to i zakázané), někdy je potřeba někam popojet...louka...psí park...kde pejsek vypustí páru, pohraje si s ostatními psy........
To přeci nejde, aby pes chodil nonstop na vodítku, obzvláště mladý pes si myslím, že tohle potřebuje a pak se taky lépe vysvětluje, že na vodítku se netahá.....když na tom vodítku není nonstop.
Nebo jsem alespoň nikde nečetla, jestli má feňule možnost "kamarádit" se se psy.
Ten postroj bych zvolila určitě.

Mohla byste psa unavit už doma - cvičením na hlavu. Hlavolam.
Udělat z cesty práci. Dát jiný cíl. Může nést náklad.
U nás zastavování a změna směru neměly smysl, takže jsem zavedla cvičení "běžíme" a "pomalu".. běžet už můj pes uměl z hry s míčkem - povel běž.
Je to o ovládnutí se. Ten pes táhne, protože nedokáže odolat. Naučte čekat, zastavit. Musíte ho naučit, že nedostane vše, ale může se k té zajímavosti dostat, když půjde pomalu. Asi ho tah baví, možná nemá jinou zábavu, jiné vybití, tak ho nechte "tahat" na povel.
Můj pes má povolené tahat do kopce - táhne mě a já jsem ráda :-) Ale má
postroj!
Není to nic drahého, dá se koupit kvalitní použitý.
Potřebujete unavit hlavu, řízené tahání, naprosto změnit trasu vycházek
a klid a nohy v teple. Nic to není, jen dva nové povely, které začnete doma v kuchyni, přes dvacet metrů po ulici.. na louce..před psy a lidmi..až po několikavteřinovou zastávku před tím nevychovaným pánem.
Za týden nemáte co dělat ;-) Kdybyste pak mohla dodat fotografii výrazu toho burana, velmi bych ocenila :-)
napsal(a):
Já se asi zeptám blbě, asi to není k věci...tahání na vodítku...ale má se fena, kde vyblbnout?? Vyběhat?? Pohrát si s ostatními psy??
Jako chápu, že ne všude je možno psa pustit, že ne každý pes je pustitelný kdekoliv (někde je to i zakázané), někdy je potřeba někam popojet...louka...psí park...kde pejsek vypustí páru, pohraje si s ostatními psy........
To přeci nejde, aby pes chodil nonstop na vodítku, obzvláště mladý pes si myslím, že tohle potřebuje a pak se taky lépe vysvětluje, že na vodítku se netahá.....když na tom vodítku není nonstop.
Nebo jsem alespoň nikde nečetla, jestli má feňule možnost "kamarádit" se se psy.
Ten postroj bych zvolila určitě.
Ano má. Ale nejsou to takový ti přátelé se kterými by se scházela každý den, spíš každou chvíli jiný pes, dle toho koho potkáme. Bojím se ji pustit, takže se nevylita tak jak má, ale s kým se vyčítat má vždy. Dřív i stekala po jiných psech a byla lehce agresivní, což naštěstí již vymizeli úplně.
napsal(a):
Mohla byste psa unavit už doma - cvičením na hlavu. Hlavolam.
Udělat z cesty práci. Dát jiný cíl. Může nést náklad.
U nás zastavování a změna směru neměly smysl, takže jsem zavedla cvičení "běžíme" a "pomalu".. běžet už můj pes uměl z hry s míčkem - povel běž.
Je to o ovládnutí se. Ten pes táhne, protože nedokáže odolat. Naučte čekat, zastavit. Musíte ho naučit, že nedostane vše, ale může se k té zajímavosti dostat, když půjde pomalu. Asi ho tah baví, možná nemá jinou zábavu, jiné vybití, tak ho nechte "tahat" na povel.
Můj pes má povolené tahat do kopce - táhne mě a já jsem ráda :-) Ale má
postroj!
Není to nic drahého, dá se koupit kvalitní použitý.
Potřebujete unavit hlavu, řízené tahání, naprosto změnit trasu vycházek
a klid a nohy v teple. Nic to není, jen dva nové povely, které začnete doma v kuchyni, přes dvacet metrů po ulici.. na louce..před psy a lidmi..až po několikavteřinovou zastávku před tím nevychovaným pánem.
Za týden nemáte co dělat ;-) Kdybyste pak mohla dodat fotografii výrazu toho burana, velmi bych ocenila :-)
To je velmi dobrý napad ten se mi velice líbí. Fena má velikou práci v tom že hlídá dceru, což jsem ji neucila, k tomu přišla sama nechápu jak. Je vůči ní strašně ochranitelska, pokud se jí někdo nezdá, štěká jako vytrzena. Kolikrát mi někdo řekne že je agresivní, ale když je možnost jednou za ten extrémně dlouhý čas jít jen se mnou je v klidu, což se moc nevidí.
Já tedy flexinu nepoužívám, a mimochodem, základ je mít silný obojek, ale když mi fenka tahala, tak jsem to dělala takhle. Vodítko jsem jí protáhla dolem pod nohou, takže když zatáhla, vadilo jí tam. Když ani to nepomohlo, vedla jsem ho pod celým břichem spodem. Blbě se to píše. Ale celkem to pomohlo. Jenže to by ten pán taky nebyl spokojen . Mně lidi říkali, že mám zamotaného pejska, tak jsem odpověděla, že je to schválně . V tomhle mi jsou lidi opravdu u zadku.
eli22
napsal(a):
Já tedy flexinu nepoužívám, a mimochodem, základ je mít silný obojek, ale když mi fenka tahala, tak jsem to dělala takhle. Vodítko jsem jí protáhla dolem pod nohou, takže když zatáhla, vadilo jí tam. Když ani to nepomohlo, vedla jsem ho pod celým břichem spodem. Blbě se to píše. Ale celkem to pomohlo. Jenže to by ten pán taky nebyl spokojen . Mně lidi říkali, že mám zamotaného pejska, tak jsem odpověděla, že je to schválně . V tomhle mi jsou lidi opravdu u zadku.
Na to jsem také přišla ale odmota se sama a upřímně to nedělám ráda.
Potrebujuradu
napsal(a):
Tak mě to taky netěšilo, šla jako ochrnutá, ale je to pořád lepší než jak to dělá R. Desenský. Ten se psem trhne, tak, že se mu zastaví až za zádama. Udělá to několikrát. Pravda je, že na té louce, kde jsou jeho freečka, ten pes pak už opravdu netáhne. Jak to je ale dál (v domácím prostředí) , těžko říci.
eli22
napsal(a):
Tak mě to taky netěšilo, šla jako ochrnutá, ale je to pořád lepší než jak to dělá R. Desenský. Ten se psem trhne, tak, že se mu zastaví až za zádama. Udělá to několikrát. Pravda je, že na té louce, kde jsou jeho freečka, ten pes pak už opravdu netáhne. Jak to je ale dál (v domácím prostředí) , těžko říci.
O Desenskem nic nevím a jak to slyším jsem ráda.

Potrebujuradu
napsal(a):
No tak to koukám, že já mám opačný problém, jakmile je povolený vodítko, tak v tu ránu ho má pes pod nohou a já naopak furt psa vymotávám....
Neporadím, jak na to netahání...resp. nevím, jak bych to naučila malého psa, ale je mi velmi sympatické, že se snažíte, vidím spousty malých psů, kteří prostě táhnout jak zběsilý a majitelé to neřeší, neřeší to proto, že takhle malej pes je nikam neodtáhne....takhle tahat psi mě, tak strávím prochajdu v závěsu ležmo tažena, kam by se psům chtělo....

Jen ještě k tomu, že se snažíte učit fenku netahat skrz pamlsky. To co je v dané situaci odměnou určuje vždycky pes. Pro ní je v tu chvíli největší odměnou to, že může pokračovat v chůzi dál, ne pamlsky.
Pořiďte padnoucí postroj, k němu stopovačku a na něm nechte fenku fungovat v režimu na volno.
Vedle toho trénujte chůzí na krátkém vodítku a obojku. Vždy jen pár minut. Aby to fungovalo musíte být stoprocentně důsledná. Jakmile fenka napne vodítko, zastavte se. Bez jakéhokoliv zákazového povelu. Cílem není to, aby fenka na povel netahala, cílem je to, aby vůbec netahala. Aby si sama hlídala prověšené vodítko. Musí pochopit napnuté vodítko= nejde se dál. Někdo se rozejde potom, co pes vodítko povolí. Já ještě čekám na to, až se pes na mě otočí a naváže oční kontakt. Je to pro ně znamení, že je zase zpátky v režimu, kdy je schopný vnímat. Jakmile se na mě podívá, pochválím a dám povel jdeme. Ze začátku budete muset zastavovat co pár kroků. Ale jakmile pes pochopí, že vpřed bude pokračovat jen na prověšeném vodítku máte vyhráno.

Jo a jestli je to malá fenka tak spíše než stopovačku pořiďte barvářskou šňůru (dlouhé, tenké, kulaté vodítko). Nebo si šňůru vyrobte z jakéholiv lehčího lanka. Ta klasická pásková stopovačka na ní můžete být moc těžká.
neverend

XXX.XXX.213.247
Jestli Vás to utěší,tak to moje "kvítko" tahá taky zodpovědně.🙂 A když vidíme na poli daňky,tak mám pocit že nejsem na procházce se psem,ale s korečkovým bagrem.😀 To normálně lítá zemina jak hrabe.😀 Trochu fitness nikdy neuškodí.😀

Anebo zastavím, pes zastaví, vodítko se prověsí, podívá se na mě, já odměním, jdeme tři metry a pes začne tahat :-)
My nemáme prověšené vodítko, protože pes má tak pocit, že venčí on mě a má radost z dobře vykonané práce :-) Ale netáhne.
Na procházce lze celkem pekelně zaměstnat, ne jen mít to jako přesun za něčím lepším. Např. povely - cesta, na kraj, .. nesu vodu na výlet, jsem hrozně užitečný pes :-)

neverend
napsal(a):
Jestli Vás to utěší,tak to moje "kvítko" tahá taky zodpovědně.🙂 A když vidíme na poli daňky,tak mám pocit že nejsem na procházce se psem,ale s korečkovým bagrem.😀 To normálně lítá zemina jak hrabe.😀 Trochu fitness nikdy neuškodí.😀
A vyběhl by za nimi, kdyby nebylo vodítko?
napsal(a):
Jen ještě k tomu, že se snažíte učit fenku netahat skrz pamlsky. To co je v dané situaci odměnou určuje vždycky pes. Pro ní je v tu chvíli největší odměnou to, že může pokračovat v chůzi dál, ne pamlsky.
Pořiďte padnoucí postroj, k němu stopovačku a na něm nechte fenku fungovat v režimu na volno.
Vedle toho trénujte chůzí na krátkém vodítku a obojku. Vždy jen pár minut. Aby to fungovalo musíte být stoprocentně důsledná. Jakmile fenka napne vodítko, zastavte se. Bez jakéhokoliv zákazového povelu. Cílem není to, aby fenka na povel netahala, cílem je to, aby vůbec netahala. Aby si sama hlídala prověšené vodítko. Musí pochopit napnuté vodítko= nejde se dál. Někdo se rozejde potom, co pes vodítko povolí. Já ještě čekám na to, až se pes na mě otočí a naváže oční kontakt. Je to pro ně znamení, že je zase zpátky v režimu, kdy je schopný vnímat. Jakmile se na mě podívá, pochválím a dám povel jdeme. Ze začátku budete muset zastavovat co pár kroků. Ale jakmile pes pochopí, že vpřed bude pokračovat jen na prověšeném vodítku máte vyhráno.
Tak zrovna po poslední procházce s krátkým vodítkem, ale obojkem a momentálně vašemu komentáři máme asi z části vyhráno. Po prvních pár pokusech proč nejdem dal, při zatahani jako kdyby nadskocila, otočila se a pribehla. Já ji pochvalila povel pomalu a ona šla zase chvili vodítko volne.
Postroj koupím snad v pondělí, zverimex u nás má v neděli zavřeno, bohužel.
neverend

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
A vyběhl by za nimi, kdyby nebylo vodítko?
To nevím,zatím vodítko vždy bylo a bude.🙂 Ona tedy startuje i na auta co jezdí v dáli po silnici když jdeme po zmíněném poli.🙂 Zkrátka taková raketka,no.

Potrebujuradu
napsal(a):
Tak zrovna po poslední procházce s krátkým vodítkem, ale obojkem a momentálně vašemu komentáři máme asi z části vyhráno. Po prvních pár pokusech proč nejdem dal, při zatahani jako kdyby nadskocila, otočila se a pribehla. Já ji pochvalila povel pomalu a ona šla zase chvili vodítko volne.
Postroj koupím snad v pondělí, zverimex u nás má v neděli zavřeno, bohužel.
"po poslední procházce s krátkým vodítkem, ale obojkem"
zkuste vymyslet moznost toho volneho pohybu pro tu fenku, dejte ji nejake vyziti venku.
me to v tom vasem popisu chybi.
mnohem lepe se tak pes uci - netahat.

rapotacka11
napsal(a):
Moc si ten "výcvik" nedovedu představit,
když vedle ťape dvouleté dítě.
Vždyť i to dítě musí učit, rozvíjet, soustředit se na ně ...
Proč by se pes nemohl učit doma, když dítě spí? A venku je problém v čem, však postroje mají aj děti :-) Ty dvouleté ještě v kočárku. On se ten pes náhodou skrz dítě učí a dítě skrz psa.
Děláte tady z toho tragédii, to tak jako ifauna obecně, ale majitelka je akorát na nervy z nového bydliště, z toho je nervní pes - táhne - vede. Stačí si najít venčící místo, kde se bude moct pes vylítat, naučit trochu ovladatelnosti, za chvíli se to usadí.
napsal(a):
Proč by se pes nemohl učit doma, když dítě spí? A venku je problém v čem, však postroje mají aj děti :-) Ty dvouleté ještě v kočárku. On se ten pes náhodou skrz dítě učí a dítě skrz psa.
Děláte tady z toho tragédii, to tak jako ifauna obecně, ale majitelka je akorát na nervy z nového bydliště, z toho je nervní pes - táhne - vede. Stačí si najít venčící místo, kde se bude moct pes vylítat, naučit trochu ovladatelnosti, za chvíli se to usadí.
Ne, není to tragédie, (ani obecně)
a není to přestěhováním.
Zadavatelka se v tom plácá.
Není asi tak šikovná, jako většina z ifauny.
MOŽNÁ musí doma udělat i nějakou práci, (nevím)
nestíhá si hrát se psem, když dítě spí.
A bude hůř.

Bych ty dokonalé psy chtěla potkat. Ale něco mi říká, že radši ne :-)
rapotacka11
napsal(a):
Ne, není to tragédie, (ani obecně)
a není to přestěhováním.
Zadavatelka se v tom plácá.
Není asi tak šikovná, jako většina z ifauny.
MOŽNÁ musí doma udělat i nějakou práci, (nevím)
nestíhá si hrát se psem, když dítě spí.
A bude hůř.
Ano placam se v tom, nejsem ta šikovná jak bych chtěla. Nedělám doma žádnou práci a myslím že si se psem když dítě spí hrají dostatečně. Mít dítě a psa zároveň není taková tragédie. Ano obě se od sebe doopravdy učí. Můžu Vám říct že fena aportuje dceři lépe než mě. :D
napsal(a):
Bych ty dokonalé psy chtěla potkat. Ale něco mi říká, že radši ne :-)
Ano máte pravdu a děkuji. I za komentář předchozí. Dnešní procházka byla už i poměrně ukázková. Teď už konečně začíná doucit drobnosti, jako je ignorance všeho co ji přitahuje k tomu tahání kola, psi, ptáci a lidi. Dneska jsem ji i poprvé pustila na volno a i když mi zdrhla za psem, nakonec pribehla po ocuchani zpátky. Jinak pokaždé na povel pribehla což mě potěšilo asi nejvíce, teda krom toho jak si hrály s dcerou. V tuhle chvíli po dnešku, už si ani z toho trdlone dělat hlavu nebudu a dám mu psa na vodítku ať se zabavi, moc dobre vím že fena s nikým cizím nepůjde a bude naopak co nejvíc tahat ke mně a to ji nepřesvědčí ani za pamlsek.

"Dneska jsem ji i poprvé pustila na volno a i když mi zdrhla za psem"
bezpecne poustet z voditka
"a dám mu psa na vodítku ať se zabavi"
tohle je taky doufam nadsazka....
Dneska jsem ji i poprvé pustila na volno a i když mi zdrhla za psem, nakonec pribehla po ocuchani zpátky.
Neberte si to zle, ale jsou psi, kteří nestojí ani o to očuchání a mohli by jí ublížit (a to klidně i náhubkem), obzvlášť, pokud jde o malou fenku.
Stejně tak majitelé ostatních psů nemusí být všichni nadšení z toho, že si jejich psa jde očuchat cizí pes.
A navíc i vy si tímhle kazíte přivolání, pokud přivoláte, fena nepřijde, očuchá si psa, zavoláte znovu a teprve potom přijde, tak ji tím vlastně učíte, že nemusí poslechnout na první povel. U přivolání je základem to, že pes k vám musí přijít vždycky, i kdybyste mu měla pomoci - k tomu se právě používá třeba ta šňůra. Nejprve to přivolání trénujte v klidu doma ,tam by to mělo jít dobře, později venku, ale někde, kde není tolik rozruchu (pokud je to možné) a až to bude zvládat tam, tak potom začněte i mezi psema, lidma...

Potrebujuradu
napsal(a):
Ano máte pravdu a děkuji. I za komentář předchozí. Dnešní procházka byla už i poměrně ukázková. Teď už konečně začíná doucit drobnosti, jako je ignorance všeho co ji přitahuje k tomu tahání kola, psi, ptáci a lidi. Dneska jsem ji i poprvé pustila na volno a i když mi zdrhla za psem, nakonec pribehla po ocuchani zpátky. Jinak pokaždé na povel pribehla což mě potěšilo asi nejvíce, teda krom toho jak si hrály s dcerou. V tuhle chvíli po dnešku, už si ani z toho trdlone dělat hlavu nebudu a dám mu psa na vodítku ať se zabavi, moc dobre vím že fena s nikým cizím nepůjde a bude naopak co nejvíc tahat ke mně a to ji nepřesvědčí ani za pamlsek.
Dneska jsem ji i poprvé pustila na volno a i když mi zdrhla za psem, nakonec pribehla po ocuchani zpátky.
No pozor na to, to není ideální...ono když k vám běží cizí pes (teď nemám na mysli psa útočícího, ale prostě toho, co se chce pozdravit) a za ním volá páníček "nebojte, on je hodnej, on nic nedělá...tak záleží na tom, jakého psa mám já......třeba s mým afgánem to bylo "juchůůů"..miloval všechny psy a obzvláště fenky malého vzrůstu, čím menší, tím víc z nich byl nadšený......no a třeba s mojí fenou jsem už přemýšlela, jestli se mi tu psí neposluchu povede odchytit do náruče, aby jí moje fena nezvalchovala, popř. v pozdějším období, aby nedostal přibíhající pejsek ránu kovovým košem....a volání majitele "nebojte, on je hodnej" mě neuvěřitelně vytáčelo.
Takže časem...až budete mít zmáknuté to vodítko, tak bych začala učit, že za pejskem se může na povel........aby byl čas dohodnout se s tím druhým majitelem, zda je možno si pohrát nebo i jen pozdravit, očuchat...zda je o to zájem....
Už jen kvůli bezpečí vaší fenky...
Doporučuju učit třeba povel čekej....není to přímo KE MNĚ, takže to ve chvííli, kdy vidí jiného psa není tak těžké jako otočit se a přijít...a stačí, aby se zastavila na chvíli, aby nevyběhla ihned, abyste měla šanci jí odchytit a za psem pustit na povel pokud to bude ok....fenka vypadá učenlivě, tak myslím, že by to neměl být problém...alespoň než zmáknete přivolání, protože všechno teď hned najednou se naučit nedá...
A ono taky, když máte sebou dítě, malé dítě, tak ho nemůžete nechat stát na místě a sprintovat někam odchytit svýho psa, kdyby bylo potřeba.
napsal(a):
No pozor na to, to není ideální...ono když k vám běží cizí pes (teď nemám na mysli psa útočícího, ale prostě toho, co se chce pozdravit) a za ním volá páníček "nebojte, on je hodnej, on nic nedělá...tak záleží na tom, jakého psa mám já......třeba s mým afgánem to bylo "juchůůů"..miloval všechny psy a obzvláště fenky malého vzrůstu, čím menší, tím víc z nich byl nadšený......no a třeba s mojí fenou jsem už přemýšlela, jestli se mi tu psí neposluchu povede odchytit do náruče, aby jí moje fena nezvalchovala, popř. v pozdějším období, aby nedostal přibíhající pejsek ránu kovovým košem....a volání majitele "nebojte, on je hodnej" mě neuvěřitelně vytáčelo.
Takže časem...až budete mít zmáknuté to vodítko, tak bych začala učit, že za pejskem se může na povel........aby byl čas dohodnout se s tím druhým majitelem, zda je možno si pohrát nebo i jen pozdravit, očuchat...zda je o to zájem....
Už jen kvůli bezpečí vaší fenky...
Doporučuju učit třeba povel čekej....není to přímo KE MNĚ, takže to ve chvííli, kdy vidí jiného psa není tak těžké jako otočit se a přijít...a stačí, aby se zastavila na chvíli, aby nevyběhla ihned, abyste měla šanci jí odchytit a za psem pustit na povel pokud to bude ok....fenka vypadá učenlivě, tak myslím, že by to neměl být problém...alespoň než zmáknete přivolání, protože všechno teď hned najednou se naučit nedá...
A ono taky, když máte sebou dítě, malé dítě, tak ho nemůžete nechat stát na místě a sprintovat někam odchytit svýho psa, kdyby bylo potřeba.
Ano to chápu, ono já osobně toto sama nesnáší, naštěstí to byli zhruba známí jak bych to nazvala, takže ti byli přichystani i odchytit, taková naše Už jednou jsem takto ze vzteku málem vytocila policii. Paní se zeptala zdá mám fenu a po něm ujištění pustila obří dogu na nás, dceru doga porazila, tak že kdybych ji neudržela tak se triskla hlavou o kámen.
Kdyby to nebylo ti známí, tak už by byla v ti chvíli dávno na vodítku.

Potrebujuradu
napsal(a):
Ano to chápu, ono já osobně toto sama nesnáší, naštěstí to byli zhruba známí jak bych to nazvala, takže ti byli přichystani i odchytit, taková naše Už jednou jsem takto ze vzteku málem vytocila policii. Paní se zeptala zdá mám fenu a po něm ujištění pustila obří dogu na nás, dceru doga porazila, tak že kdybych ji neudržela tak se triskla hlavou o kámen.
Kdyby to nebylo ti známí, tak už by byla v ti chvíli dávno na vodítku.
Tak zase výhoda těch známých je, že se na nich dá trénovat právě to hraní až po povelu....chvíli počkáš a za odměnu ti dovolím jít za pejskem...
neverend

XXX.XXX.213.247
Proto jsem rád že u nás v lese nikdo nechodí a když už, tak se vyhýbám lidem obloukem. To není vůbec dobré myslet si, že každý pes je hodný..Ta moje psy např.bytostně nesnáší a ke mě se přiblížit cizí vůbec nesmí.To by byla mela na šití určitě.🙂
neverend
napsal(a):
Proto jsem rád že u nás v lese nikdo nechodí a když už, tak se vyhýbám lidem obloukem. To není vůbec dobré myslet si, že každý pes je hodný..Ta moje psy např.bytostně nesnáší a ke mě se přiblížit cizí vůbec nesmí.To by byla mela na šití určitě.🙂
Vy jste si pořídil psa?
neverend

XXX.XXX.213.247
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Vy jste si pořídil psa?
První pes mě hlídal ještě v kočárku.😀 Bez psa ani ránu dodnes.🙂 A Vy už jste se odhodlala Inspektore?
neverend

XXX.XXX.213.247
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Myslela jsem, že je to pes vaší ustajovatelky.
Já se ještě na pořízení svého prvního psa necítím.
My máme dohromady dva.🙂 Ona má RTW fenu a já NO. To s tím pořízením pejska tak nesmíte hrotit.🙂 Já si vybral v útulku již podruhé a myslíte že si čtu naučnou literaturu o psech a jejich výcviku? 😀 Nikdy a vůbec nám to nebrání ve skvělém vztahu a radosti obou stran. 🙂 To je prosím problémová fena NO z útulku Mělník.😀 Za pár měsíců byla "odproblémovaná" tak nějak sama od sebe.🙂 Hrozný mazel,kolegyně a chronická "vycházkářka". Denně nachodíme kolem deseti až dvanácti kilometrů a večer by ještě chtěla vozit autem.😀