Jezevčík dlouhosrstý trpasličí/králičí červený

Prodám Jezevčíka dlouhosrstého - CHS z Habrových hájů nabízí k rezervaci št...
Dohodou
Dobrý den,
máme cca 6 měsíční štěně jezevčíka, poslední dny odmítá jíst svoje jídlo. Od mala je zvyklý na Barf (dostává namixované syrové maso, zeleninu, chrupavky...), vždy v pohodě jedl všechno. Později přestal jíst syrové hovězí a vepřové, tak mu ho tepelně upravujeme nebo přidáme trochu oleje z lososa a normálně ho potom jí (ostatní jedl normálně syrové- někdy i vylízal misku).
Poslední týden možná 10 dní začal svoje jídlo odmítat. Je vidět že je hladový, protože pamlsek při tréningu si dá a nejradši by jedl naše jídlo, pořád somruje pod stolem (nedáváme mu ho). Kolikrát zvrací z hladu, ale svého jídla v misce se ani nedotkne, vždycky dojde k misce otočí se a jde trucovat. Začalo po návštěvě cvičáku, kdy dostal více pamlsků kvůli trénování.
Je normálně akční, vitální, veselý- nevypadá nemocně. Spíš mi přijde, že se rozmlsal z těch pamlsků a teď to zkouší. Jak ho odnaučit té rozmlsanosti?
Děkuju předem za rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Myslím si, že zdravý organismus (pes, člověk, ...) dobrovolně hlady neumře. Jestli několik dní nejí vůbec (po 10 dnech už bych si fakt dělala starosti) a zvrací (hlady ?), asi bych se šla raději poradit na veterinu.
V první fázi (= před případnou návštěvou veta) bych ho asi zkusila prokrmovat alespoň z ruky, zamyslela se, jestli není něco jinak (nové misky, něco nového v jeho jídelní zóně, ...), co by ho mohlo rozhodit. Pak bych začala zjišťovat, jestli odmítá jen něco konkrétního nebo vše. Zapsala bych si, kolik čeho kdy snědl (ujistila bych se, že do toho nevstupuje jiný člen domácnosti, a že ho nekrmí bez mého vědomí), kdy a jak zvracel. V téhle fázi, kdy má nejspíš stažený žaludek a dělá se mu blivno, bych mu udělala rýžový rozvar s libovou svalovinou nebo něco podobně dietního a nedráždivého, aby se mu z toho jídla neudělalo zle. Zkontrolovala bych zuby, tlamu, jestli to není od bolesti.
Asi ten dotaz vyzněl hůře než to je. Zvracel asi 2x minulý týden. Občas si trochu z misky dá, není úplně o hladu, ale spíš tu stravu prostě odmítá. Prostředí, misky všechno při starém. Nikdo jiný ho nekrmí. Přijde mi, že mu zachutnaly ty pamlsky při tom trénování a proto nechce svoje normální jídlo. Primárně mi šlo spíše o nějakou radu, jak ho naučit aby jedl to svoje jídlo co má v misce a nečekal, že dostane něco jiného.
Kolikrát denně ho krmíte a kolik sežere těch pamlsků.Jestli není hladový jen na ty pamlsky.Mám skoro 6ti měsíčního čuvače a žere 2x denně a pokud ráno víc cvičíme a dostává pamlsky,tak už také nežere až večer.Prostě mu to stačí.Příbuzný má dva jezevčíky.Dospělého a 4 měsíční štěně.Lovecky vedený a pokud se štěnětem přes den cvičí,tak mu dává nažrat jenom večer.Také říká,že mu pamlsky při cvičení stačí a o víc nestojí.On jim tedy vaří.
Krmím 2x denně, ráno když se vrátíme z procházky, a večer po procházce, kde i trénujeme. Na svojí váhu má vypočítáno cca 150g na den, rozděluji mu to na dvě porce za den. Pamlsky mu ještě rozkrajuji na úplně miniaturní kousky. Na něm je vidět, že hlad má, že by ještě něco snědl a furt něco loudí, tak mu dám misku s jídlem, k tomu čichne, někdy dá sousto a jde pryč. Pak loudí a čeká, že ještě něco dostane jiného a to svoje jídlo tam nechá stát. To dělá ráno i večer při krmení.
To jídlo mu klidně ovařte, pokud mu tak chutná líp, já prakticky 10let krmím vařené, jen něco málo sní syrové. Při vaření mu to můžete ochutit, zavoní mu to. Můj tam má rád ,,provensálské koření" a karri. Psu samozřejmě špetku, má citlivý čumák. Chybí mi v tom vašem výčtu vápník, dostává i nějaké kosti?
A jinou konzistenci než kaši, kterou u nás nejí nikdo, jste nezkoušeli?
Pod stolem nebude, když ho pošlete na místo.
Kolik pamlsků a jakých za den sní? Vyměnit za běžné krmení - sušené maso - a to odečíst od krmné dávky. Pamlsky bývají dost ochucené, taky mám radši čokoládu než brambory. Váha psa je ok?
Po práci mu bude chutnat víc.
Uvědomte si, kolik jakých pamlsků jí, zkuste je změnit a počítat s nimi,
a nastolit režim - práce, jídlo, spát.
Ája26
napsal(a):
No právě už nechce ani to co mu vaříme. Vápník mu hlídáme, v tom Barfu má pomleté i kosti a chrupavky. Občas dostane i skořápky z vajec nebo mu sypeme drcený vápník. Stravu má právě hezky vyváženou, proto mě štve, že chce jíst jen ty pamlsky.
jaké jsou to pamlsky? sušené maso? piškoty?
Až sní svou porci (klidně dejte méně), dejte mu ten pamlsek. Někdo mi za to vynadá, no mně je to jedno, u nás to tak je - psice dostane svoje jídlo, ale já mám něco (to je úplně fuk, co mám, ona to musí mít také), takže hodí týraný pohled a jde pro moje. Ale v půli cesty jí to dojde, že vlastně už je velká holka, takže se vrátí k misce, sežere večeři a přijde ke mně a já jí dám kousek .. čehokoli.
Váhu má v pořádku. Ono to není pomleté na kaši, má tam normálně i kousky masa, kostiček atd. Pamlsky má právě sušené maso -losos, kachna, treska. Dávám mu úplně malinké kousíčky. Jednu tu pidi kostičku co má 0,5-1 cm, mu eště rozkrájím na tři-čtyři kousky. A celkem sní tak 5-6 kostiček max, nevážila sem to tak nevím přesně.
Ája26
napsal(a):
Váhu má v pořádku. Ono to není pomleté na kaši, má tam normálně i kousky masa, kostiček atd. Pamlsky má právě sušené maso -losos, kachna, treska. Dávám mu úplně malinké kousíčky. Jednu tu pidi kostičku co má 0,5-1 cm, mu eště rozkrájím na tři-čtyři kousky. A celkem sní tak 5-6 kostiček max, nevážila sem to tak nevím přesně.
Tak to není nic.. to dostane pět šest cviků a konec? To není práce.
Zkuste to od zítra jinak. Jídlo vcelku - celé křídlo nebo čím ho krmíte, co má rád, tresku, lososa, bez krájení a bez řečí - ale až po pořádné práci. Jestli jíst nebude, počkejte pět minut a schovejte do lednice.. k večeru zas nějaká ta práce a stejné jídlo. Dám do misky, nekecám u toho a jdu pryč. Max můžu zkusit jiný druh masa/přílohy, ale jinak nazdar, uvidíme se u misky zas ráno.
napsal(a):
Až sní svou porci (klidně dejte méně), dejte mu ten pamlsek. Někdo mi za to vynadá, no mně je to jedno, u nás to tak je - psice dostane svoje jídlo, ale já mám něco (to je úplně fuk, co mám, ona to musí mít také), takže hodí týraný pohled a jde pro moje. Ale v půli cesty jí to dojde, že vlastně už je velká holka, takže se vrátí k misce, sežere večeři a přijde ke mně a já jí dám kousek .. čehokoli.
Jo, jo, u nás se osvědčil režim: muž před něj postaví misku s vařeným - nic, jde pro misku s trochou granulí, to si vezme a až pak milostivě i misku s jídlem. Po večeři dostane pamlsek, že hezky spapal a spinkat Psi mají rádi rituály a tohle je jeden z nich. A běda, jak ne
Já jsem jednou četla o jezevčíkovi "politujte jezevčíka a bude kulhat do smrti". Kulhal jen když se někdo díval. Jestli to u vás nebude podobné. Chytrý ( až vych.....- vychytralý ) jezevčík postřehl, že vám jeho jídlo dělá starosti.......A ani u toho nemusíte lamentovat - nic říkat. Emoce umí psi číst bezvadně.
Ája26
napsal(a):
Sušené maso - tím myslíte to kupované? To bych mu nedávala, nasušte mu normální maso. Já skladuju v mrazáku, ráno si trochu odsypu, za 10minut je to rozmrzlé a celý den můžu používat.Ještě k tomu masu...mí psi třeba ty mletiny nechtěli vůbec, musela jsem přestat brát. Teď už ji pes sní, ale on na stará kolena i tak začal víc jíst.
lesnížínka
napsal(a):
Jo, jo, u nás se osvědčil režim: muž před něj postaví misku s vařeným - nic, jde pro misku s trochou granulí, to si vezme a až pak milostivě i misku s jídlem. Po večeři dostane pamlsek, že hezky spapal a spinkat Psi mají rádi rituály a tohle je jeden z nich. A běda, jak ne
Ano, pes je takový. Celý já. Rituál, stereotyp. Já už můžu klidně vzít pantofle a jít krmit ptáčky do parku. My si se psem dokonale rozumíme. Oba jistým způsobem na hlavu :-)
orionka to napsala hezky .. já bych řekla "moc se s tím s.." :-)
Ája26
napsal(a):
Sušené maso myslím jen jako pamlsky. Takové malé sušené kostičky nesolené. Za odměnu při trénování-na sladké nebo tak něco moc není. Jinak na krmení taky máme maso s kostma, chrupavkama a zeleninkou zmrazené na porce, kterou pak jen rychle rozmrazim.
Také při cvičení dávám sušené pamlsky.Plíce,střívka,dršťky,vemeno a když náš 38 kg drobeček sežere hrst těchto pamlsků je taky nažranej a většinou už nic nechce,ale další pamlsky ba si taky dal. Jo dá si třeba jogurt,rohlík nebo trochu rýže se zeleninou,ale to jen tak 3 lžíce.Takže takový meńous může být také nažraný.Také bych mu to nevnucovala chceč,nechceš ahoj.Teď když byla ta vedra pes nežral třeba jeden den a dal si až ten další.
Se s tím tak nes..., jak píše Orionka s Megí. Jestli je to takhle (jsem to z úvodního příspěvku pochopila trochu jinak, pardon), tak bych ho nenechávala loudit (to bych nenechávala v každém případě, protože mě to obtěžuje) a nastolila vojenský režim, aby neměl čas nad tím tolik přemýšlet (a o to víc vyhladověl). Na jídlo časový limit, pak smůla do dalšího krmení. Žádné přemlouvání a ústupky.
Pro svůj dobrý pocit, kdyby mě to hodně trápilo, bych maximálně zkusila změnit konzistenci jídla, jestli by ho to nebavilo víc než mletiny (třeba to omílané kuřecí křídlo pomlácené paličkou) nebo ho zkusila rozkrmit sušeným, když to žere. Nasušila bych si v sušičce trochu masa a přimíchala mu to do porce (a pak množství snižovala ve prospěch čerstvého). A když bych chtěla dělat ještě větší ústupky, tak bych se najedla tak, aby k loudění neměl příležitost, a tedy ani teoretickou šanci, že by mohl event. něco od stolu místo své večeře dostat.
Jako je to dost OT, ale toho bych se s flatama ráda někdy dočkala, že sežerou pamlsky a pak nebudou chtít žrádlo. Onehdy jsem měla rozmražovat dvoukilovku masa a musela jsem pryč a paní na úklid jim ji iniciativně dala, celou, a když jsem přišla půl hodinu na to domů, tak se mi snažili naznačit, že vlastně ještě nežrali.
Abych nebyla OT úplně, tak několik mých kamarádů rozjídalo psy trochou uvařený mrkve nahoru na maso a kupodivu to fungovalo
Je to trpaslici plemeno a ma pul roku -je klidne mozne, ze mu konci intenzivni rust a potrebuje mnohem mene zradla. To by mohlo byt logicke vysvetleni.
Holky já se blbě zeptám, poněvadž už si od svého psa nepamatuju...nemůže být také možná příčina v tom, že chlapec dospívá a někde v sousedství hárá fena??
Jinak můj pes mletiny jeden čas nejedl vůbec, jen kusové maso...teď má období, že teda sní i tu mletinu....já to neřeším...nechceš mletinu, tak tady máš kusový, nechceš syrový, tak ti to uvařim.......jsem ráda, že se tak nějak normálně nají.
napsal(a):
Já jsem jednou četla o jezevčíkovi "politujte jezevčíka a bude kulhat do smrti". Kulhal jen když se někdo díval. Jestli to u vás nebude podobné. Chytrý ( až vych.....- vychytralý ) jezevčík postřehl, že vám jeho jídlo dělá starosti.......A ani u toho nemusíte lamentovat - nic říkat. Emoce umí psi číst bezvadně.
Přesně, ten náš byl tak vy... čumák, že to nemělo obdoby. Když mu v zimě mrzly tlapky, začal kulhat, jako kdyby si tu nohu zlomil. Když jsem ho doma/na dvoře na chalupě vypustila z náruče, jásavě se rozběhl. Byla jsem malá, takže jídlo měli pod kontrolou rodiče, potažmo máma. Ta to jako slabý element absolutně nezvládla a pes byl v podstatě celý život na vařeném hovězím s mrkví. Skoro nic jiného nebyl ochoten polknout a věděl, že máma to nedá.
Horší už byl snad jen Robin :-))
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.47.196
napsal(a):
Horší už byl snad jen Robin :-))
No ono vůbec vsici psi frybovy 😂
Ja mam v zivy pameti jak kamaradky tatinek jejich tehdejsim asi osmi kockam chystal veceri (granule a kapsicky maj k dispozici nonstop vlastne) a vytah jim aljaskou tresku... Tak nejak sem se tehdy smutne podovala na svuj rohlik se salamem 😂
Dneska jsem na tom se svoji zberi stejne. Havet ma papani hoblinky, obcas novy twra ptacci mlsky hracky ale ja zeru co market ve sleve dal 😂
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No ono vůbec vsici psi frybovy 😂
Ja mam v zivy pameti jak kamaradky tatinek jejich tehdejsim asi osmi kockam chystal veceri (granule a kapsicky maj k dispozici nonstop vlastne) a vytah jim aljaskou tresku... Tak nejak sem se tehdy smutne podovala na svuj rohlik se salamem 😂
Dneska jsem na tom se svoji zberi stejne. Havet ma papani hoblinky, obcas novy twra ptacci mlsky hracky ale ja zeru co market ve sleve dal 😂
Můj kocour nesnášel ryby všeho druhu. Svého času jsem frčela ve stejcích z tuňáka. Ani syrového, ani vařeného. Ale rybičky z akvárka? To byla jiná, vyžral mi ho půlku, ale tak ony se ty potvory stejně přemnožily, přirozená selekce, těžko bych je někde udala.
Vzhledem k tomu, že moji jezevčíci jsou neustále s chutí k jídlu, při cvičení jsem jim nedávala žádné bůhvijaké odměny, ale pouze malinké granule a byli spokojení.
Myslím, že se váš jezevčík opravdu namlsal odměn a vzhledem k tomu jak jsou tvrdohlaví, prostě si umínil že nic jiného nechce. Oni to fakt zkoušejí a mají přitom výdrž.
Fakt bych mu dala do misky, když by nesežral, po nějaké době bych to odnesla a nic jiného mu nedala - myslím, že když budete důsledná, vydrží to maximálně 2 dny.U jezevčíků je důslednost fakt na prvním místě, jak jednou zaváháte, využijí toho ve svůj prospěch.Momentálně máme tři, tak to vím i když každý je jiný, ale ten základní rys mají stejný.Jsou to potvůrky vyčuraný.
Také se mi osvědčilo jak již tady někdo psal, určitý rituál při jídle, při odměnách atd.i časový.
U nas je to podobne, pes prestane po 3mesiacoch zrat -surove, ovarene, odhrna misku.
Pokial sa tam ale prida trocha (staci lyzica) z masovej konzervy - davame iba monoprotein bez priloh zrazu je miska vycistena.
Evidentne to maso zrazu vonia inak.
Za tyzden sa vrati bez problemov k povodnej strave.
Treba ale ratat s tym, ze mu zmakne/zredne stolica.