Dobrý den,
pořídili jsme si domů křížence ohaře. Konkrétně matka maďar a otec kříženec vymara a maďara. Štěně má 4 měsíce. Nevím, kdy se to začalo dít, ale vždycky v určitou hodinu chytne amok. Chodíme s ním samozřejmě na procházky, kde spolu blbneme a tak. I přesto vždy kolem páté začne hrozně vyvádět. Až tak, že se ho moje přítelkyně začala bát. Začne všude lítat a jakoby žádné pravidla, že něco nesmí neexistovala. Vyskočí na sedačku, na stůl, strhne ubrus, ale co je ten největší problém začne hrozně skákat a kousat. Je to už poměrně velké tele a opravdu musím uznat, že z něho až jde strach. Vždy se ho snažím uklidnit. Vezmu si odměny a začneme spolu cvičit nebo si spolu lehnem do pelechu nebo jdem na další procházku. Ale vždy to není tak jednoduché, když nemám zrovna po ruce pamlsky a on šíleně skáče běhá a demoluje.
Prosím o radu, jak na něho.
Moc děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Počkejte, co bude předvádět v pubertě. :-) Tipla bych si, že Vám dává najevo svou frustraci. Ohaře musíte utahat fyzicky i psychicky. Jestli má ten amok pravidelně ve stejný čas, nabourala bych mu současný režim. A místo čekání na gauči na smršť bych ho vzala třeba stopovat. Je to ohař, pes na práci (a navíc osobnost). Potřebuje se teď zřejmě naučit, že venku bude mít dostatek času a prostoru na řádění, a že doma se má chovat slušně.
Luck123
napsal(a):
Dobrý den,
pořídili jsme si domů křížence ohaře. Konkrétně matka maďar a otec kříženec vymara a maďara. Štěně má 4 měsíce. Nevím, kdy se to začalo dít, ale vždycky v určitou hodinu chytne amok. Chodíme s ním samozřejmě na procházky, kde spolu blbneme a tak. I přesto vždy kolem páté začne hrozně vyvádět. Až tak, že se ho moje přítelkyně začala bát. Začne všude lítat a jakoby žádné pravidla, že něco nesmí neexistovala. Vyskočí na sedačku, na stůl, strhne ubrus, ale co je ten největší problém začne hrozně skákat a kousat. Je to už poměrně velké tele a opravdu musím uznat, že z něho až jde strach. Vždy se ho snažím uklidnit. Vezmu si odměny a začneme spolu cvičit nebo si spolu lehnem do pelechu nebo jdem na další procházku. Ale vždy to není tak jednoduché, když nemám zrovna po ruce pamlsky a on šíleně skáče běhá a demoluje.
Moc děkuji.
A co jste jako čekali, když jste si pořídili tak aktivní "plemeno"?!
Takto se holt štěňata chovají, a až prijde puberta, tak bude hůř...

je to normální
má plno energie a hraním šachů, nebo tak nějak, si ji vybít neumí....
"Ale vždy to není tak jednoduché, když nemám zrovna po ruce pamlsky"
a proč ne?
to je ten nejmenší problém - kapsa, ledvinka, kapsička na krk.......
psu nechat trvale couračku, ať s ním můžete manipulovat bez přímého kontaktu
když ho chytne rapl,tak tak, jak to děláš - ven, cvičit, vyběhat, cokoliv...a optimálně předcházet, viz odetta
a hlavně - obecně - výcvik, výcvik, výcvik, práce, zaměstnání
a učit režim - teď jídlo, teď procházka, teď práce, teď odpočinek.....

Ještě dodám... pokud se Vaše přítelkyně doopravdy bojí ohařího mimina, začněte urychleně pracovat na jejich vzájemném vztahu.

Mám skoro 6ti měsíčního čuvače.Není to žádný drobek 38kg,68cm takovýto záchvat lítání má skoro každý večer.Dostane do tlamy hračku,uzel a prostě se honíme po dvoře,někdy začne dorážet,tak vezmu peška a kouše do peška, přetahujeme se nebo házíme aporty,prostě se potřebuje vyblbnout.Za chvíli se vylítá,chvíli cvičíme a pak dostane většinou kost ne kousání a je klid.Máte hravé štěně a potřebuje vybít energii,tak mu musíte nalézt odpovídající zábavu.
Ohař.. úplně normální ohař.. Mám 5mesicní něcojako ohařku.. S dalšími 3 něcojako ohaři.. Litá s nimi až na pár půlhodinových pauz celý den.. A to s ní cca 2 hodiny chodím po procházkách a věnuji se jí individuálně. Jsem fakt ráda, že si s ní ostatní vyhrají a já mám o půl prace míň.. za cca 2-4 měsíce bude ještě hůř.. Ale můžu vás uklidnit.. V cca 2-3 letech se ohař uklidní a nechá se i občas pohladit 😉 Hodně štěstí 😊

Můj pes akčního plemene byl min. týden na očkování, tj. jsme o víkendu nebyli na tréninku, který byl ale kvůli horku ve finále stejně zrušený. No a od včerejška mi předvádí to samé, a to mu bude 7 let. Normálka, nevybitý drak.
Naši psi takhle vypouštějí páru vždy večer po jídle. A dělá to i náš senior. Popadne hračku, lítá, naskakuje na mladší psy, chce si hrát.
Ale od mala je usměrňuji, aby věděli, kam až můžou. Určitě nedovolím kousání do lidí, skákání na sedačku apod.
Pokud to pes dělá v určitou hodinu, co takhle s ním jít ven a nechat ho vyřádit mimo byt?

Luck123
napsal(a):
Dobrý den,
Moc děkuji.
Si myslím, že kolem páté....přijdete z práce po čtvrté, možná štěně vyvenčíte a jdete zase domu, prostě jste utahaný a chcete mít chvilku klid, dát si kávu, pokecat s přítelkyní....no jo, ale pro štěně má začit odpolední aktivita s páníkem.
Já kdykoliv přijdu domu, nezouvám se a rovnou jdu se psem "na přivítanou" ven. Já ale dělám na směny, takže pes nemá pravidelný denní režim, když jsem doma psině se více věnuju, když mám službu tak rodina sice vyvenčí, ale večer po sedmé už je to na mě, takže se domu dostanu až po osmé, jasně, že někdy my jdou se psem do práce naproti abych nemusela, váš pejsek si prostě chce pohrát a trochu vás k tomu nutí- po svém. Nevím, jak to máte zařízené, kdo je doma dřív nebo je se psem přítelkyně doma, ale zkuste psa před inkriminovanou hodinou vzít ven, aby byl vyřáděný....píšete- nebo jdeme na další procházku....a kolik a jak dlouhých jich pejsek má?
LájošM
napsal(a):
Naši psi takhle vypouštějí páru vždy večer po jídle. A dělá to i náš senior. Popadne hračku, lítá, naskakuje na mladší psy, chce si hrát.
Ale od mala je usměrňuji, aby věděli, kam až můžou. Určitě nedovolím kousání do lidí, skákání na sedačku apod.
Pokud to pes dělá v určitou hodinu, co takhle s ním jít ven a nechat ho vyřádit mimo byt?
No, ono je to dost dvojsečný - bystřejší pes si dá velice rychle dohromady, že když bude doma dělat bugr, tak se půjde ven, a začne dělat ještě větší čóro, aby si to vynutil... 🙃

To se s ním musí jít dřív, než začne řádit. A on pak třeba doma řádit nezačne. Když zad. píše - začne řádit v 5, tak ho vezmu ven ve 4. Když přijdu v pět domů a pes bude sotva plést nohama - řádit nezačne.

LájošM
napsal(a):
To známe. Mi vždycky přijde, že má radost z toho, že se nacpal. A to je po 1,5 až 2,5 h večerním venčení. A pak na to aplikujte obecná doporučení, že po jídle má být pes v klidu.

Já nevim, mám štěně a taky jí to občas chytne.....resp. hlavně když se vyráchá ve vodě, to pak lítá, jak střelená a nemyslím si, že je to z nějaké frustrace.....a nejlíp, když si vezme ještě něco do tlamajzny a top ten je, když jí panička honí ...
napsal(a):
Si myslím, že kolem páté....přijdete z práce po čtvrté, možná štěně vyvenčíte a jdete zase domu, prostě jste utahaný a chcete mít chvilku klid, dát si kávu, pokecat s přítelkyní....no jo, ale pro štěně má začit odpolední aktivita s páníkem.
Já kdykoliv přijdu domu, nezouvám se a rovnou jdu se psem "na přivítanou" ven. Já ale dělám na směny, takže pes nemá pravidelný denní režim, když jsem doma psině se více věnuju, když mám službu tak rodina sice vyvenčí, ale večer po sedmé už je to na mě, takže se domu dostanu až po osmé, jasně, že někdy my jdou se psem do práce naproti abych nemusela, váš pejsek si prostě chce pohrát a trochu vás k tomu nutí- po svém. Nevím, jak to máte zařízené, kdo je doma dřív nebo je se psem přítelkyně doma, ale zkuste psa před inkriminovanou hodinou vzít ven, aby byl vyřáděný....píšete- nebo jdeme na další procházku....a kolik a jak dlouhých jich pejsek má?
Pejsek má většinou dvě delší procházky denně. Kolem třetí a teď jsme přesunuli tu druhou na pět (předtím jsme chodili v sedm). Chodíme většinou do pole a teď nově jsme vyzkoušeli procházku s kolem a vypadá to, že toto by mohla být cesta jak toho malého divočáka vydovádět. Jezdím samozřejmě pomalu (na polní cestě), skoro krokem, protože má jenom 4 měsíce. Ale on vesele běhá a závodí. Přišli jsme domů a on znaven zalehl. Jinak při normální procházce v poli se spolu přetahujeme o hračky a schovávám se mu (ale ani to kolikrát k unavení nestačilo). Zkoušíme i “stopovat”...ehm no čmuchání granulek na zahradě a schovanou přítelkyní na konci s odměnami.
Ale taktéž náš denní režim je teď o prázdninách docela nabouraný. Brával jsem ho s sebou do práce, ale odvykl si úplně na samotu, tak začínáme od znovu se zvykáním a nastavováním nějakého režimu.

napsal(a):
Já nevim, mám štěně a taky jí to občas chytne.....resp. hlavně když se vyráchá ve vodě, to pak lítá, jak střelená a nemyslím si, že je to z nějaké frustrace.....a nejlíp, když si vezme ještě něco do tlamajzny a top ten je, když jí panička honí ...
a proto jim rikam Gremlini
Nesmíte ho namočit a krmit po pulnoci
Luck123
napsal(a):
Pejsek má většinou dvě delší procházky denně. Kolem třetí a teď jsme přesunuli tu druhou na pět (předtím jsme chodili v sedm). Chodíme většinou do pole a teď nově jsme vyzkoušeli procházku s kolem a vypadá to, že toto by mohla být cesta jak toho malého divočáka vydovádět. Jezdím samozřejmě pomalu (na polní cestě), skoro krokem, protože má jenom 4 měsíce. Ale on vesele běhá a závodí. Přišli jsme domů a on znaven zalehl. Jinak při normální procházce v poli se spolu přetahujeme o hračky a schovávám se mu (ale ani to kolikrát k unavení nestačilo). Zkoušíme i “stopovat”...ehm no čmuchání granulek na zahradě a schovanou přítelkyní na konci s odměnami.
Ale taktéž náš denní režim je teď o prázdninách docela nabouraný. Brával jsem ho s sebou do práce, ale odvykl si úplně na samotu, tak začínáme od znovu se zvykáním a nastavováním nějakého režimu.
To kolo bych ještě na pár měsíců schovala do garáže.. nebo máte nějaký pohybový problém, že nemůžete chodit? (to nemyslím ironicky, teď jsem taky venčila asi týden psy na kole kvůli výronu kotníku) U štěněte fakt nejde o toho ho vyběhat tak, že padne.. Naopak, to je nejlepší cesta, jak si psa zničit. Se štěnětem je potřeba formou hry pracovat.. Nemáte v okolí nějakou psí školku? Podobně velkého hravého psa na dovádění? Co ho vzít do města na zvykání? Do MHD? Do Decathlonu? Se štěnětem vždycky pár minut na procházce cvičit... cokoliv.. učit i blbosti.. Hlavně ho nějak zabavit.. Hlavně pracovat na přivolání, bude se Vám to za pár měsíců hodit.

napsal(a):
No tak dneska jsem jí nemusela ani namočit, stačilo, že jsme se ráno chvíli praly v posteli a pak jsem řekla, že vstáváme a bude snídaně.....a přepla do režimu torpédo, ještě že tohle už nedělá Jack, při jeho tonáži a neobratnosti by mě asi sejmul

marushka
napsal(a):
To kolo bych ještě na pár měsíců schovala do garáže.. nebo máte nějaký pohybový problém, že nemůžete chodit? (to nemyslím ironicky, teď jsem taky venčila asi týden psy na kole kvůli výronu kotníku) U štěněte fakt nejde o toho ho vyběhat tak, že padne.. Naopak, to je nejlepší cesta, jak si psa zničit. Se štěnětem je potřeba formou hry pracovat.. Nemáte v okolí nějakou psí školku? Podobně velkého hravého psa na dovádění? Co ho vzít do města na zvykání? Do MHD? Do Decathlonu? Se štěnětem vždycky pár minut na procházce cvičit... cokoliv.. učit i blbosti.. Hlavně ho nějak zabavit.. Hlavně pracovat na přivolání, bude se Vám to za pár měsíců hodit.
akorat jsem mela rozepsany podobny prispevek.
chodit se stenetem kazdy den na stejne mista by nebavilo ani me a asi ani to stene.
na vyvenceni klidne - ale pak by mohl byt i nejaky "zazitek".
napsal(a):
No tak dneska jsem jí nemusela ani namočit, stačilo, že jsme se ráno chvíli praly v posteli a pak jsem řekla, že vstáváme a bude snídaně.....a přepla do režimu torpédo, ještě že tohle už nedělá Jack, při jeho tonáži a neobratnosti by mě asi sejmul
Jednou mě sejmuli oba. Jdu po zahradě a najednou z poza rohu vyletí tryskem fena a za ní pes, který jí ve skoku chytne a složí a přesně ve chvíli, kdy oba vytvoří kompaktní zakousnuté klubko mě trefí do nohou, takže mám najednou nohy výš než hlavu a pak následuje pád na trávu. Když se poněkud otřesen zvedám a pořád ještě nevím, kde je nahoře a kde je dole, tak mě oba svalí ještě jednou, za účelem vyšetření, co se mi to vlastně stalo a proč sem po takovym malym štouchanci spadnul. To je na nich to nejvtipnější, když člověka sledujou něžným pohledem, ale je na nich znát, že jim přijde vlastně neohrabanej, slabej, polohluchej a poloslepej o čuchu ani nemluvě, celkově prostě troska neschopná přežití a že vůbec nevědí, co by si počal, kdyby je neměl.

Jak píšou výše, kolo ne- panositida, střídat trasy, chodit jeden okruh je nuda i na vyvenčení- je potřeba nových pachů, psí kamarády je potřeba, ona i procházka do města na vodítku je vyčepávající- sice ne fyzicky ale psa to unaví. (pozor na letní teploty vzduchu nad chodníkem ve městech)
Mám takovou zásadu nebo radu, nezvyšujte psovi fyzičku, na co pak sami nestačíte, pes bude pak atlet a já mu nebudu stačit- to nejde, musíme si být rovni, jasně že mladý pes na tom bude lépe (náš teda ne ) než člověk, ale rozumíme si,(většina lidí se snaží psa utahat fyzicky, ale tím i psa nevědomě trénuje a co mu stačilo před půl rokem bude pro něj jen procházka-nároky se budou zvyšovat) Jestli běháte, časem (po jednom roce psa) pořiďte běhací postroj a máte dobrou aktivitu....
Já vězšinou dělám to, co lze i se psem, beruho tam, kam pes smí, kam dojde, protože pak ještě brát psa na vycházku, kterou pes potřebuje by bylo pro mne smrtelné.

TyVed
napsal(a):
Jednou mě sejmuli oba. Jdu po zahradě a najednou z poza rohu vyletí tryskem fena a za ní pes, který jí ve skoku chytne a složí a přesně ve chvíli, kdy oba vytvoří kompaktní zakousnuté klubko mě trefí do nohou, takže mám najednou nohy výš než hlavu a pak následuje pád na trávu. Když se poněkud otřesen zvedám a pořád ještě nevím, kde je nahoře a kde je dole, tak mě oba svalí ještě jednou, za účelem vyšetření, co se mi to vlastně stalo a proč sem po takovym malym štouchanci spadnul. To je na nich to nejvtipnější, když člověka sledujou něžným pohledem, ale je na nich znát, že jim přijde vlastně neohrabanej, slabej, polohluchej a poloslepej o čuchu ani nemluvě, celkově prostě troska neschopná přežití a že vůbec nevědí, co by si počal, kdyby je neměl.
To je na nich to nejvtipnější, když člověka sledujou něžným pohledem, ale je na nich znát, že jim přijde vlastně neohrabanej, slabej, polohluchej a poloslepej o čuchu ani nemluvě, celkově prostě troska neschopná přežití a že vůbec nevědí, co by si počal, kdyby je neměl.
Jo, tak to byla přesně moje feňule, i když ne pastevecká.....a ta k tomu jako bonus měla organizování chodu celé rodiny.."co byste dělali, kdyby jste mě neměli, byste se tady motali jak mátohy a nevěděli byste, co máte dělat"
No bohužel měla pravdu, úplně ve všem. Tak se teda doma nějak plácáme a čekáme až vyroste naše holka pastevecká, aby to vzala tak nějak do pacek.....nějaký náznaky tam už jsou, tak to vypadá, že alespoň v tomhle směru by to mohlo být ok...jen doufám, že na nás nebude moc měkká